Vrt Sobne i vrtne biljke, kantice i lopatice, vaši zeleni ljubimci. |
|
|
04.05.2014., 14:27
|
|
EU
Registracija: Apr 2007.
|
Pozdrav, imam na balkonu nešto začinskog bilja i prijašnjih godina bih s vremena na vrijeme dao im umjetnog gnojiva onoga za cvijeće i sve je bilo ok. Prije nešto vremena sam pročitao negdje da bilje koje se namjerava konzumirati, ne bi trebalo nadohranjivati umjetnim gnojivima. Molim nekog tko zna koju više o tome, ili čisto neko vlastito iskustvo. Hvala.
|
|
|
04.05.2014., 21:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Pozzz
Najbolje ti je ne koristit te umijetne stvari, probaj sa koprivom. Ona je odlicna prihrana i prirodni pesticid.
Naberes koprive, stavis ih u neku posudu s vodom i to stoji tako jedno par dana. Zatim razrijedis sa vodom i zalijevas.
Za pesticid treba odstajati samo 24h i zatim prskati po listovima.
|
|
|
05.05.2014., 14:15
|
|
EU
Registracija: Apr 2007.
|
Probat ću, hvala 
|
|
|
05.05.2014., 22:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2011.
|
Kupila sam lavandu, ružmarin i origano. Molim osnovne smjernice za održavanje.Jer ne znam ništa, mogu li biti na direktnom suncu?
Origano ima neke male crne točkice tek sada vidim, kako da to saniram? Moglu li skinuti sve listiće i podrezati billjku?
|
|
|
06.05.2014., 23:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Leonarda Evich kaže:
Kupila sam lavandu, ružmarin i origano. Molim osnovne smjernice za održavanje.Jer ne znam ništa, mogu li biti na direktnom suncu?
Origano ima neke male crne točkice tek sada vidim, kako da to saniram? Moglu li skinuti sve listiće i podrezati billjku?
|
Sve tri biljke su mediteranske, vole sunce. Može im naškoditi previše vode, znači umjereno zalijevati i nebi trebalo biti nikakvih problema.
A što se tiče orezivanja origana, čak bi bilo i poželjno lagano ga orezati jer čim je kupovni vjerojatno je uzgajan u nekom stakleniku gdje forsiraju te jadne biljčice za što bržu prodaju, te su izdužene i bljedih listova. Tako da će mu to pasati. 
|
|
|
07.05.2014., 13:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2011.
|
Quote:
human torch kaže:
Sve tri biljke su mediteranske, vole sunce. Može im naškoditi previše vode, znači umjereno zalijevati i nebi trebalo biti nikakvih problema.
A što se tiče orezivanja origana, čak bi bilo i poželjno lagano ga orezati jer čim je kupovni vjerojatno je uzgajan u nekom stakleniku gdje forsiraju te jadne biljčice za što bržu prodaju, te su izdužene i bljedih listova. Tako da će mu to pasati. 
|
Trebam li origanu skinuti i listiće, da bi potaknula rast novih, jer ima neke crne točkice po listovima, a i visok je 40cm, čini mi se da je i star, nekako je drvenast.
|
|
|
07.05.2014., 21:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Leonarda Evich kaže:
Trebam li origanu skinuti i listiće, da bi potaknula rast novih, jer ima neke crne točkice po listovima, a i visok je 40cm, čini mi se da je i star, nekako je drvenast.
|
Super, bitno da nije onaj 'izdivljali' iz supermarketa. Trebao bi odlično podnijeti orezivanje, ali naravno ne previše. Na grančicama koje ne odrežeš listovi neka ostanu.
|
|
|
01.06.2014., 08:02
|
|
Registracija: Jan 2009.
|
imam timijan koji je već tjednima iste veličine. izgleda zdrav i sretan i jak. ali totalno stagnira.  ne znam zašt..
imam sitnolisni bosiljak koji je bio malički grm ne širi od 10cm lijepo se pružio, skoro duplo je širi. al listovi mu postaju sve žućkastiji. što bi mu trebala napraviti? vani je u tegli. nije prejako sunce. pola dana je hlad. zalijevam ga redovito. raste u finom humusu sa malo vrtne zemlje..šta mu ne paše?
