|
|
29.01.2015., 21:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2006.
|
Quote:
Zutko kaže:
Jesam li na dobrom putu?
FIP je u korelciji sa ERA?
Što govori ako je FIP veći od ERA? Znači li to da utjecaji koje pitcher ne kontolira manje utječu na njegov ERA nego što bi trebali?
A kad je obrnuta situacija tj kada je FIP manji onda više utječu?
Hvala unaprijed na odgovoru.
|
fip veći od era najčešće znači da je pitcher imao sreće i/ili dobru obranu iza sebe.
fip polazi od toga da pitcher kontrolira strikeoute, walkove i home runove, a ne utječe na to hoće li lopticu ubačenu u igru uhvatiti njegovi suigrači. zbog toga je i za pitchere i za hittere dosta važna statistika babip (batting average on balls in play) jer kad ona značajno odstupa od prosjeka (u prosjeku 30% loptica ubačenih u igru završi kao hit) to obično znači da je riječ o (ne)sreći i da će se statistika s vremenom vratiti u normalu. zbog toga, kad u fantasyu vidiš da netko ima 3.15 era i 4.70 fip bjež od njega ko vrag od tamjana
naravno, tu postoje i finese, jer recimo groundball pitcheri u pravilu imaju veći babip od flyball pitchera, jer loptice po zemlji češće završe kao hitovi nego one po zraku.
Zadnje uređivanje Billy Piton : 29.01.2015. at 21:51.
|
|
|
31.01.2015., 00:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
Zutko kaže:
Jesam li na dobrom putu?
FIP je u korelciji sa ERA?
Što govori ako je FIP veći od ERA? Znači li to da utjecaji koje pitcher ne kontolira manje utječu na njegov ERA nego što bi trebali?
A kad je obrnuta situacija tj kada je FIP manji onda više utječu?
Hvala unaprijed na odgovoru.
|
Fielding independant pitching ti je kratica. FIP je prvi razvijen, onda je xFIP pa SIERA. To su sve ERA estimators...
Kolega je gore dobro objasnio (osim da FB ima puno veći SLG od GB-a tako da rađe dozvoliš više GB-a nego FB-a, pogovoto ovisno o ballparku, npr ako si dalje od mora i navećoj nadmorskoj visini...i još ako je ljeto). Samo je zaboravio napomenut da je osim ove GB/FB podjele važan i line drive % jer su to u principu najjače udarene loptice (u globalu) i najčešće završavaju kao hit. Evo ti npr statsa iz 2014:
Type AVG ISO wOBA
GB .239 .020 .220
LD .685 .190 .684
FB .207 .378 .335
Postoje i pitcheri koji cijelu karijeru imaju bolji ERA od FIP-a i ostalih estimatora, onih koji imaju gori itd. Recimo najbolji je primjer McCarthy lani, jako je slično bacao u Arizoni i New Yorku (ako pitaš ove estimatore, ali i sve pokazatelje K/9, BB/9, bla bla), a ERA 3 runa niži u NY ako se ne varam, ne da mi se sad gledat. Čak je i sam u jednom trenutku rekao da ne zna kaj se događa, da radi sve kaj želi, al da jednostavno sve kaj se udari pada negdje gdje nema nikog u obrani.
Ak želiš više gledat, pogledaj i strand rate i tako. U principu sve se svodi na to da će prije ili kasnije netko regress to the mean (jebo me pas bila je rasprava na forumu o hrvatskom izrazu, mislim da sam ga ja čak i rekao, al sam sad zaboravio, jbg, davno su matematike bile na faksu...), tj. da će se ekstremi "ispeglati".
|
31.01.2015., 17:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2014.
|
Ja ne kuzim dvije stvari. Kako se boduje ako napadac tjekom optrcavanja nogom doirne samo jednu,dvije ili tri baze a ne vrati se na pocetnu i jeli home run iskljucivo kada izbaci lopticu preko ograde pa nesmetano optrci sve cetiri baze ili je to uvijke kada optrci sve cetiri baze
|
|
|
31.01.2015., 18:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Ili te ja nisam skuzio ili ne kuzis jos najbolje baseball.
Ako je optrcavanje (ili home run po naski  ), onda je obilazak svih baza i bod.
