Audio i video tehnika HiFi, TV, HD, satelitska, kamere i ostala potrošačka elektronika
Podforum: Sam svoj elektroničar |
|
|
04.10.2024., 22:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Pozdrav svima!
Nadam se da sam na pravom mjestu s ovom temom, a ako nisam, molio bih moda da me uputi ili premjesti kamo i kako dalje.
Tema je slijedeća.
Bio sam vrijedan, malo štedio i došao do nekih novaca tako da sada konačno mogu ispuniti svoj srednjoškolski san i napraviti kvalitetni 5.1 sustav.
Trenutno u planu imam dvije moguće kombinacije:
1. Yamaha: NS-777 - prednji zvučnici, NS-333 - stražnji zvučnici, NS-444 - centralni zvučnik i SN-SW100 - subwoofer - sveukupno 2070 novaca.
2. KEF: Q750 - prednji zvučnici, Q350 - stražnji zvučnici, Q250 - centralni zvučnik i Kube 8B - subwoofer - sveukupno 2300 novaca.
S obzirom da razlika u cijeni nije nešto pretjerano velika, zanimalo bi me koja bi opcija bila bolja za investirati?
Trenutno imam 20 godina staro Sony STR-DE698 7.1 pojačalo koje bih najvjerojatnoje zamijenio za neko novo u cijenovnom rangu od cca 500 ojra.
Inače, cijeli sustav bi se nalazio u prostoriji od cca 4x4 s jednom kosom stranom od krova i bio bi korišten za gledanje filmova i slušanje rock/metal glazbe. Nije mi cilj imati nešto što mogu odvrniti toliko glasno da živciram sve susjede i da cijela kuća poskakuje zajedno s temeljima nego kvaliteta zvuka.
Bio bih zahvalan na svakom konstruktivnom savjetu, a ako treba nekih dodatnih informacija, slobodno pitajte.
|
|
|
05.10.2024., 11:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2005.
|
Quote:
Rob Zombi kaže:
Pozdrav svima!
Nadam se da sam na pravom mjestu s ovom temom, a ako nisam, molio bih moda da me uputi ili premjesti kamo i kako dalje.
Tema je slijedeća.
Bio sam vrijedan, malo štedio i došao do nekih novaca tako da sada konačno mogu ispuniti svoj srednjoškolski san i napraviti kvalitetni 5.1 sustav.
Trenutno u planu imam dvije moguće kombinacije:
1. Yamaha: NS-777 - prednji zvučnici, NS-333 - stražnji zvučnici, NS-444 - centralni zvučnik i SN-SW100 - subwoofer - sveukupno 2070 novaca.
2. KEF: Q750 - prednji zvučnici, Q350 - stražnji zvučnici, Q250 - centralni zvučnik i Kube 8B - subwoofer - sveukupno 2300 novaca.
S obzirom da razlika u cijeni nije nešto pretjerano velika, zanimalo bi me koja bi opcija bila bolja za investirati?
Trenutno imam 20 godina staro Sony STR-DE698 7.1 pojačalo koje bih najvjerojatnoje zamijenio za neko novo u cijenovnom rangu od cca 500 ojra.
Inače, cijeli sustav bi se nalazio u prostoriji od cca 4x4 s jednom kosom stranom od krova i bio bi korišten za gledanje filmova i slušanje rock/metal glazbe. Nije mi cilj imati nešto što mogu odvrniti toliko glasno da živciram sve susjede i da cijela kuća poskakuje zajedno s temeljima nego kvaliteta zvuka.
