Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Ostali oblici investiranja

Ostali oblici investiranja Ja ne radim za novac. Novac radi za mene.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.07.2024., 16:59   #681
Nije smijeh tipa izrugivanja, samo sam stavio smajlić na kraju posta, bez nekog značenja. Siguran sam da ima ljudi kojima je fiksan prinos od 3.1% u iduće 3 godine dovoljno dobra stvar, ali mislim da je manje ljudi koji su spremni "zaključati" novce na 3 godine, nego onih koji su spremni "zaključati" na 1 godinu.

Dionice i ETFovi definitivno mogu zviznuti, puno su rizičnije ulaganje, a ja ih nisam tu ni spominjao.
toni_os is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2024., 00:48   #682
Quote:
freepepy kaže: Pogledaj post
Toni, ne slazem se s tobom. Obveznice dužeg roka trajanja bi trebale imati višu godišnju kamatu jer izlažu ulagatelja duljem tržišnom riziku..
Ovisno o kretanju kamatne stope.

Radije bih uzeo 30y eur obveznice s kamatom npr. 4%, nego godišnje s kamatom od 4,5%.
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2024., 14:11   #683
Quote:
krcmije kaže: Pogledaj post
Da, meni je 3 godine predug rok, godinu dana bi mi bilo taman jer kupljen stan plaćam etapno (iako sam već skoro sve za taj stan potrpao u trezorce). Ako ti lova ne treba na cca 5-10 ili više godina onda bolje uložiti u neki ETF.

I meni se čini da će interes fizičkih osoba biti slabiji.
Očito hoće, kaže sinoć ministar ,1000 osoba 25 mil.E za prvi dan,ali da će plan ispuniti institucionalni investitori.
B-118 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2024., 18:21   #684
Quote:
Frank Knight kaže: Pogledaj post

Radije bih uzeo 30y eur obveznice s kamatom npr. 4%, nego godišnje s kamatom od 4,5%.
Pa to bi svatko uzeo
webman is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2024., 20:24   #685
Quote:
Frank Knight kaže: Pogledaj post

A dobro, tu si ga malo nasolio. A recimo ponuda na 30y 2% ili godisnje na 2,25% ?

Inverzna krivulja, kada je prinos na kratkorocne obveznice veći od prinosa na obveznice duljeg dospijeća, nije uobičajna. To je indikator očekivanja nekakve recesije i smanjenja ekonomske aktivnosti u skorije vrijeme. E sad, u ovih 30 y, koliko si spomenuo, koliko ce vremena proći u problematičnom ekonomskom okruženju a koliko u zdravom? Iz trenutnog kuta gledanja, i ocekivanja pada kamatnih stopa, ima smisla tvoj odabir ali kroz period od 30y, hmmmmm.. Veliki rizik preuzimaš i ne tražiš nikakvu nagradu za to..
freepepy is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 10:56   #686
Čini mi se da upisi i ne idu najbolje. Još jedna sjednica Vlade i niti jedna brojka nije iznesena. A svaki upis do sada nije moglo proći bez info o upisu ili uplati...
Ispast će da su ljudi izgubili povjerenje u HDZ-ovu vladu?
mezzzzzo is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 11:52   #687
Quote:
mezzzzzo kaže: Pogledaj post
Čini mi se da upisi i ne idu najbolje. Još jedna sjednica Vlade i niti jedna brojka nije iznesena. A svaki upis do sada nije moglo proći bez info o upisu ili uplati...
Ili nemaju vise viska sredstava, pa svaka 2-3 mjeseca novi upis za gradjane…
Igas is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 12:21   #688
Prema najavi trezorci idu opet na jesen, sad kolika će tada biti kamata..
Ja sam još neodlučan, uložiti u ovo ili čekati trezorce..
IcoZG is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 12:55   #689
Quote:
mezzzzzo kaže: Pogledaj post
Nije to. Npr. fulao sam zadnji upis i zaboravio na njega. Ali ovi uvjeti su mi katastrofa. Radije u banku na godinu dana stavim za 3.6 nego 3 godine se obvezati.
webman is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 13:00   #690
Quote:
webman kaže: Pogledaj post
Nije to. Npr. fulao sam zadnji upis i zaboravio na njega. Ali ovi uvjeti su mi katastrofa. Radije u banku na godinu dana stavim za 3.6 nego 3 godine se obvezati.
Slažem se. To je više objavljeno kao sprdnja jer su dosadašnje obveznice i trzorci bili prezentirati javnosti kao "povjerenje i podrška vladi HDZ-a".

