Natrag   Forum.hr > Društvo > Filozofija

Filozofija Misaone teme lišene dogme

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 27.04.2025., 20:31   #381
Quote:
Sigmund kaže: Pogledaj post
Nije. To je neposredna ili evidentna svjesnost samosvjesti u vlastito postojanje. Bitak je mnogo jednostavniji i apstraktniji. Bitak je toliko jednostavna i siromašna apstrakcija da me uvijek iznova fascinira koliku su gomilu pogrešnih značenja ljudi spremni u njega upisivati. Ali zbog toga je i zanimljiv. Možda i to pokazuje da se radi o ključnom filozofskom pojmu ili kategoriji.
Ali za apstrakciju je potrebno mišljenje. Nema mišljenja - nema bitka.
Orah is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 20:33   #382
Quote:
Orah kaže: Pogledaj post
Pa moraš argumentirati zbog čega nešto jest ...
Pa to je već rečeno na početku: "Čovjek je mjera svih stvari". Nešto jest zbog čovjeka, prema Protagori.
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 20:40   #383
Quote:
Ima ona starogrčka izreka da su zakoni mišljenja (danas bismo rekli: logika) isti kao i zakoni bitka (postojanja). Možda misliš na to?
Mislim na Apsolutnog duha tu bi trebalo mišljenje i bitak biti jedno.
Možda baš zbog toga bitak izgleda kao ključni filozofski problem.
Orah is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 20:41   #384
Quote:
Ali za apstrakciju je potrebno mišljenje. Nema mišljenja - nema bitka.
Točno ali isto tako: nema bitka, nema mišljenja. Mišljenje i egzistencija su neodvojivi.
Old 27.04.2025., 20:48   #385
Quote:
Mislim na Apsolutnog duha tu bi trebalo mišljenje i bitak biti jedno.
Možda baš zbog toga bitak izgleda kao ključni filozofski problem.
U apsolutu je sve jedno.
Old 27.04.2025., 21:22   #386
Ja bi rekla da je krajnje bez promjena jedino vrijeme. Sve dolazi i prolazi kroz vrijeme, a vrijeme niti dolazi niti prolazi ono je uvijek tu.
Old Jučer, 07:13   #387
Quote:
U apsolutu je sve jedno.
Apsolut je ništa. Postoji u ne postojanju. Shvaćaš li besmislnost.
Old Jučer, 07:17   #388
Quote:
Meadow Flower kaže: Pogledaj post
Ja bi rekla da je krajnje bez promjena jedino vrijeme. Sve dolazi i prolazi kroz vrijeme, a vrijeme niti dolazi niti prolazi ono je uvijek tu.
Vrlo mudro. Iako je Gilgameš i moj heroj iz primordijalnog svijeta koji je shvatio kako vrijeme jest neprijatelj, tek sada "vidim" .. hvala ti hvala

Nešto poput Boga kako bi to potvrdio Jung.
Parafraziram:

pričali mi o njemu postoji li ili ne, ono tu uvijek jest

Zanimljivo .. što mi je često govorio on - imamo samo sad ima novu dimenziju. Kako li je sve jednostavno.
Old Jučer, 07:25   #389
Quote:
Jednostavko kaže: Pogledaj post
Pa to je već rečeno na početku: "Čovjek je mjera svih stvari". Nešto jest zbog čovjeka, prema Protagori.
Oprosti štovani - natrag u nulu. Kao u Biibliji - piše, nema veze što se ne poklapa sa stvarnosti.
Ništa nije zbog čovjeka! Čovjek je posljedica (nesretnih okolnosti ), a ne uzrok.
Znanost je odavno prevazišla ljudske dimenzije "mjeranja" svijeta kojeg doživljavamo ograničenom svijesti kao i svjesnosti.
Old Jučer, 07:38   #390
Quote:
Atria kaže: Pogledaj post
Nešto poput Boga kako bi to potvrdio Jung.
pričali mi o njemu postoji li ili ne, ono tu uvijek jest
Quote:
Ništa nije zbog čovjeka! Čovjek je posljedica (nesretnih okolnosti ), a ne uzrok.
Bog je tu zbog čovjeka. Nema čovjeka nema boga, ptice boga nemaju. Pa ako je čovjek posljedica nesretnih okolnosti onda je bog posljedica još nesretnijih.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 07:54   #391
Quote:
mravac8 kaže: Pogledaj post
Bog je tu zbog čovjeka. Nema čovjeka nema boga, ptice boga nemaju. Pa ako je čovjek posljedica nesretnih okolnosti onda je bog posljedica još nesretnijih.
Bravo mravac8. Volim kada se poduplamo.
Danas sam baš fajn zbog vikenda i para ... Argentina je moja

