Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Fotografija > Fotoaparati i oprema

Fotoaparati i oprema Tvornica fotografija

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.05.2024., 18:56   #5741
viš vraga, nikad mi nije palo na pamet da sa S21 nešto fotkam što bi želio spremiti kao foto zapis i da skinem tu raw fotku u (trenutno) cs6 v.13 u craw ver.9.1 ( osim u profesionalnom poslu za silu prilika pdf dokumentaciju ili neke "sklopove/spojeve" za poslje traženje po netu/dokumentaciji istih) , za fotkanje nečega što si želin spremiti kao foto zapis koristim fotoaparat sa paralelnim zapisom u jpeg+raw i tu 14bitni raw sa fotiča (uvjerio sam se u razliku između 12 i 14 bitnih fotiča) u cs6 v.13 u craw ver.9.1 pruža ono što ni jedan mobitel mi sigurno ne bi nikad pružio, i zato uopče ne razmišljam o mobu kao sredstvu za fotografiju, neki bi rekli da sam pre konzervativan sveze i glede fotografije fotoaparatom i telefona koji ima mogučnost fotkanja spominjanje moba kao ozbiljnijeg ili nedajbože ozbiljnog sredstva za fotkanje kod mene izaziva neku blokadu/neugodu kao da netko radi norca prilikom takvog fotkanja
mbukal is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2024., 13:10   #5742
Quote:
MrBlc kaže: Pogledaj post
Korisniku su bitni detalji deala u onoj mjeri u kojoj isti utječu na cijenu ili funkcionalnost proizvoda.

Ako Canon traži neki fee po objektivu, ukoliko isti nije simboličan, isti objektiv će na RF mountu biti skuplji nego na E mountu.

Ako postoje ograničenja po pitanju autofokusa, automatskih korekcija i slično, objektiv neće imati iste performanse kao na drugoj platformi.

To su stvari koje još nisu javno poznate, uključujući i cijenu, ali ti već iznosiš zaključke.

Quote:
fotoguru kaže: Pogledaj post
Ako sam pogodio znači da znam bolje zaključivat i predviđat od tebe i Dr.Dextera. Jer bilo je logično da će postić dogovor pošto su ga imali za EF objektive.

Ovo sve o čemu pričaš znat ćemo za mjesec-dva kad izađe prva Sigma za Canon RF-S. I to baš 18-50mm f2.8 koju je Dr.Dekter stalno isticao kao jedini argument u korist Sonija.
Evo prošao taj mjesec i imamo recenzije, ispada da sam dobro predvidio a tvoji strahovi bili su neopravdani. Odlična je optika a AF radi savršeno već na najjeftinijim tijelima kao što su R100 i R50. Cijena je ista, npr u Avitehu 549 Eura za Canon, Sony i Fujifilm. Ista cijena je na Idealo.de.

Onaj koji je razmišljao o Canonu a Sigma 18-50 2.8 mu je bio razlog da uzme Sony, prenaglio se, isplatilo se pričekat. Ja sam u međuvremenu za R50 nabavio RF 18-150mm i ne namjeravam uzet ovu Sigmu, prekratak mi je opseg a kad trebam f2.8 imam FF tijelo i EF24-70 2.8. Ali za one kojima je crop jedino tijelo, Sigma RF18-50mm 2.8 je dobar izbor.

Press any key to exit or any other key to continue.
fotoguru is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2024., 22:37   #5743
Quote:
fotoguru kaže: Pogledaj post
Evo prošao taj mjesec i imamo recenzije, ispada da sam dobro predvidio a tvoji strahovi bili su neopravdani. Odlična je optika a AF radi savršeno već na najjeftinijim tijelima kao što su R100 i R50. Cijena je ista, npr u Avitehu 549 Eura za Canon, Sony i Fujifilm. Ista cijena je na Idealo.de.

Onaj koji je razmišljao o Canonu a Sigma 18-50 2.8 mu je bio razlog da uzme Sony, prenaglio se, isplatilo se pričekat. Ja sam u međuvremenu za R50 nabavio RF 18-150mm i ne namjeravam uzet ovu Sigmu, prekratak mi je opseg a kad trebam f2.8 imam FF tijelo i EF24-70 2.8. Ali za one kojima je crop jedino tijelo, Sigma RF18-50mm 2.8 je dobar izbor.
Dok ne otvore full-frame mount [a toga nema ni u najavi] Canon je i dalje neisplativ. Čak i ako ga otvore Canon će biti konkurentan tek za nekoliko godina.
DrDexter is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2024., 11:48   #5744
Quote:
DrDexter kaže: Pogledaj post
Dok ne otvore full-frame mount [a toga nema ni u najavi] Canon je i dalje neisplativ. Čak i ako ga otvore Canon će biti konkurentan tek za nekoliko godina.
Meni ništa nije isplativo jer ne zarađujem na fotografiji. A Canona R50 s 18-150mm dobio sam superpovoljno i odličan je. A sada je dostupna i Sigma 10-18mm f/2.8 po istoj cijeni kao za ostale brandove.

fotoguru is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2024., 16:10   #5745
Ispravak, Sigma 18-50mm f/2.8.

fotoguru is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.07.2024., 11:57   #5746
dragi forumaši, samo da se zahvalim na savjetima u vezi kupovine objektiva, uzela sam na kraju Sigmu 18-50, našla rabljenu po ok cijeni i prezadovoljna sam, ovaj moj Sony kit je stvarno baš loš (mislim ima i ok trenutaka ali generalno nije dobar).