Bio bih zahvalan na svakom konstruktivnom savjetu, a ako treba nekih dodatnih informacija, slobodno pitajte.
|
Koji je problem sa ovim Sony AVR? Podržava 7.1, a pretpostavljam da nije baš zadnje smeće od pojačala. Kvaliteta pojačala se nekad radila daleko bolje nego danas. Novo ne znači da je bolje, jer i dalje vrijedi ona koliko para toliko muzike. Ja imam doma komponente iz 1980 i sve solidno radi, pojačalo refreširano, tako da godine ne znače baš puno. Radije si složi 7.1 sistem!
|
|
|
05.10.2024., 12:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Quote:
krekre kaže:
Koji je problem sa ovim Sony AVR? Podržava 7.1, a pretpostavljam da nije baš zadnje smeće od pojačala. Kvaliteta pojačala se nekad radila daleko bolje nego danas. Novo ne znači da je bolje, jer i dalje vrijedi ona koliko para toliko muzike. Ja imam doma komponente iz 1980 i sve solidno radi, pojačalo refreširano, tako da godine ne znače baš puno. Radije si složi 7.1 sistem!
|
Trenutno staro pojačalo nema apsolutno nikakav problem, radi sasvim kvalitetno. Nisam baš neki stručnjak što se tiče opreme, ali tamo 2004./2005. kada sam ga kupio koštao je oko 1800 kn pa bih rekao da spada pod neku nižu srednju klasu.
Sada kada sam se počeo malo više raspitivati o stvarima i čitao malo neke recenzije vidio sam da nije baš pretjerano hvaljen osim što je jedini 7.1 sustav za te novce:
https://www.cnet.com/reviews/sony-str-de698-review/
Osim toga, ulazi su mu stari AV s činčevima, dok ova nova pojačala imaju ulaze i izlaze preko HDMI kablova pa mi se to čini kao dobar razlog za upgrade.
Kao što sam već rekao, nisam stručnjak i ne pokušavam pametovati, samo tražim savjet kako najbolje postupiti. Svaka pomoć je dobrodošla.
|
|
|
05.10.2024., 15:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Rob Zombi kaže:
Trenutno staro pojačalo nema apsolutno nikakav problem, radi sasvim kvalitetno. Nisam baš neki stručnjak što se tiče opreme, ali tamo 2004./2005. kada sam ga kupio koštao je oko 1800 kn pa bih rekao da spada pod neku nižu srednju klasu.
Sada kada sam se počeo malo više raspitivati o stvarima i čitao malo neke recenzije vidio sam da nije baš pretjerano hvaljen osim što je jedini 7.1 sustav za te novce:
https://www.cnet.com/reviews/sony-str-de698-review/
Osim toga, ulazi su mu stari AV s činčevima, dok ova nova pojačala imaju ulaze i izlaze preko HDMI kablova pa mi se to čini kao dobar razlog za upgrade.
Kao što sam već rekao, nisam stručnjak i ne pokušavam pametovati, samo tražim savjet kako najbolje postupiti. Svaka pomoć je dobrodošla.
|
To može biti jedan od razloga za zamjenu. No postojali su kroz godine razni adapteri za takve slučajeve. Nisam pratio u zadnje vrijeme pa ne znam ima li i za današnje ulaze zamjena sa adapterima.
|
|
|
07.10.2024., 11:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2011.
|
Kod AV pojacala je problem sto se tehnologija razvija ubrzano pa isto postaje dosta zastarelo za nekih 10-15 godina. Kod sterea je manje vise sve davno izmisljeno tako da stereo pojacalo staro 20 godina moze i te kako da bude uporedivo sa sadasnjim.
|
|
|
07.10.2024., 20:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Masster2091 kaže:
Kod AV pojacala je problem sto se tehnologija razvija ubrzano pa isto postaje dosta zastarelo za nekih 10-15 godina. Kod sterea je manje vise sve davno izmisljeno tako da stereo pojacalo staro 20 godina moze i te kako da bude uporedivo sa sadasnjim.
|
Moje je A klasa godina 1980!
|
|
|
07.10.2024., 22:51
|
|
invictus maneo
Registracija: Apr 2010.
|
Quote:
krekre kaže:
TV podržava to što podržava. AVR obično može više od toga i zato mu isporučiš zvuk preko jeftinog TV box uređaja bootanog pod Libre Elecom, a slika se samo proslijedi do TV. Ne moraš ništa mijenjati jer TV box čita svaki format zvuka ako je bootan pod Libre Elecom. Android nema drajvere za to, no procesor u TV box uređaju može odraditi ove sve fomate zvuka i proslijediti do AVR. Za 40 EUR se ne isplati gnjaviti i gubiti vrijeme na pretvaranje zvučnih formata kada ih možeš slušati u njihovoj maksimalnoj kvaliteti. Skineš film i gledaš normalno bez čačkanja po audio fajlovima u mkv kontejneru, ne gubiš vrijeme na tako nešto.
