|
|
21.11.2024., 19:56
|
|
...
Registracija: Oct 2005.
|
HRT
Zoran Milanović -36.8 posto
Dragan Primorac - 22 posto
Neodlučni - 14 posto
Marija Selak Raspudić - 9 posto
Ivana Kekin - 7.5 posto
Miro Bulj - 4.3 posto
Branka Lozo - 2 posto
Tomislav Jonjić - 1.6 posto
Mislav Kolakušić - 1.5 posto
Niko Tokić Kartelo - 0.4 posto
Dražen Keleminec - 0.3 posto
Aurora Weiss - 0.2 posto
Drugi krug
Milanović 52%
Primorac 33%
|
|
|
22.11.2024., 06:35
|
|
star, ali bedast
Registracija: Jan 2007.
|
Quote:
sjjeverac kaže:
Jer ovaj rast SDP-a i pad HDZ-a unutar statističke greške?
|
Naravno. 2-3% ovamo ili onamo između dvije ankete je u okviru očekivanih odstupanja. Tek u duljem slijedu možemo vidjeti postoji li neki trend.
Imaš ovdje Margin of error::
Obrazac "Confidence Level" (razina pouzdanosti - iako bi možda preciznije bilo reći "razina nepouzdanosti"; standardno se uzima 95%). Pod "Sample size" stavi broj anketiranih (obično je oko 1.000), a pod "Population proportion" postotak koji stranka ima u anketi. Polje "Population Size" ostavi prazno, to znači "praktički beskonačno" - naime, ako je ukupna populacija više od deset puta veća od uzorka, confidence level se vrlo malo mijenja.
Ovdje recimo SDP 22,8% na uzorku od 1.000 daje granicu greške 2,60%. To znači da je stvarni postotak onih, koji bi u ovom trenutku glasali za SDP u općoj populaciji (a to znači državljani RH koji žive u RH, jer "dijasporu" se ne anketira), s vjerojatnošću od 95% između 20,2 i 25,4%.
To je dakle priličan raspon, ali eto, toliko možemo dobiti u takvim anketama. Pritom je za istu veličinu uzorka svejedno kolika je populacija - 3 milijuna za Hrvatsku, 300.000 za samo jednu izbornu jedinicu ili 300 milijuna ili koliko već za SAD. Ako je uzorak veći, moguće odstupanje je naravno manje, ali to znatno poskupljuje anketu.
Pritom postoji nezanemariva vjerojatnost od 5% da je stvarni postotak manji do 20,2 ili veći od 25,4%. Ako želiš veću pouzdanosti, izaberi veći Cponfidence Level.
Što je manji postotak u uzorku, to je relativno veće odstupanje. Za DP u anketi 3,0%, margin of error je 1,06%, dakle stvarna vrijednost je između 2 i 4%.
Ugrubo, da ne moraš svaki put računati, za 30% je razina (ne)pouzdanosti 3%, za 20% je 2,5%, za 10% je 2%, za 5% je 1,3%.
Pritom treba imati uvijek na umu da ankete nisu prognoze. Čak i ako napravimo anketu dva dana pred izbore, neki se u međuvremenu mogu predomisliti. A postoji niz faktora koji mogu utjecati da uzorak zapravo nije reprezentativan. Anketne kuće to znaju pa često unesu neke korekcije u rezultate koje objavljuju - detalji o tome su poslovna tajna. Ali koji put prilično grubo pogriješe.
Quote:
ku-kuruz kaže:
Ovi neodlučni su glasači hdz-a,ali to ne žele reći iz kojekakvih svojih razloga.Misle da ja ipsos udba i sl.
|
Nisu naravno svi, ali neki mogu biti. To je jedan od čimbenika koji mogu iskriviti podatke ankete.
To se npr. jasno vidjelo 1992., sjećam se toga: po svim anketama SKH-SDP je bio oko 3%, a na izborima su dobili 5,2%. Očito su se ljudi tada bojali reći da će glasati za komuniste.
To zovu Shy Torry factor, prema izborima 1992.. I kod prve i druge pobjede Trumpa vjerojatno je taj čimbenik djelovao.
