Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Radno, socijalno i obiteljsko pravo

Radno, socijalno i obiteljsko pravo Ugovori o radu i radni odnos, mirovinsko, zdravstveno, alimentacija, brak i razvod, posvojenje, skrbništvo, roditeljska skrb i dr.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.10.2020., 13:41   #5561
Smije.
Ali - ostali poslovi moraju biti u istoj razini stručne spreme koja je potrebna i za "osnovni" posao i moraju biti slični po opisu. Dakle, projektant ne može pod "ostale poslove" koji nisu specificirani u ugovoru raditi kao čistačica. Ni obratno. Karikiram.

To je sa stajališta radnih odnosa.

Sa stajališta zaštite na radu isto može, ali opet pod određenim uvjetima, da ne idem sad u detalje.
Doreen Mana is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.10.2020., 16:27   #5562
puno hvala, sve jasno, logično.
RIB is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2020., 19:19   #5563
Zaposlio bih se putem ugovora o djelu ili autorskog ugovora i ostvarivao bi prihode od oko 550 kn mjesečno. Pošto sam trenutno završio izvanredni diplomski zanima me koja bi bila procedura oko rješavanja tehničkih stvari pri zapošljavanju (burza, porezna, mirovinsko, zdravstevno...)? Ovo mi je i prvi radni odnos pa me zanima moram li se odjaviti s porezne kartice roditelja ili prihodi kroz ova 2 ugovora spadaju pod onih 15 tisuća limita, kao i kod rada preko student servisa?

Hvala!
gendrix is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.10.2020., 13:50   #5564
Ako sam zaposlen na probni rok na na dva ipo mjeseca,kada najranije mogu dati otkaz odnosno otici otamo?
Old 14.10.2020., 15:13   #5565
Dva tjedna od dana uručivanja otkaza. Osim ako je ugovorom određeno povoljnije za tebe.
Doreen Mana is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2020., 13:35   #5566
Quote:
Doreen Mana kaže: Pogledaj post
Dva tjedna od dana uručivanja otkaza. Osim ako je ugovorom određeno povoljnije za tebe.
Znaci prvo najavit i tek od tog momenta dva tjedna? Uf... Puno.
Old 16.10.2020., 14:48   #5567
Pa možeš se ti s poslodavcem dogovoriti i za manje, pa dati sporazumni. Ovo je ako daš redovni otkaz jer ne možeš nešto povoljnije "isposlovati". I ponavljam, ne "najavljuješ" - nego daješ pisani otkaz. To je gotov čin, nisi ga najavio. Dao si otkaz i onda odrađuješ otkazni rok.
Doreen Mana is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2020., 23:59   #5568
Na ho ruk počeo sam raditi u novoj firmi, ja sam rekao svoje uvjete na razgovoru i na to su pristali.
Dogovorili pocetak rada ali u medjuvremenu direktor dobio covid, ugovor jos nemam radim vec 7 dana.
Stiscem voditelja ali ceka se povratak direktora.
Firma je inace ok i znam da me ne budu zeznuli. Znam, bolje da sam cekao potpis, prilika mi je vise nego savrsena. Zapravo muci me prijava...unazad ona ne ide jel tako? Nisam do sada imao ovakvu situaciju i nezgodna je skroz..
crni_sam is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.10.2020., 13:00   #5569
Quote:
Pa možeš se ti s poslodavcem dogovoriti i za manje, pa dati sporazumni. Ovo je ako daš redovni otkaz jer ne možeš nešto povoljnije "isposlovati". I ponavljam, ne "najavljuješ" - nego daješ pisani otkaz. To je gotov čin, nisi ga najavio. Dao si otkaz i onda odrađuješ otkazni rok.
Hvala...

A sto ce se dogodit ako jednostavno odem bez ikakvog objašnjenja, teoretski?
Old 24.10.2020., 23:38   #5570
Quote:
crni_sam kaže: Pogledaj post
Na ho ruk počeo sam raditi u novoj firmi, ja sam rekao svoje uvjete na razgovoru i na to su pristali.
Dogovorili pocetak rada ali u medjuvremenu direktor dobio covid, ugovor jos nemam radim vec 7 dana.
Stiscem voditelja ali ceka se povratak direktora.
Firma je inace ok i znam da me ne budu zeznuli. Znam, bolje da sam cekao potpis, prilika mi je vise nego savrsena. Zapravo muci me prijava...unazad ona ne ide jel tako? Nisam do sada imao ovakvu situaciju i nezgodna je skroz..
Prije 4 i po godine su mene prijavili 7 dana unazad, a svi su rekli da se ne može.
Sve ovisi o knjigovođi
nsut is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2020., 00:24   #5571
Quote:
crni_sam kaže: Pogledaj post
..
Je, baš ti je firma ok i neće te zeznut .

Otkad se prijave i odjave rade elektroničkim putem, nije moguće radnika prijaviti unatrag. Jednostavno ne ide.
Ti trenutno radiš na crno. K tome, ako između dva radna odnosa imaš prekid dulji od 8 dana gubiš pravo na GO prvih šest mjeseci.
Doreen Mana is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2020., 00:28   #5572
Quote:
mentalny kaže: Pogledaj post
Hvala...

