Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 27.12.2023., 14:03   #5221
..... @ "Bojan3000" ..@

...pa u principu "treba svako auto odjaviti" (bez obzira jel "ima ili nema TÜV")
(ovo misli da ga treba odjaviti PRIJE registracije npr. u HR)

(Jebemu, kad nikad ne napišete "druge okolnosti".. )

Dakle teoretski može se vozilo prevesti i "na kotačima" i bez TÜV-a (naravno samo ako je još registrirano za promet).. pa poplaćati davanja, pa pokrenuti odjavu "istovremeno s registracijom u HR"..
(ali to - dok se konačno sprovede ta odjava iz HR - može potrajati i 6 - 8 tjedana - a do tada ex-vlasnik neće dobiti konačni obračun i eventualni "povrat preplaćenog poreza i premije osiguranja" (štoviše, s obzirom da ide prijelaz godine, može se dogodit da će mu se naplatit npr. osiguranje za cijelu godinu što dolazi (a povrat preplaćenog može dobit tek nakon što iz HR "stigne odjava")

Ovo je dakle sve "stvar za priču i dogovor" (?) sa dosadašnjim vlasnikom..
(naravno otkud sad znam "što i od koga ti kupuješ"..)
Tovarenje i odvoz registriranog auta na prikolici rezultira točno istim efektom kao ispred opisano.
(u obje varijante ćeš imati ugovor i papire od vozila uz sebe - odnosno "trebao bi imati")
S obzirom da naravno neznam ni "stanje vozila", teško je i sa sugeriranjem u smislu "jel auto u voznom stanju za doći do HR" (bez TÜV-a).. - što na sve to kaže dosadašnji vlasnik (?).. - i koji je zapravo najzgodnij redoslijed radnji..

I još jednom, mogu biti relevantne još hrpa drugih "okolnosti", od toga "želi li npr. ex-vlasnik ev. i zadržati (ponovno upotrijebit na drugom vozilu) te predmetne tablice - i još čitavo drugih sitnih okolnosti u hodu..
lalala123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2023., 10:51   #5222
Pomoc oko uvoza automobila

Dakle, odlucio sam se uvesti auto iz Slovenije, konkretno bmw f20 iz 2017g. Ne razumijem sad ovaj dio, ako platim punu cijenu u SLO sa ddv- om moram li placati i pdv u HR (osim svih davanja kao homologacija i sl.)... i mogu li zatraziti povrat tog ddv-a od trgovca. Kupujem auto kao fizicka osoba od auto kuce.
ToniStr is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2023., 11:00   #5223
-Kad kupujes kao fizicka osoba platis tamo s ddv-om, onda u HR ne placas pdv.
-Ne mozes traziti nikakav povrat.

Nakon toga, rijesavas sve standardno (ppmv, homologacija...)

Poslano sa mog SM-S911B koristeći Tapatalk
LumosMaxima is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2023., 17:11   #5224
Lp
Kontaktirao sam 2 autokuce - 1 u Ceskoj i 1 u Slovackoj u vezi auta (mobile.de je preskup za model koji zelim) i nisam dobio odgovora ni nakon 5 dana. Razumijem Bozic je,blagdani itd. Ali vidim im radno vrijeme na instagramu da rade (Danas i sutra ne rade naravno). Nije mi jasno da ne zele moje novce pa ne odgovaraju, jel ne posluju sa stranim drzavljanima? Prijatelj je svoj auto iz Njemacke sve mailom iskomunicirao. Gubim nadu da cu uopce dobit odgovor. Ima li neko iskustva sa Cesima ili Slovacima? Hvala
brainiac96 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2023., 18:16   #5225
Unos Njemačka

Pozdrav ekipa, znam da se to vjerojatno provuklo već tko zna koliko puta, ali ima milijun stranica .

Koliko bi koštao unos ovakog nekog Focusa? Ne morate mi sada točno reći u euro, ali barem ono okvirno, koja suma je za takav neki auto od 20 000-ak tisuća eura komplet trošak unosa i svega do registracije?

