Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Vojna povijest i tehnologija

Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda.

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.04.2025., 06:59   #341
Quote:
Leanabel kaže: Pogledaj post
sa Imbexa

Dvije opcije za one s prizivom savjesti

"Za one koji se pozovu na priziv savjesti predviđene su dvije opcije. Prva opcija odnosi se na služenje u sustavu civilne zaštite, koje će trajati tri mjeseca. Tijekom ovog razdoblja ročnici će biti osposobljeni za djelovanje u kriznim situacijama poput požara, poplava ili potresa. Naknada za ovu opciju trebala bi biti manja i iznositi 250 eura.

Druga opcija uključuje četiri mjeseca službe u lokalnoj samoupravi, gdje će ročnici obavljati poslove poput čišćenja kanala, košnje trave i slično. Nije dogovoreno, odnosno tek treba finalizirati, hoće li taj dio obuke biti uračunat u staž.
"

p.s.
Za ove sa prizivom savjesti ja bih to digao na 6 mjeseci sluzenja civilnog vojnog roka....

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...sti_ostalo_d_0
Mozes i na 15. Nema mehanizma prisile da nekoga prisilis na to sranje. Ljudi ce ti se iseliti, potplacivati lijecnike za rjesenja da su nesposobni za sluzenje vojske pa neces imati nikoga. A mozda je to i cilj, otjerati jos ljudi. Nije vise 1970. baci pogled na kalendar.
T-3000 is offline  
Old 19.04.2025., 07:05   #342
Quote:
thomascat kaže: Pogledaj post
A bokte koje razmišljanje.
Netko napada tvoju državu, narod, tvoju obitelj i tebe, a ti gledaš u koju rupu ćeš se zavući. Opravdavajući se pritom pred svojom savješću i pred svojim najbližima da nisi ti kukavica, nego si savjesno ljudsko biće koji ne želi biti član nekog zločinačkog udruženja.
Jebeno!
Moja obitelj je moja odgovornost. Ostalo nije. I nemam se pred kim sramiti. U mom okruzenju siguran sam da 90% ljudi misli isto kao i ja. Srecom zivim u takvom podrucju gdje tih na rat nabrijanih tumpleka ima minimalno i nisu znacajan faktor bar u mom gradu.
T-3000 is offline  
Old 19.04.2025., 07:11   #343
Quote:
Sherman25 kaže: Pogledaj post
Ljudi iz Srebrenice i Vukovara nisu ni stigli pobjeći.

I iako su bili nenaoružani civili, to nije spriječilo Srbe da ih pobiju.

Tako da je bolje odslužiti vojni rok da se makar možeš iz okruženja probiti do slobodne teritorije.

U Domovinskom ratu nije bilo potrebe za općom mobilizacijom jer je bilo više dragovoljaca, nego oružja.

Iluzorno je očekivati da će Njemačka, Francuska ili Švicarska dopustiti da neki dezerteri borave u njihovoj zemlji dok se Njemački/Francuski vojnici bore sa Rusijma u Baltičkim zemljama ili Poljskoj.
Niti zivim u Vukovaru niti u Srebrenici. Onaj tko tamo zivi sam je odgovoran za svoju sudbinu jer to je oduvijek bila rizicna zona. Da ja tamo zivim, odselio bih se sada negdje i ne cekao trenutak kada ce to biti nemoguce. Tko ne zeli, sam je pao i sam se ubio ako do cega dodje.
Sto ce Francuska, Svicarska i ini dozvoljavati me zaboli jer kad se spasava ziva glava, sva sredstva su dozvoljena. I ne, ne treba mi nicija zabrinutost za moj zivot i kako ce mi negdje biti. Znam da ovdje biti necu ako dodje do sranja, a kako cu se i gdje snaci je moj problem.
U slucaju rata, zadnje mjesto gdje zelim biti je vojska. Ne zelim biti dio nikakve vojske u miru, a kamoli u ratu.

Pravo pitanje jest zasto fali dobrovoljaca. Hm?
T-3000 is offline  
Old 19.04.2025., 08:37   #344
Smile

Quote:
T-3000 kaže: Pogledaj post
Niti zivim u Vukovaru niti u Srebrenici. Onaj tko tamo zivi sam je odgovoran za svoju sudbinu jer to je oduvijek bila rizicna zona. Da ja tamo zivim, odselio bih se sada negdje i ne cekao trenutak kada ce to biti nemoguce. Tko ne zeli, sam je pao i sam se ubio ako do cega dodje.
Sto ce Francuska, Svicarska i ini dozvoljavati me zaboli jer kad se spasava ziva glava, sva sredstva su dozvoljena. I ne, ne treba mi nicija zabrinutost za moj zivot i kako ce mi negdje biti. Znam da ovdje biti necu ako dodje do sranja, a kako cu se i gdje snaci je moj problem.
U slucaju rata, zadnje mjesto gdje zelim biti je vojska. Ne zelim biti dio nikakve vojske u miru, a kamoli u ratu.

