Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Dionice

Dionice Ne zaboravi na stop-loss

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.03.2025., 12:57   #4341
Inače kad sam ja krenuo 2005 bilo je ulagača koji su prodavali jer su ušli nekoliko godina prije i tada su kapitalizirali velike dobitke.A prava zabava je tek počinjala.Baš svatko je tu zarađivao tko je bio u dionicama,tipa Belje skoči 10% jer je izbacio novi sirni namaz.
Old 09.03.2025., 13:21   #4342
lako za 2000-e, ali nema veće eksplozije od američkog techa u 2010-ima.
a ja sam tad tek dobivao prve normalnije plaće i počeo prvi puta trošiti ovako bezveze, ne na dionice naravno. jer se smatralo već cca 2015. najkasnije da je sve "ekstremni neodrživi balon" i nema se šta ulagati na takvim valuacijama

a za Hrvatsku kao državu, njezine kompanije, dionice ili cijene nekretnina se smatralo da je samo pola koraka od Venecuele i totalne propasti.

to su sve bila common sense mišljenja
Old 09.03.2025., 13:46   #4343
Quote:
torente33 kaže: Pogledaj post
Inače kad sam ja krenuo 2005 bilo je ulagača koji su prodavali jer su ušli nekoliko godina prije i tada su kapitalizirali velike dobitke.A prava zabava je tek počinjala.Baš svatko je tu zarađivao tko je bio u dionicama,tipa Belje skoči 10% jer je izbacio novi sirni namaz.
The Ballon d'Or u povijesti ljudske burzovne gluposti je bio ZSE 5.xxx.
Horor! &

Drastične situacije, zahtijevaju drastične mjere!
freelancer is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2025., 14:24   #4344
https://www.forum.hr/showthread.php?t=245823

evo baci oko na thread kako smo tada razmisljali
Old 09.03.2025., 15:59   #4345
Quote:
freelancer kaže: Pogledaj post
The Ballon d'Or u povijesti ljudske burzovne gluposti je bio ZSE 5.xxx.
Horor! &
Da si tad napisao kako ćemo pisati o tome u ožujku 2025., a crobex neće biti ni blizu ATH, odjenuli bi te u košulju koja se vezuje straga.
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2025., 17:38   #4346
Problem je da mi zadnjih 30 godina i nismo dozivili pucanje balona.
Znaci. Vecina od nas, nije ni dozivila pucanje balona.

Ono kaj je prije bilo. Ispustaje zraka, da se guma malo rastegne. Obezvriedi novac, upumpaj friski. Da balon moze dalje rast.

Kad smo dozivili neku duzu recesiju, inflaciju, depresiju?

Za neke je vec pucanje balona. Kad nasdaq padne u tjednu od rekorda za 5%.

Ko neki dan kad je tip upao.
I pita, ko je znao za ovo i zasto niko nije javio.
Ja iso provjerit, jel stvarno roknulo minus 20% i vise u danu

Mislim jedan Buffett sigurno nije posto oprezan, zbog 5% minusa od rekorda burzi.

Uglavnom kad pukne nece bit jednostavno, al koliko vidim jos vas spasavaju.
A spasavat ce vas jos i od spasavanja. Tad valjda ide jaca inflacija. A i ciscenje smeca.

Po mom teoreticarskom zavjerskom misljenju.

Mi se vec 20 godina nalazimo u Crack-up-Boomu, ne samo u dionicama nego i ostalim vijednostima.

Barem kad bacim pogled na kretanje zlata zadnjih 20 godina https://ingoldwetrust.report/gold-chart/

I usporedim sa normalom kretanjem. Ne znam, gdje je nestalo svo to zlato.
Odgovori s citatom
Old 09.03.2025., 20:27   #4347
objasni nam molim te, kakvo je to normalno kretanje cijene zlata?
kako tocno izgleda pucanje balona? i koliko si ti pucanja balona prezivio?
i tko nas to tocno spasava i od cega?

i kad odgovoris (ako ne zelis odgovorit sasvim je u redu) , daj vidi imas podforum alternativa. ima tamo stvarno zanimljivih ljudi i mislim da ces naci ravnopravne sugovornike. ja mislim da ti skoro nitko od nas ovdje nije ravan.
Old 09.03.2025., 20:57   #4348
Quote:
markotros kaže: Pogledaj post
objasni nam molim te, kakvo je to normalno kretanje cijene zlata?
kako tocno izgleda pucanje balona? i koliko si ti pucanja balona prezivio?
i tko nas to tocno spasava i od cega?

