|
|
12.02.2012., 13:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2008.
|
Quote:
magdalenasimba kaže:
Koliko ja znam, pas moze zivjeti na balansiranoj veganskoj (vegeterijanskoj) prehrani, ali macke nikako ne mogu. Ali po meni je to petljanje u prirodu i bespotrebno preseravanje i nametanje vlastitih stavova zivotinji. Njihovo je pravo se hraniti onako kako je priroda to namijenila.
Sta nije bila ova tema vec negdje? 
|
Ovo moram potvrditi, imala sam svojedobno kontakte sa par ljudi koji imaju bull terijere i neke druge pse u SAD-u i koji su nakon šeste godine cca. prebacili pse na vegetarijansku prehranu.
Isključivo zbog zdravlja.
I to, isključivo na debelu preporuku tamošnjih veterinara.
Što je tu bilo u pitanju.
Radi se o tome da prvo - u SAD-u postoji dehidrat za pse koji imaju problema s probavom proteina, to možda ne znaju mnogi(ovdje ne govorim uopće o etičnosti davanja mesa ili ne, nego neki psi imaju problema s proteinima), i za takve pse se proizvodi dehidrat bez životinjskog podrijetla.
Koji je bio rezultat kod dva bijela bull terijera konkretno?
Taj da su ti psi do tada bili na svim mogućim alergo testovima, pretragama, svaki mjesec visili kod veta do svoje cca. 6. godine života, psi su imali velikih problema s raznoraznim alergijama od kožnih do onih najgorih, na dišne puteve.
Rezultat konkretno kod ta dva psa je bio da je vlasnica nakon prelaska na preporuku veta na dehidrat koji je najnormalnije u ponudi na policama u SAD-u, bez dodataka živ. podrijetla, postala drugi psi.
Kroz neko vrijeme, dosta kratko naspram koliko su patili dotad, koža se očistila, nisu više imali napadaje, a i hranu su probavljali jako dobro za razliku od prije - imali su i gastritis da napomenem.
Da ne bi bilo, vlasnica jednom godišnje vadi krv psima kao godišnji sistematski i slika je izvrsna, prije nije bila.
Pa sad, potpuno ne ulazeći u etiku, govorim čisto sa zdravstvenog stajališta kod nekih pasa kojima štete proteini i kojima takva prehrana doslovno preporodi život, ne mogu reći da ne vjerujem, jer eto znam i konkretan primjer, a i vani je to puno više izučeno i čim veterinar preporuči, nije baš zločin kako neki ovdje smatraju za takvu prehranu.
Kao i u svemu, meni su u životu bitni krajnji rezultati, ako su ta dva bull terijera promijenila život i nisu više boležljivi otkad su promijenili prehranu, tko sam ja da kažem da je to loše? Pa i nalazi pretraga pokazuju da su zdravi sad i da je sve ok, a vlasnica je stvarno pokušavala sve i svašta prije, nikako nije išlo na bolje, jeli su i barf... ma sve je pokušavala.
Tako da imajte otvoren um, i to ne kod zdravih pasa naravno, ali kod pasa koji imaju određenih problema da je to itekako moguć način prehrane, vani je to ok jer se čak i dehidrati raznih proizvođača proizvode jer postoji potreba za takvom hranom.
A i kako što rekoh... ako se pas preporodi, krvna slika mu bude stabilna i kako treba a prije je bilo loše, tko sam ja da sad tvrdim da je to a priori loše?
Već par godina tako žive ti psi i nemaju više većih zdravstvenih problema osim koju prehladu, što je potpuno normalno za bilo kojeg psa.
Samo bih još dodala, poznato vam je da postoje djeca i odrasli koji moraju jesti bezgluteinsku hranu, imaju velikih problema sa probavljanjem a postoje i druge bolesti vezane uz prehranu, uključujući nemogućnost normalne probave proteina živ.podrijetla, pa takvi ljudi isto jedu posebnu prehranu, obično je ona ne samo bez mesa nego i još posebnija, čak se pazi i na vrstu žitarice, jer je organizam takav, to su takve bolesti.
Tako da morate biti svjesni da ima i takvih pasa, nisu psi ništa ekstra po tom pitanju da su kao po traci, ako pas može dobiti rak kao čovjek(moja je imala), može i slične bolesti nemogućnosti probave određenih proteina, enzima... čega god hoćete.
