Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Vojna povijest i tehnologija

Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.03.2025., 17:40   #5141
Quote:
Qzky kaže: Pogledaj post
Tijekom službenog posjeta u Francusku obišao sam tvrtku DassaultAviation, proizvođače 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale koje je VladaRH u povijesnoj nabavi osigurala za modernizaciju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Razgovarali smo o suradnji vezanoj uz njihovo daljnje naoružanje i nadogradnju, ali i o mogućnostima ulaganja francuske tvrtke u Hrvatskoj.

https://x.com/ivananusic12/status/1904203611006992732
Sad vidio njegovu izjavu na vijestima.. kaze da je dosao radi Ceasara, Thales radara i opreme/naoruzanja zaRafale.
3fogdealer is online now  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2025., 23:18   #5142
Quote:
Instrumental kaže: Pogledaj post
Ministar Anušić požuruje isporuku elektrooptičkih komponenti koje nedostaju na Rafalima.
Bit će zajebano pur pjenu prvo počistiti.
Old 24.03.2025., 23:53   #5143
Bok svima,

Quote:
Ministar Anušić požuruje isporuku elektrooptičkih komponenti koje nedostaju na Rafalima.
Imamo li potvrdu za ovo?

BTW, sjećate se kako su nas neki ovdje mjesecima uvjeravali da je FSO u kutijama i da ga imamo ali da nije još instaliran...
HasoMujo is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2025., 23:59   #5144
To su te kutije koje trebaju doći po ugovoru i iz njih uzeti i postaviti ono što je ugovoreno.
Instrumental is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2025., 00:02   #5145
Bok svima,

Quote:
To su te kutije koje trebaju doći po ugovoru i iz njih uzeti i postaviti ono što je ugovoreno.
Znači da je FSO i MAWS dio originalnog ugovora?
HasoMujo is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2025., 00:04   #5146
Baš super, još nisu svi ni došli a već moraš naručiti nadogradnju... jer da si od početka to kupio cijena ne bi bila tih "povoljnih" 999m već bila kao kod nekih novih i već potpuno opremljenih.
Odgovori s citatom
Old 25.03.2025., 00:35   #5147
---
In March 2023, the F4.1 Standard was qualified by the DGA, the French defence procurement agency. It encompasses the adoption of the following equipment and weapons onto the Rafale:

- for the Front Sector Optronics, a new IRST that will advantageously supplement the Rafale’s existing sensor suite, providing improved day/night passive target detection and identification capabilities against low signature aircraft through the infrared spectrum. ...
https://www.dassault-aviation.com/en...the-way-ahead/
---

Ovaj novi još nismo mogli dobiti, eventualno platiti ili ćemo eventualno tek platiti. Al da je netko platio za stari i ugradio ga netom prije dostupnosti novog, bilo bi prilično promašeno.
many-m is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2025., 04:11   #5148
Quote:
otok_kiril kaže: Pogledaj post
Sorr jbg, VFA govori 7, ti 5, pa sad nije čovjek pametan. Da uzmemo u prosjeku 6?
Fox_Three No9 - službeno glasilo Dassaulta, zadnja strana.
Testiranih 5k, postoje "studije" za 7k. Skini, ili bookmarkiraj i prestani dosađivat.

Quote:
Hawk75 kaže: Pogledaj post
Baš super, još nisu svi ni došli a već moraš naručiti nadogradnju... jer da si od početka to kupio cijena ne bi bila tih "povoljnih" 999m već bila kao kod nekih novih i već potpuno opremljenih.
Indijci došli sa 126 Rafala za ~$10.5b na 36 Rafala za ~$8.6b.
Naravno, Rvati tu ne vide problem.
Cola1973 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2025., 08:11   #5149
Quote:
Cola1973 kaže: Pogledaj post
Testiranih 5k, postoje "studije" za 7k. Skini, ili bookmarkiraj i prestani dosađivat.

Pa postoje studije za 7, pa će biti testirano 7, pa studije za 9, pa testirano itd...
Ili misliš da će Francuzi pola flote poslati u mirovinu otprilike sad?
Old 25.03.2025., 08:13   #5150
Quote:
many-m kaže: Pogledaj post
---
In March 2023, the F4.1 Standard was qualified by the DGA, the French defence procurement agency. It encompasses the adoption of the following equipment and weapons onto the Rafale:

- for the Front Sector Optronics, a new IRST that will advantageously supplement the Rafale’s existing sensor suite, providing improved day/night passive target detection and identification capabilities against low signature aircraft through the infrared spectrum. ...
https://www.dassault-aviation.com/en...the-way-ahead/
---

Ovaj novi još nismo mogli dobiti, eventualno platiti ili ćemo eventualno tek platiti. Al da je netko platio za stari i ugradio ga netom prije dostupnosti novog, bilo bi prilično promašeno.
IRST je najmanji problem. Druge stvari koje fale su problem. Bez obzira imali ih originalni francuski avioni na sebi ili ne.
Old 25.03.2025., 08:15   #5151
Quote:
"Kutije" ugovorene, a osobno ministar morao otići tražiti ugradnju "kutija"? Toga nema ni u Mozambiku....
Dominko123 is online now  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2025., 08:26   #5152
Quote:

