Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Kućni ljubimci

Kućni ljubimci Za vlasnike pasa, mačaka i ostalih životinjica dragih
Podforumi: Zdravlje kućnih ljubimaca, Psi, Mačke, Udomljavanje

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.01.2023., 09:21   #21
Quote:
-skyfall- kaže: Pogledaj post
Mogu li divlje ptice jesti hranu za nimfe?
Da.

Svako sjeme im je dobro.
Old 06.01.2023., 09:24   #22
Quote:
_MK_ kaže: Pogledaj post
Ja sam na kraju popustio i kupio 50 kg suncokreta za 1€ po kilogramu... Nisam imao ništa pametnije i jeftinije na raspolaganju. Uzeo sam iz Zooplusa još 200 kuglica, pa kako bude.
Bok,

imam pitanje u vezi Zooplus lojnih kuglica. Nešto pišu da se promijenila receptura, da više nisu tako dobre kako su bile prije. Dali su dobro prihvaćene od ptica?

Zadovoljan sam sa Petcentar lojnim kuglama al su digli cijenu za 32%.
Old 07.01.2023., 17:40   #23
Jedu ih, dapače proždiru, ali jako su suhe i mrve se.

Inače, nevezano za temu, ali onak usputna anegdota - prekjučer mi je stigao Bird Buddy, uzeo sam ga preko Kickstartera pred nešto malo manje od dvije godine. Stavio sam ga jučer nekih 5 metara od uobičajenog mjesta za hranjenje ptičurina i JOŠ NIJEDNA NIJE DOŠLA JESTI.
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2023., 15:57   #24
Quote:
Jedu ih, dapače proždiru, ali jako su suhe i mrve se.

Inače, nevezano za temu, ali onak usputna anegdota - prekjučer mi je stigao Bird Buddy, uzeo sam ga preko Kickstartera pred nešto malo manje od dvije godine. Stavio sam ga jučer nekih 5 metara od uobičajenog mjesta za hranjenje ptičurina i JOŠ NIJEDNA NIJE DOŠLA JESTI.
Ptice su jako nepovjerljive, dodao sam novu hranilicu i uopče nisu išle na nju, dok nije nestalo hrane na ovim drugima... hehe, samo ti makni ostale hranilice i skužit će one gdje je hrana.

To izgleda jako fora stvar. Koliko je koštala i gdje je kupljena? Ako su cijene kao na linku onda je to van mojeg buđeta.
Old 08.01.2023., 18:01   #25
Stavio bih tamo gdje inače idu jesti, ali nemam wifi signala. Sad je na staroj šljivi gdje jedva lovi, ali neće ptice dolaziti. Evo ni danas nijedne. Morat ću kupiti wifi extender.

Koštalo me oko 1000 kn s držačem za kuglice preko Kickstartera. Samo se žderem sad što nisam naručio solarni krov, zidni nosač i pojilicu...
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.01.2023., 20:28   #26
Vidim da su Lidlove bile spomenute. Te kupujem. Ima ih. Doduše, nisam danas gledala cijenu, jer kako je toplo, mogu raznu hranu uloviti pa nije potrebno sada hraniti ptice. Ali kad sam ih prije stavljala, sve su lijepo bili pojeli.

Nastupi li čudom nekakva prava zima, opet ću ove u Lidlu kupiti.
Gingerina is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2023., 12:19   #27
Gdje hraniti gradske golubove koji idu po zgradama i na koje se, s više ili manje razumijevanja, ljute stanari kad im unerede balkone ili prozore?
Je li dopušteno bacati sjemenke na bilo koju zelenu površinu ispred zgrade ili staviti kućice za njih (ispred zgrade, ne na balkone)?
Oni isto samo nastoje preživjeti.
Old 15.08.2023., 09:47   #28
Joj, samo nemoj pred zgradu ili u blizini prozora i balkona. Ljudi su već sad spremni kupiti zračnu pušku, staviti ljepilo i spustiti rolete, samo ćeš ih razjariti, a nećeš nijednoj ptici koristi učiniti. U nekom parkiću gdje ekipa karta / cuga ti je najbolje (tamo se oni ljeti hlade), još skrećeš pažnju ptica od kanti za smeće i pristupa zgradi, sumnjam da će se netko na to buniti, ljudi ih u pravilu ne mogu ni vidjeti više.
LazyCrazy is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.08.2023., 21:20   #29
Moji vrapci jedu pšenicu i macje kekse i ne bune se osim jedne macke kojoj su nedostižni pa im nekad iz inata pojede kekse
TitiProseki is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2023., 14:31   #30
Quote:
Inače, nevezano za temu, ali onak usputna anegdota - prekjučer mi je stigao Bird Buddy, uzeo sam ga preko Kickstartera pred nešto malo manje od dvije godine.
Cuj, znas kako se veli: Pa i ptice na grani znaju....

pa i one cule o EU regulativi privatnosti podataka

Samo, ima li tvoja hranilica nekakav krov kao zastitu od kise, ili ti je uvucen u balkon? Jer da je i otporan na sve uvjete i temperature, leca ce se uflekat, ako ne od vode, onda od ptica. Jer manje ptice nisu bas olicenje urednog klopanja, posebno kad ih je vise.

