Pogledaj rezultate ankete: Koju iduću spasi igru želite igrati?
|
Spasi najdražu knjigu
|

|
18 |
94.74% |
Spasi najdraži klasik
|

|
9 |
47.37% |
Spasi najdražeg domaćeg pisca/spisateljicu
|

|
6 |
31.58% |
Spasi najdražeg stranog pisca/spisateljicu
|

|
9 |
47.37% |
Spasi najdražu stranu ljubavnu knjigu
|

|
4 |
21.05% |
Spasi najdražu domaću ljubavnu knjigu
|

|
3 |
15.79% |
Spasi najbolji krimić/triler
|

|
7 |
36.84% |
Spasi najbolju SF/fantasy knjigu
|

|
6 |
31.58% |
Spasi najbolju stranu dječju knjigu
|

|
4 |
21.05% |
Spasi najbolju domaću dječju knjigu
|

|
5 |
26.32% |
Spasi najbolju bajku
|

|
10 |
52.63% |
Spasi omiljenu pjesmu/zbirku pjesama
|

|
3 |
15.79% |
Spasi najbolju dramu
|

|
7 |
36.84% |
Spasi najbolji lik iz knjige
|

|
10 |
52.63% |
Spasi najiritantniji lik iz knjige
|

|
3 |
15.79% |
Spasi najgoru knjigu
|

|
4 |
21.05% |
Spasi najbolju domaću
|

|
3 |
15.79% |
Spasi omiljenu knjigu koja je ekranizirana
|

|
9 |
47.37% |
Spasi najbolju ekranizaciju knjige
|

|
5 |
26.32% |
Spasi negativca iz knjige
|

|
4 |
21.05% |
|
|
11.04.2025., 20:39
|
|
Boo!
Registracija: Oct 2012.
|
Quote:
Lily Bloom kaže:
Čekam tvoje negativce i bajke 
|
Obozavam bajke
Sigurno si vidjela da treca knjiga koju sam sad nominirao izrazito podsjeca na bajku i to mi je jedna od najdrazih knjiga iz djetinjstva.
Quote:
Maria Mexicana kaže:
Dobro je ovo pitanje, i sama sam imala tu dvojbu prije slanja nominacija...
Mislim da je korektno staviti prijevod (ako izdanje postoji prevedeno), a ako ne, staviš original... Jer neka djela nemaju prijevod (još)... Ako npr. čitaš hispanskoameričku književnost... Dosta djela nije prevedeno...Amado Nervo, Juan Rulfo, Manuel Gutierrez Nájera, Rafael Plombo...
|
Pa upravo zbog ovog sam ja uvijek za originalne nazive, bez obzira koji jezik je u pitanju. Ovako ce biti kupus jer neke ce imati prijevod, a neke ne.
|
|
|
11.04.2025., 21:35
|
|
soñando...
Registracija: Aug 2024.
|
Quote:
dennomon kaže:
Obozavam bajke
Sigurno si vidjela da treca knjiga koju sam sad nominirao izrazito podsjeca na bajku i to mi je jedna od najdrazih knjiga iz djetinjstva.
Pa upravo zbog ovog sam ja uvijek za originalne nazive, bez obzira koji jezik je u pitanju. Ovako ce biti kupus jer neke ce imati prijevod, a neke ne.
|
Vidim  , ajde baš me zanimaju omiljene
Onda ću staviti u zagradu originalne nazive, a za tipa neprevedeno i slično stavim originalno samo 
|
12.04.2025., 01:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2020.
|
Ja sam za prevod jer ako neko recimo stavi Braću Karamazov od Dostojevskog čisto sumnjam da će shvatiti o kom delu je reč na osnovu ruske ćirilice 
|
|
|
12.04.2025., 01:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
Slažem se s Pašom. I ja sam za prijevod.
Mislim da stvarno nema smisla da za prevedene knjige
nazive pišemo u originalu jer ih nitko nikada niti ne navodi u originalu.
Serije i filmovi su sasvim nešto drugo.
Pogotovo za ruske klasike paša ima pravo.
To je i meni prvo palo na pamet.
Ili neki drugi jezik koji nam nije baš lingua franca.
Ako napišem npr. Benim Adım Kırmızı koliko ljudi će roman
prepoznati kao Zovem se Crvena?
|
12.04.2025., 01:33
