Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.03.2023., 14:34   #6201
Europu čeka (potencijalno vrlo teška) recesija.

ECB zvuči vrlo hawkish, tj. kamate će ići gore i monetarna politika će postati daleko oštrija nego sad, a prvi rezultati zaoštravanja monetarne politike su već tu:

https://tinyurl.com/n84u5v7y
krcmije is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2023., 16:14   #6202
Quote:
z_k kaže: Pogledaj post
Moram pitat... Ocito me nije predugo bilo

@diabolica - koji je vrag tajger? Originalno znacenje?
Mislim da je nešto u stilu ovoga:
https://www.vecernji.hr/vijesti/moja...-tigar-1282729
https://www.ljevak.hr/dr-sc-damir-no...ski-tigar.html

Štoviše, sada kada sam potražio neke postove, siguran sam:

https://www.forum.hr/showthread.php?p=95673835

toni_os is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2023., 16:56   #6203
A ja cijelo vrijeme mislio da je to nekakva izvedenica iz njemackog

teiger ili tako nesto
z_k is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.03.2023., 16:57   #6204
Quote:
z_k kaže: Pogledaj post
A ja cijelo vrijeme mislio da je to nekakva izvedenica iz njemackog

teiger ili tako nesto
Ne opet Kolinda kriva, kao i za malu sviču... ;-)
Old 06.03.2023., 16:58   #6205
zivotinja iz porodice velikih macaka, sa karakteristicnim crnim prugama. najveca od velikih macaka. napisao sam vec, samo slabo pratite...
zapratite me za jos mudrosti. lol.
somied is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.04.2023., 13:08   #6206
Hoće li u znak dobre volje Senat odobrit ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja?

https://www.wsj.com/articles/in-croa...9bbff?mod=e2tw

In Croatia, U.S. Campaigned to Stop Chinese Bid on Key Port
Both the Trump and Biden administrations have worked with allies to limit Beijing’s influence in Europe

RIJEKA, Croatia—On Rijeka’s waterfront, vast piles of scrap metal stretch for hundreds of yards, the byproduct of an ongoing construction project to renovate the port in the northern Adriatic Sea.

When a deal to remake the port emerged three years ago, it set off alarm bells in Washington: Three Chinese state-owned companies had won a bid for a 50-year deal to build and operate a modern new ship-container terminal at Rijeka, a deepwater port with easy access to central Europe’s markets.

That news, according to U.S. and Croatian officials, sparked an intense, behind-the-scenes campaign by Washington that used diplomacy, declassified intelligence and other tools to persuade North Atlantic Treaty Organization ally Croatia to keep China out. U.S. officials also quietly backed an alternate offer led by Danish shipping giant A.P. Moller-Maersk A/S.

U.S. diplomacy, coupled with pressure from the European Union, ultimately helped block Chinese ambitions, people familiar with the events said. The Croatian government canceled the tender without explanation in January 2021, rebid it, and awarded the 2.7 billion euro (about $3 billion) concession to APM Terminals, a unit of Maersk, and ENNA Logic, a Croatian logistics company.
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.04.2023., 13:37   #6207
Samo za ovu pizdariju bi nam trebali utrpat jedno 12 komada firmi tipa one u osjeku, ako ikad zaživi, sa po 1k radnih mjesta + 2 eskadrile 35-tica gratis

Ovo operezivanje je drek na šibici, sprdačina. Imat će koristi 100 ljudi, i to ako.
Neš ti uspjeha, oba hrvata koji posluju po usa će bolje proći ko i 3 amera....

Država sa 1,5 mil radne snage, od toga 50% na državnoj cici...
Ubijamo sa poslovanjem po usa
noname23 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2023., 16:52   #6208
nemaš di jer je sve zaprto pa stavljam ovdje

striček šolz je u keniji u posjetu i veli da bi im baš dobro došlo par stotina tisuća kenijaca, naravno stručnih za rad u njemačkoj

sam velim, da ne bi hrvati kasnije kukali kad im se na vratima pojave original crni, ne ovi smeđi, nego fakat crni, u nešto većem broju nego inače. i da odmah razjasnimo, nisu to djeca bogatih i veleposlanika, nego ivan horvat iz kenije, ima ih 55 miliona i 110 miljardi im je bdp, dakle baza im je velika

Quote:
Kancelar Olaf Scholz ( SPD ) vodio je kampanju za imigraciju radnika iz istočnoafričke države kada je posjetio Keniju. „ Vidimo da Kenija ima veliki potencijal za frakcijsku migraciju u mnogim područjima našeg gospodarstva “, rekao je Scholz nakon što je u petak u petak upoznao šefa Kenije Williama Rutoa u Najrobiju. Savezna vlada želi stvoriti „ redovitije, legalne mogućnosti imigracije za one koji žele raditi u Njemačkoj “, rekao je kancelar.

