Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda. |
Pogledaj rezultate ankete: Potencijalni budući tenk u HKoV?
|
M1A2 Abrams
|

|
37 |
19.89% |
Leopard 2 A5/A6/A7
|

|
80 |
43.01% |
Leclerc
|

|
21 |
11.29% |
K2 Black Panther
|

|
48 |
25.81% |
|
|
04.03.2025., 22:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2022.
|
Quote:
hopa-cupa kaže:
Nismo još ali ćemo. Svi M-84 i M-80 koji još valjaju će put Ukrajine.
|
To ce biti ako bog da, ali tu se pise kao da vec je a to nije istina.
|
|
|
05.03.2025., 08:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2008.
|
Quote:
Kralj mandarina kaže:
To sam i napisao. Nikakve Hrvatske narudžbe nema, nikakav ugovor nije potpisan. Postoji samo pismo namjere za nabavu tih Leoparda. Bez ugovora nema ni roka dostave niti išta. Dakle nema tenkova.
|
Al ga lupaš 
Kak misliš da nema ugovora???
Na osnovu čega su naše 84vorke izvežene Njemcima? Na osnovu čega su nam Njemci uplatili euriće za te tenkove, a mi se obvezali uzet Leoparde? Na osnovu pisma namjere? Ili na "majkemi"? 
|
|
|
05.03.2025., 09:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2021.
|
Kad je potpisan ugovor za kupnju Leoparda i tko je potpisao?
|
|
|
05.03.2025., 09:56
|
|
> hitoritabi <
Registracija: Sep 2012.
|
Quote:
thomascat kaže:
Al ga lupaš
Kak misliš da nema ugovora???
Na osnovu čega su naše 84vorke izvežene Njemcima? Na osnovu čega su nam Njemci uplatili euriće za te tenkove, a mi se obvezali uzet Leoparde? Na osnovu pisma namjere? Ili na "majkemi"? 
|
pressure..konjunktura..usa ambasador 
|
|
05.03.2025., 13:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dominko123 kaže:
Kad je potpisan ugovor za kupnju Leoparda i tko je potpisao?
|
Nemam pojma. Na osnovu čega je nama uplaćena svota za naše 84vorke?
Na osnovu pisma namjere ili usmenog dogovora?
|
|
|
05.03.2025., 13:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
thomascat kaže:
Nemam pojma. Na osnovu čega je nama uplaćena svota za naše 84vorke?
Na osnovu pisma namjere ili usmenog dogovora?
|
I brucoš prava znade da pismo namjere, a još manje "usmeni dogovor" (!!??), ne mogu biti osnova za - (ugovorni) odnos u kojem postoje prava i obveze. Ugovor je osnova za prodaju naših 84-ki njemačkom kupcu.
|
|
|
05.03.2025., 14:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dominko123 kaže:
I brucoš prava znade da pismo namjere, a još manje "usmeni dogovor" (!!??), ne mogu biti osnova za - (ugovorni) odnos u kojem postoje prava i obveze. Ugovor je osnova za prodaju naših 84-ki njemačkom kupcu.
|
Pa to i ja kažem. Nema šanse da bi mi svoje 84vorke prodali bilo kome bez nekakvog ugovora, na osnovu pisma namjere ili na "đemdo". Nekakav ugovor je morao biti sklopljen i koji je osnova za plaćanje. E sad što sve stoji u njemu, kao što rekoh, nemam pojma. Pretpostavljam da su u njemu i naše obaveze da uzmemo L2A8, njihova cijena i broj komada.
Jer ako ne piše, onda bi mi mogli za svoje debelo preplaćene 84vorke kupiti npr. K2. Ili bilo što drugo. Moguće da se u ugovoru spominju i rokovi.
Nije to ništa neobično za bilo kakav kupoprodajni ugovor, a kamo li za ovako nešto. Vjerujem da je u tom ugovoru isto tako navedena i cijena koju Njemci plaćaju za naše tenkove... A sad tko ga je potpisao i kada, stvarno nemam pojma.
|
|
|
05.03.2025., 14:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Sam ugovor o kupnji Leoparda nije potpisan, nisam čuo ništa ni o ugovoru za 84-ke, tako da se transakcija prodaje 84-ki, izvjesno, odvila po međudržavnom sporazumu, a ne klasičnom "ugovoru".
Proceduralno, prvo Vlada mora odobriti formalnu odluku o višegodišnjem financiranju nabave tenkova Leopard 2A8, nakon čega bi uslijedilo potpisivanje konačnog ugovora.
|
|
|
05.03.2025., 14:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dominko123 kaže:
Sam ugovor o kupnji Leoparda nije potpisan, nisam čuo ništa ni o ugovoru za 84-ke, tako da se transakcija prodaje 84-ki, izvjesno, odvila po međudržavnom sporazumu, a ne klasičnom "ugovoru".