Morate uzeti u obziri i tendencije. Ako je niz anketa pred izbore pokazao da neka stranka raste, vjerojatno je (iako naravno nije sigurno) da će narasti i u razdoblju između posljednje ankete i izbora. Kod nas je takav slučaj bio Most 2015.: oko dva mjeseca prije izbora bili su na nekih 3%, tjedan dana pred izbore na 9%, a na izborima dobili 13,5%.
|
24.11.2024., 18:54
|
|
Zivot je igra, na tebi je
Registracija: Sep 2013.
|
Hoće li danas biti anketa Nove TV?
Edit: Neće.
|
|
|
25.11.2024., 19:36
|
|
...
|
Istraživanja javnog mnijenja i izborne analize II - klub neizlječivih psefologa
Nova TV:
Prvi krug
Milanović 35,1
Primorac 24,5
Selak Raspudić 8
Kekin 6,8
Bulj 3,9
Ostali <3
Drugi krug
Milanović 53,5
Primorac 30,3
Milanović 47,7
Selak Raspudić 31,9
|
|
|
26.11.2024., 10:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2015.
|
Quote:
DJTcro kaže:
Nova TV:
Prvi krug
Milanović 35,1
Primorac 24,5
Selak Raspudić 8
Kekin 6,8
Bulj 3,9
Ostali <3
Drugi krug
Milanović 53,5
Primorac 30,3
Milanović 47,7
Selak Raspudić 31,9
|
o ovome sam ti govorio.
jasno je da će MSR teško do drugog kruga, ali kada bi se nekim čudom ili slučajem to dogodilo -to bi potencijalno bio znatno, znatno veći problem za Milanovića od Primorca. Već sada , u situaciji kada se čini da nema šanse za drugi krug, MSR ima osjetno manji zaostatak prema Milanoviću od zaostatka Primorca. Kada bi zaista ušla u drugi krug -ta razlika bi se sigurno još drastično smanjila.
Naravno da je jasno da se to vjerojatno neće dogoditi, ali svejedno je zanimljivo.
Stvarno me pomalo podsjeća na one izbore gdje je Mesić lako dobio Kosoricu, ali je Mikšić zamalo izgubio ulazak u drugi krug, a da ga je izborio -veliko je pitanje da li bi Meske dobio taj drugi mandat.
|
|
|
26.11.2024., 13:32
|
|
You shall not pass
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
denijama kaže:
o ovome sam ti govorio.
jasno je da će MSR teško do drugog kruga, ali kada bi se nekim čudom ili slučajem to dogodilo -to bi potencijalno bio znatno, znatno veći problem za Milanovića od Primorca. Već sada , u situaciji kada se čini da nema šanse za drugi krug, MSR ima osjetno manji zaostatak prema Milanoviću od zaostatka Primorca. Kada bi zaista ušla u drugi krug -ta razlika bi se sigurno još drastično smanjila.
|
Kako misliš znatno, znatno veći problem?
Pa rezultati ankete za drugi krug između Primorca i MSR su na razini statističke greške.
Slažem se da bi MSR bolje prošla, ali ankete to još ne pokazuju u dovoljnoj količini.
|
|
|
26.11.2024., 13:34
|
|
...
|
Quote:
denijama kaže:
o ovome sam ti govorio.
Naravno da je jasno da se to vjerojatno neće dogoditi, ali svejedno je zanimljivo.
Stvarno me pomalo podsjeća na one izbore gdje je Mesić lako dobio Kosoricu, ali je Mikšić zamalo izgubio ulazak u drugi krug, a da ga je izborio -veliko je pitanje da li bi Meske dobio taj drugi mandat.
|
Ne znam baš.
16 posto kao i 23 posto u drugom krugu je golema razlika, koja poništava Marijin argument da ona može biti opasna Milanoviću.
Da je barem razlika 4-5 posto, pa bi ta priča pila vodu.
A razlika između MSR i Primorca je u toj anketi preko 16 posto.
Kako to premostiti? Samo mjesec dana je do izbora, a u anketama ona stagnira. Već sada bi trebala biti na oko 16-18 posto da bi mogla u kampanji mobilizirati neodlučne birače.