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/d...AL_GEAR&vc=Car
itomic009 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2023., 20:47   #5226
Quote:
brainiac96 kaže: Pogledaj post
Lp
Kontaktirao sam 2 autokuce - 1 u Ceskoj i 1 u Slovackoj u vezi auta (mobile.de je preskup za model koji zelim) i nisam dobio odgovora ni nakon 5 dana. Razumijem Bozic je,blagdani itd. Ali vidim im radno vrijeme na instagramu da rade (Danas i sutra ne rade naravno). Nije mi jasno da ne zele moje novce pa ne odgovaraju, jel ne posluju sa stranim drzavljanima? Prijatelj je svoj auto iz Njemacke sve mailom iskomunicirao. Gubim nadu da cu uopce dobit odgovor. Ima li neko iskustva sa Cesima ili Slovacima? Hvala
Telefon u ruke, mani se mailova
frenchkey is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.01.2024., 03:45   #5227
Quote:
itomic009 kaže: Pogledaj post
Koliko bi koštao unos ovakog nekog Focusa? Ne morate mi sada točno reći u euro, ali barem ono okvirno, koja suma je za takav neki auto od 20 000-ak tisuća eura komplet trošak unosa i svega do registracije?

https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/d...AL_GEAR&vc=Car
skroz u grubo cca. 1.000 € "davanja državi" (odnosno ono što država propisuje)
- dakle za PPMV + naknadu za gospodarenje otpadnim vozilima + tzv. "homologaciju"

Plus trošak transfera vozila od točke A (npr. negdje u Njemačkoj - do točke B, negdje u HR.. i dakle ovisno o tome što namjeravaš i kako se snađeš.
Teško je nešto preciznije prognozirati, - nitko ne zna lokacije točaka A i B, niti ev. dogovor s prodavateljem.. Realnost je u međuvremenu često "između 500 i 1.000 €".
lalala123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.01.2024., 03:55   #5228
Quote:
brainiac96 kaže: Pogledaj post
Lp
opisano nema veze "sa Česima i Slovacima"..

A sa mentalnom forzzom "da oni moraju željeti tvoje novce" - tebi je očito nešto promaklo zadnjih godina..

ostalo stoji ovdje..
https://www.forum.hr/showpost.php?p=9...postcount=3895
lalala123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.01.2024., 19:25   #5229
Jel moze neko objasnit situaciju oko PDV-a. Dakle ja fizicka osoba kupujem od autokuce, rabljeni je auto stariji od 6mj.
Stupio danas u kontakt s autokucom i kaze mi da placam cijenu bez PDV-a, zasto? Volio bih platit njihov PDV manji je, ako je moguce (jel se u ovom slucaju placa razlika naseg kod nas ili samo njihov?). Vrtio sam po internetu nailazim na verzije gdje ljudi pisu da se moze i u njih i u nas, ne znam vise sta je tocno. Jel to odluka autokuce, kako oni kazu? Hvala
brainiac96 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.01.2024., 20:46   #5230
Možda ima manje od 6000km
Beco is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.01.2024., 23:54   #5231
@.... brainiac96 @

Nitko ne može ni znati, niti "prepoznat" - s kim ti imaš posla.. (jel uopće "autokuča" ?, jel ta kuća uopće u sustavu PDV ?)
- ake jest - onda ti "moraju" (fizičkoj osobi) naplatiti PDV, i ispostaviti račun sa iskazanim PDV

osim u slučaju ako rabljeno vozilo više nije u sustavu PDV (npr. ako ga je autokuća otkupila ili "uzela pod račun" od druge fizičke osobe)
- u takvom slučaju moraju primjeniti tzv. posebni postupak oporezivanja marže, i na računu mora biti posebna napomena o tome.

