Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Vojna povijest i tehnologija

Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.04.2025., 10:39   #5281
Quote:
Sla-Ve-Ri kaže: Pogledaj post
Genijalno, pa ti si upravo revidirao i UN-ovu povelju o pravu mora i međunarodno pomorsko pravo o slobodi prolaza međunarodnim vodama 12 NM od obale ili kroz uske morske tjesnace. Evo reci Rusima da onda o tebi mogu slobodno jurnuti sa svime što imaju iz Baltičke, Sjevernomorske i Tihooceanske flote i kad god zažele kroz Bospor i Dardanele u Crno more.
Pa ja ne znam tko je spomenuo tjesnace i međ. pravo. Svačije je međunarodno pravo da dobije torpedo ako se s brodom vrti tamo gdje se ratuje i gdje je jasno receno da su tu na vlastiti rizik... Ja koliko znam, pomorska blokada provođena čime već, je čin rata. Te zemlje su očito u ratu.
Kako rekoh, jasno mi je zašto Putinovič to nije učinio, ali to i dalje ne mijenja činjenicu da 1 Kilo zatvori cijelu ukrajinsku obalu, i bogme bi se cijeli svijet dobro namučio da to promijeni, ako je to Putinoviča volja i ako je spreman na posljedice toga...
Old 26.04.2025., 10:44   #5282
Nemamo mi podmornice, nažalost ih najvjerojatnije nikad nećemo ni imati (a daj Bože da stanje bude takvo da nam ništa više od Obalne straže ne bude potrebno i da prica o podmornicama ostane dokono lupanje pizdarija bas militarista na forumima), ali to ne znači da su važne i korisne, koliko god VFA i Domeniko upirali da nisu...
Old 26.04.2025., 10:50   #5283
Quote:
otok_kiril kaže: Pogledaj post
Pa ja ne znam tko je spomenuo tjesnace i međ. pravo. Svačije je međunarodno pravo da dobije torpedo ako se s brodom vrti tamo gdje se ratuje i gdje je jasno receno da su tu na vlastiti rizik... Ja koliko znam, pomorska blokada provođena čime već, je čin rata. Te zemlje su očito u ratu.
Kako rekoh, jasno mi je zašto Putinovič to nije učinio, ali to i dalje ne mijenja činjenicu da 1 Kilo zatvori cijelu ukrajinsku obalu, i bogme bi se cijeli svijet dobro namučio da to promijeni, ako je to Putinoviča volja i ako je spreman na posljedice toga...
Još te jednom lijepo molim da sa razumijevanjem pročitaš međunarodne konvencije koje to sve reguliraju, UN-ovu povelju o pravu mora i Montreuxovu Konvenciju o morskim tjesnacima i prolazima, pa onda ovdje ako želiš nastavi pisati takve svoje blasfemije o tome.

Ni Ruska trenutna vlast pod V.V. Putinom nije toliko luda i blesava da i to međunarodno pravo prekrši, jer bi se prvo i osnovno to njima samima moglo višestruko obiti o glavu i to na nekoliko mjesta.

Htjeli su iz sjevernomorske, baltičke i tihooceanske flote dovući flotne efektive kao pojačanja u Crno more kroz tjesnace Bospor i Dardanele ali im baš po tim konvencijama to nije dopušteno. Mogli su i to naravno probati napraviti na silu, ali tek onda bi bilo veselja po njih same!
Sla-Ve-Ri is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 10:59   #5284
Quote:
Nemamo mi podmornice, nažalost ih najvjerojatnije nikad nećemo ni imati (a daj Bože da stanje bude takvo da nam ništa više od Obalne straže ne bude potrebno i da prica o podmornicama ostane dokono lupanje pizdarija bas militarista na forumima), ali to ne znači da su važne i korisne, koliko god VFA i Domeniko upirali da nisu...
Važne i korisne su onima koji za to imaju sve potrebne ljudske, materijalne, tehničke i financijske resurse da ih ili nabave ili sami konstruiraju i izgrade u najmanje minimalnom broju od 4 komada i kasnije kako je potrebno održavaju i koriste na odgovarajućoj razini.

