Natrag   Forum.hr > Društvo > Psihologija > Psihokauč

Psihokauč Prozac Nation

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.03.2025., 20:26   #641
Ne mogu se maknuti iz kuće jer nemam odakle plaćati stan. Imam 200 eura invalidnine. Mama ne radi jer ima problema s leđima i mora na operaciju. Tetka nam šalje novac da možemo preživjeti

Mama ima 55 godina i zna dosta dilera. Već 10 godina izlazi sa dilerima i sumnjivim likovima i prostituira se. Moram birati između dva zla - život s mamom i život s tatom i obadva su jednako loša na svoj način.

Što bi dala da mogu živjeti sama.
fallen-alien is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2025., 18:42   #642
Quote:
fallen-alien kaže: Pogledaj post
Ne mogu se maknuti iz kuće jer nemam odakle plaćati stan. Imam 200 eura invalidnine. Mama ne radi jer ima problema s leđima i mora na operaciju. Tetka nam šalje novac da možemo preživjeti

Mama ima 55 godina i zna dosta dilera. Već 10 godina izlazi sa dilerima i sumnjivim likovima i prostituira se. Moram birati između dva zla - život s mamom i život s tatom i obadva su jednako loša na svoj način.

Što bi dala da mogu živjeti sama.
Mislim da bi ti otac bio bolja solucija osim ako je i sam ovisnik ili nasilnik.

Najveći utjecaj na naš ima rodieljj istog spola. Ako ti majka se prostiturala i poznaje dilere, ovo nije mjesto za tebe.
Unistiti ćeš se uz nju.

Da li možeš prelomiti u sebi da moraš se makneš od nje, i zamoliti tetu da živiš s njom, da se oporavis, I počneš raditi, bilo što. Bar dostave.
Da zaradis svoje novce, u mirnom okruženju, I počneš ići na terapije , jer uz takvu majku, vjerujem da imaš puno trauma s kojima se nisi stigla pozabaviti.
Ti ne smijes ostati uz tu osobu.
Nikako.
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 14:19   #643
Pozdrav ljudi,

Ima tko iskustva ili gdje bi se moglo pronaći informacija između loših reakcija pojedinih droga na pojedina psihička oboljenja?

Pri tome ne mislim na situaciju gdje netko pije hrpu depresiva, uzme mdmu i onda završi u bolnici.

Pitam za dragog, u petak napokon (valjda) ide novom psihijatru koji će sa svim dosadašnjim nalazima napokon prepisati metilfenidat, nakon hrpetine prigovora i žalbi prema institucijama itd.

Šta me zanima? On kao osoba sa +37 godina, zadnjih 5 godina baš mentalno pati.
Ima dijagnozu BPD/C-PTSD/GAD/antisocijalni poremećaj, kronični stres, pitaj boga kakvih F brojeva nema u tim nalazima.
No BPD se vodi kao glavno oboljenje, a ADHD kao drugo, iako ADHD se do sada nitko nije usudio dijagnosticirati (tvrde da se zakonski ne može na punoljetnim osobama).

U životu je probao nekoliko droga, evo cca popis što je probao i kako mu je bilo, pa bih voljela znati postoji li kakvo istraživanje i odnosi koji bi mogli dodatno potvrditi da je ovo klasična reakcija pacijenta sa BPD/ADHD simptomima (osim reddita i iskustva ljudi hahaha):

1.) Benzosi (Xanax, Helex, Rivotril, Misar, Normabel) – za spavanje može, ali za smirenje ne, jer ga ne smiruju, aktiviraju mu dodatnu nervozu, anksioznost, suicidalne pomisli
2.) Trava - generalno da, koristi prije spavanja ponekad kombinaciju duhan+cbd+THC, i to THC u malim količinama. Kaže da kad koristi veću količinu THC-a, osjeti nervozu, knedla u grlu + iratibilno crijevo (tak nešto), pa rijetko kad povuče više od par dimova
3.) Ketamin – jedini lijek koji je probao za smirenje, a da mu nije napravio lošu stvar. Prvi put kad je to probao, dva dana nakon njega je govorio da ima osjećaj u glavi kao da se rodio, opuštenost itd.
4.) Amfetamin, modafinil i metilfenidat – može uzeti, tad normalno priča i društven je, spava normalno i to bez benzosa (ako ne uzme iza 18h), par puta je u fazama teške manije uzeo amfetamin umjesto benzosa i odmah je bio bolje (što nije slučaj za benzos)
5.) MDMA – NE! Probao 3-4 puta po pola tablete (pola doze), nije mu bilo dobro, titranje u očima, povraćanje i spavanje (umjesto energije)
6.) LSD i gljive – samo mikrodoze (probao one legalne lsd iz DE i tartufe), na tome je bilo dobro stimuliran na poslu, ali jednom je probao veću dozu LSD-a i jednom gljiva – isto kao MDMA, loša reakcija i spavanje
7.) Bupropion – pomaže prvih 1-2 mjeseca, nakon toga kaže da uopće ne osjeti lijek kako osjeća na početku kure – stimulaciju. Bolje mu odgovara da popije prije spavanja, ujutro je pun energije (zadnja istraživanja sugeriraju upotrebu prije spavanja umjesto ujutro, dugo mu treba da proradi kao lagana stimualcija)
8.) Kokain – NE! Probao 2-3 puta, bilo mu donekle dobro dok je radio, ali comeback je bio bolovanje od 2 tjedna.

