Filozofija Misaone teme lišene dogme |
|
|
27.04.2025., 20:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Quote:
Sigmund kaže:
Nije. To je neposredna ili evidentna svjesnost samosvjesti u vlastito postojanje. Bitak je mnogo jednostavniji i apstraktniji. Bitak je toliko jednostavna i siromašna apstrakcija da me uvijek iznova fascinira koliku su gomilu pogrešnih značenja ljudi spremni u njega upisivati. Ali zbog toga je i zanimljiv. Možda i to pokazuje da se radi o ključnom filozofskom pojmu ili kategoriji.
|
Ali za apstrakciju je potrebno mišljenje. Nema mišljenja - nema bitka.
|
|
|
27.04.2025., 20:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2015.
|
Quote:
Orah kaže:
Pa moraš argumentirati zbog čega nešto jest ...
|
Pa to je već rečeno na početku: "Čovjek je mjera svih stvari". Nešto jest zbog čovjeka, prema Protagori.
|
|
|
27.04.2025., 20:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Sigmund kaže:
Ima ona starogrčka izreka da su zakoni mišljenja (danas bismo rekli: logika) isti kao i zakoni bitka (postojanja). Možda misliš na to?
|
Mislim na Apsolutnog duha tu bi trebalo mišljenje i bitak biti jedno.
Možda baš zbog toga bitak izgleda kao ključni filozofski problem. 
|
|
|
27.04.2025., 20:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
Quote:
Orah kaže:
Ali za apstrakciju je potrebno mišljenje. Nema mišljenja - nema bitka.
|
Točno ali isto tako: nema bitka, nema mišljenja. Mišljenje i egzistencija su neodvojivi.
|
27.04.2025., 20:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Orah kaže:
Mislim na Apsolutnog duha tu bi trebalo mišljenje i bitak biti jedno.
Možda baš zbog toga bitak izgleda kao ključni filozofski problem. 
|
U apsolutu je sve jedno.
|
27.04.2025., 21:22
|
|
Različak.
Registracija: Sep 2016.
|
Ja bi rekla da je krajnje bez promjena jedino vrijeme. Sve dolazi i prolazi kroz vrijeme, a vrijeme niti dolazi niti prolazi ono je uvijek tu.
|
Jučer, 07:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2023.
|
Quote:
Sigmund kaže:
U apsolutu je sve jedno.
|
Apsolut je ništa. Postoji u ne postojanju. Shvaćaš li besmislnost.
|
Jučer, 07:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Meadow Flower kaže:
Ja bi rekla da je krajnje bez promjena jedino vrijeme. Sve dolazi i prolazi kroz vrijeme, a vrijeme niti dolazi niti prolazi ono je uvijek tu.
|
Vrlo mudro. Iako je Gilgameš i moj heroj iz primordijalnog svijeta koji je shvatio kako vrijeme jest neprijatelj, tek sada "vidim" .. hvala ti hvala
Nešto poput Boga kako bi to potvrdio Jung.
Parafraziram:
pričali mi o njemu postoji li ili ne, ono tu uvijek jest
Zanimljivo .. što mi je često govorio on - imamo samo sad ima novu dimenziju. Kako li je sve jednostavno.
|
Jučer, 07:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Jednostavko kaže:
Pa to je već rečeno na početku: "Čovjek je mjera svih stvari". Nešto jest zbog čovjeka, prema Protagori.
|
Oprosti štovani - natrag u nulu. Kao u Biibliji - piše, nema veze što se ne poklapa sa stvarnosti.
Ništa nije zbog čovjeka! Čovjek je posljedica (nesretnih okolnosti  ), a ne uzrok.
Znanost je odavno prevazišla ljudske dimenzije "mjeranja" svijeta kojeg doživljavamo ograničenom svijesti kao i svjesnosti.
|
Jučer, 07:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
Atria kaže:
Nešto poput Boga kako bi to potvrdio Jung.
pričali mi o njemu postoji li ili ne, ono tu uvijek jest
|
Quote:
Atria kaže:
Ništa nije zbog čovjeka! Čovjek je posljedica (nesretnih okolnosti  ), a ne uzrok.
|
Bog je tu zbog čovjeka. Nema čovjeka nema boga, ptice boga nemaju. Pa ako je čovjek posljedica nesretnih okolnosti onda je bog posljedica još nesretnijih.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
|
|
|
Jučer, 07:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mravac8 kaže:
Bog je tu zbog čovjeka. Nema čovjeka nema boga, ptice boga nemaju. Pa ako je čovjek posljedica nesretnih okolnosti onda je bog posljedica još nesretnijih.
|
Bravo mravac8. Volim kada se poduplamo. 
