Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 04.07.2013., 14:07   #621
Quote:
piskavac kaže: Pogledaj post
Na neki način je svejedno kako će biti ubijen. Dajbože, ako mu je tako suđeno da to bude brzo i bezbolno. I nadam se da će vatikanske zvijeri biti sklone ovome tvome scenariju.
Pokopaste živoga čovjeka...

Quote:
Clawdia kaže: Pogledaj post
Napokon sutra i prva enciklika pape Franje pod nazivom "Svjetlo vjere" koja se nadovezuje na započetu encikliku pape emeritusa Benedikta XVI. S radošću iščekujemo
Baš me zanima kakav će biti njegov stil, bit će zanimljivo
Crni_Jack is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2013., 18:08   #622
Papa: ‘Boga možemo susresti ljubeći Isusove rane u najslabijoj braći’

Za susret sa živim Bogom potrebno je nježno poljubiti Isusove rane na našoj gladnoj, siromašnoj, bolesnoj, utamničenoj braći – istaknuo je papa Franjo u srijedu, 3. srpnja, na misi u Domu Sveta Marta, tumačeći Evanđelje iz liturgije na jučerašnji blagdan svetoga Tome Apostola.

http://www.bitno.net/vijesti/vatikan...labijoj-braci/
Tut-tut is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2013., 22:03   #623
Quote:
Crni_Jack kaže: Pogledaj post
Baš me zanima kakav će biti njegov stil, bit će zanimljivo
Duboko vjerujem da je papa Franjo izabran pod vodstvom Duha Svetoga upravo iz razloga da započne čišćenje kukolja koji se ukorijenio među žitom. I papa je toga svjestan, svako vrijeme ima papu kakvog zaslužuje.

Što se tiče enciklike, vjerujem da će odražavati duh i pape Franje i Benedikta, budući se enciklika nastavlja na već započetu Benediktovu a doći će kao kruna godini vjere u kojoj se nalazimo
Old 05.07.2013., 17:06   #624
U boj protiv Sotone: papa Franjo (zajedno s Benediktom) posvetio Vatikan sv. Mihaelu i sv. Josipu

Zajedno s papom Benediktom XVI. kojeg je osobno pozvao na svečanost blagoslova, papa Franjo je Vatikan stavio pod zaštitu arkanđela Mihaela i sv. Josipa

Papa Franjo blagoslovio je jutros u Vatikanskim vrtovima kip svetog Mihaela i njegovoj zaštiti posvetio Vatikan. Na ceremoniji je prisustvovao i papa emeritus Benedikt XVI. koji se rado odazvao pozivu pape Franje, javlja Radio Vatikan.

Nakon kratke ceremonije, papa Franjo obratio se prisutnima uz napomenu da sv. Mihael brani Božji narod od njegova najvećeg neprijatelja, đavla.

- Čak i ako đavao pokuša uništiti Arkanđela, a time i čovječanstvo, pobjeđuje sveti Mihael, jer Bog u njemu djeluje i on je jači – rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo je također posvetio Vatikan zaštiti svetog Josipa, uz molitvu da svetac ojača i zaštiti sve vatikanske radnike.
Tut-tut is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2013., 18:08   #625
Tko želi, encikliku može pročitati u cijelosti, ovdje.
Old 12.07.2013., 18:39   #626
TEŠKO JE VOLJETI NEPRIJATELJE, ALI TO OD NAS TRAŽI ISUS!

Teško je voljeti neprijatelje, ali to od nas traži Isus – istaknuo je papa Franjo na Misi slavljenoj u utorak, 18. lipnja, u Domu Sveta Marta. Papa je istaknuo da je, kako bismo oprostili svojim neprijateljima, temeljno moliti za njih, moliti Gospodina da promijeni njihovo srce. Na Misi je sudjelovala skupina suradnika Prefekture za gospodarske poslove Svete Stolice, te Vatikanskih muzeja.