Natjerao me on da ovo pitam, ima tko kakva saznanja da li postoje utemeljeni dokazi za ovakve usporedbe?

Doslovno reagira samo na dizalice sa amfetaminske baze i metilfenidat.

Reddit iskustva uglavnom se baziraju na tome da MDMA i sve slične jačine + kokain ne mogu podnijeti ljudi sa ADHD, samo amfetamini/metilfenidat i modafinil kako kome.

Hvala!
MalenaAndHim is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 18:07   #644
Quote:
MalenaAndHim kaže: Pogledaj post
Pozdrav ljudi,

Ima tko iskustva ili gdje bi se moglo pronaći informacija između loših reakcija pojedinih droga na pojedina psihička oboljenja?

Pri tome ne mislim na situaciju gdje netko pije hrpu depresiva, uzme mdmu i onda završi u bolnici.

Pitam za dragog, u petak napokon (valjda) ide novom psihijatru koji će sa svim dosadašnjim nalazima napokon prepisati metilfenidat, nakon hrpetine prigovora i žalbi prema institucijama itd.

Šta me zanima? On kao osoba sa +37 godina, zadnjih 5 godina baš mentalno pati.

Ima dijagnozu BPD/C-PTSD/GAD/antisocijalni poremećaj, kronični stres, pitaj boga kakvih F brojeva nema u tim nalazima.

No BPD se vodi kao glavno oboljenje, a ADHD kao drugo, iako ADHD se do sada nitko nije usudio dijagnosticirati (tvrde da se zakonski ne može na punoljetnim osobama).

U životu je probao nekoliko droga, evo cca popis što je probao i kako mu je bilo, pa bih voljela znati postoji li kakvo istraživanje i odnosi koji bi mogli dodatno potvrditi da je ovo klasična reakcija pacijenta sa BPD/ADHD simptomima (osim reddita i iskustva ljudi hahaha):

1.)Benzosi (Xanax, Helex, Rivotril, Misar, Normabel) – za spavanje može, ali za smirenje ne, jer ga ne smiruju, aktiviraju mu dodatnu nervozu, anksioznost, suicidalne pomisli

2.)Trava - generalno da, koristi prije spavanja ponekad kombinaciju duhan+cbd+THC, i to THC u malim količinama. Kaže da kad koristi veću količinu THC-a, osjeti nervozu, knedla u grlu + iratibilno crijevo (tak nešto), pa rijetko kad povuče više od par dimova

3.)Ketamin – jedini lijek koji je probao za smirenje, a da mu nije napravio lošu stvar. Prvi put kad je to probao, dva dana nakon njega je govorio da ima osjećaj u glavi kao da se rodio, opuštenost itd.

4.)Amfetamin, modafinil i metilfenidat – može uzeti, tad normalno priča i društven je, spava normalno i to bez benzosa (ako ne uzme iza 18h), par puta je u fazama teške manije uzeo amfetamin umjesto benzosa i odmah je bio bolje (što nije slučaj za benzos)

5.)MDMA – NE! Probao 3-4 puta po pola tablete (pola doze), nije mu bilo dobro, titranje u očima, povraćanje i spavanje (umjesto energije)

6.)LSD i gljive – samo mikrodoze (probao one legalne lsd iz DE i tartufe), na tome je bilo dobro stimuliran na poslu, ali jednom je probao veću dozu LSD-a i jednom gljiva – isto kao MDMA, loša reakcija i spavanje

7.)Bupropion – pomaže prvih 1-2 mjeseca, nakon toga kaže da uopće ne osjeti lijek kako osjeća na početku kure – stimulaciju. Bolje mu odgovara da popije prije spavanja, ujutro je pun energije (zadnja istraživanja sugeriraju upotrebu prije spavanja umjesto ujutro, dugo mu treba da proradi kao lagana stimualcija)

8.)Kokain – NE! Probao 2-3 puta, bilo mu donekle dobro dok je radio, ali comeback je bio bolovanje od 2 tjedna.

Natjerao me on da ovo pitam, ima tko kakva saznanja da li postoje utemeljeni dokazi za ovakve usporedbe?

Doslovno reagira samo na dizalice sa amfetaminske baze i metilfenidat.

Reddit iskustva uglavnom se baziraju na tome da MDMA i sve slične jačine + kokain ne mogu podnijeti ljudi sa ADHD, samo amfetamini/metilfenidat i modafinil kako kome.

