Dionice Ne zaboravi na stop-loss |
|
|
18.04.2025., 09:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
mislim da dosta ljudi ne razumije koji je to lanac ukoliko kupujes neki etf koji ulaze u vietnamu.
i sve je bajno krasno dok traje rast. i svako ce (vjerojatno) izdrzat 20% pad, mozda i 30% ako je kratkorocni.
ali pad od 80% koji potraje 5 godina, bilo bi zanimljivo vidjet kako bi se odigralo. pogotovo u kriptovalutama. makar i ovi emerging markets u dionicama bi isto bili zanimljivi.
|
18.04.2025., 09:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
You are protected by the European Investor protection scheme up to €20,000. Interestingly enough, your assets in USD with Interactive Brokers are protected by the Securities Investor Protection Corporation (SIPC). This means that in the event of bankruptcy, customers are protected for amounts up to $500,000. This is a lot more than your assets held in €.
Is your cash protected by the deposit guarantee scheme?
No. Your cash held in € is not protected by the deposit guarantee scheme. If you invest in USD, your cash is protected for amounts up to $250,000 which is significantly more than the European bank deposit guarantee scheme. We don't expect many Europeans to hold their assets in USD though.
https://curvo.eu/article/interactive...20%24500%2C000.
Ovo je sa USA stranice.
https://www.interactivebrokers.com/e...protection.php
|
18.04.2025., 09:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Pošto mi je prinos u ovoj godini i više nego odličan(iako rezultat kvari pad dolara) neću više kupovati ako market ne rokne značajnije,u cashu sam preko 30%.IBKR nudi sasvim solidnu kamatu od skoro 3.5% u USD,ima i boljih solucija naravno ali ovako mogu brzo reagirati u slučaju potrebe i bez ostalih gnjavaža,neću se gnjaviti sa Revolutom, trezorcima i sl,posebno kod trenutnog tečaja.
|
18.04.2025., 09:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Interactive Brokers does participate in securities lending but you have to agree to join the "Stock Yield Enhancement Programme". If you own stocks that are in demand in the securities lending market, Interactive Brokers will borrow these stocks, deposit collateral into the client's account, and then lend the shares out. However, you have to opt-in for this service and you can find all the details on their website.
E da li ovo još netko osim mene koristi?Zna se dodatno dobiti solidna lova.
|
18.04.2025., 13:12
|
|
Zagreb
Registracija: Dec 2007.
|
Quote:
the.elles.d kaže:
Što nas nisu sve prebacili na ibkr ireland prije koju godinu?
|
Neki su bili prebačeni u Mađarsku nakon brexita, ali prošle godine su nas sve prebacili u Irsku (jer kao što znamo Orban i politika Mađarske)
|
18.04.2025., 13:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Znam, ali spominjem samo zadnji korak 
|
18.04.2025., 15:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Quote:
torente33 kaže:
Interactive Brokers does participate in securities lending but you have to agree to join the "Stock Yield Enhancement Programme". If you own stocks that are in demand in the securities lending market, Interactive Brokers will borrow these stocks, deposit collateral into the client's account, and then lend the shares out. However, you have to opt-in for this service and you can find all the details on their website.
E da li ovo još netko osim mene koristi?Zna se dodatno dobiti solidna lova.
|
Meni je ovo idealno kada radim covered call - jer najbolje vraćaju najvolatilnije dionice. Znam da je RGTI bio ekstra tražen jedno vrime, normalno najtraženije su one sa najvišim "days covered". Mada iskreno to nije neka lova, jer ja imam mali portfelj (pogotovo taj na IBKR) - margin (oko 27.500e uloženo keš- ne znam jesam li skupio 500$ u totalu!)
Kad sam radio cash covered puts i covered calls, tih 4-5% na pola, godišnje je odlično da ti smanji cost basis. Uglavnom, ja uzmem 100-300x dionica i automatski shortam call (uglavnom gledam da mi je premija oko 10% CB i da sam bar 10% otm, ali otprilike).
Dionice za koje sam dobio neke notifikacije (na PC, ali ne na mobilnoj verziji!) su QBTS, RGTI i IONQ. I sve sam ih uzeo, međutim gdje da nađem točno koliko je koja donila - nemam pojma. Jesu li one iznajmljene, na koliko, za koliko i koliko je od toga išlo meni - pojma nemam! Niti na individual reports ne mogu naći. 50% prihoda od short-a kao dobijaš ti. Prosjek bi bio nekih 2,5% na volatilne dionice.