Samo treba gledati realno, jer takvih bolesti ima kod ljudi, nisu prečeste ali su teške i zahtijevaju poseban režim prehrane cijeli život.
Imam u obitelji slučaj pa znam.
|
|
|
12.02.2012., 13:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
vegetarijanskom prehranom psi i mačke ne mogu unijeti sve njima neophodne aminokiseline. radi se o životinjama iz porodice zvijeri i baš sve zvijeri moraju jesti meso (i riba je meso). mačke su još osjetljivije, njima i kraća razdoblja bez mesne hrane ugrožavaju zdravlje.
tko želi da zbog prehrane njegovog ljubimca ne stradavaju druge životinje može si nabaviti ljubimca vegetarijanca. ima ih predivnih, od ptica do glodavaca.
|
|
|
12.02.2012., 13:37
|
|
vorumašica & ninđa
Registracija: Jan 2011.
|
imam frenda u L.A.-u koji svog psa hrani isključivo vege hranom,hranjive tvari mu nadomješta umjetnim putem ( vitamini u vodi, ekstra bjelančevine i sl. gluposti), nepotrebno muči psa i sebe nabavkom takve hrane al to je njegovo pravo i nitko mu nemre objasnit da nije to život za psa...mališa izgleda odlično, normalno se ponaša i zdrav je ali sva ta gnjavaža oko hrane mi je previše preserancije 
|
12.02.2012., 13:38
|
|
Registrirani korisnik
|
može i tako, uz dodatak bjelančevina u prahu koje su ekstrahirane iz mesnokoštanog brašna pa samog sebe zavaravaš da ti je pas vege.
|
|
|
12.02.2012., 13:41
|
|
Registrirani korisnik
|
Ne znam... malo me razočaralo razmišljanje forumaša.
Zar niste čuli za ljude koji imaju problema s probavljanjem puno vrsta namirnica i moraju biti na specijalnoj prehrani cijeli život?
Iako su to nešto rjeđe bolesti u našem društu nego recimo bolesti krvožilnog sustava, to ne znači da ne postoje.
Pa shodno tome, ne znam zašto je teško prihvatiti činjenicu da puno rjeđe, ali postoje psi koji imaju sličnih problema i moraju biti na specijalnoj pr.ehrani cijeli život?
Iznenadila me osobno ovakva isključivost, jer ne vidim potrebu, ne polazite od mogućih zdravstvenih razloga isto kao kod nekih ljudi, nego vrlo površno sa stajališta "pas inače mora jesti meso inače je to zlostavljanje ili zločin".
Da li majka koja daje djetetu bezgluteinsku posebnu hranu čini loše ako je dijete rođeno s takvom bolešću da se jednostavno mora tako hraniti?
Ili smatrate da ti doktori nemaju pojma koji to savjetuju roditeljima oko određenih bolesti?
|
|
|
12.02.2012., 13:45
|
|
Registrirani korisnik
|
znam za te probleme, pas mojih roditelja je alergičan na piletinu, većini zvijeri gluten radi loše i bilo bi dobro birati hranu koja ga nema, no još nisam čula za konkretan slučaj gdje je ustanovljeno da nekoj zvijeri smetaju svi životinjski proteini. vjerojatno ih ima, no te životinje umiru u privim tjednima života, prije dijagnoze bolesti jer ih uništi i ono što dobiju preko majčinog mlijeka. slično kao sa ljudskom bolesti fenilketonurijom.
|
|
|
12.02.2012., 13:54
|
|
Registrirani korisnik
|
http://www.food-info.net/hr/intol/lact.htm
Evo recimo primjer što se ne smije jesti kod ljudi kod intolerancije na laktozu, mnogi krivo misle da se tu radi samo o mlijeku, mnogi drugi proizvodi mogu sadržavati dodatke laktoze.
Kod recimo celijakije jer druga priča, tamo se radi konkretno o glutenu i izbjegavanju bilo kakvih namirnica koje imaju gluten.
Neki ljudi razviju intoleranciju na recimo laktozu i u odrasloj dobi, znam jedan primjer osobno, tako da ne mora biti da je od rođenja.
Jednako tako može biti sa psima, jer nisu toliko različiti od nas i pogađaju ih slične bolesti kao i kod nas.
Ponekad od šteneće dobi ali ponekad može razviti neki problem i u odrasloj dobi.
