Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Za napredne korisnike > Networking

Networking Mreže i sve oko njih. Žično, bežično, protokoli, servisi, administriranje mreža, serveri, ...

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.10.2024., 21:09   #601
Ako netko može meni neukom pomoći, imam ovakav Mikrotik 4g modem koji je trenutno podešen da dijeli mjesnu Wifi mrežu. Imam nekakvu A1 sim karticu na pretplatu koju sam probao ubaciti jer je spora trenutna veza. Naravno nije ju prepoznao i ne radi na mobilnom signalu. Da li bi riješio problem ako ga resetiram, tj. da li je to plug and play uređaj ili bi ipak morao nešto mijenjati u postavkama? Bojim se da ako ga resetiram, da ću ostati i bez tog sporog neta koji koristim. Thx
RYOU is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2024., 21:12   #602
SIM kartica ima PIN?
Ako ima probaj bez pina
stikla is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2024., 21:31   #603
Quote:
stikla kaže: Pogledaj post
SIM kartica ima PIN?
Ako ima probaj bez pina
Prije modema sam ju ubacio u telefon i ugasio PIN. Uvjeren sam da je problem u postavkama jer je modem prenamjenjen. Samo me pati da li će poslije reseta proraditi na SIM karticu, ili trebam nekoga da ga postavi.
RYOU is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2024., 21:33   #604
Možda moraš APN postaviti.
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2024., 21:38   #605
Ništa, morat ću probati. Toliko bi valjda znao odraditi. Našao sam i neke upute.
RYOU is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2024., 21:40   #606
daj pojasni "dijeli mjesnu Wifi mrežu"

imace mozes kupit i neki stari android telefon, i namjestiti tethering
stikla is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2024., 21:45   #607
Imamo u mjestu besplatnu wifi mrežu, pa je sa vanjskom antenom uparen da mi dijeli signal u kući. Već je taj server malo star i preopterećen, pa slabo radi. Ne mogu gledati video stream u HD-u.

Terenutno je kartica u telefonu, ali mi se ne sviđa što ga klinci često uzmu, skinu sa punjača, pa se isprazni baterija/prekine hotspot.
RYOU is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2024., 21:54   #608
Otkud ti taj Mikrotik? On po defaultu ne može raditi da "dijeli" WiFi mrežu, što znači da je prekonfiguriran. Što bi značilo da ćeš morati "poništiti" tu konfiguraciju da bi radio kao LTE AP, odnosno on gotovo sigurno ne može raditi na način da istovremeno dijeli WiFi mrežu i spaja se na LTE.
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2024., 22:00   #609
Prekonfiguriran je sigurno, to je odrađeno dok su mi postavljali antenu. Koliko se razumijem u modeme, a ne razumijem se - jel ne bi ona mala tipka reset vratila modem na tvorničke postavke?
RYOU is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2024., 22:04   #610
Quote:
Mephisto kaže: Pogledaj post
Što bi značilo da ćeš morati "poništiti" tu konfiguraciju da bi radio kao LTE AP, odnosno on gotovo sigurno ne može raditi na način da istovremeno dijeli WiFi mrežu i spaja se na LTE.
upravo to sam htio i ja napisati...
"Dijeljenje" WLAN-a i rad s SIM karticom ne idu tako i tako zajedno

Inace ovdje imas kako podesti LTE:
Quick setup example

Preporuka: ostavi ga za lokalnu WLAN mrezu kao rezervu

Na mobitelu stavi zaporku... neces imati vise problema s kradjom
stikla is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2024., 22:10   #611
apn moras staviti, a1 je internet

