|
|
01.11.2023., 17:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2022.
|
Na današnji dan, 1. studenoga, 1993. godine Ugovorom iz Maastrichta osnovana je Europska unija.
|
|
|
04.11.2023., 11:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2006.
|
Prijedlog promjene EU kakvu poznajemo
-Europska komisija se smanjuje na 15 umjesto 27
-EU parlament će moći predlagati zakone
-parlament će moći smjenjivati povjerenike
-ukidanje prava veta
Naravno u medijima ni riječi, više ih zanima crna kronika iz nečlanica nego bilo što iz EU, iako nas se ovo izravno tiče.
|
04.11.2023., 12:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Michael Collins kaže:
Naravno u medijima ni riječi, više ih zanima crna kronika iz nečlanica nego bilo što iz EU, iako nas se ovo izravno tiče.
|
To je jako veliki problem i propust hrvatskih medija u kojima uopće nema ničega iz EU, no svakodnevno nas bombardiraju informacijama iz Srbije, BiH,...itd. koje su još daleko od članstva u EU.
Ništa čudno kada znamo tko su vlasnici tih istih medija i koju politiku provode.
Ono što se događa u EU ima jak izravan utjecaj i na Hrvatsku kao članicu te iste EU te bi nas se to trebalo jako ticati. O odlukama u EU ovisi život nas u Hrvatskoj.
Također, mnogi ljudi u Hrvatskoj žive kao da Hrvatska još nije u EU, a u EU smo već više od 10 godina.
|
|
|
05.11.2023., 21:50
|
|
Registrirani korisnik
|
S Facebook profila Europskog parlamenta u Hrvatskoj:
Kroz godinu prve okrugle obljetnice članstva Hrvatske u EU prisjećamo se najvažnijih događaja i projekata koji su živote hrvatskih građana učinili boljim nego što bi bili da članstva nije bilo. Deset projekata za deset europskih godina otvorili smo konačnim povezivanjem hrvatskog teritorija preko Pelješkoga mosta, nastavili sa slobodom kretanja u EU, roamingom i ulaganjima u Hrvatsku, a danas govorimo o zaštiti potrošača.
Europskim mjerama za zaštitu potrošača štite se zdravlje i sigurnost te ekonomski i pravni interesi europskih potrošača neovisno o tome gdje unutar Unije žive, putuju ili kupuju. Odredbama EU-a reguliraju se i fizičke transakcije i e-trgovina. One obuhvaćaju propise opće primjene te odredbe za pojedine proizvode, uključujući lijekove, genetski modificirane organizme, duhanske proizvode, kozmetičke proizvode, igračke i eksplozive.
Cilj je zajamčiti da svi potrošači — neovisno o tome gdje unutar Unije žive, putuju ili kupuju — uživaju jednaku visoku razinu mogućnosti da zaštite vlastite interese jer smisao Europske unije nije samo mjesto boravka, već i osjećaj da je čitava Europa vaša! 🇭🇷🤝🇪🇺 #europskih10
Više 👇
https://www.europarl.europa.eu/facts...tite-potrosaca
|
|
|
08.11.2023., 08:31
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Oct 2020.
|
jos ne primaju EU IBAN za SEPA terecenje, cak i HNB tvrdi da je to oke. Failali smo na dosta stvari, no, najbolja stvar EU je da nas je, sad vec vjerojatno preko 600k pobjeglo od financiranja HDZ-a, branitelja, vukovara, bosancuga i hercegovaca i slicnih. Nema mi ljepseg nego trosit lovu van HR, jeftinije i bolje 
|
|
|
11.11.2023., 21:01
|
|
Postojim.
Registracija: Aug 2019.
|
Quote:
Michael Collins kaže:
-ukidanje prava veta
|
Pa nije još ni Parlament usvojio. Usvojit će na sjednici 20-24. studenog. Izvjestavat će u prosincu, tad bi valjda trebalo biti glasanje na Europskom vijeću (prije su ignorirali, ali španjolsko predsjedništvo je obećalo progurati sad ovaj prijedlog na glasanje), treba samo 14 država da se sazove konvencija, bit će zanimljivo kako Plenković glasa, znam da ne voli ukidanje veta u vanjskoj politici, ali ne voli ni ispasti euroskeptičan.
