Radno, socijalno i obiteljsko pravo Ugovori o radu i radni odnos, mirovinsko, zdravstveno, alimentacija, brak i razvod, posvojenje, skrbništvo, roditeljska skrb i dr. |
|
|
09.10.2020., 13:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2016.
|
Smije.
Ali - ostali poslovi moraju biti u istoj razini stručne spreme koja je potrebna i za "osnovni" posao i moraju biti slični po opisu. Dakle, projektant ne može pod "ostale poslove" koji nisu specificirani u ugovoru raditi kao čistačica. Ni obratno. Karikiram.
To je sa stajališta radnih odnosa.
Sa stajališta zaštite na radu isto može, ali opet pod određenim uvjetima, da ne idem sad u detalje.
|
|
|
09.10.2020., 16:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
puno hvala, sve jasno, logično.
|
|
|
11.10.2020., 19:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2017.
|
Zaposlio bih se putem ugovora o djelu ili autorskog ugovora i ostvarivao bi prihode od oko 550 kn mjesečno. Pošto sam trenutno završio izvanredni diplomski zanima me koja bi bila procedura oko rješavanja tehničkih stvari pri zapošljavanju (burza, porezna, mirovinsko, zdravstevno...)? Ovo mi je i prvi radni odnos pa me zanima moram li se odjaviti s porezne kartice roditelja ili prihodi kroz ova 2 ugovora spadaju pod onih 15 tisuća limita, kao i kod rada preko student servisa?
Hvala!
|
|
|
14.10.2020., 13:50
|
|
Adidasčar
Registracija: May 2008.
|
Ako sam zaposlen na probni rok na na dva ipo mjeseca,kada najranije mogu dati otkaz odnosno otici otamo?
|
14.10.2020., 15:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Dva tjedna od dana uručivanja otkaza. Osim ako je ugovorom određeno povoljnije za tebe.
|
|
|
15.10.2020., 13:35
|
|
Adidasčar
|
Quote:
Doreen Mana kaže:
Dva tjedna od dana uručivanja otkaza. Osim ako je ugovorom određeno povoljnije za tebe.
|
Znaci prvo najavit i tek od tog momenta dva tjedna? Uf... Puno.
|
16.10.2020., 14:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Pa možeš se ti s poslodavcem dogovoriti i za manje, pa dati sporazumni. Ovo je ako daš redovni otkaz jer ne možeš nešto povoljnije "isposlovati". I ponavljam, ne "najavljuješ" - nego daješ pisani otkaz. To je gotov čin, nisi ga najavio. Dao si otkaz i onda odrađuješ otkazni rok.
|
|
|
22.10.2020., 23:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Na ho ruk počeo sam raditi u novoj firmi, ja sam rekao svoje uvjete na razgovoru i na to su pristali.
Dogovorili pocetak rada ali u medjuvremenu direktor dobio covid, ugovor jos nemam radim vec 7 dana.
Stiscem voditelja ali ceka se povratak direktora.
Firma je inace ok i znam da me ne budu zeznuli. Znam, bolje da sam cekao potpis, prilika mi je vise nego savrsena. Zapravo muci me prijava...unazad ona ne ide jel tako? Nisam do sada imao ovakvu situaciju i nezgodna je skroz..
|
|
|
24.10.2020., 13:00
|
|
Adidasčar
|
Quote:
Doreen Mana kaže:
Pa možeš se ti s poslodavcem dogovoriti i za manje, pa dati sporazumni. Ovo je ako daš redovni otkaz jer ne možeš nešto povoljnije "isposlovati". I ponavljam, ne "najavljuješ" - nego daješ pisani otkaz. To je gotov čin, nisi ga najavio. Dao si otkaz i onda odrađuješ otkazni rok.
|
Hvala...
A sto ce se dogodit ako jednostavno odem bez ikakvog objašnjenja, teoretski?
|
24.10.2020., 23:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Quote:
crni_sam kaže:
Na ho ruk počeo sam raditi u novoj firmi, ja sam rekao svoje uvjete na razgovoru i na to su pristali.
Dogovorili pocetak rada ali u medjuvremenu direktor dobio covid, ugovor jos nemam radim vec 7 dana.
Stiscem voditelja ali ceka se povratak direktora.
Firma je inace ok i znam da me ne budu zeznuli. Znam, bolje da sam cekao potpis, prilika mi je vise nego savrsena. Zapravo muci me prijava...unazad ona ne ide jel tako? Nisam do sada imao ovakvu situaciju i nezgodna je skroz..
|
Prije 4 i po godine su mene prijavili 7 dana unazad, a svi su rekli da se ne može.
Sve ovisi o knjigovođi
|
|
|
25.10.2020., 00:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
crni_sam kaže:
..
|
Je, baš ti je firma ok i neće te zeznut  .
Otkad se prijave i odjave rade elektroničkim putem, nije moguće radnika prijaviti unatrag. Jednostavno ne ide.
Ti trenutno radiš na crno. K tome, ako između dva radna odnosa imaš prekid dulji od 8 dana gubiš pravo na GO prvih šest mjeseci.
|
|
|
25.10.2020., 00:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mentalny kaže:
Hvala...
