|
|
07.12.2014., 21:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2009.
|
Ide tko za Oslo iza Nove ?
|
|
|
31.03.2015., 13:27
|
|
Davitelj
|
Ovo sam upravo pronašao kao zanimljivost.
Dakle, ako vas put nanese na cestu E136 (npr. ak idete iz Osla prek Lillehammera i Dombasa za Andalsnes i Trollstigen), možete besplatno spavat u hostelu koji se zove Tynnol Bacpackers Lodge. Umjesto novcem možete platiti - radom na mljekarskoj farmi (u sklopu koje se nalazi hostel).
U Norveškoj je ljudski rad skupa stvar, tako da za jednu noć prespavat i nije potrebno jako puno se znojit. Tarifa je slijedeća:
Quote:
3,0 hours – 1 night
5,5 hours – 2 nights
8,0 hours – 3 nights
|
|
|
|
05.04.2015., 23:00
|
|
A Million Ticket, Baby
Registracija: Apr 2010.
|
Mogu li novinari obilaziti u Oslu muzeje na temelju svojih akreditacijama?
|
21.04.2015., 21:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2014.
|
Uzmi si Oslo pass za 24h. Upiši datum, ali ne sat. Kreni oko 10h u prvi muzej. Kad ti očitaju kod napiši na pass 9:00.
Navečer kad se vratiš u hotel dodaj ispred 9:00 broj 1 da bude 19:00.
Dobio si pass s 12 sati dužeg trajanja. 
|
|
|
22.04.2015., 09:19
|
|
Davitelj
|
Je ovo priča iz osobnog iskustva ili samo teoretsko sanjarenje?
A kako taj pass funkcionira u javnom prometu? Postoje li, recimo, "roštilji" na ulazu u metro i ako postoje, kako ti očitavaju pass s ručno upisanim datumom i vremenom?
|
|
|
22.04.2015., 11:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Provjereno. Jedino ne smiješ u iste muzeje kad ti istekne 24h od prvog scana u istom muzeju.
|
|
|
22.04.2015., 12:35
|
|
Davitelj
|
U metrou nisi koristio pass?
Kako muzeji stoje s gužvama (pitam za Nacionalnu galeriju i Munchov)? Ako su dugi redovi za kupit karte, imaju li vlasnici passa kakvu prednost?
|
|
|
22.04.2015., 15:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2014.
|
Quote:
nvnk kaže:
Kako muzeji stoje s gužvama (pitam za Nacionalnu galeriju i Munchov)? Ako su dugi redovi za kupit karte, imaju li vlasnici passa kakvu prednost?
|
u javnom gradskom prijevozu pass pokazuješ samo ako ti uleti kontrola inače te nitko ništa ne pita, švercanje nije svojstveno njihovom mentalnom sklopu pa mislim da bi mogao proći nekažnjeno jer ja nisam nikada vidio kontrolu u više navrata boravka u oslu. osobno se nisam švercao jer bi mi bilo neugodno da me uhvate, ali mogu reći da kontrole nisu baš učestale.
što se tiče gužvi u muzejima - nedjeljom je free ulaz u Nacionalnu galeriju tako da je bila strašna gužva oko cijelog bloka zgrada, a i u Munchovom muzeju je bio mali red, ali ništa strašno. u ostalim muzejima se uopće nije čekalo. vlasnici passa ne ostvaruju prednost odnosno čekaju u redu sa ostalima.
ako se dobro organiziraš možeš jako dobro iskoristiti pass tako da se on po meni zaista isplati, a ja sam ga čak koristio i za dio vožnje vlakom prema aerodomu na povratku jer i to ulazi u pass
|
|
|
22.04.2015., 15:52
|
|
Davitelj
|
Aha, znači u metrou je ko u Beču, nama fizičke barijere i "roštilja", nego je, najvjerojatnije, samo na tlu označena crta iza koje si "ušao" i moraš imat kartu.
Inače ne koristim passove po gradovima, smatram ih općenito neisplativima, no ovaj mi se skoro učinio isplativim ... Samo skoro.
Još da bar (ko u Parizu) s njim možeš preskočiti redove.
U svakom slučaju, hvala na odgovoru. 
|
|
|
22.04.2015., 16:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nvnk kaže:
Aha, znači u metrou je ko u Beču, nama fizičke barijere i "roštilja", nego je, najvjerojatnije, samo na tlu označena crta iza koje si "ušao" i moraš imat kartu.
Inače ne koristim passove po gradovima, smatram ih općenito neisplativima, no ovaj mi se skoro učinio isplativim ... Samo skoro.