Niti meni ovaj rok, a još manje kamata nisu atraktivni. Preskačem.
mezzzzzo is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 13:31   #691
Kolka je naknada za uplatu od 20k eura?
Intel_85 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 13:39   #692
Quote:
Intel_85 kaže: Pogledaj post
Kolka je naknada za uplatu od 20k eura?
Kao kad plaćaš račun vodovodu ili HEP-u putem e/m bankarstva banke.
mezzzzzo is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2024., 16:04   #693
Quote:
Ico_Zg kaže: Pogledaj post
Prema najavi trezorci idu opet na jesen, sad kolika će tada biti kamata..
Ja sam još neodlučan, uložiti u ovo ili čekati trezorce..
podijeli
Intel_85 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2024., 08:42   #694
Quote:
webman kaže: Pogledaj post
Očito građani nisu dobro prihvatili ove na tri godine, ni riječi od strane vlade o
količini upisanih cijeli tjedan.
B-118 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2024., 09:34   #695
Ma da. Nekako mi se čini da su oni, kojima je to interesantno, već upisali količine koje smatraju prihvatljivim. Povezivati ulaganja u trezorce i d.obveznice s povjerenjem vladi su bzvz. I sam sam piknuo nesto ali samo zato jer trenutna kolicina love u opticaju i nadolazeća turisticka sezona daju neku garanciju da do nikakvog ružnog scenarija nece doci u iducih 3m/1g.
I jos nesto. Kao, izlaze građanima u susret s primamljivom kamatnom stopom. Ma ok, ks je veća od stednje u lihvarskim bankama ali bas me zanima kakve bi uvijete zaduzivanja uspjeli ostvariti na svjetskom trzistu. Tako da, ponuda građanima primarno rješava vladin problem povoljnijeg zaduživanja a sekundarno su i građani bolje prošli. No dobro. Treba iskoristiti što se nudi i ponekad i prinos manji od inflacije nije neuspjeh ulaganja već neki među-period koji treba preskočiti sa što manje gubitka.
freepepy is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2024., 10:22   #696
Pa očekivano je da će interes sa daljnim odmakom padat jer tko je mislio već je uložio. Nije sad da svi imau nepresusan izvor novca da mogu ulagat na svaku ponudu. Ono kaj je bitno da vlada i dalje nudi pa tko voli nek izvoli.
Intel_85 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2024., 19:39   #697
Quote:
freepepy kaže: Pogledaj post
I jos nesto. Kao, izlaze građanima u susret s primamljivom kamatnom stopom. Ma ok, ks je veća od stednje u lihvarskim bankama ali bas me zanima kakve bi uvijete zaduzivanja uspjeli ostvariti na svjetskom trzistu. Tako da, ponuda građanima primarno rješava vladin problem povoljnijeg zaduživanja a sekundarno su i građani bolje prošli. No dobro. Treba iskoristiti što se nudi i ponekad i prinos manji od inflacije nije neuspjeh ulaganja već neki među-period koji treba preskočiti sa što manje gubitka.

Te priče "izlaze u susret" građanima i blabla... Prestanite financijska tržišta gledat kroz emociju, to je čisti biznis. Država ima korist od trezoraca/obveznica jer se zaduži jeftinije, građani koji procijene da im je to dobar ulog imaju korist jer dobiju više nego u banci i to je to, sve drugo je populizam, s obje strane...

ps. Imaš 4% na Trade Republic, pa ako ti igra takvo što.
pps. Bilo je 4%, koliko vidim sad je 3,75
MEP is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.07.2024., 13:47   #698
Quote:
MEP kaže: Pogledaj post
Te priče "izlaze u susret" građanima i blabla... Prestanite financijska tržišta gledat kroz emociju, to je čisti biznis. Država ima korist od trezoraca/obveznica jer se zaduži jeftinije, građani koji procijene da im je to dobar ulog imaju korist jer dobiju više nego u banci i to je to, sve drugo je populizam, s obje strane...

ps. Imaš 4% na Trade Republic, pa ako ti igra takvo što.
pps. Bilo je 4%, koliko vidim sad je 3,75
Naravno da izlaze. Od uvijek su postojali razni oblici ulaganja u neke druge obveznice ali nikada do sada nisi imao mogućnost ulagat u državne obveznice. I naravno da je to ljudima najprimamljivije jer nema rizika. Čisti no-braner jer ne trebaš ništa znat o investiranju a kao takvo je pristupačno svima. Konačno je netko shvatio da te milijarde koje ljudi imaju na štednjama treba privući i iskoristit. Što se pokazalo kao pun pogodak na obostranu korist.
Intel_85 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.07.2024., 14:31   #699
Stoji, ali je neobicno da sad drzava daje manju kamatu na dulji vremenski rok a zadnjih par puta je kamata bila prilicno veca... ne bi li trebalo biti obratno, da je kamata veca sto je dulji rok orocenja?
I 3 godine je previse, ko zna za sto ti mogu zatrebati novci a ne mozes raspolagati s njima.
Old 07.07.2024., 14:46   #700
Nije neobično, dapače čak je i na ovom forumu objašnjeno već...
Država ti za obveznice daje 3,1% na TRI godine neoporezivo, jesi siguran da ćeš za dogodine ili za dvije godine moći dobiti tolki postotak van ove ponude? Pratiš što radi FED ili ECB? Već sad rubno možeš dobiti bolju ponudu lokalno, a sumnjam da budućnost nosi veće kamate, dapače vjerojatno nosi manje.

A je li tri godine puno ili nije je pitanje za svakog osobno, za mene je puno i preskočit ću, za nekoga je idealno, za nekog trećeg je možda i kratko. Ponavljam, država s ovom (i sličnim) ponudama nije nekakav servis građanima gdje će iste punit novcem po uvjetima koji pašu samim građanima i "izlazit im u susret" što je populizam koji se prodaje, nego je posrijedi čisti biznis gdje država svoje dugove refinancira zaduživanjem na domaćem tržištu i da znaš detalje njihovih financija vjerojatno bi dobio i odgovor zašto tri godine.

Inače obveznica kao takvaje dugoročna investicija pa ponuda od tri godine nije ništa čudno, mogla je biti dvije, ali i 5 il 10...
MEP is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:31.