Natrag   Forum.hr > Društvo > Aktualno

Aktualno
Podforumi: AI - Umjetna inteligencija

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.04.2025., 09:01   #21
Quote:
visnjevac245 kaže: Pogledaj post
Ne prijeti ni Danskoj ni Kanadi.
S time se ne slažu ni Danska ni Kanada.

A to je jedino bitno.
ZloPrase is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 09:23   #22
Quote:
Fantasist kaže: Pogledaj post
Ako dođe do pada standarda i inflacije, gotov je. Zbog toga je i dobio izbore.
Mislim da nije. Priprema već teren za to. Optužit će Powella zato što nije snizio na vrijeme kamatne stope. Ekipi koja mu daje "4/5" će to biti dovoljno obrazloženje.
Akesson is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 09:28   #23
Quote:
zeljko_ri kaže: Pogledaj post
Stigao je u Hrvatsku jedan od najprodavanijih vozila kineske marke BYD. Index piše da njihov favorit BYD SEAL koji dođe s početnom cijenom od 47.990 eura.

https://www.index.hr/auto/clanak/vid...sti_ostalo_d_0

Dok isti takav model u Kini košta s početnom cijenom od 179.000 yuana iliti 24.978$.

https://www.reuters.com/business/aut...an-2024-03-25/

Dakle, duplo više kod nas dođe nego u Kini. Zašto EU ima takve carine i ostala davanja na kineske automobile dok se istovremeno ismijavaju Trumpovim carinama?
Dobro Željko znam da nisi fan Zapada, ali činjenica je da Kina subvencionira svoju autoindustriju. Svaka čast Kini na napretku, ali ovaj auto košta više za proizvesti nego ga oni naplaćuju. Država pokrije ostalo i na taj način iscrpljuju konkurenciju dok ne propadne.

Logično je da u takvoj postavci EU države pokušavaju sačuvati autoindustriju.
RobertPlant is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 09:30   #24
Quote:
- Gdje je DOGE propao? DOGE je i dalje tu, samo usporen jer jbg sudovi i birokrati blokiraju. Isto (ili jos gore) bi bilo u Hrv da se ides rijesavat uhljeba. Po meni DOGE ide najbolje sto moze, ja ne bih bio nista uspjesniji.
- Istina, Ukrajinu je zeznuo, a hvalisao da ce rijesit rat u 24h
- Ne slazem se da je trgovinski rat izgubljen i mislim da rat tek pocinje
- Kanada, Panama i Meksiko ce i ostat neovisne drzave i Trump nece ugrozavat njihovu neovisnost. Panamski kanal je doduse nesto sto zeli vratit po americku kontrolu
- Grenland ce i ostat danski, ali vjerujem da ce SAD dobit nove baze i mozda neke povlastice. Naiovno je ocekivati da ce SAD dobit vlasnistvo nad Grenlandom - nece. I Trump to dobro zna.
- A kako da se rijesis tolko ilegalaca? Preko milijun godisnje ih je ulazilo za vrijeme Bidena. Nema toliko ICE agenata
- Nije mu ni bio cilj pomoci Putinu, Trumpu su americki interesi prvi, a ne ruski, EU ili ukrajinski

Ja bih Trumpu dao ocjenu 4/5 za sad. Mogao je neke stvari bolje, ali ide nacelno u dobrom smjeru. Ja cekam samo smanjenje poreza na dohodak, to mi je najbitnije kao nekome tko zivi u SAD-u
Trump ne zaslužuje 4/5, prije bi zaslužio 2/5 i to samo zato što se ponaša kao slon u staklarnici ali je pitanje, jel su takve politike nužne i jel takav način nužan? Ne znam, pa ajmo skupa baciti pogled na razne "činjenice" a koje se na forumu i po raznim medijima iznose kao jedina "istina".

