Natrag   Forum.hr > Društvo > Potresi i obnova

Potresi i obnova Potresi su prošli, nadamo se. Slijedi obnova.

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.08.2021., 18:49   #41
Autor: trapavi hobit
Quote:
leo4 kaže: Pogledaj post
Pitanje za trapavog hobita. Često si razmišljam o utjecaju podloge zgrade na potres. Gledam u NZ koji je uglavnom na šljunčanoj podlozi bilo je, u odnosu na stari dio, relativno malo štete. Dobro, ima tu utjecaja i način gradnje, ali mi se ipak čini da šljunak u podlozi apsorbira vibracije. Za vrijeme potresa bio sam u zgradi i imao sam osjećaj da se čitava zgrada „nekako želatinasto“ ljulja. Nije bilo nekakvih „tvrdih udara“. Možda sam u krivu ali sam eto tako doživio taj potres. I još na kraju čitam u gotovo svim savjetima da se za napuštanje zgrade ne koriste stepenice i dizala. Pa kako bi se onda netko s desetog kata spustio u prizemlje. Skokom kroz prozor?
Quote:
Ima utjecaj podloga a i dodatno razina vode u njoj. Prašinasto-pjeskovita podloga ako je suha je super, ako je natopljena vodom, vidjeli smo po Baniji kao nastaju rupetine. Ako ne šljunak suh, apsorbcija udara je fina, ako je natopljeno, moguće napravi još više zla.
Osjećaj potresa ti ovisi i o visini, pa se na višim katovima to ljulja luđački a niže dolje može djelovati kao udar. Konkretno, kod mene u zgradi, potres je izgledao kao udar pa dugotrajno njihanje. Susjedi dva kata ispod mene kažu da je izgledalo kao udarci čekićem s jedne pa s druge strane, oštro i žestoko. A njima su i stanovi više stradali.

Eto, o izlasku iz zgrade imaš post prije. Najgora odluka je skočiti kroz prozor, definitivno.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5435

Quote:
Quote:
FED kaže: Pogledaj post
Ogroman je deficit seizmološke službe što nema vrsnih geologa radi cjelovitog, povezanog znanja i zaključivanja.
Točno, deficit je i seizmologa i geofizičara i seizmotektoničara...generalno gledano svih stručnjaka povezanih struka. Kad bi sve u Hrvatskoj zbrojili, ne znam bi li dobili 50 ljudi koji se bave potresima. A ne znam je i u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina školovan i jedan seizmotektoničar. Što je tragično za državu koja je na seizmički aktivnom području. Ispravi me ako znaš točnije ali na Institutu za geološka istraživanja su samo jedan ili možda dva seizmotektoničara, na RGNF jedan i ako ima još koji drugdje. To je tvar koja se dugoročno mora promjeniti želimo li prikupljene podatke kvalitetnije obrađivati i bolje dolaziti do novih znanja.

Quote:
Glede procjena promjene pritisaka, ako se ne varam, to se odnosi na rasjede paralelne sa "Petrinjskim" ali ne i za druga pružanja (Kašinski)?!
Tako je, oni su to radili samo za rasjed Petrinja-Jaska na kojem se i dogodio najjači udar. Recimo nisu u obzir uzimali ni razmatrali ni rasjed Sisak-Petrinja-Glina niti na drugom kraju njemu paralelne rasjede (uvjetno rečeno) alpskog smjera pružanja (Jaskanski, Medvednički,.. ) Htjeli su dobiti potencijal samo za taj jedan konkretni rasjed. Možda na kraju i bolje jer bi hrpa podataka moda dala pogrešku u rezultatu i stvorila lažne podatke.

Quote:
Glede obnove, divim se tko uspije u ovom kulturno ekonomskom okružju obnoviti zgradu. Znam primjera kohezije, gdje se spremaju ali najčešće veliko ništa i tako će ostati.
Svi koji smo probali, znamo koliko zapreka postoji za bilo kakav pokušaj i kao da je sve namjerno napravljeno da do obnove ni ne dođe. Na svaki rješeni papir slijede tri nova, na svako odobrenje slijedi da je uvjet za slijedeći, nešto što se trebalo samo po sebi rjješiti tim papirom. I sve se radi na pet mjesta a na kraju slijedi da je sve ovisno o prvom mjestu koje ima sve podatke ali ih ne da. Horor na djelu.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5450
Andrej is offline  
Old 24.08.2021., 18:52   #42

Quote:
Quote:
Ogroman je deficit seizmološke službe što nema vrsnih geologa radi cjelovitog, povezanog znanja i zaključivanja.
Točno, deficit je i seizmologa i geofizičara i seizmotektoničara...generalno gledano svih stručnjaka povezanih struka. Kad bi sve u Hrvatskoj zbrojili, ne znam bi li dobili 50 ljudi koji se bave potresima. A ne znam je i u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina školovan i jedan seizmotektoničar. Što je tragično za državu koja je na seizmički aktivnom području. Ispravi me ako znaš točnije ali na Institutu za geološka istraživanja su samo jedan ili možda dva seizmotektoničara, na RGNF jedan i ako ima još koji drugdje. To je tvar koja se dugoročno mora promjeniti želimo li prikupljene podatke kvalitetnije obrađivati i bolje dolaziti do novih znanja.

Quote:
Glede procjena promjene pritisaka, ako se ne varam, to se odnosi na rasjede paralelne sa "Petrinjskim" ali ne i za druga pružanja (Kašinski)?!
Tako je, oni su to radili samo za rasjed Petrinja-Jaska na kojem se i dogodio najjači udar. Recimo nisu u obzir uzimali ni razmatrali ni rasjed Sisak-Petrinja-Glina niti na drugom kraju njemu paralelne rasjede (uvjetno rečeno) alpskog smjera pružanja (Jaskanski, Medvednički,.. ) Htjeli su dobiti potencijal samo za taj jedan konkretni rasjed. Možda na kraju i bolje jer bi hrpa podataka moda dala pogrešku u rezultatu i stvorila lažne podatke.

