Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Školarci i adolescenti

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.02.2025., 11:21   #4881
dajte link na kojem pise da se u Rudjeru smanjuje satnica fizike.
Monstera is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2025., 11:33   #4882
Quote:
Monstera kaže: Pogledaj post
ti zaista mislis da se ocjene mogu jos vise nazicat nego sada?
i sto ce, svi prolazit s petnula, pa ces imat po tri upisana u razredu po IPu, ostalih 20 po dodatnim bodovima iz kosarke, pikada i sl., uz kojeg sretnika skolskog natjecanja iz znanja...
ili cemo ih rangirat po tome koliko kvacica na posebne uvjete su skupili
kak ces selektirat one koji ce "navalit" na gimnazije?

nema tolko gimnazija da bi se mogle strukovne unistit. pisete gluposti.
i sada se uspjesno polazu izborni predmeti na maturi i s manjom satnicom i cak i bez satnice u nekoj skoli.
a padaju maturu i klinci iz gimnazija.

meni je zao svakog klinca kojeg roditelji tjeraju u skolu koju ne zeli ili u skolu za koju nema sposobnosti.
ono sto roditelji ne kuze, obrazovanje je moguce nadoknadii na razne nacine kroz zivot, mentalno zdravlje, kad jednom sjebes, mozes samo pokrpat, nekad ni to....
a sjebavaju ga tjeranjem na petnula u OS i onda biranjem skola koje nisu za njih.
(a vidim da neki odlican uspjeh, da ne kazem i petnula i dalje gaje u srednjoj...)
Ne, ne mislim to, mislim da će biti još gore. Koliko sam čula najavljuje se otvaranje dodatnih gimnazijskih razreda i zahtjev EU je da više učenika upisuje gimnazije.
Realno i u moje vrijeme je bilo učenika koji definitivno nisu bili za gimnaziju, ali su OŠ bili odlični učenici i to je bio logičan slijed upisa. I oni su je završili, ali uz puno veći napor i angažman, više instrukcija. I završili neke light faxeve, s tim da u to vrijeme mislim da i nije bilo privatnih.
Vrijeme će pokazati sve posljedice ove reforme, ali mislim da će biti više loših nego boljih, ali bitno da se uzme EU lova
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2025., 11:36   #4883
Quote:
dajte link na kojem pise da se u Rudjeru smanjuje satnica fizike.
Daj ti nama link gdje pise da će u rudjeru ostati makar jedan sst fizike. Znamo da će ostati hrvatski, matematika, povijest, geografija, vjeronauk... a fizika? Po kojem programu će se obrađivati gradivo, gdje je kurikul? Po kojem udžbeniku?
proab is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2025., 11:41   #4884
Quote:
Mad_Hatter kaže: Pogledaj post
Pa neće im uvesti niti dodatnu povijest niti latinski. Samo jedan sat više hrvatskog, da im olakša ako im ipak prdne u četvrtom razredu da bi studirali. Jadni, ostat će do životno osakačeni jel ih nie pustijo dabudu ne pismeni.
dakle, tri sata imaju tjedno?
jedan sat nije puno, al nekome kome je i tri sata tlaka, onda je cetiri definitivno previse
polazu maturu i sada, sa ta tri sata tjedno.
ove godine je 27 ucenika iz Rudjera otislo na fer, prosle 40, prije isto
ostatak ode na tvz ili fsb.
polazu maturu iz glavnih predmeta, polazu maturu iz izbornih.
od kuda se otvorila potreba za dodatnim satom HJ?