Kako možemo voljeti svoje neprijatelje? Papa je Franjo u propovijedi postavio nekoliko ozbiljnih pitanja, spominjući neke drame ljudskoga roda. Kako se može voljeti – upitao je – one koji donose odluke o bombardiranju i ubijanju brojnih osoba? Kako se može voljeti one koji iz ljubavi prema novcu ne dopuštaju da lijekovi dođu do starijih osoba, i puštaju ih da umru? Ili pak one koje zanima samo vlastiti interes, vlastita moć, i pritom čine mnogo zla? Čini se da je teško voljeti neprijatelja – primijetio je Papa te istaknuo – ali Isus to od nas traži.

Liturgija nam ovih dana predlaže upravo to Isusovo upotpunjenje zakona, od zakona na Brdu Sinaj do Zakona na Brdu blaženstava – rekao je potom Sveti Otac te istaknuo da svi imamo neprijateljâ, ali zapravo i mi sami možemo drugima postati neprijatelji. I mi više puta postajemo neprijatelji drugih, ne volimo ih. A Isus nam kaže da imamo voljeti neprijatelje! A to nije lako! Mislimo također da Isus od nas previše traži! Ostavimo to redovnicama u klauzuri, koje su svete; ostavimo to nekoj svetoj duši, ali u uobičajenom životu to ne može ići. Međutim, to ima ići! – istaknuo je Papa te dodao – Isus kaže: 'Ne, mi to imamo činiti! Jer, u suprotnom ste poput carinika, pogana. Niste kršćani'.

Kako, dakle, možemo voljeti svoje neprijatelje? Isus nam govori o dvije stvari– primijetio je papa Franjo. Prije svega valja gledati Oca koji daje da sunce izlazi nad zlima i dobrima, i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Bog ima ljubavi za sve ljude – istaknuo je Sveti Otac te nastavio – Isus nam kaže da budemo savršeni kao što je savršen Otac nebeski, da nasljedujemo Oca savršenošću ljubavi. Isus oprašta svojim neprijateljima, čini sve kako bi im oprostio. Osvećivati se, naprotiv, nije kršćanski – istaknuo je Papa. Ali, kako onda možemo voljeti svoje neprijatelje? Moleći. Kada netko moli za onoga zbog kojega trpimo, to je kao da Gospodin dolazi s uljem i priprema naša srca za mir – napomenuo je Papa. Moliti! To je ono što nam Isus savjetuje: 'Molite za svoje neprijatelje! Molite za one koji vas progone! I recite Bogu: 'Promijeni njegovo srce. Ima kameno srce, ali promijeni ga, daj mu srce od mesa kako bi osjećao i ljubio'

– rekao je papa Franjo te dodao –

Ostavljam vam samo ovo pitanje pa neka svatko od vas odgovori u svojemu srcu: 'Molim li ja za svoje neprijatelje? Molim li za one koji me ne vole?' Ako kažemo 'da', ja ću reći: 'Idi dalje, moli više, to je dobar put'. Ako je odgovor 'ne', Gospodin će reći: 'Jadniče, i ti si neprijatelj drugih!' Valja moliti da Gospodin promijeni srce tih ljudi. Iako, mogli bismo reći: 'Ali, taj mi je napravio veliku glupost, ili taj je napravio loše stvari, a to osiromašuje ljude i cijeli ljudski rod. I tada se, uz te razloge želimo osvetiti, prema onomu: oko za oko, zub za zub – primijetio je papa Franjo te dodao – Istina je, ljubav nas prema neprijateljima osiromašuje. Ali, čini nas siromašnima poput Isusa kada je došao k nama, kada se ponizio i postao siromašan zbog nas. Netko bi mogao reći da to nije dobar posao „ako me neprijatelj čini siromašnijim“ – napomenuo je potom Papa te objasnio – Sigurno, po mjerilima svijeta to nije dobar posao. Ali, to je put kojim je prošao Isus, koji se od bogatoga učinio siromašnim za nas. U tom siromaštvu, u tom je Isusovu snizivanju milost koja je sve nas opravdala, i učinila nas bogatima. To je otajstvo spasenja – istaknuo je papa Franjo. Opraštajući, i ljubavlju prema neprijatelju, postajemo siromašniji; ljubav nas osiromašuje, ali to je siromaštvo sjeme plodnosti i ljubavi prema drugima. Kao što je Isusovo siromaštvo postalo milost spasenja i bogatstvo za sve nas…