Quote:
Glede obnove, divim se tko uspije u ovom kulturno ekonomskom okružju obnoviti zgradu. Znam primjera kohezije, gdje se spremaju ali najčešće veliko ništa i tako će ostati.
Svi koji smo probali, znamo koliko zapreka postoji za bilo kakav pokušaj i kao da je sve namjerno napravljeno da do obnove ni ne dođe. Na svaki rješeni papir slijede tri nova, na svako odobrenje slijedi da je uvjet za slijedeći, nešto što se trebalo samo po sebi rjješiti tim papirom. I sve se radi na pet mjesta a na kraju slijedi da je sve ovisno o prvom mjestu koje ima sve podatke ali ih ne da. Horor na djelu.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5450

Quote:
Quote:
German kaže: Pogledaj post
@trapavi hobit jedno pitanje - što te nagnalo da si promijenio ploču. Do sada si bio forumski glas razuma što se tiče potresa, stručan i istodobno si djelovao i umirujuće. Uostalom, kako su izvučeni tvoji postovi u zasebnu temu se vidi kako si često naglasio da bi se moralo puno stvari poklopiti, da se u Zagrebu dogodi razoran potres od 6,5. U ovim zadnjim postovima se čini da tvrdiš da je takav potres samo pitanje dana/godine/desetljeća itd.

Možda mi se krivo čini, nemoj se ljutit na pitanju.
Quote:
Forumas-zg kaže: Pogledaj post
German, dobro si ovo napisao i pitao ga! Trapavi je inače meni super, jako volim čitati njegove postove. I djelovao je dosta umirujuće uvijek. Međutim, što se to promijenilo da si Trapavi doista promijenio ploču? Da li si možda uspio saznati kakve najnovije spoznaje, koje možda nisu baš najljepše, pa zato? Ili je nešto drugo u pitanju?! Molim te odgovori Germanu, a time i meni!
Quote:
Tko To Pamti kaže: Pogledaj post
Nije pitanje za mene tehnički je ono što spominjemo (neki i paničare) već odavno da očekujemo i taj "glavni" da se desi samo ne znamo kada.
Čekam i ja odgovor jer možda on ima neki novi info.
Ma nema beda, ne ljutim se ja na ovo i ovakva pitanja nikada.

Nisam promijenio ploču, ne brinite momci, i dalje mislim da se mora stvarno puno toga poklopiti da bi se dogodio potres, posebno "the one" koji bi nas natukao. I da se on može dogoditi jednom (možda ga i ne doživimo) ali da uz sve činjenice za sada nema baš nikakvih znakova da bi se trebao dogoditi. No nekim ljudima na forumu, koji misle da je ovo sve sprdnja i da je ovo s vrijednostima potresa nabacivanje kao na placu, možda treba reći da je iza svake od onih vrijednosti koja se da kao procjena, stoji par mjeseci i godina hodanja po terenu, mjerenja, istraživanja i računanja. Ne stoje iza tih podataka ni Vera Čudina ni baba Vanga, čarobne kugle ni super-računala, nego mali no-name ljudi koji pokušavaju iz hrpe nečega dobiti nešto će ljudima predočiti jednostavno što je bilo, je i što može biti.

Ono što mi je pažnju privuklo zadnjih tjedana je da su se (konačno) počeli događati trzaji po Kašinskom i bliskim rasjedima. I to baš onakvi koje bi, bar mi se tako čini, rado imali. Kad bi to sad odjednom naraslo na seriju onih 2.2-3.2R u pet-šest dana, tad bi se i ja već brinuo. Ovo što se sad događalo je laganica i nek ostane na tome.

Druga je stvar da se po temi javljaju ljudi koji bi htjeli da im se takva stvar najavi i to kada, gdje i koliko jako. Ono što je na žalost realnost, to je da je Zagrebu trenutno i 4.7R dovoljan za izazvati puno štete na načetim zgradama a što bi nam do prije dvije godine bio potres o kome bi pričali tjedan dana uz kavu i gotovo. Zato, nek Kašina mirno klizi i biti će sve ok.

Tako da, momci, nema frke, sve je ok i za sad mirno hladimo pifce.

Čak dapače, održao sam obećanje i otišao u onaj rudnik u Kašini i da, iako jako tiho (moguće da i godine utječu na sluh, hahaha), čuje se jedna fina duboka tutnjava, dakle, sve je kako i trebalo biti.

Drugo je pitanje Petrinja, kod koje se zbivaju neke stvari koje su posljedica stvarno jakog udara po velikom rasjedu. I nisu ugodne, nisu lijepe i jedino što bi želio da se i tamo stvar smiri i vrati na onu lijepu listu na EMSC kad čitaš svaka dva-tri dana 1.2 1.1 1.3 i slične vrijednosti.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5453
Andrej is offline  
Old 24.08.2021., 18:55   #43
Quote:
Quote:
redroyal kaže: Pogledaj post
Ali gledajuci opcenito potrese po nekim slicnim rasjedima, cak i neka ponovna petica je nazalost za ocekivati, pa ako se ona i dogodi, to ne bi trebao biti znak da se sa rasjedom dogada nesto naopako i nepredvidivo, ne? Da li je taj redosljed 'srednje, slabo pa jako' stvarno nesto neobicno za aftershockove i ukazuje na to da situacija ne ide u predvidenom smjeru?
Na žalost, čak ni petica ne bi bila neočekivana i da, mogla bi se na žalost dogoditi. Naime, uz posljedične aftershockove, na tom području imamo i redovitu seizmičnost (kretanje ploha) koja i dalje hrani i dodatno pojačava taj stres i ni malo ne pomaže da se stvar smiri.

