Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 02.07.2009., 14:12   #41
Quote:
KuiperBelt kaže: Pogledaj post
Takav bog je za mene licemjer

Objasni!
Old 02.07.2009., 14:18   #42
upravo jesam u nastavku.
KuiperBelt is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2009., 14:20   #43
Stari zavjet = loš prijevod starožidovskih priča, koje su opet okljaštreni i iskrivljeni prijevodi starijih i naprednijih civilizacija (najviše starosumerske civilizacije). Naime, prema dosadašnjim istraživanjima starosumerski jezik je bio daleko bogatiji od onovremenog jezika židova, te je nepostojanje brojnih termina uvjetovalo loš prijevod (npr. stari sumeri su imali 27 različitih riječi za brodove - ovisno o vrsti broda - za vino, žito, itd. kao što mi danas imamo cruisere, tankere, ro-ro brodove, remorkere, osim toga imali su i vrlo bogati medicinski - to govori da su bili vrlo razvijeno društvo). Sada zamislite da tebate prevesi termin USB na jezik nekog plemena iz Amazone koje nikada nije bilo u kontaktu s tehnološki razvijenom civilizacijom.
Old 02.07.2009., 14:43   #44
Quote:
danijel12 kaže: Pogledaj post
Evo, samo par primjera na temelju mojih saznanja (ako sam nešto krivo shvatio, neka me upućeniji slobodno isprave):

1. krštenje male djece: luterani DA, baptisti NE
2. Euharistija: luterani - pravo Tijelo i prava Krv Kristova, adventisti - simbol i spomen čin
3. stanje nakon smrti (do Sudnjeg dana): adventisti - nesvjesno, prezbiterijanci - svjesno.
eh, ovo je bolna točka za mene protestanta. jedan od mojih odgovora jest da nas onda ćesto puta ne vodi Duh u tumačenju Biblije.

Jedna od stvari koja nas često vodi kod tumačenje jest da ljudi četo tumače Bibliju u skladu s vremenom u kojem žive.

Dva primejra iz Pokreta Obnove iz 18-19 st su ti pokušaj ujedinjena svih kršćana oko nekih osnovnih vjerovanja iz Pisma (pozadina je naravno modernizam - objektivnost i snaga razuma) i a capella pjevanje koje imamo danas u Kristovim crkvama (jer eto a capella jest po Bogu a instrumental jest od sotone - zašto? Jer je to doba nakon svršetka građanskog rata kada bogatiji sjever uvodi instrumente a ovi s juga siromašni to smatraju bogohuljenjem).
Old 03.07.2009., 02:53   #45
Biblija je skup spisa različitih autora, pisana je stoljećima tj. događaji iz nje su se odigravali kroz više stoljeća. Ono što je bitno shvatit je da Biblija nije udžbenik iz povijesti i da je u mnogočemu pisana u prenesenom značenju. Većina događaja iz Starog Zavjeta nikad nije povijesno potvrđena, tako da se iz Biblije mogu izvlačit samo vjerski zaključci i to od strane onih koji viruju, dok ljudi koji nisu vjernici u tome sitničavo vide isključivo detalje koji im bodu oči i produbljuju njihove razloge za nevirovanje.

Biblija nas uči kako je Bog od početka svita uz čovječanstvo, ona usađuje neke moralne vrijednosti i prenosi Kristov nauk o vjeri. A što se povijesnih činjenica i dokaza tiče, Biblija je više beletristika nego povijesno utemeljeno djelo. To je vjerska knjiga, ponavljan, a ne udžbenik povijesti...
Old 25.06.2018., 19:10   #46
Ako nekoga zanima da li je Biblija istinita, neka pogleda ovaj video koji se bavi ovim pitanjem.
Lijepo je objašnjeno i možda nekome pomogne.
Ariok is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.06.2018., 04:38   #47
Na pitanje "Da li je Biblija istinita?", se ne može odgovoriti cxrnobijelo, jer - prvo - ne postoji jedna Bibnlija nego razne Biblije. One se razlikuju u Broju knjiga, u sadržajima... Dakle, ovaj moj odgovor se odnosi na Biblije generalno (bilo koju od njih). U Biblijama ima mnogo istine, mnogo Božijih riječi, mnogo mudrosti... ali isto ima i mnogo laži, mnogo ljudskih umetačina, mnogo citata koji potiču od pomanjkanja mudrosti... Sve zavisi od stranice do stranice...

