Audio i video tehnika HiFi, TV, HD, satelitska, kamere i ostala potrošačka elektronika
Podforum: Sam svoj elektroničar |
|
|
13.01.2020., 12:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2012.
|
Ja sam složio NAS od raspberry pi računala kojeg kupiš za 300 tinjak kuna. I na njega zaštekaš bilo koji USB disk ako imaš viška doma. Može i mem stik ako imaš a ne koristiš. Te diskove možeš povezati u raid polje pa se zbraja kapacitet ili radi mirror za backup.
Googlaj samba NAS raspberry server. Može i na WiFi konekciju, iako je jasno bolje Ethernet.
|
|
|
13.01.2020., 15:47
|
|
Sebastian Vettel
Registracija: Apr 2008.
|
NAS na tu foru može glumit i praktički pa bilo koji router sa USB portom...
Samo problem je kaj je to onda čisti mrežni storage, bez ikakvog OS-a i mogućnosti instalacije nekih plugina/addona/aplikacija...
To kaj si složil na raspberry pi bi ipak trebalo bit bolje...
Kakav je OS gore i kaj se može instalirat ?
Inače prije kupovine NAS-a svakako preporučam da probate sve prvo instalirat na PC-u i da vidite kak se to ponaša, te odgovara li vam ili ne, dal vam se da zezat sa instalacijom i postavljanjem svega ili ne...
A postoji i još jedna alternativa 
Zove se Xpenology, a to je OS koji možete instalirat recimo na stari PC i gle vraga imate Synologyev nas iako ga niste kupili
A tu imate i link na demo Synology DSM-a pa vidite kak izgleda...
Svakako pod broj 1 upišite " package sources" jer to su linkovi na ostale aplikacije koje hendla zajednica...
Ja sam još uvijek na DSM-u 5.2 i koristim ove izvore:
https://i.postimg.cc/ry42GL11/Screenshot-1.png
Nije mi se htelo prebacivat na noviji DSM 6.2 jer je falilo podosta aplikacija za njega (konkretno serviio), pa još nisam išao na upgrade...
viš možda je vrijeme da i ja probam videt kaj je novog na DSM-u 6.2 i jesu li se napokon pojavile aplikacije koje trebam ili nisu...
Inače je još moguće i ručno instalirat neke pakete i ne nalaze se na nikakvim izvorima, uglavnom treba googlat i tražit...
A i bitna stvar je da nisu sve aplikacije za svaki NAS/OS, jer postoje različite verzije procesora i ovisno o tome nekih aplikacija nema na nekim modelima...
Tu imate popis trenutno aktivnih izvora:
https://search.synopackage.com/sources
Prvo pod setup upišite model koji mislite koristit i verziju DSM-a, a onda vam izbaci sve aplikacije koje su podržane kad kliknete na izvore tj. na list of repo pa onda na konkretni repo 
|
|
|
13.01.2020., 16:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Gore ti je Debian verzija za raspberry. Raspbian.
I dobro radi, nisam naišao na probleme a i općenito svi kažu da je samba NAS server dobar i pouzdan. Koristim ga za Kodi, Volumio i video nadzor. Bez greške.
|
|
|
13.01.2020., 18:47
|
|
Sebastian Vettel
|
Samba je odlična
vidiš vidiš...
Google kaže da se može instalirat plex na taj RP, može i sonarr
hmmm možda bi čak mogel to koristit za transkoding 
koliko znam RP uopće i nema tak loš hardware...
|
|
|
13.01.2020., 20:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Za svoje potrebe imam RPi 3B+ i dovoljan mi je. Ima 4xUSB 2.0 porta na koje spajaš diskove. Mjerio sam max. brzina prebacivanja podataka preko Etherneta mi je 11 MB/s.
Ako želiš više možeš kupiti Raspberry Pi 4 koji može imati 4 GB RAM, pravi Gigabitni Ethernet i 2xUSB 3.0 i 2xUSB 2.0 porta. Taj ima još žešće brzine prijenosa.
Ali velim, u mojem slučaju Pi 3B+ je više nego dovoljno brz.
|
|
|
13.01.2020., 20:09
|
|
🅼🅴🅿🅷🅸🆂🆃🅾
Registracija: May 2010.
|
11 MB/s za NAS je smiješno. Pa internet mi je brži od toga pobogu.
|
|
|
13.01.2020., 20:19
|
|
Registrirani korisnik
|
da i kaj onda? glavno da ti nešto posereš. rekoh za moje potrebe to je ok.
možeš imati i gigabit ako trebaš. to nisi pročitao?
|
|
|
13.01.2020., 20:25
|
|
🅼🅴🅿🅷🅸🆂🆃🅾
|
Tebi je dovoljno, ali za preporučiti nije, zato ne treba spominjati kao opciju.