a ove mjesne wifi mreže zaboravi, to je drek
klingonac_worf is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2024., 11:53   #612
Quote:
RYOU kaže: Pogledaj post
Ako netko može meni neukom pomoći, imam ovakav Mikrotik 4g modem koji je trenutno podešen da dijeli mjesnu Wifi mrežu. Imam nekakvu A1 sim karticu na pretplatu koju sam probao ubaciti jer je spora trenutna veza. Naravno nije ju prepoznao i ne radi na mobilnom signalu. Da li bi riješio problem ako ga resetiram, tj. da li je to plug and play uređaj ili bi ipak morao nešto mijenjati u postavkama? Bojim se da ako ga resetiram, da ću ostati i bez tog sporog neta koji koristim. Thx
Opisano "dijeljenje mjesne wifi mreže" na mikrotiku se lako podesi. Uređaj ima samo jedan wifi pa se definira još jedan virtualni. Sad kad imaš dva wifia, jedan podesiš kao client na mjesnu wifi mrežu, a na drugom digneš AP s nazivom mreže koju želiš doma imati. I to je to. Konkretan model ima licencu level 4 koja dozvoljava PtMP AP mode. Ako nemaš iskustva s mikrotikom ovo vjerojatno nećeš znati podesiti, možda preko "Quick Set" wizarda, ali ne koristim ga pa nisam siguran.

Uređaj može istovremeno koristiti dvije ili više internet veza. Najjednostavniji primjer je failover, ali tebi bi bio zanimljiviji balancer. To već traži naprednije poznavanje routera, vjerojatno nećeš uspjeti sam riješiti.

Usput, u specifikaciji routera piše:
Quote:
the device has no built in LTE modem, the SIM slot can only be used, if an LTE modem is installed (not included with the product)
Dakle prvo bi trebao nabaviti kompatibilan miniPCI-e modem i ugradit ga u router ili uzeti drugi model s integriranim modemom. EDIT: ipak ima modem, tnx Mephisto na ispravku.
lepton is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2024., 11:59   #613
Quote:
lepton kaže: Pogledaj post
Usput, u specifikaciji routera piše:

Dakle prvo bi trebao nabaviti kompatibilan miniPCI-e modem i ugradit ga u router ili uzeti drugi model s integriranim modemom.
Ovisno koji ima, prodaje i kao kit s ugrađenim modemom:
https://mikrotik.com/product/wap_lte_kit
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2024., 12:09   #614
Da, nisam skužio.
lepton is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2024., 12:27   #615
Ali ako ga koriste kao WiFi klijent, onda je vjerojatno opcija bez LTE, jer zašto bi stavljali ako ne treba.
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2024., 14:02   #616
Microtic ti ima WinBox konfiguracijski utility pa možeš probati zakačiti se na njega da provjeriš konfiguraciju, da li ima LTE modem ili ne.
https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/WinBox

Inače ne vidim zašto ne bi mogao raditi LTE paralelno sa Wifi, i sav promet proslijeđivati na "unutarnji" Wifi AP. Load balancing.
ruka-slave is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2024., 21:23   #617
ma nema koristi od tih javnih wifia, ili ne radi jer treba autentifikacija pa AP nece raditi ili je jednostavno ocajna veza.
klingonac_worf is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2024., 22:40   #618
Quote:
klingonac_worf kaže: Pogledaj post
ma nema koristi od tih javnih wifia, ili ne radi jer treba autentifikacija pa AP nece raditi ili je jednostavno ocajna veza.
To se slažem. Nepotrebna kompliakacija, sigurnosno totalno kompromitirana.
ruka-slave is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2024., 09:57   #619
Modem ima LTE, prije mene je korišten na A1. Problem je što trebam odvojiti jedan dan da pokušam napraviti kako ste uputili. Ili se raspitati u okolini jel ima netko da je u toku sa time. Pošto je prošlo 15 godina od kada sam se zadnji puta igrao sa modemima.
RYOU is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.10.2024., 22:55   #620
Probao sam se spojiti sa winbox ali nema sreće, connection refused. Vjerovatno je postavljena lozinka i username na modemu, da ne može netko kao ja petljati po njemu...
RYOU is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:20.