Proceduralno, prvo Vlada mora odobriti formalnu odluku o višegodišnjem financiranju nabave tenkova Leopard 2A8, nakon čega bi uslijedilo potpisivanje konačnog ugovora.
|
Ne znam, može biti. Mada se meni čini da ovo nije klasična vojna nabavka kao kad smo npr. kupovali Rafale. Ovdje nešto prodajemo, a za tu lovu nešto kupujemo. Tak da se meni čini da je ovdje riječ o jedinstvenom kupoprodajnom ugovoru i o prodaji i o nabavi. A činjenica da nam je već sjela neka lova mi govori da je nešto već i potpisano.
Ne mora biti da sam u pravu, samo mi je tak logično. Bumo vidli...
|
|
|
05.03.2025., 14:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
thomascat kaže:
Ne znam, može biti. Mada se meni čini da ovo nije klasična vojna nabavka kao kad smo npr. kupovali Rafale. Ovdje nešto prodajemo, a za tu lovu nešto kupujemo. Tak da se meni čini da je ovdje riječ o jedinstvenom kupoprodajnom ugovoru i o prodaji i o nabavi. A činjenica da nam je već sjela neka lova mi govori da je nešto već i potpisano.
Ne mora biti da sam u pravu, samo mi je tak logično. Bumo vidli...
|
Nema dileme da je "nešto potpisano", ali to još nije papir za kupnju Leoparda. To bude full svečana i propagandna stvar, kamere, reflektori, osmjesi, konfete, fanfare, ....
Teško da je prebijanje dijela cijene sa prodajom postojeće tehnike "jedinstvena stvar/ugovor", jer ima primjera zemalja istoka Europe, i šire, koje su se rješavale istočne tehnike, a za čiju se vrijednost prebijao dio cijene novonabavljene tehnike.
Uobičajena stvar. Kada je za HRZ bila opcija nabave mađarskih 29-ki, prije cca 15 godina, ruska strana (Rosoboronoexport) je u sklopu posla ponudila otkup naših 21-ica.
|
|
|
05.03.2025., 15:32
|
|
Lincoln Burrows
Registracija: Aug 2003.
|
Pa ak nije potpisan ugovor a dobili smo lovu za nase 84-ke, jos bolje. Idemo onda uzeti Crne Pantere.. 
|
05.03.2025., 15:45
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Dec 2024.
|
Ništa od toga jer smo već prije 10 godina bacili oko i zapeli samo i jedino na L2. Od tada prvo rabljenih A5, pa do sada trenutno zadnje najnovije verzije A8.
|
|
|
05.03.2025., 16:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dominko123 kaže:
Nema dileme da je "nešto potpisano", ali to još nije papir za kupnju Leoparda. To bude full svečana i propagandna stvar, kamere, reflektori, osmjesi, konfete, fanfare, ....
|
"To nešto" je sigurno ugovor. Kao što si i sam napisao, a ja se složio, ugovor je bio osnova za prodaju naših tenkova. Ono u čemu se razilazimo, je to što ti misliš da će biti još jedan, posebni ugovor u kupnji L2A8, a ja sam sklon vjerovati da je to sve obuhvaćeno u tom jednom, i da novih ugovora neće biti. Ali kao što rekoh...bumo vidli. Ja mislim da je to gotova stvar
|
|
|
05.03.2025., 16:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
zvonimir kaže:
Pa ak nije potpisan ugovor a dobili smo lovu za nase 84-ke, jos bolje. Idemo onda uzeti Crne Pantere.. 
|
točno to je i meni palo na pamet 
|
|
|
05.03.2025., 16:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
hopa-cupa kaže:
Ništa od toga jer smo već prije 10 godina bacili oko i zapeli samo i jedino na L2. Od tada prvo rabljenih A5, pa do sada trenutno zadnje najnovije verzije A8.
|
stvari se mijenjaju doslovno iz dana u dan. Poljaci su isto bacili oko, pa čak i kupili L2, pa Abramse, pa sad K2. Mi smo mogli mogli preskočiti ova prva dva, pa direktno na K2...
|
|
|
05.03.2025., 16:31
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
thomascat kaže:
stvari se mijenjaju doslovno iz dana u dan. Poljaci su isto bacili oko, pa čak i kupili L2, pa Abramse, pa sad K2. Mi smo mogli mogli preskočiti ova prva dva, pa direktno na K2...
|
Nismo mogli preskočiti jer su prvo vojni zapeli za L2 a sada i oni politički. Da je bilo financijskih uvjeta to bi bilo riješeno već tada prije 10 godina i to je bio tada glavni razlog ovim političkima da i oni tada ne zapnu za to. Zajedno sa većim brojem PzH i MARS-om u paketu. Ovo što se sada ukazalo za to je once in a lifetime i dovelo je do toga da za to sada zapnu i ovi politički i to će sada biti iskorišteno. Kako se stvari kreću i u broju većem od "do 50 komada".
|
|
|
05.03.2025., 16:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
hopa-cupa kaže:
Kako se stvari kreću i u broju većem od "do 50 komada".
|
Ne vjerujem dok ne vidim
|
|
|
05.03.2025., 18:26
|
|
Godfather
Registracija: Feb 2010.
|
Quote:
thomascat kaže:
|
Nekoliko činjenica o Poljskoj i tenkovima:
Poljaci su prvotno kupili polovne otpisane njemačke L2A4 tamo negdje 2003., jer su im održavanje i modernizacija T-72/T91 Twardy bili preskupi.