A sto ce se dogodit ako jednostavno odem bez ikakvog objašnjenja, teoretski?
|
Ne znam čitati iz graha, ali teoretski te mogu odjaviti s kojim god danom žele i poslati ti poštom otkaz. Mogu te i tužiti ako smatraju da si im takvim postupkom nanio štetu.
U praksi - ovo prvo.
|
|
|
25.10.2020., 08:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Doreen Mana kaže:
Mogu te i tužiti ako smatraju da si im takvim postupkom nanio štetu.
|
Ali malo tko može dokazati da je gubitak izmakle dobiti prouzročio radnik koji je nestao s posla.
Ja sam jednom tražio sporazumni - nisu mi ga dali, otišao na bolovanje i čim sam se dogovorio s drugim došao sam mu raditi, nakon 7 dana prvi me odjavio s onim danom kad sam zadnji dan bio na bolovanju a drugi me prijavio s onim danom kad sam mu došao raditi.
Spojeni datumi.
No fear
|
|
|
25.10.2020., 09:12
|
|
u potrazi za šparogama
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
Doreen Mana kaže:
Otkad se prijave i odjave rade elektroničkim putem, nije moguće radnika prijaviti unatrag. Jednostavno ne ide.
Ti trenutno radiš na crno. K tome, ako između dva radna odnosa imaš prekid dulji od 8 dana gubiš pravo na GO prvih šest mjeseci.
|
Zasto ako se godisnji ne prenosi?
|
|
|
25.10.2020., 11:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Ruralna kaže:
Zasto ako se godisnji ne prenosi?
|
Zato jer tako piše u Zakonu o radu. Na mobu sam pa mi se ne da tražiti da napišem koji točno članak. To je čak jedna od odredbi koja je "preživjela" sve izmjene tog zakona u (karikiram) zadnjih sto godina. Vjerojatno jer ide poslodavcima u prilog.
|
|
|
25.10.2020., 15:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
Doreen Mana kaže:
|
Pokušala si? Ja jesam. Uspješno. Najmanje dvaput.
Sent from my iPad using Tapatalk
|
|
|
25.10.2020., 18:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Nisam probala. To je pretrivijalan posao da bi ga ja radila  .
Samo zato što si to napisala nešto što si napisala ne znači da je istina.
K tome, čak i ako ti je uspjelo - čestitam, napravila si prekršaj (i kazneno djelo ako je onaj koji te prijavi dovoljno vješt) koji je lako dokaziv svakom inspektoru koji ima pristup HZMO-u jer se vidi vrijeme unosa prijave (koje ne smije biti nakon početka rada) . I ne može se više promijeniti taj podatak niti ikako možeš njime manipulirati. Niti ti itko mora pokucati na vrata. Dovoljno da netko ide iz svoje kancelarije češljati tvoje prijave (jer se želi pokazati pred šefom) pa ćeš dobiti poštu.
Ni prva ni zadnja koja se pravi pametna dok se ne iznenadi. Ali evo - većina poslodavaca ovo ne kuži, pa ono....
|
|
|
26.10.2020., 19:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
Doreen Mana kaže:
Nisam probala. To je pretrivijalan posao da bi ga ja radila  .
Samo zato što si to napisala nešto što si napisala ne znači da je istina.
K tome, čak i ako ti je uspjelo - čestitam, napravila si prekršaj (i kazneno djelo ako je onaj koji te prijavi dovoljno vješt) koji je lako dokaziv svakom inspektoru koji ima pristup HZMO-u jer se vidi vrijeme unosa prijave (koje ne smije biti nakon početka rada) . I ne može se više promijeniti taj podatak niti ikako možeš njime manipulirati. Niti ti itko mora pokucati na vrata. Dovoljno da netko ide iz svoje kancelarije češljati tvoje prijave (jer se želi pokazati pred šefom) pa ćeš dobiti poštu.
Ni prva ni zadnja koja se pravi pametna dok se ne iznenadi. Ali evo - većina poslodavaca ovo ne kuži, pa ono....
|
Oprostite mi Vaše veličanstvo što mi je uopće palo na pamet da se bavite tako trivijalnim stvarima. A kamoli da znate o čemu pišete.
I ubuduće molim da objave Vašeg veličanstva pišete u nekoj drugoj boji ako su to dogme koje se ne bi smjele propitivati.
Nigdje nisam napisao da je po pravilima, samo da je moguće. Iz iskustva.
Sent from my iPad using Tapatalk
|
|
|
26.10.2020., 22:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Nisam još nikad bio u takvoj situaciji ali imam osjecaj da me mqlo potezu za nos. Pricekat cu jos dan dva i onda jače reqgirati. Jer dnas direktor rekao pa od 1.ce prijava a tako uopce nismo dogovorili.
|
|
|
26.10.2020., 23:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Zajebali su te.
I sada pristaješ da te i dalje vuku za nos.
Svjestan si svega.
Ja ne pristajem da mi to bilo tko radi.
Nisam i niti ću dok sam živ.
Nismo svi isti.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:31.
|
|
|
|