|
|
25.02.2025., 17:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2008.
|
Quote:
klokanovac kaže:
......Sjećaš se kada sam ti spomenuo onaj film, Igre gladi? Ista priča kao i ovdje. Ekipa iza umjetnoga svijeta, pokreće događaje preko računala. Glavni likovi, koji se nalaze u tom natjecanju, nemaju pojma što će ih snaći tamo, a svi se nalaze kao u nekakvoj prirodi, šuma, jezera i slično, sve kao u pravom svijetu, samo s jednom razlikom, što je ovaj nepredvidiv i pun nevolja s umjetno kreiranim nebeskim svodom koji izgleda kao pravo nebo ali ustvari nije već se radi o kupoli. Jel ti poznato ovo možda od nekuda?  ......
|
Da, sjećam se te slike, naravno i često mislim da li je baš tako ili nije. Ništa ne znamo, jer nam lažu svakodnevno. Zar nije čudno da u 21. ne možeš sa sigurnošću znati kako izgleda Zemlja? Toliko satelita iznad Zemlje, a nemamo baš niti jednu fotografiju ili snimku iste, koja je vjerodostojna. Imam jedno iskustvo na tu temu: Jednom davno, daleko sam letio avionom i na ekranu zadnjeg dijela sjedišta ispred mene, pratio naš let. Na karti tog dijela svijeta je izgledalo da letimo po katetama zamišljenog pravokutnog trokuta, što mi baš nije bilo logično s obzirom na veliku udaljenost i mogućnost usputnog uzimanja goriva na drugoj lokaciji. Kada sam stigao kući i slučajno nabasao na kartu ravne Zemlje, nisam mogao vjerovati što vidim, jer je linija leta bila identična hipotenuzi onog zamišljenog trokuta, dakle najkraća moguća, što me iznenadilo i potjeralo na razmišljanje.
|
|
|
25.02.2025., 18:45
|
|
Liberal i nacionalist
Registracija: Aug 2008.
|
Quote:
amstel kaže:
|
Nije sve iz ovih filmova baš istina ali ima nekih elemenata koji bi se mogli povezati sa našom situacijom u stvarnosti. Zapravo u oba ova filma ima skrivenih poruka ali mislim čak da ovaj, iz Igre gladi, stvara puno realističniju sliku svijeta od Matrixa.
Naime, ako pratiš tijek filma, možeš vidjeti kako ta glumica, glavni lik, u traileru, izlazi iz tunela prema gore, na vrh. Podsjeća li te to na nešto? U našem svijetu isto postoje podzemni tuneli, za koje nemamo objašnjenja. Slične neke imaš i na Antarktici. Ja mislim čak da se tamo, gdje se nalaze međunarodne baze, nalaze ujedno i tuneli koji vode van iz ove kupole. Moja je pretpostavka, što ne mora biti potpuna istina ali asocira na to, da se mi nalazimo unutar jednog sustava, koji je smješten gore, a onaj stvarni se nalazi ustvari dolje. Ako bi se ovo pokazalo kao istina, onda je ovaj svijet, u kojemu mi živimo, stvarno totalni ali ono, totalni fake. Bila je priča i o nekakvom velikom stablu koje nas drži na vrhu ali to je isto pitanje koliko ima istine u tome. Doduše, pričalo se i o tome, kako ovaj naš svijet, jednostavno nema pravih šuma što bi možda značilo da se prave šume, nalaze izvan ovoga svijeta. Već dugo o ovome razmišljam.
A priča o Adamu i Evi tek? Što ako oni nisu nikada ni bili prognani iz raja, nego su stavljeni u ovaj sustav? Jesi li se ikada zapitao, kako je došlo do podizanja mora i stvaranja pustinja? Što se to nalazi ispod piramida?
Evo ti još jedan dokaz, koji ide u prilog ovome: NLO dronovi.