i kad odgovoris (ako ne zelis odgovorit sasvim je u redu) , daj vidi imas podforum alternativa. ima tamo stvarno zanimljivih ljudi i mislim da ces naci ravnopravne sugovornike. ja mislim da ti skoro nitko od nas ovdje nije ravan.
Nemam ja nis odgovarat. Nisam ja izmisio normalnu cijenu zlata
Al mogu stavit link
Tu je https://i.postimg.cc/pLG3VVky/Screen...ar-GOLD-DE.png
1786. do 1971. nema nis veze sa tim poslje.
Il kak objasnjavas porast?
Mozda su i zlatni zubi toliko usli u modu, a da ni neznam. Pa ljudi placaju bez obzira na cijenu.

Kak izgleda pucanje balona imas nikkei, ili grafiku iz 1929. da sad nestavljam.

Kod pucanje balona, da se oporavis na onaj nivo na koji si bio moze potrajat i preko 20 godina.

Ovo sa alternativom mi nije jasno.
Ne volim te kripto novce i zlato

Zakaj moramo svi imat isto misljenje i koja svrha onda teme:?
Mozda sam i krivo razumio.
Pa samo javljat, koliko je ko dobio, ili izgubio.
Ako je Buffett skoro veci dio unovcio. Koji je inace poznat po. Kupi drzi.
Dal je on za podforum alternativa?

Nisam najavio sutra pucanje balona, samo da je neibjezano.
I sam se nadam vec 3 mj. korekciji, da se oplodim.
Odgovori s citatom
Old 09.03.2025., 21:58   #4349
Quote:
MaliOdKupine kaže: Pogledaj post

Ovo može biti istina, ali možda većina ulazi sa nekim očekivanjima brzog bogaćenja, pa ulaze u više rizična ulaganja i bum. Odustanu.

Ovih 20% što ostane, ili su znali što rade, ili su pogodili sa par ulaganja i izašli.

Ja sam novi u ovome, 2 mjeseca imam skoro 50% rast. Pa sam diverzificirao da se ne dogodi pizdarija. I sada imam 65% dividend dionica, oko 20% dugoročnih "dobrih" i naravno 15% moraš prokockati nekako. Zadnjih tjedan dana mi je na -3%, ali danas konačno u plusu. Ja bi bio najsretniji kada bi 10% ima godišnje rast. Ja uopće ne znam koliko ljudi inače imaju stopu rasta.
Ništa se nisam promijenio
MaliOdKupine is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2025., 22:17   #4350
Quote:
amadeus65 kaže: Pogledaj post
Kad smo dozivili neku duzu recesiju, inflaciju, depresiju?.
Cek malo. Pa gdje si ti bio kad je sanader stezao remenje? U minhenu?
La Baba yaga is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2025., 22:29   #4351
Enivey enfr etf....lijep kos rast zadnjoh 5 godina....americki i djelom kanadski plinovodi i lng provajderi....
Sad jos samo da se odlucim dokupiti i fizicki uran etf...
Vidim da se spominje zlato....to drzim isto ko etf.....sve djeluje nekako bullish .... samo .... pokazalo se zajebano. Jedan lijep luk od 80-te do danas....jos malo cu to drzate ali cu se i toga rijesiti.
Jedino sa naftom ne znam sto bi...jeftine su kompanije ali problem je da se cijena odrzava umjetno....kanadske kompanije su dosta korigirane.
I bakar....neprestano nestasica bakra.....i tako vec cijeli niz godina a isti q.....ti rudnici su uvijek nekako zajebana investicija....trebalo bi se toga kloniti.
La Baba yaga is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2025., 23:37   #4352
ja iskreno ne znam di bi s parama. sjedim na nesto casha koji sam prikupio nakon ove minikorekcije koja me eto uhvatila potpuno bez casha zbog ing grada. i sad cekam da trump proglasi tarife europi pa nesto dokupim.
znam da ce zvucat glupo ali meni najsigurniji turisti. citam neku analizu da njemci u recesiji stede na svemu, ali na putovanjima ne. kampovi, hoteli, bilo sto gdje mozes prespavat pored mora.
i prehrambene dionice. europske, ne americke. to mi je kao neko osiguranje od inflacije.
ovo drugo se bojim dirat, ali kad bi bio hrabriji isao bi u djuru djakovica koji ce proizvodit abramse i leoparde. mozda i viktora lenca ako ce proizvodit nosace aviona za europsku uniju velike ce pare ici u obranu i ko je hrabar tu se moze pozicionirat mozda.
i gradevina, mislim da gradevina u hrvatskoj ima siguran rast jos barem 2 godine. zato sam i usao u ing grad.

