Emigracija Za sve emigrante i one koji to žele postati |
|
|
15.11.2016., 04:08
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Sep 2008.
|
Odjave u RH prije odlaska van
Novi clanak:
http://net.hr/danas/hrvatska/rade-va...znih-obveznika
RADE VANI, A POREZ PLAĆAJU HRVATSKOJ: Evo kako se ispisati iz registra hrvatskih poreznih obveznika
Emigranti moraju regulirati svoj porezni status kako ne bi morali plaćati dvostruki porez.
Naime, hrvatska Porezna uprava nakon ulaska u Europsku uniju razmjenjuje sa svim državama članicama podatke o dohocima koje državljani ostvaruju u inozemstvu. Novija generacija emigranata morat će napraviti određene regulacije u svom poreznom statusu kako se ne bi dogodilo da porez moraju dvaput plaćati, piše Večernji list.
|
|
|
30.11.2016., 11:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
Pozdrav ekipa,
jedno mucno pitanje:
Jeste li se vi svi (koji ste otisli iz HR nakon 2013) vec 'odjavili' u Hrv Mupu da zivite i radite u UK, posto ja nazalost nisam.
Donedavno sam jos uvijek radila za Hrvatsku firmu 'od doma', te nisam bila u mogucnosti, pa mi treba konkretan savjet od nekoga tko je prosao slicno:
Da li se odjaviti sa danasnjim datumom (i da li Hrv Mup moze ikako saznati moj tocan datum dolaska u drugu zemlju, u ovom slucaju UK)
ILI se odjaviti sa datumom stvarnog dolaska u UK (sto bi vjerojatno moglo rezultirati nekom kaznom ili naplatom poreza u HR)?
Prestrasilo me sad ovo sto se provlaci po Hrv novinama! Yikes!
Hvala puno!
|
|
|
30.11.2016., 12:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
pertla kaže:
Pozdrav ekipa,
jedno mucno pitanje:
Jeste li se vi svi (koji ste otisli iz HR nakon 2013) vec 'odjavili' u Hrv Mupu da zivite i radite u UK, posto ja nazalost nisam.
Donedavno sam jos uvijek radila za Hrvatsku firmu 'od doma', te nisam bila u mogucnosti, pa mi treba konkretan savjet od nekoga tko je prosao slicno:
Da li se odjaviti sa danasnjim datumom (i da li Hrv Mup moze ikako saznati moj tocan datum dolaska u drugu zemlju, u ovom slucaju UK)
ILI se odjaviti sa datumom stvarnog dolaska u UK (sto bi vjerojatno moglo rezultirati nekom kaznom ili naplatom poreza u HR)?
Prestrasilo me sad ovo sto se provlaci po Hrv novinama! Yikes!
Hvala puno!
|
Pitaj u nadleznom konzulatu, mislim da se mozes i kod njih privremeno odjaviti.
Ili ako ces uskoro u HR, odes u nadlezni MUP i tamo se privremeno odjavis.
Kazna te mislim sleduje samo ako te policija provjerava, moguce i pri ulasaka u HR. A i tu ako te provjere i pitaju jesi li se odjavila, kazes da se nisi odjavila i da ti je to namjera dolaska u HR i da ces odmah rijesiti.
U najgorem slucaju je kazna 500 HRK.
Za naplatu poreza zbog neodjave nisam cuo.
Uglavnom ces pri odjavi morati ponijeti neki dokument iz UK o prijavi prebivalista.
|
|
|
01.12.2016., 15:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Hvala puno!
Najvise me muci ovo dvostruko oporezivanje, ne zelim da mi Porezna naplati neki porez na dodatni (inozemni) dohodak (ako ga tako uzimaju), za ovo sto sam radila u UK, a nisam se odjavila iz Hr poreznog sustava!
|
|
|
02.12.2016., 03:22
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jun 2011.
|
Quote:
pertla kaže:
Hvala puno!
Najvise me muci ovo dvostruko oporezivanje, ne zelim da mi Porezna naplati neki porez na dodatni (inozemni) dohodak (ako ga tako uzimaju), za ovo sto sam radila u UK, a nisam se odjavila iz Hr poreznog sustava!
|
I kak ce to tebi porezna naplatiti kaznu? Sjest ce na tvoj uk racun u banci i time si naplatit vlastito potrazivanje?

|
|
|
12.12.2016., 03:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2016.
|
Quote:
silvan kaže:
I kak ce to tebi porezna naplatiti kaznu? Sjest ce na tvoj uk racun u banci i time si naplatit vlastito potrazivanje?

|
Slažem se s ovim, nema načina da ti naplate ako ne posjeduješ ništa u RH.
Taj novac nisu zaradili i ne zaslužuju ga. Da postoje mogućnosti u RH, ljudi ne bi selili u inozemstvo, već bi ostajali i radili u Hrvatskoj i plaćali porez. Ovako, ne, taj novac nije njihov.