MSR je imala 5 mjeseci izgraditi neku autentičnu priču i infrastrukturu na terenu, ali nije uspjela.
|
|
|
26.11.2024., 13:56
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
DJTcro kaže:
Ne znam baš.
16 posto kao i 23 posto u drugom krugu je golema razlika, koja poništava Marijin argument da ona može biti opasna Milanoviću.
Da je barem razlika 4-5 posto, pa bi ta priča pila vodu.
A razlika između MSR i Primorca je u toj anketi preko 16 posto.
Kako to premostiti? Samo mjesec dana je do izbora, a u anketama ona stagnira. Već sada bi trebala biti na oko 16-18 posto da bi mogla u kampanji mobilizirati neodlučne birače.
MSR je imala 5 mjeseci izgraditi neku autentičnu priču i infrastrukturu na terenu, ali nije uspjela.
|
vjerojatno nikako...
iako, momentum je čudna biljčica i jednom kada se pokrene (ako se pokrene naravno), može jako brzo okrenuti stvari.
Po meni su stvari sasvim jasne -Primorac čak i za okorjele HDZovce jednostavno nije dobar kandidat i čak i oni se u neku ruku dvoume oko njega. Ako ne žele Primorca, onda su najrealniji izbor ili neizlazak, ili MSR (ili eventualno Bulj kod malog dijela njih, ali mislim da malo tko može njega zaista zamisliti kao PRH -čak ni oni koji se slažu sa njegovim stavovima).
I tu je sva neka misterija toga...
Koliko MSR može uhvatiti momentuma, ili koliko može sam sebe sabotirati Primorac -nemam pojma. Za sada je puno izglednije da Primorac ide u drugi krug i da u njemu uvjerljivo slavi Milanović..
ali kao što rekoh -nikada ne možeš 100% znati...ali možeš biti milijun posto siguran da bi Zoran da može -birao u trenu Primorca kao protivnika, a ne MSR.
( i još nešto -istina jest da je 16% i 23% velika razlika, ali nije fora u tome, već u tome da Primorac teško može zatvoriti taj jaz u drugom krugu -jer nema od kuda. MSR pak ima od kuda...ponajprije od HDZ birača, ali i od svih drugih pomalo).
|
|
|
27.11.2024., 09:00
|
|
...
|
Nova TV istraživanje po dobnim skupinama
do 30
Milanović 27
Primorac 13
Selak Raspudić 16
Kekin 17
Bulj 0
od 31 do 44
Milanović 36
Primorac 24
Selak Raspudić 9
Kekin 8
Bulj 0
od 45 do 60
Milanović 32
Primorac 26
Selak Raspudić 7
Kekin 7
Bulj 3
od 60
Milanović 39
Primorac 27
Selak Raspudić 5
Kekin 3
Bulj 3
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/...---882301.html
|
|
|
27.11.2024., 12:50
|
|
star, ali bedast
|
Quote:
DJTcro kaže:
Nova TV istraživanje po dobnim skupinama
do 30
Milanović 27
Primorac 13
Selak Raspudić 16
Kekin 17
Bulj 0
|
Očekivano da mladi znatno više podržavaju "alternativne kandidatkinje", van dvije najveće stranke. Kekin s pravom ima slogan "predsjednica nove generacije", iako ni tu ne dobiva većinu.
Donekle iznenađujuće da u starijim kategorijama, sve iznad 30, nema bitnih razlika.
|
02.12.2024., 20:46
|
|
...
|
Večernji / CroElecto
Milanović 35,76
Primorac 26,53
Selak Raspudić 11,31
Kekin 6,37
Bulj 3,51
Lozo 2,47
Jonjić 2,08
Ostali ispod 1
Neodlučni 10,53
https://www.vecernji.hr/vijesti/drag...-posto-1820443
|
|
|
02.12.2024., 22:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2011.
|
Quote:
DJTcro kaže:
|
Nije mi jasno kako je sad odjednom Selakica ispred Kekin za čak pet postotnih bodova?! Pa cijelo vrijeme, tj. do prije tjedan dana, je ta razlika u korist Selakice bila samo nešto malo više od jednog postotnog boda! 