Ono što je utvrđeno kao određeni obrazac je da se u određenom broju slučajeva, prije jačeg udara dogodilo nekoliko slabijih u relativno kratkom vremenskom intervalu iako to ničim ne daje mogućnost predvidjeti koliko će jako nakon toga udariti jači. Nema onog pravila da bi nakon npr tri M2 i dva M3 došao M5. To ne stoji i zakonitost za sada nije potvrđena, ali da se može očekivati nešto jače od onog M3 (npr M3.5), to može.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5455

Quote:
Quote:
Pocetkom 1900-ih je na podrucju Farkasica (to je 10-ak km od Petrinje) bio potres procjenjene magnitude oko 6.3 ili 6.4R. Uzima se da bi ta magnituda realno bila za nekih 0.2R niza, to je svejedno 6.1 ili 6.2R. Zasto je opasnost na tom podrucju onda snizavana (jer starije su karte imale ozbiljnije oznaceno to podrucje)? Mozemo nagadati, politika, interesi...
Naseljavanje ljudi, vojni objekti, u dobrom smjeru si krenuo...
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5456

Quote:
Quote:
slice.of.life. kaže: Pogledaj post
Netko je na drugoj temi stavio ovaj rad na temu zagrebačkih rasjeda i primijetio sam ovu dolje rečenicu. Ovo zvuči kao da je potencijal južnog segmenta Kašine manje od 6R, dok sjeverni dio zapravo miruje?

"Preliminary interseismic strain analysis on the Kašina Fault suggests that the Southern segment of the fault has a potential to generate earthquake magnitude Mw < 6, whereas there is no geodetic evidence for strain accumulation on the Northern segment."

https://www.mdpi.com/1424-8220/19/22/4857/htm
Evo, sve već objašnjeno u ovom postu. Naglasak: fali mu par kilometara dubine (i stijenskog materijala koji generira snagu udara) za točniji izračun, fali mu uključiti one zone koje su možda i opasnije.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5508

Quote:
I to po nezgodnoj šibenskoj poprečnoj liniji.. Dugi-otok-Šibenik-Drniš-Uništa.

Nezgodna zato jer je tu jadranska ploča pukla i napravila tri (čak moguće i četiri) bloka, od Trsta do Šibenika prvi, s granicom po spomenutoj crti (alternativno do Senja, pa onda od Senja na jug drugi), Šibenik-Ston (do crte približno Ston-Čapljina-Mostar) drugi i Ston-Kotor treći (crta Kotor-Nikšić). Pa, iako se generalno radi o pomaku kompletne ploče, tu i tamo dođe do strike-slip pokreta samo jednog segmenta. Ovakav slijed se dogodio par puta u zadnjih 15 godina i gotovo svaki puta je bio sličan nastavak. Što znači, kao posljedicu, to povremeno zna imati pomak po jednoj strani i onda jači ili (češće) više malih pomaka po drugoj strani mikrobloka.
Je li tako i hoće li se to sad dogoditi, jesu li to samo lokalni "prdeži" ili opet mali poguranac, vidjet ćemo kroz par dana. To je sad ono o čemu se često ovdje priča. Nikako i ni na koji način se ne može sigurno, precizno ili lokacijski predvidjeti slijed događaja.
No, s obzirom da je ovo forum i da ovo nije nikakav službeni zaključak nego moje mišljenje, napisao sam što se događalo do sada ali hoće li sad tu oslobađanje energije stati ili će možda unutar tjedan dana nekakav M3-4 kao odgovor na ovo kod Vodica skočiti negdje na crti od Mljeta preko Neuma do Mostara, za sada ne znam i ne mogu znati. Ali evo, možda se uspije bar okvirno dati neka mogućnost. Ajde da vidimo.
Kad se napravi algoritam koji će uključiti sve parmetre i dati točniji podatak, bit će nam svima lakše.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5585
Andrej is offline  
Old 27.09.2021., 12:53   #44

Quote:
Quote:
cmicmi kaže: Pogledaj post
@Trapavi...
A ovo na Markuševcu kaj se počelo redati,makar mali....???
Quote:
JunkieUnited kaže: Pogledaj post
Ok. Hvala. A to je za dole... A kaj je sad sa ovim Zagrebačko-Petrinjskim "prdežima"?
Ništa za paniku. Čak dapače, dobro je da ih ima. Bilo ih je uvijek, ima ih i bit će ih. Bit će ih i jačih od ovih jedinica, ali to sve je dio normalne aktivnosti.
Za Petrinju, na žalost, ne može se reći da neće biti i jačih udara, ovaj nedavno je bio dobar primjer, ali realno, broj im se smanjuje, jačina je s redovitih 3.nešto pala na 2 ili 1.nešto, znači da se stvar smiruje. Ne smije se i nije dobro da se smiri skroz i da tjednima ništa ne mrdne bar malo jer to znači da se opet stres nakuplja. Ali otpuštanja, dok god su lagana, to je ok.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5589

Quote:
Quote:
Baš sam se i ja pitao da li je to ono što je Trapavi pretpostavio! Dakle, Trapavi hobite molim te reci nam da li je to to, ili se očekuje još nešto?!
I usput još jedno pitanje za tebe - Što se sada zbiva ovo oko Zenice i Travnika, kakvi su sada to tamo rasjedi i odakle je tamo krenula serija? Da li to može biti uvod u nešto veće, ili bi to bilo to?!
Ispalo je točno onako kako sam mislio, čak i bolje jer je udar bio manji. Neke se pravilnosti ponavljaju i sama ta činjenica je zapravo umirujuća. Po principu, ako se zna da serijom manjih potresa u točki A često nastaje potres ili serija potresa u zoni B ali snage jednake ili manje, to je podatak koji zapravo umiruje.