Šmrc, bas sam ganut
bobo micek is offline  
Old 19.04.2025., 09:43   #345
Gle T-3000 uvijek ce biti ljudi koji razmisljaju kao ti pogotovo ove nove generacije Z (kako li se vec zovu) koje zive u svijetu instant zadovoljstva ali treba pogledati drugu stranu sluzenja vojnog roka koja nije samo vojna stvar nego i drustven projekt gdje ce mladi nauciti timski rad,disciplinu,fizicka kondicija, izdrzljivost,razvoj korisnih vjestina i jacane nacionalnog indetiteta a i odgovornosti prema drzavi sto je posebno vazno u danasnje vrijeme kad su drustvene podjele produbljene.
S druge strane mladjarija iz razlicitih dijelova Hrvatske stjecu priliku da upoznaju svoje vrsnjake iz drugih dijelova hrvatske, sto bi trebalo jacati drustvenu koheziju i smanjiti podjele gdje ce se graditi prijateljstva koja traju cijeli zivot, gdje bi se trebalo uciti postovanje prema drugima bez obzira na podrijetlo ili status.
Ja osobno jedini problem vidim u uvodjenju tj odmrzavanju sluzenja vojnog roka je sto je prekratak
Old 19.04.2025., 12:19   #346
Quote:

Jedan od glupljih postava na forumu otkad pratim forum hr...

Rizična srediba, a 50 godina "vlada" mir, i sad to netko rođen u 80im treba osjetit..

Sam pao i sam se ubio...

Nitko u Vukovaru nije sam pao niti se sam ubio,kolega...

Sram vas može biti zbog ovakvog posta...
Sritan.. is offline  
Old 19.04.2025., 12:27   #347
Quote:

Gadljiv si sinko.
Dominko123 is offline  
Old 19.04.2025., 12:34   #348
Quote:
Moja obitelj je moja odgovornost. Ostalo nije. I nemam se pred kim sramiti. U mom okruzenju siguran sam da 90% ljudi misli isto kao i ja. Srecom zivim u takvom podrucju gdje tih na rat nabrijanih tumpleka ima minimalno i nisu znacajan faktor bar u mom gradu.
Vjerovao ti ili ne nisam siguran da u RH ima nabrijanih"tumpleka" na rat ali u nasem susjedstvu ima i upravo takvi "tumpleki" mjerkaju tvoj dom i napraviti ces im uslugu ako sam odes iz svoga doma kao i svih onih 90% iz tvoga okruzenja te ostavite takvim "tumplekima" sve za sto su radili i stvorili tvoji roditelji pa i prije jer ti i 90% oko tebe nemari za ono sto su stvorili tvoji roditelji, djedovi,.. jer vi ne "brijete" na rat. Fasciniran sam ovakvom moralnom svijesti. Ok. Nadam se da si razumio. ako nisi pokusati cemo ovako; postoji civilna zastita, vatrogasci,... za sve nepogode pa se planira i obrana od poplave, potresa, pozara... i zato postoje takve sluzbe koje sluze zajednici, tebi a i onim 90% oko tebe i za to vjezbaju, kupuju suvremenu opremu itd da sacuvaju zivote i imovinu, tvoju i onih 90% oko tebe. E sada ti i onih 90% oko tebe imate mogucnost da sluzite u takvim sluzbama i to ti se zove zivot u zajednici. Priziv savijesti i priziv morala nemaju veze jedno sa drugim.
Black Point is offline  
Old 19.04.2025., 12:43   #349
Quote:

Nemoras u vojsku, ali morati ces cistiti kanale ili rad za dobrobit zajednice i to traje duze i manje se placa i neznam ulazi li u staz. Ako odes, cekati ce te.
Black Point is offline  
Old 19.04.2025., 13:10   #350
Quote:

