Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Vojna povijest i tehnologija

Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.04.2025., 19:33   #5301
Quote:
otok_kiril kaže: Pogledaj post
Pa o tome ja i govorim da je riječ o jebenom Crnom moru, a ne Torresovu prolazu, gdje Rusi imaju svu tu moguću potporu od Ka, do Tu, do ovog i onog. I na kraju toga svega dođu podmornice. I onda ćeš ti i dalje tvrditi kako su podmornice nebitne i ne valjaju ništa i kako je to pametna Ukrajina sve porazila dronovima.
Pa bogati što nisu Amerikanci i Britanci i Talijani isto tako naštancali dronova od jetskijova i glisera, a ne se zajebavali sa AW-101 od 150 mil. dolara komad i P-8 od 300 milijuna dolara komad?

Ajde ne budi naporan.
A slavim te Bože, da, podmornice dođu na kraju, a ne na početku!

Kad imaš nekoliko različitih slojeva i grana oružanih sustava koji rade zajedno, različitih tipova površinskih brodova i zračnih platformi, podmornice ti dođu kao točka na "I", "kec na desetku", ...

Kad imaš samo podmornice, a nemaš ništa ostalo za potporu njihovog djelovanja ili je to vrlo skromno i neadekvatno, kao u našem slučaju, bilo kakve podmornice kao takve same za sebe su ti onda samo lake mete za neprijateljske PP sustave, bilo one na površinskim platformama, bilo one u zraku.

Te američke, britanske i talijanske MH-60, AW101 i P-8 štite i podupiru jake zrakoplovne i površinske udarne grupe sa nosačima, razaračima i PZO fregatama i naravno njihove podmornice ispod svega toga.
Sla-Ve-Ri is online now  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 19:42   #5302
Quote:
Sla-Ve-Ri kaže: Pogledaj post
A slavim te Bože, da, podmornice dođu na kraju, a ne na početku!

Kad imaš nekoliko različitih slojeva i grana oružanih sustava koji rade zajedno, različitih tipova površinskih brodova i zračnih platformi, podmornice ti dođu kao točka na "I", "kec na desetku", ...

Kad imaš samo podmornice, a nemaš ništa ostalo za potporu njihovog djelovanja ili je to vrlo skromno i neadekvatno, kao u našem slučaju, bilo kakve podmornice kao takve same za sebe su ti onda samo lake mete za neprijateljske PP sustave, bilo one na površinskim platformama, bilo one u zraku.

Te američke, britanske i talijanske MH-60, AW101 i P-8 štite i podupiru jake zrakoplovne i površinske udarne grupe sa nosačima, razaračima i PZO fregatama i naravno njihove podmornice ispod svega toga.
Pa tko je rekao da ruske Kilo u Crnom moru ne bi bile poduprte od strane ostatka ruskih OS?

Ja ne govorim o našim podmornicama, niti sam rekao da ćemo ih imati, nego da, ako neka zemlja ima- po 3. put ponavljam za one što slabije kontaju: more ( check ), ambiciju ( jok ) i novce ( jok )- da će onda imati i podmornice- sad ove ili one, svoje ili uvozne, konvencionalne, AIP, nuklearne, kakve već hoće i treba. Mi od toga imamo samo more, dakle prema tome, priča o našim ikakvim podmornicama je samim time stvar nadmudrivanja i mokrih snova po forumima.
Old 26.04.2025., 20:40   #5303
Quote:
Pa tko je rekao da ruske Kilo u Crnom moru ne bi bile poduprte od strane ostatka ruskih OS?
Protiv NATO-a ili SAD, UK, Francuza teško, jer vidimo da im to sada i protiv Ukrajinaca koji nemaju ni RM, ni podmornice, a baš ni neko zrakoplovstvo baš ne uspijeva.
Quote:
Ja ne govorim o našim podmornicama, niti sam rekao da ćemo ih imati, nego da, ako neka zemlja ima- po 3. put ponavljam za one što slabije kontaju: more ( check ), ambiciju ( jok ) i novce ( jok )- da će onda imati i podmornice- sad ove ili one, svoje ili uvozne, konvencionalne, AIP, nuklearne, kakve već hoće i treba. Mi od toga imamo samo more, dakle prema tome, priča o našim ikakvim podmornicama je samim time stvar nadmudrivanja i mokrih snova po forumima.
Opet kažem, slava ti Bože!
Sla-Ve-Ri is online now  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 21:22   #5304
Quote:
many-m kaže: Pogledaj post
Ranjive su, pogotovo u moru kakvo je Jadran. Još jedan razlog zašto je nabava korveta promašaj...
O tome sam već pisao...brodovi su velike i spore mete.
Kad su RAKETNU krstaricu "Moskva" potopile dvije ukrajinske ne toliko sofisticirane rakete "Neptun" i potopili još trećinu crnomorske flote koja se sada uspješno sakriva od ukrajinskih dronova i koja ne isplovljava izvan baze. Što bi onda napravilo od neke minimalno naoružane i jeftine fregatice?
Ona služi samo za pokazivanje kako i mi eto imamo brodić od 100 metara...i za naslikavanje Milanovića,Plenkovića i inih.
Old 26.04.2025., 21:27   #5305
Quote:
Protiv NATO-a ili SAD, UK, Francuza teško, jer vidimo da im to sada i protiv Ukrajinaca koji nemaju ni RM, ni podmornice, a baš ni neko zrakoplovstvo baš ne uspijeva.
Pa nek uđe recimo američka CBG unutra kroz Bospor u pomoć Ukrajincima kad su takve face, bit će zanimljivo vidjeti koliko će preživjeti...
Old 26.04.2025., 21:34   #5306
Quote:
Rusi nisu zagospodarili u Crnome moru ni nad Ukrajinom koja im naravno ne odgovara jer su u ratu već više od 3 godine sa njima i koja flote ni površinske, a kamo li podmorničke nema!