|
|
|
02.12.2024., 22:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2013.
|
Quote:
Adrian Mole kaže:
Nije mi jasno kako je sad odjednom Selakica ispred Kekin za čak pet postotnih bodova?! Pa cijelo vrijeme, tj. do prije tjedan dana, je ta razlika u korist Selakice bila samo nešto malo više od jednog postotnog boda! 
|
to je CroElecto.  bila je davno jedna slovenska reklama: moguće je nemoguće, nemoguće je moguće
|
|
|
02.12.2024., 22:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2008.
|
Quote:
Adrian Mole kaže:
|
Po svim ostalim anketama Kekin raste a Selak Raspudić stagnira ili blago pada. Meni izgleda kao da je frka da netko ne pomisli da ima ikakve šanse. Zbog čega se nisu postavljala pitanja o šansama Kekin u 2 krugu iako je u tim anketama razlika bila 1 posto sa jasnim trendom rasta Kekin.
2x1 je i inače dosta manipulativna anketa.
|
|
|
02.12.2024., 22:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2011.
|
Quote:
Tratin20 kaže:
to je CroElecto.  bila je davno jedna slovenska reklama: moguće je nemoguće, nemoguće je moguće
|
Quote:
prcina kaže:
Po svim ostalim anketama Kekin raste a Selak Raspudić stagnira ili blago pada. Meni izgleda kao da je frka da netko ne pomisli da ima ikakve šanse. Zbog čega se nisu postavljala pitanja o šansama Kekin u 2 krugu iako je u tim anketama razlika bila 1 posto sa jasnim trendom rasta Kekin.
|
Imate li rezultate tih drugih anketa?
|
|
|
03.12.2024., 00:06
|
|
Zivot je igra, na tebi je
Registracija: Sep 2013.
|
Quote:
DJTcro kaže:
|
Zašto oni ne izbacuju i za drugi krug? 
|
|
|
03.12.2024., 08:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
prcina kaže:
|
ne izbacuju ankete s njom u drugom krugu jer ona naprosto nema šanse za drugi krug.
I to ne kažem jer mislim nešto loše o Kekin, dapače -volio bi nju i Selakicu vidjeti u drugom krugu, već zato što po niti jednoj izbornoj logici ona ne može skupiti dovoljno.
Stvar je prilično jednostavna -imaš Milanovića kao (nominalno) predstavnika ljevice, a koji će skupiti hrpu glasova. Da bi Kekin ušla u drugi krug, značilo bi da ni jedan kandidat desnice i desnog centra nije prošao, a to je matematički nemoguće. Moguće bi bilo jedino ako desnica i desni centar naprosto apstiniraju od izbora, ili ako desni birači masovno podrže Kekin. Koliko je to realno -procjeni sam.
Selakica s druge strane može otkidati glasove Primorcu i iako su šanse za to male, u teoriji ima šanse za drugi krug.
Sve skupa - nema tu neke velike misterije ili zavjere. Ne znam da li neki manipuliraju malo rezultatima i koliko, ali u konačnici je to praktično svejedno u ovom slučaju.
|
|
|
03.12.2024., 08:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
Quote:
denijama kaže:
Selakica s druge strane može otkidati glasove Primorcu
|
Jednako kao i Kekin Milanoviću.
Ali, nebitno: tako i tako u drugi krug ide Primorac.
|
|
03.12.2024., 08:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Lord Byron kaže:
Jednako kao i Kekin Milanoviću.
Ali, nebitno: tako i tako u drugi krug ide Primorac.
|
istina naravno...ali vjerujem da se slažeš da se ide (ispravnom?) logikom da je Milanović 99,999% siguran u drugom krugu...
Primorac je za sada na dobrom putu i vrlo vjerojatno je da će biti isto tamo, ali ipak je ta vjerojatnost dosta manja nego za Milanovića...
ne znam...ne vidim osobno tu neku veliku misteriju u ovakvom postavljanju anketnih kompanija...
|
|
|
05.12.2024., 15:09
|
|
star, ali bedast
|
Kako stranke i koalicije stoje danas u odnosu na izbore u travnju 2024.?