Istodobno, treba povući nelegalnu migraciju, rekao je Scholz. Ovo je „ win-win situacija za zemlje koje sudjeluju “.

Predsjednik Ruto rekao je da Kenija želi pridonijeti „ Manjak kvalificiranih radnika u Njemačkoj „ da se borimo s našim vrlo dobro obučenim stručnjacima “. Njemačka je morala osigurati „ odgovarajuće zahtjeve politike imigracije “, zahtijevao je Ruto. Govorio je o „ izvozu stručnjaka u Njemačku “.

Njemačka je ponudila svoju podršku u korištenju mogućnosti obuke i daljnjeg obrazovanja u Keniji, rekao je kenijski predsjednik. Kenija je povećala broj svojih takozvanih centara izvrsnosti za strukovno obrazovanje s tri na sedam. Uz podršku Berlina, Kenija će također promovirati nastavu njemačkog jezika u školama, najavio je Ruto.

Kenija je najveći trgovinski partner Njemačke u istočnoj Africi, sa značajnim trgovinskim viškom za Njemačku. Ruto je rekao da je zamolio kancelara Scholza da „ osigura da Kenija može izvoziti više proizvoda u Njemačku i EU “. Scholz je „ izvanredan navijač “ Kenija.
inače, njemačka je već organizirala školovanje za medicinsko osoblje u albaniji, da bi isti kasnije dobili posao u njemačkoj, tako da možemo očekivati nešto slično i u keniji

njemačka se već sad priprema za povećani nedostatak radnika u budućnosti, zbog starenja stanovništva, a hrvatska ?
Old 08.05.2023., 17:23   #6209
Za Hrvatsku bih imao samo jednu želju: da se počne modelirati.

Kako je rekao famozni Alban Phillips, ako znate kretanje triju najvažnijih sila – zaposlenosti, inflacije i outputa – možete dizajnirati ekonomsku politiku.

Ako ne znate te odnose, sve što budete napravili, prouzročit će šizofreno ponašanje na tržištu i u društvu.

Drugim riječima, Hrvatska se treba početi baviti modeliranjem, pratiti ta kretanja i na temelju toga donositi ekonomske odluke umjesto da se, kao posljednjih trideset godina, igra pokušaja i pogrešaka.
I ta je vatra u meni žudjela snagu žara što se zarobi pri taljenju srebra i zlata, kako bi se sjedinila s njom i htjela silu malja što kuje još vrući novac..Htjedoh samo novac. Ja, mahnit čovjek - Ezra Foot
Hoda S Vukovima is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2023., 22:46   #6210
pa da riješimo i ovu informaciju

nemreš sve pratiti di se stavljaju nekakvi upisi pa stavljam ovdje

naslov

koliko zaista, ali zaista, ne forumaške fore, ja znam, od frenda mama i sestra, njezina baba po stricu šprehe, hrvati plaćaju gotovinom a koliko karticama

Quote:

Obveznici fiskalizacije8 u 2021. godini ukupno su izdali 2.202,55 milijuna
računa s ukupnom vrijednosti od 204.872,45 milijuna kuna. Od ukupnog
broja izdanih računa njih 75% plaćeno je gotovim novcem, 22% platnim
karticama i 3% ostalim načinima (preko transakcijskih računa, čekovima
i slično).
Od ukupne vrijednosti izdanih računa 47% vrijednosti odnosi se
na plaćanja gotovim novcem, 48% na plaćanja platnim karticama i 5%
na plaćanja ostalim načinima.
8 Prema podacima Ministarstva financija RH – Porezne uprave prikupljenima na temelju Zakona o
fiskalizaciji u prometu gotovinom, “Narodne novine”, br. 133/2012.