Ok, ali onda se slažeš da je pošteno i da ti država zaplijeni svu imovinu koju napuštaš?
I još treba tebi i tvojima trajno zabraniti povratak u Hrvatsku. A ne da se pojavite nakon 5-6 godina s novcima i krenete "uživati" blagodati mira.
Old 19.04.2025., 13:37   #351
Quote:
Gle T-3000 uvijek ce biti ljudi koji razmisljaju kao ti pogotovo ove nove generacije Z (kako li se vec zovu) koje zive u svijetu instant zadovoljstva ali treba pogledati drugu stranu sluzenja vojnog roka koja nije samo vojna stvar nego i drustven projekt gdje ce mladi nauciti timski rad,disciplinu,fizicka kondicija, izdrzljivost,razvoj korisnih vjestina i jacane nacionalnog indetiteta a i odgovornosti prema drzavi sto je posebno vazno u danasnje vrijeme kad su drustvene podjele produbljene.
S druge strane mladjarija iz razlicitih dijelova Hrvatske stjecu priliku da upoznaju svoje vrsnjake iz drugih dijelova hrvatske, sto bi trebalo jacati drustvenu koheziju i smanjiti podjele gdje ce se graditi prijateljstva koja traju cijeli zivot, gdje bi se trebalo uciti postovanje prema drugima bez obzira na podrijetlo ili status.
Ja osobno jedini problem vidim u uvodjenju tj odmrzavanju sluzenja vojnog roka je sto je prekratak
Upravo tako.
Old 19.04.2025., 13:37   #352
Quote:
Zanima me posao i zarada, nikakvo skakanje po ledinama u nekim pripizdinama radeci nesto sto ne zelim i "druzeci" se sa ljudima koji me ne zanimaju i sa kojima ne djelim nista zajednicko. Bio sam u vojsci 6 mjeseci u totalno stranom okruzenju i nisam se pronasao s gotovo nikim tamo osim sa svojom ekipom iz Rijeke i Istre, koji su bili takodjer sokirani u kakvo okruzenje smo dosli. Prvi put u zivotu sam dozivio da netko nekoga ispituje odakle je i tko su mu roditelji, djedovi i bake, da li je Srbin, komunjara i svasta nesto. Odvratan regionalni i nacionalni sovinizam. Hvala ali ja tamo nemam sto traziti.

Boli me jedna stvar za nacionalni identitet i za drzavu. U mom kraju u samo zadnjih 100 godina 7 drzava se izmijenilo. Ja nisam nabrijan na ta nacionalisticka sranja jer sam rodjen i zivim u toleranciji medju ljudima iz cijele bivse Jugoslavije, Italije i ostatka svijeta, a radim sa ljudima iz cijelog svijeta u EU(i ostatku planete) kao terenski radnik i odavno sam naucio da gledam kakav je tko covjek, a ne koje je nacije, rase, vjere i spola niti s kim se sevi.
Tako se jednostavno zivi u mom zavicaju. Prezivjeli smo 7 drzava, prezivjeli smo 90-te, prezivjeti cemo i ostale tiranije kojima smo imali zadovoljstvo gledati ledja na putu u ropotarnicu povijesti. Mogu biti samo ponosan na svoj grad.

https://riportal.net.hr/rijeka/u-rij...e-bilo/194307/

Realno da dodje stani pani, prije bih pomogao nekim Filipincima ako su dobri ljudi nego nekim Balkancima(u to dodajem i Hrvate) ako su govna, iako smo iz istog plemena. Tako da meni ne mozes prodavat tu HDZ kvazidomoljubnu propagandu prozetu kriminalom.
Previse sam svijeta prosao da bih padao na to jeftino propagandno smece. Sorry, ali u ovom djelu Hrvatske imamo drugaciju viziju domoljublja i ako se ne slazemo, ne moramo.
T-3000 is offline  
Old 19.04.2025., 13:40   #353
Quote:
ZloPrase kaže: Pogledaj post
Dakle muški koji se ne bi pozvali na priziv bi imali povlasticu iznad svih ostalih, umjesto da oni koji se pozovu na priziv savjesti imaju kaznu.
E na tako nešto već vjerujem da bi moglo biti reakcija iz feminističke sfere.
Kakvo je stanje u Narodnoj Republici po tom pitanju?
Pitam, jer te uglavnom tamo vidim...
Old 19.04.2025., 13:43   #354
Quote:
Zanima me posao i zarada, nikakvo skakanje po ledinama u nekim pripizdinama radeci nesto sto ne zelim i druzeci se sa ljudima koji me ne zanimaju i sa kojima ne djelim nista zajednicko. Bio sam u vojsci 6 mjeseci u totalno stranom okruzenju i nisam se pronasao s gotovo nikim tamo osim sa svojom ekipom iz Rijeke i Istre, koji su bili takodjer sokirani u kakvo okruzenje smo dosli. Prvi put u zivotu sam dozivio da netko nekoga ispituje odakle je i tko su mu roditelji, djedovi i bake, da li je Srbin, komunjara i svasta nesto. Odvratan regionalni i nacionalni sovinizam. Hvala ali ja tamo nemam sto traziti.