Znalo bi se desit da bi isao shortati, pa onda mi jave kao da nemaju ponudu za short. Onda bi te isto zna uzimati i "buy write". Problem koji nastaje - ti moraš biti long na dionici koja ima manji volumen, koja ima visoku volatilnost, koju tržište smatra toliko precjenjenom da nema dovoljno za pokrit short - mislim da mi se generalno nije isplatilo, iskreno evo. Čak ni uz short call niti kada uz short put ako bi dobio assignaciju, i dalje bi bilo godišnje u minusu.
Sad na 300x IONQ koju sam spustio na 8$, izašao na 11$-12$, tek na 40$ je bila veća potražnja za short. A to je 0,27$ po lot-u (odnosno ja bi teoretski dobija 1$ dnevno na 300x za vrijeme trajanja short-a). To je na vrijednost od 14.000$. To je 0,007% prinos dnevno - na dionicu koja je pala preko 50% u 14 dana.
Iz moje perspektive, kao nekog ko gleda špekulativno zaraditi (i to neuspješno), pozitivna stvar jer sam uvijek uključen u te volatilne dionice. S druge strane, ako si normalan i imaš portfelj sa KO, NOMD, i slično - nema smisla. Em institucionalni igrači imaju po tisuće lot-ova dionica, gdje se ti nemoš natjecati, ili su toliko volatilne i toliko short-ane, da će jednostavno toliki short volument zasigurno na duže vremena deprecirati poziciju. Plus još ako si na marginu, neće ti ni pokrititi margin rate.
Možeš se uključiti, mada ako investiraš kao što pišeš (odnosno pametno) onda ti se neće ništa isplatiti. Doslovno ništa. Ako pak ulaziš radi toga - imati desetke tisuća precjenjenih dionica koje cijelo tržište shorta - onda bolje da radiš kombinaciju sa long put/short call koji se pokrivaju, pa ti prinos ovisi samo o prinosu od posudbe - što znači da moraš biti long na dionicu koju smatraš da će imati ogroman short volumen.
E sad, kad radiš recimo taj "the fence" - nerizičnu kombinaciju - imaš oko 3-4% prinosa na kraju godine (ovisno o skew-u). Znači, pa ako je short-ana recimo cilu godinu (nemoguće) 255*0,007=1,7%. Em ti blokira buying power, em nisu neki prinosi, em moraš čekati godinu dana da izađeš iz pozicije. S druge strane, lakše je naći nešto ekstremno precjenjeno i odigrati tako pa eto = možeš zaraditi max 5,7% bez rizika. Ne znam što se događa ako bude delistana!!!
Ali ako misliš da ćeš dobiti išta od blue chip shortanja - nećeš se puno razveseliti. Mada nema smisla ne biti u programu, ali opet ... ništa spešl. Možda sam samo mali.
|
|
|
18.04.2025., 15:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
torente33 kaže:
Pošto mi je prinos u ovoj godini i više nego odličan(iako rezultat kvari pad dolara) neću više kupovati ako market ne rokne značajnije,u cashu sam preko 30%.IBKR nudi sasvim solidnu kamatu od skoro 3.5% u USD,ima i boljih solucija naravno ali ovako mogu brzo reagirati u slučaju potrebe i bez ostalih gnjavaža,neću se gnjaviti sa Revolutom, trezorcima i sl,posebno kod trenutnog tečaja.
|
I ja sam ga prebacio kod IBKR iz istog razloga, iako kao što kažeš, ima boljih.
IBKR ne daje kamatu na prvih 10k usd keša kojeg imaš na računu, znači ako imaš 10k usd na računu, nećeš dobiti ništa. Kod T212 ćeš dobiti $410.
Ako imaš 30 tisuća usd u dionicama i 15 tisuća usd keša, efektivna kamata je 0.383%, dobit ćeš $57,45 godišnje, dok bi kod trading212 dobio $615 (4,1% na svih 15k). Trading212 isplaćuje dnevno, ibkr mjesečno.