Dakle u takvom slučaju bi bila "situacija" - da dakle nisu naplatili PDV svoje države (ali jesu "pdv na maržu")
i već takvo postupanje je "dovoljno", da se npr. NE plaća HR-PDV (niti tzv. upravna pristojba)
lalala123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2024., 20:25   #5232
https://m.mobile.de/auto-inserat/maz...a177c1&type=ad

Pozdrav, ova Mazda 3. 2.5 sa 136kw i samo 128 co2.
Taj motor ne znam je li uopće u Mazdi 3 u EU bio dostupan. Se to da upeljat, treba li atest ili nešto?
exxecutt is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2024., 20:28   #5233
Quote:
lalala123 kaže: Pogledaj post
skroz u grubo cca. 1.000 € "davanja državi" (odnosno ono što država propisuje)
- dakle za PPMV + naknadu za gospodarenje otpadnim vozilima + tzv. "homologaciju"

Plus trošak transfera vozila od točke A (npr. negdje u Njemačkoj - do točke B, negdje u HR.. i dakle ovisno o tome što namjeravaš i kako se snađeš.
Teško je nešto preciznije prognozirati, - nitko ne zna lokacije točaka A i B, niti ev. dogovor s prodavateljem.. Realnost je u međuvremenu često "između 500 i 1.000 €".
Ok, hvala ti . Gledam sad malo ovako informativno. Znam po temi da imaš jako puno iskustva oko unosa u HR iz Njemačke i da si tamo. Mene konkretno zanima Focus, 2 - 3 godine max star. Jel mi možeš ovako ako znaš iz iskustva linkati neke dilere Forda a da su generalno ok?
itomic009 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2024., 22:59   #5234
@... itomic009 ..@

ne postoji "generalno" ok.. - a pogotovo ne dok se govori o rabljenim automobilima..
Moraš biti svjestan da će npr. "max. 2 - 3 godišnji auto kakav ti gledaš" u vrlo visokom postotku biti ex rent-a-car, ili (manje) flotno vozilo neke firme sa puno "terenskih djelatnika".. ali može se tu nabasati i na "ex-policija", ex javna uprava i sl..
Svima njima je zajedničko da nitko nije (bio) vlasnik vozila, nego sudbinu, povijest i konkretno stanje takvih auta uvijek treba sagledat i procijeniti pojedinačno.. (i uz svijest o tome, da je malo koji od tih auta "mažen i pažen" kao da je bio nečije osobno vlasništvo)
I tad "najbolja" autokuća ne koristi ništa, ako nema u ponudi konkretni automobil, kakav ti u nekom momentu tražiš..

Još dodatno moraš biti svjestan, da ćeš potencijalno biti "zadnji u redu" (prioriteta).. jer da se ne farbamo.. u današnje doba je postalo "FAKTOR" da autokuće "radije" prodaju automobil nekom lokalnom ili regionalnom kupcu - koji je u daljnjem "vezan" po pitanju ponovnog dolaska, bilo na redovite servise, popravke i druge zahvate, ili i na rješavanje nekih problema što su pokriveni garancijom proizvođača, opozivne akcije ,itd...
Takav kupac "ostaje krava koja daje mlijeko.., a "kupac kao ti" (koji vozilo odvozi u drugu državu) je za njih zauvijek zatvorena knjiga, i zatvoren novčanik.

Dakle budi svjestan da će se vrlo lako dogodit "da budeš drugorazredni kupac" - i tad je nikakva korist od toga, što bi ja sad ovdje nabrojao 2 ili 12 autokuća s kojim sam ja nekad odradio neku "uspješnu radnju" - jer je to bez ikakve "garancije" da ćeš i ti uspjeti iskomunicirat i isposlovat "uspješnu radnju".

Previše je nepoznatih faktora i okolnosti da bi se pisala neka "paušalno pravilna preporuka".. a i to bi ostalo manjkavo, utoliko što bi eventualno "isključilo" poslovanje s nekom drugom autokućom ili dealerom, gdje bi potencijalno bilo sve tip-top.
lalala123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2024., 23:06   #5235
Quote:
exxecutt kaže: Pogledaj post
https://m.mobile.de/auto-inserat/maz...a177c1&type=ad