Pojave oko Zenice i Travnika se mogu promatrati kao dio priče na tektonskoj zoni Petrinja-Banja Luka-Zenica koja slijedi smjer pružanja Dinarida. Ne bi čak ni isključio mogućnost da je to zapravo bio odgovor na Petrinjski zadnji M4+ koji nije naknadno odreagirao oko Banja Luke nego je stres odradio istočnije. Što je onda dobra vijest za Banja Luku i Prijedor. Kako nisam puno proučavao seizmičnost BiH ne bi se dalje udubljivao u neke rasprave znači li to dalje drmusanje ili ne...
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5614

Quote:
Quote:
mukotrpak kaže: Pogledaj post
Kakav božji algoritam! Kad bih znao položaj i impuls svake čestice u svemiru mogao bih znati sva buduća događanja, ali ne znam. Kad bih znao položaje, svojstva stijena i brzine pomaka na svim rasjedima mogao bih prognozirati potrese, ali ne znam. Hipocentri mnoštva potresa, ako su dobro locirani što znači da imaš vrlo dobar model koji uključuje anizotropiju i nehomogenosti, ali ga nemaš, mogu se smjestiti na plohu koja je možda rasjed. Ako na susjednom rasjedu nije bilo aktivnosti, na znaš ni da postoji ako nisi proveo duboko seizmičko sondiranje (to je ono sa brdom seizmografa na liniji i pucanjem eksploziva). I u tom slučaju je rezolucija diskutabilna jer se linije seizmografa ne postavljaju tik jedna uz drugu pa ti neki rasjedi mogu pobjeći. I kad uloviš rasjed moraš ocijeniti je li seizmički aktivan ili je mrtav. Naime, rasjedi koji nisu dugo bili aktivni (150000, 50000, 5000 i slično godina) nisu zanimljivi osim kao izvori vode u kršu. Sve u svemu, hrpa problema sa vrlo ograničenim nizom podataka nekog događaja koji je, u principu, rijedak događaj. Katalozi potresa dovoljno dobri za ovakvo igranje dugi su samo dvadesetak godina, od kad se masovno koriste digitalci. No, vratimo se česticama u svemiru. Na stranu relacije neodređenosti, i da ne postoje ne bi se baš lako mogao znati položaj i impuls svih čestica, pa je zato izmišljena statistička fizika. Slično je i u seizmologiji, kolo vodi statistika pa je izlazni podatak vjerojatnost a ne sigurnost i nikad neće biti algoritama koji će sve uključivati bez zanemarivanja nečega što se nekad može pokazati kao vrlo važno.
Quote:
slice.of.life. kaže: Pogledaj post
Mislim da ste zabrijali s “algoritmima”.
Čovjek je vjerojatno govorio o statističkim izračunima. kao sto su npr. temeljem takvih izračuna napisali u onom radu da je zbog petrinjskog potresa tri puta veca šansa za jači potres oko Zagreba (sto je i dalje mala šansa, oko 1%).
Točno. Poanta je bila, prvo računalo na svijetu krenulo se raditi s namjerom prognoze vremena za razdoblje duže od 3-5 dana. Temeljem uključenja više parametara i davanjem izračuna najveće vjerojatnosti nekog događaja. Kako to izgleda u praksi, vidimo i sami. Generalno, relativno točna vremenska prognoza i dalje vrijedi za samo 2-3 dana, a nakon toga vjerojatnost događaja pada sa svakim danom. Čak u nebulozne preokrete.

Isto je i s algoritmom potresa koji bi mogao dati temeljem poznatih izmjerenih podataka rezultat vjerojatnosti nastanka udara u određenom (kratkom) razdoblju. USGS ima za područje San Andreasa postavljenu cijelu mrežu seizmografa koji rade na principu mjerenja tremora. U slučaju povećanja broja iznad određene razine, oglašava se alarm kojim se upozorava na "veliku mogućnost" potresa iznad određene jakosti temeljem generirane seizmičnosti na dijelu plohe. Sličan sustav se koristi i u Yellowstoneu za praćenje seizmičkih udara magmatskog kotla ispod Parka. No lakše je kad se radi o većim tijelima ili poznatim plohama. Problem kod nas je da su naši rasjedi kratki, blokovi mali, još uvijek dijelom neistraženi i samo uspostavom guste mreže seizmografa moglo bi se to kvalitetno pokriti. No i tada, za potrese do npr M3.5 ne bi bilo potrebe dizati uzbune. A velika većina potresa kod nas je zapravo te jakosti.

To ti je ono, kupimo sve te uređaje, školujemo ljude i što sad... imamo najkvalitetniju opremu koja košta bogatstvo za jedan ili dva događaja (čak ne nužno ultrajakih, moguće recimo za dva-tri potresa M 4.0-4.5) u 10-15 godina. I uvijek prisutan problem isplativosti istoga.

Na žalost, mislim da smo daleko od takvog nečega.

A statistika, ona je prokleta... recimo, prema onim Talijanima, šansa za potres oko Jaske M5R do ovog Božića po njima je bila skoro 15%. Zvuči opako, izgovorena je u doba jake seizmičke aktivnosti, ali isto tako, šansa da se ništa ne dogodi je 85%, što je fantastično. I prema sadašnjim podacima o smirivanju broja i jakosti potresa koji se događaju, tih 85% se čini kao puno veće. I je. U zbroju...ako se ne dogodi ništa super, nikome ništa, ako se dogodi nešto, biti će "bila je određena mogućnost". Zato je ta statistika samo pokriće za daljnje istraživanje i praćenje podataka, kako bi onih 85% otišlo preko 95% i da svi konačno spavaju mirnije.

https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5615

Quote:
Duljina rasjeda, dubina seizmički najaktivnije zone i smjer kretanja krila u odnosu na plohu (odnos hor/ver komponente), odnos prema smjeru regionalnog stresa, vrsta, debljina i saturiranost vodom sedimenata i stijenske mase, blizina/postojanje vulkanskih točaka i povijesni pregled dosadašnjih potresnih događaja.
To još treba dodati na elemente..