Boli me jedna stvar za nacionalni identitet i za drzavu. U mom kraju u samo zadnjih 100 godina 7 drzava se izmijenilo. Ja nisam nabrijan na ta nacionalisticka sranja jer sam rodjen i zivim u toleranciji medju ljudima iz cijele bivse Jugoslavije, Italije i ostatka svijeta, a radim sa ljudima iz cijelog svijeta u EU(i ostatku planete) kao terenski radnik i odavno sam naucio da gledam kakav je tko covjek, a ne koje je nacije, rase, vjere,i spola niti s kim se sevi.
Tako se jednostavno zivi u mom zavicaju. Prezivjeli smo 7 drzava, prezivjeli smo 90-te, prezivjeti cemo i ostale tiranije kojima smo imali zadovoljstvo gledati ledja na putu u ropotarnicu povijesti. Mogu biti samo ponosan na svoj grad.

https://riportal.net.hr/rijeka/u-rij...e-bilo/194307/

Realno da dodje stani pani, prije bih pomogao nekim Filipincima ako su dobri ljudi nego nekim Balkancima(u to dodajem i Hrvate) ako su govna, iako smo iz istog plemena. Tako da meni ne mozes prodavat tu HDZ kvazidomoljubnu propagandu prozetu kriminalom.
Previse sam svijeta prosao da bih padao na to jeftino propagandno smece. Sorry, ali u ovom djelu Hrvatske imamo drugaciju viziju domoljublja i ako se ne slazemo, ne moramo.
Ja ću se samo nasmijati na ovo sve... Oni koji znaju zašto sam par puta dobio karton, znat će i zašto se smijem.
Old 19.04.2025., 13:54   #355
Previše se uzbuđujete oko sitne duše.
Ord Mantel is offline  
Old 19.04.2025., 14:00   #356
Quote:
Sritan.. kaže: Pogledaj post
Jedan od glupljih postava na forumu otkad pratim forum hr...

Rizična srediba, a 50 godina "vlada" mir, i sad to netko rođen u 80im treba osjetit..

Sam pao i sam se ubio...

Nitko u Vukovaru nije sam pao niti se sam ubio,kolega...

Sram vas može biti zbog ovakvog posta...
Pa tko iz 90-ih nije izvukao neku pouku i nastavlja zivjeti na tom istom mjestu, sretno mu bilo. Sam pao, sam se ubio.

Od prijatelja otac obnavlja kucu u Brckom. Ja iskreno ne shvacam ljude poput njega ali dobro. Ako netko ima fetis na goruce kuce, to je njegova stvar.
T-3000 is offline  
Old 19.04.2025., 14:18   #357
Quote:
Black Point kaže: Pogledaj post
Vjerovao ti ili ne nisam siguran da u RH ima nabrijanih"tumpleka" na rat ali u nasem susjedstvu ima i upravo takvi "tumpleki" mjerkaju tvoj dom i napraviti ces im uslugu ako sam odes iz svoga doma kao i svih onih 90% iz tvoga okruzenja te ostavite takvim "tumplekima" sve za sto su radili i stvorili tvoji roditelji pa i prije jer ti i 90% oko tebe nemari za ono sto su stvorili tvoji roditelji, djedovi,.. jer vi ne "brijete" na rat. Fasciniran sam ovakvom moralnom svijesti. Ok. Nadam se da si razumio. ako nisi pokusati cemo ovako; postoji civilna zastita, vatrogasci,... za sve nepogode pa se planira i obrana od poplave, potresa, pozara... i zato postoje takve sluzbe koje sluze zajednici, tebi a i onim 90% oko tebe i za to vjezbaju, kupuju suvremenu opremu itd da sacuvaju zivote i imovinu, tvoju i onih 90% oko tebe. E sada ti i onih 90% oko tebe imate mogucnost da sluzite u takvim sluzbama i to ti se zove zivot u zajednici. Priziv savijesti i priziv morala nemaju veze jedno sa drugim.
Nabrijani tumpleki u nasem kraju su isti kao i nabrijani tumpleki iz susjedstva. Zajednicko im je to sto ne mogu sakupiti vise od lovackog drustva za svoje zlocinacke poduhvate. Ne ide vise, ponestalo ideala i ispuhala se propaganda.
Ljudi su se barem malo opametili. Dugo je trebalo ali bolje i kasno nego nikada.

Vatrogasci, policajci, bolnicari i vojska su profesionalci(prouci znacenje te rijeci) placeni za svoj rad i posao koji rade im je u opisu radnog mjesta(baci oko sto to znaci). Birali su to zanimanje kao i svi mi koji imamo neko svoje. Odradis posao => lova na bankovni racun. Sto cemo si sad, medalje dijeliti?

