Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Putovanja > Destinacije i putopisi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 02.10.2023., 08:17   #21
Quote:
z_k kaže: Pogledaj post
Zanimljiva tema

U Belgiji ih ima toliko da je to smijesno

Neki malo drugaciji
https://en.wikipedia.org/wiki/Jehay-...%C3%A9e_Castle
(pomalo bizarni kipovi u parku)

https://en.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A2teau_de_Modave
(na stijeni)
Oh da, lista dvoraca u Belgiji je podugačka.
Jehay mi je bio u planu kada sam zadnji puta išao u Brisel. Najgore od svega , izabrao sam drugi dvorac za posjetu kad ono na lokaciji dvorca nema. Dogodilo mi se to isto u Njemačkoj jednom. Tako da sam izgubio vrijeme i nisam stigao posjetiti Jehay.
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2023., 11:11   #22
Meni se jako svidio i Steinvikholmen nedaleko od Trondheima u Norveškoj. Odlično mjesto za kratki izlet, super je za prošetati, priroda je predivna, a ima i mjesta za napraviti piknik.

https://visittrondheim.no/en/activit...ikholm-castle/
Paka01 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2023., 22:59   #23
Quote:
Paka01 kaže: Pogledaj post
Meni se jako svidio i Steinvikholmen nedaleko od Trondheima u Norveškoj. Odlično mjesto za kratki izlet, super je za prošetati, priroda je predivna, a ima i mjesta za napraviti piknik.

https://visittrondheim.no/en/activit...ikholm-castle/
Interesantan dvorac. Ne mogu baš procijeniti na slici, koliko su visoke kule? Ono tipa 2-3 kata ili ?
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.10.2023., 11:24   #24
Još malo Belgije pa se prebacujem na Njemačku

SLIKA 1
Briselski glavni trg i najveća turistička atrakcija. Sve počinje početkom desetog stoljeća kada je vojvoda Karlo ( Dragec �� ) izgradio utvrdu na riječkom otoku Saint-Géry.
SLIKA 2
Dvorac je u privatnom vlasništvu te nije bilo moguće ući. Sama građevina nije toliko fascinantna koliko povijest vinogradarstva ovog kraja koji je pod UNESCOvom zaštitiom.
SLIKE 3, 4 i 5
Dvorac iz 12. stoljeća. Dvorac je propadao stoljećima ali je početkom 1902. godine krenula 30 godišnja obnova. Od 2003. parko okolo dvorca je otvoren i održava se međunarodna izložba cvijeća.
SLIKE 6, 7 i 8
Samostan iz 12. stoljeća nalazi se na imanju od 36 hektara. Sami ostaci građevine su fascinantni. Ukoliko mate namjeru posjetiti samostan uzmite si barem pola dana.
Tijekom ljeta znaju se održavati koncerti i kazališne predstave.

https://postimg.cc/gallery/cwBSnXB
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.10.2023., 15:08   #25
Ako netko uspije uloviti koncert ili dogadjaj u Villers Opatiji (zadnje 3 slike) - to stvarno moze biti perfektno (jer su rusevine osvjetljene, a kad se cuje akustika u srusenoj crkvi...)
z_k is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.10.2023., 22:25   #26
Evo još jedog interesantnog dvorca koji sam obišao prije koju godinu. Burghausen u istoimenom mjestu Burghausen. Dvorac koji se zbog svoje dužine nalazi u Guinessovoj knjizi rekorda. Kompleks čitavog dvorca proteže se na nevjerojatnih 1051 metar. Prvo spominjanje dvorca seže čak u osmo stoljeće a oblik kakav je zadržao do dan danas poprimio je od 13. do 15. stoljeća. Sama restauracija dvorca je trajala 50ak godina i mogu reći da je dvorac u vrlo dobrom stanju i vrlo interesantan. Zadnja slika je centar grada kroz koji sam se provozao.

https://postimg.cc/gallery/6ZVch7y
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2023., 22:32   #27
Isti dan , prije iznad spomenutg Burghausena, svratio sam do dvorca koji je bio u ratu sa Burghausenom.