Krvi ti i jada ne dosadi li ti više sprdat Hrvatsku i Hrvate!?Ta ironija i cinizam još malo i nadmašit češ manitog VFA..
Plenky je puno riskirao sa nabavkom VBA,pri tom mislim na političku štetu!
Slutio je da će taj posao na nož dočekati ljevičari jer "tribaju" nam vrtići za dicu koje nažalost sve manje..Valjda misle na dicu "doktora i inžinjera"koji nam stihijski upadaju u državu!
Međutim najveći dio javnosti bio je oduševljen bar onaj koji voli ovu lipu i nesritnu državu!
Kad kockaš trudiš se u slučaju gubitka izgubit što manje,pa se išlo na nižu nabavnu cjenu,što je rezultiralo odricanjem od nekih vitalnih sustava na Rafalima,što je opet dovelo do određena degradacije same platforme..
Srića što se to uvidilo i krenulo,bar se nadam u nadogradnju..
Mi moramo gledat realne prijetnje i tu se ističu dvi tvorevine,dakle naši Rafali moraju biti jednako il bolje opremljeni i naoružani od aspiranata na naš teritorij!
Kako bilo Anušića ko da je nebo poslalo!
ColdSteel is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2025., 08:42   #5153
Quote:
ColdSteel kaže: Pogledaj post
Kako bilo Anušića ko da je nebo poslalo!
Kad se stvari potpišu i provede propisana procedura, vjerovat ćemo. Do tada je to sve razina pričanja priča i turizma...
Old 25.03.2025., 08:45   #5154
Quote:

A dobro, vjerojatno je tu stvar u flyaway cijeni (prva brojka) i cjeloživotnoj podršci (druga), uostalom i kod Srba je nešto slično...
Old 25.03.2025., 08:45   #5155
Quote:
otok_kiril kaže: Pogledaj post
Kad se stvari potpišu i provede propisana procedura, vjerovat ćemo. Do tada je to sve razina pričanja priča i turizma...
Istina..dodao bih da je pitanje i što su nam francuzi spremni prodati..
ColdSteel is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2025., 08:58   #5156
Quote:
Testiranih 5k, postoje "studije" za 7k...
citirajmo prvu rečenicu

"Between 1992 and 1999, a test airframe was used to validate the Rafale’s design structural service life.(...) "

radi se inicijalno postavljenim specifikacijama prilikom dizajna airframea, validiranim 90-ih godina prošlog stoljeća.
Od tada se nešto promijenilo i testiralo

ugl, ima dovoljno resursa povrh inicijalnih 5000 h
hr1u00 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2025., 09:16   #5157
Vidim da se opet potegla rasprava oko IRST-a u varijanti "pur" i našoj "genijalnosti"

Navodni razlog zašto ga većina francuskih ne koristi je visoka cijena u eksploataciji. Ispalo je jeftinije koristiti senzore MICA IR nego tu komponentu. Možda ne nužno jednako efikasno kao i "original", ali poznato je i da fancuzi štede di mogu. Ugrađuje se prema potrebi.

Pretpostavljam da nam se sugeriralo da za sada pričekamo sa ugradnjom dok "bolja verzija 2.0" nije gotova.

Ne bi se čudio da je za ostale nedostajuće komponente neki sličan razlog. Ne znam.

samo kažem

PS: Info sam "izvukao" iz jednog intervjua sa umirovljenim francuskim pilotom (na francuskom) gdje se raspravljalo što bi to F4 trebao donijeti novog u usporedbi sa F3R.

Ako su lagali, lažem i ja vas
MaliKlobuk is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2025., 09:19   #5158
Quote:
ColdSteel kaže: Pogledaj post
Istina..dodao bih da je pitanje i što su nam francuzi spremni prodati..
Sve što smo spremni platiti.
Old 25.03.2025., 09:23   #5159
Quote:
MaliKlobuk kaže: Pogledaj post
Pretpostavljam da nam se sugeriralo da za sada pričekamo sa ugradnjom dok "bolja verzija 2.0" nije gotova.

Ne bi se čudio da je za ostale nedostajuće komponente neki sličan razlog. Ne znam.
Bili su i drugi intervjui, među njima i jedan gdje se pisalo kako su Francuzi bili spremni i željni prodati bolje opremljene ali skuplje zrakoplove ali se cijena štimala sa naše strane da bude "priuštiva"
Old 25.03.2025., 09:50   #5160
Da. "Priuštivo" hrvatu vulgarisu uvik lipše zvoni... a najbolje kad se dili besplatno, po mogućnosti sa besplatnom dostavom i servisom.

Mislim da je to u nas kulturološki fenomen.

Kao kod arapa, koji su nesretni ako se nisu cjenkali.

Mi smo face samo ako nismo potrošili a dobili smo. Nije važno šta.
Treba samo pogledati povijest nabave.
A možda i moramo tako kad imamo politiku koja se ponašala zadnijh decenija kao maćeha?

Eto. Ja sam naveo info za IRST koji mi se čini razuman. I pretpotavljam da su to naši rado prihvatili jer je jeftinije, a sredstva preusmjerili u tom batchu na nešto drugo trenutno korisnije... pa kad IRST v2.0 bude spreman, nabavit će se...

Siguran sam da bi nam Dassault rado prodao i IRST v1.0 da nisu u pitanju rabljeni za koje smo pregovarali direktno sa vojskom, a ne trgovačkim predstavnikom Dassaulta. Pa smo možda "iz prve ruke" dobili hintove od kolega...

Ne znam. Nagađam.

Toliko od mene.
MaliKlobuk is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:17.