radim s klincima. znam kak biraju skole.
znam da ovi koji vole programiranje ili bilo koji oblik elektronike manje citaju (ili uopce ne citaju knjige). neda im se. znaju da ih u Rudjeru nece tlacit s lektirom i seciranjem iste, ko sto bi ih tlacili u petoj ili miocu.
zato i biraju strukovnu, uz masu strukovnih predmeta koji ih zanimaju (kolko sam popratila ima raznih fizika razbacanih po godinama, uz ovu "glavnu")

neki izadju na prijemni da se testiraju ili zadovolje roditeljsku znatizelju. i biraju ove PM koje imaju prosirenu informatiku, ove ostale im (ako im je strukovna alternativa i/ili prvi izbor) nisu interesantne (iako je realno samo 1 sat razlike, al masa ih po natjecanjima vec pokupi da nije informatika ista u svom PMovima).
nerjetko imaju neku bodujucu cetvorku (bude HJ, BIO) i zalomi se vise od jedne nebodujuce po godini (obicno pov) sto u konkurenciji petnulasa znacajno smanji broj decimala. dok je prijemni nosio 5 bodova nije bilo sansi da nadoknade ocjene prijemnim, sada imaju malo vece, al opet radije biraju strukovne. neki ne mogu ni pristupit prijemnom ak je vise od jedne bodujuce cetvorke, sto je meni blagi uzas.

a sve cesce odlaze u strukovne i s 80 bodova.

ne znam koja je jebena potreba obeshrabrit roditelje kontra strukovnih?
i ovak neki maltretiraju klince da upisu protiv volje (i sposobnosti), sad ih treba dodatno ohrabrit da ih tjeraju u gimnaziju jer ako ne upisu gimnaziju, nemaju sanse za faks?
Monstera is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2025., 11:47   #4885
Quote:
proab kaže: Pogledaj post
Daj ti nama link gdje pise da će u rudjeru ostati makar jedan sst fizike. Znamo da će ostati hrvatski, matematika, povijest, geografija, vjeronauk... a fizika? Po kojem programu će se obrađivati gradivo, gdje je kurikul? Po kojem udžbeniku?
pa nemam. ko sto ocito ni ti nemas.

pitala sam di pise da se fizika smanjuje?
sve su to vasa naklapanja

ono sto je cinjenica, da nastavnika fizike nema na trzistu rada.
ovi kad odu u penziju, nece ih zamjenit novi.
a treba se molit da ne odu negdje drugdje radit ovi koji sada rade.

tebi je sada problem sto nema udzbenika?
kolko sam popratila zadnjih osam godina zagovaras da djeca dolaze u skolu s tabletima i prate online programe, ne znam sto ce ti sada udzbenik?
Monstera is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2025., 11:59   #4886

Nakon sto je 100x napisano da se fizika kao predmet ukida i ubacuje u nekakve mis-mas module za koji ne postoji kurikul nit obavezan udzbenik ti pitaš kako se zna da će bit manje sati fizike? Pa zna se jer je propisano da će biti nula sati fizike. Bit će x sati nekakvih modula nepoznatog sadržaja i NULA sati fizike.

Hvala na paznji. O tabletima slobodno drugi put, kao i o prijemnima. Znam da je teško drzat fokus u raspravi ali nema na čemu i drugi put
proab is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2025., 13:24   #4887
Monstera, moj sad ima 3 sata tjedno fizike.... ajd mi reci kako bi u nekim modulima mogao imati 3 sata fizike, ako će doći na 30 sati godišnje, bit će dobro

fizika kao predmet se ukida, piše u kurikulumu za tehničara za računalstvo / elektrotehničara... nastavi niz
Rabarbi is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2025., 11:58   #4888
Quote:
Rabarbi kaže: Pogledaj post
Monstera, moj sad ima 3 sata tjedno fizike.... ajd mi reci kako bi u nekim modulima mogao imati 3 sata fizike, ako će doći na 30 sati godišnje, bit će dobro

fizika kao predmet se ukida, piše u kurikulumu za tehničara za računalstvo / elektrotehničara... nastavi niz
a gdje si procitala da ce doci do 30 sati godisnje?

ja nisam shvatila da se ova tri sata ukidaju, nego da se prebacuje sadrzaj kroz module, u kojima ce klinci uz praktican nacin, uciti i teoriju, odjednom -da se nece duplati stvari i da ce biti povezane. hehe, to smo godinama pisali na nekim drugim temama zasto bi to bilo dobro, sada kada se uvodi, ljudi placu da to nece biti dobro jer su iz novinarskim clanaka procitali da se fizika ukida. ja to nisam procitala.
doduse, obzirom na broj fizicara na trzistu rada, oni se vjerojatno nisu bunili ko povjesnicari, pa mozda i nije doslo do medija na taj nacin (ko sto je odjeknula povijest....)

