Teologija i religijska praksa Religije/denominacije, teološka i ostala vjerska pitanja |
|
|
18.02.2025., 11:13
|
|
Putnica
Registracija: Jul 2013.
|
Quote:
Human1 kaže:
|
Vi ste gospodine psihijatar? Molila bih vas da mi zalijepite javno svoju licencu. Hvala unaprijed
Sent from my 2312DRAABG using Tapatalk
|
|
|
18.02.2025., 11:47
|
|
Putnica
|
Mislim pisati sa drugog accounta je prvo teški kukavičluk a drugo ako je išta bahato to je onda "postavljanje dijagnoza" kao jedan ogavan način nekakvog obračuna za neslaganje u mišljenju. Ja ne znam jesi li ti svjestan šta činiš i zašto i sa kojom namjerom brate. Ukratko fuj.
|
|
|
18.02.2025., 12:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2007.
|
Quote:
karmaAAA kaže:
Mislim pisati sa drugog accounta je prvo teški kukavičluk a drugo ako je išta bahato to je onda "postavljanje dijagnoza" kao jedan ogavan način nekakvog obračuna za neslaganje u mišljenju. Ja ne znam jesi li ti svjestan šta činiš i zašto i sa kojom namjerom brate. Ukratko fuj.
|
Kakvog drugog accounta? S kime se vi gospođo svađate?
Kad netko sam za sebe dva puta u jednom istom postu napiše da je najmudriji i najpametniji na svijetu, kao što je napisao ovaj ovdje:
Quote:
Vrtlar888 kaže:
...
Što da još napišem. Možda sam zaboravio reći da sam najmudriji i najpametniji teolog na svijetu. Eto da i to znaš sa kogom možeš imati posla.
...
Možda sam zaboravio reći da sam najmudriji i najpametniji teolog na svijetu. Eto da i to znaš sa kogom možeš imati posla. Super je to kad možeš naći nekog mudrijeg i pametnijeg od sebe. Ja tražim al nažalost ne nalazim.
...
|
- onda je to školski primjer Dunning-Krugera.
Guglaj Dunning-Kruger. Ne mora biti engleska wikipedija. Ima i tekstova na našem jeziku.
Edit:
Eh, da dva puta. Ima toga još (u istom postu)!
Quote:
Vrtlar888 kaže:
...
Ah, to je zato što sam najveći teolog na svijetu.
... Ovako svijet ne zna za mene a ja najgenijalniji teolog nasvijetu-možda sam ovo zaboravio da ti napomenem...
|
|
18.02.2025., 20:57
|
|
Ja sam seronja
Registracija: Dec 2010.
|
E moj vrltar, nikad od tebe poniznog čovjeka poput Mojsija...
|
18.02.2025., 23:14
|
|
Putnica
|
Rekao mi jedan čovjek da je nekima najbolje odgovoriti jedno veliko ništa. Tako im daš do znanja koliko ti je bitno njihovo mišljenje. Ništa.
|
|
|
06.04.2025., 15:01
|
|
imat ću 7 plodnih vrtova
Registracija: Oct 2020.
|
Quote:
Human1 kaže:
Tebi engleski nije problem. Pretpostavljam da znaš engleski najbolje od svih!
|
I da znam engleski a znam ga niks feršten, ne bih ja čitao gluposti. Ja čitam samo svoje knjige jer cijenim najpametnija promišljanja.
Kad promislim koliko su Englezi jadan i nesrećan narod jer ne znadu hrvatski, a ja na hrvatskom pišem. Nije li to veliki peh?
|
06.04.2025., 15:07
|
|
imat ću 7 plodnih vrtova
|
Quote:
Human1 kaže:
Eh, da dva puta.
|
Dvaput je dvaput, rekla bi Fata.
|
06.04.2025., 15:10
|
|
imat ću 7 plodnih vrtova
|
Quote:
karmaAAA kaže:
Rekao mi jedan čovjek da je nekima najbolje odgovoriti jedno veliko ništa.
|
Ćutanje je majka mudrosti...za one koji nemaju što pametno reći.
|
26.04.2025., 20:57
|
|
Neregistrirani ovisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
betelac kaže:
[...]