ameriku ne bi tako stapom
indiju imam nesto malo ali indija tone i tone, muka je gledat. necu hvatat noz u padu.
kina mi nije sigurna, mislim da je ovo sad na aparatima vladinim injekcijama. USA je glavni partner, ako trumpasti stvarno pokrene recesiju kina ce najvise izgorit. ja mislim da nema sanse da svijet upije kineski visak ako amerika kaze dosta. ali mozda sam u krivu, svijet je velik, radaju se nove sile.
zadnjih mjesec dana najbolja investicija mi je bio stoxx600, a zadnjih 6 mjeseci HT-R-A. ni od jednog ne ocekujem veci povrat u dogledno vrijeme.
Old 10.03.2025., 00:30   #4353
kad vec pricamo o dalekoj proslosti, jel ima netko da je sudjelovao u IPO Atlantic grupe, i da li iz danasnje perspektive smatrate da je taj IPO bio dobar posao ili prevara?
Old 10.03.2025., 01:10   #4354
Quote:
La Baba yaga kaže: Pogledaj post
Cek malo. Pa gdje si ti bio kad je sanader stezao remenje? U minhenu?
Izvini, neznam ko je sanader
Ne zivim ni u bosni ni hrvatskoj.

Proguglo. Sad vidim. Neke vasi lokalni serifi.
Mislim, i u turskoj je inflacije 50% vec godinama, al kaj to sa $ ili nasdaqom ima veze
Grcka je vec 10 godina u recesiji.
Odgovori s citatom
Old 10.03.2025., 01:40   #4355
Quote:
markotros kaže: Pogledaj post
znam da ce zvucat glupo ali meni najsigurniji turisti. citam neku analizu da njemci u recesiji stede na svemu, ali na putovanjima ne. kampovi, hoteli, bilo sto gdje mozes prespavat pored mora.
i prehrambene dionice. europske, ne americke. to mi je kao neko osiguranje od inflacije.
Baš me pogodiš s temom. Još ću malo pilati - od petka me nećete čuti ni vidit dugo vrimena A ima veze s dionicama - donekle

Istina je, možda je do regresa što dobijaju ljeti (ili je to samo meni tako bilo - ne znam). Ono što ti ja mogu reći - a to je - da nisu debili. Ne žele platiti pola litre vode 4-5eur. Narasla konkurencija, a ogroman je manjak radne snage. Ovi naši iz Dalmacije (vi ste većina iz ZG-a jelda), to je sramotno gledati kako se bore. Sramota. Nikome nije palo na pamet ponuditi pravi hrvatski proizvod. Ljudi dođu probati hrvatski pršut i maslinovo ulje, jedu španjolski pršut i talijansko ulje čija uljara vjerojatno ni ne postoji nego je neko smeće iz Maroka. Ali to je model koji koristi i zapad, čast izuzecima. Ako ćemo iskreno - to je model koji je donešen na zapad, koji je poljuljao tradicionalne i sad će ih lijepi naši Ameri vratiti na bospor.

Znate ko najviše profitira? McDonalds... KFC. Čekam Dominos i Starbucks. Da imam love, već bi uzeo franšizu. Kažem NOMD - siguran da će rasti prodaja sljedećih 10g - naravno ako ne bude promjene, ali teško će hdz-šerifi i šiptari promijeniti razmišljanje - a pošto se tako vode milijuni lokala mediterana - lako je pretpostaviti. Jebiga, ja ne mogu pratiti Trump/Musk gluposti, ali evo - koliko sam u NOMD uvjeren (jer je povezan s LEDOM), vjerojatno više nego vi da postoji amerika. Ne samo NOMD, nego svi standardizirani proizvodi brze gotove hrane bilo kojeg oblika. Jel LEDO ili tko već -nebitno. KFC, McDonalds, Dominos, Starbucks, KO, PEP...

Ne zato što su to firme, niti proizvodi dobre kvalitete, nego jer su standardizirani, bez greške, sa istaknutom cijenom. Da taksisti nisu sami sebe uništili nemoralnim poslovnim modelima - UBER bi dan danas bio u razvoju, a svak bi od nas ima "svog taksista". Većina industrija, sama sebe pojede, kada ostvare maksimalnu graničnu korist, umjesto da održavaju poslovanje, oni šire margine. I naravno, tu se uvijek ugura netko tko će preuzeti dio profita. A to najbolje i najefikasnije raade Ameri.