Još da bar (ko u Parizu) s njim možeš preskočiti redove.
U svakom slučaju, hvala na odgovoru. 
|
sličan stav imam i ja - nisam baš fan passova kao ni hop on - hop off basova - ali ovaj u oslu mi se baš isplatio, naravno to ovisi prvenstveno o tome što želiš vidjeti, a ja sam htio vidjeti sve tako sam dobro isplanirao dan (dane) imao sreće s vremenom i jurcao okolo do iznemoglosti
znam da voliš sport, a pretpostavljam da ti skijaški skokovi nisu baš u top 5, ali hollmenkollen je super doživljaj još ako imaš hrabrosti za onu adrenalinsku vožnju po sajli..... osim ranije spomenutih muzeja - NG i Munch meni su jako interesntnani bili i muzeji na Bigdoju - Fram (polarne ekspedicije) , Kon tiki (Thor Hayerdal), vikinški brodovi, pomorski muzej i ako te takve stvari zanimaju Skansen - muzej norveškog sela sa tradicionalnim drvenim crkvama i kolibama prekrivenim travom (nešto kao hobitske nastambe)
akershus utvrda koja dominira morskim ulazom u grad je isto pod passom
možeš sa lokalnim brodićima napraviti malo krstarenje oslo fjordom - imaš nekoliko linija uključenih u pass pa odeš od otočića do otočića i sa brodom natrag u grad
ovisno o tvojim preferencijama ovaj se pass zaista može isplatiti ili ako te većina od ovoga ne zanima nikako ne isplati pa onda šeći ulicama ili plati samo poneku ulaznicu i vožnju jgp
|
|
|
22.04.2015., 17:54
|
|
Davitelj
|
Quote:
GANDALF40 kaže:
znam da voliš sport, a pretpostavljam da ti skijaški skokovi nisu baš u top 5, ali hollmenkollen je super doživljaj još ako imaš hrabrosti za onu adrenalinsku vožnju po sajli..... osim ranije spomenutih muzeja - NG i Munch meni su jako interesntnani bili i muzeji na Bigdoju - Fram (polarne ekspedicije) , Kon tiki (Thor Hayerdal), vikinški brodovi, pomorski muzej i ako te takve stvari zanimaju Skansen - muzej norveškog sela sa tradicionalnim drvenim crkvama i kolibama prekrivenim travom (nešto kao hobitske nastambe)
akershus utvrda koja dominira morskim ulazom u grad je isto pod passom
možeš sa lokalnim brodićima napraviti malo krstarenje oslo fjordom - imaš nekoliko linija uključenih u pass pa odeš od otočića do otočića i sa brodom natrag u grad
ovisno o tvojim preferencijama ovaj se pass zaista može isplatiti ili ako te većina od ovoga ne zanima nikako ne isplati pa onda šeći ulicama ili plati samo poneku ulaznicu i vožnju jgp
|
Glavna stavka na programu će mi biti, naravno, tekma Norveška - Hrvatska, a u turističkom dijelu puta stvari koje su izvan Osla - Trollstigen i Geiranger. Na žalost, zbog toga ću morat dosta skratit sam Oslo, tako da teško da ću imat vremena za išta osim ta dva muzeja. Zbog toga me i zanima situacija s čekanjem u redovima. Ako uhvatim vremena, ugurao bih u raspored bar još Hollmenkollen i brod polarne ekspedicije.
|
|
|
22.04.2015., 19:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nvnk kaže:
|
Nisam. Nije bilo potrebe. Grad je vrlo dobro povezan s busevima i tramvajima.
Munch ti je ovih dana zatvoren početkom svibnja.
Ne znam da li se može preko reda s passom.
|
|
|
22.04.2015., 22:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
GANDALF40 kaže:
u javnom gradskom prijevozu pass pokazuješ samo ako ti uleti kontrola inače te nitko ništa ne pita, švercanje nije svojstveno njihovom mentalnom sklopu pa mislim da bi mogao proći nekažnjeno jer ja nisam nikada vidio kontrolu u više navrata boravka u oslu. osobno se nisam švercao jer bi mi bilo neugodno da me uhvate, ali mogu reći da kontrole nisu baš učestale.