nekako vjerujem da je ideja da ce klinci u strukovnim skolama kroz module i dalje dobivati prakticna znanja koja im trebaju za struku, za sto imaju interes i sposobnosti. i da ce cak neke stvari biti jednostavnije i preglednije.

bojim se da nece imati nastavnike....neke. pogotovo ove koji se na trzistu rada mogu puno bolje prodat. i da je taj dio problematican (al on je problematican na vise drugih razina, vec sada. tj zadnjih godina jako)

tko ce htjet na faks, naci ce nacina za polozit maturu (idu ljudi i sada na pripreme, idu na pripreme iz iz gimnazija. pa i iz onih razvikanih).

ovdje se mjesecima, da ne kazem godinama, sire dezinformacije da ne mozes polagat predmete na maturi ako ih nemas u skoli odredjeni broj sati, sto po skolskom rudniku uopce nije tocno.
ocito je da mozes polagat i ako predmeta u skoli uopce nemas
Monstera is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2025., 12:18   #4889
Može se, ali nije isto jel ti za DM učiš likovni ili sociologija koju nisi slušao, to doslovno uzmeš literaturu i naštrebaš.
Ali ako nemaš fiziku, a treba ti, mislim da nije baš tako lako sam učiti cijelo gradivo.
A kako će to izgledati kroz module je pitanje, ali sigurno je da DM će pitanja biti za gimnazijsku fiziku, a ne modularnu.
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2025., 12:33   #4890
Quote:
-skyfall- kaže: Pogledaj post
Može se, ali nije isto jel ti za DM učiš likovni ili sociologija koju nisi slušao, to doslovno uzmeš literaturu i naštrebaš.
Ali ako nemaš fiziku, a treba ti, mislim da nije baš tako lako sam učiti cijelo gradivo.
A kako će to izgledati kroz module je pitanje, ali sigurno je da DM će pitanja biti za gimnazijsku fiziku, a ne modularnu.
daj mi molim te link na kojem pise da se fizika u rudjeru 100% ukida i da djeca nece dobtii znanja iz fizike koja su im potrebna za struku, tj bez kojih se nece moc pripremit za maturu iz tog predmeta.

ne pricamo o frizerskoj ili ugostiteljskoj skoli, pricamo o tehnickoj skoli koja po programu mora imat fiziku i vjerojatno i predmete koji su usko specijalizirani i ukljucuju primjenjenu fiziku.
inace skolu mozes ugasit.

mislim, roditelj kojem je bitno da na svjedodzbi pise fizika (umjesto modul ovaj onak) nek upise dijete u jezicnu gimnaziju. potrebno je za upis manje bodova nego za Rudjer. Ak vec ne uspiju u PM gimnaziju
Monstera is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2025., 12:53   #4891
Quote:
daj mi molim te link na kojem pise da se fizika u rudjeru 100% ukida i da djeca nece dobtii znanja iz fizike koja su im potrebna za struku, tj bez kojih se nece moc pripremit za maturu iz tog predmeta.

ne pricamo o frizerskoj ili ugostiteljskoj skoli, pricamo o tehnickoj skoli koja po programu mora imat fiziku i vjerojatno i predmete koji su usko specijalizirani i ukljucuju primjenjenu fiziku.
inace skolu mozes ugasit.