To ni jedna velika i bogata Njemačka nije u stanju za svojih 6 podmornica klase U212, manje od Njemačke, ali u odnosu na nas daleko bogatije Belgija, Danska i Finska od toga odustale, a ne mi koji nismo u stanju ni ove ostatke ostataka više od 35 godina stare površinske flote opremiti i održavati i u više od 10 godina izgraditi i uvesti u upotrebu dva "civilna" ophodna broda.
Sla-Ve-Ri is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 11:01   #5285
Quote:
Još te jednom lijepo molim da sa razumijevanjem pročitaš međunarodne konvencije koje to sve reguliraju, UN-ovu povelju o pravu mora i Montreuxovu Konvenciju o morskim tjesnacima i prolazima, pa onda ovdje ako želiš nastavi pisati takve svoje blasfemije o tome.

Ni Ruska trenutna vlast pod V.V. Putinom nije toliko luda i blesava da i to međunarodno pravo prekrši, jer bi se prvo i osnovno to njima samima moglo višestruko obiti o glavu i to na nekoliko mjesta.

Htjeli su iz sjevernomorske, baltičke i tihooceanske flote dovući flotne efektive kao pojačanja u Crno more kroz tjesnace Bospor i Dardanele ali im baš po tim konvencijama to nije dopušteno. Mogli su i to naravno probati napraviti na silu, ali tek onda bi bilo veselja po njih same!
Isto ko što za rusku flotu (a mislim i skoro bilo koju drugu na svijetu) je praktički nemoguće probiti se na silu kroz turske tjesnace, tako isto važi i za ono što sam govorio u vezi korištenja ruskih podmornica u Crnom moru i sprečavanja toga silom odn. opstanak ijedne flote u CM koja Rusiji ne odgovara...

Naravno, postoje i druge metode koje Rusiju mogu zaboliti, kako sam već rekao, pa to zato i ne čini, ali vojno gledano je moguće- a o tome i je cijela priča...
Old 26.04.2025., 11:02   #5286
Quote:
Važne i korisne su onima koji za to imaju sve potrebne ljudske, materijalne, tehničke i financijske resurse da ih ili nabave ili sami konstruiraju i izgrade izgrade u najmanje minimalnom broju od 4 komada i kasnije kako je potrebno održavaju i koriste na odgovarajućoj razini.

To ni jedna velika i bogata Njemačka nije u stanju za svojih 6 podmornica klase U212, manje od Njemačke, ali u odnosu na nas daleko bogatije Belgija, Danska i Finska od toga odustale, a ne mi koji nismo u stanju ni ove ostatke ostataka više od 35 godina stare površinske flote opremiti i održavati i u više od 10 godina izgraditi i uvesti u upotrebu dva "civilna" ophodna broda.
Mislim da sam ja jasno rekao da trebaju ambicije I resursi, čega mi nemamo...
Old 26.04.2025., 11:17   #5287
Quote:
Isto ko što za rusku flotu (a mislim i skoro bilo koju drugu na svijetu) je praktički nemoguće probiti se na silu kroz turske tjesnace, tako isto važi i za ono što sam govorio u vezi korištenja ruskih podmornica u Crnom moru i sprečavanja toga silom odn. opstanak ijedne flote u CM koja Rusiji ne odgovara...

Naravno, postoje i druge metode koje Rusiju mogu zaboliti, kako sam već rekao, pa to zato i ne čini, ali vojno gledano je moguće- a o tome i je cijela priča...
Rusi nisu zagospodarili u Crnome moru ni nad Ukrajinom koja im naravno ne odgovara jer su u ratu već više od 3 godine sa njima i koja flote ni površinske, a kamo li podmorničke nema!

Iz svoje "strateške luke" u Sevastopolju na Krimu ruska Crnomorska flota se morala povući u svoje nove luke na matičnom ruskom teritoriju u lukama Novorosijsk i Fedosija i u luku Očamčire u Abhaziji.

A podmornice same bez ikakve potpore sa površine i zraka su lak plijen za PP helikoptere i avione i osuđene na totalnu propast kao i ondašnje njemačke na Atlantiku u WW II.

Koja klasična podmornica će se oduprijeti jednom helikopteru AW101 sa 4 ili jednom avionu P-8 Poseidon sa čak 11 torpeda?