Ako imaš 100k u dionicama i 100k u kešu, znači sveukupno 200k usd na računu kod IBKR, dobiješ $3.447,00, dok kod t212 dobiješ $4.100,00.
ps. bez poreza, prihod od kamate moramo prijaviti u Hr i platiti porez.
|
|
|
18.04.2025., 15:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Gotov mi je godišnji, pa nisam pratio Trumpove zajebancije, ali sam pratio kako mi se istopila sva lova. Jebemu mater u pičku, što je više s tim. Znači uspia sam u danu realizirati 1500$. Uspio sam doći na 10.000$ nerealiziranih u JEDNOM DANU. Sada sam praktički jedva 10% plusa u godini. Mislio sam da ću biti na 100%!
Znači nekidan, pon/uto - odlučim ne zatvoriti ove bullish pozicije - kao neka isteknu sa 100% dobiti. Zatvaranje bi me koštalo vjerojatno 200-300$. Jučer sam ih mora zatvoriti za 2800$. 2800!!!!! U JEDAN DAN!
Znači, ja ne mogu više, dok sam bio na godišnjem moga sam pratiti, ući/izać, zaradit. Leći miran. Sad nemam vrimena pratiti. Stojim na blagajni, a lik priča kako je opet DIGA CARINE od kojih je nekidan odusta (tech/kina). I to ne bilo kad - nego jučer. I sad opet neke priče - povlači se iz pregovora za Ukrajinu?!
Ovo je postalo nepodnošljivo. NEPODNOŠLJIVO. Nek me neko uputi u par kratkih crta što da očekujem sljedeći tjedan. Jer prominiti globalno bitne odluke 4x u 7 dana, pa to ne znam, eto. Kreativan sam, ali više ne znam kako ulagati u ovom vrimenu. Ne znam. Svaki dan minjati bull/bear... ne znam. nemoš ni shortati, jer je preskupo. nemoš ni long jer sutra je već globalna kriza, nemoš long opcije jer je visok IV. Nemoš ni short opcije, jer eto - čovik stvara/uništava milijarde u sekundi. Puka sam totalno.
|
|
|
18.04.2025., 15:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Frank Knight kaže:
IBKR ne daje kamatu na prvih 10k usd keša kojeg imaš na računu, znači ako imaš 10k usd na računu, nećeš dobiti ništa. Kod T212 ćeš dobiti $410.
Ako imaš 30 tisuća usd u dionicama i 15 tisuća usd keša, efektivna kamata je 0.383%, dobit ćeš $57,45 godišnje, dok bi kod trading212 dobio $615 (4,1% na svih 15k). Trading212 isplaćuje dnevno, ibkr mjesečno.
Ako imaš 100k u dionicama i 100k u kešu, znači sveukupno 200k usd na računu kod IBKR, dobiješ $3.447,00, dok kod t212 dobiješ $4.100,00.
|
A ako recimo short-aš dionice/opcije i imaš recimo 20k keša koji si dobio od prodaje - jel se to računa? Iako i dalje imaš negativan saldo u dionicama. Znači 20.000$ za -100x dionice? Kužiš što oću pitat? Ili mora biti baš tvoj bez margina keš?
|
|
|
18.04.2025., 16:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
MaliOdKupine kaže:
A ako recimo short-aš dionice/opcije i imaš recimo 20k keša koji si dobio od prodaje - jel se to računa? Iako i dalje imaš negativan saldo u dionicama. Znači 20.000$ za -100x dionice? Kužiš što oću pitat? Ili mora biti baš tvoj bez margina keš?
|
Ne računa se.
|
|
|
18.04.2025., 16:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Ne računa se.
|
Ah... na trenutak sam se razvedrio.
|
|
|
18.04.2025., 16:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo naša sam za stock yield programe:
ATCH, LCID, MVIS i RGTI = 432$ (od 01.01.2025)
LCID I RGTI su 90% prihoda.
Ima sam 300x MVIS (zatvorio 200x), 200x LCID (100x zatvorio), 10x ATCH (bezveze uzeo i popušio), i 200x RGTI (100x mi je short call excercizment i 100x imam).
Ima sam točne podatke sa cost basis, neda mi se tražit ali otprilike:
700$ - mvis
950$ - RGTI
90$ - ATCH
600$ - LCID
2400$ = 432$
Je, krivo sam ti reka - nisam pratio. Dobar je povrat, samo što su mi sve u minusu pozicije. Plus sam generira od short call po 100$ otprilike po svakom lot-u.