Naselje Titamaninga prvi puta se spominje 790 godine i tada je bilo pod vlašću Salzburga i služilo je kao obrana od Bavaraca. Brdo na kojem je sagrađen dvorac spominje se u prvoj polovici 12. stoljeća, a i 1234 godine salzburški nadbiskup Eberhard 2 jamčio je izgradnju dvorca kao zaštitiu od bavarskog grada Burghausena. Dvorac se kroz stoljeća proširivao i negdje u 17. stoljeću dobiva današnji izgled. Dvorac je bio i lovačka kuća, skladište kukuruza ( masivne šipke na prozorima sprečavale su krađu kukuruza).
Kada se dvorac počeo koristiti kao muzej tada se krenulo i konkretnu rekonstrukciju oronulog zdanja i sam muzej osigurava da se dvorac očuva.
Samo ime dvorca potječe od plemićke loze koja je sebi ime dala po gradu – de Titemaningen.

Dvorca Tittmoning

https://postimg.cc/gallery/W2vphML
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2023., 21:07   #28
Utvrda Hohensalzburg ( slike 1-8) zaštitni je znak Salzburga. Izdiže se 120 metara iznad samog grada na dolomitnim stijenama. Prije izgradnje same utvrde na njenom tlu je postojala rimska utvrda, što su pokazala arheološka istraživanja. Tijekom 1077. nadbiskup Gebhard von Helffenstein izgradio je utvrdu ( osnovni obor za drvenim zidom) koja se stoljećima proširivala te je 1688. dobila svoj današnji izgled koji joj je dao Max Gandolf von Kuenburg. 1462. izgrađeni su tornjevi i prstenaste zidine. Utvrda, kako joj i samo ime govori bila je savršeni objekat za zaštitiu od vojnih napada.
1515. Matthaus Lang von Wellenburg opisao je Reisszug ( uspinjaču) koja je i dan danas ( u modernijem obliku) u funkciji i vjerojatno je najstarija operativna željeznica na svijetu.Do utvrde možete pješke ili uspinjačom, ja sam radije protegnuo noge.
Pogled sa same utvrde je naravno fascinantan. Slika broj 4 slikana je iz vrta palače Mirabell.
U 19. stoljeću utvrda je izgubila svoj vojni status.
Slika 9
Ulaz u Mozartovu kuću u kojoj je živio. U kući gdje je rođen je muzej koji se može posjetiti.
Slika 10
Most ljubavi. Prvi puta izgrađen 1905. godine pa srušen pa izgrađen opet 1967.
Slika 11
Parkirao sam se u jednoj od nekoliko podzemnih garaža sa naplatom. Fora sa trgovinom na slici je ta ako u njoj ( bile su tri slastičarnice u igri) kupite slatkiše ( zaboravih za koju sumu točno) parking plaćate 50 centi bez obzira koliko ste dugo ostavili auto u garaži.
Slika 12
Uzmite si vremena i prošećite uličicama sa druge strane rijeke Salzach.

https://postimg.cc/gallery/ZCw7V1r
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.10.2023., 11:17   #29
Malo ću skrenuti s putanje dvoraca i osvrnuti se na jedno lijepo i poznato mjestašce uz jezero sa crkvom iz 1505. godine ( toranj je sačuvan od starije crkve iz 1320-ih).
Hallstadtt – mjesto poznato po rudniku soli i jedno od najstarijih naselja u Europi. Sol se vadila još oko 5500. g. pr. Kr. Oruđe koje je pronađeno potvrđuje starost same lokacije.
Kako sam prolazio mjestom kasnije popodne nije bilo vremena da posjetim rudnik soli i vidikovac.
Početkom ove godine planirano sam posjetio vrh Krippenstein ( planina Dachstein) sa kojeg se vidi jezero i mjesto Hallstadtt.
Ukoliko planirate posjetiti i mjesto i vrh , uzmite si dva dana. U blizini je i vrh Dachstein sa visećim mostom i vidikovcem ali je zatvoren do svibnja iduće godine zbog renoviranja.

