Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.02.2024., 14:49   #6941
digitalni je često točniji nego greška očitanja sa analognog......anyway, ti digitalni su opet analogni, ovise o preciznost AD konvertera.
sArAkUzZa is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2024., 14:51   #6942
Dabome. Oni samo prenose ono sto je "mehanicki" izmereno. Taj merni deo je vazan, a ne kako nam se servira izmerena informacija.
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2024., 15:03   #6943
analogni nije precizniji, potrebna je često veća cijena za istu preciznost. Puno je podložniji mehaničkim utjecajima kod preciznosti...npr manometar ovisi o opružnom mehanizmu koji podiže kazaljku. AD konverter ima zadanu preciznost koja je uvijek slično (ne)precizna.

Za hobi upotrebu je oboje sasvim dobro.
sArAkUzZa is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2024., 15:12   #6944
Meni je bas to bio deo posla, ti merni uredjaji i sl. Jedan primer samo.
Strugovi imaju one dve klizne povrsine, šine, po kojima se krece suport. One su brusene. Medjutim iako izgledaju savrseno ravne, one to nisu. Dozvoljeno odstupanje je na 30 cm, jedna stota od milimetra. E sada imali smo etalone, to su metri koji su idealno ravni. Bilo je raznih dužina, od dva metra do 30 cm. Oni su bili u specijalnim drvenim kutijama, oblozen sunđerom i filcom.
I kako su se poravnjavali klizači. Ručno. Imali smo specijalne šabere i grebale bi se klizne površine. To se zove tuširanje. Dobar majstor je pravio toleranciju od samo 5 mikrona, na 30 cm. Dozvoljena je bila 1 stota. Jedan koji je bio najbolji u tome, njegove šare su licile na Nike znak, koji je povezan u zvezdu. Savršentvo majstorstva i preciznosti.
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2024., 16:18   #6945
upravo zato sam navea link na senzor... ovaj je za atmosferski tlak i odstupanje mu je na 1bar (1000hPa) manje od 1hPa, sto je manje nego paralaksa kod analognog ako ga ne koristis ispravno.
Osim toga, odstupanja koja ce nastat zbog promjena u temperaturi guma ce bit znacajnija od mjerne pogreske...

inace, ne znam zaste se slijepo drzite tlakova proizvodjaca, kad ce optimalni tlak ovisit i o stilu voznje, i konkretnim uvjetima na cesti... meni su osobno obicno 0.2bara visi nego napisano jer mi se tako bolje ponasa za moj stil voznje
wifi is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2024., 20:11   #6946
Meni je 2.2 a držim zimske na 2.6
sArAkUzZa is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2024., 22:43   #6947
Al radite nauke iz banalnih stvari..... Još potegnite punjenje dušikom i razliku toplo/hladno, pa da pokrijete sve.

Odem na Tifon, provjerim dal je na 3.3 i mirna bosna! Ak nije, dopunim. Kakva je guma dok tam dođem? Ovisi. Nekad ima 1 km "pod nogom", nekad ih ima 7, nekad više, koga boli.

Pokvareni? Nedavno bio pokvaren manometar, nekome opal. Pumpal sam 4 gume 6 puta Nakon druge naučil gdje je kaj i kak ga držati, sredil prve dve koje su bile malo preveč, pa oda druge dve. Nije neka nauka....
Old 12.02.2024., 01:54   #6948
Quote:
Flek kaže: Pogledaj post
Ceste su sad slinave od sve ove soli koja je navukla vlagu na sebe. I ja vozim Conti TS860 pa prokližu na toj ljigi. Dok kiša ne ispere to treba malo laganije u zavoju.
Jesu, ceste su skliske od te soli i jedan dio toga kaj ja prigovaram gumama je zbog tih uvjeta.
Al i dalje ne mogu sve pravdati stanjem cesta, i dalje ostaje da su performanse tih guma pale u mjeri u kojoj se to ne bi smjelo dogoditi.
Sad za vikend se malo provozao po Zagorju, eto bilo je i kiše i gume naprosto kližu na mokrom.
Mislim ono vozim lagano po ravnoj cesti u drugoj brzini, stisnem naglo gas i auto se zatalasa u stranu prije neg gume dovoljno uhvate i krene naprijed. Na cesti kojoj prolazim redovito godinama s različitim gumama tak da imam osjećaj kaj na toj cesti prolazi a kaj ne.
Btw toplo vrijeme i sad ova kiša izvukli su gomile žaba na cestu, tam oko Krapinskih ih je u noći sa subote na nedjelju bilo svukuda.
Kladevec is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2024., 02:03   #6949
Quote:
CDRW kaže: Pogledaj post
Čekaj, čekaj, čekaj ... ovo baš i nema previše smisla. Koliko god da se ja zajebavam s Hankurcem to nije TAKO loša guma da bi u drugoj sezoni otišla tako na kvasinu.

Reci koji ti je stil vožnje? Jesi li možda probao "talijanskog majstora"? Dakle nađeš neku zavojitiju cestu (može na i sa Sljemena) i provezeš se po njoj malo žešće. Kad je suho.

Jer svi znamo da gume stare i da se na gaznom sloju može formirat "mrtvi" sloj kojeg treba skinut. A skinut ćeš ga malo življom vožnjom. Jer ak pimpleš non-stop guma samo propada (protokom vremena) a ti nikako da stigneš do "zdravog mesa" na gaznom sloju.

