|
|
20.12.2020., 14:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Quote:
malavida19 kaže:
Radila sam godinu dana kao asistent, hvalili su me, bila sam ok sa svima jer se radilo o maloj školi. Iduce godine im bas zatrebao nastavnik predmeta za koji sam stručna, našli su si kandidatkinju prije objave natječaja, naravno da me se nitko nije sjetio nego su me još krajem ljeta zvali da me pitaju želim li opet biti asistent  Mozda samo nemam sreće, ali eto, to je moje iskustvo.
Ne želim širiti negativu, ali očito nije isto biti učitelj u Istri i Slavoniji.
|
Treba se znati ulizati i svidjeti kolegama i ravnatelju, a to nažalost ne znamo svi. Imam u školi realtivno mladog kolegu iz upravo tvojih predmeta. Žalosno čovjek još uvijek nema ni punu satnicu, a kamoli posao na neodređeno. Ali evo u ovoj školi će ga uskoro dobiti, srediti će mu da dobije jer se čovjek toliko uvlači svima u dupe da to nije normalno. Ali eto uspio je, svidio se svima, dio njih poznaje privatno i eto žele ga kao budućeg kolegu s kojim će moći vodit trač partije pod odmorom.
|
|
|
20.12.2020., 14:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2015.
|
Quote:
mm88 kaže:
Ključna stvar kod rada u školi je što imamo hiperprodukciju određenog kadra, i s druge strane nedostatak nekog drugog kadra. Primjerice, u Osijeku je hrpa ne zaposlenih profesora hrvatskog, likovnog, pa čak i povijesti, itd. jer u Osijeku imamo taj faks i previše ga ljudi svake godine završi. No s druge strane, znam preko nekoliko škola koje traže profesora geografije i - ne mogu ga naći. Ključno je završiti ono čega nema. Ali kvaka je u tome da se geografija može završiti samo u Zagrebu i Zadru, a mnogi ne mogu ili ne žele ići dalje od kuće studirati. Recimo, bilo je perioda kada je kronično ne dostajalo teta odgojiteljica...
No, generalno je problem da mi u RH imamo hiperprodukciju svega visokoškolskog, a nedostatak radne snage. Recimo svake godine imamo na stotine ekonomista, pravnika, inženjera elektrotehnike, građevinaraca, biologa, kemičara, nastavnika, a posla za te ljude ima malo. I još gore od svega, za sve visokoobrazovane glavnina posla je u javnom sektoru, koji je ionako pregolem, a s druge strane privatni sektor kojem trebaju samo fizikalci.
|
Ne zaposlen? Ili nezaposlen? I takvi nam onda rade u skoli. Nadam se da ne predajes hrvatski.
Varas se da ima malo posla za pravnike i ekonomiste jer su to struke koje se bas svugdje mofu zaposlit. Od vrtica, cijelog javnog sektora do privatnog sektora. Ne znam primjer instutucije koja ne zaposljava bar jednog pravnika ili ekonomista. Ako nemaju kao zaposlenika, onda rade s odvjetnicima i drugim pravnicima jer su outsorsali svoje pravne poslove. Svi danas trebaju racunovođu ako barataju s novcima, marketing nikad nije trazio vise zaspolenih nego danas.
Skole su inertne,ambiciozan je samo mladi kadar, ostali profesori rade kako su naucili prije 30 godina. Radit u skladu s potrebama i promjenama u ucenju je kos uvijek ideal koji se nece vjerojatno nikad dostiti. Postoji i odredena razina netrpeljivosti medu nastavnicima i uciteljima. Cak je i ravnatelj u meduljudskim odnosima nemocan.
|
|
|
20.12.2020., 14:43
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ambraada kaže:
Vi možete biti stručni koliko god hoćete i možete završiti nešto najdeficitarnije na svijetu, ali većina tih natječaja je namještena. 95 posto natječaja ravnatelji već imaju nekoga, većinom nestručnog kadra, a ništa ih u zakonu ne spriječava da ne zaposle koga god oni žele.