|
|
Sky is the limit
Registracija: Dec 2008.
|
Quote:
Burmanska mačka kaže:
Slažem se s Pašom. I ja sam za prijevod.
Mislim da stvarno nema smisla da za prevedene knjige
nazive pišemo u originalu jer ih nitko nikada niti ne navodi u originalu.
Serije i filmovi su sasvim nešto drugo.
Pogotovo za ruske klasike paša ima pravo.
To je i meni prvo palo na pamet.
Ili neki drugi jezik koji nam nije baš lingua franca.
Ako napišem npr. Benim Adım Kırmızı koliko ljudi će roman
prepoznati kao Zovem se Crvena?
|
Ne prepoznajem ga ni ovako a kamoli onako 
|
|
|
12.04.2025., 01:48
|
|
soñando...
|
Onda ovako, sve što je prevedeno će stajati tako, a neprevedene knjige neka budu u originalnom nazivu (ili nazivi kao Doña Barbara ili La La Land).
|
12.04.2025., 14:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2020.
|
Želim da iskoristim priliku i pozovem sve zainteresovane da se pridruže igri spasi seriju. U ovom trenutku su prijave za spašavanje stranih serija. Mogu bilo koje osim latino sapunica (serije koje nisu telenovele mogu) i turskih serija. Prijavu šaljete u privatnoj poruci lanex
Link za temu: https://www.forum.hr/showthread.php?t=1387077
|
|
|
12.04.2025., 16:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2022.
|
@ Lily Bloom
Glasala sam za kategorije ali ovu prvu izglasanu kategoriju( najdraža knjiga) neću moći igrati jer iduće sedmice idem na put pa ne vrijedi započeti i ne moći spašavati redovno.
Kad završite tu kategoriju onda upadam u iduću.
Sretno sa spašavanjem 
|
|
12.04.2025., 18:21
|
|
soñando...
|
Quote:
Saniye kaže:
@ Lily Bloom
Glasala sam za kategorije ali ovu prvu izglasanu kategoriju( najdraža knjiga) neću moći igrati jer iduće sedmice idem na put pa ne vrijedi započeti i ne moći spašavati redovno.
Kad završite tu kategoriju onda upadam u iduću.
Sretno sa spašavanjem 
|
Šteta, ali javim ti kad krenemo s novim spašavanjima
Zasad nas igra 11 (uključujući i mene), javit ću i ostalima koji su glasali pa vjerovatno zaboravili na prijave 
|
12.04.2025., 19:30
|
|
Cutthroat Bitch
Registracija: Aug 2023.
|
Meni originalni nazivi nemaju bas puno smisla, ako se ne navede i prevod. Ali vjerovatno vecina kad kaze original prvo misli na englesku i americku literaturu, a zaboravljaju rusku, tursku, njemacku ciji originalni nazivi nam u vecini slucajeva ne bi nista znacili
Saljem uskoro svoju listu.
Sto se tice brisanja postova i kazne, pa prije bih predlozila da se u tom slucaju osoba koja je brisala post kazni tim da izgubi pravo spasavanja za taj dan. Ovo smanjivanje broja prijedloga za drugu igru gubi smisao ako neko i ne planira da ucestvuje u novoj igri i ponavlja to brisanje.
|
12.04.2025., 20:13
|
|
soñando...
|
Quote:
Lady Lana kaže:
Sto se tice brisanja postova i kazne, pa prije bih predlozila da se u tom slucaju osoba koja je brisala post kazni tim da izgubi pravo spasavanja za taj dan. Ovo smanjivanje broja prijedloga za drugu igru gubi smisao ako neko i ne planira da ucestvuje u novoj igri i ponavlja to brisanje.
|
Pisat će ime autora i naš prijevod, ako nema onda ću pisati originalni naziv  (imam baš tu situaciju s nekim prijedlozima).