Jedine koje imaju i imat će svoju svrhu su one nuklearne naoružane nuklearnim balističkim projektilima, ali to je sasvim druga priča i dvosjekli mač ako bi se ikada i upotrijebile!
Sla-Ve-Ri is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 15:19   #5288
Quote:
Leanabel kaže: Pogledaj post
Slazem se many-m jer podmornice su za Hrvatsku neizbjezna buducnost, ali put do njih zahtijevat ce strpljiv i promisljen pristup.
Jer kao obalna drzava s bogatom pomorskom tradicijom, nasa dugorocna sigurnost ovisit ce o sposobnosti nadzora jadranskih plovnih puteva, a tu su podmornice nezamjenjiv element.
No problem nije u tome hocemo li ih ikada imati, vec kako i kada cemo doci do njih jer podmornice su samo jedan dio slozene slagalice obrane Jadrana u koju spadaju jos i MOL-i,mobilni radari,korvete(na kojima se trenutno radi) i naravno nista bez MPD koji bi trebali dici na razinu bataljuna u buducnosti.
Podmornice ne nastaju u dokovima, vec u dugorocnim planovima jer ako cekamo da nam 'zatrebaju', vec smo zakasnili.Zasto to govorim,jer svaka ozbiljna pomorska zemlja trebala bi znati da se podmornicki kapaciteti grade desetljecima tj. ne moze ih se kupiti "na brzinu" kad izbije kriza. Hrvatska, ako zeli imati takve snage, mora planirati unaprijed, cak i ako trenutno nema novca za njih.
Ne radi se o potrebi ni o priuštivosti. To postoji i sada, jer to je istina. Međutim svijest nacije i države nije još na razini da to spozna, što je vidljivo iz puno pokazatelja, zato je istina većini skrivena. Hrvati i Hrvatska nisu još dovoljno zreli, ozbiljni i odgovorni pripadnik zapadnog svijeta, mada je napredak u 35 god. značajan. Eventualno će u nekom trenutku to postati ili ako pak neće vjerojatno će u nekom trenutku izgubiti svoju državu. To je ipak manje vjerojatno, jer u procesu "odrastanja" imamo asistente sa zapada.

Quote:
A podmornice same bez ikakve potpore sa površine i zraka su lak plijen za PP helikoptere i avione i osuđene na totalnu propast kao i ondašnje njemačke na Atlantiku u WW II.

Koja klasična podmornica će se oduprijeti jednom helikopteru AW101 sa 4 ili jednom avionu P-8 Poseidon sa čak 11 torpeda?

Jedine koje imaju i imat će svoju svrhu su one nuklearne naoružane nuklearnim balističkim projektilima, ali to je sasvim druga priča i dvosjekli mač ako bi se ikada i upotrijebile!
Ranjive su, pogotovo u moru kakvo je Jadran. Još jedan razlog zašto je nabava korveta promašaj...
many-m is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 15:24   #5289
Quote:
Rusi nisu zagospodarili u Crnome moru ni nad Ukrajinom koja im naravno ne odgovara jer su u ratu već više od 3 godine sa njima i koja flote ni površinske, a kamo li podmorničke nema!

Iz svoje "strateške luke" u Sevastopolju na Krimu ruska Crnomorska flota se morala povući u svoje nove luke na matičnom ruskom teritoriju u lukama Novorosijsk i Fedosija i u luku Očamčire u Abhaziji.

Eto vidim da si otkrio ultimativno oružje protiv podmornice- AW-101 i P-8.
A ostatak svijeta čini se nije čuo za te nove izume iz UK/ITA/USA, pa budale i dalje veselo prave podmornice i konvencionalne i AIP i nuklearne... Valjda će kad i do njih doći te vijesti...

A o ovom ostatku uopće neću. Takve gluposti ne zaslužuju uopće odgovor.
Old 26.04.2025., 16:06   #5290
Quote:
Mislim da sam ja jasno rekao da trebaju ambicije I resursi, čega mi nemamo...
Hrvatska definitivno moze izgraditi modernu podmornicku flotu i postici znacajnu pomorsku sposobnost unatoc ogranicenim resursima, ali uz pametnu strategiju i strpljiv razvoj. Da bi se to postiglo, potrebno je sustavno djelovati na one koji odlucuju a to su politicari, javno mnijenje i vojni strategi. Ako se vojska, mediji, politicari i javnost ukljuce, postoji vrlo realna sansa da se ova ideja provede u narednih 5-10 godina.