|
01.06.2014., 15:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Quote:
katjes kaže:
imam timijan koji je već tjednima iste veličine. izgleda zdrav i sretan i jak. ali totalno stagnira.  ne znam zašt..
imam sitnolisni bosiljak koji je bio malički grm ne širi od 10cm lijepo se pružio, skoro duplo je širi. al listovi mu postaju sve žućkastiji. što bi mu trebala napraviti? vani je u tegli. nije prejako sunce. pola dana je hlad. zalijevam ga redovito. raste u finom humusu sa malo vrtne zemlje..šta mu ne paše?
|
Timijan ni ne raste nekom naročitom brzinom, kompaktijeg je rasta. Možete ga orezivati da potaknete rast, ali pazite da režete samo zelene dijelove stabijke, a ne drvene.
Bosiljku listovi mogu žutjeti iz više razloga. Pripazite da u tanjuriću nema vode. Između zalijevanja se površinski sloj zemlje mora posušiti. U krajnjoj liniji, provjerite da li s donje strane listova imate nametnike.
|
|
|
07.10.2014., 18:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2012.
|
na balkonu imam nešto začinskog bilja i na matičnjaku su se pojavile pepeljaste mrlje po listovima koje su se proširile i na bosiljak, da li je to pepelnica i kako se liječi??
|
|
|
08.10.2014., 00:22
|
|
Nemoj me nasmijavat'!
Registracija: Feb 2007.
|
Pretprošle godine je pepelnica s uličnog drveća prešla i na moje začinsko bilje u teglama, tako da sam sve bacila 
|
|
|
10.10.2014., 08:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2006.
|
Želim oformiti gredicu ljekovitog i začinskog bilja u dvorištu. Ogradila bih ju kamenjem, bio bi to kamenjar sa puno zemlje... zanima me mogu li kombinirati razne biljke u njega (kadulja, ružmarin, lavanda,bosiljak...), ne smetaju jedna drugoj glede kojekakvih svojstava? Bilo bi lijepo imati ih na okupu, za čajeve i kojekakve pripravke...ali ne znam da li jedna možda može smanjiti učinak/ljekovitost druge ako rastu zajedno...?
|
14.10.2014., 17:03
|
|
onja
Registracija: Oct 2003.
|
Quote:
mouse kaže:
Želim oformiti gredicu ljekovitog i začinskog bilja u dvorištu. Ogradila bih ju kamenjem, bio bi to kamenjar sa puno zemlje... zanima me mogu li kombinirati razne biljke u njega (kadulja, ružmarin, lavanda,bosiljak...), ne smetaju jedna drugoj glede kojekakvih svojstava? Bilo bi lijepo imati ih na okupu, za čajeve i kojekakve pripravke...ali ne znam da li jedna možda može smanjiti učinak/ljekovitost druge ako rastu zajedno...?
|
ne, pa tak se to obično i radi sa začinskim biljem.. sve na jedan kup
|
|
|
15.10.2014., 08:51
|
|
Registracija: Jan 2009.
|
Nema nijedna tema o uzgoju tj držanju začinskog bilja u malim teglama u kuhinji?? To dođe negdje između interijera, vrta i gastronomije.
Konkretno: da li mora biti uz prozor? Imam jedan (pre)mali prozor ispod kojeg je radijator pa vjerojatno nije baš neka sreća.
Ako moraju biti uz prozor onda bi raščistila taj dio radne plohe (kruh i voće mogu stajati negdje drugdje) pa ih naredati duž tih 60cm širine plohe.
Ako ne moraju stajati uz prozor imam fore (uz manje preinake) staviti ih na zid iznad sudopera, tu ih može stati više i u 2 reda. (recimo 4 gore, 4 dolje)
Gdje ima za kupiti (bez obzira na milijun DIY ideja) gotov sustav tegli koji se samo okači, zbuši il što već treba?
I najvažnije: što bi sijala:
1. bosiljak (znam da ne mogu računati na veliki i bujan u zatočeništvu posudici 0,75l) -njemu treba svjetla, jelda?