10. poljska brigada je bila uklopljena u Bundeswehrovu logistiku i održavanje, i operiranje Leoparda uz povlaštene cijene na dijelove ih je koštalo 30% manje od T-72 platforme.
Drugu tranšu Leoparda su od Nijemaca kupili 2013. kad je trebalo počet povlačit sve T-72/91 tenkove, a u isto vrijeme su Nijemci tržištu ponudili svoje polovne L2A5.
Budući da Nijemci 2015 više nisu imali polovnih L2 za prodaju koji bi pokrili poljske potrebe, Poljaci su počeli tražit druga rješenja, pa su, uz svoj program modernizacije L2, 2022. nabavili prvo 116 rabljenih američkih Abramsa, pa zatim 260 novih Abramsa (za oko 4.5 milijarde USD samo za nove)
K2 su Poljaci nabavili jer su Koreanci za razliku od Nijemaca pristali na ono što su zapravo Poljaci tražili - licencnu proizvodnju u Poljskoj uz puni prijenos tehnologije.
Prva tranša od 180 komada je dogovorena, direkt iz Koreje, za 3 mlrd USD.
Druga tranša jod 180 komada je naručena i proizvodit će se u Poljskoj.
Narudžba planiranih dodatnih 500 ovisi o uspjehu pregovora o prijenosu tehnologije.
Plan im je da glavninu snaga čine K2 i Abrams, a L2 postupno prebacivat u pričuvu ovisno kak će se stvari sa K2 razvijat.
K2 doživljavaju kao lakši tenk koji će ić u postrojbe na jugu Poljske, a Abrams će ić u postrojbe između Varšave i divljeg istoka, dok je L2 predviđen za pozadinu.
Preskakali mi dvoskokom ili troskokom i gledajuć cijene poljskih nabavki, 50 komada K2 ili 50 Abramsa ne bi koštalo manje od milijardu USD kak god se okrene.
|
|
|
05.03.2025., 19:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2023.
|
Quote:
hopa-cupa kaže:
Nismo mogli preskočiti jer su prvo vojni zapeli za L2 a sada i oni politički. Da je bilo financijskih uvjeta to bi bilo riješeno već tada prije 10 godina i to je bio tada glavni razlog ovim političkima da i oni tada ne zapnu za to. Zajedno sa većim brojem PzH i MARS-om u paketu. Ovo što se sada ukazalo za to je once in a lifetime i dovelo je do toga da za to sada zapnu i ovi politički i to će sada biti iskorišteno. Kako se stvari kreću i u broju većem od "do 50 komada".
|
Cudi me da su Nijemci uopce voljni ponuditi svoje MARS lansere, nije da ih imaju na stotine. Pretpostavljam da bi PzH bile rabljene, a ne dio nove narudzbe? 
|
|
|
05.03.2025., 20:56
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
izumo kaže:
Cudi me da su Nijemci uopce voljni ponuditi svoje MARS lansere, nije da ih imaju na stotine. Pretpostavljam da bi PzH bile rabljene, a ne dio nove narudzbe? 
|
Opet krivo razumiješ ili shvaćaš napisano.
Ovo što sam napisao je bilo prije 10-ak godina, a ne sada. Mi smo tada nabavili 16 PzH, a mogli smo 24-32. Mogli smo nabaviti i 50 L2A5 ali nismo. Mogli smo nabaviti i 8-16 MARS, ali nam je nadogradnja na MARS II bila preskupa, mogli smo ...
Njemci su nabavili 154 M270 sada oznake A0 njihovog naziva MARS, sada MARS I. Od 2011. do 2013. Rheinmetall je u suradnji sa LM na MARS II (A1) modernizirao njih samo 22. Od 2018. do 2022. modernizirano ih je još 18 na ukupni broj od 40. Od tih 40 njih 5 su donirana Ukrajini. U skladištima čami još 114 komada M270A0/MARS I i čeka prijeko potrebnu modernizaciju sa A0 na sada već A2.
PzH je i Njemcima skupa i zato su razvili RCH i to će kod njih biti budućnost. MARS II se planiralo zamijeniti ili sa GMARS ili sa EuroPULS. Odabran je ovaj potonji.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:12.
|
|
|
|