Da me ne bi krivo shvatili, to su rijetki slučajevi i nije pravilo, ali kao osoba koja ima općenito boležljivu jednu pesicu na sto stvari, znam kako je to, plus što znam ljude s raznim intolerancijama na određene tipove hrane, jednu koja je to razvila u odrasloj dobi, pa čisto kažem da bi trebali imati otvoren um i pokušati uvidjeti da se i psima to može desiti i da onda moraju imati posebnu hranu cijeli život.
Pa makar to kod nekih značilo bez proteina životinjskog podrijetla.
Ništa čudno, i kod ljudi se dešava, tako i kod pasa, samo prilično rijetko.
Čak je i kod autizma kod djece(bratić mi je autist s teškom ment.retardacijom) je dokazano da hrana užasno utječe na njihovo stanje.
Nikako da će osoba ozdraviti od te dijagnoze, ali neće imati određene napadaje i simptomi će biti puno blaži ako se promijeni način prehrane, to je obično kako preporučuju stručnjaci u području autizma, upravo vegetarijanska čak i veganska prehrana. Znanstveno dokazano za tu djecu, imam nešto iskustva zbog bratića na tom polju.
No, da ne dajem sad više primjere, samo kažem, treba imati na umu da nije uvijek način prehrane kod neke djece pa tako i kod pasa koji su ovdje tema, uvjetovano nekom našom komocijom, nego zdravljem i nužnošću jer to određeno stanje zahtijeva.
|
|
|
12.02.2012., 14:04
|
|
Registrirani korisnik
|
afra, slažem se sa tvojim postom.
ipak, da bi vlastitom ljubimcu ukinula namirnicu koja za tu pasminu predstavlja osnovnu prehranu trebala bi imati crno na bijelo o kojoj se bolesti radi, koji je točno protein koji smeta i popis namirnica u kojima se on nalazi. nažalost, veterina nije otišla tako daleko već se dosta improvizira i radi na principu pokušaja i pogreški. zabrinuti vlasnici će pokušati i drastično promijeniti prehrambene navike bolesne životinje u nadi da će to pomoći, i to je u redu. ići u eksperiment bez zdravstvenog razloga i bez prethodnih pokušaja koji su manje drastični obično je kontraproduktivno.
|
|
|
12.02.2012., 14:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2010.
|
Isto kako ljudi mogu neko vrijeme biti na umjetnim vitaminima, zeljezu isl tako i psi mogu ali prirodno se ne moze zamjeniti, to ne moze biti nacin prehrane vec samo dodatak, pomoc..
Aminokiseline iz mesa su aminokiseline iz mesa, ne iz soje, rize, ne moze ih se umjetno stvoriti..
Vitamin B nije isti ako ga uzmes u tableti ili iz hrane, drugacije ih organizam iskoristava..
Mozemo mi kopirati ali zamijeniti nikada..
I ja znam ljude kojima je krvna slika dobra a oni jedu fast food hranu, znam i za obrnut slucaj ali to nije pravilo niti znaci da je fast food dobra hrana..
I jedan macak sa kronicnom bolescu ima dobru krvnu sliku, jel to znaci da je zdrav? Kakva bi bila daljnja analiza, hormoni?
Moj pas jede sve i moze pojesti kaj god hoce te nikad nema problema sa dlakom, stolicom, zadahom dok bi neki drugi imao gadnih problema..
Ako pas dozivi 12 godina na toj prehrani jel to znak da je dobro hranjen? Mozda bi dogurao do 15 da ima bolju prehranu, kako ja to mogu znati?
Koliko dugo se mora pratiti pas da bi bili sigurni da mu prehrana odgovara?
Da li negdje postoji netko tko je uzeo 6 pasa iz istog legla u dobi od 3 mj pa zatim 3 psa hranio vege hranom a 3 pretezno mesom i to pratio 10 godina?
Ja imam 100 pitanja i nemam odgovor na njih ali znam da psi nisu vegetarijanci, znam da je moja macka mesozder, lovac..
Znam sta bi prvo pojeli da pred njih stavim sirovo meso, kuhano meso i rizu s tim da macka rizu ne bi pogledala ni da joj 3 dana samo to nudim.. To je njima prirodno i macka zna sta joj treba..
Za psa bi mozda i prosla takva prehrana ali za macku je to cisti zlocin..
|
12.02.2012., 14:22
|
|
dogs' best friend
Registracija: Feb 2007.
|
Slažem se s tobom Afra.