----------------------------------------------------
Kada govorimo o omjerima plaćanja karticom i gotovinom, i dalje je
otprilike tek svaki četvrti fiskalizirani račun plaćen karticom, dok su
ostala tri računa plaćena gotovinom.
Istodobno je iz dostupnih podataka
o fiskaliziranim računima za protekle tri godine vidljivo da se udjeli
broja i vrijednosti transakcija fiskaliziranih računa plaćenih gotovinom
smanjuju. Tako je u 2019. broj transakcija koje su plaćene gotovinom bio
84%, u 2020. 79%, a u 2021. zadržao se na 78%. Vrijednost transakcija
fiskaliziranih računa plaćenih gotovinom u 2019. sudjelovala je u udjelu
ukupne vrijednosti fiskaliziranih računa s 56%, u 2020. s 54%, a u 2021.
s 51%. Ostatak se odnosio na vrijednost transakcija fiskaliziranih računa
plaćenih karticom.
da preduhitrimo stručnjake, kad odeš kupiti kompletnu kuhinju za apartman na viru od talijanskog proizvođača za 500€, što svi rade, onda sigurno ne plaćaš gotovinom, nego na karticu

ili kad tankaš na pumpi za 10 €, jer nemaš do plaće, onda isto platiš na karticu, jer kartica dolazi na naplatu negdje oko 5 u mjesecu kasnije, pa si samo malo u minusu, dok ne sjedne forumaških 2000 € plaće
Old 18.05.2023., 12:41   #6211
Quote:
krcmije kaže: Pogledaj post
Europu čeka (potencijalno vrlo teška) recesija.

ECB zvuči vrlo hawkish, tj. kamate će ići gore i monetarna politika će postati daleko oštrija nego sad, a prvi rezultati zaoštravanja monetarne politike su već tu:

https://tinyurl.com/n84u5v7y
Ima li boljeg dokaza od ovoga?

Carinska reforma EU-a: plaćat ćemo carinu i na pakete jeftinije od 150 eura?

https://www.bug.hr/propisi/carinska-...150-eura-33522

Jedan od razloga zašto sam bio sretan kada smo otišli iz bivše države.

No Euroslavija je krenula istim stopama.

Mora se baš sve ocariniti. Logično jer smo uz ovu domaću administraciju dobili još jedan sloj administracije kojeg treba plaćati, a koji nema male plaće i beneficije.
krekre is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2023., 14:53   #6212
mogao si staviti ili barem pročitati s razumijevanjem

piše

za pakete van eu

kaj bi ti, da sve države carine robu koja dolazi iz eu, a eu ne carini robu koja ulazi u eu ?

naravno, bunit će se one internet firme , koje reklamiraju i prodaju proizvode, a koje do sada uvoze bez carine i prodaju online, a onda kupac ponekad naiđe na dodatne troškove

sve države imaju import tax, čak i amerika nakon 800 usd, što je i razumljivo, poduzetnici su preselili proizvodnju van usa, a onda su poslali lobiste da im podignu uvozne taxe, kako bi ipak ameri mogli kupovati njjihove proizvode iz tih istih outsourcanih tvornica i ovi trpali lovu u đep, zaobilazeći svoje obaveze prema društvu

https://docs.zonos.com/landed-cost/d...tes-by-country

no to je prilika da hrvatski proizvođači počnu proizvoditi svoje vrhunske proizvode u hrvatskoj.....
Old 18.05.2023., 16:23   #6213
a čekajte ljudi da li te carine vrijede samo kad se narucuje izvan eu ili i u eu?
ekonomist715 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2023., 16:37   #6214
Quote:
diabolica kaže: Pogledaj post
mogao si staviti ili barem pročitati s razumijevanjem

piše

za pakete van eu

kaj bi ti, da sve države carine robu koja dolazi iz eu, a eu ne carini robu koja ulazi u eu ?

naravno, bunit će se one internet firme , koje reklamiraju i prodaju proizvode, a koje do sada uvoze bez carine i prodaju online, a onda kupac ponekad naiđe na dodatne troškove

sve države imaju import tax, čak i amerika nakon 800 usd, što je i razumljivo, poduzetnici su preselili proizvodnju van usa, a onda su poslali lobiste da im podignu uvozne taxe, kako bi ipak ameri mogli kupovati njjihove proizvode iz tih istih outsourcanih tvornica i ovi trpali lovu u đep, zaobilazeći svoje obaveze prema društvu

https://docs.zonos.com/landed-cost/d...tes-by-country

no to je prilika da hrvatski proizvođači počnu proizvoditi svoje vrhunske proizvode u hrvatskoj.....
Ja sam pročitao s razumijevanjem! Sam si napisao za Ameriku da je to nakon 800 USD.

Ovi će sada cariniti i paket od 2 EUR ako je došao izvan EU. I nije problem sama carina, već to što će kod nas nabiti i troškove postupka carinjennja ove pošiljke!