Izgleda da nas netko nadzire dronovima ali uspješno izbjegava komunikaciju sa nama, što znači da nešto skriva o sebi i o nama. O takvim stvarima zna jedna odabrana skupina ljudi. Ne znaju ni piloti, a koliko vidim ne zna ni pravni sustav. Netko u SAD-u ilegalno izvlači novac za ovakve projekte i to je sve prolazilo mimo javnosti, dok netko nije odlučio progovoriti. 
|
|
|
25.02.2025., 19:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2013.
|
Quote:
satir_ kaže:
Da, sjećam se te slike, naravno i često mislim da li je baš tako ili nije. Ništa ne znamo, jer nam lažu svakodnevno. Zar nije čudno da u 21. ne možeš sa sigurnošću znati kako izgleda Zemlja? Toliko satelita iznad Zemlje, a nemamo baš niti jednu fotografiju ili snimku iste, koja je vjerodostojna. Imam jedno iskustvo na tu temu: Jednom davno, daleko sam letio avionom i na ekranu zadnjeg dijela sjedišta ispred mene, pratio naš let. Na karti tog dijela svijeta je izgledalo da letimo po katetama zamišljenog pravokutnog trokuta, što mi baš nije bilo logično s obzirom na veliku udaljenost i mogućnost usputnog uzimanja goriva na drugoj lokaciji. Kada sam stigao kući i slučajno nabasao na kartu ravne Zemlje, nisam mogao vjerovati što vidim, jer je linija leta bila identična hipotenuzi onog zamišljenog trokuta, dakle najkraća moguća, što me iznenadilo i potjeralo na razmišljanje.
|

i sto nakon sto te potjeralo? jesi li mozda nabaso i toj potjeri na termin geodetske linije?
|
|
|
25.02.2025., 19:10
|
|
Liberal i nacionalist
|
Quote:
satir_ kaže:
|
Masonske lože koriste tu piramidu kao svoj logo. Moguće je i da se nalazimo unutar sustava piramide. Piramide imaju labirint. Ona je zamišljena kao neki zatvor...Auuu.  Previše sam rekao. 
|
|
|
25.02.2025., 19:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2018.
|
Quote:
satir_ kaže:
(...) Ništa ne znamo, jer nam lažu svakodnevno. Zar nije čudno da u 21. ne možeš sa sigurnošću znati kako izgleda Zemlja? (...)
|
Ne, a?  Misliš, nisi siguran ti i još nekoliko alternativaca jer avion nije skretao onako kako ti misliš da je trebao skretati?
Quote:
(...) Kada sam stigao kući i slučajno nabasao na kartu ravne Zemlje, nisam mogao vjerovati što vidim, jer (...)
|
Tko to "slučajno nabasa na kartu ravne Zemlje"? Daj ne glumi 
|
|
|
25.02.2025., 23:39
|
|
blog.dnevnik.hr/zib
Registracija: Dec 2005.
|
Quote:
satir_ kaže:
Imam jedno iskustvo na tu temu: Jednom davno, daleko sam letio avionom i na ekranu zadnjeg dijela sjedišta ispred mene, pratio naš let. Na karti tog dijela svijeta je izgledalo da letimo po katetama zamišljenog pravokutnog trokuta, što mi baš nije bilo logično s obzirom na veliku udaljenost i mogućnost usputnog uzimanja goriva na drugoj lokaciji. Kada sam stigao kući i slučajno nabasao na kartu ravne Zemlje, nisam mogao vjerovati što vidim, jer je linija leta bila identična hipotenuzi onog zamišljenog trokuta, dakle najkraća moguća, što me iznenadilo i potjeralo na razmišljanje.
|
Ja imam obratno iskustvo. Kad sam prvi put letio u L.A. čudio sam se zašto idemo preko Grenlanda, "zaobilazno", a ne "direktno". he he he.
Nisam ni znao da sam ravnozemljaš time ispao. 
|
|
26.02.2025., 00:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Quote:
klokanovac kaže:
Nije sve iz ovih filmova baš istina ali ima nekih elemenata koji bi se mogli povezati sa našom situacijom u stvarnosti. Zapravo u oba ova filma ima skrivenih poruka ali mislim čak da ovaj, iz Igre gladi, stvara puno realističniju sliku svijeta od Matrixa.
Naime, ako pratiš tijek filma, možeš vidjeti kako ta glumica, glavni lik, u traileru, izlazi iz tunela prema gore, na vrh. Podsjeća li te to na nešto? U našem svijetu isto postoje podzemni tuneli, za koje nemamo objašnjenja. Slične neke imaš i na Antarktici. Ja mislim čak da se tamo, gdje se nalaze međunarodne baze, nalaze ujedno i tuneli koji vode van iz ove kupole. Moja je pretpostavka, što ne mora biti potpuna istina ali asocira na to, da se mi nalazimo unutar jednog sustava, koji je smješten gore, a onaj stvarni se nalazi ustvari dolje. Ako bi se ovo pokazalo kao istina, onda je ovaj svijet, u kojemu mi živimo, stvarno totalni ali ono, totalni fake. Bila je priča i o nekakvom velikom stablu koje nas drži na vrhu ali to je isto pitanje koliko ima istine u tome. Doduše, pričalo se i o tome, kako ovaj naš svijet, jednostavno nema pravih šuma što bi možda značilo da se prave šume, nalaze izvan ovoga svijeta. Već dugo o ovome razmišljam.