Da, možda si mi otvorio oči malo ipak! Opet sam ispa glup, ali pozitivno!! Samo jebiga, i kad shortaš za 100$ call i dobiješ 100$ na short borrowing, na ulog od 900$, sve je to banana ako će završiti dionica na 600-700$ kada padne IV. Ali dao si mi misliti ! Zanemari gornji komentar onda haha
|
|
|
18.04.2025., 16:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Ma nešto ne štima, pa koliko naplaćuju onda shortanje, ako uspiješ 10% ti osobno dobiti! Dakle, onda je borrow fee bio 20%!
Mislim da je ovo ipak radi ovih ekstremnih dana, nego što bi to bilo inače. Mislim, 10% povrata na long, ni ora ni kopa, malo pretjerano.
|
|
|
18.04.2025., 17:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Nisam se nešto puno bavio sa tim posuđivanjem,poslali mi odavno da li želim sudjelovati u programu,ja kliknuo i zaboravio,s vremena na vrijeme mi pošalju da mi je sjeo određeni iznos na računu i to je to.Niti imam dionice koje su nešto atraktivne za short.
https://www.interactivebrokers.com/e...nt-program.php
Dobije se 4.5% na posudbu,meni to nije za baciti,iako postoje određeni rizici.
|
18.04.2025., 17:20
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
MaliOdKupine kaže:
Gotov mi je godišnji, pa nisam pratio Trumpove zajebancije, ali sam pratio kako mi se istopila sva lova. Jebemu mater u pičku, što je više s tim. Znači uspia sam u danu realizirati 1500$. Uspio sam doći na 10.000$ nerealiziranih u JEDNOM DANU. Sada sam praktički jedva 10% plusa u godini. Mislio sam da ću biti na 100%!
Znači nekidan, pon/uto - odlučim ne zatvoriti ove bullish pozicije - kao neka isteknu sa 100% dobiti. Zatvaranje bi me koštalo vjerojatno 200-300$. Jučer sam ih mora zatvoriti za 2800$. 2800!!!!! U JEDAN DAN!
Znači, ja ne mogu više, dok sam bio na godišnjem moga sam pratiti, ući/izać, zaradit. Leći miran. Sad nemam vrimena pratiti. Stojim na blagajni, a lik priča kako je opet DIGA CARINE od kojih je nekidan odusta (tech/kina). I to ne bilo kad - nego jučer. I sad opet neke priče - povlači se iz pregovora za Ukrajinu?!
Ovo je postalo nepodnošljivo. NEPODNOŠLJIVO. Nek me neko uputi u par kratkih crta što da očekujem sljedeći tjedan. Jer prominiti globalno bitne odluke 4x u 7 dana, pa to ne znam, eto. Kreativan sam, ali više ne znam kako ulagati u ovom vrimenu. Ne znam. Svaki dan minjati bull/bear... ne znam. nemoš ni shortati, jer je preskupo. nemoš ni long jer sutra je već globalna kriza, nemoš long opcije jer je visok IV. Nemoš ni short opcije, jer eto - čovik stvara/uništava milijarde u sekundi. Puka sam totalno.
|
Puka bi ja da moram imati u glavi te tvoje kombinacije.Ali kužim te,nemaš neki veliki portfelj a treba biti veliki rast da bi se isti značajno povećao sa nekim klasičnijim pristupom.Svejedno,neću ti pametovat ali vjerojatno bi trebao stati na gas,volatilnost je izuzetna i najiskusniji se pogube.
|
18.04.2025., 17:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Frank Knight kaže:
|
Tih cca 0,60% razlike(u mom slučaju) u korist t212 nije vrijedno gnjavaže.Nadam se da ću ipak potrošiti na diskontirane dionice nego čekati u cashu,neobično mi je dugo tako sjediti na rukama/cashu. 
|
18.04.2025., 18:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Nije 4,5% nego 50% od borrow rate. Kad ideš short - onda plaćaš borrow rate. Ovisi o volatilnosti dionice naravno. Uvijek je bolje imati to check, nego ne, to moraju sad imati nakon skandala sa GME i AMC i naked short (barem mislim). Tako da moraš dozvoliti do posuđuju dionice, a ne da elektronički kao "imaju dionice"... nešto u tom stilu.
Evo na RGTI trenutno je 5,67%, tebi onda ide 2,835% otprilike. Na 100 dionica (lot) to je 833$ trenutno - 23,61$ godišnje. To je mukte 2,8% prinosa. Na KO recimo je stopa 0,8% - što znači da tebi ide 0,4%.