Nego - pitanje za PŽ  Toliko se borite protiv VLASNIŠTVA, ali se ne libite pod krinkom istog FORSIRATI mesojede da postanu biljojedi. Da, ja to smatram forsiranjem i nametanjem vlastite volje, mišljenja i koječega životinji koja bi prema slobodnom izboru prije izabrala kravu nego travu u želucu.
Stoga smatram da ste između ostaloga i licemjerni iako to silno želite pripisati svima drugima.
|
|
|
12.02.2012., 15:02
|
|
Chaos manager
Registracija: Apr 2009.
|
Quote:
Le0na kaže:
Da li negdje postoji netko tko je uzeo 6 pasa iz istog legla u dobi od 3 mj pa zatim 3 psa hranio vege hranom a 3 pretezno mesom i to pratio 10 godina?
..
|
Testiranje na životinjama 
|
|
|
12.02.2012., 15:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2010.
|
Quote:
Corduroy kaže:
Testiranje na životinjama 
|
Pitam jer nisam bas sigurna kako su dokazali da je vege prehrana dobra za macke/pse, ne znaci da se s tim slazem..
By the way, oni koji tako hrane zivotinje i sami rade testiranje, samo nemaju testni subjekt b..
|
12.02.2012., 15:29
|
|
"Persona non grata"
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
Smartie kaže:
Baš me zanima da li budistički svećenici (koji su vegići) dole u Tajlandu u svom rezervatu za tigrove hrane iste zeljem i zrnjem.  .
|
Naravno da ne, to što oni ne jednu meso ne znači da ne poštuju život i prirodu kakva je stvorena.
|
|
|
12.02.2012., 15:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Sve aminokiseline potrebne psu se mogu dobiti iz biljne prehrane. Ponovit ću još jednom da ne bude zabune - sve esencijalne aminokiseline za psa (njih je 10) se nalaze u biljkama. Nije potrebna nikakva suplementacija, kao ni za ljude.
Pasja veganska prehrana može biti više ili manje izbalansirana, isto kao i mesna. No, u konačnici, dobro planirana veganska prehrana je apsolutno adekvatna dugoročno, a također i indicirana kod nekih poremećaja, kao što je već bilo riječi na temi.
Brown (2009) - Nutritional and ethical issues regarding vegetarianism in the domestic dog. Recent Advances in Animal Nutrition, vol 17.
Quote:
Kad bismo zanemarili povlašteni status koji u zapadnom društvu imamo tendenciju pridavati kućnim ljubimcima, njihova nutritivno zadovoljavajuća bezmesna prehrana ne bi nas se ticala. Prehrana životinja u proizvodnji se rutinski temelji na principu najmanjeg troška, a sastojci koji se koriste u procesu prehrane tih životinja su loše kvalitete. Nitko se ne pita je li dijeta farmskih životinja u skladu s prirodnom prehranom životinja od kojih one potječu, niti imaju li proizvođači životinja za konzumaciju pravo nametati njihova moralna uvjerenja tim životinjama. Kada se stvari razmatraju iz tog konteksta, etički prigovor vegetarijanstvu pasa čini se u neskladu s općim prihvaćanjem iskorištavanja životinja za proizvodnju hrane.
|
Moji psi su većinu vremena na bezmesnoj prehrani - stariji je već 6 g upravo zbog problema s alergijama, a drugi zato jer se tako hrani i prvi, a ako može birati, takvu hranu preferira. Oba ponekad pojedu meso, prvi ima problema nakon toga, a drugome je svejedno - bitno da se jede. Oba su zdrava, krvni nalazi su im super, a kujica je jedino malo predebela. Starijem smo uspjeli veganskom prehranom ujedno zaustaviti i artritis. Još je odlično pokretan i nitko mu ne bi dao godine koje ima. On sada ima 12, a kujica 5. Poznajem desetak veganskih pasa s kojima nekad idemo na izlete, na Sljeme i slično. Niti jedan nema zdravstvenih problema koliko je meni poznato.
Najstariji pas na svijetu, prema Guinnessovoj knjizi rekorda iz 2002, bila je kujica Bramble. Doživjela je 27 godina na veganskoj prehrani.