što se tiče gužvi u muzejima - nedjeljom je free ulaz u Nacionalnu galeriju tako da je bila strašna gužva oko cijelog bloka zgrada, a i u Munchovom muzeju je bio mali red, ali ništa strašno. u ostalim muzejima se uopće nije čekalo. vlasnici passa ne ostvaruju prednost odnosno čekaju u redu sa ostalima.
ako se dobro organiziraš možeš jako dobro iskoristiti pass tako da se on po meni zaista isplati, a ja sam ga čak koristio i za dio vožnje vlakom prema aerodomu na povratku jer i to ulazi u pass
|
zapravo jesu, samo sto u metro rjedje ulaze u vlakove, ali zato blokiraju izlaze iz metroa, i ovo je gotovo svakodnevno u centru grada.
|
|
|
22.04.2015., 23:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Loth_lorien kaže:
zapravo jesu, samo sto u metro rjedje ulaze u vlakove, ali zato blokiraju izlaze iz metroa, i ovo je gotovo svakodnevno u centru grada.
|
moje iskustvo sa oslom je slijedeće - u 4 navrata sam bio u oslu, sveukupno 16 dana i uvijek sam se vozio javnim gradskim prijevozom i uvijek sam koristio neku vrstu passa ili kupio kartu, dakle nisam se švercao, a nikada nisam doživio kontrolu bilo koje vrste, što naravno ne znači da ih nema nego da ih ja nisam vidio pa mislim da možda i nisu tako česte, ali ako ti živiš tamo ili češće boraviš naravno da možeš meritornije tvrditi da su kontrole svakodnevne i to onda samo potvrđuje da je moja odluka da se ne švercam bila dobra
|
|
|
22.04.2015., 23:26
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nvnk kaže:
Glavna stavka na programu će mi biti, naravno, tekma Norveška - Hrvatska, a u turističkom dijelu puta stvari koje su izvan Osla - Trollstigen i Geiranger. Na žalost, zbog toga ću morat dosta skratit sam Oslo, tako da teško da ću imat vremena za išta osim ta dva muzeja. Zbog toga me i zanima situacija s čekanjem u redovima. Ako uhvatim vremena, ugurao bih u raspored bar još Hollmenkollen i brod polarne ekspedicije.
|
naravno da nemamo svi iste interese, ali osim ako nisi baš strastveni zaljubljenik u likovnu umjetnost, ja ne bi izabrao te dvije atrakcije kao jedino što ću vidjeti u oslu. nac. galerija nije na mene ostavila baš takav dojam da bi je izabrao kao jednu od dvije stvari koju ću razgledati u oslu, radije bi posjetio muzeje na otoku bigdoj, prije svega fram i kon tiki jer je to nešto što nigdje drugdje neću vidjeti, a nalaze se bukvalno jedan do drugoga. holmenkollen je naravno na sasvim drugom kraju grada, odnosno izvan grada, ali na liniji vlaka/metroa i po meni sve je to vrijednije vidjeti od NG kad već imaš tako maalo vremena
|
|
|
23.04.2015., 08:28
|
|
Davitelj
|
Quote:
GANDALF40 kaže:
naravno da nemamo svi iste interese, ali osim ako nisi baš strastveni zaljubljenik u likovnu umjetnost, ja ne bi izabrao te dvije atrakcije kao jedino što ću vidjeti u oslu. nac. galerija nije na mene ostavila baš takav dojam da bi je izabrao kao jednu od dvije stvari koju ću razgledati u oslu, radije bi posjetio muzeje na otoku bigdoj, prije svega fram i kon tiki jer je to nešto što nigdje drugdje neću vidjeti, a nalaze se bukvalno jedan do drugoga. holmenkollen je naravno na sasvim drugom kraju grada, odnosno izvan grada, ali na liniji vlaka/metroa i po meni sve je to vrijednije vidjeti od NG kad već imaš tako maalo vremena
|
Kao prvo, i Munchov Krik (te još nekoliko stvari) se mogu vidjet samo u NG u Oslu i nigdje drugdje.
Kao drugo, smješten sam u centru Osla (parsto metara od kolodvora), tako da su mi i NG, pa čak i Munchov muzej u dohvatu lagane šetnje. (U mojoj uobičajenoj koncepciji razgledavanja gradova i same šetnje su od neprocijenjive vrijednosti.  ) Jednostavno neću imat vremena za brodsku vožnju do Bigdoya, a još manje za Holmenkollen.
Kon-tici mi nije jako napet, plovio sam po Titicaci u njegovoj vjernoj kopiji.
Holmenkollen možda uguram na sam odlazak, budući da iz Osla odlazim rentanim autom.
BTW, nisam ni znao za tu zip lajnu dok mi ju nisi spomenuo. 