Na svoje hraniilice koje vise na balkonu, stavili smo poklopac, kutije u kakvim se pakiraju kremsnite. Stavio mali uteg na vrh, te nikad hrana nije bila mokra ili proklijala, sto se desi kad nema zastitu odozgore. Jer nama vise na otvorenom, izvan balkonskog krova. Da ne bi previse kakali i setali se okolo, sto posebno vrapci vole raditi.

Quote:
Pisces10 kaže: Pogledaj post
Gdje hraniti gradske golubove koji idu po zgradama i na koje se, s više ili manje razumijevanja, ljute stanari kad im unerede balkone ili prozore? Je li dopušteno bacati sjemenke na bilo koju zelenu površinu ispred zgrade ili staviti kućice za njih (ispred zgrade, ne na balkone)? Oni isto samo nastoje preživjeti.
Vjerovala ili ne, prije pet godina, kcer preminulog poznanika, nosila je goluba na veterinu. Voli ptice, te je bila znatizeljna. Tamo vele, da je golub umro od gladi! Rekoh, pa nema smisla, pa golubi su valjda snalazljivi? Bas od gladi, od nicega nije bio bolestan

Drugo pitanje ovisi o tvojim susjedima. Ako imas dvorisnu stranu, onda ionako vecina baca hranu mackama i pticama na dvoriste ili dvorisne nize krovove. Nisam siguran koliko ti je pametno kontinuirano imati hranilicu, ciljano za golubove, na balkonu, jer oni znaju katkad previse se udomaciti, pa ces imati kakanje na sve strane. Ako ti je bas zgodnije na balkonu, postoje sipke za balkon drzaci, moze je udaljiti preko metra od balkonu od ograde, pa onda dodas hranilicu.

Ostalo ti ovisi kakve imas susjede, odnosno, imas li jednog posebnog formalistu ili zatezala koji ce te tuzakati.

No cudno je pticje ponasanje u recentnim vremenima. Prije su neovisno o godisnjem imali tocne punktove gdje se pojavljuju. A sad, nekad ih ima deset, a nekad mjesecima niti jednog.

...
Cat6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2023., 14:49   #31
Šljaka BB super, otporan je na vremenske uvjete, jedino što na novoj lokaciji ptice još uvijek nisu skužile hranu. Budu valjda kad malo zahladi.
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2023., 09:04   #32
Ne znam za druge ptice, ali za golubove mislim da bi se potukli na toj hranilici.
Poceli bi stalno boraviti na njoj/oko nje i cuvati teritorij.
Old 18.09.2023., 09:05   #33
Ljudi 3D-printaju anti-pigeon zaštite za to
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.11.2023., 16:36   #34
Quote:
Cat6 kaže: Pogledaj post

Vjerovala ili ne, prije pet godina, kcer preminulog poznanika, nosila je goluba na veterinu. Voli ptice, te je bila znatizeljna. Tamo vele, da je golub umro od gladi! Rekoh, pa nema smisla, pa golubi su valjda snalazljivi? Bas od gladi, od nicega nije bio bolestan

Drugo pitanje ovisi o tvojim susjedima. Ako imas dvorisnu stranu, onda ionako vecina baca hranu mackama i pticama na dvoriste ili dvorisne nize krovove. Nisam siguran koliko ti je pametno kontinuirano imati hranilicu, ciljano za golubove, na balkonu, jer oni znaju katkad previse se udomaciti, pa ces imati kakanje na sve strane. Ako ti je bas zgodnije na balkonu, postoje sipke za balkon drzaci, moze je udaljiti preko metra od balkonu od ograde, pa onda dodas hranilicu.

Ostalo ti ovisi kakve imas susjede, odnosno, imas li jednog posebnog formalistu ili zatezala koji ce te tuzakati.

No cudno je pticje ponasanje u recentnim vremenima. Prije su neovisno o godisnjem imali tocne punktove gdje se pojavljuju. A sad, nekad ih ima deset, a nekad mjesecima niti jednog.