Ovu ideju za zabranu glasanja ću uzeti u obzir, ako je i ostalima ok to pravilo, onda ćemo tako 
|
12.04.2025., 20:18
|
|
Boo!
Registracija: Oct 2012.
|
Morate biti svjesni da ako pocnete s kaznama i zabranama da ljudi vise nece igrati igre
Manite nas diktature, ovo bi valjda trebala biti zabava 
|
|
|
12.04.2025., 20:21
|
|
soñando...
|
@denn a što ćeš kad mora biti nekog reda  , ali mislim da ću uvažiti Lady Lanin prijedlog
Možda da tako krenemo ovaj put pa da vidimo kako to funkcionira 
|
12.04.2025., 21:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
|
12.04.2025., 22:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2021.
|
Quote:
Lily Bloom kaže:
@denn a što ćeš kad mora biti nekog reda  , ali mislim da ću uvažiti Lady Lanin prijedlog
Možda da tako krenemo ovaj put pa da vidimo kako to funkcionira 
|
I ja sam za ovo, da osoba izgubi glas u tom danu u kom je brisala
Problem sa brisanjem i nije samo brisanje....desi se da neko bude napadnut što je obrisao, a onda se u nekoj situaciju drugoj osobi brisanje toleriše
Da ne bi bilo dvostrukih aršina bolje ustanoviti pravila
|
|
|
12.04.2025., 22:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2015.
|
Quote:
Bluewave kaže:
I ja sam za ovo, da osoba izgubi glas u tom danu u kom je brisala
Problem sa brisanjem i nije samo brisanje....desi se da neko bude napadnut što je obrisao, a onda se u nekoj situaciju drugoj osobi brisanje toleriše
Da ne bi bilo dvostrukih aršina bolje ustanoviti pravila
|
+ 1
|
|
|
12.04.2025., 23:33
|
|
soñando...
|
 Dakle ukoliko dođe do brisanja postova, taj dan ostajete bez glasa
Ovako će biti manje komplikacija za svih
Zasad nas je 16, te imamo čak 43 knjige (samo 5 ponovljenih prijava, što je za svaku pohvalu  )
|
13.04.2025., 16:50
|
|
Podijelimo osmjeh :)
Registracija: Nov 2002.
|
Poslala nominacije, onako na prvu sta mi je palo na pamet.
Quote:
Lily Bloom kaže:
Jedno pravilo koje ću kao i kolega Beck s filma uvesti, jest zabrana brisanja postova  . Dakle ukoliko više vas istovremeno spasi određenu knjigu, možete samo editirati (ako želite sačuvati svoj glas, imate opciju previewa posta, gdje možete vidjeti koliko je ljudi ispred vas spasilo).
Na ovaj način ćemo izbjeći nepotrebne rasprave i nesporazume.
Ukoliko i dođe do navedene situacije, a osoba i dalje napravi navedeno, ista će biti zakinuta za broj nominacija u idućem krugu (dakle na 2 ili 3 ako njezin prijedlog pobjedi).
|
Slazem se da se uvede pravilo da nema bisanja.
Ne znam jesam li dobro shvatila, ali ako je tako molim da se uvede promjena i tolerancija - ako neko spasi isto, buduci da ne smije brisati post, mora spasiti nesto dugo, sto mozda i ne zeli spasiti?
Na nekoj igrici je vec bilo ovo pravilo kao tolerantnija opcija - ko spasi istu osobu kao prethodnik, a ne zeli mijenjati za nesto drugo [sto je legitimno], treba dopustiti dodatak - spaseni duplic, spasavacu kasnije...
Jer forum je u takvoj komi dobar dio vremena, a pogotovo oko ponoci kad vecina nahrupi da spasava [licno to izbjegavam], da onaj pregled uopste nije validan i ne moze pomoci.
Za spasavanje na telefonu to mora da je jos veca nocna mora [meni licno je i samo spasavanje s telefona nocna mora].