Ja sam deficitarnog zvanja i većinom se samo ja javim na natječaj i većinom padnem ili na testiranju ili na intervjuu. Pitala sam se i sama, pa zar im nije u interesu da zaposle mene kad sam jedina na testiranju, ali ne, nije im to u interesu jer već imaju nekoga nestručnog a natječaj je samo pro forme da se obavi testiranje i intervju po zakonu.
Na žalost ih baš ništa ne spriječava u tome da zaposle koga god žele. Nekad su stručni kandidati po zakonu morali biti zaposleni, ali ne i danas kad ravnatelji urede da nekako padneš u nečemu, pa je sve kao legalno obavljeno i šta, pao si, ništa ne možeš. Onda mogu zaposliti koga god žele na dva ili pet mjeseci.
Meni je trebalo dugo ( blentava kakva jesam) da to shvatim i povežem i tek nedavno sam počela zvati svaku školu i pitati da li već imaju nekoga ili stvarno traže nekog. Pa mi svi kažu da već imaju nekoga. I ništa ne možeš.
Možeš jedino ako imaš vezu.
Ja sam dugo blentavo odlazila po tim testiranjima i intervjuima po cijeloj Hrvatskoj i trošila svoju ušteđevinu na prijevoz do udaljenih gradova i nikako nisam kužila da bi mi bilo bolje da sam prije pitala da li već imaju nekoga, jer sam bila uvjerena da stvarno nekoga traže i ako sam jedina da me stvarno žele zaposliti.
Pa sam učila ko luda te zakone i pravilnike na pamet, pa sam radila na svojem stilu ponašanja na intervjuu, pa sam ovo, ono, sve živo mijenjala, uspostavljala kontakt mailom prvo, molbe. I nikako mi nije bilo jasno gdje toliko griješim i zašto sam toliko njima nezgodna da me zaposle.
I onda sam shvatila i sinulo mi ... Nije do mene. Da sam završila Princeton ili Harvard ili Columbiu, također im ne bi bilo zgodno zaposliti me, jer već imaju svoje i uopće ih nije briga za tvoje kvalifikacije, pa da si završio i Juilliard ili neki najprestižniji fakultet na svijetu.
Rođaci, političke veze, podobnost, mito itd..
Jedan u trideset natječaja je nenamješten i u jednom od trideset natječaja je ravnatelj fer i pošten čovjek koji će dati priliku stručnom kadru. Morate imati vrašku sreću da nabasate na takvog.
|
Kako mozes namjestiit pismeni dio? Shvacam razgovor, tu im se ne moras svidjet, najcesce u 5minuta jako fulaju osobe koje zaposljavaju jer se svi prikazu u nekom perfektnom svjetlu pa ne znas kakvi su inace.
|
|
|
20.12.2020., 15:25
|
|
Precjednik vijeca
Registracija: Jul 2009.
|
Quote:
vitality kaže:
Kako mozes namjestiit pismeni dio? Shvacam razgovor, tu im se ne moras svidjet, najcesce u 5minuta jako fulaju osobe koje zaposljavaju jer se svi prikazu u nekom perfektnom svjetlu pa ne znas kakvi su inace.
|
Tako da 'svom' kndidatu pitanja (i tocne odgovore, ako je malo gluplji) das unaprijed. 
|
20.12.2020., 18:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2012.
|
Quote:
vitality kaže:
Ne zaposlen? Ili nezaposlen? I takvi nam onda rade u skoli. Nadam se da ne predajes hrvatski.
Varas se da ima malo posla za pravnike i ekonomiste jer su to struke koje se bas svugdje mofu zaposlit. Od vrtica, cijelog javnog sektora do privatnog sektora. Ne znam primjer instutucije koja ne zaposljava bar jednog pravnika ili ekonomista. Ako nemaju kao zaposlenika, onda rade s odvjetnicima i drugim pravnicima jer su outsorsali svoje pravne poslove. Svi danas trebaju racunovođu ako barataju s novcima, marketing nikad nije trazio vise zaspolenih nego danas.
Skole su inertne,ambiciozan je samo mladi kadar, ostali profesori rade kako su naucili prije 30 godina. Radit u skladu s potrebama i promjenama u ucenju je kos uvijek ideal koji se nece vjerojatno nikad dostiti. Postoji i odredena razina netrpeljivosti medu nastavnicima i uciteljima. Cak je i ravnatelj u meduljudskim odnosima nemocan.
|
Kako da ne.