https://postimg.cc/gallery/CVyKFn5
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.11.2023., 10:47   #30
Tvrđava Hohenwerfen
Izgradnju tvrđave započeo je između 1075. i 1078. Salzburški nadbiskup Gebhard. Zbog svađe sa kraljem Henrikom IV nabiskupija je opljačkana te se Gebhard dao u izgradnju tvrđave Hohenwerfen i Hohensalzburg. U početku su bile puno manje i jednostavnije izgrađene od današnjih zgrada.
Sam dvorac nalazi se na uzvisini oblika stožca 113 metara iznad Salzacha.
U početku se Hohenwerfen sastojao samo od zida 35 x 35 metara , male palače i kapele dvorca.
Nakon smrti Gebharda ( 1088. godine ) Nadbiskup Konrad prvi dao je dodatno proširiti oba dvorca. U sklopu Hohenwefena dao je izgraditi veću palaču u odnosu na stariju palaču i uklopio ih u zid dvorca te tadašnji oblik cjelokupna građevina zadržava do današnjih dana.
1525. godine za vrijeme Seljačkog rata tvrđava je zapaljena i oštećena. U obnovi, tvrđava je dodatno proširena i poboljšana da bi se zaštitila od nadolazeće turske opasnosti.
Kasnije je dvorac još nekoliko puta bio uništavan i propadao pa je od 1824. do 1833. obnovljen od strane nadvojvode Johanna, koristio se kao lovačka kuća, pa kasnije kao kneževska rezidencija nadvojvode Eugena. Nakon 2 sv. rata dvorac pripada vlasništvo države Salzburg ( da , Salzburg je Austrijska savezna država) te je od 1987. otvoren za turizam.
Poznata je Konradova izreka , „ Do ovdje se može, ali dalje ne“, a odnosi se na dolinu Salzach jer je to bila strateška ključna točka na drevnoj alpskoj transverzali duž Salzacha prema jugu, koja povezuje Salzburg s Grazom i jugoistočnom Europom, tako i Venecija i cijela Italija također imaju pristup Salzburgu.
Dvorac se koristio za snimanje nekoliko poznatih filmova i serija.
Zvono ( Burgahnl ) u kapelici dvorca izliveno je 1568. u Innsbrucku i teži 4412 kg.

https://postimg.cc/gallery/DL7XV7V
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.11.2023., 10:15   #31
Evo prijedloga za neke od dvoraca u Francuskoj. Na dnu popisa je i karta sa lokacijama dvoraca. Cijela ruta je dužine nekih 200 km .

https://www.experienceloire.com/loir...y-chateaux.htm
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2023., 00:09   #32
Subota, vrijeme nikakvo, posla na poslu nema, zatvaram sve i uz pratnju pokoje kapi kiše krećem do 170 kilometara udaljenog mjesta .......
Rothenburg ob der Tauber

Mjesto su najvjerojatnije naseljavali Kelti još prije prvog stoljeća naše ere.
Od 950. godine u mjestu su se izmjenjivali brojni grofovi koji su svatko na svoj način gradili i proširivali mjesto. U 13. stoljeću sagrađene su zidine i 42 kule koje su u jako dobrom stanju još i danas. Oko 32% kuća ( njih 275), 9 tornjeva i 610 metara zida uništeno je u 2. sv. ratu. Naknadno je restaurirano 265 kuća.Svakako odvojite sat dva da prošetate zidinama.
Godine 1274. Rothenburgu je kralj Rudolf Habsburški dodijelio privilegije kao slobodni carski grad. U gradu su osnovana tri poznata sajma, a u narednim stoljećima grad se širio.Početkom 14. stoljeća mjesto je brojalo 5500 stanovnika unutar zidina i 14 000 okolo na 390 kilometara kvadratnih.
Interesantna informacija je da je u grad tijekom Tridesetogodišnjeg rata ( listopad, 1631.) htio doći grof od Tillyja sa svojih 40 000 vojnika šta bi značilo uništenje grada. Borba je krenula i grad pada a Tilly gubi samo 300 vojnika.
Popularna legenda pod nazivom Meistertrunk kaže da kada je general Tilly osudio vijećnike na smrt i trebao spaliti grad, ponudili su mu okladu u kojoj je gradonačelnik u jednom gutljaju trebao popiti 3,25 litara vina i uspio je te na taj način spasio grad. Vrč se još čuva u Carskom gradskom muzeju.
Nedugo zatim, 1634. izbija bubonska kuga koja je ubila više građana od samog rata. Rothemburg je tada prestao rasti i tako je sačuvao svoje stanje iz 17. stoljeća.
Poznatu gradsku slasticu Tauberkugeln možete kupiti gotovo u svakoj slastičarnici koji ima na svakom koraku. Redovnici su ih pekli i u tijesto umijesili rum kako bi izbjegli loše raspoloženje tijekom posta. Danas ih ima u nekoliko varijacija i gdje god da ih probate ukusne su.
Grad je korišten za snimanje više poznatih filmova i serijala. Definitivno preporučam da posjetite grad ako ste u mogućnosti.