Izgleda da ankete javnoga mijenja u posljednja 2-3 mjeseca daju vrlo slične rezultate. U odnosu na izbore iz travnja DP znatno opao, Domino nešto osvaja ali nedovoljno za mandat, SDP znatno porasla, Most na svojem, Možemo nešto porasla.
Evo malo mi se igralo brojkama, pa sam pošao od ove ankete, da preciziram kakve su razlike u odnosu na izbore te spekuliram što bi moglo biti, ako bi došlo do pada Vlade i prijevremenih izbora.
Quote:
mezzzzzo kaže:
Promocija plus za RTL, 10.11.2024.
HDZ: 26,7%
SDP: 22,2%
Možemo!: 9,0%
MOST: 6,4%
Domovinski pokret: 3,5%
Centar: 1,9%
IDS: 1,3%
Domino: 1,3%
HNS: 1,1%
Radnička fronta: 1,1%
Fokus: 1,1%
HSU: 1,1%
HSS: 1,0%
ostali (manje od 1% po stranci)
….
Neodlučni: 17,8%
|
Od koalicijskih partnera HDZ-a koji su na izborima za Sabor ove godine bili na zajedničkim izborima, HNS i HSU dobivaju po 1,1%. Ostali ispod 1%. HSLS (Hrebak) možda nešto pridonosi, s "mi liberali uz HDZ". Tu je još zanemariva HDS.
Partneri SDP-a malo više: Centar 1,9%, HSS 1,0%. Ostali ispod 1%, ali valjda nešto ipak pridonose, jer tu su tri poznate osobe, iako su im stanke one-man shov: Ratimir Čaćić (reformisti), Anka Mrak-Taritaš (GLAS), Dalija Orešković (DO i SIP).
Hajde sad, da bismo se malo igrali brojkama i uspoređivali, dodajmo na račun tih partnera 2,5% HDZ-u i 4% SDP-u.
DP je doživio raskol, a na izborima je bio s nizom manjih partnera. Nijedan od njih nije iznad 1%. Pretpostavimo da će oni ostati uz DP.
Od ostalih, Fokus je doživio težak raskol i mislim da ih možemo zanemariti, Hrvatski suverenisti su ispod 1% i nešto znače samo zahvaljujući koaliciji (ionako su bili s Mostom, ali ranije s DP-om, pa tko zna kako će dalje; ali recimo da dodamo 0,5% Mostu). Možemo ima jednog lokalnog partnera u 10. IJ, pretpostavimo da će to ostati. Ostale možemo zanemariti.
IDS svakako ima nešto svoje u 8. izbornoj jedinici, iako su nešto slabiji nego prije: ranije su sami osvajali 3 mandata, sada dva, i to u koaliciji s nekoliko manjih stranaka. (Socijaldemokrati, Demokrati, Laburisti). Van 8 jedinice bio je totalni slom, tako da ih možemo zanemariti.
Kad uspoređujemo s rezultatima izbora, tu je i Nezavisna Platforma Sjever Matije Posavca, koja je imala dogovor o suradnji s IDS i PGS. Ona je osvojila 1,22% glasova ukupno gledajući u zemlji (ali sve u jednoj izbornoj jedinici!) i dva mandata. Sad nisu navedeni među onima iznad 1%, ali to su premale razlike da bismo išta mogli zaključivati.
Naravno da je to samo okvirno, ugrubo, ali ipak može biti zanimljivo za približno vidjeti odnose snaga.
Pa onda imamo:
HDZ+partneri: 29,2%
SDP+partneri: 26,2%
Možemo!: 9,0%
MOST+HS: 6,9%
DP+partneri: 3,5%
IDS: 1,3%
Domino: 1,3%
OSTALI: 4,3%
NEODLUČNI: 17,8%
E sad: da bismo usporediti s rezultatima posljednjih izbora, te ugrubo projecirali rezultate mogućih slijedećih izbora, moramo iz kalkulacija izbaciti neodlučne. Oni bi se, da su stvarno izbori ove nedjelje, ovako ili onako odlučili. Možemo pretpostaviti (uvijek je to osnovna pretpostavka u intepretaciji anketa) da bi se njihovi glasovi na kraju rasporedili u istim omjerima kao glasovi onih koji su već odlučili, dakle da se postoci ne bi promijenili. To znači da sve postotke treba povećati množenjem sa 100/(100-17,8).