Nije Bog stvorio čovjeka, nego je čovjek stvorio Boga! nisam ja (njet moja ali je potvrđujem)
Kak je lijepo cvijetić livadni napisala - vrijeme .. vrijeme je jedino što "imamo", a ne "vidimo" na vrijeme
Old Jučer, 08:34   #392
Quote:
Nije Bog stvorio čovjeka, nego je čovjek stvorio Boga!
Čovjek se nije mogao stvoriti sam od sebe, tako da je ipak neka viša sila stvorila i čovjeka.
Old Jučer, 08:34   #393
Quote:
Vrijeme nije ništa drugo nego promjena, tj. stalna negacija.
Old Jučer, 08:44   #394
Quote:
Vrijeme nije ništa drugo nego promjena, tj. stalna negacija.
Kako vrijeme može biti negacija ako si svjestan da si sad i tu u ovom vremenu?
Old Jučer, 09:15   #395
Quote:
Čovjek se nije mogao stvoriti sam od sebe, tako da je ipak neka viša sila stvorila i čovjeka.
Nisam još nigdje čula ni pročitala tvrdnju da je čovjek stvorio samog sebe. Postoje dvije glavne tvrdnje: čovjek je, kao i sva ostala živa (pa i neživa) bića ., odnosno stvari za neživo) nastao evolucijom ili sve je stvorio Bog.

Neko treće rješenje ne pada mi na pamet.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 10:27   #396
Quote:
Kako vrijeme može biti negacija ako si svjestan da si sad i tu u ovom vremenu?
Sad si svjestan toga, a trenutak kasnije si svjestan nečega drugoga i tako...
Old Jučer, 10:30   #397
Quote:
mravac8 kaže: Pogledaj post
Nisam još nigdje čula ni pročitala tvrdnju da je čovjek stvorio samog sebe. Postoje dvije glavne tvrdnje: čovjek je, kao i sva ostala živa (pa i neživa) bića ., odnosno stvari za neživo) nastao evolucijom ili sve je stvorio Bog.

Neko treće rješenje ne pada mi na pamet.
Niti se i evolucijski početak stvorio sam od sebe. Uvijek je netko nekog stvorio, pa tako možemo ići još dalje gdje se npr. u gnosticizmu govori kako je i Bog stvoritelj ovoga svijeta uz pomoć svoje majke Sofije (znanje) spoznao da ga je stvorio Bog iznad njega. Uvijek ima netko iznad, a ono krajnje koje je stvorilo samo sebe je ostalo tajna, toliko tajna da je sakrilo i od samoga sebe.
I sve to podliježe da li ćemo mi u nešto vjerovati ili ne, al bezobzira vjerovali ili ne, postojimo, znači da smo sukreatori neke "slike", spoznaje, što već. Nešto jesmo al u suštini ne znamo što smo.

Quote:
Sad si svjestan toga, a trenutak kasnije si svjestan nečega drugoga i tako...
Bili mi svjesni iliti nesvjesni vremena, vrijeme postoji i s nama i bez nas. Postojalo je tu prije nas, postojati će i poslije nas. Odnosno ako si svjestan bilo čega, svjestan si u tom vremenu, kroz to vrijeme, tako da ne možeš negirati postojanje vremena. Uostalom kakve se promijene odvijaju u negaciji, ne može nešto istovremeno biti negacija i podložno promijeni.
Old Jučer, 11:03   #398
Quote:
Niti se i evolucijski početak stvorio sam od sebe. Uvijek je netko nekog stvorio, pa tako možemo ići još dalje gdje se npr. u gnosticizmu govori kako je i Bog stvoritelj ovoga svijeta uz pomoć svoje majke Sofije (znanje) spoznao da ga je stvorio Bog iznad njega. Uvijek ima netko iznad, a ono krajnje koje je stvorilo samo sebe je ostalo tajna, toliko tajna da je sakrilo i od samoga sebe.
To je drugo pitanje i drugi pokušaj odgovora.

Quote:
I sve to podliježe da li ćemo mi u nešto vjerovati ili ne, al bezobzira vjerovali ili ne, postojimo, znači da smo sukreatori neke "slike", spoznaje, što već. Nešto jesmo al u suštini ne znamo što smo.
Ne moraju postojati ni sukreatori. Jedna od teorija je i da postoji samo moj um, a sve ostalo (moje tijelo, fizički svijet ......) je samo kreacija mog uma.

Jedino u što ne trebam sumnjati je postojanje mog uma (dakle, ne tijela, ne mozga, već uma).
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 11:17   #399
Quote:
Apsolut je ništa. Postoji u ne postojanju.
Odakle si to sad iščeprkala?
Old Jučer, 18:48   #400
Quote:
U apsolutu je sve jedno.
Da...Spinozin Bog.
Orah is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:32.