https://postimg.cc/gallery/6q3PTc0
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2023., 11:30   #33
Nisam planirao posjetiti ni fotkati ovaj dvorac ali mi je bio na putu doma pa rekoh ajde. Godina 2021., ožujak, nigdje žive duše, sve zatvoreno. Pola metra snijega kroz Austriju. Prođem kroz Obertauern, nadam se gužvi a ono 20ak ljudi maksimalno.

Dvorac Mautendorf vjerojatno je izgrađen na mjestu stare rimske utvrde iz 326. godine ili ranije. Štitio je rimsku planinsku cestu od Teurnije preko prijevoja Radstädter Tauern do Iuvavuma (današnji Salzburg) i služio je kao rezidencija rimskog upravitelja u provinciji Norik. Prvotna utvrda uništena je tijekom seobe naroda.
Dvorac izgrađen na ovom mjestu u kasnijim godinama financiran je i podržan sustavom naplate cestarine za obližnju cestu. Dokaz tome je darovnica koju je izdao car Henrik II. godine 1002. Dorf je njemački sufiks za selo ili naselje. Sam dvorac spominje se tek 1253. godine, kada je izgrađena stambena i obrambena kula (Bergfrid). Tvrđava je značajno proširena u 15. stoljeću za vrijeme vladavine salzburškog nadbiskupa Burkharda Weisbriacha i Leonharda von Keutschach da bi poprimila oblik kakav ima i danas. Sustav naplate cestarine preko prijevoja Radtsädter Tauern podržavao je dvorac i selo do 1803. godine, kada je naplata cestarine napuštena tijekom Napoleonovih ratova. Godine 1806. dvorac postaje vlasništvom austrijske države.
Od 1968. zgrada je u vlasništvu pokrajine Salzburg, a 2003. godine osnovan je muzej dvorca. Neka druga poduzeća dijele prostore, uključujući lokalni restoran i catering. Druga namjena bila je mjesto okupljanja međunarodnih znanstvenih konferencija i kao mjesto održavanja raznih kulturnih događanja. Regionalni muzej Lungau otvoren je u svibnju 2007. pod vodstvom kustosice Helge Gappmayer. Muzej je prošao kroz nekoliko faza izgradnje kako bi ostvario svoju temu „Tradicija s novim izgledom“.
Dvorac je krasio poleđinu austrijske novčanice od 50 šilinga iz serije iz 1956. godine.

https://postimg.cc/gallery/2b44J6v
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2023., 11:58   #34
Samo nekoliko kilmetara od prijašnjeg dvorca nalazi se Dvorac Moosham ( vještičji dvorac) , smatra se najmonstruoznijim dvorcem u Austriji a u daljnjem tekstu možete saznati zašto.

Vjerojatno izgrađen na temeljima rimske tvrđave castrum, dvorac je prvi put dokumentiran u ispravi iz 1191. godine. Zauzeli su ga salzburški nadbiskupi oko 1285. godine, a od 14. stoljeća nadalje služio je kao rezidencija biskupskog burggrofa. Pod vladavinom princa-nadbiskupa Leonharda von Keutschacha od 1495. dvorac je obnovljen i proširen. Godine 1520. postao je administrativno sjedište regije Lungau i bio je opsjednut tijekom Njemačkog seljačkog rata 1524–25. Nadbiskup Wolf Dietrich Raitenau odsjeo je ovdje na svom bijegu iz Salzburga u listopadu 1611., malo prije nego što je zarobljen.