YTD mi je 432$, a ne od 1.1.! Svejedno, 10% godišnje ni ora ni kopa zvuči odlično! S tim da mora sve biti na keš - 0% margin. Znači zaradio bi i više da nisam ima ogroman margin neko vrime.
|
|
|
18.04.2025., 18:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
torente33 kaže:
Puka bi ja da moram imati u glavi te tvoje kombinacije.Ali kužim te,nemaš neki veliki portfelj a treba biti veliki rast da bi se isti značajno povećao sa nekim klasičnijim pristupom.Svejedno,neću ti pametovat ali vjerojatno bi trebao stati na gas,volatilnost je izuzetna i najiskusniji se pogube.
|
A ništa u životu ne radim normalno. Ali imam i ja "klasičan" revolut portfelj, samo tu imam možda 3 prodaje godišnje, ako mi zatreba uglavnom. Ali u svakom slučaju moram smanjiti broj pozicija na nekih 20. Možda čak i 10. Ma i Trumpa bi preživio samo da šuti 3 dana u nizu. Znači prije Trumpa sam ima 0,1-0,3% oscilacije dnevno. A u pravu si, moga sam lipo sve prodati u sridu i četvrtak dočekati sa masu keša. Ne - ja sam htio x10... Lessons.
Ako izuzmem Trumpovu zajebanciju - lijepo je išlo. Na IBKR sam ima dnevno između 20-50$ dnevno uz povremeni minus od 150-200$. Sve sam si posložia i onda kaže da neće carine na tech i ja leverage na short volatility AAPLE, NVDA, AMZN.... i bum. Totalni emotivni trejdovi, totalna amaterska glupost.
Kažem ti - volim kombinacije, jer neda mi se 30g ulagati da bi zaradia. Za to postoji klasični portfelj. Gledam svaki kutak i cila ta situacija koliko sam se fokusira na kombinacije - me učinila malo pametnijim. Ne dovoljno da se obogatim očito, ali dovoljno da skužim koliko sam čovjek.
Stock yield program očito sam dobro kupova, naći ću excelicu di sam si pisa cost basis po dionici - jer sam se fokusira na opcije. Ja mislim evo za stock yield su odlične LCID, MVIS, QBTS, RGTI, IONQ. Ako sam ja moga sa tako malo uloga imati 10%, netko tko to kontinuirano radi sa DCA, možda bi moga imati lijep prinos.
Jebiga triba samo istrpit gledati -40%,-50% povremeno i stisnit "buy" na tim razinama. Najteže je pratiti cost basis. Pogotovo kad nisi na godišnjem 
|
|
|
19.04.2025., 04:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo naša sam, ovako izgleda (kombinacija short put, covered call + stock yield enchachment)
RGTI
Assigment 1300$ (250$ credit short put)
Cost basis#1 10,50$/stock
Short call #1 -104$ credit
Cost basis#2 9,46$
Short call #2 -65$ credit
Cost basis #3 8,81$
Stock Yield En. 216$
Cost basis #4 6,65$
Last price 8,32$
Diff. YTD +25,11%
Bez opcija i bez programa YTD = -36%
Bez opcija sa programom = -23,25%
Sa opcijama i sa programom = +25,11%
Ovo je moja RGTI pozicija, a sad iskreno da svaku gledam, a ima ih... neda mi se, a i nisam pedantan oko toga.
Ovo je jedna od mnogih koja je eto preživila 3 kruga short opcija bez excercise. Ima sam sigurno preko 1500-2000 dionica na assigment, a sada ih imam ukupno - 400 ili 500 (the wheel strategija). Što znači - ili će ti povući dionice za sitnu dobit ili ćeš zaglaviti sa dionicom bez budućnosti i paziti na svaki dolar da ne bi izaša u minusu. Negdje između te dvi mogućnosti nalazi se goldilock zona.
Još jedan problem - nisu ni drugi na tržištu glupi, i oni imaju taj program. I oni s razlogom plaćaju visoke kamate za short. Pa da su i u krivu, ako short volume poraste za 20-30%, to triggera još sell. Praktički prihvaćaš -30% ili -40% kratkoročno. E sad, nađi mi nešto što svi shortaju i potpuno su u krivu dugoročno - to je pitanje za milijun dolara.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:41.
|
|
|
|