Iako je pitanje koliko sve ima smisla kad na kraju sve države trebaju ratificirati, vjerojatno će Francuska i Njemačka morati trošiti velike količine političkog kapitala da bi do ičeg došlo.
|
|
|
17.11.2023., 14:29
|
|
Postojim.
|
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...v/2513212.aspx
Plenković kaže da sa je protiv ukidanja veta, što mislim da je glupo, sva opravdanja veta se svode na neku sebičnost. Nacionalni interes je besmislica većinu vremena.
|
|
|
17.11.2023., 14:44
|
|
Postojim.
|
Nadam se da postoji neki mehanizam političkog pritiska kojim bi se mogle progurati reforme, zasad se čini jedinl blokirati proširenje (najviše Ukrajinu) dok ne bude promjena što bi loše izgledalo u javnosti.
Ja osobno bi htio da EU bude država, što se tiče vanjske politike sve prenijeti na EU, neka ju vodi Komisija (koja bi kao vlada bila vezana zaključcima Parlamenta), a Vijeće i Parlament bi eventualno skupa ratificirali Ugovore. Ali to će proći malo sutra. Predložene promjene za buduće promjene predlažu većine od 4/5 dfžava i ako 4/5 ne ratificiraju unutar 2 godine ide na referendum na razini EU gdje bi bila potrebna većina glasova i većina država. To isto ima malo šanse ali mislim da bi bilo najvažnije i najutjecajnije.
Od malo praktičnijih stvari također trenutni prijedlog Parlamenta ima zanimljivio i da Europol može provoditi istrage i operative akcije i to bez pristanka nacionalnih vlasti.
Također je predloženo da EU ima svoje vojne snage (uključujući i rapid reaction force ali nije ograničeno to pretpostavljam da ovi koji to predlažu žele zapravo puno veće snage. Te da Europska obrambena agencija kupuje oružje i za te snage i za države. I naravno i tu bi se smanjile potrebne većine za vojne odluke predložene su 2/3 država.
|
|
|
17.11.2023., 14:49
|
|
Postojim.
|
Zanima me što Collins misli os vemu ovome, iako pretpostavljam da je sličan Plenkovićevom stavu.
|
|
|
17.11.2023., 16:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Pravo veta je nezamjenjivo.
Bez toga, EU prestaje biti zajednica država i postaje Federacija.
|
17.11.2023., 16:53
|
|
Postojim.
|
Quote:
Michael Collins kaže:
Pravo veta je nezamjenjivo.
Bez toga, EU prestaje biti zajednica država i postaje Federacija.
|
Veta nema u većini područja, u kojim područjima misliš da je nužan, vanjska politika, porezi, ili samo izmjena ugovora? Plenkovič mi se čini misli prvenstveno na vanjsku politiku.
Također što misliš kakve su šanse po nekakvom tvom pogađanju da se sazove konvencija (španjolsko predsjedništvo kaže da bi moglo bit) i da se bar nekakve promjene na kraju ratificiraju?
I misliš li da je nužno da ne bude federacija, misliš li da su samo nacionalne države legitimne ili nešto slično?
|
|
|
17.11.2023., 21:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
Michael Collins kaže:
-ukidanje prava veta
|
A cuj meni je recimo EU ok stvar, bilo je vrijedno napora da se tu nadjemo. Ali iskreno ovo sto je linkao Green Zebra je jedva vrijedno napora da to idem citati...nema tu nista, po meni nikakvih bitnih promjena u sustini unije u smislu nekog veceg ili manjeg integriranja. Proracun EU je nekih 2% proracuna drzava clanica, to nije i nece postati drzava.
Prakticki od bitnog samo je u igri hoces sam moci blokirati da nekome EU lupi sankcije i hoces li moci sam blokirati Ukrajinu i Balkan da udje u EU...a ionako je neodrzivo kada si sam protiv svih...
|
|
17.11.2023., 21:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2017.
|
Europa neka se prvo osamostali, prestane biti američka pudlica i krene gledati na svoje interese, a ne slušati svaku budalu, a onda se možemo razgovarati o nekakvom ukidanju veta. Načelno nisam za to, ali u ovom trenutku ne jer bi to za početak značilo dodatno krcanje Europe ilegalnim migrantima.
|
|
|
19.11.2023., 13:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
The Green Zebra kaže:
Veta nema u većini područja, u kojim područjima misliš da je nužan, vanjska politika, porezi, ili samo izmjena ugovora? Plenkovič mi se čini misli prvenstveno na vanjsku politiku.