A priča o Adamu i Evi tek? Što ako oni nisu nikada ni bili prognani iz raja, nego su stavljeni u ovaj sustav? Jesi li se ikada zapitao, kako je došlo do podizanja mora i stvaranja pustinja? Što se to nalazi ispod piramida?
Evo ti još jedan dokaz, koji ide u prilog ovome: NLO dronovi.
Izgleda da nas netko nadzire dronovima ali uspješno izbjegava komunikaciju sa nama, što znači da nešto skriva o sebi i o nama. O takvim stvarima zna jedna odabrana skupina ljudi. Ne znaju ni piloti, a koliko vidim ne zna ni pravni sustav. Netko u SAD-u ilegalno izvlači novac za ovakve projekte i to je sve prolazilo mimo javnosti, dok netko nije odlučio progovoriti. 
|
Nije sve istina, ali u svemu ima istine.
U nekim filmovima ti impliciraju na neke stvari, a do svake osobe je koliko daleko ce ici, sto ce pronaci i kako ce to uzeti. Platonova alegorija spilje, baci oko.
|
|
|
26.02.2025., 07:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2003.
|
Quote:
satir_ kaže:
Zar nije čudno da u 21. ne možeš sa sigurnošću znati kako izgleda Zemlja?
|
Jako mi je čudno to, da. Valjda ne znaš na kompjuter 
|
|
|
26.02.2025., 10:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2022.
|
Quote:
satir_ kaže:
Zar nije čudno da u 21. ne možeš sa sigurnošću znati kako izgleda Zemlja?
|
Čudno je kako ti neznaš, a svi ostali znamo. Evo, ovako ti izgleda Zemlja:
NASA Earth Observatory
https://earthobservatory.nasa.gov/im...mall-gray-dots
Smiješno je kako su recimo Duspara i slični progurali narativ da nemamo slike Zemlje u cijelosti, nego samo composite slika što
definitivno nije točno i lako je provjerljivo. Generalno ni ne trebamo slike Zemlje da bi znali da je Zemlja kugla, dovoljno su samo Mjesečeve mjene (al to je malo teže nekima za pojmiti).
https://www.youtube.com/watch?v=YdOXS_9_P4U
|
|
|
26.02.2025., 15:06
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
davor335 kaže:
NASA Earth Observatory
Smiješno je kako su recimo Duspara i slični progurali narativ da nemamo slike Zemlje u cijelosti, nego samo composite slika što
definitivno nije točno i lako je provjerljivo. Generalno ni ne trebamo slike Zemlje da bi znali da je Zemlja kugla, dovoljno su samo Mjesečeve mjene (al to je malo teže nekima za pojmiti).
|
Te teorije su postojale vjerojatno i prije, samo nije bilo interneta da dodju do izrazaja.
U biti je to "bitka" ili priklonjenost religiji tj. teoriji zemlje iz Biblije(koja spominje da je ravna) vs znanost koja tvrdi da je okrugla. Ti starozavjetni fundamentalisti ne mogu priznati okruglu zemlju jer to onda znaci da vjeruju da je covjek nastao evolucijom od majmuna. Ne mogu cherry pickati i probirati jedno ili drugo, nego je ili jedno ili drugo. Znaci, doslovno je jedno u kontradikciji sa drugim. Onda misle da je to pitanje krucijalno i kad bi dobili kao stvarni odgovor to bi onda okrenulo svijet naglavacke i ljudi bi se kao vratili Bogu i sve bi onda bilo super.
Kako kaze ona izreka lakse je namagarciti covjeka nego ga uvjeriti da je namagarcen. I to ide obje strane, i ravne i okrugle 
|
|
|
27.02.2025., 03:03
|
|
Liberal i nacionalist
|
Quote:
davor335 kaže:
NASA Earth Observatory
|
I opet, nemaš dokaza. Stavio si fotošopirane slike kakvih smo se nagledali do sada, valjda milijun puta.  I ne, zemlja nije skroz ravna, ona je ustvari valovita. Za to ti ne trebaju ni velika mjerenja, to se od oka već može procijeniti. Uvijek, kada se spuštaš dolje niz brdo, ti ne ideš još ispod dna, nego se ili vraćaš gore ili ideš ravno. Jako je jednostavno. Ako si putovao autom ili autobusom, sigurno si se dizao i spuštao, sa brda i na brdo. Na potpuno ravnim nizinama recimo, skoro da i ne vidiš krivinu. Koji mene fenomen još onda može uvjeriti da mi živimo na kugli? Imate sada i ovih realističnih CGI-eva, pa možete i sa tim pokušati. Barem djeluju realistično, ako već nisu realni.