Biblije se moraju pažljivo čitati i analizirati.
Kudum is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.06.2018., 10:46   #48
1
______
-Autografi biblijskih knjiga ne postoje, nego mnogobrojni njihovi prijepisi, tzv. tekstualni svjedoci. Služeći se njima, biblijska znanost nastoji strogim znanstvenim metodama prirediti što pouzdaniji biblijski tekst, tzv. kritičko izdanje Biblije.

Židovi su imali tekstove, svitke.

Kad kažemo knjiga mislimo na Kodex. Prvi kodex Biblijskih svitaka je bio kodex sa 4 evanđelja. Svici sa mrtvog mora su svici.
===
Kodex su izrezani svitci tako da se naprave stranice a te stranice su se umetale u korice. To je Kodex.

U vrijeme Marciona se raspravljalo o pitanju hoće li cijeli tkzv Stari Zavjet uči u Bibliju jer su neki kršćani smatrali da je samo Novi Zavjet Kršćanski tekst a da je Stari Zavjet Židovski tekst. Usvojeno je stanovište da u Bibliju uđe i stari zavjet.

Dok nije nastala konačna Biblija da tako kažem u kršćanskim su crkvama po Rimskom Carstvu koristile svitke. Sve dok nije usvojen Kanon. Ili dok nije odlučeno koje tekstove će se smatrati Biblijom.

Prije kanonizacije je bilo mnogo više Evanđelja i tekstova u upotrebi u crkvama.

Dok nije bilo tiskarskog stroja, tekstovi Boblije su se umnožavali prepisivanjem a bilo je i prevođenja sa Hebrejskog ili Aramejskog na Grčki ili na latinski. Smatra se da postoji oko 5.000 različitih verzija biblije u kojima su razlike nastajale ili zbog greški u prepisivanju, ili zbog greški u prevođenju, a bili je i političkih i religoznih ili religijsko političkih verzija.

Židovi tumače Bibliju doslovno i propovjednički, tražeći u njoj skriveni, dublji smisao, tumače je već od II. st. pr.n.e. sve do danas (Midraš, halaha, hagada i dr.). U novije doba židovski tumači Biblije uzimaju u obzir rezultate arheologije i drugih znanosti, te se približuju kršćanskim biblijskim komentarima.
___
-Kršćani tumače Bibliju od početka II. st. aleksandrijska škola zastupala je alegorijsko tumačenje, antiohijska škola doslovno tumačenje. U srednjem vijeku skolastika je dalje razvila metode tumačenja: doslovno, alegorijsko, moralno i anagogično ili mistično tumačenje. Katolici u tumačenju Biblije slijede tradiciju Crkve i crkvenog učiteljstva, a protestantske se crkve oslanjaju većinom na osobno nadahnuće. U novije doba razvijene su u katolika, protestanata i u Židova suvremene znanstvene metode tumačenja Biblije (egzegeza, hermeneutika). Suvremeni pristupi i metode tumačenja imaju intererkonfesionalno obilježje.
===
Nije točno da Kršćani tumače Bibliju od II stolječa. Zapravo je sama kršćanska vjera nastala drugačijim tumačenjem ili kršćanskim tumačenjem vjere. Ne govorim o tumačenjima kasnijih kršćanskih crkvi nego o nastanku kršćanstva poslije raspeča 33. god.

Dokazi da je to tako su u razlikama između Židovske i Kršćanske religije.

Dokaz je prije svega definicija Židovskog Mesije jer su Židovi smatrali da Mesija onaj kojega će Židovima poslati njihov Bog Jahve. Njega će najaviti starozavjetni prorok Ilija. Kad Mesija dođe i dok ne dođe Ilija nitko neće znati tko je Mesija. Bez Ilije čak ni sam Mesija ne može znati tko je Mesija.

Temeljna razlika između Židova i Kršćana je u tome što Kršćani tvrde da je Isus Krist Mesija kojega su Židovi čekali. Jer Kršćani tvrde da ISUS JESTE KRIST. Te tvrdnje su zapisane i u Evanđeljima.