Iduća postaja primeovi kad prištedim ponovo, ali sad sam išla prvo na ovaj objektiv jer sam skužila da mi treba i zoom. Uglavnom s obzirom da ne namjeravam slikavat vjenčanja niti bit fotograf National Geographica, ovo je za sada sasvim dovoljno za moje sposobnosti, potrebe i želje.

Hvala još jednom, jer gomila info na internetu više odmaže nego pomaže i bila sam se pogubila kad sam prvo krenula sama istraživati, a najkonkretnije savjete i informacije sam dobila ovdje
Old 18.07.2024., 20:51   #5747
Quote:
Patsy kaže: Pogledaj post
dragi forumaši, samo da se zahvalim na savjetima u vezi kupovine objektiva, uzela sam na kraju Sigmu 18-50, našla rabljenu po ok cijeni i prezadovoljna sam, ovaj moj Sony kit je stvarno baš loš (mislim ima i ok trenutaka ali generalno nije dobar).

Iduća postaja primeovi kad prištedim ponovo, ali sad sam išla prvo na ovaj objektiv jer sam skužila da mi treba i zoom. Uglavnom s obzirom da ne namjeravam slikavat vjenčanja niti bit fotograf National Geographica, ovo je za sada sasvim dovoljno za moje sposobnosti, potrebe i želje.

Hvala još jednom, jer gomila info na internetu više odmaže nego pomaže i bila sam se pogubila kad sam prvo krenula sama istraživati, a najkonkretnije savjete i informacije sam dobila ovdje
Uzela si odličan objektiv, uživaj.

Sljedeći na redu je Sigma 16 mm f/1.4, a nakon njega Viltrox 27 mm f/1.2.
DrDexter is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.08.2024., 09:54   #5748
gdje popraviti problem sa AF na Canon 100mm Macro?
prvih par fotki fino fokusira.. i onda ostane zaglavljen fokus
endjo is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.08.2024., 23:06   #5749
Quote:
endjo kaže: Pogledaj post
gdje popraviti problem sa AF na Canon 100mm Macro?
prvih par fotki fino fokusira.. i onda ostane zaglavljen fokus
Ovlašteni servis je u Maksmirskoj 112A. Dobije se i 6 mjeseci garancije na popravak. U tih 6 mjeseci ga što više koristi da se uvjeriš da je kvar otklonjen.

fotoguru is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2024., 11:59   #5750
Olympus E-PL6 više ne fokusira. Nakon paljenja se čuje motor objektiva (M.Zuiko 14-42mm), da nešto pokušava, ali se ništa ne pomiče. Na njuškalu je prodavač sličnog servisiranog objektiva priložio i račun servisiranja od 160 eura (SE-MARK) što mi je malo previše. Apart je u mint stanju, ali nisam siguran koje su opcije danas i šta se uopće isplati s tim svim.
smoothjazz is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.10.2024., 23:04   #5751
a to je poznat problem s tim zumićem, ode flat kabel obično

naravno da sve ovisi o tebi, polovni takav objektiv starta od nekih 160€ na više.
m43 sustav ima more objektiva no ako želiš nešto malo u skladu s tijelom da ide u džep onda si dosta ograničen, a posebice jer ti je 160€ previše.

tijelo je staro (čitaj slabih mogućnosti) ma kako očuvano bilo i kad bi za njega dobio 200€ mogao bi skakati od sreće, realno možda 100-120€ i to samo kod skupljača i ljubitelja tih maleckih

moš ponuditi ga mpb.com firmi (a tamo pogledaj i objektive) ili probati eBay prodaju za EU teritorij da se ne daviš sa izvoznim papirima kod slanja

a svakako probaj i Njuškalo i facebook grupe za foto prodaju, recimo "Foto & Video kupujem/prodajem", marketplace bih izbjegavao
krbo is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.10.2024., 00:47   #5752
Quote:
smoothjazz kaže: Pogledaj post
Olympus E-PL6 više ne fokusira. Nakon paljenja se čuje motor objektiva (M.Zuiko 14-42mm), da nešto pokušava, ali se ništa ne pomiče. Na njuškalu je prodavač sličnog servisiranog objektiva priložio i račun servisiranja od 160 eura (SE-MARK) što mi je malo previše. Apart je u mint stanju, ali nisam siguran koje su opcije danas i šta se uopće isplati s tim svim.
Da li si probao s drugim objektivima? Imao sam sličan problem na EPL6 i bio je u tijelu, procesorska pločica. Ako je samo objektiv, možeš ga kupit na njuški za 80 eur.