A sto se tice drugog: moze biti i home run kada loptica nije izbacena van igralista, ali se rijedje dogadja, jer je dosta tesko optrcati sve baze, a da te obrana ne izbaci (odnosno mora ukljucivati brzog igraca, veliki teren stadiona i eventualno neku gresku obrambenog igraca).
tapatalk/good old 4.9.5
|
05.02.2015., 07:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Quote:
Tango1444 kaže:
Ja ne kuzim dvije stvari. Kako se boduje ako napadac tjekom optrcavanja nogom doirne samo jednu,dvije ili tri baze a ne vrati se na pocetnu i jeli home run iskljucivo kada izbaci lopticu preko ograde pa nesmetano optrci sve cetiri baze ili je to uvijke kada optrci sve cetiri baze
|
Prva stvar: Ako tijekom napada udarac dodje do prve, druge ili trece baze, naravno da ne dobija poen, ali se "napad" nastavlja i udarach dobija priliku da, usljed dobrog udarca udaracha poslije njega/greske odbrane/ kradje baze, dodje do kucne baze i tako svojoj ekipi osvoji poen.
Druga stvar: Home run je kada udarach optrci sve cetiri baze "iz cuga" sto bi rekli, a da loptica nije dosla prije njega na bazu. To se moze postici klasicnim home run-om kada se loptica izbaci van granica terena ili Inside-the-park home run, kada loptica ostaje u terenu, ali zbog brzine udaraca, velicine terena i greske odbrane, udarac postize home run i poen za svoju ekipu.
|
05.02.2015., 10:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Pitchevi "Slow motion"
Nakon Superbowla i osvojene titule Patsa, misli su mi naravno okrenute novoj MLB sezoni.
Prije otprilike dvije godine nam je Smoke slikovito objasnio razliku između pojedinih pitcheva što je bilo very usefull !!  A sad sam naletio na jedan solidan video koji prati ruku pitchera iz tri različita kuta: straga, sprijeda i odozgora. Sasvim OK za nekoga tko se približava praktičnim saznanjima o različitim pitchevima  Pogledajte
http://videosift.com/video/Baseball-...in-Slow-Motion
|
|
|
05.02.2015., 14:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Da priupitam, hoce li se ove sezone organizirati Fantasy takmicenje? Ima li volje kod ovih "starijih" igraca? Hvala 
|
08.02.2015., 01:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2006.
|
Quote:
phillie kaže:
Prva stvar: Ako tijekom napada udarac dodje do prve, druge ili trece baze, naravno da ne dobija poen, ali se "napad" nastavlja i udarach dobija priliku da, usljed dobrog udarca udaracha poslije njega/greske odbrane/ kradje baze, dodje do kucne baze i tako svojoj ekipi osvoji poen.
Druga stvar: Home run je kada udarach optrci sve cetiri baze "iz cuga" sto bi rekli, a da loptica nije dosla prije njega na bazu. To se moze postici klasicnim home run-om kada se loptica izbaci van granica terena ili Inside-the-park home run, kada loptica ostaje u terenu, ali zbog brzine udaraca, velicine terena i greske odbrane, udarac postize home run i poen za svoju ekipu.
|
kad dođe do greške obrane nema home runa.
|
|
|
22.02.2015., 13:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2009.
|
Fake punt hoćeš obnoviti fantasy ligu?
|
22.02.2015., 13:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2004.
|
Ajmo Fantasy, treba osvojit to i treći put 
|
|
|
22.02.2015., 23:36
|
|
Polza Mancini
Registracija: Apr 2011.
|
oću, jel prerano? i koliko nas je?
|
23.02.2015., 14:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2012.
|
dodajte i mene u ligu
|
|
|
23.02.2015., 20:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Može i mene, al ću bit vjerojatno u Kanadi za draft pa će mi odgovorat kasnije draft, oko 9-10 navečer bar po hrvatskom vremenu, ak bi draft bio ranije, tipa 2-3 popodne, onda me nemoj dodavat bezveze
Jel ti treba pp poslat il nas imaš iz lige od lani?
|
23.02.2015., 21:19
|
|
Polza Mancini
Registracija: Apr 2011.
|
ajd napravit ću to sutra-preksutra, mogu otamo poslat invite, al je bolje da se ovdje jave svi koji žele opet igrat i svi koji se žele pridružit
|
23.02.2015., 22:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2004.
|
Piši i mene 
|
|
|
24.02.2015., 12:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2015.