Ukratko, zaključak je da novogodišnje proslave nisu kršćanske bez obzira na koji se datum održavaju, rani kršćani ih nisu održavali, kao niti Amerikanci u kolonijalnim danima, pa tako ni informirani suvremeni kršćani.
|
Ima jedna stvar koju često spominjem a redovito preskačem, koja bi tematski više pristajala prije ovog obračuna s poganstvom, a važna je da se spomene, svakako važnija od ovog nesretnog kalendara, i u kontekstu oko 1935. godine, a kako se čini, i u kontekstu vremena koje nam dolazi.
Ranije spomenuti urednik časopisa "The Golden Age", Clayton J. Woodworth (po svemu sudeći, jedan od većih crackpotova u povijesti organizacije) je u studenom 1916, netom nakon smrti C. T. Russella, zajedno s kolegom Georgeom H. Fisherom, bio zadužen da iz objavljenih tekstova te Russellovih osobnih bilješki pripremi novu knjigu koja će, stavak po stavak, rastumačiti biblijske knjige Otkrivenje, Pjesmu nad pjesmama i Knjigu proroka Ezekijela - naravno, radi se o čuvenoj "The Finished Mystery", nazvanoj tako po istoimenom članku iz "Zion's Watch Tower" od srpnja 1882.
Njihov posao bio je već uglavnom gotov kad su 6. travnja 1917. Sjedinjene Države ušle u rat. U izdanju od 15. travnja 1917. "The Watch Tower" donosi članak pod naslovom "The Christian's Duty in Time of War" u kojem jasno kaže: "niti jedan kršćanin ne može sudjelovati u ratu i ostati kršćanin", te se čitatelja savjetuje da se odazove regrutaciji i pritom da pisanu izjavu pod zakletvom, ovjerenu kod bilježnika (affidavit) kojom se traži izuzeće od vojne službe, budući da je osoba "posvećena Gospodinu i Njegovoj službi":
Mjesec dana kasnije, "The Watch Tower" od 15. svibnja 1917. donosi članak pod naslovom "Congress Enacts Conscription Law" u kojem se donose nove i ažurne informacije o tome kako tražiti izuzeće od vojne službe, ali i izjave poput: "Hvala Bogu za prednost da živimo u Sjedinjenim državama" koja je "najbolja od svih zemaljskih vladavina", te se američka zastava smatra "simbolom slobode" koju bi svatko u Americi trebao radosno istaknuti, naročito na zahtjev. Zanimljiva je i informacija da se "od osnutka betelskog doma u kutu ureda drži mala bista Abrahama Lincolna s dvije američke zastave" i da "u tome ne vidimo ništa nedosljedno s kršćanskom dužnosti":
15. lipnja 1917. američki Kongres donosi Zakon o špijunaži (Espionage Act) kojim, između ostalog, postaje kažnjivo svako ometanje vojnih operacija, uključujući i utjecaj na proces novačenja.
17. srpnja 1917. iz tiska izlazi knjiga "The Finished Mystery" (prvo izdanje 75 tisuća primjeraka, drugo izdanje iz 1918. - 850 tisuća primjeraka). U tri dana novogodišnjih praznika, od nedjelje 30. prosinca 1917. do utorka 01. siječnja 1918. podjeljeno je oko deset milijuna traktata s naslovom “The Fall of Babylon - Why Christendom Must Now Suffer — The Final Outcome” koji je ujedno bio i reklama za knjigu. Četiri stranice velikog formata, gustog teksta, pa prilažem samo reklamu:
Ne smetnimo s uma da su se u isto vrijeme odvijale prave borbe unutar vrha udruženja "Kule stražare" oko nasljeđa "Pastora" Russella, pri čemu je Rutherfordovim protivnicima zasmetalo i to da se nova knjiga reklamira kao "sedmi svezak Pastora Russella, posthumno izdanje", kao i to da se je smatra "denarom" iz Isusove usporedbe o radnicima u vinogradu (Matej 20:1-16).