...
Počeli smo golubove hraniti na jednoj livadici nedaleko zgrade, a imaju i krov trafostanice gdje čekaju, i koliko sam primijetila više skoro uopće ne idu na moju zgradu na prozorske daske i balkone (na mojoj zgradi su se počeli i gnijezditi). Ipak je jedna susjeda iz susjedne kuće (golubovi njoj osobno ne dolaze u dvorište) došla prigovarati da zašto se hrane tamo jer idu ljudima na balkone. Koje točno balkone i zašto ona glumi njihovog advokata nije mi poznato.
Razumijem da ljudima smeta kad golubovi seru po prozorskim daskama i balkonima i nisam za to, ali ovdje to nije slučaj. Druga je stvar što ih neki ljudi ne mogu vidjeti i najradije bi da ih nema, ali i oni negdje jednostavno moraju boraviti, ne mogu jednostavno nestati iz gradova.

Zgrada ima prozore sa svih strana i nažalost, uvijek će nekome smetati hranjenje golubova, mačaka lutalica, i sl.

I meni je nevjerojatno da je golub uginuo od gladi, jer oni žive u jatu i drže se nekako skupa, pa uvijek netko otkrije izvor hrane.

Quote:
Često nam se znaju obraćati uznemireni građani i građanke koji hrane golubove jer im drugi ljudi prijete da će ih prijaviti zbog toga što rade. Neki su doživjeli i verbalno uznemiravanje pa i prijetnje fizičkim nasiljem. Hranjenje golubova u Zagrebu je u potpunosti dozvoljeno te nema propisa koji to brani, to ljudi trebaju znati. Dapače, Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je životinjama ograničavati pristup hrani i vodi. U par navrata smo primili i dojave o trovanju golubova pa upućujemo građane da to prijave nadležnim institucijama, veterinarskoj inspekciji i policiji, jer trovanje spada u kazneno djelo ubijanja životinja. Mi u udruzi nemamo zakonske ovlasti postupati u takvim slučajevima. Prije par godina smo dobili i dojave o osobama koje su obojale golubove u kričavo ružičastu boju i predstavljale ih kao turističku atrakciju na glavnom zagrebačkom trgu, što smo naravno prijavili inspekciji - priča nam Lorena Herceg iz udruge Prijatelji životinja.
https://www.portalnovosti.com/car-je-golub
Old 16.11.2023., 23:30   #35
Godinama, desetljećima hranim divlje ptice na balkonu. Prošle godine sam malo zakasnio pa ih nije bilo puno. Zato mi je ostalo dosta toga viška za ovu godinu, ali ovaj puta stavio točno 01.10. i sada mi već fali 10kg suncokreta. Da ih mogu izbrojit, to bi bilo barem 20 sjenica i to velikom većinom Velike sjenice. Dolazi i par plavetnih, 4 Brljeza i vrapci koji baš i ne volim, jer tjeraju sjenice. Vidjet ću kada zahladi, da li će se pojavit i ostale dvije sjenice koje su jako rijetke, a to su Jelova i Crnoglava. Njih nisam vidio barem 3 god. od kada nema poštenog snijega i zime u ZG. Znale su doći i zebe, a li i Batokljun. i Kos je bio koji puta gost, samo što on ne jede ovo što jedu ove druge, sjeme, ali zato jede grožđice, ali i suhe brašnare koje jedu i sjenice.
E sada što im najviše stavljam da visi na užetu za sušenje rublja. Sjemenke suncokreta u posebne plastične mrežice u kojima se nekad prodavao kikiriki u loju u kompletu sa 3 lojne kugle. Ostalo mi je još takvih mrežica 4-5, jer su te mreže potrgale veće price. Slične kao one u kojima se nalaze lojne kugle, ali su duguljaste. E sada u njih godinama stavljam suncokret, a u drugu koji put komade oraha koje obožvaju, kikirikija i lješnjaka. Njih treba samo toliko usitnit da iz mreže ne ispada, ali i da nisu preveliki. Ali više ih stavljam na vanjski lim balkona. Prije je ta hrana bila kvalitetnija nego danas, a pogotovo jeftinija. Samo kada gledam cijenu 1kg suncokreta, pa to je preko 3€, a to mi pojedu za 2-3 dana i još ako mi dođe nih još, bit je 1kg dnevno. Lojne kugle su dobre ako su polumekane. Tvrde više ne valjaju, a nih najviše jedu ove male Plavetne sjenice, ali i vrapci i ono najgore dođu i Vrane.
Najviše kupujem u Pet centru, ali i naručujem od Zooplusa, ali moram reći da nisu fer, jer su kod nas najskuplji. U Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, sve je jeftinije oko 15%. Nije to malo na veće količine, a svi smo u EU. Tako je i sa Lidlom. Kod nas su cijene najveće.
Nego ovaj suncokret preko njuškala, koliko je kvalitatan? Recimo priješnjih godine iz suncokreta koji mi je ostao preko ljeta počeli su izlazit moljci. Sada više ne, jer navodno da su svi tretirani pa ih nema. boljim se ako mi ostane koja kola da ću po ljeti ima moljce na balkonu.
Hazl is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.11.2023., 12:50   #36
Prije tjedan i nesto, ah da, na produzeni vikend (kao i u drugim ducanima) red u Pet centru je isao do pola ducana. Navratio da uzmem nesto hrane, napuniti balkonske hranilice za ptice.