Btw., Rpi 3B+ može brže od tih tvojih 11 MB/s.
|
|
|
13.01.2020., 20:36
|
|
Registrirani korisnik
|
Ajde ti pametnjakoviću preporuči nešto brzo i jeftino i budi koristan.
|
|
|
13.01.2020., 20:40
|
|
🅼🅴🅿🅷🅸🆂🆃🅾
|
Quote:
The Best F1 Driver kaže:
Samba je odlična
vidiš vidiš...
Google kaže da se može instalirat plex na taj RP, može i sonarr
hmmm možda bi čak mogel to koristit za transkoding 
koliko znam RP uopće i nema tak loš hardware...
|
Znam da Plex nije podržavao transkoding na ARM uređajima, ne znam je li se nešto promijenilo u zadnje vrijeme u vezi toga.
|
|
|
13.01.2020., 21:20
|
|
Sebastian Vettel
|
Quote:
Mephisto kaže:
Znam da Plex nije podržavao transkoding na ARM uređajima, ne znam je li se nešto promijenilo u zadnje vrijeme u vezi toga.
|
Zar je i bitno ?
RP je ionako sigurno preslab za transkoding, u pravilu je preslab skoro pa svaki NAS osim možda pokoji koji ima hardware transcoding...
Quote:
Mephisto kaže:
11 MB/s za NAS je smiješno. Pa internet mi je brži od toga pobogu.
|
Moj Synology ide do negdi 140 MB/s, barem kad kopiram fajlove na veliko...
Iako vidi vraga, nisam ni razmišljao o RP-u...
No on isto može bit DVB-T2 tuner pa onda te kanale slat kao IPTV server po lokalnoj mreži:
RP4 sa 4 Gb RAM-a
PI DVB TV-UHAT
Samo treba vidit di se da nabavit i za koju lovu...
No ovo bi teoretski moglo bit isto ok riješenje, specijalno za one koji se vole igrat i eksperimentirat 
|
|
|
13.01.2020., 21:45
|
|
🅼🅴🅿🅷🅸🆂🆃🅾
|
Quote:
The Best F1 Driver kaže:
Zar je i bitno ?
RP je ionako sigurno preslab za transkoding, u pravilu je preslab skoro pa svaki NAS osim možda pokoji koji ima hardware transcoding...
|
Pa u tome je fora, RPi bi trebao moći (govorim za AVC, ne HEVC, iako novije verzije možda podržavaju i HEVC), jer podržava hardvesko enkodiranje i dekodiranje, ali Plex to umjetno onemogućio.
Quote:
The Best F1 Driver kaže:
Moj Synology ide do negdi 140 MB/s, barem kad kopiram fajlove na veliko...
|
Da, moj Qnap isto. To je max koji gigabit ethernet može dati.
Quote:
The Best F1 Driver kaže:
No on isto može bit DVB-T2 tuner pa onda te kanale slat kao IPTV server po lokalnoj mreži:
RP4 sa 4 Gb RAM-a
PI DVB TV-UHAT
Samo treba vidit di se da nabavit i za koju lovu...
No ovo bi teoretski moglo bit isto ok riješenje, specijalno za one koji se vole igrat i eksperimentirat 
|
Ja nabavio već prije nekog vremena, ali stoji zapakiran, nikako da se natjeram da se poigram.
Ja sam ga uzeo s Pollina (ali uzimao sam više stvari, samo to se ne isplati zbog poštarine).
Kod nas ima chipoteka, malo je skuplje, ali s poštarinom bi bilo tu negdje.
|
|
|
14.01.2020., 06:10
|
|
Sebastian Vettel
|
Quote:
Mephisto kaže:
Ja nabavio već prije nekog vremena, ali stoji zapakiran, nikako da se natjeram da se poigram.
Ja sam ga uzeo s Pollina (ali uzimao sam više stvari, samo to se ne isplati zbog poštarine).
Kod nas ima chipoteka, malo je skuplje, ali s poštarinom bi bilo tu negdje.
|
Nabavio si ovaj RP4 ?
Ili RP4 + DVB TV-UHAT
koliko sam jučer našao na Netu RP nije dovoljno jak za h.265, ali taj U-Hat ga uredno može primit i može se streamat u mrežu...