Ja sad stojim, kao nekakav menadžer (CEO hahahahhahahahah) i pratim kako se kule od karata raspadaju. I nažalost, ne mogu shortati private equity u RH, ali da mogu - jako bi ga shorta.
MaliOdKupine is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2025., 02:26   #4356
Quote:
Izvini, neznam ko je sanader
Ne zivim ni u bosni ni hrvatskoj.

Proguglo. Sad vidim. Neke vasi lokalni serifi.
Mislim, i u turskoj je inflacije 50% vec godinama, al kaj to sa $ ili nasdaqom ima veze
Grcka je vec 10 godina u recesiji.
Ne znaš ko je Sanader.
Sad ću te ja upoznati sa:
Ćaća se vraća!

Pa ne možeš pričati hrvatski jezik, a da ne znaš Sanadera. Kalmeta, Livaković, Sanader i ekipa samostalno su uprihodvali više love iz crnog fonda nego što je Warren Buffet skupio u isto to vrijeme. Taj trojac je, zajedno sa vodstvom, uništio cijelu ideologiju EU fondova - podsjećaju na Jordan, Pippen i Rodman trojac koji je dominirao u NBA - tako su i ovi dominirali u svi sferama života. Uništili energetiku, poljoprivredu, poduzetnike, kulturu i sport, a ljudi još glasaju za njih. O tome bi se trebali doktorati pisati, dobijati Nobelove nagrade. Znaš kako su Kinezi izmislili paštu, pa su je talijani usavršili. E pa tako su ti oni uzeli model talijanske mafije, pa su je usavršili. Nema talijanske, rumunjske ni albanske mafije na ovom nivou.

Albanci i Karteli su agresivni, zajebani, glasni. Ovi - ovi kupe sudce, novine, uhljebe birače, zastrašuju oporbu, krim policija dila - suci ako nešto kažu - lete s posla, a ovi su fino povezani s krimom. Doslovno gradove pretvaraju u privatne prčije. Sela da ne govorim.

To je fascinantna stvar. To su ljudi koji - ako napišeš na fejsbuku nešto negativno - oni ti šalju krim policiju u raciju, da te malo uplaše. Mao Zedong prijeđe cestu kad ih vidi - od straha. Ljudi u Čadu, Nigeru i Moldaviji, rade im skulpture, jer po prvi puta postoji zemlja nižerangirana po građanskim slobodama.

Na svjetskom summitu, čak ni Obama nije imao skuplji auto od našeg premijera. Spreman za sve izazove, niti bombarder B-17 nije mogao zaustaviti Sanadera. Stući zidine pod UNESCO zaštitom, da bi napravia prčiju - nema beda, sve to prolazi inspekciju. Podijele prijateljima milijunske subvencije, ali kako će ih sud optužit - kad su isti oni dio kolača. Kako će izgubit na izborima, kad su sve uhljebili. Lakše je biti peder u Afganistanu, nego protiv HDZ-a u RH.

Vi o 2008. govorite Druže moj, oni su svi još tu, ja samo čekam kad neko prvi metak ispali i odo ja "nach Deutschland". Ako će igdje putknuti recesija - to smo mi, a ne neki ameri radi carina.

Sanader je jedan veliki dio hrvatske povijesti. Jako inteligentan momak, samo je zaboravio da su naftaši tamanili cijela sela da bi bušili naftu, a kamoli neće izbušit negog kriminalčića kao što je on. Evo za kraj:

https://www.youtube.com/watch?v=zoYX7uoGjfI

Da je priznao mito, ugovor InaMol bi postao ništavan. Pošto nije bilo nedvojbene sumnje ili koji već pravni žargon - nije se moga osporit ugovor. Znači unatoč što je zajeba, i unatoč što je uhvaćen i unatoč tome što mu je oduzeto mito, i unatoč tome što je to strateški-gospodarska važna firma - ON JE I DALJE BRANIO SVOJU NEVINOST. Meni je to legendarno.
MaliOdKupine is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2025., 03:14   #4357
Quote:
MaliOdKupine kaže: Pogledaj post
Ne znaš ko je Sanader.
Sad ću te ja upoznati sa:
Ćaća se vraća!