Osim toga, treba znati po kojoj plohi se može dogoditi potres u kojem povratnom razdoblju.
Konkretno...M5.5 u Zagrebu. Za Kašinski rasjed je vrijeme povrata 50 godina, za južni medvednički 100g, sjeverni medvednički 100g, ilički 200g. I...pukne Markuševac za kojeg ni nema izračun, i to dva puta za redom. Pa ti pucaj statistički.
Da je šansa 1% ona je velika. Kao i s vremenima povrata. Za Kašinu je za M6+100 g. Potres je bio prije 140g. Da se selimo? Po onoj matematici to je 41% šanse da će sutra puknuti. To je za paniku.
No, tu je ona stvar sa statistikom. Postoji šansa za neki događaj ali i da se neće dogoditi.
Zato su nužna istraživanja koja će ulazne podatke revidirat, učiniti preciznijim i dati točnije, novije i bolje rezultate za povratna razdoblja.I ne treba nadarenih, nego puno šljakera koji će njuškat po terenima i mjeriti, mjeriti, zapisivati, izračunavati.
Da bi imali podatke i imali stvarni "katalog" rasjeda, posebno onih aktivnih i opasnih.Da nam se ne dogodi novi Markuševac ili Šestine ili Bliznec ili Mikulići ili Vrapče a mi u čudu odakle to. Isto vrijedi i za Petrinju, Rijeku, Ston/Dubrovnik, Knin ili Požegu.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5623
Andrej is offline  
Old 27.09.2021., 12:57   #45

Quote:
Quote:
Očito je epicentar doista bio negdje u Vukomeričkim goricama i to u ovom njihovom sjevernom dijelu, najbližem Zagrebu, teritorijalno gledano čak na njegovom području!
Trapavi, molim te malo nam objasni kakav je to rasjed, koji je dao dosta potresa, a i još daje! Naime, to sigurno nije Medvednički, jer je podalje od nje, a opet rekao bih da nije ni Pokupski, jer je prilično daleko od Kupe! Stoga, da li ide kakav rasjed (i da li je opasan) ispod Vukomeričkih gorica i ako da - zašto se o njemu nikada nije govorilo? O čemu se ovdje radi, što to drma tamo?!
@chavez ding (tnx ) ti je to dobro rekao. Radi se o ovom našem zaje.. rasjedu koji ide od Une, s prekidom kod Petrinje pa dalje prema Jaski i Žumberku. Dinaridskog je smjera pružanja, dugačak i do nedavno je uglavnom bio tih. Često ga zovu i "pokupski" rasjed ali ok, vezano je za toponime
Ima jednu lošu osobinu. Većina rasjeda dinarskog smjera pružanja kao glavnu komponentu ima vertikalni smjer. Negdje od onog rasjeda kod Ogulina, zbog otpora mase Alpske ploče dolazi do lagane rotacije uslijed "zapinjanja" u smjeru suprotono od kretanja kazaljki na satu i lokalnih pucanja ploče pa svi slijedeći rasjedi imaju sve izraženiju horizontalnu komponentu. Pojednostavljeno, guraju se tako da istiskuju kao prišt sjeverno krilo svojih rasjeda u smjeru istoka (desno). To po rubu bloka daje veću brzinu kretanja i samim time povećanu seizmičnost. Zato je i nastao onaj "petrinjski rasjed".
I po njemu, na žalost, tektonika radi i dalje. Što se vidi po broju laganih potresa na crti prema Glini. I bit će ih i dalje, jedino što je dobro u tome je da su ipak laganiji i ne nanose fizičku štetu (onu u ljudima sigurno nanose jer nije ugodno da stalno nešto drmusa).
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5640

Quote:
Quote:
Je, kod vukomerickih je bio.

Iako ne mora nista znaciti, mene on malo uznemiruje jer na tom podrucju su potresi naglo utihnuli tamo negdje pred ljeto, a do tada ih je obavezno svaki mjesec bilo 2, 3. Nadam se samo da razlog tisine nije taj sta je ploca negdje zapela, jer cemo u suprotnom danas ili sutra (ili za par dana) opet imati cetvorku ili peticu.

A danas se neobicno mnogo potresica zaredalo po Europi.
Da, jučer 14-15 komada M1.5-3 po Španjolskoj, danas 9 komada slične jačine u sjevernoj Italiji. Ako pravilnost postoji, sutra budemo imali 5-6 takvih kod nas. Plus desetak istih takvih po Grčkoj.
Ali živi bili pa vidjeli...

Nek budu jednako takve jačine, nećemo plakati.
Bolje nego da nam bude kao po Cirkum-pacifičkom prstenu, tamo od jutra danas grmi na sve strane.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5643

Quote:
Quote:
darezljiv kaže: Pogledaj post
Negdje sam vidio-pročitao da je ovo u Španjolskoj navodno vulkanski dio (pričam o Kanarima). Možda nisam dobro shvatio?
Trapavi?
Ovo je bilo više u zoni Gibraltara pa prema sjeveroistoku. Zato mi je i upalo u oko. Bilo ih je dosta ali nisu bili jaki
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5645

Quote:
Zaredalo u zadnjih 12 sati, tri M2+, jedan M3+ i dva M4+ s tim da su im dubine između 10 i 20km. Ovaj zadnji su sad smanjili na M4.3. Sve na dijelu oko granice s Crnom Gorom.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5653