Quote:
ekonomist715 kaže: Pogledaj post
a čekajte ljudi da li te carine vrijede samo kad se narucuje izvan eu ili i u eu?
Vrijedit će za svu robu izvan EU od 0,01 EUR pa nadalje! Samo ne zaboravite da ovdje ulaze i troškovi carinjenja koji nisu uopće mali ako je roba jako male vrijednosti. Evo kako se umjetno stvaraju radna mjesta i povećava zaposlenost na potpuno nepotrebnim stvarima.

Oni WTO sporazumi, sloboda tržišta i konkurencije, to bacamo u vodu, piši kući propalo.
krekre is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2023., 16:55   #6215
uff, dobro je, znaci unutar eu se može naručivati kako hoćeš i što hoćeš to je najvažnije
ekonomist715 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2023., 18:41   #6216
Quote:
uff, dobro je, znaci unutar eu se može naručivati kako hoćeš i što hoćeš to je najvažnije
Pa i zato postoji EU...

A carinski propisi i zakoni bi trebali biti slični.

Jer ako bi mogao naručiti u SLO nešto bez carine izvan EU bi mogli SLO trgovci to prodavati povoljnine od ostalih u EU...i s time bi imali prednost.
Old 18.05.2023., 18:42   #6217
Quote:
Pa i nije, neke sitnice je jako teško naći i nabaviti i to se znalo naručiti iz Kine, cijena 1 ili 2 EUR, sada će to otići nekoliko puta gore, a realno to ne vrijedi tolike novce.
krekre is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2023., 20:43   #6218
Quote:
krekre kaže: Pogledaj post
Pa i nije, neke sitnice je jako teško naći i nabaviti i to se znalo naručiti iz Kine, cijena 1 ili 2 EUR, sada će to otići nekoliko puta gore, a realno to ne vrijedi tolike novce.
hmmmmm..... ne znam ja sam recimo tip osobe koja voli putovati po eu pa kad sam u drugoj Zemlji onda odem u njihove trgovine i kozmeticke i ove i one i ono sto mi se svidi kupim kod njih po povoljnijoj cijeni i donosim si u RH al, opet s druge strane imamo aboutyou, njuskalo, notino sto ce nam Ameri Kinezi i Britanci?sve se da u dragoj EU nabaviti.
ekonomist715 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.06.2023., 11:03   #6219
ovi su se jako naljutili na ruse, izgleda da rane neće tako brzo zarasti nakon eventualnog prestanka rata

Old 09.10.2023., 23:29   #6220
EKONOMSKA povjesničarka i ekonomistica Claudia Goldin dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomske znanosti za otkrića ključnih uzroka rodnih razlika na tržištu rada, objavila je danas Švedska kraljevska akademija. Profesorici s Harvardskog sveučilišta Goldin, ekonomskoj povjesničarki i ekonomistici specijaliziranoj za područje rada dodijeljena je Nobelova nagrada za istraživanja koja su poboljšala razumijevanje ishoda na tržištu ženskog rada.

Goldin je dala prvi sveobuhvatan prikaz primanja žena i njihovog sudjelovanja na tržištu rada, a njezino istraživanje otkriva uzroke promjena i glavne uzroke preostalog jaza među spolovima. Žene su izrazito podzastupljene na globalnom tržištu rada i, kada rade, zarađuju manje od muškaraca, a Goldin je pokazala kako su se i zašto razlike u primanjima žena i muškaraca mijenjale pretraživanjem arhiva i prikupljanjem podataka u SAD-u unatrag više od 200 godina.

Sudjelovanje žena na tržištu rada otkriva krivulju u obliku slova U, zaključila je istaknuvši da se udio udanih žena smanjio početkom 19. stoljeća prijelazom iz agrarnog u industrijsko društvo i ponovo porastao početkom 20. stoljeća zahvaljujući rastu uslužnog sektora.

Krivulja je odraz strukturnih promjena i razvoja društvenih normi na području odgovornosti žena za dom i obitelj, pokazuju istraživanja ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za ekonomiju. Tijekom 20. stoljeća stupanj obrazovanja žena kontinuirano je rastao i u većini zemalja s visokim dohotkom danas je znatno viši nego kod muškaraca.

"Važnu ulogu u ubrzavanju te revolucionarne promjene odigrala je dostupnost kontracepcijskih pilula, nudeći nove prilike za planiranje karijere", navodi se u priopćenju akademije o dodjeli nagrade.

Unatoč modernizaciji, gospodarskom rastu i sve većem udjelu zaposlenih žena u 20. stoljeću, razlike u primanjima između žena i muškaraca jedva da su se smanjile kroz dugo vremensko razdoblje, između ostalog i zato što se odluke obrazovanju donose "u relativno ranoj dobi".

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...u/2502381.aspx
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:20.