Zadnje uređivanje nvnk : 23.04.2015. at 08:39.
|
|
|
23.04.2015., 11:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nvnk kaže:
Kao prvo, i Munchov Krik (te još nekoliko stvari) se mogu vidjet samo u NG u Oslu i nigdje drugdje.
Kao drugo, smješten sam u centru Osla (parsto metara od kolodvora), tako da su mi i NG, pa čak i Munchov muzej u dohvatu lagane šetnje. (U mojoj uobičajenoj koncepciji razgledavanja gradova i same šetnje su od neprocijenjive vrijednosti.  ) Jednostavno neću imat vremena za brodsku vožnju do Bigdoya, a još manje za Holmenkollen.
Kon-tici mi nije jako napet, plovio sam po Titicaci u njegovoj vjernoj kopiji.
Holmenkollen možda uguram na sam odlazak, budući da iz Osla odlazim rentanim autom.
BTW, nisam ni znao za tu zip lajnu dok mi ju nisi spomenuo. 
|
naravno da si ti taj koji će donijeti konačnu odluku, ali postoje 4 originalna munchova krika - 1 je u privatnom vlasništvu, 1 je u NG, a 2 su u munchovom muzeju, tako da ako ti je to glavni razlog za NG to imaš i u munchovom muzeju, madonu možeš vidjeti samo ovdje kao i norveške romantičare sa predivnim pejzažima ali.......
vožnja iz luke koja je u centru grada do bigdoja traje 15-tak minuta i brodići idu dosta često, a imaš i bus koji vozi do tamo nekih 25 min iz centra tako da to nije baš van ruke, ali ne želim te nagovarati samo ti želim ukazati na razne opcije koje imaš
što god izabrao želim ti lijep provod, a dobro si rekao i sama šetnja ovim "gradićem" je više nego ugodna - obavezno prošeći do opere koja je naravno na obali kao uostalom i sve najinteresantnije u ovom izrazito pomorski orjentiranom gradu
|
|
|
23.04.2015., 12:36
|
|
Davitelj
|
Da, znam za više inačica Krika, to je tada bilo normalno. I nije mi to jedini razlog za NG.
Uostalom, to je tek u rujnu, do tada još stignem pretumbati planove ne jednom. (Da ne kažem da mi do tada Turkish može led letenja tako pretumbati da cijelo putovanje postane neprepoznatljivo.  )
|
|
|
27.04.2015., 15:59
|
|
calmer than you are
Registracija: May 2005.
|
Pozdrav ekipa  Putujem u iducu srijedu u Oslo i radim zavrsne pripreme pa me zanimaju iskustva. Putujem na sto manjem budžetu da odma napomenem
Kakve su kazne ako se svercas u javnom prijevozu? Jel te samo izbace i mozes se izvuc ko turist ili su strogi? Mozda bi kupili jednu kartu na nas dvoje pa se pravili blesavi.. ?
Negdje sam procitala da se u dvorac Oscarshall može samo s pratnjom ali nisam našla cijene upada pa me zanima jel se može doć tamo i razgledat na svoju ruku pa čekat neku turu ili organizirana tura tamo vozi? Ja bi naravno solo ako se može.
Astrup Fearnley Museum of Modern Art? Jel se isplati, plaća, ima li se šta vidjeti izvana (arhitektura je navodno fora)?
Također, ljubitelj sam prirode pa me zanima koji parkovi su najbolji. Svakako cu otići vidjet Vigeland ali me zanima Ekebergparken i isplati li se ići na otočiće? I odkud se fjordovi nabolje vide, neki vidikovci i slično
i finally, kako se dolazi do skakaonice najjeftinije? Plus, negdje sam vidla da se može zip lajnom spustit. To mi zvuči top ali kak to ide i kolko para?
Takođet, iskustva i savjeti bilo kakvi su dobrodošli oko hrane. Mislim nosit sa sobom nešto sitno ali koji su supermarketi i dućani najjeftiniji i šta jesti tamo?
Zadnje uređivanje Okata : 27.04.2015. at 16:27.
|
|
|
27.04.2015., 18:09
|
|
A Million Ticket, Baby
Registracija: Apr 2010.
|
Oslo pass kao što kaže Lord Tyrion.
Imate prevelike zahtjeve u odnosu na realnost.
Ni jedan park nije extra.
Vigeland je cool zbog skulptura, Botanicki zbog zelenila.
Skakaonicu ćete vidjeti samo tramvajem.
Uzmite Oslo pass!
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:55.
|
|
|
|