A sto ce se dogodit ako jednostavno odem bez ikakvog objašnjenja, teoretski?
Ne znam čitati iz graha, ali teoretski te mogu odjaviti s kojim god danom žele i poslati ti poštom otkaz. Mogu te i tužiti ako smatraju da si im takvim postupkom nanio štetu.

U praksi - ovo prvo.
Doreen Mana is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2020., 08:00   #5573
Quote:
Mogu te i tužiti ako smatraju da si im takvim postupkom nanio štetu.
Ali malo tko može dokazati da je gubitak izmakle dobiti prouzročio radnik koji je nestao s posla.

Ja sam jednom tražio sporazumni - nisu mi ga dali, otišao na bolovanje i čim sam se dogovorio s drugim došao sam mu raditi, nakon 7 dana prvi me odjavio s onim danom kad sam zadnji dan bio na bolovanju a drugi me prijavio s onim danom kad sam mu došao raditi.

Spojeni datumi.

No fear
nsut is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2020., 09:12   #5574
Quote:

Otkad se prijave i odjave rade elektroničkim putem, nije moguće radnika prijaviti unatrag. Jednostavno ne ide.

Ti trenutno radiš na crno. K tome, ako između dva radna odnosa imaš prekid dulji od 8 dana gubiš pravo na GO prvih šest mjeseci.
Zasto ako se godisnji ne prenosi?
Ruralna is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2020., 11:00   #5575
Quote:
Ruralna kaže: Pogledaj post
Zasto ako se godisnji ne prenosi?
Zato jer tako piše u Zakonu o radu. Na mobu sam pa mi se ne da tražiti da napišem koji točno članak. To je čak jedna od odredbi koja je "preživjela" sve izmjene tog zakona u (karikiram) zadnjih sto godina. Vjerojatno jer ide poslodavcima u prilog.
Doreen Mana is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2020., 15:24   #5576
Quote:

Pokušala si? Ja jesam. Uspješno. Najmanje dvaput.

Sent from my iPad using Tapatalk
Coco_Nut is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.10.2020., 18:42   #5577
Nisam probala. To je pretrivijalan posao da bi ga ja radila .

Samo zato što si to napisala nešto što si napisala ne znači da je istina.

K tome, čak i ako ti je uspjelo - čestitam, napravila si prekršaj (i kazneno djelo ako je onaj koji te prijavi dovoljno vješt) koji je lako dokaziv svakom inspektoru koji ima pristup HZMO-u jer se vidi vrijeme unosa prijave (koje ne smije biti nakon početka rada) . I ne može se više promijeniti taj podatak niti ikako možeš njime manipulirati. Niti ti itko mora pokucati na vrata. Dovoljno da netko ide iz svoje kancelarije češljati tvoje prijave (jer se želi pokazati pred šefom) pa ćeš dobiti poštu.

Ni prva ni zadnja koja se pravi pametna dok se ne iznenadi. Ali evo - većina poslodavaca ovo ne kuži, pa ono....
Doreen Mana is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2020., 19:58   #5578
Quote:
Nisam probala. To je pretrivijalan posao da bi ga ja radila .

Samo zato što si to napisala nešto što si napisala ne znači da je istina.

K tome, čak i ako ti je uspjelo - čestitam, napravila si prekršaj (i kazneno djelo ako je onaj koji te prijavi dovoljno vješt) koji je lako dokaziv svakom inspektoru koji ima pristup HZMO-u jer se vidi vrijeme unosa prijave (koje ne smije biti nakon početka rada) . I ne može se više promijeniti taj podatak niti ikako možeš njime manipulirati. Niti ti itko mora pokucati na vrata. Dovoljno da netko ide iz svoje kancelarije češljati tvoje prijave (jer se želi pokazati pred šefom) pa ćeš dobiti poštu.

Ni prva ni zadnja koja se pravi pametna dok se ne iznenadi. Ali evo - većina poslodavaca ovo ne kuži, pa ono....

Oprostite mi Vaše veličanstvo što mi je uopće palo na pamet da se bavite tako trivijalnim stvarima. A kamoli da znate o čemu pišete.

I ubuduće molim da objave Vašeg veličanstva pišete u nekoj drugoj boji ako su to dogme koje se ne bi smjele propitivati.

Nigdje nisam napisao da je po pravilima, samo da je moguće. Iz iskustva.

Sent from my iPad using Tapatalk
Coco_Nut is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2020., 22:13   #5579
Nisam još nikad bio u takvoj situaciji ali imam osjecaj da me mqlo potezu za nos. Pricekat cu jos dan dva i onda jače reqgirati. Jer dnas direktor rekao pa od 1.ce prijava a tako uopce nismo dogovorili.
crni_sam is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.10.2020., 23:12   #5580
Zajebali su te.
I sada pristaješ da te i dalje vuku za nos.
Svjestan si svega.
Ja ne pristajem da mi to bilo tko radi.
Nisam i niti ću dok sam živ.
Nismo svi isti.
nsut is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:31.