mislim, roditelj kojem je bitno da na svjedodzbi pise fizika (umjesto modul ovaj onak) nek upise dijete u jezicnu gimnaziju. potrebno je za upis manje bodova nego za Rudjer. Ak vec ne uspiju u PM gimnaziju
Nema linka, to smo već apsolvirali.
U rujnu ćemo biti pametniji.
Ali ako Rabarbi kaže da njen mali ima sad 3h tjedno fizike, što je više nego u općim gimnazijama, je li realno očekivati da će toliko imati kroz module?
A fizika, kemija i biologija treba ostati tako kako je, samo što negdje slušaju samo prvi ili prvi/drugi razred. A negdje sve razrede, naravno. A u školama gdje je relevantna za struku uz npr klasičnu kemiju imaš još hrpu različitih kemija kao predmeta. Organska, anorganska, biokemija, fizikalna kemija... I to su im stručni predmeti.
Meni je to bolje nego moduli.
Moja npr ima 1 i 2r fiziku 2h, a u 3 i 4 r ju gubi, ali dobiva elektrotehniku i automatiku, što je grana fizike. Također sad ima i strojarstvo što je isto neki hibrid tehničkog, fizike, matematike.
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2025., 13:06   #4892
Quote:
Nema linka, to smo već apsolvirali.
U rujnu ćemo biti pametniji.
Ali ako Rabarbi kaže da njen mali ima sad 3h tjedno fizike, što je više nego u općim gimnazijama, je li realno očekivati da će toliko imati kroz module?
A fizika, kemija i biologija treba ostati tako kako je, samo što negdje slušaju samo prvi ili prvi/drugi razred. A negdje sve razrede, naravno. A u školama gdje je relevantna za struku uz npr klasičnu kemiju imaš još hrpu različitih kemija kao predmeta. Organska, anorganska, biokemija, fizikalna kemija... I to su im stručni predmeti.
Meni je to bolje nego moduli.
Moja npr ima 1 i 2r fiziku 2h, a u 3 i 4 r ju gubi, ali dobiva elektrotehniku i automatiku, što je grana fizike. Također sad ima i strojarstvo što je isto neki hibrid tehničkog, fizike, matematike.
tema su upisi u srednju skolu, pa onima koji upisuju u lipnju,nece nis znacit da cemo u rujnu bit pametniji.

Mislim da se sire dezinformacije (ne samo oko modula) i da su u isti kos stavljene trogodisnje i cetverogodisnje skole; a bome se i favoriziraju gimnazije u odnosu na strukovne. Takodjer se pise kako se na maturu ne moze zaci ako nemas odredjen broj sati nekog predmeta ili ako ga uopce nemas u skoli, sto po rudniku, nije istina.

Nekome tko bi ugurao dijete u gimnaziju, to mogu biti itekako vazne informacije. Svakako prije rujna.
Iako taj Rudnik generira elitne gimnazije jer ih rangira temeljem uspjeha na maturi na dve decimale prosjeka kojecega, al isto tako ima i nekih korisnih informacija za buduce srednjoskolce:
-iz kojih srednjih se na neki faks upisuje (da ti sudba nije zacementirana srednjom)
-koji se izborni predmeti polazu iz raznih skola (da ti sudba nije zacementirana ako predmeta nema)

-ima i ona neka tablica najveci broj preklapanja ocjena vs ocjene na maturi sto nije lose zavirit,
i nije lose poigrat se brojevima pa ugledat da je poplava petica u nekim srednjima postojana i nakon OS (koju su upisali iz bujice petica), a da ta petica nije obranjena na maturi. nekome tko cilja na EU/SAD faks, to isto moze (i treba) bit korisna informacija, iako mislim da takvi to vec i znaju
Monstera is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2025., 15:07   #4893
Quote:
tema su upisi u srednju skolu, pa onima koji upisuju u lipnju,nece nis znacit da cemo u rujnu bit pametniji.

Mislim da se sire dezinformacije (ne samo oko modula) i da su u isti kos stavljene trogodisnje i cetverogodisnje skole; a bome se i favoriziraju gimnazije u odnosu na strukovne. Takodjer se pise kako se na maturu ne moze zaci ako nemas odredjen broj sati nekog predmeta ili ako ga uopce nemas u skoli, sto po rudniku, nije istina.