Već 12. veljače 1918. knjiga "The Finished Mystery" je bila zabranjena u Kanadi. U isto vrijeme je glavni cenzor Vojne obavještajne agencije obavijestio "izaslanika zajednice" da su stranice 247 - 252, koje se bave Otkrivenjem 16:13 ("tri nečista duha kao žabe") označene kao "problematične". Naročito problematičan bio je tekst na 247. stranici, u kojem se patriotizam opisuje kao "Sotonska zabluda, a zapravo je ubojstvo, pravi duh Đavola", "krunsko Sotonino djelo", "uskogrudna mržnja prema drugim narodima", te da "pod krinkom patriotizma vlasti traže miroljubive ljude da žrtvuju sebe i svoje voljene te da kolju svoje bližnje u slavu dužnosti koju zahtijevaju nebeski zakoni". Sljedećih nekoliko stranica kritiziraju se troškovi naoružavanja u odnosu na nacionalne dugove nekih zemalja, kao i neke tada aktualne postupke sukobljenih strana. Nažalost, imam skenirana samo kasnija izdanja u kojima je riječ "patriotizam" zamijenjena s "rasna mržnja" ("race hatred", 850k edition), odnosno "izvjesna zabluda koja, kako je iskorištava njemačka autokracija, vodi ravno u brutalno masovno ubojstvo" (ZG), pa prilažem dio originalnog teksta u tekstualnom obliku:
Quote:
The three fundamental truths of history are man's Fall, Redemption and Restoration. Stated in other language these three truths are the mortal nature of man, the Christ of God and His Millennial Kingdom. Standing opposite to these Satan has placed three great untruths, human immortality, the Antichrist and a certain delusion which is best described by the word Patriotism, but which is in really murder, the spirit of the very Devil. It is this last and crowning feature of Satan's work that is mentioned first. The other two errors are the direct cause of this one. The wars of the Old Testament were all intended to illustrate the battlings of the New Creature against the weaknesses of the flesh, and are not in any sense of the word justification for the human butchery which has turned the earth into a slaughter-house. Nowhere in the New Testament is Patriotism (a narrow-minded hatred of other peoples) encouraged. Everywhere and always murder in its every form is forbidden; and yet, under the guise of Patriotism the civil governments of earth demand of peace-loving men the sacrifice of themselves and their loved ones and the butchery of their fellows, and hail it as a duty demanded by the laws of heaven.
|
U "zajednici" su odmah odlučili da će ukloniti navedene stranice iz svih primjeraka namjenjenih javnosti. Također su angažirali dodatne odvjetnike da pregledaju knjigu i usklade je sa zakonom, te da se savjetuju sa Ministarstvom pravosuđa u Washingtonu. Časopis "The Watch Tower" je u posebnom izdanju od 1. ožujka 1918. objavio pročišćeno izdanje cijele knjige (234 stranice u formatu časopisa, koje je ubrzo dobilo nadimak "ZG" - Z kao "Zion's Watch Tower", G kao sedmo slovo engleske abecede to jest sedmi svezak). No, sve je bilo uzalud, 14. ožujka 1918. knjiga je bila zabranjena u Sjedinjenim državama zbog antiratne propagande kojom se krši Zakon o špijunaži iz lipnja 1917 (a "ZG" je završio u bunkeru do 21. lipnja 1920).
07. svibnja 1918. izdan je nalog za uhićenje Giovannia DeCecce, Georgea Fishera, Alexandera Macmillana, Roberta Martina, Fredericka Robisona, Josepha Rutherforda, Williama Van Amburgha i Claytona Woodwortha.
16. svibnja 1918. Kongres usvaja amandman na prethodni zakon pod naslovom Zakon o pobuni (Sedition Act) čime postaje zločinom pisati i govoriti na kritičan način o umiješanosti Sjedinjenih Država u rat, kao i kritizirati bilo koju od odluka koje je vlada donijela u vezi s ratom.