Dvorac Moosham služio je kao administrativno središte tijekom suđenja vješticama Zaubererjackl između 1675. i 1690. Ta su suđenja dovela do pogubljenja 139 ljudi. Neobično, većina pogubljenih bili su muškarci. Među pogubljenima je 39 djece (između 10 i 14 godina), 53 tinejdžera i mladih (između 15 i 21), 21 nepoznate dobi; 113 je bilo muškog spola; svi osim dvojice bili su prosjaci. Najmlađa je bila Hannerl s 10 godina, a najstarija Margarethe Reinberg s 80 godina. 109 ih je pogubljeno tijekom 1681. Mučeni su i spaljeni; neki od njih živi, drugi nakon što su obješeni ili obezglavljeni – neki od njih nakon što su im ruke odsječene i obilježene zapaljenim željezom.

Nadbiskup grof Hieronymus von Colloredo raspustio je Moosham bailiwick 1790., nakon čega je dvorac propao. Godine 1886. austrijski istraživač i pokrovitelj umjetnosti grof Johann Nepomuk Wilczek kupio je ruševinu i dao je obnoviti. Do danas je kompleks u privatnom vlasništvu, iako su njegove prostorije s Wilczekovom opsežnom zbirkom umjetnina dostupne javnosti.

Uz dvorac je objekat sa sobama koje možete unajmiti.

https://postimg.cc/gallery/jL3RSRP
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2023., 10:36   #35
Dvorac Finstergrun ,

u pokrajini Salzburg. Sagrađen na 1087 metara nadmorske visine. Vjeruje se da je dvorac sagradio Rudolf von Fohnsdorf 1296/97. Godine 1300. opisan je kao “pogranična utvrda” između Salzburške nadbiskupije i Štajerske. Tijekom 14. i 15. stoljeća postao je sjedište upravitelja koji je bio zadužen za upravljanje rudnicima srebra u Ramingsteinu. Prvi dokumentirani spomen imena Burg Finstergruen (tamni jarak) dogodio se 1629. godine.

Godine 1841. kompleks dvorca uništio je šumski požar. Godine 1899. novi vlasnik, grof Sándor Szapary, kupio je dvorac i iz ruševina obnovio udobnu kuću. Kasnije ga je naslijedio njegov sin.
U 1930-im i 1940-im dvorac je pripadao grofici Szapary, koja je primala odabrane goste.
Nakon Drugog svjetskog rata Burg Finstergrün postaje središte djelovanja Evangeličkog pokreta mladeži.

https://postimg.cc/gallery/G34hbCp
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2023., 23:19   #36
Pošto sam trenutno na nekom projektu u gradu Aarhus u Danskoj , iskoristio sam današnji dan za obilazak nekoliko dvoraca u okolici.
Cijelim putem kroz Austriju i Njemačku padala je kiša a nastavila se i u Danskoj. Ako bude tako idućih 14 dana koliko sam ovdje pretvorit ću se u nekog vodozemca. Tmurno sivuljavo kišno vrijeme nije mi išlo u susret pa slike nisu reprezentativne. Danas stavljam prvi od pet dvoraca koje sam obišao,a ostale ću u narednim danima.

Ruševina dvorca Kalo

Poluotok sa ruševinom dvorca nazvan je Kalo šta je vjerojatno moderna inačica Danske riječi calf šta znači otok.
Šetajući od parkinga do dvorca kamenim putem stjeće se dojam da je otočić zapravo spojen sa kopnom umjetnim nasipom pa ima svojstvo poluotoka.
Kalø i Kalø Slot proglašeni su zaštićenima još 1800-ih (desetljeće), a proces restauracije pokrenut je 1903. godine, pod vodstvom arhitekta C. M. Smidta iz Nacionalnog muzeja Danske. Uz jahalište je postavljena spomen ploča s njegovim imenom. Obnova je trajala tijekom Drugog svjetskog rata, kada su njemački marinci koristili Kalø kao metu za vježbu gađanja iz topovnjače. Srećom, ruševine su samo malo oštećene.