Iz svoje "strateške luke" u Sevastopolju na Krimu ruska Crnomorska flota se morala povući u svoje nove luke na matičnom ruskom teritoriju u lukama Novorosijsk i Fedosija i u luku Očamčire u Abhaziji.

A podmornice same bez ikakve potpore sa površine i zraka su lak plijen za PP helikoptere i avione i osuđene na totalnu propast kao i ondašnje njemačke na Atlantiku u WW II.

Koja klasična podmornica će se oduprijeti jednom helikopteru AW101 sa 4 ili jednom avionu P-8 Poseidon sa čak 11 torpeda?

Jedine koje imaju i imat će svoju svrhu su one nuklearne naoružane nuklearnim balističkim projektilima, ali to je sasvim druga priča i dvosjekli mač ako bi se ikada i upotrijebile!
Ima podmornica protuzračne rakete...nije više WW2...ima tu 80 godina evolucije ipak?
Jedna podmornica,jedan brod,jedan zrakolov,na kraju jedan čovjek nikad nema šanse protiv čopora...to je valjda logično?
Old 26.04.2025., 21:40   #5307
Quote:
Pa nek uđe recimo američka CBG unutra kroz Bospor u pomoć Ukrajincima kad su takve face, bit će zanimljivo vidjeti koliko će preživjeti...
Prije će američka nego ruska to je valjda jasno...NATO za NATO...
Ali turci su rekli svoje...ratni brodovi neće kroz Bospor i točka,bilo koji i bilo čiji
Old 26.04.2025., 21:44   #5308
Quote:
Uglavnom, ako i opet neće biti ni slova o podmorničarstvu i u slijedećem DPR do 2036. kao što to nije bilo ni u prethodna dva, možemo slobodno i definitivno zaključiti te maštarije o podmornicama kod nas.
DPR nije sveto pismo ni nešto što je uklesano u kamen.
Ako nam se ne daj Bože dogodi neka ugroza i ako nam budu podmornice neophodne netko će reći...ali mi to ne smijemo imati jer piše u DPR-u tako...
Moš mislit....sila ne pita
Old 26.04.2025., 23:06   #5309
Quote:
Studengora kaže: Pogledaj post
O tome sam već pisao...brodovi su velike i spore mete.
Kad su RAKETNU krstaricu "Moskva" potopile dvije ukrajinske ne toliko sofisticirane rakete "Neptun" i potopili još trećinu crnomorske flote koja se sada uspješno sakriva od ukrajinskih dronova i koja ne isplovljava izvan baze. Što bi onda napravilo od neke minimalno naoružane i jeftine fregatice?
Ona služi samo za pokazivanje kako i mi eto imamo brodić od 100 metara...i za naslikavanje Milanovića,Plenkovića i inih.
Pisao si puno gluposti.
Zar si mislio HRM opremat zastarjelom ruskom i sovjetskom tehnologijom po uzoru na rusku Crnomorsku flotu?

Moderne zapadne fregate se s takvim prijetnjama uspješno nose.

French Navy Air Defense FREMM Intercepts 3 Ballistic Missiles
https://www.navalnews.com/naval-news...stic-missiles/

The Anti-Ship Missile Arsenal Houthis Are Firing Into The Red Sea
https://www.twz.com/the-anti-ship-mi...to-the-red-sea

Iz stečenih vlastitih iskustava, kao i ruskog debakla, zapadne mornarice dodatno opremaju postojeće i iskustva primjenjuju za buduće brodove, koji će biti još bolji.
many-m is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.04.2025., 23:58   #5310
Quote:
Pisao si puno gluposti.
Zar si mislio HRM opremat zastarjelom ruskom i sovjetskom tehnologijom po uzoru na rusku Crnomorsku flotu?