2. peršin
3. čubar (ako mi uspije iz sjemena)
4. celer bih rado al nisam ga viđala kao dio "začinskog vrta" u malim teglama
5. origano
6. vlasac
7. timijan ili majčinu dušicu ili mažuran
Može li to živjet u kući, bez previše (direktne) sunčeve svjetlosti? N ebih htjela nabaviti sve, probušit zid okačit pa da imam ruglo a ne začine 
|
15.10.2014., 13:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
evo da probam kad već nitko neće...nemam iskustva sa zač.biljem u kući, moja mama je imala majčinu dušicu koja se i dobro držala dosta vremena ali je ipak s vremenom promijenila oblik  ....
moje mišljenje je da sve te biljke možeš imati samo kratkotrajno u malim posudama i toplini stana a bez dovoljno svjetla...uostalom probaj sa jednom ove jeseni/zime pa ćeš vidjeti...
ono što znam da ti može uspjeti je imati iste biljke (osim bosiljka, on treba toplinu) u većim teglama na balkonu/terasi...e sad da li ti trebaju biljke radi kuhinjske dekoracije ili ih koristiš u kuhanju, pitanje je sad...
ja u većoj tegli imam svježe posađen peršun i celer, vlasac možda smrznem u manjoj količini, imam ga dosta u vrtu ( on je trajnica)...
čubar imam vani u tegli i ne znam još kako će se ponašati unutra, probat ću mu naći hladnije mjesto..
bosiljka imam puno u teglama i on je sav u cvatu a listovi blijede pomalo, dakle, sumnjam ali probat ću unijeti jednu teglu, možda skratiti grane koje cvatu...
još na tržnicama možeš naći rasadu peršuna, celera i raznih salata(naravno ako imaš balkon)...
znam jednu baku koja je uvijek na balkonu u tegli imala mladog luka, eto i to možeš...
e sad, ako uopće nemaš balkon, džaba se ja raspisala  ...
|
|
|
15.10.2014., 13:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
htjela sam reći da peršun i celer imam u tegli ali vani, na terasi, i do proljeća imam šta čupkati...
|
|
|
08.03.2015., 19:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2013.
|
Fenegerik,pimet...
Pozdrav svima.
Prije nekoliko tjedana započela sam uzgoj začina 
Osim bosiljka,timijana i tih začina s kojima se često susrećemo posadila sam i fenegerik i crni kim.Kolko sam informirana,uglavnom se od tih biljaka koriste sjemenke,imate li iskustva s korištenjem ostalih djelova biljaka??I je li tko od vas sadio pimet,htjela bih to imati a nemam pojma kako,što,gdje 
|
|
|
08.03.2015., 21:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
Quote:
glupo-ime kaže:
I je li tko od vas sadio pimet,htjela bih to imati a nemam pojma kako,što,gdje
|
Ak misliš na piment ili ti jamajski papar naoružaj se strpljenjem jer pričamo o tropskom drvetu koje daje prve plodove nakon 7 godina, a u puni rod dolazi u 15-toj godini 
btw drvo naraste do 10-ak m visine tak da varijanta sa uzgojem u tegli ne prolazi ... osim ak imaš jaaaako visoki plafon
Za info:
" Piment se uzgaja i veoma je popularan u Jamajci, Indiji i Meksiku. Kristofer Kolumbo otkrio je ovaj začin na Karibima, te ga je donio u Španjolsku i dao mu ime piment, što je španjolski naziv za biber. Piment se bere zelen sa 6-13 metara visokog stabla pimenta te se sprema u vreće 4-5 dana. U tih par dana sjemenke fermentiraju i poprimaju smeđu boju te se na kraju suše na suncu."
Usput budi rečeno pitanje ti je fakat zanimljivo, evo i ja sam zablenula  i nekaj novo naučila 
|
|
|
16.03.2015., 00:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2015.
|
ima li tko kakav savjet da mi menta prestane venuti?  Držim ju uz prozor, zalijem svakih nekoliko dana, kada vidim da je suha...
|
|
|
18.03.2015., 10:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
Zasadila bi bosiljak na balkonu. Da li da prvo zasijem u čašici unutra na prozoru pa presadim ili da odmag sjeme ubacim u teglu na balkonu(vjerojatno je jos prehladno za balkon)?!
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:20.
|
|
|
|