Pa onda to postaje:
HDZ+partneri: 35,5%
SDP+partneri: 31,9%
Možemo!: 10,9%
MOST+HS: 8,4%
DP+partneri: 4,3%
IDS: 1,6%
Domino: 1,6%
Hajdemo to sad usporediti s rezultatima izbora za Sabor od 17. travnja 2024.. Prepisujem postotke sa stranice Wikipedije na engleskom 2024 Croatian parliamentary election. Ali treba imati u vidu da su to postoci uz uračunatu tzv. "dijasporu", koja ne sudjeluje u anketama, pa treba nešto HDZ-u oduzeti. Prema brojkama izašlih na izbore, to je 0,3% manje kod HDZ-a. Ono što bi trebalo drugima dodati, zanemarujem.
Dakle, sadašnja situacija prema ovoj anketi u odnosu na rezultate na izborima sedam mjeseci ranije:11
HDZ+partneri: 34,1% vs 35,5% (+1,4%)
SDP+partneri: 25,4% vs 31,9% (+6,5)
Možemo!: 9,1 vs. 10,9% (+1,8%)
MOST+HS: 8,0% vs 8,4% (+0,4%)
DP+partneri: 9,6% vs. 4,3% (-5,3%)
IDS+partneri: 2,2% vs. 1,6% (sam IDS!)
NPS: 1,2% vs. ?
Domino: O vs. 1,6% (+1,6)
Bitni su pomaci naravno bili jasni i na prvi pogled - ovdje su nešto egzaknije izraženi i izračunati za koalicije.
Ako sad na osnovu tih postotaka koje bi stranke odnosno koalicijske liste mogle osvojiti na izborima ukupno u cijeloj zemlji (bez "dijaspore" i naravno zastupnika nacionalnih manjina) pokušamo procijeniti koliko bi to bilo mandata, odnosno koliki bi pomak bio u odnosu na izbore, možemo računati za ilustraciju s ovim brojkama. Ali treba imati na pameti da su podaci u anketama približni, uz nezanemarive granice (ne)pouzdanosti. Npr. 11% vs. 9% može biti stvarni rast, ali možda i samo statistička varijacija.
Međutim, kako i druge ankete u posljednjih nekoliko mjeseci daju slične podatke, to povećava pouzdanost i ukazuje na trend u odnosu na izbore.
Ako razmišljamo koliko bi to bilo mandata, moramo naravno uzeti u obzir da ima deset izbornih jedinica. To različito djeluje ovisno o tome kolika je ukupna snaga neke liste i kako su njihovi glasovi raspoređeni.
IDS 1,6%, ali to faktički znači 16% u 8. izbornoj jedinici, a tu je još i ponešto od PGS-a. Tako da je to opet dva, možda tri mandata.
Nezavisna platforma Sjever: ne možemo znati - pretpostavimo da su na otprilike istom (1,2% ili 0,8% u anketi je beznačajna razlika), pa to donosi dva mandata, ali možda samo jedan jer su bili na granici.
Dakle to je otprilike isto.
Fokus je osvojio jedan mandat. Kako sad stvari stoje, možemo to zanemariti. Mandat manje.
Prva velika razlika je kraj Domovinskog pokreta, a druga znatan uspon SDP-a.
Lista DP+parneri osvojila je 14 mandata. Sada, s 4,3% ukupno u 10 izbornih jedinica, to bi moglo biti tek 2-3-4 mandata, s obzirom da su ti glasovi vjerojatno i dalje koncentrirani najviše u Slavoniji (inače bi moglo biti i nula).
Domino je odnio dio glasova koji su bili za DP, ali njihov rezultat je vrlo mršav, a nemaju neku jaku bazu kao IDS, NPS, IDS i DP, pa tih 1,6% ne donosi mandat.
Tu dakle imamo bar deset mandata manje.
Most drži svoje, minimalni pomak naviše.
