Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Fotografija

Fotografija Fotografiram. Dakle, svijet postoji.
Podforumi: Foto natječaji, Fotoaparati i oprema, Video

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.10.2014., 08:25   #501
Quote:
propala budala kaže: Pogledaj post
A za samu izradu fotografije opet neke kemikalije, ona neka lampa, crna komora?
foto papir, razvijač, fiksir, voda, pitch-dark room, crvena žarulja, špaga i štipalice + aparatura, ako se dobro sjećam.
Old 20.10.2014., 11:08   #502
Quote:
Što mi je potrebno?

Za izradu negativa: Fiksir, razvijač, ona jaketica da namontiram film, i one tubice
Treba ti doza za razvijanje s špulama na koje namotaš film, treba ti ili tamna komora ili tamna vreća, treba ti otvarač za boce i škare, razvijač, fiksir, tekuća voda, menzura-dvije, treba ti i nekakva štoperica ili timer, treba ti i nešto vremena, a koristio bi ti i termometar koji može mjeriti oko 20°C.

Procedura je jednostavna - u vreću (ili ak imaš komoru) potrpaš rolu filma, škare, otvarač i tank za razvijanje s špulama. Uguraš ruke unutra (ili sebe, u komoru), otvoriš rolu filma ovaračem, namotaš film na špulu za tank, odrežeš ga s role. Potrpaš namotanu špulu u tank, zatvoriš, i prvi dio je gotov.

Dalje, natočiš vodu u tank s filmom, pustiš da se natopi par minuta, ispereš par puta (to je pre-soak faza). Zamješaš si razvijač na 20°C u međuvremenu, pa kad isprazniš vodu iz tanka, kreneš s razvijačem. Upališ si štopericu, agitiraš prvih 30 sekundi konstantno, a vremena i agitacija dalje ovise o razvijaču. Kad si gotov s tim, istočiš razvijač van, završio si fazu razvijanja.
Dalje ide faza prekidanja razvijanja - ispiranje razvijača vodom - natočiš, agitiraš, ispereš i tak nekoliko puta.
Pa ideš na fiksiranje (kojeg si u međuvremenu pripremio) - vrlo slična procedura ko i za razvijanje. Pa opet prekidanje fiksiranja i ispiranje.
Pa kad ispereš temeljito film, izvadiš ga iz vode i tanka, ocijediš, staviš sušiti.
Pa dan-dva kasnije imaš suhe negative.

Quote:
A za samu izradu fotografije opet neke kemikalije, ona neka lampa, crna komora?
Treba ti stroj za uvećanje (enlarger), tri kadice, papir razvijač, stop-kupka i fiksir, štoperica, crvena lampa, tekuća voda i sve to u tamnoj komori, 100% svjetlonepropusnoj.
Neću sad objašnjavati proceduru, ak upadneš na ADU, naučiti će te.

Quote:
Za negative sam donekle upoznat sa postupkom, ali što je sa samom izradom fotografije, printom? Postoje li drastične razlike u printanju kolora i cb?
Drastične - za cb imaš jedan kanal, luminance. Za kolore imaš tri kanala - RGB. Ko da radiš levelse u Photoshopu, samo kaj ih radiš na stroju za uvećanje, ručno, i ne vidiš kaj si napravio dok ne razviješ test-trakicu. Pa tak svako malo spizdiš nešto papira i kemije, samo da bi vidio jesi li dobro podesio levelse.

Quote:
dile kaže: Pogledaj post
foto papir, razvijač, fiksir, voda, pitch-dark room, crvena žarulja, špaga i štipalice + aparatura, ako se dobro sjećam.
Za printeve, da, točno to.
elkarrde is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2014., 11:08   #503
Kaj, moram napokon napraviti how-to sa slikama, a?
elkarrde is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2014., 13:30   #504
Bilo bi prva liga, za razvijanje negativa pogotovo
propala budala is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2014., 13:40   #505
Quote:
Bilo bi prva liga, za razvijanje negativa pogotovo
Za to jedino i mogu, trenutno - enlargeri su mi udaljeni 40ak km. :|

Will do, čim mi vrijeme dopusti. Nisam razvijao već više od godine dana, moram se prvo prisjetiti.
elkarrde is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2014., 15:22   #506
Quote:
elkarrde kaže: Pogledaj post
Kaj, moram napokon napraviti how-to sa slikama, a?
Ne trebaš, ima ih milion na netu
http://www.ilfordphoto.com/Webfiles/200629163442455.pdf
natashica is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2014., 15:47   #507
Quote:
natashica kaže: Pogledaj post
Kul!