Uzmimo Portugal za primjer, koji uspjesno koristi samo dvije podmornice za kontrolu svog dijela Atlantika, sto dokazuje da kvaliteta i strategija znace vise od golemog broja (prosle godine su bili na Artik sa svojom S161 https://www.portugalresident.com/por...tic-ice-flows/ ). Hrvatska ne treba nuklearne podmornice, vec moderne, pametne i ucinkovite platforme koje ce osigurati nasu pomorsku sigurnost.

Sto se tice financija, to nece biti problem. Trenutno izdvajamo 1,8% BDP-a za obranu (nek me netko ispravi ako grijesim), a plan je povecanje na 3,5% BDP-a (ako ne i vise), uz rast BDP-a. Novac nije problem, ali moramo poceti planirati unaprijed, cak i ako trenutno nemamo sredstava za njih.

Sto se infrastrukture tice, imamo Loru i Pulu, koja vec imaju dubinske vezove za podmornice. Ako je prije nekoliko godina francuska nuklearna podmornica S601 ( https://www.youtube.com/watch?v=_ocJ1I64Be0 ) mogla biti vezana u Lori, ne vidim razlog zasto ne bi mogle i nase buduce podmornice uz manja ulaganja.

Osim toga, imamo Divulje s vodenim tornjem, koji bi trebalo obnoviti uz partnerstvo nekakav dogovor. U proslosti su nam Norvezani nudili pomoc da ga zajedno osposobimo, pa ispravimo tu gresku...

E sad, ono sto je po meni najbitnije (ali ne i nesavladivo) jest obuka buducih podmornicara. Mozemo ih skolovati u inozemstvu (od jednog bivseg podmornicara sam cuo da smo suradjivali s njemackom podmornicarskom skolom prije), kao sto to rade mnoge druge drzave, a paralelno razvijati domace skolstvo s programom za podmornicare.

S druge strane, imamo i bivse podmornicare koji mogu podijeliti iskustvo, a iz bivseg sustava sigurno postoji i dokumentacija o operacijama koja bi bila korisna za planiranje patrolnih zona.
Old 26.04.2025., 16:17   #5291
Quote:
many-m kaže: Pogledaj post
Ranjive su, pogotovo u moru kakvo je Jadran. Još jedan razlog zašto je nabava korveta promašaj...
Još veći promašaj od toga bile bi još samo podmornice.
Sla-Ve-Ri is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 16:23   #5292
Quote:
Eto vidim da si otkrio ultimativno oružje protiv podmornice- AW-101 i P-8.
A ostatak svijeta čini se nije čuo za te nove izume iz UK/ITA/USA, pa budale i dalje veselo prave podmornice i konvencionalne i AIP i nuklearne... Valjda će kad i do njih doći te vijesti...
A o ovom ostatku uopće neću. Takve gluposti ne zaslužuju uopće odgovor.
Ostatak svijeta ima potporu za djelovanje tih svojih podmornica, kako na površini tako i u zraku.

Vidio bih kako bi bilo koje zapadne konvencionalne podmornice prošle da se nađu solo na megdan ruskim Ka-29 i Tu-142 bez potpore i zaštite svojih površinskih flota i zrakoplovstava koji sprečavaju djelovanje tih ruskih PP aviona i helikoptera ili ih barem drže na sigurnoj udaljenosti od djelovanja po njima.

Znam da na ostale argumentirane činjenice je teško iznijeti bilo kakve kontrargumente jer ih nema.
Sla-Ve-Ri is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 16:28   #5293
Quote:
Još veći promašaj od toga bile bi još samo podmornice.
Za razliku od korveta, podmornice su potrebne i korisne. Međutim nužna je podrška površinskih brodova s PZO velikog dometa. Zato bi nešto opremljeno i naoružano kao moderna fregata trebalo prethoditi eventualnoj nabavi podmornica.
many-m is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 16:47   #5294
Quote:
Hrvatska definitivno moze izgraditi modernu podmornicku flotu i postici znacajnu pomorsku sposobnost unatoc ogranicenim resursima, ali uz pametnu strategiju i strpljiv razvoj. Da bi se to postiglo, potrebno je sustavno djelovati na one koji odlucuju a to su politicari, javno mnijenje i vojni strategi. Ako se vojska, mediji, politicari i javnost ukljuce, postoji vrlo realna sansa da se ova ideja provede u narednih 5-10 godina.