Quote:
Upravo to. On je par puta napisao kako je nešto zatutnjalo. Zapravo je moguće da je bilo par sasvim laganih udara koje uređaji, posebno oni mađarski nisu ni izolirali kao potres od pozadinskog šuma. Ali neka je samo mirno, tu i tamo malo tutnjave nije velika frka, mora se živjeti uz nju. Jutros je začuđujuće mirno, čak i poznata aktivna mjesta miruju. Pa nek tako i ostane
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5663
Andrej is offline  
Old 27.09.2021., 13:01   #46

Quote:
To je jedna od novih metoda koja je dala korelaciju mjerenja pokreta s mogućom prognozom potresa. U Japanu, koji generalno ima jednostavan rasjedni sustav je pokazao dobru točnost. Mislim da bi kod nas imao jako dobru primjenu na području Dubrovnika koji ima sličan mehanizam nastanka potresa. Oko Zg ili Siska/Petrinje zbog jače horizontalne komponente gušćom mrežom bi se dobili kvalitetni podaci. No onda slijedi pitanje...što s njima. Ako podatak daje mogućnost jakog potresa 72h prije događaja...moralo bi se u zakonima puno toga promijeniti i dati ovlast nekome da na to upozori i pokrene protokol razmještaja stanovnika, dobara i svega ostalog. Podizanja u pripravnost nadležnih službi i sl., pokretanja lanca nadležnosti i reakcije. Ono što u SAD radi FEMA u trenucima katastrofa.
Dobro zvuči, definitivno.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5674

Quote:
Quote:
Trapavi, pitanje...

Da li u seizmologiji trenutno postoji neka ozbiljnija teorija koja bi mogla povezati potrese na jednom kontinentu s potresima jednake jacine na sasvim drugim kontinentima

Naisao sam na jedan rad koji je opisivao kako se potresi na jednom mjestu prenose po nekakvim linijama (ali ne rasjedima) duz zemlje, skroz na drugi kraj svijeta. Ali nazalost, zatrpan mi je negdje u bookmarksima i nikako ga ne mogu pronaci.
....
.
Najkraće rečeno, ne postoji. Bar ne u ozbiljnim. Postojala bi kad bi se zemljina kora sastojala od pravilnih elemenata kao npr nogometna lopta. No kora je nejednako debela, između Čilea i nas postoji desetak većih i stotinjak manjih ploča i blokova različitih debljina, smjerova kretanja i napravljenih od različitih vrsta stijena. Previše je različitosti da bi se dobila pravilnost. Čak i ako se gledaju geografske koordinate, nama suprotna točka na planeti je istočno od N.Zelanda. Dakle nije u Čileu.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5704

Quote:
Quote:
FIŽA kaže: Pogledaj post
Moze li nam Trapavi to pojasniti. Na jednoj stranici spominju da je ovo drugi rasjed i da je zabrinjavajuce jer se aktivirao.
Bojim se opet da ne rokne jaki, ne znam jel mogu jos koji podnijeti.
Opet me uhvatio veliki strah.
Sorry, eto me, uspio sam doći do nekog mjesta sa signalom (koji puta je zgodno maknuti se na neko mjesto 3 sata hoda od civilizacije, čisto radi odmora) i vidim da je bilo "zabavno" zadnjih dana. Da ne radimo paniku, a i baterija mi neće dugo držati.. ovi potresi su izgledom jako slični zagrebačkom slijedu. Naime, oba su relativno duboka (10km) i zato su djelovala jače nego inače. Prvi je po svemu sudeći, prema objavljenoj lokaciji bio stvarno na poprečnom rasjedu Sisak-Petrinja-Glina, odnosno kontaktu bloka istočno od te crte s tim rasjedom. Generalno je to blok koji na sjeveru omeđuje rijeka Sava u Sisku. Time je on sličan zagrebačkom prvom udaru koji je bio na kontaktu poprečnog, mladog, do zada neaktivnog rasjeda s južnim medvedničkim rasjedom. Doslovce sjecište dvije plohe. Tad se energija po plohi širi jače i čini se da je potres jači. Onaj drugi potres je bio južnije, na klasičnom reversnom rasjedu koji izdiže Cepeliš (dolina sjeverno od Cepeliša). Uslijed skoka onog prvog, došlo je doslovce do relaksacije dijagonalnog kuta bloka i kako je imao "prostora", slijedeći ga je blok pritisnuo i poskočio. Otprilike, kao da lagano nagnete nekoliko kutija šibica i onda prvu malo izvučete gore. Sve slijedeće će reagirati, prva jače pa slijedeće sve slabije i manje.
To vam je posljedica regionalnog stresa koji oslobađanjem kroz veliki potres 29.12 nije nestao. Samo je oslobodio dio energije kroz jedan jaki i dosta manjih udara. Ali on pritišće i dalje.

Logični slijed bi bio sad potres nekih M2.5 na crti Glina-Maja.

No ako je blok amortizirao energiju, možda sve ostane samo na tremorima. Što bi bilo najbolje.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5785

Quote:
Quote:
danilo1 kaže: Pogledaj post
Hobite, kad uhvatiš vremena, imamo jedno pitanje vezan uz petrinjsko i sisačko epicentralno područje. Pratim foldergenes, ovdje sam ukapirao taj sajt i čini mi se ok, vjerodostojniji od EMSC-a što se tiče nekih lokacija i epicentara. Zadnjih mjesec-dva sam primijetio da oni neke epicentre stavljaju oko ozloglašene (mina radi) Kotar šume. Po mađarima tamo često pukne i vidio sam jednom prilikom kada je bilo više potresa u jednom danu da neka linija ide Grabovac-Kotar šuma. Je li i tu neki rasjed ili? Znam da glavni Petrinjski rasjed zapravo "ide" uz Kupu od Petrinje prema Sisku, bar po onoj karti koju si tu jednom objavio, a i on mi je od kuće na nekih 500 metara, ali me zanima za to područje oko Kotara.
Da, dobro si uočio i ima jedna zanimljiva stvar oko toga. Tu je fini desni rasjed koji ide otprilike crtom Maja-Grabovac-Kotar-G.Komarevo i do Save gdje imaš jedno lijepo skretanje toka skoro pod 90 stupnjeva. Rasjed paralelan s onim Sisak-Petrinja-Glina i garantirano neobrađen i neopisan. I taj moguće (trebalo bi vidjeti kako i do kuda pada pod zemljom) omeđuje jedan od blokova po obodu kojih nastaju potresi. Svakako je vrijedan i pažnje i proučavanja. Hvala za taj info.