Iako to sve kaj sam našel piše kod izlaska uHata na tržište u kombinaciji sa RP3/3+ tak da Rp4 možda čak i je dovoljan...
No razmišljam da je možda moguće uzet neki Odroid jer koliko vidim oni su bazirani na Amlogicu S905X ili S922X što bi svakako morao biti dovoljno jak SoC...
Samo je pitanje može li na njemu radit taj RP uHat
Inače uHat imaju u chipoteci i nije nekaj silno skup...
https://www.chipoteka.hr/artikl/1426...hat-9150035969
|
|
|
14.01.2020., 06:29
|
|
🅼🅴🅿🅷🅸🆂🆃🅾
|
Samo HAT, RPi 2 imam već otprije.
|
|
|
14.01.2020., 22:38
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Feb 2008.
|
Ako moze pojasnjenje. Taj UHAT spojim na PI i streamam na lokalnoj mrezi? al sto? kak i tko mijenja programe? idu svi programi ili taj PI odredjuje kaj se gleda?. ostali TV-i odnosno ostali PI doma gledaju sve preko npr smart IPTV aplikacije odnosno kodija ?
thx
|
|
|
14.01.2020., 22:49
|
|
🅼🅴🅿🅷🅸🆂🆃🅾
|
tvheadend je instaliran, on ima web sučelje. Ali vjerojatno postoji i addon za Kodi koji može upravljati tvheadend-om (tu me nemoj držati za riječ).
|
|
|
15.01.2020., 06:52
|
|
Sebastian Vettel
|
Quote:
Mephisto kaže:
tvheadend je instaliran, on ima web sučelje. Ali vjerojatno postoji i addon za Kodi koji može upravljati tvheadend-om (tu me nemoj držati za riječ).
|
Koliko sam vidio postoji addon u kodiu za bilo kaj od toga...
hoćeš za uređaje tipa Vbox-a, HDhomeruna od silicona, razne DVB-T/S usb tunere, za klasični m3u stream, za razne pvr softvere tipa dvblogic, tvheadend, za enigma2 recivere i.t.d.
Inače uredno radi ova šema enigma2 rec na kodi preko streama, ne vidim ni nikakve razlike u samom prebacivanju između kodiranih i nekodiranih kanala...
kao da čak prije otvori kodirane kanale u streamu nego kad ih treba otvorit na ekranu kroz rec
Jedini minusi koje vidim za sad su:
- treba mu par sekundi da se pokrene, recimo možda čak i 5-10 sec za paljenje prvog kanala
- pizdarija je da strelice gore-dolje ili lijevo-desno na daljincu ne mijenjaju kanal nego mijenjaju vrijeme kao da je riječ o filmu sa diska, što onda naravno napravi pičvajz kod liveTV-a...
Prilično nepraktično i treba se naviknut da koristiš >> i << gumbe za prebacivanje kanala...
- da bi kanal proradio nakon prebacivanja treba recimo jedno sekundu-dvije što bi moglo ić na živce onima koji vole šaltat
Ostalo koliko vidim sve šljaka bez greške 
|
|
|
18.01.2020., 11:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2005.
|
Postoji li neka aplikacija/ad on, koja može bez znanja programiranja povećati količinu podataka koje kodi skida, prije nego ih reproducira?
Za nas koje svevišnji nije obdario brzim internetom..
Prije 20 godina, (media player classic) na istim ovim žicama, kad je nešto trokiralo, jednostavno sam stisnio pauzu dok "(valjda bafer)" napuni onu crtuda kad otpustim pauzu, film ide bez zastajkivanja!!
Današnji kodi prestane skidat kad stisneš pauzu!!!
Ka da ga je programer koji ga je napravio, namjerno sabotirao.
To čini neupotrebljivim kodi dobrom dilu ljudi sa sporom vezom.
Naša sam na internetu kako povećat keš, ali klikajući kako piše, nema dijela programa di bi tribalo izbrisat 100mb???, i upisat 400-500, ili 600.. Imam 2 gb memorije, možda bi u to moga i cili gigabajt dat...
Da ga mogu ostavit po ure da skida, pa gledat.
Ne gleda mi se 20 sekundi, pa čekat 20..
|
|
|
18.01.2020., 12:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
instaliraj Elementum addon, kreiraj račun na Trakt.tv , aktiviraj ga u postavkama addona i uživaj
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:11.
|
|
|
|