Danas sam baš fajn zbog vikenda i para ... Argentina je moja
Nije Bog stvorio čovjeka, nego je čovjek stvorio Boga! nisam ja (njet moja ali je potvrđujem)
Kak je lijepo cvijetić livadni napisala - vrijeme .. vrijeme je jedino što "imamo", a ne "vidimo" na vrijeme
|
Jučer, 08:34
|
|
Različak.
|
Quote:
Atria kaže:
Nije Bog stvorio čovjeka, nego je čovjek stvorio Boga!
|
Čovjek se nije mogao stvoriti sam od sebe, tako da je ipak neka viša sila stvorila i čovjeka.
|
Jučer, 08:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Meadow Flower kaže:
|
Vrijeme nije ništa drugo nego promjena, tj. stalna negacija.
|
Jučer, 08:44
|
|
Različak.
|
Quote:
Sigmund kaže:
Vrijeme nije ništa drugo nego promjena, tj. stalna negacija.
|
Kako vrijeme može biti negacija ako si svjestan da si sad i tu u ovom vremenu?
|
Jučer, 09:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Meadow Flower kaže:
Čovjek se nije mogao stvoriti sam od sebe, tako da je ipak neka viša sila stvorila i čovjeka.
|
Nisam još nigdje čula ni pročitala tvrdnju da je čovjek stvorio samog sebe. Postoje dvije glavne tvrdnje: čovjek je, kao i sva ostala živa (pa i neživa) bića ., odnosno stvari za neživo) nastao evolucijom ili sve je stvorio Bog.
Neko treće rješenje ne pada mi na pamet.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
|
|
|
Jučer, 10:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Meadow Flower kaže:
Kako vrijeme može biti negacija ako si svjestan da si sad i tu u ovom vremenu?
|
Sad si svjestan toga, a trenutak kasnije si svjestan nečega drugoga i tako...
|
Jučer, 10:30
|
|
Različak.
|
Quote:
mravac8 kaže:
Nisam još nigdje čula ni pročitala tvrdnju da je čovjek stvorio samog sebe. Postoje dvije glavne tvrdnje: čovjek je, kao i sva ostala živa (pa i neživa) bića ., odnosno stvari za neživo) nastao evolucijom ili sve je stvorio Bog.
Neko treće rješenje ne pada mi na pamet.
|
Niti se i evolucijski početak stvorio sam od sebe. Uvijek je netko nekog stvorio, pa tako možemo ići još dalje gdje se npr. u gnosticizmu govori kako je i Bog stvoritelj ovoga svijeta uz pomoć svoje majke Sofije (znanje) spoznao da ga je stvorio Bog iznad njega. Uvijek ima netko iznad, a ono krajnje koje je stvorilo samo sebe je ostalo tajna, toliko tajna da je sakrilo i od samoga sebe.
I sve to podliježe da li ćemo mi u nešto vjerovati ili ne, al bezobzira vjerovali ili ne, postojimo, znači da smo sukreatori neke "slike", spoznaje, što već. Nešto jesmo al u suštini ne znamo što smo.
Quote:
Sigmund kaže:
Sad si svjestan toga, a trenutak kasnije si svjestan nečega drugoga i tako...
|
Bili mi svjesni iliti nesvjesni vremena, vrijeme postoji i s nama i bez nas. Postojalo je tu prije nas, postojati će i poslije nas. Odnosno ako si svjestan bilo čega, svjestan si u tom vremenu, kroz to vrijeme, tako da ne možeš negirati postojanje vremena. Uostalom kakve se promijene odvijaju u negaciji, ne može nešto istovremeno biti negacija i podložno promijeni.
|
Jučer, 11:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Meadow Flower kaže:
Niti se i evolucijski početak stvorio sam od sebe. Uvijek je netko nekog stvorio, pa tako možemo ići još dalje gdje se npr. u gnosticizmu govori kako je i Bog stvoritelj ovoga svijeta uz pomoć svoje majke Sofije (znanje) spoznao da ga je stvorio Bog iznad njega. Uvijek ima netko iznad, a ono krajnje koje je stvorilo samo sebe je ostalo tajna, toliko tajna da je sakrilo i od samoga sebe.
|
To je drugo pitanje i drugi pokušaj odgovora.
Quote:
Meadow Flower kaže:
I sve to podliježe da li ćemo mi u nešto vjerovati ili ne, al bezobzira vjerovali ili ne, postojimo, znači da smo sukreatori neke "slike", spoznaje, što već. Nešto jesmo al u suštini ne znamo što smo.
|
Ne moraju postojati ni sukreatori. Jedna od teorija je i da postoji samo moj um, a sve ostalo (moje tijelo, fizički svijet ......) je samo kreacija mog uma.
Jedino u što ne trebam sumnjati je postojanje mog uma (dakle, ne tijela, ne mozga, već uma).
|
|
|
Jučer, 11:17
|
|
🔥🌸🌿🌞🦋
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
Atria kaže:
Apsolut je ništa. Postoji u ne postojanju.
|
Odakle si to sad iščeprkala? 
|
Jučer, 18:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Sigmund kaže:
U apsolutu je sve jedno.
|
Da...Spinozin Bog.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:32.
|
|
|
|