Da se vratim malo opet na temu, ako već živimo u ovakvom jednom sustavu, onda su događaji sigurno unaprijed nekako programirani. Dakle, ti ne znaš što će se točno dogoditi ali možeš napraviti okvirnu procjenu, KADA će se dogoditi. Ne znam kako bih to nekome objasnio na ljepši način ali...Netko se sa nama igra. I dronove koje nam šalje, a ne želi se identificirati, dovoljno govori o tome da se radi vjerojatno o nekakvom manipulatoru. Tko zna? Možda nas gleda čak i nekakva publika sa vanjske strane svijeta. Možda su masonske lože njihovi akteri, koji primaju naredbe od njih. Ja ni danas recimo, ne mogu shvatiti smisao toga što rade, odnosno zašto. Teško mi je shvatiti da se radi isključivo i samo o mržnji prema ljudima. Razlog je sigurno dublji od ovoga.
|
|
|
27.02.2025., 08:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
klokanovac kaže:
I ne, zemlja nije skroz ravna, ona je ustvari valovita. Za to ti ne trebaju ni velika mjerenja, to se od oka već može procijeniti. Uvijek, kada se spuštaš dolje niz brdo, ti ne ideš još ispod dna, nego se ili vraćaš gore ili ideš ravno. Jako je jednostavno. Ako si putovao autom ili autobusom, sigurno si se dizao i spuštao, sa brda i na brdo. Na potpuno ravnim nizinama recimo, skoro da i ne vidiš krivinu. Koji mene fenomen još onda može uvjeriti da mi živimo na kugli?
|
Lijepo si to objasnio, svaka čas. A to što je valovito, isključuje da je na zakrivljenoj površini?
|
|
|
27.02.2025., 10:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2022.
|
Quote:
klokanovac kaže:
I ne, zemlja nije skroz ravna, ona je ustvari valovita. Za to ti ne trebaju ni velika mjerenja, to se od oka već može procijeniti. Uvijek, kada se spuštaš dolje niz brdo, ti ne ideš još ispod dna, nego se ili vraćaš gore ili ideš ravno. Jako je jednostavno. Ako si putovao autom ili autobusom, sigurno si se dizao i spuštao, sa brda i na brdo. Na potpuno ravnim nizinama recimo, skoro da i ne vidiš krivinu. Koji mene fenomen još onda može uvjeriti da mi živimo na kugli?
|
Ovo gore neću ni komentirati..
Evo i GPT zna, čak ima i guide kako utvrditi da je Zemlja kuglastog oblika samim promatranjem mjesečevih mijena bez neke fency opreme
1. Promatranje mjesečevih faza kroz vrijeme
Svako večer: Svaku večer, u isto vrijeme, promatrajte Mjesec i zabilježite njegovu fazu. Obratite pažnju na to je li Mjesec mlad (novi Mjesec), rastući srp, prva četvrt, rastuća gibbous faza, puni Mjesec, opadajući gibbous, treća četvrt ili opadajući srp.
Trajanje: Ovu aktivnost ponavljajte svakodnevno tijekom cijelog lunarnog ciklusa, koji traje otprilike 29,5 dana.
2. Analiza slijeda faza
Mjesečeve faze slijede predvidljiv redoslijed: novi Mjesec → rastući srp → prva četvrt → rastuća gibbous faza → puni Mjesec → opadajuća gibbous faza → treća četvrt → opadajući srp.
Ovaj slijed nastaje jer Mjesec orbitira oko Zemlje, a količina svjetlosti koju Mjesec prima od Sunca mijenja se kako Mjesec prelazi kroz svoju orbitu.
3. Značenje faza
Mjesečeve faze mogu se objasniti jedino ako je osvjetljenje Mjeseca pod utjecajem položaja Sunca, Zemlje i Mjeseca.
Ako bi Zemlja bila ravna, faze Mjeseca ne bi se ponašale na isti način, jer geometrija ne bi podržavala takav predvidljiv obrazac.