U izdanju od 1. lipnja 1918. "The Watch Tower" donosi obavijest o uhićenju "istaknute braće":
ali isto tako i poziv "Božjem narodu" da se odazove rezoluciji američkog Kongresa i američkog predsjednika da se 30. svibnja provede u molitvi za pobjedu Sjedinjenih Država, "nacije koju je sam Bog milostivo dao da se stvori i razvije u najpovoljnijim okolnostima na svijetu kako bi očuvao građansku i vjersku slobodu", i tako dalje, trumpetanje u stilu USA über alles:
Uzalud. Suđenje osmorki je započelo 05. lipnja 1918, a 20. lipnja 1918. porota ih je proglasila krivima zbog "širenja propagande". Dan kasnije, njih sedmorica, osuđeni su na osamdeset godina zatvora (po dvadeset godina po svakoj od četiri točke optužnice, da se odsluži istodobno). Giovanni DeCecca je naknadno dobio kaznu od četrdeset godina zatvora (po deset godina po svakoj od četiri točke optužnice, da se odsluži istodobno). On nije imao nikakve veze s objavljivanjem knjige "The Finished Mystery", ali je svojoj obitelji pisao pisma kažnjivog sadržaja.
Nakon devet mjeseci u zatvoru, 21. ožujka 1919. odobrena im je jamčevina (10 tisuća dolara po glavi) i 25. ožujka bili su pušteni na slobodu. 14. svibnja 1919. žalbeni sud je poništio prethodnu presudu jer "optuženici nisu imali nepristrano suđenje".
Nisu bili jedini. Tog istog ožujka 1919. predsjednik Woodrow Wilson je pomilovao ili preinačio presude za oko 200 okrivljenika koji su bili osuđeni bilo po Zakonu o špijunaži, bilo po Zakonu o pobuni.
Iako je Zakon o pobuni (Sedition Act) bio odbačen krajem 1920. godine, Zakon o špijunaži iz 1917 (Espionage Act) je još uvijek na snazi, a tijekom više od sto godina mnogi su zaglavili dugogodišnje zatvorske kazne. Neki od najpoznatijih optuženika po tom zakonu u novije vrijeme su svakako Edward Snowden i Julian Assange, a pod istragom zbog kršenja tog istog zakona je gotovo dvije godine bio i sam Donald Trump, sadašnji predsjednik Sjedinjenih Država.
Što se tiče knjige "The Finished Mystery", već od 1925. se počelo sa odbacivanjem onoga što u njoj piše, da bi i sama knjiga, zajedno s ostalim Russellovim knjigama, bila 1927. povučena iz ponude.
|
26.04.2025., 21:01
|
|
Neregistrirani ovisnik
|
Tko god je imao priliku uzeti Bibliju u ruke i makar je ovlaš prelistati (kamoli pročitati) mogao je primijetiti da se veliki dio teksta, više od trećine, uglavnom one srednje, bavi naricanjem nad sudbinom Božjeg izabranog naroda te proročanstvima o obnovi zemlje, naroda, pravog obožavanja, ukratko - o obnovi Siona. Stoljećima i stoljećima, ta su proročanstva jednom malom narodu davala nadu i snagu da preživi i sačuva svoj identitet u svijetu koji im ni najmanje nije bio naklonjen. Milijuni drugih bavili su se razjašnjenjima tih proročanstava tražeći u njima odgovore na svakojaka pitanja, a o svemu tome napisani su vagoni literature. Dobar kubik tog prostora zauzimaju i tisuće i tisuće stranice različitih izdanja "kule stražare" koje su se zatim tisuće i tisuće sati raspredale na tisućama i tisućama sastanaka, na kojima sam tijekom nekoliko desetljeća i sam prisustvovao ako već ne i sudjelovao. I sve to što smo desetljećima tupili zube na tim beskonačnim sjednicama može se svesti na samo dvije riječi: proljeće 1919.