-u HRV je jedan političar pokušao ovo što radi DOGE i zbog toga je na sebe navukao mržnju i bijes internacionalnih ljevičara i domoljubnih desničara, pa bi trebalo biti sve jasno, odnosno bilo kakvo micanje uhljeba izaziva pobunu i to na svim političkim razinama (nije USA jedina)
-Trump zeznuo Ukr, a oni koji su je gurali u rat sa nuklearnom silom a u ruke im stavili drveni štap, ti su pomogli? ma da...
-trgovniski rat vodi do oružanog sukoba, odnosno svaki puta kada sila br.1 pokušava spriječiti silu br.2 da preuzme poziciju br.1, dolazi do rata i tu je WW1 najbolji ili najkrvaviji primjer i mislim da bi mogli imati veliki rat u bližoj budućnosti i USA se već duže vremena priprema za to na Pacifiku
-Kanada će morati dobro razmisliti o svojim protekcionističkim politikama, carinama od 200%-400% i raznim "kvotama", isto se odnosi i na EU. Panama mora 2X razmisliti kada u neutralnu zonu kanala, postavi Kineze.
-Grenland će ostati danski ali je sa ovime spreman za rudarenje raznih "minerala" a koji su potrebni za tzv.zeleni proljev. Skandinavci i kompletna EU su si zamislili da će siromašne države Afrike, Azije i J.Amerike uništavati svoju prirodu a u EU će glumiti ekološke jazavce
-Trump je prije izbora najavio rušenje cijena nafte a kao pritisak na Rusiju i Iran i eto, jedni i drugi su bliže stolu za kojim se pregovara

Quote:
Ego kaže: Pogledaj post
Ilegalaca se neće riješiti, ali se riješio principa due process koji je temelj demokratskog poretka. Pretvorio je Ameriku u zemlju koja ljude nasumično baca u Gulag.
Obama je deportirao između 2,7M do 3M migranata i u biti nitko ne zna točan broj iz razloga što se to radilo stihijski i što je poanta? Svima su suze niz guzicu išle zbog tih ljudi ili da budemo jasni, nitko nije niti prdnuo.
Ali ne samo da se nitko nije bunio, nego eto sada se još i drže prodike o demokratskim procesima i optužje se Trumpa za točno što? Samo ispravni smiju bacati ljude u Gulag? Kaj?

Da se razumijemo, te podatke vi kao forumaši jako dobro znate ali ipak spremno ponavljate medijsku propagandu i pitanje je zašto?
SkyShark is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 09:31   #25
Carine će vjerojatno ići na nekoliko desetaka posto - i dalje dosta više nego 'normalno'. Scott Bessent je rekao da će se ići u pregovore s Kinom, ali da ne očekuje brzi dogovor - barem 2-3 godine pregovora.

Dakle, carine s Kinom će biti povijesno visoke vjerojatno do kraja Trumpovog mandata.
velgajski1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 09:32   #26
Quote:
RobertPlant kaže: Pogledaj post
Dobro Željko znam da nisi fan Zapada, ali činjenica je da Kina subvencionira svoju autoindustriju. Svaka čast Kini na napretku, ali ovaj auto košta više za proizvesti nego ga oni naplaćuju. Država pokrije ostalo i na taj način iscrpljuju konkurenciju dok ne propadne.

Subvencionira i EU i US svoju auto industriju, a po toj vječnoj tezi subvencioniranja ispadne da si Kinezi subvencioniraju kompletnu ekonomiju - pa na čemu zarađuju da bi imali od čega toliko subvencionirati?

Realno su efikasniji. Što je EU i US ok dok su u pitanju igračke, ali ne i auti. Ili mobiteli. Ili ne daj bože avioni.
ZloPrase is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 09:33   #27
Quote:
- Gdje je DOGE propao? DOGE je i dalje tu, samo usporen jer jbg sudovi i birokrati blokiraju. Isto (ili jos gore) bi bilo u Hrv da se ides rijesavat uhljeba. Po meni DOGE ide najbolje sto moze, ja ne bih bio nista uspjesniji
Povijest obećanja Elona Muska

Dva trilijuna dolara
Trilijun dolara
150 milijardi
realno ušteda je oko 62 milijarde a i to je pod nekim dubiozama.