4. Zaključak o obliku Zemlje
Predvidljivost i pravilnost mjesečevih faza, kako ih promatramo sa Zemlje, sugerira da je Zemlja okrugla.
Da je Zemlja ravna, mjesečeve faze ne bi bile tako dosljedne, jer bi geometrija ravne Zemlje rezultirala potpuno različitim promjenama u izgledu Mjeseca.
Referenca:
Za detaljno objašnjenje mjesečevih faza i njihove povezanosti s oblikom Zemlje, možete pogledati NASA-in resurs o mjesečevim fazama ovdje.
Tako možete, kroz promatranje mjesečevih faza, zaključiti da je Zemlja okrugla jer bi ravna Zemlja stvorila drugačiji obrazac faza.
|
|
|
27.02.2025., 14:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
klokanovac kaže:
Da se vratim malo opet na temu, ako već živimo u ovakvom jednom sustavu, onda su događaji sigurno unaprijed nekako programirani. Dakle, ti ne znaš što će se točno dogoditi ali možeš napraviti okvirnu procjenu, KADA će se dogoditi. Ne znam kako bih to nekome objasnio na ljepši način ali...Netko se sa nama igra. I dronove koje nam šalje, a ne želi se identificirati, dovoljno govori o tome da se radi vjerojatno o nekakvom manipulatoru. Tko zna? Možda nas gleda čak i nekakva publika sa vanjske strane svijeta. Možda su masonske lože njihovi akteri, koji primaju naredbe od njih. Ja ni danas recimo, ne mogu shvatiti smisao toga što rade, odnosno zašto. Teško mi je shvatiti da se radi isključivo i samo o mržnji prema ljudima. Razlog je sigurno dublji od ovoga.
|
Zato sto ljudi u sebi imaju "dozu", iliti gen malicioznosti. Kod nekih to ispliva vise, jace, kod nekih manje. Oni koji imaju razvijeniju svijest i jacu "dozu" malicioznosti obicno iskoristavaju one sa manje razvijenom svijesti i manje malicioznosti. Ovo sto se radi nije nista drugo nego iskoristavanje kroz manipulaciju.
To ti je isto kao da manipuliras sa djecom, mozes manipulirati njima iz dobrih namjera, ali isto tako iz losih. E sad samo ovisi o tebi dokle, kako i u kojem smjeru ces ici.
Stvari koje se dogadaju vrlo moguce da su samo skup vise malicioznosti(citaj losih ljudi sa losim namjerama) na jednom mjestu ako me razumijes. Npr. jedan profesor u skoli moze manipulirati samo sa svojim razredom jer je to razred koji vodi, ali ne moze sa svim drugima u toj skoli, ali ako se deset profesora ujedini onda moze manipulirati sa cijelom skolom, iliti svim razredima. I to je upravo ono sto rade.
Maliciozni ljudi su ujedinjeni u svojoj malicioznosti i jedini nacin i razlog zbog kojeg vladaju ili manipuliraju je odvracanje paznje u smislu podjela. Ali nisu oni problem, jer uzimaju samo sto im je ponudjeno/dano od ostatka. To ti je ona izreka, da zlo pobijedi, dobro samo mora ne napraviti nista.
Ako uzmes hdz(ili bilo koju grupu koja onako unistava ili radi lose za kolektiv) za primjer, oni ne rade nista sto recimo ne rade oni zli ljudi maloj djeci. Iskoristavaju kroz manipulaciju ljude nize svijesti za svoje osobne i potencijalno kolektivne interese. I opet oni vladaju i rade sto rade ne jer netko tako programira, nego jer dobri ljudi sute ili se uhvate na njihove bacene kosti(manipulacije) pa ih onda jos i podrzavaju.
|
|
|
27.02.2025., 19:39
|
|
Uvijek u pravu
Registracija: Jul 2009.
|
Držite se teme. Objašnjavanja o Bibliji i slično možete pisati na podforumu Religija. Hvala.
|
|
|
27.02.2025., 20:37
|
|
Proučavatelj gravitacije
Registracija: Apr 2007.
|
Quote:
klokanovac kaže:
I opet, nemaš dokaza. Stavio si fotošopirane slike kakvih smo se nagledali do sada, valjda milijun puta.  I ne, zemlja nije skroz ravna, ona je ustvari valovita. Za to ti ne trebaju ni velika mjerenja, to se od oka već može procijeniti. Uvijek, kada se spuštaš dolje niz brdo, ti ne ideš još ispod dna, nego se ili vraćaš gore ili ideš ravno. Jako je jednostavno. Ako si putovao autom ili autobusom, sigurno si se dizao i spuštao, sa brda i na brdo. Na potpuno ravnim nizinama recimo, skoro da i ne vidiš krivinu. Koji mene fenomen još onda može uvjeriti da mi živimo na kugli? Imate sada i ovih realističnih CGI-eva, pa možete i sa tim pokušati. Barem djeluju realistično, ako već nisu realni.