Pa je tako već u to isto proljeće 1919. u izdanju od 15. travnja "The Watch Tower" objavio članak povodom oslobađanja osmorice braće pod naslovom "Liberty in Christ" u kojem je njihovo utamničenje uspoređeno s "babilonskim ropstvom", a oslobađanje ispunjenjem 126. psalma:
Koja su se sve proročanstva ispunila u "proljeće 1919"?
- Otkrivenje 18:2, pad Babilona Velikog
- Matej 25:1-12, buđenje mudrih i ludih djevica
- Matej 25:28, finale usporedbe o talentima
- Izaija 66:6-8, rođenje nacije u jedan dan
- Matej 24:31, sakupljanje izabranih
- 1. Solunjanima 4:14-17, ustajanje mrtvih
- Izaija 22:20, 21, Elijakimova punomoć
- Otkrivenje 12:6, 14, 1260 dana i tri i pol vremena
- Izaija 4:2, klica Jehovina i plod zemaljski
- Ezekijel 37. poglavlje, oživljavanje mrtvih kostiju
- Otkrivenje 11:11,12 oživljavanje dva svjedoka
- Otkrivenje 14:2,3, pjevanje nove pjesme
- Izaija 35. poglavlje, proročanstvo o raju
- Izaija 40:3-5, "pripravite put Jahvin" - veće ispunjenje 1919. nego kad je Ivan Krstitelj pripravio put Isusu!
- Izaija 44. poglavlje, izbavljenje Židova iz Babilona tek predslika 1919!
- Izaija 45. poglavlje, ispunjenje 1919. u većim razmjerima nego u vrijeme Kira Perzijskog!
- Izaija 51:3, "duhovni raj" od 1919.
- Joel 2:28, izlijevanje svetog duha, manje ispunjenje na Pentekost 33, veće na proljeće 1919!
- Danijel 12:2, buđenje mrtvih
- Zaharija 9:9, 10, Kralj koji jaše na magaretu, djelomično ispunjenje ulaskom Isusa u Jeruzalem 33, konačno ispunjenje 1919!
i tako dalje, i tako dalje, (da ne stavljam stotine linkova koje nitko neće čitati) ovo je samo nekoliko primjera proročanstava koja su se ispunila u proljeće 1919, barem se to tako desetljećima tumačilo u stotinama članaka raznih izdanja "kule stražare", sve do relativno nedavno kad je većina tih tumačenja puštena niz vodu. Po meni, jedno od važnijih "ispunjenja" jest to da je, nakon ulaska u svoj duhovni hram, Isus 1919. postavio "vjernog i razboritog roba" (čitaj: J. F. Rutherforda i njegovu ekipu) da njegovim slugama daje "hranu u pravo vrijeme" (Matej 24:45). U tom svjetlu treba promatrati i sve ovo što se događalo u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog stoljeća a što smo do sada razmotrili, kao i odnos današnjih JS prema svojoj cjelokupnoj povijesti i nauci "vjernog i razboritog roba".
|
26.04.2025., 21:02
|
|
Neregistrirani ovisnik
|
Jedan karakterističan primjer "hrane" koju "vjerni i razboriti rob" daje "u pravo vrijeme" nalazimo u tumačenju riječi apostola Pavla zapisanih u poslanici Rimljanima 13:1-7, a radi se o odnosu kršćana prema "višim vlastima".