A zaista nisam za to da se neko na silu tjera da spasi nesto sto ne zeli.
Neka ostavi post duplog spsavanja, napise dodatak da je duplic i gotovo. Niti se igra remeti, niti forumas besmisleno gubi pravo na spasavanje. 
A ako neko ima vise favorita i zeli spasiti nesto drugo - ispravice spasavanje i spasiti nekog drugog i super.
Ovo bi bilo samo kao opcija za one koji ne zele spasiti nesto drugo.
Ipak je ovo samo igrica. I ne vidim razlog zasto bi neko kome drugi forumas uleti djelic stotinke prije posta bio kaznjen da mora spasiti nesto sto ne zeli ili mu propada pravo glasa za taj dan.
Quote:
Lily Bloom kaže:
Nego imam pitanje za svih: kod popisa nominacija stranih knjiga, želite da bude naš prijevod knjige ili kako originalno glasi?
|
Glasam za naslove na nasem.
Kako su forumsi vec pisali, naslovi u originalu bi bili problematicni i zbog ruske cirilice.
Mi stariji smo ucili oba pisma, pa nama to citanje cirilice, makar i ruske i nije toliki problem, a zbog slicnosti slavenskih jezika mislim da ne bi bilo tesko ni razumjeti o kojem se naslovu radi. Ali davno je proslo doba ucenja oba pisma, ovo je hrvatski forum i jasno je da bi ruska cirilica mnogima bila nerazumljiva.
Mislim da je ruska cirilica u ovom slucaju jos i najmanji problem u odnosu na arapski [svi bi mi naslovi bili kao morski talasi  ], kineski  , grcki...
Ko bi to desifrovao napisano u originalu?
Neke knjige imaju razlicite prevode u zavisnosti od izdavaca, ali vjerujem da su nam manje vise te varijacije poznate, tako da ce s naslovima na nasem jeziku biti najmanje problema.
|
|
|
13.04.2025., 17:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2015.
|
Ovo brisanje postova sjećam se na Turcima da su neke forumašice napale Bluewave da ne smije brisati post a kasnije se se nekima toleriralo.
Opcija s telefona i Prewiw post uvijek radi pa čak i kad je forum u komi.
Uglavnom za sve ista pravila ako je netko brisao a tolerira mu se brisati ću i ja ako me bude volja samo iz inata jer bez obzira što je ovo samo igra ali neka bude fer igra
Ako nisi dovoljno brz nemoj se gurati u gužvu i sve ok.
I kad već otvaram dušu ne razumijem ali poštujem to da netko spašava dvije minute prije ponoći i onda također nastane kaos jer spase i odu i ne pogledavši je li tko spasio.
Eto to sam iskreno napisala a sad je na Lilly Bloom kao šefici igre da donese svoja pravila.
|
|
|
13.04.2025., 17:23
|
|
soñando...
|
Matrix fer, ovo za dupliranje posta mi je jasno (kao i za spašavanje preko mobitela), ali najviše želim izbjeći brisanje postova... ako se i desi ovakva situacija, osobi/osobama koje su drugi/više puta spasili istog favorita ću izaći u susret (naravno pod uvjetom da napišu Spašeni duplić ili tijekom dana ispravim - ovo se odnosi ako osoba/osobe budu spasili u istoj minuti, van toga neću uvažavati), samo za finalni dio igre (recimo top 15), i dalje stojim pri tome da se onda mora spasiti nešto, ponajviše da na taj način smanjimo kalkulacije/eventualno oštećenje drugih igrača
@lanex svaka ti je na mjestu
 Za brisanje i dalje stoji pravilo/kazna za nemogućnost spašavanja 
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:32.
|
|
|
|