Uzmimo Portugal za primjer, koji uspjesno koristi samo dvije podmornice za kontrolu svog dijela Atlantika, sto dokazuje da kvaliteta i strategija znace vise od golemog broja (prosle godine su bili na Artik sa svojom S161 https://www.portugalresident.com/por...tic-ice-flows/ ). Hrvatska ne treba nuklearne podmornice, vec moderne, pametne i ucinkovite platforme koje ce osigurati nasu pomorsku sigurnost.

Sto se tice financija, to nece biti problem. Trenutno izdvajamo 1,8% BDP-a za obranu (nek me netko ispravi ako grijesim), a plan je povecanje na 3,5% BDP-a (ako ne i vise), uz rast BDP-a. Novac nije problem, ali moramo poceti planirati unaprijed, cak i ako trenutno nemamo sredstava za njih.

Sto se infrastrukture tice, imamo Loru i Pulu, koja vec imaju dubinske vezove za podmornice. Ako je prije nekoliko godina francuska nuklearna podmornica S601 ( https://www.youtube.com/watch?v=_ocJ1I64Be0 ) mogla biti vezana u Lori, ne vidim razlog zasto ne bi mogle i nase buduce podmornice uz manja ulaganja.

Osim toga, imamo Divulje s vodenim tornjem, koji bi trebalo obnoviti uz partnerstvo nekakav dogovor. U proslosti su nam Norvezani nudili pomoc da ga zajedno osposobimo, pa ispravimo tu gresku...

E sad, ono sto je po meni najbitnije (ali ne i nesavladivo) jest obuka buducih podmornicara. Mozemo ih skolovati u inozemstvu (od jednog bivseg podmornicara sam cuo da smo suradjivali s njemackom podmornicarskom skolom prije), kao sto to rade mnoge druge drzave, a paralelno razvijati domace skolstvo s programom za podmornicare.

S druge strane, imamo i bivse podmornicare koji mogu podijeliti iskustvo, a iz bivseg sustava sigurno postoji i dokumentacija o operacijama koja bi bila korisna za planiranje patrolnih zona.
"Može" hrvatska isto tako konstruirati i proizvesti višenamjenski helikopter, i borbeni avion, i transportni avion, i tenk, i BOV na gusjenicama, i samohodni top, i VBR, i srednjedometni PZO, i korvetu, i fregatu, ... pa nije nikada ništa od toga ni proizvela. Da ne govorimo da nam za dva "civilna" patrolca treba više od 10 godina.

Portugal ima vojni proračun od 4.5 do 5 milijardi eura. Mi nećemo prijeći jedva 2 do 2.5 milijarde eura.

Što se infrastrukture tiče, eno sj.. se neki dan INA-ina crpka na Hvaru. Ta francuska podmornica mogla je pristati i biti vezana u bilo koju našu međunarodnu pomorsku luku koja gazom i infrastrukturom zadovoljava uvijete. Kao recimo i talijanski nosač aviona Cavour u Gružu. Hoćemo i njega nabavljati?

Ma da, svi će nama sve obnavljati i raditi svojim novcem, pa i te Divulje. Koji smo mi sretnici na ovome svijetu, pa to je čudo jedno!?

Imamo ranija iskustva sa obukom pilota sa njemačkim Luftwafeom i američkim USAF i USN, pa smo se sada u potpunosti okrenuli Francuzima.

Da, oni koji su još živi i nisu dementni jedva čekaju da ih se obiđe po staračkim domovima kako bi prenijeli svoja znanja i iskustva o tome. Trebali bi svakako poslati upit i Milanu Komaru u Crnu Goru. On svakako ima još najviše dokumentacije o svemu tome i ne sumnjam da bi nam to objeručke ponudio.
Sla-Ve-Ri is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 16:50   #5295
Quote:
many-m kaže: Pogledaj post
Za razliku od korveta, podmornice su potrebne i korisne. Međutim nužna je podrška površinskih brodova s PZO velikog dometa. Zato bi nešto opremljeno i naoružano kao moderna fregata trebalo prethoditi eventualnoj nabavi podmornica.
I još većeg i opremljenijeg zrakoplovstva!

U nekoj imaginarnoj Hrvatskoj koja ima više od 10 milijuna stanovnika ili je barem jednako tako bezobrazno bogata kao jedna Norveška, Danska ili Finska.