Quote:
danilo1 kaže: Pogledaj post
Što se tiče naših domaćih seizmologa, meni se stvarno čini da pjevaju istu pjesmicu još od zagrebačkog potresa. Nisu dobili puno ni seizmograma i akcelerografa, koliko sam shvatio tu po upisima za naše područje RH koje je zbilja trusno imamo ih premalo, ali nakon godinu dana, što od zg potresa što od pt potresa, iskreno nisam vidio da su izbacili išta oko svega s obzirom da tvrde da skupljaju podatke. Je li taj proces obrade podataka toliko dugotrajan? Jer iskreno, da su obradili tipa i 5 posto podataka zanima me što se iz tih 5 posto podataka da iščitati.
Seizmolozi su obradili hrpe podataka ali oni sami rijetko idu na terene i ti podaci će rezultirati izradom novih karata koje će se koristiti za buduće gradnje. Neće dati podatak o mogućem slijedećem udaru jer to i nije njihov posao. Jedino ga mogu ograničiti snagom (tipa "ne bi trebao biti više od 6.3"). To je maksimum koji se od njih može dobiti
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5789
Andrej is offline  
Old 27.09.2021., 13:06   #47

Quote:
Quote:
Metallic fan kaže: Pogledaj post
Dakle i stranica Watchmen Earth and Space connection tvrdi da sinocnji potres nije mogao biti samo 2.9 po Richteeu.
Jer potresi ispod 3.5 ne nanosi štetu i ne tresu i rondaju kao što je i taj.
Sama seizmologija to tvrdi,2-ojke su preslabe da bi štetile i tresle ko šleper koji se zaletio u kuću.
Bili oni dublji ili plići.
Nemoj me krivo shvatiti ali plitki potres M3.4 u Markuševcu bi onako odokativno, bar dvadesetak kuća s crvenom naljepnicom složio kao kule od karata i bar pedesetak kuća sad sa žutim naljepnicama doveo u (stvarni) status crvene naljepnice.
Potres M2.9 je 10x jači od potresa M2.0 jer je skala logaritamska, ali oštećenja i osjećaj potresa ovisi i o dubini, vrsti stijena ispod, zasičenosti tla vodom i strukturama između hipocentra i mjesta na kojem osoba živi.
Danas je bio na Tajvanu M5.0, poslije na Filipinima M5.7.. nije bilo ni panike ni rušenja ni žrtava. Niti svaki potres preko M3.5 ruši, niti je svaki potres ispod M3.5 pizdarija.
Niti je svaka stranica koja piše o potresima relevantna i na njoj pišu stručnjaci. Ima stranica i stranica..a da bi bila ova o kojoj govoriš relevantna, bilo bi lijepo vidjeti gdje su po Hrvatskoj postavili seizmografe. Ne na 1800km, nego npr u krugu 30km od Petrinje ili Siska.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5806

Quote:
Hoćeš vidjeti moju "vidovitost"? I moj "high risk evaluation"?
Evo...u slijedećih 72h imat ćeš bar tri M4.0+ potresa u Turskoj, bar 3 na dijelu Mikronezija-N.Zeland i sigurno bar dva u Grčkoj. Plus 5-6 M3.0+ u Italiji...
Lako je tako biti vidovit i donositi HVE za regionalna područja.

Ali naši seizmografi su oni koje smo dobili, koje imamo i koji se očitavaju kako se očitavaju. Njih očitava i obrađuje jedna mala grupica ljudi u polusrušenoj zgradi. Ali očitava i one iz Dubrovnika, s Visa, iz Zagreba, Rijeke i drugih mjesta... Zašto misliš da je prdež od M2.9 toliko bitan nekome da bi nedjeljom ostavio djecu i obitelj, dolazio na posao, sjeo u auto i vozio za Petrinju skidati seizmogram? Da bi se utvrdilo je li bilo 2.8 ili 3.0? Kako si i sam rekao "Jer potresi ispod 3.5 ne nanose štetu.." Tvoje riječi. Ja samo ponavljam.

A ti koji se s tim ljudima u Seizmološkoj sprdaju (ja ne radim u njoj da ne bi netko krivo mislio), ako su bili sposobni završiti neku školu, nek se prijave slobodno za radno mjesto u seizmološkoj službi i neka pokažu kako se radi bolje. Dočekati će ih širokih ruku.

Na tvoju žalost, visoko mišljenje o ljudima i "stručnjacima" iz SAD je već notorno. Hoćeš jedan sitni detalj? 1996. kad je bio potres u Stonu/Slanom, na teren je htjela doći ekipa iz USGS koja bi se na terenu uvjerila u situaciju, poslikala posljedice za svoja istraživanja i "pomogla" u obradi podataka.
Ekipa nije uspjela doći jer su se prvo spustili u Ateni (zašto tamo, nikome nikad nije bilo jasno) a onda su osvanuli u Beogradu. Tražeći cestu za Dubrovnik. Nakon četiri dana (vožnje kojekuda) su konačno osvanuli u Dubrovniku, obišli stari Grad i onda odustali od odlaska na teren jer im je netko (vjerojatno iz Veleposlanstva u Zg) rekao da su Ston i Slano u zoni ratnih djelovanja i da su područja oko mjesta minirana. Tako da su se već drugi dan pokupili doma neobavljenog posla. A mi udri po terenu još deset dana, uz još hrpu aftera ali... Valjda smo mi bili kamikaze.
Toliko o njima, njihovom znanju van okvira strojeva koje obrađuju i poznavanju područja koje su trebali obrađivati. Plus povjerenju u ljude s kojima su trebali raditi, poštovanju prema sveučilišnim profesorima i predavačima, stručnjacima i ljudima koji su im trebali pomoći da dođu do podataka.