Možemo! ima uočljiviji rast. Na izborima su bili blizu osvajanja mandata u 4. i u 10. izbornoj jedinici, a u 8. blizu drugog mandata. Pomak s 9,1% na 10,9% mogao bi značiti rast od 10 na možda 12, možda i više.
HDZ, unatoč nesmanjenom tempu stvaranja afera, napredovao je u odnosu na izbore. Dakle, poneki mandat više
Međutim, znatno je napredovao SDP: čak relativno 26% više (31,9% vs. 25,4%). Umjesto 41 mandat - možda oko 50!?
Kako sam gore objašnjavao, Milanović zapravo nije pomogao SDP-u na izborima (dobili su onoliko, koliko su s partnerima dobivali u anketama u prvoj polovici ožujka, prije objave da će Milanović biti kandidat).
Ali sada, izgleda da kombinacija Milanovića i Hajdaš-Dončića ulijeva više povjerenja biračima; mene to čudi, ali eto.
Dakle, da stvarno dođe do pada vlade, prema ovim rezultatima, svakako bi došlo do pomaka biračkog tijela ulijevo.
Jačanje "duopola": HDZ i SDP rastu, zajedno bar 110 mandata.
Dakako, da stvarno dođe do pada vlade pa raspisivanja novih izbora, moglo bi doći i do novih pomaka u raspoloženju birača, na ovu ili onu stranu.
E sad, možda bi stvarno bilo pretjerano da Milanović ponovo izvede isti štos i da ga SDP navede kao svojeg kandidata za predsjednika Vlade. Valjda bi tu ulogu ipak morao preuzeti sadašnji predsjednik SDP-a, Hajdaš-Dončić.
No, ako pretpostavimo da bi ovako bilo, obje glavne stranke pokušale bi sastaviti većinu.
HDZ (plus mali partneri) ne bi više imao na raspolaganju DP ili bi on bio malecki. Mogao bi opet pokušao privući zastupnike nacionalnih manjina, ali to ne bi bilo dovoljno. Pa bi onda Most mogao imati presudnu ulogu, zamijeniti DP te tako osigurati većinu.
Druga moguća varijanta SDP+manji partneri+Možemo+IDS+NPS+Nacionalne manjine, što bi možda čak zajedno bilo 76 mandata, ali vjerojatno ipak nekoliko manje. Pa bi opet odlučivao Most, kao što su odlučivali 2015. i 2016..
Ali čak i da se ovoga puta nekako dogovore Most i SDP, teško je zamislivo vidjeti zajedno Most i Možemo. Velik dio njihovih birača ne bi se složio s takvom kreacijom.
Da bi poboljšali zajednički rezultat, SDP bi mogao ponovo ponuditi Možemo! da imaju zajedničke liste. Matematički, prema izračunatim postocima, to bi bilo 42,8%, što bi bila uvjerljivija pobjeda nego što su je postigli SDP+HSLS 2000. g.. (Jedino 1995. je HDZ pobijedio s većim postotkom.) I donijelo bi nekoliko mandata više, pa onda vjerojatno ne bi bio problem sastaviti većinu.
Međutim, ista zamjerka toj računici kao i pred prethodne izbore za Sabor: ona se zasniva na očekivanju da neće biti otpadanja dijela glasača, koji bi glasali za zasebne liste, ali ne i za koaliciju, jer im oni drugi idu na živce.
Dio glasača Možemo! ne podnosi te fosile i mufljuze iz SDP (i ja npr.). Dio glasača SDP-a ne podnosi te skorojeviće i anarhiste iz Možemo!. Također i liberalni glasači često ne podnose "zelenu ljevicu" i obrnuto. Tako da je upitno ne bi li došlo do rasapa glasova.
HDZ bi isto tako mogao ponudi DP-u da se ne zezaju, nego da budu na zajedničkoj listi. "Vratite dite materi!"
Naravno, nije nezamisliva ni "velika koalicija", koja bi imala vrlo veliku, dvotrećinsku većinu u Saboru. Od svih značajnih stranaka, zanemarujući osobne sukobe, idejno i po mrežama kronističko-klijentelističkih interesa su HDZ (pod Plenkovićem) i SDP najbliži.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:48.
|
|
|
|