Post o potrebnim odjavama http://www.selimuirsku.com/2016/12/1...a-iz-hrvatske/
|
|
|
14.03.2017., 00:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2012.
|
pozdrav,
uskoro se selim iz hr neko vrijeme pa me zanima par stvari, što se dešava ako imamo tu nekretninu na cijoj samo adresi prijavljeni i ako se odjavimo privremeno iz hr a imamo obrt tu koji je u ortakluku!? Da li trebam svoj dohodak iz strane države tu prijavljivati kao ukupni dohodak obrta ili uslučaju da ga se riješim jel i dalje moram prijaviti to tu? jeste se vi odjavljivali s porezne i hzzoa jer vidim da se to treba napraviti? koliko ne znam hocu li ostajati duže od god i koliko cu na početku to ništa ne bi radio pa bi onda slj put prilikom dolaska rijesio papire ako se ispostavi da ostajem dulje od 1 god.
LP
|
|
|
20.04.2017., 09:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2009.
|
privremena odjava prebivališta
Da li osoba koja ima ugovor na neodređeno u inozemstvu može da se privremeno odjavi iz Hrvatske. Išao sam u MUP i traže mi dokaz o zaposlenju u inozemstvu da bi se privremeno odjavio. Meni je ugovor na neodređeno i to otprije 5 god pa se bojim komplikacija?
|
|
|
21.02.2018., 18:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2008.
|
Godinu dana nakon:i jesi imao komplikacija?kak je završilo?
Kod tebe se desio mali zajeb u koracima🤭.
|
|
|
22.02.2018., 09:13
|
|
Trollhammaren
Registracija: Nov 2008.
|
sta njih briga jel ti radis ili ne radis?
|
|
|
22.02.2018., 12:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2012.
|
Quote:
Mortiis kaže:
sta njih briga jel ti radis ili ne radis?
|
Zato jer si porezni obveznik u RH i žele da platiš razliku u porezu. Ja sam dobio placu za 11 i 12 mjesec i nisam platio ništa poreza na to. Ako porezna sazna mogao bi im biti dužan oko 1500 eura.
|
|
|
22.02.2018., 12:47
|
|
Trollhammaren
|
nisam nikakav porezni obveznik RH...
radim i zivim u aut i tu placam porez...to je to...
|
|
|
22.02.2018., 12:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2012.
|
Quote:
Mortiis kaže:
nisam nikakav porezni obveznik RH...
radim i zivim u aut i tu placam porez...to je to...
|
To nije do tebe nego do porezne. Samo zato jer nisi više u RH ne znaci da nisi porezni obveznik tamo.
|
|
|
22.02.2018., 14:03
|
|
Trollhammaren
|
ako nemas ni obitelji,ni nekretnine, niti bilo sta u svom posjedu,a ni nista sto te i najmanje veze onda sigurno nisi nikakav porezni obveznik...
vec razglabljano i objasnjeno milijun puta...
|
|
|
24.02.2018., 19:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2003.
|
i mene uskoro ceka slicno, ja sam otisao prije 5 g, a zena kad je dolazila s klincima je isla na mup pitat kakvu odjavu da napravi pa joj je gospoda rekla da ne treba nista
sad kad dodem u hr bit ce zanimljivo kad krenem radit privremenu odjavu
|
|
|
24.02.2018., 20:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
Javi kako je prošlo  .
|
|
|
19.03.2018., 16:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Pozdrav, zanima me ako netko ima kakve novosti na ovu temu? Ja sam bila u Zg Poreznoj sad pocetkom 3mj, pa su mi rekli da moram dobiti Tax Residency Certificate od UK HMRC-a (koji se dobiva za double taxation), nisu prihvatili potvrdu da sam trenutno porezni rezident u UK i uz sve ostale dokumente koje imam, da posaljem postom.
Mislite da ce prihvatiti kopije dokumenata? I na Engl ili Hrv?
Thanks!
P.
|
|
|
19.03.2018., 22:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2011.
|
ma ko ih je*e!
država rh te otjerala i sad da joj još nosiš nekakve papire 
|
20.03.2018., 10:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2015.
|
uz trajnu odjavu prebivališta (netreba mi osobna) jel se jos šta treba odjaviti/ažurirati ako nemamo nikakve imovine na sebi..porezna, zdravstveno?
|
|
|
09.07.2018., 17:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2003.
|
blizi se datum odlaska u HR, papirologija za odjavu boravista spremna, e sad ono kaj me muci je odjava s porezne
gledam malo ovaj TI obrazac, i mislim si dobro da me ne traze i broj bankovnog racuna i zadnjih 12 izvoda
jel netko to radio, pa ima osobno iskustvo/savjet sto i kako?
sta ako to ne napravim? koliko vidim hrvatska ima ugovor o izbjegavnaju dvostrukog oporezivanja s zemljom di sam sad, dakle sto lose mi se moze desiti ako to ne napravim?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:00.
|
|
|
|