Danas su Kalø i Kalø Slot u vlasništvu danske države i zaštićeni su. Područje je 2009. uključeno u Nacionalni park Mols Bjerge.

https://postimg.cc/gallery/9qKrgTW
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2023., 15:12   #37
Dvorac Rosenholm ,

najstariji je dvorac u privatnom vlasništvu i jedan od najbolje očuvanih kompleksa iz zlatnog doba vlastelinstva – od 1550. do 1630.
Dvorac Holm poznat je iz 14. stoljeća. Bio je u vlasništvu Katoličke crkve, ali je reformacijom 1536. došao u posjed Krune. Kralj Frederick II zamijenio ga je za neka druga imanja u vlasništvu danskog plemića i diplomata Jørgena Ottesena Rosenkrantza (1523.-1596.). Obitelj Rosenkrantz jedna je od najstarijih i najpoznatijih u danskoj povijesti. Shakespeare je odlučio koristiti prezime u drami Hamlet.
Jørgen Rosenkrantz imao je dva sina: Otto Rosenkrantz (1560-1582) i Holger Rosenkrantz (1574-1642). Sagradio je dvorac za obojicu: Skaføgård za Otta i Rosenholm za Holgera. Nažalost, Otto je rano umro, nakon čega je Skaføgård postao miraz za Jørgenovu suprugu, Dorthe Lange (1541.-1613.) i nakon njezine smrti prešao na njihovog preživjelog sina Holgera.
Dvorac Rosenholm osnovan je 1559. Jørgen Rosenkrantz izgradio je tri krila, dok je četvrto i posljednje prvi dodao njegov sin Holger Ottesen Rosenkrantz (1517.-1575.). Njegova se arhitektura uvelike razlikovala od ostalih dvoraca u Danskoj. Uglavnom je inspiriran Italijom. Na glavnom pročelju nalazila se otvorena lođa. Kasnije je proširena, a dovršena je 1607. s četiri krila, pod jasnim utjecajem talijanskog renesansnog stila. Unutrašnjost dvorca modernizirana je 1740-ih u baroknom stilu, kada je uređen veliki barokni vrt na površini od 5 ha s drvoredima lipa i živicom od bukve.
Na imanje nisam mogao ući pa sam jedino s ceste i prilaznog puta mogao sliknuti dvorac.

https://postimg.cc/gallery/3rPLRZR

Sretan Vam Božić!
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.12.2023., 09:17   #38
Dvorac Gammel Estrup je renesansni dvorac od crvene cigle. Iskapanja su otkrila dokaze ranijih konstrukcija na mjestu gdje je izgrađen dvorac i spominju se u tekstovima pod imenom Essendrup koji datiraju iz 1340. godine.
Izgradnju Gammel Estrupa započeo je oko 1490. plemić Lave Eskesen Brock (umro 1503.) koji je na tom mjestu sagradio tvrđavu opkoljenu jarkom. Ali njegov praunuk Eske Brock (1560.-1625.) bio je taj koji je obnovio i modernizirao dvorac. Eske Brock bio je plemić i blizak prijatelj kralja Christiana IV., kojem je također služio kao ministar. Kroz Brockove detaljne dnevnike znamo mnogo o tome kako je u to vrijeme živio bogati plemić. Obitelj Brock, koja je posjedovala vlastelinstvo do 1625., također je imala niz drugih posjeda na tom području. Zgrada je zatim prešla u ruke jednako bogate obitelji Skeel koja je zadržala vlasništvo do 1926. godine.
Od 1930. dvorac je muzej koji prikazuje razvoj danskog plemstva kroz stoljeća. Sobe su namještene onako kako su mogle biti u prošlim stoljećima. Tu je i izložba koja prikazuje uvjete u kojima su živjeli posluga i kućno osoblje.

https://postimg.cc/gallery/t792Lyf
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2023., 14:32   #39
Dvorac Clausholm https://postimg.cc/1fY3wzYP

U dvorcu se održavao neki event ili nešto ( Danski baš ne razumijem ) pa nisam mogao ući niti na parking da sliknem dvorac iz blizine.