U međuvremenu imamo prijave zviždaća o neregularnim metodama DOGE ekipe koja po institucijama isključuje programe za nadziranje sistema i isključuju logiranja aktivnosti pa se neovisno od njih primjećuju ulazi sa ruskih IP adresa sa legalnim korisničkim imenima i lozinkama.

...Within 15 minutes of DOGE engineers creating accounts, years, names and passwords within internal systems within DOGE, within 15 minutes of the creation of those accounts, somebody or something from Russia tried to log in with all of our credentials, meaning they had the right usernames and right passwords. link

Jako dobar posao
Old 24.04.2025., 09:36   #28
Quote:
ZloPrase kaže: Pogledaj post
Subvencionira i EU i US svoju auto industriju, a po toj vječnoj tezi subvencioniranja ispadne da si Kinezi subvencioniraju kompletnu ekonomiju - pa na čemu zarađuju da bi imali od čega toliko subvencionirati?

Realno su efikasniji. Što je EU i US ok dok su u pitanju igračke, ali ne i auti.
Ok ljudi su efikasniji, niti ne tvrdim da da je svjetska ekonomija poštena, to smo vidjeli i u spašavanju banaka i ostalih financijskih institucija u jeku velike krize 2008. godine.

Činjenica je da Europljani ili Amerikanci ne rade damping jer su to privatne kompanije koje bi propale.

Njemačka će zaštititi svoje carinama ili potaknuti ljude da kupuju njemačke aute, Kina će auto koji košta u proizvodnji 40 000 dolara prodavati za 25 000 dolara kako bi ostali propali, a oni preuzeli sve u dugom roku.

Ne govorim da subvencioniraju cijelu svoju ekonomiju, ali ovo im je strateški bitan dio.
RobertPlant is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 09:41   #29
Quote:
Akesson kaže: Pogledaj post
Mislim da nije. Priprema već teren za to. Optužit će Powella zato što nije snizio na vrijeme kamatne stope. Ekipi koja mu daje "4/5" će to biti dovoljno obrazloženje.
Može optuživati ali bitna su ispunjena obećanja. Izgubit će izbore za kongres, a to je početak pada.
Fantasist is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 09:51   #30
Quote:
RobertPlant kaže: Pogledaj post

Nije samo to.

BYD Seal kod nas kreće sa baterijom 82.5KWh, dok u Kini najjeftiniji model ima 61KWh. Ovo što se kod nas prodaje je kod njih long range model. To je povelika razlika. Isto tako EU ima zahtjevnije sigurnosne standarde i lako je moguće da europska verzija mora zbog toga biti drugačija, a samim time skuplja (nisam provjeravao zaštitnu opremu i broj zračnih jastuka, samo govorim). Ono što sam još vidio malo čitajući forume i vlasnike koji su htjeli uvesti auto iz Kine je to da je drugačiji hardver u Kini te da se na njega ne može instalirati softver koji ide u EU. Lako je moguće dakle, da je i hardver jeftiniji.

Evo i jedan članak koga zanima:
https://insideevs.com/news/718036/by...markup-prices/

Koji opisuje da BYD kao firma uopće nema strategiju da u EU prodaje što veći broj vozila i da zato ni ne nudi najjeftiniji model. Trenutno im je taktika da uzmu što više para po prodanom modelu i zato su sami ponudili određene modele i naplaćuju ih podosta.

U prijevodu, krivac za ove cijene nisu carine, nego sam BYD. Da žele prodavati sa istom maržom kao u Kini (i tamo su profitabilni unatoč potporama vlade), mogli bi, ali ne žele. Carine bi podigle cijenu automobila, ali definitivno ne za duplo, a i dalje bi mogli biti predvodnici jeftinih automobila.