fotoguru is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.11.2024., 18:36   #5753
Bok svima, trebao bih vasu pomoc.
Nedavno sam dobio na poklon Canon EOS 250D i uz njega objektiv 18-55mm. E sada dali je taj uređaj za početak ok? Mislim steta da stoji u ladici pa sam mislio da mi to bude mozda novi hoby.
Koji objektivi su za početak potrebni,dali su potrebni?
Sta uopce te milimetarske oznake uopce znace?
Vidio sam da se tamo moze stosta podesavati,ali i ide automatski mod, dali se uciti ili automatika i deri?
Sta je jos potrebno znati?

Ispricavam se ako je pogresna grupa,i na podosta pitanja.

Pozdrav
predator198 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.11.2024., 20:02   #5754
Zavisi što te od fotografije zanima. Oznaka 18-55 je široki do srednji objektiv, dobar za pejzaže, skupne portrete i slično. Nije baš pri pomoći za sport, a za početak vjerojatno ti neće puno pomoći za fotkanje po noći/zatvorenim prostorima u slabijem osvjetljenju. Ukratko dobro za početnike ako se do sad nisi bavio fotografijom.

Tko god da mi je ukrao antidepresive, nadam se da je sad sretan
Puky Lee is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2024., 19:46   #5755
Quote:
predator198 kaže: Pogledaj post
Nedavno sam dobio na poklon Canon EOS 250D i uz njega objektiv 18-55mm. E sada dali je taj uređaj za početak ok? Mislim steta da stoji u ladici pa sam mislio da mi to bude mozda novi hoby.
Vidio sam da se tamo moze stosta podesavati,ali i ide automatski mod, dali se uciti ili automatika i deri?

Pozdrav
Mobitel od 500 EUR danas daje puno bolje fotografije od tog fotoaparata.

Bez barem 2000 EUR ulaganja nema smisla ulaziti u taj hobi.
DrDexter is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2024., 21:17   #5756
Quote:

Pozdrav
Sasvim ok.
Počni sa osnovama.
https://www.youtube.com/watch?v=n2HSoOq-rfo
https://www.youtube.com/watch?v=WRQ36pno8tI

Fotkaj što više, uči u hodu. Isprobaj sve modove, usporedi s automatikom.
Ulaganje u nov(ij)u opremu ima smisla tek kad prepoznaš da postojeća nije dovoljna.
mr.sunday is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.11.2024., 10:53   #5757
Quote:

Za fotografije tipa uspomene, putovanja, dokumentiranje i slično, da.

Za umjetničku fotografiju, apsolutno ovisi o fokusu interesa.
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.11.2024., 17:28   #5758
Quote:

Netočno. Fotografije nisu date od mobitela ili fotoaparata već ih radi fotograf i bitno je kako zna koristit svoju opremu. Dobar fotograf može u nekim uvjetima napravit bolju fotografiju s tim fotoaparatom nego loš sa Sonijem A7 IV.

Onih 2000 Eur neću niti komentirat.

Quote:

Pozdrav
Za početak sasvim dobar. Predlažem kupit dodatno rabljene EF-S10-18mm široki i EF70-200mm f/4 teleobjektiv. Dodatna investicija oko 400 Eur.

Alternativno, umjesto 18-55 nabavit EF-S18-135mm koji pokriva umjerenu širinu i tele područje, uz njega još EF-S 10-18mm.

Tu je i nezaobilazni EF50mm f/1.8 za portrete i zamućenu pozdainu.

Učiti, učiti. Prvo o ekspoziciji. Osnove expozicije su blenda (f-broj), brzina okidača i ISO osjetljivost.

Vezani efekti koji se postižu kad se ovlada eskpozicijom su dubinska ošrina, zamućenje pozadine, zamrzavanje slike, motion blur.

fotoguru is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.11.2024., 18:54   #5759
Quote:
mr.sunday kaže: Pogledaj post
Sasvim ok.
Počni sa osnovama.
https://www.youtube.com/watch?v=n2HSoOq-rfo
https://www.youtube.com/watch?v=WRQ36pno8tI

Fotkaj što više, uči u hodu. Isprobaj sve modove, usporedi s automatikom.
Ulaganje u nov(ij)u opremu ima smisla tek kad prepoznaš da postojeća nije dovoljna.
A to će biti vrlo brzo.
DrDexter is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.02.2025., 23:54   #5760
Canon je napravio RF 70-200 2.8 Z s internim zumiranjem. Z stoji za video. Što je zanimljivo, može se dobit u crnoj boji.

Do sada su ti zumovi kod Canona bili standardno bijeli a i Sony je to pratio.

Kažu da je najoštriji koji su ikad testirali ali meni je i prva verzija toliko oštra da se sam se skoro porezao A draži mi je zbog kompaktnosti.

fotoguru is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:35.