Naletio na hranilicu s tri komore za hranu, prvi put je vidio, ali sam je odmah kupio. Zadnje nevrijeme je posemerilo improvizirane kisobran krovove koji su stavljeni na plasticne hranilice, pa mi je bas super naisla.

Trenutno dolazi iskljucivo ekipa sjenica. Vele da su po pameti odmah iza papiga i vrana, ali kako one neuredno jedu, to je za plakati

Vrapci kad navrate, uredno stoje na preckama i jedu kroz otvore. Ali Sjenice, one imaju posebnu metodologiju pripreme za dorucak i rucak. Stoje i one na preckama, ali samo da bi izbacivali hranu iz rupice, da ih mogu transferirali na tacnu/pod hranilice. Tek onda se prime jela.

Jedu na rubu kucice kao alpinisti, uz poluletece poze, bas cirkusarije rade

Quote:
I meni je nevjerojatno da je golub uginuo od gladi, jer oni žive u jatu i drže se nekako skupa, pa uvijek netko otkrije izvor hrane.
Bit ce da je nesto od socijalnog zivota imao drugacije od jata, jer zna se desiti da ima samotnjaka.

I meni je cudno, ali tako mi vele.
Cat6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.11.2023., 14:49   #37
Quote:
Već sam par puta pisao - nemojte hraniti ptice kruhom. One nemaju enzime za probaviti. Mehanički, one se najedu, ali stvarno energetski su gladne.
https://ribo-lov.com/2022/01/13/cime...-izbjegavajte/

Drugim riječima, ptice hranjene kruhom i sličnim će biti site, ali će krepati od gladi.

Stalno viđam kako ljudi hrane golubove (ili već šta god) kruhom. Ne vrijedi objašnjavati da je to kao da ih hranite stiroporom.

Inače s proljeća, negdje 4-6 mjesec, uobičajeno je viđati mrtve golubove po kvartu. Mladi se izlegu, i ne može se sve nahraniti.
ruka-slave is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.11.2023., 19:40   #38
Nije velika novost, ali nema grada u EU, parka ili klupe, gdje starija osoba, ili ljubitelj ptica, nece pred nogama imati vojsku golubova, koje ce hraniti kruhom

Ako su informiraniji, onda ce im dati dugo odstajali, neki nose i proso ili sjemenke, ali da se ne lazemo, kruh je najcesci meni.

Jel to bilo prosle godine ili mozda i ove, brzo sam prosao, nisam se zaustavio jer sam bio u zurbi. Ali Lidl je imao dosta povoljne lojne pogace vise oblika.

U Petu se nikad ne sjetim, pa vas pitam na glas, koje lojne pogace vi kupujete i gdje?
Cat6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.11.2023., 20:06   #39
Lidlove su bile dobre. Ja trenutno imam neke iz Zooplusa stare barem godinu dana i suhe su k'o barut, ptice kljucaju po njima kao djetlići

I ne bih se složio po pitanju neurednosti - sjenica dođe, uzme sjemenku i odleti. Vrabac kopa i razbacuje sve oko sebe.

Trebao bih probati staviti crve brašnare, nemam baš sreće s crvendaćima i šojkama, jednom bili i nisu se vratili...

_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.11.2023., 20:39   #40
Bit ce da su tvoje sjenice boljih manira iz uglednijih obitelji, od ekipe koja nama navraca.

Kao omanja banda sve razbacaju, jedno zrno uzme iz otvora, deset pobaca. Pa malo turneje i skakutanja po striku za ves, pa nazad na vratolomije po kucici za hranu

Ponuda pogaca iz Lidla, radi se o epizodnoj akciji, ili ide svake godine?

Nalazilo se nasuprot ledenih skrinja, gdje bas i ne gledam, pa sam slucajno ugledao.
Cat6 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:13.