Ups, ove dvije zadnje isto nemaju podmornice!
Sla-Ve-Ri is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 17:14   #5296
Quote:
Daj, VFA sto naskaces na svaki post kao da je tebi osobno upucen? Jednostavno si naporan i zato si na ignore non stop.
S druge strane, za nekoga tko je do nedavno tvrdio da HRM ne treba nista vece od Island klase brodova i da bi se HRM trebala ugledati na mornaricu Kostarike nemoj se ljutiti ali nisi uopce mjerodavan da pricas o mornarici uopce.
Sad opet ides na ignore
Old 26.04.2025., 17:28   #5297
Quote:
Daj, VFA sto naskaces na svaki post kao da je tebi osobno upucen? Jednostavno si naporan i zato si na ignore non stop.
S druge strane, za nekoga tko je do nedavno tvrdio da HRM ne treba nista vece od Island klase brodova i da bi se HRM trebala ugledati na mornaricu Kostarike nemoj se ljutiti ali nisi uopce mjerodavan da pricas o mornarici uopce.
Sad opet ides na ignore
Molim te lijepo nemoj podmetati izmišljotine i laži o drugima koji to tako kako ti lažeš i podmećeš nikada nisu tvrdili, svaki put kad te se ovdje uhvati da pišeš koje kakve svoje slatkorječive teške izmišljotine koje se vrlo lako demantiraju argumentiranim činjenicama o tome iz realnog svijeta.
Sla-Ve-Ri is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 18:02   #5298
Quote:
Molim te lijepo nemoj podmetati izmišljotine i laži o drugima koji to tako kako ti lažeš i podmećeš nikada nisu tvrdili, svaki put kad te se ovdje uhvati da pišeš koje kakve svoje slatkorječive teške izmišljotine koje se vrlo lako demantiraju argumentiranim činjenicama o tome iz realnog svijeta.

island klasa

https://ibb.co/bGspjv9

kad budem nasao bisere koji si rekao za Kostariku budem ti to stavio ako nastavis biti zlocest, ali zato imam drugi tvoj biser

https://ibb.co/m7WpcFn
Old 26.04.2025., 18:21   #5299
Quote:
Grci time dobili sasvim 4 solidna patrolna broda za svoje potrebe sa kojima su zadovoljni, a imaju za razliku od nas ne jedno, nego 4 mora kojima moraju patrolirati. Oni očito opet i za to teške budale a mi najveći genijalci na svijetu sa našim Debeljakom i Brodosplitom.
Quote:
kad budem nasao bisere koji si rekao za Kostariku budem ti to stavio ako nastavis biti zlocest
Samo izvoli, jedva čekam!
Quote:
ali zato imam drugi tvoj biser

https://ibb.co/m7WpcFn
Evo ti sinoćnji po tebi očito isto "biser" bivšeg zapovjednika 191. ELA o tome kada i koliko ćemo mi iskoristiti sve sposobnosti Rafala.
Quote:
Ninić je rekao i da je s ovako složenom borbenom platformom vrlo nezahvalno prognozirati kad bi cijela eskadrila mogla postići potpunu operativnu sposobnost jer avion može puno toga.

- To nam nije niti cilj, pogotovo ne u narednih dvije, tri, pet godina. To će biti jedan dugotrajan proces.
Sla-Ve-Ri is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 18:50   #5300
Quote:
Ostatak svijeta ima potporu za djelovanje tih svojih podmornica, kako na površini tako i u zraku.

Vidio bih kako bi bilo koje zapadne konvencionalne podmornice prošle da se nađu solo na megdan ruskim Ka-29 i Tu-142 bez potpore i zaštite svojih površinskih flota i zrakoplovstava koji sprečavaju djelovanje tih ruskih PP aviona i helikoptera ili ih barem drže na sigurnoj udaljenosti od djelovanja po njima.

.
Pa o tome ja i govorim da je riječ o jebenom Crnom moru, a ne Torresovu prolazu, gdje Rusi imaju svu tu moguću potporu od Ka, do Tu, do ovog i onog. I na kraju toga svega dođu podmornice. I onda ćeš ti i dalje tvrditi kako su podmornice nebitne i ne valjaju ništa i kako je to pametna Ukrajina sve porazila dronovima.
Pa bogati što nisu Amerikanci i Britanci i Talijani isto tako naštancali dronova od jetskijova i glisera, a ne se zajebavali sa AW-101 od 150 mil. dolara komad i P-8 od 300 milijuna dolara komad?

Ajde ne budi naporan.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:08.