Ja sam pravnik i ne mogu se nikako zaposliti.
Pravnici su se masovno zapošljavali u struci u bivšemu sistemu,danas sigurno ne.
|
|
|
20.12.2020., 18:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2020.
|
Quote:
vitality kaže:
|
Hahaha?! Kaj se zezaš ili ne živiš u rvackoj? Evo kolega rekao. Daju im pitanja unaprijed, a ako su iznimno glupi i ne mogu na netu sami naći odgovore, dobiju i odgovore. Samo to trebaju kao pjesmicu naučiti i napisati.
Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
|
|
|
22.12.2020., 14:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Poštovani,
imam pitanje u vezi prednosti magistra edukacije pred magistrima.
Diplomirao sam 2013. i dobio titulu magistra (mag.). Novim pravilnikom o odgovarajućoj vrsti obrazovanja učitelja prednost je dana magistrima edukacije.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/..._01_6_137.html
Od prve godine polagao sam predmete edukacijskog paketa i skupio 60 bodova koji su uvjet za rad u školi. Studenti koji trenutno studiraju, prema istome programu stječu
titulu magistra edukacije, što im daje prednost na natječajima.
Zanima me je li ovime u Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika izmijenjena ta situacija?
(6) Osobe koje su završile studijski program odgovarajućeg nastavničkog smjera, a kojima su izdane diplome iz kojih nije razvidno da su magistri edukacije, mogu se zaposliti sukladno odredbama članka 105. stavka 6. točke a) Zakona, odnosno sukladno odredbama točke a) članaka od 5. do 25. ovoga pravilnika.«
Ovo piše o edukacijskom paketu na stranicama Fakulteta: Edukacijski paket ili nastavnički modul je skup kolegija za studentice i studente Filozofskog fakulteta koji su odabrali nastavnički smjer studija.
Problem je što nigdje nije navedeno da sam izabrao nastavnički smjer, osim toga što piše na dopunskoj izjavi o studiju - edukacijski paket (nastavnički modul).
Hvala unaprijed.
|
|
|
23.12.2020., 03:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Garofeeder kaže:
Tako da 'svom' kndidatu pitanja (i tocne odgovore, ako je malo gluplji) das unaprijed. 
|
Quote:
-skyfall- kaže:
Hahaha?! Kaj se zezaš ili ne živiš u rvackoj? Evo kolega rekao. Daju im pitanja unaprijed, a ako su iznimno glupi i ne mogu na netu sami naći odgovore, dobiju i odgovore. Samo to trebaju kao pjesmicu naučiti i napisati.
|
Pa kakve veze sto im daju pitanja ako si ti sve naucio i znas sve odgovore? Onda si ti svoj pismeni naucio on nije-ali rezultat je isti. A ako si prosjecan, onda ti đaba sad da se bunis, uhvati se knjige da ti test bude 100%.
Milanovic-mizes bit nezaposlen godinu dana, ali poslova za pravnike ima. Ako zelis tocno odreden grad, cak i zg je i bez targetiranja odredenog posla tesko dobit jer ima jako puno ljudi koji traze posao. Nek se na radno mjesto javi po dvoje troje njih, ali ako je jedan izabran, onda dvoje opet izvise. Posao pravnika je moguce dobit u 3mj maks ako si i prosjecan pravnik i radno mjesro trazis u okviru 100km od mjesta prebivanja.
|
|
|
23.12.2020., 11:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2012.
|
Quote:
vitality kaže:
Pa kakve veze sto im daju pitanja ako si ti sve naucio i znas sve odgovore? Onda si ti svoj pismeni naucio on nije-ali rezultat je isti. A ako si prosjecan, onda ti đaba sad da se bunis, uhvati se knjige da ti test bude 100%.