Pa ne možeš pričati hrvatski jezik, a da ne znaš Sanadera. Kalmeta, Livaković, Sanader i ekipa samostalno su uprihodvali više love iz crnog fonda nego što je Warren Buffet skupio u isto to vrijeme. Taj trojac je, zajedno sa vodstvom, uništio cijelu ideologiju EU fondova - podsjećaju na Jordan, Pippen i Rodman trojac koji je dominirao u NBA - tako su i ovi dominirali u svi sferama života. Uništili energetiku, poljoprivredu, poduzetnike, kulturu i sport, a ljudi još glasaju za njih. O tome bi se trebali doktorati pisati, dobijati Nobelove nagrade. Znaš kako su Kinezi izmislili paštu, pa su je talijani usavršili. E pa tako su ti oni uzeli model talijanske mafije, pa su je usavršili. Nema talijanske, rumunjske ni albanske mafije na ovom nivou.

Albanci i Karteli su agresivni, zajebani, glasni. Ovi - ovi kupe sudce, novine, uhljebe birače, zastrašuju oporbu, krim policija dila - suci ako nešto kažu - lete s posla, a ovi su fino povezani s krimom. Doslovno gradove pretvaraju u privatne prčije. Sela da ne govorim.

To je fascinantna stvar. To su ljudi koji - ako napišeš na fejsbuku nešto negativno - oni ti šalju krim policiju u raciju, da te malo uplaše. Mao Zedong prijeđe cestu kad ih vidi - od straha. Ljudi u Čadu, Nigeru i Moldaviji, rade im skulpture, jer po prvi puta postoji zemlja nižerangirana po građanskim slobodama.

Na svjetskom summitu, čak ni Obama nije imao skuplji auto od našeg premijera. Spreman za sve izazove, niti bombarder B-17 nije mogao zaustaviti Sanadera. Stući zidine pod UNESCO zaštitom, da bi napravia prčiju - nema beda, sve to prolazi inspekciju. Podijele prijateljima milijunske subvencije, ali kako će ih sud optužit - kad su isti oni dio kolača. Kako će izgubit na izborima, kad su sve uhljebili. Lakše je biti peder u Afganistanu, nego protiv HDZ-a u RH.

Sanader je jedan veliki dio hrvatske povijesti.
Neznam.
To mi izgleda ko neka zesca teorije zavjera.
Mislim da kupis sudce, novine.
Da nesmijes nes negativno na fejbuku napisat.

Ma nemoguce, ipak u demokraciji
Zagarantirana je sloboda sudova, novinarstva, misljenja.
Odgovori s citatom
Old 10.03.2025., 08:34   #4358
@markotros
Mislim da su trumpove tarife ionako priced in. Market je mozda vec malo imun na trumpove dnevne menstruacijske promjene raspolozenja.
Isim toga, nije tosad samo vise stvar dnevnih spekulativnih oscilacija cijena, ono sto se desava je rotacija van sad-a.
Evropa, kina i indija su hit destinacije. Mozda jos i brazil.
Ja osobno indiju dokupljujem po malo. Nebi to nazvao falling knife. Ocekuje se obrat kod morgan stanley-a oko sredine ljeta....
La Baba yaga is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2025., 14:10   #4359
Quote:
Neznam.
To mi izgleda ko neka zesca teorije zavjera.
Mislim da kupis sudce, novine.
Da nesmijes nes negativno na fejbuku napisat.

Ma nemoguce, ipak u demokraciji
Zagarantirana je sloboda sudova, novinarstva, misljenja.
Uf, znaš kako je ružno to izbliza viditi, recimo da se desi nekom tvom dobrom frendu praktički kazneni progon, otkaz, medijsko blaćenje, itd itd. Ili ocu ili majci- to je tek nedaj bože. Da, ja sam mislio da je to samo zavjera, ali nažalost, nije. Nedaj bože da neki o šerifa budu u mojoj prisutnosti nakon 4 čaše vina. Sorry, OT sam.

SPY na 568$ - naravno choppy market. I dalje sam bullish ali nemam nikakve argumente za bull, osim da gubim 2000$ na bull poziciji, što bi volio ne izgubit.
MaliOdKupine is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2025., 14:44   #4360
Upravo sam proda dionice Intela , jer ih cekam godinama i nemam vise stepljenja s njima.

Uglavnom, izgubio sam 200 dollara na njima . Moje pitanje je, da li trebam prijaviti ovaj minus poreznoj ?

Ne prodajem dionice uopce preko IBRK nego mi je portoflio sastavljen od ETF u koje pasivno ulazem godinama.

Pa me zanima kako funckionira ovo sad
albuss is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:20.