Mi, koji smo okupljeni danas na ovoj Misi, mislimo na svoje neprijatelje, na one koji nas ne vole; bilo bi lijepo kad bismo za njih prikazali Misu: Isus, Isusova žrtva za njih, za one koji nas ne vole. Ali, i za nas, - dodao je Sveti Otac – da nas Gospodin pouči toj tako teškoj mudrosti, ali tako lijepoj jer po njoj postajemo slični Ocu, našem Ocu koji daje da sunce izlazi za sve ljude, dobre i zle. Po toj mudrosti postajemo slični Sinu, Isusu, koji se, snižavajući se, učinio siromašnim kako bi nas obogatio svojim siromaštvom – istaknuo je na kraju papa Franjo. RADIO VATICANA 013-06-18 17:42:06
Tut-tut is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.08.2013., 22:19   #627
Quote:
adelon kaže: Pogledaj post
"'Ali, Oče, ja ne vjerujem, ja sam ateist. Ako činiš dobro, susrest ćemo se u vječnosti.' (pročitao je papa tijekom mise)"
Papa je mozda htio reci bude li cinio dobra djela Bog ce uciniti da ovaj povjeruje, hm...
Odgovori s citatom
Old 29.08.2013., 00:03   #628
Teško je mrziti svoju obitelj,
Ali to od nas traži Isus.

Da je tražio da skočimo u bunar,
Morali bi smo ga poslušati,
kako bi smo ga bili dostojni.

Ja mogu npr. potšovati, pa čak i jako vljeti i cijeniti svoga suparnika u poslu (ako bih imao posao).
Ali voljeti suparnika koji je poradi ""prelaska preko leševa"" kako bi se uspeo u poslu postao moj neprijatelj, na način da mi prijeti otkaz, a da istovremeno nemam nade da ako dobijem otkaz da ću naći drugi posao, - kako mogu voljeti takvu osobu. Pa to je mazohizam.
Old 29.08.2013., 09:52   #629
valjda je malo nas shvatilo ispraznost onoga sto se u danasnje vrijeme propagira kao vrijednost, npr. posao. Zivot mora biti puno vise od toga, a valjda ima dubine u tome moli za svoje neprijatelje.
A to da moras mrziti svoje roditelje, je u slucaju da se suprostavljaju Isusovom nauku kojeg si priihvatio srcem kao tocnog.
Odgovori s citatom
Old 29.08.2013., 09:55   #630
Quote:
vjeraufanjeiljubav kaže: Pogledaj post
valjda je malo nas shvatilo ispraznost onoga sto se u danasnje vrijeme propagira kao vrijednost, npr. posao. Zivot mora biti puno vise od toga, a valjda ima dubine u tome moli za svoje neprijatelje.
A to da moras mrziti svoje roditelje, je u slucaju da se suprostavljaju Isusovom nauku kojeg si priihvatio srcem kao tocnog.
Znači, ako su nam roditelji ateisti, ili pripadnici neke druge vjere, onda bi ih trebali mrziti?
ecobarbarus is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.08.2013., 21:26   #631
Papa Franjo:

"Isus te čeka da te zagrli, da ti oprosti. Trgni se, smogni hrabrosti da uđeš kroz njegova vrata."
Tut-tut is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.08.2013., 16:52   #632
Quote:
Tut-tut kaže: Pogledaj post
Papa Franjo:

"Isus te čeka da te zagrli, da ti oprosti. Trgni se, smogni hrabrosti da uđeš kroz njegova vrata."
Njegova vrata su uska vrata, a ja sam debeo.
Old 07.09.2013., 00:35   #633
Papa Franjo:

"Tražimo to od Gospodina: da nikada ne ubijamo drugoga svojim jezikom".
Tut-tut is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.09.2013., 01:16   #634
Ha-beee-mus paa-paa-k !!!
Old 07.09.2013., 01:54   #635
Di si piskavče, frende stari

...