Moderne zapadne fregate se s takvim prijetnjama uspješno nose.

French Navy Air Defense FREMM Intercepts 3 Ballistic Missiles
https://www.navalnews.com/naval-news...stic-missiles/

The Anti-Ship Missile Arsenal Houthis Are Firing Into The Red Sea
https://www.twz.com/the-anti-ship-mi...to-the-red-sea

Iz stečenih vlastitih iskustava, kao i ruskog debakla, zapadne mornarice dodatno opremaju postojeće i iskustva primjenjuju za buduće brodove, koji će biti još bolji.
Kako oboriti dvije hipersonične npr?

Zar stvarno mislite da će naše korvete biti naoružane kao što su francuske ili engleske?
Bit će to neki bazni model...za šepurenje političara i na radost nekih forumaša...ništa više...
U stvarnom ratu bi po površinskoj floti neprijatelja jedini učinkoviti bili pokretni lanseri po otocima.
Svaki naš otok je američki nosač zrakoplova ili bojni brod.
Sjetimo se kako je prošla perjanica jna,razarač Split.
Otkad su ih natamburali nikad više nisu iz baze isplovili...

Poslano sa mog moto e(7) power koristeći Tapatalk
Old Jučer, 01:04   #5311
Quote:
Kako oboriti dvije hipersonične npr?

Zar stvarno mislite da će naše korvete biti naoružane kao što su francuske ili engleske?
Bit će to neki bazni model...za šepurenje političara i na radost nekih forumaša...ništa više...
U stvarnom ratu bi po površinskoj floti neprijatelja jedini učinkoviti bili pokretni lanseri po otocima.
Svaki naš otok je američki nosač zrakoplova ili bojni brod.
Sjetimo se kako je prošla perjanica jna,razarač Split.
Otkad su ih natamburali nikad više nisu iz baze isplovili...

Poslano sa mog moto e(7) power koristeći Tapatalk
A kako su to naoružane francuske ili engleske korvete?

Korvete nemaju dovoljno istisnine ni prostora da bi se mogle odgovarajuće opremiti i naoružati. Korvete kao kapitalni brodovi mornarice su rasipanje novaca na ništa. Korvete mogu eventualno biti multiplikator određenih sposobnosti u pratnji fregata i razarača ili služiti kao ophodni brod druge linije. Fregata je najmanji brod koji je smislen kao kapitalni brod mornarice, brod prve linije. Također najmanji brod koji može pružati PZO zaštitu podmornicama, da pritom ne otkrije njenu blisku lokaciju. Evo primjerice područje pod PZO zaštitom GOWIND korvete u odnosu na FREMM fregatu:

Gdje se nalazi podmornica?
many-m is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 01:41   #5312
Quote:

Gdje se nalazi podmornica?
Ispod površine mora !
Pravopisne greške zanemarite. Po forumima pišem kad uhvatim nešto malo slobodnog vremena i živo mi se fućka hoće li pisati zrakoplov ili zraplokov. Koje mi slovo prvo dođe pod prste to će i ostati......
iks3m is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 07:58   #5313
Ti krugovi izgledaju jako lijepo- u teoriji...
Old Jučer, 08:16   #5314
a gle many-m,sigurno ne bi imao nista protiv da HRM nabavi nesto ovako https://www.seaforces.org/marint/Isr...s-Corvette.htm a istisnina je manja od 2000 tona
Old Jučer, 09:28   #5315
Quote:
Leanabel kaže: Pogledaj post
a gle many-m,sigurno ne bi imao nista protiv da HRM nabavi nesto ovako https://www.seaforces.org/marint/Isr...s-Corvette.htm a istisnina je manja od 2000 tona
Pišem načelno. Ima naravno izuzetaka, besmislenih zbog cijene i ograničenja u odnosu na pravu stvar. Tako i među fregatama koje nisu sposobne ni sebe braniti kao njemačka F125...

Quote:
iks3m kaže: Pogledaj post
Ispod površine mora !
Ostaje bez daha!
many-m is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 12:34   #5316
Ovo su talijanske podmornice koje će od Rusa štititi internetske kabele u Jadranu

Njih, ali i druge kabele u talijanskim teritorijalnim vodama trebale bi štititi podmornice klase Todaro, a talijanska ratna mornarica ima ih četiri u sastavu.