|
Kloki, mržnja je slijepa i u toj sljepoči ""čini čuda"".
|
28.02.2025., 01:03
|
|
Liberal i nacionalist
|
Quote:
Afrofeet kaže:
Lijepo si to objasnio, svaka čas. A to što je valovito, isključuje da je na zakrivljenoj površini?
|
Ne brini, saznat ćeš jednoga dana. Možda čak i uskoro. 
|
|
|
28.02.2025., 01:28
|
|
Liberal i nacionalist
|
Quote:
lemonzoo kaže:
Držite se teme. Objašnjavanja o Bibliji i slično možete pisati na podforumu Religija. Hvala.
|
Pa zapravo ni ne govorim ovdje o Bibliji, već o razlozima zašto nam događaji ovise o brojevima godina. Iz nekih razloga, stalno se ponavljamo. Sve je kao isprogramirano na računalu. Prema onome što smo viđali ranije, može se predvidjeti neki događaj u budućnosti, samo ne znamo točno koji. Zato smo došli na ove dublje i osjetljive teme jer sustav, koji radi točno po godinama je fenomenalan, podudaranja su nevjerojatna.
2007. je recimo bila velika gospodarska kriza i recesija. Počelo je u 8. mjesecu ako se ne varam. 2027. bi opet moglo nešto krenuti i iduća godina poslije ove, neće biti sigurno nimalo ista. Kao što nije bila ni 2008. poslije 2007. Već onda su neki počeli predviđati početak kraja. Tamo poslije 2010. neki su govorili kako idemo nezaustavljivo prema novom ratu. Mislim ono...Ludo sve ovo zvuči ali...Situacija je takva da ti moraš jednostavno svašta danas očekivati. Recimo, Amerikanci su ti jako nostalgični za 2019. godinom. Kažu, bila im je to zadnja normalna godina, a poslije kaos. I slažem se sa njima. Bila je to dobra godina. Čovjek bi pomislio da će mirno razdoblje potrajati i onda se dogodi sranje, samo godinu dana kasnije, opali te ko grom iz vedra neba i sve poremeti. 
|
|
|
28.02.2025., 08:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
klokanovac kaže:
Ne brini, saznat ćeš jednoga dana. Možda čak i uskoro. 
|
Aha, kad Musk otkrije pravu istinu 
|
|
|
28.02.2025., 17:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2005.
|
Quote:
davor335 kaže:
Ovo gore neću ni komentirati..
Evo i GPT zna, čak ima i guide kako utvrditi da je Zemlja kuglastog oblika samim promatranjem mjesečevih mijena bez neke fency opreme 
|
" GPT zna" 
Sjajni jezični modeli i prediktivni sustavi ne stvaraju mudrost iz ničega. Oni obrađuju i reorganiziraju akumulirani rezultat ljudskog razmišljanja.
Umjetna inteligencija ne razmišlja. Ne stvara nove ideje, već rekonfigurira prethodne ideje na često uvjerljive, ali u biti izvedene načine. Njegova briljantnost koliko god briljantna mogla biti ne dolazi od arhitekture neuronske mreže, već od dubine i širine ljudskog znanja na kojem je obučena.
A to otvara ozbiljan problem. Ako su podaci na koje se AI oslanja oštećeni i izgube kvalitetu, AI će sve više proizvoditi rezultate koji su također oštećeni i niže kvalitete. Što smo mi gluplji, to će umjetna inteligencija postati gluplja.
To je zato što je umjetna inteligencija zrcalo koje odražava kolektivne uvide ljudske misli, pročišćene stoljećima otvorenih rasprava. Ako dopustimo da mehanizmi koji su proizveli to znanje atrofiraju, nikakva nas računalna snaga neće spasiti.
Inteligencija koja stoji iza "inteligencije" bit će izgubljena.
Tehnologija nudi alate za učinkovitost, ali nikad intuiciju, kreativnost, vrlinu i mudrost. Bez obzira na aplikacije koje preuzimamo, ima još puno posla za uljepšavanje života.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:40.
|
|
|
|