Inače, ne zaboravite se sutra, to jest već danas, pridružiti pozivu Pape Franje, jer sutra je, to jest već danas, "Svjetski dan molitve i posta za mir u Siriji".

http://www7.pic-upload.de/06.09.13/whvi9xlx6lkz.jpg

Zadnje uređivanje Meadow : 09.09.2013. at 16:05. Reason: slika
Tut-tut is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.09.2013., 21:33   #636
"Jesi li ljut na nekoga? Moli za tu osobu. To je ono što kršćanska ljubav jest!"

Papa Franjo
Tut-tut is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.09.2013., 21:37   #637
Quote:
"Jesi li ljut na nekoga? Moli za tu osobu. To je ono što kršćanska ljubav jest!"

Papa Franjo
Ja se mnogo mnogo molim za jednu osobu na koju sam opravdano i strašno ljut.

Da rikne u mukama.
Old 16.09.2013., 23:11   #638
Božje će milosrđe, a ne ljudska pravda, spasiti svijet, rekao je papa Franjo u podnevnom nagovoru u nedjelju, 15. rujna, obraćajući se velikom mnoštvu ljudi okupljenih na Trgu svetoga Petra, unatoč kišnom danu, prenosi Radio Vatikan. U središtu Papina razmišljanja bilo je Evanđelje iz jučerašnje liturgije, s tri prispodobe o milosrđu: onoj o izgubljenoj ovci, o izgubljenoj drahmi, te o rasipnom sinu, i sinu koji se smatra pravednim, svetim. Prispodobe su to koje govore o Božjoj radosti. Ali što je Božja radost, upitao je Papa te istaknuo: Božja je radost praštanje! To je radost pastira koji ponovno pronađe svoju ovčicu; radost žene koja pronađe drahmu; to je radost oca koji ponovno primi sina koji se bio izgubio, koji je bio kao mrtav te se vratio u život, vratio se kući. Tu je cijelo Evanđelje, tu je cijelo kršćanstvo, istaknuo je papa Franjo te upozorio: Ali, pazite, to nije osjećaj, nije to ‘pretjerana dobrota’! Naprotiv, milosrđe je prava snaga koja može spasiti čovjeka i svijet od ‘raka’ grijeha, moralnoga i duhovnoga zla. Samo ljubav ispunja praznine i negativne ponore koje zlo otvara u srcu i cijeloj povijesti. Samo ljubav to može učiniti, i to je Božja radost, istaknuo je Sveti Otac.
Tut-tut is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2013., 23:22   #639
Quote:

Papa Franjo
NIje to ljubav nego zavaravanje sama sebe ili kršćanska ljubav ,potiskivanje osjećaja koje vjerojatno i taj neznalica radi cjeli život...

Da je tu ljubav taj se ne bi ni ljutio na toga uopće,barem je to jasno a ovako fingira ljubav postaje ono što nije to je majka sviju licemjerstava ..Tako kršćanstvo i održava svoje laži mržnju prema drugima potiskuje dok ne pobiju ljude oko sebe svakih 50 ak godina jer su oprostili tobože na taj način.
EliEliLama is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2013., 23:28   #640
Quote:
EliEliLama kaže: Pogledaj post
NIje to ljubav nego zavaravanje sama sebe ili kršćanska ljubav ,potiskivanje osjećaja koje vjerojatno i taj neznalica radi cjeli život...

Da je tu ljubav taj se ne bi ni ljutio na toga uopće,barem je to jasno a ovako fingira ljubav postaje ono što nije to je majka sviju licemjerstava ..Tako kršćanstvo i održava svoje laži mržnju prema drugima potiskuje dok ne pobiju ljude oko sebe svakih 50 ak godina jer su oprostili tobože na taj način.
sve svoje niske porive častohleplje, volju za moć i manipulaciju upakiraju u evanđeoske poruke ljubavi prema neprijateljima nesebičnost itd..
to je potpuno neprirodno, odustanimo od života radi vječnog spasenja duše., drugim riječima,svijet se vrti oko mene.
peruana is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:04.