Tko će štititi hrvatsko podmorje?
Tko ga uopće čuva?
Nitko...
Zato su podmornice potreba ako želimo u potpunosti zaštititi naš suverenite!

https://www.tportal.hr/vijesti/clana...-foto-20220719
Old Jučer, 12:45   #5317
Bitna stavka kod klase "Todaro" ili 212A
Podmornice mogu raditi velikom brzinom na dizel pogon ili se prebaciti na AIP sustav za tiho sporo krstarenje, ostajući uronjene do tri tjedna s malo ispušne topline.
Neki forumaši još misle kako samo nuklearne podmornice mogu biti uronjene više od par sati??
Teza je iz vremena WW2...dakle 80 godina stara...
Old Jučer, 13:23   #5318
Quote:
Ovo su talijanske podmornice koje će od Rusa štititi internetske kabele u Jadranu

Njih, ali i druge kabele u talijanskim teritorijalnim vodama trebale bi štititi podmornice klase Todaro, a talijanska ratna mornarica ima ih četiri u sastavu.

Tko ga uopće čuva?
Nitko...

Rusi nasrću na kabele po Jadranu??!
Dominko123 is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 14:13   #5319
Quote:
U svakom slučaju više od onih ruskih BS BG.
Sla-Ve-Ri is online now  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 15:13   #5320
Quote:
Ima podmornica protuzračne rakete...nije više WW2...ima tu 80 godina evolucije ipak?
Nema!

Jedini takav zapadni sustav IDAS za U212 je još u razvoju. Rusi su isto isprobavali ali na kraju su odustali. Sad i ako u opće imaju radi se prijenosnim MANPADS-ima Igla i Verba. Sve to je IC vođeno, može se ometati i vrlo kratkog je dometa, pa je upitno učinkovito i protiv helikoptera, a protiv aviona je sigurno neučinkovito.
Quote:
DPR nije sveto pismo ni nešto što je uklesano u kamen.
Ako nam se ne daj Bože dogodi neka ugroza i ako nam budu podmornice neophodne netko će reći...ali mi to ne smijemo imati jer piše u DPR-u tako...
Moš mislit....sila ne pita.
Naravno da nije sveto pismo ali svi DPR-ovi do sada su jasno pokazivali maksimum do kojega je država spremna ići u opremanju OS. Više od onoga što je ikada pisalo se nikada nije išlo niti će se ići. Samo manje od navedenog. Pa ako i sada u budućem DPR (do 2036.) kao i u prethodna dva neće pisati ništa o podmorničkim sposobnostima, onda o nikakvim podmornicama kod nas nema govora ni u teoriji do najranije 2040-ih.

Ugroza i neophodno znači da treba brzo djelovati jer je to nužno odmah i sad. Nabava / izgradnja podmornica sigurno nije brz proces jer to traje više od 5 godina, tako da se ugroza i neophodno s procesom nabave / izgradnje podmornica i podmorničkih sposobnosti uopće ne idu zajedno.
Quote:

Tko ga uopće čuva?
Nitko...

Još jedan klickbejt uradak suvremenog hrvatskog novinarstva koji nema veze s vezom.

Za zaštitu bilo kakvih podmorskih kabela (energetski, mrežni, naponski, podatkovni, ...) bilo kakve podmornice su samo malo učinkovitije od tenka ili samohodne haubice.

Diverzije na takvu infrastrukturu se izvode pojedinačno i malim specijlanim snagama i opremom. Ako je infrastruktura dostupna na maloj ljudima dostupnoj dubini to se izvodi roniocima (primjer plinovoda Sjeverni tok 2) a na velikim dubinama (nekoliko stotina ili više od 1.000 m, gdje ne mogu zaroniti ni podmornice) robotiziranim daljinski upravljanim ronilicama. Bilo sa manjih brodova (čak privatnih jahti, opet primjer Sjevernog toka 2) ili sa velikih matičnih brodova koji služe za potporu.
Quote:
Bitna stavka kod klase "Todaro" ili 212A
Podmornice mogu raditi velikom brzinom na dizel pogon ili se prebaciti na AIP sustav za tiho sporo krstarenje, ostajući uronjene do tri tjedna s malo ispušne topline.
Neki forumaši još misle kako samo nuklearne podmornice mogu biti uronjene više od par sati??
Teza je iz vremena WW2...dakle 80 godina stara...
Bitna stavka za ta 3 tjedna uronjenosti:

"Za zrakoplov je razvijena sonarna plutača s vlastitim izvorom energije i memorijom, dizajnirana da ostane na moru do 2 mjeseca (8 tjedana) i povremeno razmjenjuje informacije sa protupodmorničkog zrakoplova."

Pa što je više? 3 tjedna podmornice ili 8 tjedana sonarne plutače?
Sla-Ve-Ri is online now  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:07.