Zato, lako je ljude koji rade na terenu kojiputa uspoređivati s nekim tamo internet stručnjacima i "stručnjacima". Ali da i jedan od njih pod kaznenom i materijalnom odgovornošću sutra dođe u Hrvatsku (više je nego dobrodošao) i treba reći, dati neki potvrđeni i potpisani podatak/prognozu za konkretno Petrinju vidio bi onda čvrstih muda.
Pa ako se ne ostvari "high risk" a ti si ljude ostavio doma umjesto da idu na radna mjesta, iselio bolnice, domove umirovljenika, digao pripravnost svih službi, isključio dovod plina, vode i struje i time napravio trošak par milijuna kuna, onda to lijepo naplatiš od "stručnjaka" koji je potpisao HVE. I još mu zalijepiš kaznenu prijavu za širenje lažnih i uznemirujućih vijesti.
To ti je razlika između "klinaca iz SAD" i službene Seizmološke službe RH.
Prognoze potresa i "high risk" ipak očekuj na tarot stranicama i kod raznih Vera Čudina. Jer oni nemaju odgovornost za ono što će reći.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5808

Quote:
Quote:
Metallic fan kaže: Pogledaj post
Vele da je bio Pokupski,da.
I eto to je 9mj od glavnog potresa bilo.

I istina naši su rekli da će biti jako puno aftershockova,al eto 9mj kasnije i dalje zna lupit između 3 ili 4.

Dapače u zadnjih 2mj,čak i manje,bilo ih je skoro 10,možd iviše.
Ni skoncentrirat se ne mogu na brojku.
Nije bio pokupski. Prema mjestu epicentra, bio je ili kravarski ili čak prije na crti Moščenica-Sunja, dva paralelca sjeveroistočnije. Što možda nekome nije bitno ali ako na prvom lupi 2.9 na slijedećem ide manje pa manje...
Upravo se zato prikupljaju podaci o točnim lokacijama epicentra i dubinama.

I da, od prvog dana je jasno rečeno, biti će jako puno aftera, biti će i jakih, 4+ i čak možda 5+ sve dok se slijed po krivulji ne umiri u normalnu razdiobu. Znam da je nekima teško prihvatiti činjenice ali one su takve, grube i jasne.
Za utjehu ne treba slušati znanstvenike, oni kažu što je. Ne što bi htjeli čuti.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5825

Quote:
Quote:
eagle29 kaže: Pogledaj post
Uopće se ne radi o tome.
Smanjuju jačinu potresa. Zbog čega?
Zbog toga jer prvi podatak dolazi često od automatske postaje u Sloveniji, Mađarskoj ili Srbiji. Nakon toga se triangulacijom odredi mjesto i dubina i korigira podatak korelacijom s bližim postajama. Podatak s 350, 500 ili 700km nije precizan, onaj s 30km je precizniji. Ali svi vole podatak nakon 10 sekundi. E ne ide to tako.

Quote:
Nisu ljudi budale. Već ih je toliko bilo da nam seizmolozi i ne trebaju.
Dobro ti je rečeno, onda nemoj slušati seizmologe nego što baba kaže i po tom se ravnaj. Pa da vidimo tko će biti točniji.

Quote:
Izmišljeno radno mjesto... proučavanje tektonskih ploča.
Seizmolozi se time uopće ni ne bave..promašio si struku.

Quote:
Boli nas briga za to... Kad udari potres, onda je kasno.
Za predviđanja ti je već rečeno kome se možeš obratiti, a to sigurno nisu oni u Seizmološkoj službi.

Quote:
Pitaj ljude u kontejnerima da li ih brine jačina potresa, kad više ionako nemaju svoje kuće i stanove... a sudeći po svemu neće ih ni imati ako ih sami ne naprave.
Hoćeš da budem malo grub? Bio sam nakon potresa po Baniji, bio sam dosta i prije potresa. To, u kakvim sve kućama ljudi tamo žive...i puno manja nesreća bi ih porušila. Ljudi umjesto fasade imaju papir i blato ugurano po rupama u cementu. Da nisam vidio, ne bi vjerovao. A ono što mene ljuti u cijeloj priči je proći cestom Glina-Petrinja i vidjeti nizove kuća koje su teško oštećene ali na kojima se prstom nije mrdnulo. A jbg patak, zar nitko nema susjede, rodbinu, prijatelje? Da se dođe pomoći pa se s krova skine dobar crijep, s hrpe uzme i očisti dobra cigla, da se rastave dobre grede? Da se očisti teren za obnovu? Zar svi misle da će to netko drugi odraditi? Na privatnom objektu? Nitko se ništa nije naučio iz primjera Zagreba? Cijelo ljeto je prošlo, tek tu i tamo sam vidio ekipe koje su se primile posla. Ništa ne kažem za stambene zgrade, ali za privatne kuće na privatnom zemljištu..zašto se ne iskoristi vrijeme i bar se taj dio ne odradi dok se ne vidi što će biti sa Zakonom o obnovi. Ti ljudi koji ga donose ne žive u kontejnerima i njima se ne žuri. A za dva mjeseca eto možda već snijega.

Ako se slomljene grede i crijep, cigle i dimnjaci uklone, puno je manja šansa da će netko stradati i pri manjem potresu, tako to treba gledati.
https://www.forum.hr/showpost.php?p=8...postcount=5827
Andrej is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:12.