C. T. Russell je te riječi tumačio onako kako pišu: Isus i apostoli se nisu ni na koji način sukobljavali sa zemaljskim vlastima, učili su crkvu da poštuju one koji su na vlasti, da plaćaju poreze i da poštuju sve zakone osim onih koji se kose s Božjim zakonima, kako to stoji u prvom svesku "Millennial Dawn" serije (kasnije poznate kao "Studies in the Scriptures"), "The Plan of the Ages" (1886.) na strani 266:
Misao o podložnosti zemaljskim vlastima još je jače naglašena u šestom svesku "The New Creation" (1904.) na strani 591, gdje kaže da bi Novo Stvorenje (to jest duhom pomazani kršćani) trebali biti među onima koji su danas najposlušniji zakonu, ne bi smjeli biti ni agitatori, ni svadljivci, ni prigovarači:
U vrijeme kada su se već svuda po svijetu događali radnički nemiri, pobune, revolucije, na koncu i svjetski rat, mnogi su to razumjeli kao da se od njih kao uzornih kršćana očekuje apsolutna podložnost vlastima, pa su se neki u skladu s time i odzvali na poziv u vojsku, na koncu i u rat.
J. F. Rutherford, Russellov nasljednik na čelu "The Watch Towera", kao što smo imali prilike primijetiti, nikako se ne uklapa u Russellov opis kršćana koji "ne bi smjeli biti ni agitatori, ni svadljivci, ni prigovarači" - već smo se upoznali s razlozima njegovog tamnovanja, obračunom s prohibicijom, te propovijedanjem uništenja svih zemaljskih vlasti u totalnom ratu Harmagedonu (za razliku od postepene tranzicije s ljudskih na Kristovu vlast, kako je to naučavao Russell). Naravno da je bilo vrijeme za "novo svjetlo" glede poslanice Rimljanima 13. poglavlje.
U izdanjima od 1. i 15. lipnja 1929. "The Watch Tower" donosi dvodijelni članak pod naslovom "The Higher Powers" u kojem se problematizira misao da su sve zemaljske vlasti "od Boga postavljene". U Sjedinjenim Državama je protuzakonito posjedovati alkoholna pića (Rutherfordova bolna točka), dok u Kanadi, Engleskoj i Njemačkoj nije. U Sjedinjenim Državama u vrijeme mira nitko ne može biti prisilno unovačen, dok u Italiji i nekim drugim kršćanskim zemljama može. Je li Božji zakon različit u različitim okolnostima i u različitim zemljama?
i tako dalje, Rutherford navodi još neke primjere koji se svode na isto, a koji pokazuju da se te riječi ne mogu odnositi na zemaljske vlasti. U nastavku podugačkog članka, Rutherford potanko objašnjava kako se riječi iz Rimljanima 13:1-7 zapravo odnose na skupštinsko uređenje, poredak u Božjoj organizaciji, te da je primjena tih redaka na zemaljske vlasti zabluda i teška greška kojom su neki bili odvučeni u rat te time prekršili Božje zakone i izgubili mjesto u Božjem kraljevstvu:
Slično stoji i u knjizi "Bogatstvo" (Riches, 1936.) u kojoj se prethodna "zabluda" po tom pitanju pripisuje Babilonskom ropstvu, što implicira da je novo tumačenje rezultat oslobođenja iz istog:
Kako smo imali prilike vidjeti u ranijim nastavcima, predavanje "Government" održano na kongresu u Washingtonu D.C. 1935. godine sublimiralo je stav JS prema onome što se događalo u svijetu - s jedne strane Jehova i njegov Feldmaršal Isus Krist sa svojom nebeskom vojskom, s druge strane Sotona koji gospodari svim zemaljskim vlastima, neminovni rat između te dvije strane koji uskoro slijedi, te pitanje za svakog pojedinca koju će stranu odabrati.
Od kraja 19. stoljeća u mnogim se školama svakog jutra izgovarala zakletva vjernosti američkoj zastavi (Pledge of Allegiance) pri čemu se izvodio takozvani Bellamyjev pozdrav, pokret desnom rukom od srca prema zastavi, sličan nacističkom, otprilike ono što je Elon Musk izvodio tijekom nedavne predsjedničke inauguracije. I kao što su JS u Njemačkoj odbijali pozdravljati s "Heil Hitler" te zbog toga pretrpili mnoga progonstva, puno bolje nije bilo ni i u Sjedinjenim Državama gdje su djeca JS odbijala pozdravljati zastavu, o čemu nešto možete pročitati u ovom članku.