Hvala!
Ja ti imam 50 godina, u mladosti oko 20 te, troje ljudi je tada se igralo sa kokainom, pusenjem trave cijele dane mjesecima, I svi troje su dobili valjda psihozu od doslovno zajebavanja sa drogom, a bili su normalni decki.
od tada do danas su bolesni, ljece se kod psihijatra i vidis da su puknuti. Nikad se nisu oporavili.

I to kad su pukli, bilo je baš sokantno, ono sizofrenija, psihoza, bacanje po podu, obave nuzdu pred svima, totalni slom I nikad se nisu vratili nazad. Mozak je osjetljiv, pogotovo ako su osjetljiviji emotivniji ljudi.
Nikad nista vise od njih, pravi oni lokalni ludjaci ostali, a ne piju ni ne drogiraju se.
Psihicki slom.
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 18:17   #645
Ne kužim pitanje? Želite da se drogira, ali ne znate koja droga bi mu najbolje pasala s obzirom na njegovo stanje?

Vjerojatno heroin.
miss.silence is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 19:30   #646
Vidim jedina popularna droga koju nije probao je heroin, who knows
fallen-alien is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 21:18   #647
Ako se liječi ne znam zašto bi po forumu raspitivao.

No kako bilo, ako sam dobro shvatio početak posta bio je na antidepresivima (pretpostavljam da si na to mislila pod “depresivima”?), a oni najcesce djeluju na serotonin, stoga nije pametno istovremeno uzimati psihodelike (i MMA, neovisno gdje klasificirano).

Iako najcesce samo blokira/umanjuje efekt, no postoji i rizik od seritoninskog sindroma.
Old 24.04.2025., 08:36   #648
Ma ne, nego tražimo još svaki dokaz koji će potvrditi da ima ADHD - jer ako ti nije dijagnosticiran do 18-te godine, rijetko koji psihič se usudi dijagnosticirati ADHD u starosti.

Na Pubmed je bilo istraživanje između loših reakcija ljudi na droge/lijekove naspram psihičkih boleti - to je ono što pronalazim sa iskustvom na Redditu, da ljudi sa ADHD i BPD poremećajima jako loše reagiraju na bilo kakvu drogu osim lakših stimulansa.

A i ovo sam pronašla:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29374069/

Njegov otac je imao dijabetes tip 1 od mladosti, dakle 30% veća šansa da će dijete razviti ADHD.
I to ide u prilog.
Uz sve to ima traume od "jebem ti mater, nečeš učiti, ide kajš", i traume od srednje škole (zlostavljanje od učenika), te još 2 nesretne veze gdje su ga žene također iskorištavale.

Ne bih se čudila da mu se sutra fkt prizna ADHD i C-PTSD kao glavni poremećaji, a ne BPD.
MalenaAndHim is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 09:43   #649
pa jel ne može radije riješiti neki online test?
miss.silence is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 10:26   #650
Quote:
miss.silence kaže: Pogledaj post
pa jel ne može radije riješiti neki online test?

Time neće službeno dobiti dijagnozu ADHDa.
Martian7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2025., 10:51   #651
Quote:
Martian7 kaže: Pogledaj post
Time neće službeno dobiti dijagnozu ADHDa.
A putem uzimanja raznih droga hoće?
miss.silence is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2025., 15:52   #652
nakon cca 11godina svakodnevnog pušenja trave, a zadnjih par godina sam pušio oko 100-150gr mjesečno, od prošlog tjedna nisam zapalio nijednu.. prvu večer sam zaspao bez problema i bez nervoze kao i sve ostale dane..

kako? zašto? ne znam..

koliko dugo će trajati? isto ne znam

ali imam drugi problem, nisam drkao otad, jaja puna a ne diže se.. ni ujutro..
ne sekiram se, nadoći će
xxcurious is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 13:46   #653
Quote:
xxcurious kaže: Pogledaj post
nakon cca 11godina svakodnevnog pušenja trave, a zadnjih par godina sam pušio oko 100-150gr mjesečno, od prošlog tjedna nisam zapalio nijednu.. prvu večer sam zaspao bez problema i bez nervoze kao i sve ostale dane.. kako? zašto? ne znam.. koliko dugo će trajati? isto ne znam ali imam drugi problem, nisam drkao otad, jaja puna a ne diže se.. ni ujutro.. ne sekiram se, nadoći će
Možda ne gospina vila kako nije entitet iz gospine trave, no ipak vila, zelena vila iz kanabis korova kažu kako je osim u rijetkim slučajevima nerijetko darežljiva, široke ruke s inspiracijom, maštom...? Ako je tako, i ako te zelena vila inspirirala valjda ne samo na umjetničko se izražavanje onanijom, i ako si zadnjih (11) par godina kontinuirano, svakodnevno inhalirao poprilične količine koje je zbrajanjem zbrojiti na cjelinu od tri pedesetice mjesečno, sada kada više ne inhaliraš inspiraciju morat ćeš čekati (11) par godina, ili možda i duže, da se "erekcija" inspiracija ponovo možda objavi kao voljna pružati ti svoje usluge?
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:44.