Al specifično, mislio sam na how-to na hrvatskom, nešto jednostavnije.
elkarrde is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.10.2014., 15:54   #508
Super stvar je ako elkarrde napravi taj "how to" imam mogućnost postavljanja pitanja u vezi svega toga, dok na ovim na netu nemaš tu mogućnost. Mislim, je li bolje da ti netko uživo, u praksi pokaže proces ili da nađeš na internetu "How to develop a negative 101 for dummies"?
Odgovori s citatom
Old 20.10.2014., 17:47   #509
Oprostite ako sam u krivom postu ali mi stvarno treba jedna informacija, zanimalo me ima li koji foto studio u Zagrebu koji radi do 9.30 navečer ili ujutro od 7 ili 7.30. Puno vam hvala na svim informacijama
Braavos is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2014., 10:01   #510
Quote:
elkarrde kaže: Pogledaj post
Kul!

Al specifično, mislio sam na how-to na hrvatskom, nešto jednostavnije.
Quote:
Super stvar je ako elkarrde napravi taj "how to" imam mogućnost postavljanja pitanja u vezi svega toga, dok na ovim na netu nemaš tu mogućnost. Mislim, je li bolje da ti netko uživo, u praksi pokaže proces ili da nađeš na internetu "How to develop a negative 101 for dummies"?
Apsolutno, zašto ne bi imali domaći tutorijal, i to još iz prve ruke.
Old 21.10.2014., 11:29   #511
tako je, i još možeš pitati sve što nije jasno.
Old 21.10.2014., 11:50   #512
Još samo da nađem vremena, sitnica...

Nisam razvijao skoro dvije godine, al morati ću uskoro - počinje mi faliti mjesta u frižideru.
elkarrde is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2014., 15:29   #513
S obzirom da sam nedavno dobila jedan prastari, ali navodno funkcionalni enlarger, ja se unaprijed i za taj tutorial bilježim.
Old 21.10.2014., 16:24   #514
Kolor filmove razvijam u ovome:

baribb is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.10.2014., 16:47   #515
Dobro to ide baribbe... jel proizvodiš i sokove u tome?
Od mene film trenutno bježi ali čim kupim fotić naći će se pokoja para da možda počnem sam razvijati.
Već znam skoro sve napamet od silnih linkova i tutoriala.
E, kad ću ić u generalnu eBay nabavu za par tjedana nakupovat ću se bome...
Old 21.10.2014., 16:51   #516
Quote:
GMan kaže: Pogledaj post
Već znam skoro sve napamet od silnih linkova i tutoriala.
To sam i ja mislio prije nego što sam kupio prvi dslr. Ma nije ovo teško, sve sam pročitao. Onda sam ga uzeo u ruke i skužio da ne znam apsolutno ništa
Odgovori s citatom
Old 21.10.2014., 16:52   #517
To ja još mislim. vidjet ću.
A s negativima je sve ionak malo lakše i neprecizno.
Old 28.10.2014., 19:47   #518
http://www.domizsnova.com/slika/obitelj-na-zidu/219/
Možda nema veze s temom, ali htjela bih ovakvu sliku napraviti a ne znam kako ni šta pa ako netko zna molim pomoć

Zadnje uređivanje tatjanav : 28.10.2014. at 19:52. Reason: dodati
tatjanav is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.10.2014., 09:10   #519
Pitanje, može li se negdje u Zagrebu razviti i skenirati 4x5 color negativ? Fotocentar Ilica?
đonidep is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.10.2014., 09:55   #520
Quote:
tatjanav kaže: Pogledaj post
http://www.domizsnova.com/slika/obitelj-na-zidu/219/
Možda nema veze s temom, ali htjela bih ovakvu sliku napraviti a ne znam kako ni šta pa ako netko zna molim pomoć
Lijepo posložiš te sličice u photoshopu u neki kolaž i onda sređenu fotku odneseš na izradu u neki foto studio. Ako ne znaš kako sama u photoshopu posložiti fotke na ovaj način, siguran sam da će netko od forumaša to učiniti za tebe u zamjenu za par $$$.
Emperor Julian is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:36.