Međutim, Isus nije Mesija zato jer je umro na Križu. Mesiju čuva Bog Jahve koji će Mesiji utvrditi prijestolje na brdu SION. Njegovi neprijatelji će se okupljati, ali sve će im biti uzaludno jer Bog neće dozvoliti da neprijatelji ili ljudi poraze Mesiju. To proizilazi iz Psalma 2.

______
-Biblija je cjelovito ili dijelom prevedena na većinu svjetskih jezika. Njezino značenje prelazi okvire sinagogalne i crkvene upotrebe.
===

Iz povijesti je poznato da se Bibliju nije u početku niti smjelo prevoditi. Inkvizicija je između 11 i 14 stolječa spaljivala Biblije koju su prevađane sa latinskog ili grčkog jezika na narodne jezike, a spaljivali su i vlasnike. Smatralo se da sam službeni svečenici crkve smiju i mogu čitati i tumačiti Bibliju. Obični ljudi bi mogli počiniti HEREZU ako njihovo tumačenje skrene sa pravog puta.

Tek u 13 stolječu su se pojavljivali prvi prijevodi na narodne jezike. Do tada su postojale na latinskom a obični ljudi ih nisu znali ni čitati. Prije toga su primjerice KATARI prevodili Bibliju i te Biblije su bile spaljivane i zabranjivane.

_______
ko meni garantira da je ova biblija koja sad postoji jednaka onoj prvoj izvrnoj, kad znam da se tek biblija pojavila oko 300-te godine odličivalo koji će tekstovi iči u bibliju, a tek kasnije se svetkovina prebacivala sa subote na nedjelju-
====
Ovo su moji odgovori na prvi post teme. Iz tih odgovora se vidi da je jako teško reći koja je ta prva izvorna Biblija. Iz razloga da što idemo dalje u prošlost suočavamo se sa činjenicama da u vrijeme korištenja svitaka i dok nije postojao tisak nije bilo ni postojao jedinstveni i nepromjenjivi tekst Biblije.
kom1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2018., 05:50   #49
Hebrejska biblija (Tanah) je, grčki zavjet nije.
Old 27.06.2018., 08:52   #50
U ono vrijeme droge su bile sastavni dio svakodnevice i normalno je da su ljudi imali imaginarne prijatelje eto biblije
Old 27.06.2018., 09:33   #51
Quote:
Latiosa kaže: Pogledaj post
U ono vrijeme droge su bile sastavni dio svakodnevice i normalno je da su ljudi imali imaginarne prijatelje eto biblije
Najgora droga je nada. I dalje si nesretan ali se nadaš da sutra nećeš biti.
Old 27.06.2018., 13:57   #52
Quote:
Kudum kaže: Pogledaj post
Na pitanje "Da li je Biblija istinita?", se ne može odgovoriti cxrnobijelo, jer - prvo - ne postoji jedna Bibnlija nego razne Biblije. One se razlikuju u Broju knjiga, u sadržajima... Dakle, ovaj moj odgovor se odnosi na Biblije generalno (bilo koju od njih). U Biblijama ima mnogo istine, mnogo Božijih riječi, mnogo mudrosti... ali isto ima i mnogo laži, mnogo ljudskih umetačina, mnogo citata koji potiču od pomanjkanja mudrosti... Sve zavisi od stranice do stranice...

Biblije se moraju pažljivo čitati i analizirati.
Zaboravio si napomenuti da se biblije razlikuju i po boji korica. Recimo, neki doma imaju bibliju crne korice a neki crvene a neki čak i sive. Te kolore kad izmješaš dobiješ ovo očem ti pričaš. Bla bla.

Ljudi se boje da je neko šepetljo po Svetom pismu? Vidiš, opravdani razlog straha. Jer, zamisli, kad neko šepetlja do državnom ustavu, to nas manje briga iliti čak nas uopće ne briga. Ali kad neko neuk i zlonamjeran petlja po Božjem pismu (Biblija) ee tada nas je još kako briga.