BTW - ovo je GLAVNI uzrok što Saver i slični postanu epsko govno od gume koje se ne troši ali ni ne valja.
Stvarno ne štedim gume, pod normalno vozim dosta živo, zato uzimam UHP gume.
Zbog kombinacije soli i vlage, stanje po cestama je dosta loše, al ne može to tolko opravdati gume. Sad za vikend po zagorskim bregima su mi plesale na mjestima gdje to ne mogu opravdati, stvari tipa vozim ispod ograničenja, stisnem kočnicu i počne mi proklizavati. Bilo me strah izbjegavati žabe po cesti :-)
Kladevec is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2024., 07:08   #6950
Quote:
Kladevec kaže: Pogledaj post

Btw toplo vrijeme i sad ova kiša izvukli su gomile žaba na cestu, tam oko Krapinskih ih je u noći sa subote na nedjelju bilo svukuda.
Poštuj prometne znakove
artur222 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2024., 10:24   #6951
Quote:
Kladevec kaže: Pogledaj post
Stvarno ne štedim gume, pod normalno vozim dosta živo, zato uzimam UHP gume.
Zbog kombinacije soli i vlage, stanje po cestama je dosta loše, al ne može to tolko opravdati gume. Sad za vikend po zagorskim bregima su mi plesale na mjestima gdje to ne mogu opravdati, stvari tipa vozim ispod ograničenja, stisnem kočnicu i počne mi proklizavati. Bilo me strah izbjegavati žabe po cesti :-)
A onda stvarno nemam više ideja .... možda neka "lijeva" tvornica?
Odgovori s citatom
Old 12.02.2024., 12:45   #6952
Moje su mađarice, prva sezona, prvih 10 tkm i drže ok. Veći dio po autocesti.
Mada, kod granične vožnje, kad popuste, kao da više prokliznu dok ne vrate kontrolu, barem više nego prijašnje pirelice. Drugačiji je osjećaj.
U petak sam ih malo obrusio po zavojima Lujzijane, možda sad bude bolje.
mack1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2024., 18:41   #6953
Prije sam sa crnim prometalom imao Michelin Alpin 3 u dimenziji 195/65 R15, gazna površina mi je izgledala šira kao 205 - ravna bočnica. Kako sam u 2018 prešao na TS860 i izgleda nekako manja/uska gazna površina kao 185 , više viri bočnica.

Pitam se kako izgleda zapravo Michelin Alpin 6 (2019).

U planu mi je i uzeti GY Preformance 3.
Iako sam htio Dunlop W5, bio je predstavljen 2015 i odustao jer nije izašao novi model. Bridgestone LM 005 imamo sa crvenim prometalom pa da ne pomješamo.
papagioro is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2024., 05:24   #6954
Imam jedno pitanje pošto se ne kužim baš u gume

Ljetos su mi dotrajale ljetne gume, trenutno sam na zimskima ali i one su gotove...

Imao sam dosad jedan set felgi 18' te sam na njima mjenjao ljeto/zima.

Pošto sad ionako moram uzeti zimske, razmišljao sam da uzmem manje gume i manje felge za zimski set, 17'.

Dimenzije su mi dosad bile 245/40-18'... i na toj dimenziji bih ostao sa ljetnim gumama i na istim felgama ( https://ibb.co/TbkQfqn )

Koje gume i felge mi preporučate za zimski set, dakle 17 zoll od sada i gume ne moraju biti 245/40.

Na što sve moram paziti pri odabiru osim broja rupa i razmaka između njih?

Treba mi guma srednje klase, pošto ne divljam i ne vozim brzo.
Auto je audi a4 2013, ako je to bitno.

Hvala.
letva od volana is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2024., 07:49   #6955
Prvo odi na tehnicki upisat sve dimenzije guma u prometnu, onda po tome znas koju dimenziju guma trazis.

Poslano sa mog M2010J19CG koristeći Tapatalk
jerx1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2024., 09:55   #6956
Ma stoji mu nalja na vozačkim vratima ili na okviru od vozačkih vratiju sa dimenzijama guma.

A možeš se pomoći i ovdje https://reifen-groessen.de/size/audi...011-2016/eudm/
mack1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2024., 10:17   #6957
Nek stoji sto hoce na vratima, prvo nek upise pw onda kupuje da bude legalan na cesti. Prije montiras jedino nesto sto moras atestirati.
Ja se jednom zajebao, kupio, montirao pa nisam mogao to upisati, pa vozio na rizik... U slucaju sudara si u problemu

Poslano sa mog M2010J19CG koristeći Tapatalk
jerx1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2024., 14:24   #6958
Quote:
mack1 kaže: Pogledaj post
Ma stoji mu nalja na vozačkim vratima ili na okviru od vozačkih vratiju sa dimenzijama guma.

A možeš se pomoći i ovdje https://reifen-groessen.de/size/audi...011-2016/eudm/
Dimenzije sa naljepnice se upisuju bez problema i bez naknade (bar sam ja kod sebe upisao) i onda mu gume u tim dimenzijama postaju legalne.
artur222 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2024., 15:02   #6959
Tako je.
muali2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.02.2024., 07:16   #6960
Cjelogodišnje

Pozdrav,

U diobi sam dal da nastavim kupovat zimske/ljetne ili da pređem na cijelogodišnje za Peugeot 3008 2018g.(225/55 R18 98)

Godišnji prosjek cca 15tisk.
4-5 puta godišnje se ide na more, ne idem na skijanje.

Hvala
FlipFlop55 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:23.