Znači i da su ti carine 0%, nikad ne bi imao cijene jednake kao u Kini jer firmi to jednostavno nije u interesu, a na kraju krajeva, uspoređuju se i 2 različite verzije automobila.
toni_os is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 12:39   #31
Quote:
Fantasist kaže: Pogledaj post
Može optuživati ali bitna su ispunjena obećanja. Izgubit će izbore za kongres, a to je početak pada.
Ja tebe razumijem. Ali imaš primjere i ovdje na forumu gdje se navode neostvarena trumpova obećanja (da ne kažem laži) pa mu se i dalje daje ocjena dosadašnjeg mandata 4/5.
Akesson is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 17:01   #32
Jako dobra analiza na Xu

Bijela kuća dovela je sebe i zemlju u lošu situaciju, ali to još ne shvaća.

Oko 10. travnja prekinuta je trgovina Kine i SAD-a. Potrebno je oko 30 dana da kontejneri odu iz Kine u LA.
45 do Houstona morem, 45 do Chicaga vlakom.
55 do New Yorka morem.
To znači da do otprilike 10. svibnja nema ekonomskih učinaka onoga što je učinjeno 10. travnja.

Otprilike u to vrijeme (to se već počelo događati) posao prijevoza kamionima će presušiti. Skladišta će početi otpuštati jer nije potrebna radna snaga za istovar kontejnera, a nekih proizvoda neće biti na zalihama, smanjujući potrebu za otpremničkom radnom snagom.

Sve će to započeti na području Los Angelesa.
Nakon otprilike 2 tjedna, počet će pogađati Chicago i Houston.
Recimo da se Bijela kuća, nakon 3 tjedna, predomisli, 31. svibnja.
"Ovo ne funkcionira kako smo mislili. Tarife se vraćaju na 0."
Recimo da Kina kaže "prošlo je prošlo, vratit ćemo se na ono što je bilo".

Recimo da svaka tvornica u Kini koja je bila zeznuta zbog otkazivanja narudžbi kaže istu stvar "nema problema, mi ćemo napraviti i poslati".
Problem je što će čak i pod najpovoljnijim uvjetima Kine i tvornica ponovno pokrenuti gospodarske veze kao da se ništa nije dogodilo, proći još najmanje 30 dana prije nego što se gospodarska aktivnost oživi.

I to samo u LA-u. U Chicagu/Houstonu ćete morati čekati još 45 dana.
New York će u tom trenutku još uvijek dobivati ​​kontejnere od prije 10. travnja, tada će imati 50 dana (31. svibnja minus 10. travnja) nulte ekonomske aktivnosti u lukama, u prijevozu kineske robe, u skladištu.

Cijela situacija pomalo liči na zaključavanje. Nakon što se zatvorite, potrebno je puno vremena da se ekonomska aktivnost vrati tamo gdje je bila, ako to ikada možete. I opet, ovo pretpostavlja da će Kina i njezine tvornice, koje proizvode stvari koje ne možete kupiti drugdje, ponovo početi s radom kao da se ništa nije dogodilo, što je malo vjerojatno.

Gotovo kao da jurimo prema zidu od opeke, ali vozač automobila to još ne vidi.

Dok to učini, bit će prekasno da pritisne kočnicu.
Old 24.04.2025., 18:36   #33
Nekih 12 saveznih drzava tuzi Trumpa da je prekoracio ovlasti ovim sto je izveo s tarifama.
Trump prica budalastine da aktivno pregovara s Kinom, ali Kina kaze da nema nikakvih pregovora i trazi da Trump prvo vrati carine na 0, pa se onda moze pregovarati.

Koliko ja shvacam jedino sto se do sada desilo su neke Trumpove izjave da ce tarife biti nize.
https://www.theguardian.com/us-news/...-china-tariffs
Nije rekao ni kolike ce tocno biti, ni kada.
Tko zna sta ce biti kad ustane sutra. Mozda podigne tarife na 3000%, mozda spusti na 12%, mozda naredi bombardiranje Irana...