Quote:
Nemoras u vojsku, ali morati ces cistiti kanale ili rad za dobrobit zajednice i to traje duze i manje se placa i neznam ulazi li u staz. Ako odes, cekati ce te.
Sve se da srediti kao i sto se sredjivalo prije, mladi padawane. Uvijek se sjetim 90-ih. Nikad vise ljudi vojne dobi vani po klubovima(a bilo je daleko boljih mjesta za izlaske nego sada), a govorili su na TV-u da traje neki rat tamo negdje daleko.

I onda citam ovdje neke scary price kako ce ljude skupljati u kamione i voziti na front. A i u ono doba dok je trajao rat si dobio poziv za mobilizaciju, bacio papiric u smece i rekao im da si sjednu na sredni prst i zarotiraju se.
T-3000 is offline  
Old 19.04.2025., 14:52   #358
Quote:
Nabrijani tumpleki u nasem kraju su isti kao i nabrijani tumpleki iz susjedstva. Zajednicko im je to sto ne mogu sakupiti vise od lovackog drustva za svoje zlocinacke poduhvate. Ne ide vise, ponestalo ideala i ispuhala se propaganda.
Ljudi su se barem malo opametili. Dugo je trebalo ali bolje i kasno nego nikada.

Vatrogasci, policajci, bolnicari i vojska su profesionalci(prouci znacenje te rijeci) placeni za svoj rad i posao koji rade im je u opisu radnog mjesta(baci oko sto to znaci). Birali su to zanimanje kao i svi mi koji imamo neko svoje. Odradis posao => lova na bankovni racun. Sto cemo si sad, medalje dijeliti?

Sve se da srediti kao i sto se sredjivalo prije, mladi padawane. Uvijek se sjetim 90-ih. Nikad vise ljudi vojne dobi vani po klubovima(a bilo je daleko boljih mjesta za izlaske nego sada), a govorili su na TV-u da traje neki rat tamo negdje daleko.

I onda citam ovdje neke scary price kako ce ljude skupljati u kamione i voziti na front. A i u ono doba dok je trajao rat si dobio poziv za mobilizaciju, bacio papiric u smece i rekao im da si sjednu na sredni prst i zarotiraju se.
Mladi padwane? Ti to meni? Ako je meni onda sta lupetas o vojnom roku kada ti vise nisi ni za lopatu drzati. Ovako, postoji civilna zastita i dobrovoljna drustva, vatrogasna a ako govorimo o vojnom roku i prizivu savijesti, kopace kanale i sisati travu i zamisli, ne na dragovoljnoj bazi vec po sili zakona a ako pobjegne, cekat ce ga lopata u RH . Svoje frustracije i ljutnju, imas druge podforume a ne ovdje lupetati. I samo da znas, ovaj puta neces moci izbaciti srednji prst jer 90-e su bile drugo. Nece biti minken bojni jer i u minkenu ce te stici ruka. Svakako ne zelimo da se to ponovi ali ovaj put zelimo biti spremni kao i za bilo koju elementarnu nepogodu. I brate skini se sada.
Black Point is offline  
Old 19.04.2025., 15:01   #359
Quote:
Mladi padwane? Ti to meni? Ako je meni onda sta lupetas o vojnom roku kada ti vise nisi ni za lopatu drzati. Ovako, postoji civilna zastita i dobrovoljna drustva, vatrogasna a ako govorimo o vojnom roku i prizivu savijesti, kopace kanale i sisati travu i zamisli, ne na dragovoljnoj bazi vec po sili zakona a ako pobjegne, cekat ce ga lopata u RH . Svoje frustracije i ljutnju, imas druge podforume a ne ovdje lupetati. I samo da znas, ovaj puta neces moci izbaciti srednji prst jer 90-e su bile drugo. Nece biti minken bojni jer i u minkenu ce te stici ruka. Svakako ne zelimo da se to ponovi ali ovaj put zelimo biti spremni kao i za bilo koju elementarnu nepogodu. I brate skini se sada.
Spricas pjenu po ekranu bez veze. Nitko nece nositi uniformu niti lopatu i kopati kanale, ne brini. Odnosno hoce, oni koji to zele. Ako su tebe tjerali da se skidas i ti si to bedasto napravio, nije u redu da to sugeriras mladjim narastajima. Ne budi zloban.

Minken bojna je old skul. Brisel bojna je novi djir.
T-3000 is offline  
Old 19.04.2025., 15:03   #360
pukla zica .. ubio terminator bojovnike
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:24.