Također što misliš kakve su šanse po nekakvom tvom pogađanju da se sazove konvencija (španjolsko predsjedništvo kaže da bi moglo bit) i da se bar nekakve promjene na kraju ratificiraju?
I misliš li da je nužno da ne bude federacija, misliš li da su samo nacionalne države legitimne ili nešto slično?
|
Za ratifikaciju po državama članicama nema teoretske šanse u ovome desetljeću.
EU je plemenita ideja, ali mislim da ne bi trebala ići dalje od ovoga što imamo.
Nema smisla raditi državu od saveza država.
Nemamo zajednički jezik, nemamo zajedničku vanjsku politiku. Ekonomski smo prerazličiti, članice bivšeg istočnog bloka čine samo 8% ukupne ekonomije Unije.
|
19.11.2023., 20:53
|
|
Registrirani korisnik
|
A dali bi i dalje za svaku promjenu EU ugovora bila potrebna zasebna ratifikacija od strane svih clanica?
Ako bi onda ne odgovara istini Plenkoviceva ili bilo cija interpretacija o ukidanju veta u EU.
Mislim da je na bubnju veto za ono za sto si se vec odrekao suvereniteta. I dao ga Uniji da odlucuje umjesto tebe. Ili suodlucuje, sta vec.
|
|
20.11.2023., 17:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2018.
|
EU treba staviti jednake zakone tj. jednako sudstvo u svim članicama,
a ne da sudski predmet u Njemačkoj traje 3 godine, a kod nas 20 (još se ponavlja jer ga Vrhovni obori).
To je Ahilova peta EU, to bi se moralo smjesta riješiti.
Ne mislim zakone u smislu financijskih kazni, to može biti različito sukladno platežnoj moći, nego kazneni i prekršajni zakoni, gospodarski pogotovo.
|
|
|
21.11.2023., 10:54
|
|
Postojim.
|
Quote:
klapalo kaže:
A dali bi i dalje za svaku promjenu EU ugovora bila potrebna zasebna ratifikacija od strane svih clanica?
Ako bi onda ne odgovara istini Plenkoviceva ili bilo cija interpretacija o ukidanju veta u EU.
Mislim da je na bubnju veto za ono za sto si se vec odrekao suvereniteta. I dao ga Uniji da odlucuje umjesto tebe. Ili suodlucuje, sta vec.
|
U ovom prijedlogu bi se buduće promjene ugovora radile 4/5 članica, i ako 4/5 odobre u Vijeću a ne ratificiraju nakon 2 godine onda ide na referendum gdje je potrebna većina glasača i glasača u većini država.
|
|
|
21.11.2023., 11:02
|
|
Postojim.
|
Ali Plenković vjerojatno misli na vanjsku politiku većinom.
|
|
|
22.11.2023., 11:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
The Green Zebra kaže:
Ali Plenković vjerojatno misli na vanjsku politiku većinom.
|
EU je dobrovoljni savez drzava sa ogranicenim ovlastima navedenim u Ugovoru. Tako da i vanjska politika EU ima ogranicne ovlasti.
U principu ja sam za to da dobrovoljni savez drzava jos jednom sjedne za stol, jasno definira zajdnicke ovlasti te ih ratificira (jednoglasno), a nakon toga o tim pitanjima odlucuje sa vecinom od 50% drzava clanica, dok za svaku promjenu dogovorenog treba i dalje jednoglasno.
Nismo mala djeca, do kada ce se gubiti vrijeme i novac na usaglasavanje stvari za koje unaprijed dobrovoljno pristajes da vise nemas suvereno pravo jer si u savezu?
Jednostavno je, sve stvari sto ne zelis da idu sa 50% glasova clanica izbacis iz Ugovora i vise to nije zajdnicko podrucje...
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:08.
|
|
|
|