U nedjelju ujutro 6. listopada 1935, nekoliko mjeseci nakon kongresa, mreža radio stanica prenosila je govor J. F. Rutherforda s temom pozdravljanja zastave, a povod je bio izbacivanje osmogodišnjeg dječaka iz jedne škole u Massachusettsu što je privuklo priličan publicitet.
Gotovo cijelo izdanje časopisa "The Golden Age" od 23. listopada 1935. bilo je posvećeno tom slučaju, pri čemu je ponovljeno da se riječi iz Rimljanima poslanice 13:1 ne odnose na zemaljske vladare nego na Jehovu i Isusa, a izdvojio bih zaključak Rutherfordova govora u kojem upozorava američki narod da ista sila koja čini da fašizam i hitlerizam zahvaćaju europske vlade, sada zahvaća i američke institucije, a obavezno pozdravljanje zastave je dio programa kojim se narod nastoji potčiniti nekom proizvoljnom diktatoru, a iza svega stoji rimokatolička hijerarhija (kao istaknuti dio Sotonine vidljive organizacije), te da je obavezno pozdravljanje zastave jednako "hitlerizmu", a oboje dio diabolične namjere da okupi narode oko "rimske ideje", vjerojatno aludirajući na sličnost između rimskog, nacističkog i Bellamyjevog pozdrava.
Trebalo je proći još mnogo progonstava, nevolja i pravnih bitaka dok nije 1943. Vrhovni sud konačno presudio u korist JS i omogućio izuzeće od obaveze izgovaranja zakletve (Bellamyjev pozdrav službeno je odbačen krajem 1942. godine i zamijenjen desnim dlanom na prsima).
To je bila samo još jedna epizoda u nizu događaja u i oko 1935. godine. Pitanje kršćanske neutralnosti stavljalo je na kušnju vjeru JS širom svijeta pod različitim režimima od tih prvih dana pa sve do danas, a pitanje je što nas još čeka, pogotovo u nekim djelovima svijeta (kako je to nedavno netko rekao: izgleda da se konačno bliži kraj drugog svjetskog rata, i to pobjedom fašizma svuda u svijetu).
|
26.04.2025., 21:03
|
|
Neregistrirani ovisnik
|
No da zaključimo temu oko "viših vlasti" iz Rimljanima 13. poglavlja. Drugi svjetski rat je bio i prošao, Rutherforda više nema, svijet se donekle smirio podijeljen na dva bloka u međusobnoj ravnoteži, "organizacija" se uhvatila posla oko svog prijevoda Biblije što je zahtijevalo pomnije proučavanje samog biblijskog teksta, te je, između ostalog, došlo do novog (to jest starog) objašnjenja Pavlovih riječi. Na kongresu 1962. održan je niz govora koji su objavljeni u izdanjima od 1. i 15. studenog te 1. prosinca 1962. časopisa "The Watchtower":
“Be in Subjection”—to Whom?
Subjecting Ourselves to “Every Human Creation”
Subjection to “Superior Authorities”—Why?
The Benefits of Subjection to Authorities
Patriotism and Religious Freedom
Benefiting by Subjection to Authorities
Conscience and Subjection to Authorities
u kojima se detaljno objašnjava zašto se riječi iz Rimljanima 13:1-7 ipak odnose na svjetovne vlasti, te što znači poštivanje i relativna podložnost tim vlastima koje vladaju s Božjim dopuštenjem dok ne budu uskoro, je li, uništene u Harmagedonu.
U "Kuli stražari" od 1. svibnja 1982. (hrv.) nastoji se objasniti da su takve promjene u tumačenju samo taktika koja nas vodi prema cilju te da je "srećom, Jehova prouzročio da je njegov narod 1962. godine razumio" to što je razumio a što ranije J. F. Rutherford, autoritetom onog kojeg je sam Isus 1919. postavio na čelo "vjernog i razboritog roba", nije razumio nego označio kao "zabludu" (možda zato jer, kako sam kaže, nije bio vođen svetim Duhom nego anđelima  ).