Pravi Život is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2018., 23:16   #53
Quote:
kom1 kaže: Pogledaj post
Iz povijesti je poznato da se Bibliju nije u početku niti smjelo prevoditi. Inkvizicija je između 11 i 14 stolječa spaljivala Biblije koju su prevađane sa latinskog ili grčkog jezika na narodne jezike, a spaljivali su i vlasnike. Smatralo se da sam službeni svečenici crkve smiju i mogu čitati i tumačiti Bibliju. Obični ljudi bi mogli počiniti HEREZU ako njihovo tumačenje skrene sa pravog puta.

Quote:
kom1 kaže: Pogledaj post
Možda nekome nije jasno da su te teorije zavjere napad na katoličku crkvu, ali ako bi to bile činjenice onda bi to značilo da se crkva kroz stolječe bori za skrivanje te tajne i da je crkva odgovorna za uništavanje izvornih dokaza o Isusu Kristu.

Prica se sama sklapa

Ja mislim da nisu bili spaljivanji da bi bili sprijeceni siriti krivi nauk, nego točno da ne bi ljudi čitali Bibliju da ne bi sami procitali na primjer ovakvo nešto:

Quote:
Mk 12, 37–40; Lk 20, 45–47
Tada Isus prozbori mnoštvu i svojim učenicima: »Na Mojsijevu stolicu zasjedoše pismoznanci i farizeji. Činite dakle i obdržavajte sve što vam kažu, ali se nemojte ravnati po njihovim djelima jer govore, a ne čine. Vežu i ljudima na pleća tovare teška bremena, a sami ni da bi ih prstom maknuli. Sva svoja djela čine zato da ih ljudi vide. Doista, proširuju zapise svoje i produljuju rese. Vole pročelja na gozbama, prva sjedala u sinagogama, pozdrave na trgovima i da ih ljudi zovu ‘Rabbi’.
I tako jos neke... ustvari jos jako puno stvari.
ninjaturtle is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2018., 23:56   #54
Quote:
Nemruth Dagi kaže: Pogledaj post
Najgora droga je nada. I dalje si nesretan ali se nadaš da sutra nećeš biti.
Kakve su onda najbolje droge? Radije biram nesreću... i da je sutra, nadam se, neće biti.
cestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.06.2018., 15:11   #55
Quote:
cestar kaže: Pogledaj post
Kakve su onda najbolje droge? Radije biram nesreću... i da je sutra, nadam se, neće biti.
Najbolja droga je predani rad svih vrsta.
Old 01.07.2018., 16:59   #56
Cim je covjek primitivniji, tim je podlozniji kojekakvim "nadnaravnim" tumacenjima postojanja kojekakvih bogova.
Modernom, inteligentnom covjeku ne treba bog.
Ne treba mu, ne samo biblija, nego se uopce ne zamara takvim pitanjem, "Da li je Biblija istinita?".
Primitivan covjek istrazuje biblijskog boga, moderan covjek isrtazuje sve ostalo.
RobinUd is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.07.2018., 17:18   #57
Quote:
RobinUd kaže: Pogledaj post
Modernom, inteligentnom covjeku ne treba bog.
Ne znaš li da 95% ljudi današnjice sodomite uzima pod "normalne, mondene, inteligentne"?.

Gdje kad nešto slično si vidio prije 100/200/300 godina.

NZ proročanstvo, kaže 'kad vidite da sodomiti napreduju, onda znajte da se približio KRAJ SVIJETA'.

Amen.
Pravi Život is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2018., 12:40   #58
Biblija je istina zato što kaže da je istina.
Old 02.07.2018., 13:49   #59
Quote:
implosive kaže: Pogledaj post
Biblija je istina zato što kaže da je istina.
Čekaj malo, nisi baš dobro ulovio sičuejšene. Ovak ti to ide : Biblija je Istina zato što si ti rekao da je laž.
Kontaš?, govora je o kontra efektu. Io se raspitah kod biblijskih znalaca, potvrdiše da je ispravno rečeno tako kako sada stoji na stvari. Meni to njihovo logično, a tebi ne?.
Pravi Život is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2018., 13:58   #60
Quote:
Latiosa kaže: Pogledaj post
Da, za razliku od danas kad su eto svi psihički poremećaji rješeni, nitko nema imaginarne prijatelje i nitko ne treba nijednu drogu. :debeli sarkazam: Pitaj farmaceutsku industriju ako ne vjeruješ.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:33.