Podrijetlo dvorca seže u 12. stoljeće, ali se prvi put spominje u 14. stoljeću kada je njegov vlasnik, Lage Ovesen, bio jedan od vođa ustanka Jute protiv Valdemara Atterdaga. U to je vrijeme Clausholm bio četverokrilna građevina okružena jarkom. Ali kada je prvi danski premijer, veliki kancelar Conrad von Reventlow, stekao posjed 1690-ih, bio je u tako jadnom stanju da ga je srušio i dao na njegovom mjestu sagraditi današnju dvokatnicu s tri krila. Dizajnirao ju je danski arhitekt Ernst Brandenburger uz pomoć Šveđanina Nicodemusa Tessina Mlađeg.

Dvorac je dizajniran tako da u prizemlju može živjeti veliki kancelar, dok je drugi kat, s višim i dekorativnijim stropovima, bio namijenjen kraljevskim posjetiteljima. I dvorac i park jedni su od najstarijih i najljepših dvoraca iz razdoblja baroka u Danskoj.

Zahvaljujući Reventlowovoj kćeri, Anni Sophie Reventlow, dvorac je stekao slavu kada ju je oteo zaljubljeni kralj Fridrik IV. Anna Sophie postala je njegova kraljica 1721., ali kada je umro 1730., vratila se u Clausholm sa svojim dvorom.

Također se koristi za Den Store Bagedyst, natjecanje u pekarstvu koje se emitira na DR1

U kapeli dvorca, koju je ukrasila Anna Sophie, nalaze se jedne od najstarijih orgulja u Danskoj koje su oko 1700. izgradila braća Botzen iz Kopenhagena.

Budući da u dvorcu nije bilo tekuće vode ni struje, dugi niz godina u njemu se živjelo samo ljeti. No 1964. novi vlasnici, Henrik i Ruth Berner, modernizirali su objekte tako da je dvorac ponovno oživio.

Radovi na restauraciji trajali su duže vrijeme, pri čemu se velika pažnja posvetila zaštiti povijesne građevine koja je ostala praktički netaknuta od 1730-ih. Napori su nagrađeni 1994. godine kada je kraljica Margrethe uručila dvorcu nagradu Europa Nostra za izvanredan rad na baštini.

Dvorac Ulstrup https://postimg.cc/gallery/vZbDvV4

Dvorac je u privatnom vlasništvu i nije otvoren za javnost,ali sam taman ušao na parking kada je vlasnik dolazio pa mi je dozvolio sliknuti par slika.

Dvorac Ulstrup bilježi svoju povijest od kraja 14. stoljeća kada je bio u vlasništvu Jensa Brandsena. Kasniji vlasnici uključuju kraljicu Margaretu I., ali je izvorna kuća kasnije nestala, a Ulstrup je nastavio postojati kao selo. Kupio ju je tajni vijećnik Christen Skeel 1579. i raspustio je kako bi napravio mjesta za svoj novi dvorac koji je izgrađen 1591. Zgradu je između 1615. i 1617. proširio njegov sin, Jørgen Skeel, i izgrađena je poljoprivredna zgrada 1668. godine.

Imanje je ostalo u posjedu obitelji Skeel/Scheel do 1809. Kasnije u stoljeću, Ulstrup se ponovno pojavio kao željeznički grad smješten na željezničkoj liniji Langå-Viborg koja je otvorena 1863.

U 1920-ima Ulstrup je raspušten, a većina zemljišta prodana u parcelama. Od 1951. preostali tereni su bili smješteni zabavni park i zoološki vrt.

Sjeverno krilo kompleksa uključuje izvornu kuću Christena Skeela iz 1591. Proširenjem njegovog sina dodano je južno i zapadno krilo. Kompleks je kasnije zatvoren izgradnjom donjeg krila vrata na istoku. Vratno krilo flankirano je s dva oktogonalna paviljona, a njegov središnji dio, iznad vrata, nadsvođen je tornjićem s lanternom. Zapadno krilo srušeno je 1755. godine.

Od 1980. dvorac Ulstrup ponovno je uspostavljen kao vlastelinstvo nakon što je velik dio zemljišta ponovno stečen, a zgrade temeljito obnovljene.
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.01.2024., 17:42   #40
Možda nekoga interesira.

https://www.tourenplaner-rheinland-p...ate/127818490/
bricki is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:18.