U Godišnjaku za 1975. godinu ta je nova promjena (na staro) uzeta za primjer "izobilja duhovne hrane u pravo vrijeme" i "Jehovinog mudrog vodstva" uoči nadolazećih društvenih i građanskih nemira u drugoj polovini šezdesetih.
Ajde super, baš lijepo da se to u pravo vrijeme razjasnilo kako treba. Barem je to tako kad se gleda kroz američke naočale i nemaš pojma da postoji čitav jedan svijet izvan SAD-a. No, što je s onom braćom koja su u to vrijeme živjela u područjima gdje je djelo JS bilo pod zabranom i koja su "duhovnu hranu" dobivala na kapaljku? Što je njima značila ta promjena i kako je na njih utjecala?
Ukrajina
Quote:
Nekim je Svjedocima bilo teško povjerovati u ovo izmijenjeno shvaćanje budući da su vođe zemaljske vladavine u Sovjetskom Savezu nastojale na veoma okrutan način zbrisati pravo obožavanje Boga. Zbog toga su ti Svjedoci mislili da Kulu stražaru s tim novim razumijevanjem nije izdala službena organizacija Jehovinih svjedoka. Mislili su da su te informacije krivotvorili neki koji su napravili kompromis s državnim vlastima kako bi naveli Svjedoke na veću podložnost sovjetskoj državi.
|
Rumunjska
Quote:
Još jedna kušnja pojavila se 1962. kad je u Kuli stražari objašnjeno da su ‘više vlasti’ koje se spominju u Rimljanima 13:1 ljudske vlasti, a ne Jehova Bog i Isus Krist, kao što se prije mislilo. Budući da su im okrutni vladari nanosili mnoge patnje, mnogoj braći u Rumunjskoj bilo je teško prihvatiti to novo objašnjenje. Ustvari, neki su iskreno smatrali da je to lukava laž koju su izmislili komunisti kako bi braća bila potpuno podložna državi, što bi se protivilo načelu iz Mateja 22:21.
|
Čehoslovačka
Quote:
Godine 1962. nastupili su još veći problemi. U Kuli stražari objavljena je serija članaka u kojoj je izneseno objašnjenje o kršćanskim dužnostima prvenstveno prema Bogu, a potom i prema svjetovnim vlastima, odnosno “višim vlastima” o kojima se govori u Rimljanima 13:1. U člancima je bilo ispravljeno razumijevanje u vezi s tim pitanjem. Pojedinci koji su pokazali da su nepovjerljivi i skloni kritiziranju proširili su glasine da je te članke zapravo napisao brat Müller i to prema uputstvima Ministarstva unutrašnjih poslova.
[...] bilo je i onih koji su prekinuli veze s organizacijom i ostali odvojeni od nje sve do 1989, kada je Vodeće tijelo poslalo ljubazno pismo “Onima koji žele obožavati Jehovu i služiti mu ujedinjeno”.
[...]
Ovaj potez Vodećeg tijela umnogome je popravio štetu koja je preostala od Sotoninog podmuklog napada na skupštine u vrijeme kad nisu mogle slobodno komunicirati s ostatkom Jehovine vidljive organizacije.
|
Dakle, što je nekome "Jehovino mudro vodstvo" i "izobilje duhovne hrane u pravo vrijeme", drugome je "Sotonin podmukli napad".
I kako to obično biva, ubrzo je krivnja za tu zbrku prebačena na 'obične' JS, braću koja su služila pod otežanim okolnostima i koja su bila zbunjena proturječnim objašnjenjima, te su uzeti kao primjer onih "koji nisu imali pravilno gledište o ovlaštenju koje ima Jehovina organizacija u vezi sa dijeljenjem duhovne hrane u pravo vrijeme", kako kaže "Kula stražara" od 1. prosinca 1972. na 20. stranici (hrv):

|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:12.
|
|
|
|