Nekome tko bi ugurao dijete u gimnaziju, to mogu biti itekako vazne informacije. Svakako prije rujna.
Iako taj Rudnik generira elitne gimnazije jer ih rangira temeljem uspjeha na maturi na dve decimale prosjeka kojecega, al isto tako ima i nekih korisnih informacija za buduce srednjoskolce:
-iz kojih srednjih se na neki faks upisuje (da ti sudba nije zacementirana srednjom)
-koji se izborni predmeti polazu iz raznih skola (da ti sudba nije zacementirana ako predmeta nema)

-ima i ona neka tablica najveci broj preklapanja ocjena vs ocjene na maturi sto nije lose zavirit,
i nije lose poigrat se brojevima pa ugledat da je poplava petica u nekim srednjima postojana i nakon OS (koju su upisali iz bujice petica), a da ta petica nije obranjena na maturi. nekome tko cilja na EU/SAD faks, to isto moze (i treba) bit korisna informacija, iako mislim da takvi to vec i znaju
Ne kaže se uzalud da se prvi mačići bacaju u vodu. A to nas nažalost čeka ovu jesen, žao mi je te prve generacije modulaša jer će biti pokusni kunići.
Da sad upisujem dijete ozbiljno bih razmatrala i savjtovala joj neku light gimnaziju.
Najgore je ne znati što nas čeka, mislim da to roditelje izbezumi, tim više što su očekivanja od svake obrazovne reforme loša.
Apropos šer-a ne rudarim po tome, niti mi je to bilo bitno kod upisa, iskreno nisam ni znala da to postoji dok nisam ovdje za to čula.
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2025., 15:41   #4894
Quote:
Ne kaže se uzalud da se prvi mačići bacaju u vodu. A to nas nažalost čeka ovu jesen, žao mi je te prve generacije modulaša jer će biti pokusni kunići.
Da sad upisujem dijete ozbiljno bih razmatrala i savjtovala joj neku light gimnaziju.
Najgore je ne znati što nas čeka, mislim da to roditelje izbezumi, tim više što su očekivanja od svake obrazovne reforme loša.
Apropos šer-a ne rudarim po tome, niti mi je to bilo bitno kod upisa, iskreno nisam ni znala da to postoji dok nisam ovdje za to čula.
koje su to light gimanzije u ZG?
Old 23.02.2025., 16:13   #4895
Quote:
manchild kaže: Pogledaj post
koje su to light gimanzije u ZG?
Gimnazije koje ne upisuju superodlikaši.
XII, XIII, XVIII, ŽOG, NKG. Mislim da te škole nisu previše traumatične.
To mislim u odnosu Mioc, Tituš, V., Prelog...
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2025., 16:21   #4896
Quote:
Gimnazije koje ne upisuju superodlikaši.
XII, XIII, XVIII, ŽOG, NKG. Mislim da te škole nisu previše traumatične.
To mislim u odnosu Mioc, Tituš, V., Prelog...
zaboravila si Klasičnu
Old 23.02.2025., 16:35   #4897
https://www.srednja.hr/zbornica/veli...biti-obavezni/
Evo malo o modularnoj. Po ovome nema udžbenika za fiziku, kemiju, biologiju i informatiku.
Takav je prijedlog.
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2025., 16:36   #4898
Quote:
zaboravila si Klasičnu
Nisam
Ko bi svaku drugu subotu htio u školu
Bože sačuvaj
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2025., 16:36   #4899
Quote:
https://www.srednja.hr/zbornica/veli...biti-obavezni/
Evo malo o modularnoj. Po ovome nema udžbenika za fiziku, kemiju, biologiju i informatiku.
pa kak će raditi udžbenike kad ne znaju što ostaje od gradiva, a što ne
Old 23.02.2025., 16:55   #4900
Quote:
pa kak će raditi udžbenike kad ne znaju što ostaje od gradiva, a što ne
Pa što onda uvode na jesen ako to uopće ne znaju ni oni
Sad ispada da će svaki profesor drviti kak i što hoće. Sori, al meni to nema smisla, glave ni repa.
Bolje onda odgoditi i napraviti udžbenike.
-skyfall- is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:24.