|
Pozdrav forumaši. Bejzbol je jako nepredvidiv za kladionucu jer je naprimjer najlošila momčad iz prošle sezone, Arizona Diamondbacksi sezonu završila sa 40% pobjeda (omjer 64-98). Ekipa za koju navijam, najviše pratim i poznajem su Red Soxi. Evo neke moje osobne analize o ekipi Boston Red Sox. U novijoj povjesti imaju tri naslova pobjednika (2004, 2007 i 2013godina). Prošlu sezonu završili su na razočaravajućem posljednjem mjestu u diviziji sa omjerom 71-91. Smatram da su ove sezone napravili odličan posao sa novim igračima i da će gotovo sigurno ući daleko u doigravanju. Glavna pojačanja su 31.godišnji Hanley Ramirez pristigao iz Dodgersa, koji je potpisao 4-godišnji ugovor u kojem će dobivati 22milijuna dolara po sezoni. On će bit početna opcija u LF-u. Zamjene će mu biti Craig i Nava. Rusney Castillo (27 godina) pristigao je krajem prošle sezone i potpisao je ugovor do 2020. godine po kojem će zaraditi 72.5milje $. Bit će početna opcija u CF. Zamjena će mu biti Jackie Bradley Jr. Na kraju dolazi najveće pojačanje, Pablo Sandoval (29 godina) koji će zaraditi 95milijuna dolara u 5sezona. U bacačkom djelu veliko pojačanje je Rick Porcello (27godina) koji će biti glavni pitcher. On je potpisao ugovor na jednu sezonu i zaradit će 12,5milje dolara. Wade Miley (28godina) pristigao iz Arizone potpisao je ugovor na tri sezone uz zaradu od 20M dolara. Justin Masterson (30godina) potpisao je jednogodišnji ugovor vrijedan 9,5milijuna dolara.
Malo o očekivanoj početnoj postavi. Na poziciji catchera startat će Christian Vazquez, 1B Mike Napoli, 2B Dustin Pedroia, 3B Pablo Sandoval, SS Xander Bogaerts, LF Hanley Ramirez, CF Rusney Castillo, RF Mookie Betts. Za poziciju catchera imaju i ogromnog talenta za kojeg interes pokazuje pola lige, Blake Swihart. No on će vjerojatno veliku većinu sezone provesti u nižoj ligi skupljajuči iskustvo. Za tu poziciju doveli su iskusnog Ryana Hanigana. Prvu bazu pokrivat će još A.Craig, drugu B.Holt, treću bazu u nedostatku Sandovala pokrivat će Holtom ili Ramirezom. SS će biti svestrani Holt i Ramirez. RF će biti starac S.Victorino kojeg ja možda i vidim u prvoj postavi,ali zasigurno će imati veliki broj utakmica. Na poziciji CF igrat će i Jackie Bradley Jr. Poziciju LF pokrivat će još i D.Nava. Početni bacači će biti Porcello, Buchholz, Miley, Masterson i Kelly. Relief pitcheri su Tazava, Mujica, Breslow, Varvaro i Ogando. Closer je Uehara. Osim ovih igrača nikako netreba zaboraviti i najveću zvijezdu ekipe, Davida Ortiza. On igra samo napadački dio tekme, eventualno ponekad pokriva 1B. Ima 39godina i ugovor još tri sezone. Malo o stručnom stožeru. Menađer je John Farrell koji je prošli tjedan potpisao novi trogodišnji ugovor. Chili Davis je hitting coach. Victor Rodriguez, assistant hitting coach. Juan Nieves, pitching coach. 1B coach je Arnie Beyeler, a 3B coach će biti Brian Butterfield. Torey Lovullo,bench coach. Dana LeVangie, bullpen coach.
Jedva čekam novu sezonu, a već od vikenda očekuju nas prvi dvoboji.
|
|
|
24.02.2015., 18:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Tuspas za fantasy... ima li sanse da ove sezone ne bude licitacijski draft ? 
|
24.02.2015., 23:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
I ja za fantasy. Može invite na pp? 
|
|
|
25.02.2015., 07:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Quote:
mlbcrofan kaže:
Na kraju dolazi najveće pojačanje, Pablo Sandoval
|
Doslovce:

|
|
|
25.02.2015., 08:54
|
|
4 TD's in a single game
Registracija: May 2008.
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:10.
|
|
|
|