Pozdrav, ova Mazda 3. 2.5 sa 136kw i samo 128 co2.
Taj motor ne znam je li uopće u Mazdi 3 u EU bio dostupan. Se to da upeljat, treba li atest ili nešto?
ovo je klasičan slučaj gdje se u startu traži od prodavatelja da pošalje "svu raspoloživu papirologiju".. dakle prometnu dozvolu i što već još ima "litavsko".. (ev. i sa COC-dokumentom)
Naravno kolko više komunikacije, = tolko više šanse "da nešto relevantno saznaš"
(bez obzira da li je poželjno ili nevaljavo)
lalala123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2024., 10:55   #5236
Quote:
Tako je, AKO imaš pristup sustavu "e-građani".. ( https://gov.hr/e-gradjani/23 )

(i jednu od "vjerodajnica" minimalne sigurnosne razine 3)...
https://gov.hr/e-gradjani/lista-prih...rodajnica/1667

...tad sa vozilom uopće NE triba ići u carinu.. Sav postupak prijave i plaćanja PPMV, kao i naknade za gospodarenje otpadnim vozilima - moguće je obaviti doslovno "od kuće iz fotelje".. (pretpostavljam mogućnost plaćanja internet bankarstvom - i "scanner" + printer)
Izbor: "ePrijava PPMV kroz sustav e-Građani" na stranici..:
https://carina.gov.hr/e-prijava-za-o...na-vozila/4294
(u daljnjem dakle na ovoj stranici klik na: >> ePrijava PPMV kroz sustav e-Građani <<)
pa nakon >>dozvoli<< ... logiranje uz klik postojeće vjerodajnice...

Obrazac u vezi PPMV se ispunjava (isključivo) online.. - nije potrebno "papirnato"

Obrazac u vezi naknade za gospodarenje otpadni vozilima moguće je downloadati ovdje:
https://carina.gov.hr/propisi-i-spor...-vozilima/3515

Primjer ispunjenog obrasca OV1:
https://drive.google.com/file/d/13D_...ew?usp=sharing
(vidjeti "masu vozila u voznom stanju" u COC-dokumentu)

Potrebni prilozi: (sve skenirano / pohranjeno kao PDF) - za novo vozilo:
Obrazac OV1 - dakle ono za "otpadna vozila"
Osobna karta (obje strane na jednoj stranici)
Račun (dakle "isprava o stjecanju vozila")
"COC dokument"

ako je novo vozilo, nema prometne dozvole, pa se ne može ni priložit.
(Dakle u izborniku potencijalnih priloga NIJE potrebno prilagati "priloge koji nisu potrebni")

Za rabljena vozila (info) potrebno je priložiti i "staru" inozemnu prometnu dozvolu
te ako je vozilo npr. iz Njemačke dodatno "Zulassungsbescheinigung Teil II" (to je nešto kao "posjedovni list") - iako izbornik to "ne nudi" - poslati kao "drugi prilozi"

Nakon što u "osobni pretinac" stignu rješenja.. plaća se (internet bankarstvom ?) te dostavlja potvrdu o plaćanju.. - Kad sustav pošalje "da je postupak završen" - bez odgode se može u STP na registraciju vozila (imaju uvid o plaćenim davanjima)

(kod novih vozila, otpada tehnički pregled) sve drugo, kao svaka druga registracija.

hvala na odlično objašnjenom postupku prijave

porezna dostavila rješenja u roku od sat vremena
CrazyD is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2024., 13:22   #5237
Quote:
Tako je, AKO imaš pristup sustavu "e-građani".. ( https://gov.hr/e-gradjani/23 )

(i jednu od "vjerodajnica" minimalne sigurnosne razine 3)...
https://gov.hr/e-gradjani/lista-prih...rodajnica/1667

...tad sa vozilom uopće NE triba ići u carinu.. Sav postupak prijave i plaćanja PPMV, kao i naknade za gospodarenje otpadnim vozilima - moguće je obaviti doslovno "od kuće iz fotelje".. (pretpostavljam mogućnost plaćanja internet bankarstvom - i "scanner" + printer)
Izbor: "ePrijava PPMV kroz sustav e-Građani" na stranici..:
https://carina.gov.hr/e-prijava-za-o...na-vozila/4294
(u daljnjem dakle na ovoj stranici klik na: >> ePrijava PPMV kroz sustav e-Građani <<)
pa nakon >>dozvoli<< ... logiranje uz klik postojeće vjerodajnice...