Zadnje uređivanje Ahisma : 12.02.2012. at 16:05.
|
|
|
12.02.2012., 16:29
|
|
dogs' best friend
|
Quote:
Ahisma kaže:
Najstariji pas na svijetu, prema Guinnessovoj knjizi rekorda iz 2002, bila je kujica Bramble. Doživjela je 27 godina na veganskoj prehrani.
|
Najstariji pas na svijetu bio je (i još uvijek se smatra) australski govedarski pas Bluey, doživio je 29 i pol godina. Hranio se sirovim mesom klokana i emua, te sličnim ostacima kao što se uglavnom i dan danas hrane psi na velikim farmama (ostaci od ručka, kolinja, sirutka, stari kruh, sir, mlijeko, ono što sami ulove - miševi, glodavci, pokoja ptica i sl.), a 30-ih godina prošlog stoljeća nije ni bilo suhe hrane.
Quote:
Sve aminokiseline potrebne psu se mogu dobiti iz biljne prehrane.
|
yeah right. 
Zadnje uređivanje Smartie : 12.02.2012. at 16:47.
|
|
|
12.02.2012., 16:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Ahisma kaže:
Sve aminokiseline potrebne psu se mogu dobiti iz biljne prehrane. Ponovit ću još jednom da ne bude zabune - sve esencijalne aminokiseline za psa (njih je 10) se nalaze u biljkama. Nije potrebna nikakva suplementacija, kao ni za ljude.
|
u kojoj biljnoj hrani ima taurina?
molim konkretan odgovor.
odakle ti to da je samo deset esencijalnih aminokiselina dovoljno za zdrav život?
link molim.
što je sa kalcijem?
obična trava ga ima više od jogurta, no u obliku koji krave lako iskorištavaju, mesojedi i svejedi gotovo nikako.
što je sa vitaminom B12? koja vege hrana ga ima dovoljno (ne možemo pojesti npr pola kile badema dnevno)?
Zadnje uređivanje Didi : 12.02.2012. at 17:22.
Reason: ispravljen kod za citat
|
|
|
12.02.2012., 16:53
|
|
Registrirani korisnik
|
|
12.02.2012., 17:00
|
|
dogs' best friend
|
Pa da, čim nemaš argumenata odmah nazivaš ljude trolovima.
|
|
|
12.02.2012., 17:01
|
|
Registrirani korisnik
|
i ja se pitam.
ajde sam tom psiću ponudi da bira između vege i mesnog obroka pa ćeš vidjeti što je majka priroda kroz desetke tisuće godina stvorila.
|
|
|
12.02.2012., 17:33
|
|
Otirač za noge
Registracija: Apr 2010.
|
Quote:
afra kaže:
Ne znam... malo me razočaralo razmišljanje forumaša.
Zar niste čuli za ljude koji imaju problema s probavljanjem puno vrsta namirnica i moraju biti na specijalnoj prehrani cijeli život?
Iako su to nešto rjeđe bolesti u našem društu nego recimo bolesti krvožilnog sustava, to ne znači da ne postoje.
Pa shodno tome, ne znam zašto je teško prihvatiti činjenicu da puno rjeđe, ali postoje psi koji imaju sličnih problema i moraju biti na specijalnoj pr.ehrani cijeli život?
Iznenadila me osobno ovakva isključivost, jer ne vidim potrebu, ne polazite od mogućih zdravstvenih razloga isto kao kod nekih ljudi, nego vrlo površno sa stajališta "pas inače mora jesti meso inače je to zlostavljanje ili zločin".
Da li majka koja daje djetetu bezgluteinsku posebnu hranu čini loše ako je dijete rođeno s takvom bolešću da se jednostavno mora tako hraniti?
Ili smatrate da ti doktori nemaju pojma koji to savjetuju roditeljima oko određenih bolesti?
|
mislim da si pomiješala priče.
u slučaju bolesti, naravno da treba slijediti pravila i ograničenja da bi ostatak životnog vijeka čovjeka/psa bio što kvalitetniji i bolji. to se odnosi i na prehranu.
ali, mislim da je glavnina teme u svojevoljnom i ničim izazvanom hranjenju svog ljubimca prehranom suprotnom od one koju oni imaju u svojoj naravi, a sa ciljem promoviranja neke glupe i zadrte "kvazireligije". to su postali u trenu kad su počeli svima nametati svoje stavove koji s vremenom postaju sve besmisleniji.
@Ahisma - učini si uslugu, nemoj više postat. blamiraš se netočnim informacijama. dopuštam da ljudi imaju drugačije mišljenje, ali kad to pokušavaju potkrijepiti "dokazima" koji nikako ne stoje, onda je to jezivo.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:32.
|
|
|
|