Milanovic-mizes bit nezaposlen godinu dana, ali poslova za pravnike ima. Ako zelis tocno odreden grad, cak i zg je i bez targetiranja odredenog posla tesko dobit jer ima jako puno ljudi koji traze posao. Nek se na radno mjesto javi po dvoje troje njih, ali ako je jedan izabran, onda dvoje opet izvise. Posao pravnika je moguce dobit u 3mj maks ako si i prosjecan pravnik i radno mjesro trazis u okviru 100km od mjesta prebivanja.
|
Lažeš i govoriš napamet.ja sam nezaposlen godinama i nisam sam.Hrpa je nezaposlenih pravnika,poslije ekonomista nas je najviše.Ti si trollobmanjuješ ljude i daješ lažne informacije.
|
|
|
24.12.2020., 15:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2020.
|
Quote:
vitality kaže:
|
Ti stvarno misliš da je nemoguće izmislit neko ispitno pitanje koje niti jedan kandidat sigurno neće znati osim onog koji ga je dobio unaprijed.
A ako se to i kojim slučajem desi, natječaj se poništi.
|
|
|
29.12.2020., 18:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Gdje se može naći popis nekakvih webinara kojima bi se moglo prisustvovati? Dobije li se nakon tih webinara nekakva potvrda o prisustvovanju?
Imam jedan skup u prvom mjesecu, ali rado bih i nekakav webinar odradila sad preko praznika da skupim što više tih papira za strpat u portfolio za stručni jer ni sama ne znam što da tamo sve poslažem.
|
|
|
29.12.2020., 21:37
|
|
Sapienti sat
Registracija: Jun 2006.
|
|
29.12.2020., 21:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2020.
|
Quote:
Spectre kaže:
|
Ja sam zadnji tjedan škole bila na jednom stručnom skupu sa ettaedu stranice i nisam dobila potvrdu o sudjelovanju  Trebam li to nekoga posebno pismeno tražiti ili...?
|
|
|
30.12.2020., 19:08
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Spectre kaže:
|
Hvala!  Znala sam za ettaedu, ali za emu nisam.
|
|
|
30.12.2020., 19:12
|
|
Registrirani korisnik
|
@troom meni je potvrda stigla nakon par dana u korisnički pretinac na ettaedu. Na skupu su nam naglasili da svakako moramo popuniti evaluaciju jer inače ništa od potvrde.
|
|
|
30.12.2020., 21:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Moon light kaže:
@troom meni je potvrda stigla nakon par dana u korisnički pretinac na ettaedu. Na skupu su nam naglasili da svakako moramo popuniti evaluaciju jer inače ništa od potvrde.
|
Puno ti hvala! Nisam uopće skužila da to imam tamo 
|
|
|
01.01.2021., 17:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Sori što padobraniram u temu, ali što nije da ravnatelj može zaposliti nekog nekvalificiranog kao zamjenu, ali samo dok se ne nađe netko kvalificiran da popuni radno mjesto?
Tipa, sjećam se da smo kroz osnovnu i srednju par puta imali profesore iz fizike i matematike sa završenim nenastavničkim smjerovima ili čak s tehničkih fakulteta, pa bi automatski letjeli nakon provedenog natječaja na koji se javio netko sa završenim nastavničkim smjerom iz traženog predmeta.
Uglavnom su ovi "nekvalificirani" profesori čak i bili bolji i popularniji. 
|
|
|
01.01.2021., 19:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
The Great Duck kaže:
Sori što padobraniram u temu, ali što nije da ravnatelj može zaposliti nekog nekvalificiranog kao zamjenu, ali samo dok se ne nađe netko kvalificiran da popuni radno mjesto?
|
Nešto slično tome. Može radi hitnosti zaposliti nekoga tko ne zadovoljava u potpunosti uvjetima bez natječaja i onda u zakonskom roku organizirati natječaj. Ukoliko se na natječaj ne javi netko tko zadovoljava uvjete onda taj ostaje do kraja školske godine.
|
|
|
01.01.2021., 22:11
|
|
entirely bonkers
Registracija: Aug 2011.
|
Ako se ne javi stručna osoba, zapošljava se bilo tko, jer nastava se mora održavati. Natječaj se ponavlja svakih pet mjeseci.
|
05.01.2021., 03:24
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
Mad_Hatter kaže:
Ako se ne javi stručna osoba, zapošljava se bilo tko, jer nastava se mora održavati. Natječaj se ponavlja svakih pet mjeseci.
|
točno
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:49.
|
|
|
|