Pricao je s Wallmat CEO-om i kaze ovaj Trumpu ako budu ovakve tarife biti ce praznih polica.
https://finance.yahoo.com/news/walma...135140284.html
To je definitivno novo u Americi. Prazne police.
JoKra is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 20:50   #34
https://www.index.hr/vijesti/clanak/.../2664612.aspx?

Veselimo se i trecem mandatu, skoro pa sluzbeno vec najavljeno

HAJDUK TE ZOVE
Metuzalem is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 20:57   #35
Quote:
Akesson kaže: Pogledaj post
Ja tebe razumijem. Ali imaš primjere i ovdje na forumu gdje se navode neostvarena trumpova obećanja (da ne kažem laži) pa mu se i dalje daje ocjena dosadašnjeg mandata 4/5.
Zato što su politički istomišljenici i vjeruju u maga. Europska verzija ali ideja je bitna, primila se i u našem malom selu, kruva preko pogače.
Nas trebaju zanimati eventualne posljedice carina i trgovinskog rata s EU. Za ideologiju mi se fućka.
Fantasist is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 22:32   #36
Quote:
Kojem savezniku prijeti vojnom aneksijom? Siris lazi ovdje. Ukrajina nije prijateljska zemlja uz to, tj Trumpova administracija ju ne smatra takvom.

Zakone donose Kongres/Senat, a ne sudovi doduse. A kroz EO predsjednik ima puno ovlasti sto se tice imigranata. Tako je to od davno jos, a poslije Patriot Acta je jos na steroidima. Koliko to bilo dobro ili lose mozemo diskutirati (i ja smatram da bi sudovi trebali donosit odluke), ali Trumpova administracija za sada ne prelazi svoje ustavne ovlasti, tako da mu tu ne mozemo prigovarati. Neka Senat/Kongres ide u izmjenu zakona. Jako puno imigrantskih zakona je komplicirano, a put do drzavljanstva je popracen tisucama raznoraznih forma, visestrukog pregleda lijecnika (u vecini zemalja je ovo wtf) i raznih birokratskih gluposti. To nije izmislio predsjednik, takvi su zakoni od kad ja znam. Sustav je namjerno napravljen da je tesko nekome izvana postat Amerikanac, i ako Amerikanci tako zele tko smo mi da im sudimo. Meni osobno je isto ovo malo draze nego da svakoj budali damo da ostane ovdje, pa nam sruse cijenu rada.
Dzabe se svadas s ekipom kojoj je glavni izvor vijesti index, N1 i ostala sranja. Takvi dupetom nisu mrdnuli dalje od svog sokaka, a sve znaju i najpametniji su.

Sent from my SM-S916B using Tapatalk
arecar is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 24.04.2025., 23:13   #37
Quote:
arecar kaže: Pogledaj post
Dzabe se svadas s ekipom kojoj je glavni izvor vijesti index, N1 i ostala sranja. Takvi dupetom nisu mrdnuli dalje od svog sokaka, a sve znaju i najpametniji su.

aj daj ti nama par linkova da se znamo informirati a ne da vako se trujemo
nikoiništa is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 05:26   #38
Quote:
nikoiništa kaže: Pogledaj post
aj daj ti nama par linkova da se znamo informirati a ne da vako se trujemo
Ne moze to tako linkovima, moras par godina biti doseljenik u Kennesaw u Georgiji, onda ces se prosvijetliti.
Old Jučer, 09:38   #39
Quote:
arecar kaže: Pogledaj post

Koliko ja znam Index čitaju i Hrvati koji su se raselili po Europi, evo čita ga i moja obitelj a *dupetom smo mrdnuli* na drugi kontinent.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 14:23   #40
MAGA je na umoru.
El Chapo is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:02.