Obrazac u vezi PPMV se ispunjava (isključivo) online.. - nije potrebno "papirnato"

Obrazac u vezi naknade za gospodarenje otpadni vozilima moguće je downloadati ovdje:
https://carina.gov.hr/propisi-i-spor...-vozilima/3515

Primjer ispunjenog obrasca OV1:
https://drive.google.com/file/d/13D_...ew?usp=sharing
(vidjeti "masu vozila u voznom stanju" u COC-dokumentu)

Potrebni prilozi: (sve skenirano / pohranjeno kao PDF) - za novo vozilo:
Obrazac OV1 - dakle ono za "otpadna vozila"
Osobna karta (obje strane na jednoj stranici)
Račun (dakle "isprava o stjecanju vozila")
"COC dokument"

ako je novo vozilo, nema prometne dozvole, pa se ne može ni priložit.
(Dakle u izborniku potencijalnih priloga NIJE potrebno prilagati "priloge koji nisu potrebni")

Za rabljena vozila (info) potrebno je priložiti i "staru" inozemnu prometnu dozvolu
te ako je vozilo npr. iz Njemačke dodatno "Zulassungsbescheinigung Teil II" (to je nešto kao "posjedovni list") - iako izbornik to "ne nudi" - poslati kao "drugi prilozi"

Nakon što u "osobni pretinac" stignu rješenja.. plaća se (internet bankarstvom ?) te dostavlja potvrdu o plaćanju.. - Kad sustav pošalje "da je postupak završen" - bez odgode se može u STP na registraciju vozila (imaju uvid o plaćenim davanjima)

(kod novih vozila, otpada tehnički pregled) sve drugo, kao svaka druga registracija.
Hvala.

Ovaj post bi trebalo pinnat u prvi
proceed is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2024., 13:49   #5238
Quote:
Sve štima, da pravilnije ne može biti..

Ne samo "da smije biti na taj način", nego čak MORA biti na taj način, ako vozilo više nije u sustavu PDV (npr. ako je prethodno bilo u vlasništvu fizičke osobe) tad je ta osoba već platitla PDV.

To što vozilo prodaje "autokuća" ne mjenja ništa na tome da je PDV već prethodno plaćen.
Autokuća u takvom slučaju primjenjuje tzv. "posebni postupak oporezivanja marže prema navedenom čl. 25a zakona o PDV. (ukratko: nema plaćanja "upravne pristojbe")
Pretpostavljam da se ovo odnosi kad kupujem kao fizička osoba. A što je u slučaju ako sam HR pravna osoba u sustavu PDV-a, jel tad proces isti ili se ipak u HR mora platit PDV na tu cijenu? Vozilo bi bilo za potrebe firme, ne za preprodaju.
contactless is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.01.2024., 21:43   #5239
Quote:
contactless kaže: Pogledaj post
....ili se ipak u HR mora platit PDV na tu cijenu? Vozilo bi bilo za potrebe firme, ne za preprodaju.
i ako pravna osoba kupuje vozilo "koje nije u sustavu PDV", a u nekoj drugoj državi ćlanici EU je plaćena cijena bez iskazanog PDV - ni tad nema "ipak" naplaćivanja PDV u HR (jer vozilo ni u HR NIJE u sustavu PDV) - dakle u takvoj konstelaciji plaćala bi se samo tzv. upravna pristojba..
(druga stvar "koliko to ima smisla za tu pravnu osobu") - jer gubi "benefite" koje

Pitanje ti je inaće nerazumno, odnosno nepotpuno (ne može se prepoznati "što je zapravo namjera")
lalala123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2024., 08:35   #5240
Quote:
i ako pravna osoba kupuje vozilo "koje nije u sustavu PDV", a u nekoj drugoj državi ćlanici EU je plaćena cijena bez iskazanog PDV - ni tad nema "ipak" naplaćivanja PDV u HR (jer vozilo ni u HR NIJE u sustavu PDV) - dakle u takvoj konstelaciji plaćala bi se samo tzv. upravna pristojba..
To me zanimalo, hvala
contactless is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:48.