40 EUR je nikakav novac za uživanciju u maksimalnoj kvaliteti zvuka.
Onaj HI MEDIA Q10 PRO uređaj čita sve ove formate zvuka i pod Android OS, no tvrtka si je dala truda i za svoj procesor koji je u uređaju napisala drajvere za Android OS. Cijena ovog uređaja je 200 EUR i u njega možeš umetnuti HDD od koliko želiš TB sa koliko filmova stane na njega. U tom slučaju sve radiš sa daljinskim od ovog uređaja.
Koliko para toliko muzike! Niti jedan Android TV box koji košta 4 puta manje od ovog gore spomenutog uređaja ne podržava pod Android OS ove zvučne formate, no pod Libre Elecom radi savršeno i čita sve. Dakle procesor u TV box uređaju može više od onoga što može pod Android OS.
Imam oba uređaja i oba rade kako treba, ne pričam na pamet nego iz prakse. Prednost HI MEDIA Q10 PRO je što se u njega može staviti HDD, dok to ne ide u TV box uređaje.
TV box uređaj sa USB sticka bootaš pod Libre Elecom i riješiš se problema prepoznavanja i reprodukcije zvučnih formata. Ne gnjaviš se kod svakog filma sa pretvaranjem audio formata, a imaš maksimalnu moguću kvalitetu zvuka koju je netko zapakirao u mkv kontejner.
Umjesto na TV eksterni disk spojiš na TV box.
Meni se ne da zezati sa ovim spajanjima, pa je HDD u PC i preko LAN šaljem strim na bilo koji od uređaja TV, TV box ili HI MEDIA Q10 PRO. Svaki od uređaja šalje zvuk u AVR ovisno o tome koje formate zvuka može prepoznati.
Da bi to radilo treba ti Media server instaliran na PC.
No ne moraš se više zezati sa formatima zvuka, to košta vremena, a ne možeš dobiti maksimalnu kvalitetu zvuka koja je zapakirana u mkv kontejner.
Nadam se da je sada jasnije. Koja je svrha u čačkanju po audio formatima, skineš film sa maksimalnom kvalitetom zvuka i to je to. TV to ne može prepooznati, ali jedan od ova dva uređaja može.
Naravno ova dva uređaja i TV spojiš na AVR koji može reproducirati ove kvalitetne formate zvuka. Ne možeš očekivati da ti TV debljine par milimetara reproducira kvalitetan zvuk! Slika je slika, a zvuk je zvuk.
Ovo što radiš je bio posao inženjera za zvuk koji su to već jednom odradili i to na profesionalnim uređajima.
|
Hvala na poduzim savjetima ali dobio sam vec odgovor na ono kaj me konkretno zanimalo u vezi DD+ 960 kb/s vs DD+ 768 
960 je glasnije.
|
|
|
08.10.2024., 10:57
|
|
Retired Helldiver
Registracija: Aug 2014.
|
Quote:
krekre kaže:
Moje je A klasa godina 1980!
|
Samo lampe prolaze, kakvi tranzistori. 
|
|
|
09.10.2024., 03:20
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
discoHR kaže:
Samo lampe prolaze, kakvi tranzistori. 
|
U ono vrijeme lampe nisu bile popularne. Sansui i ostala Japanska ekipa je proizvodila vrlo solidna pojačala koja mnogi koriste i danas i rado ih nabave kada im se ukaže prilika,
No slažem se za lampe, no lampe baš i nemaju neku pretjeranu snagu, ako se radi o jeftinijim pojačalima, snažnije varijante koštaju poprilično.
No lampe u ono vrijeme nisu bile toliko popularne jer se slušao disco, a za to ti nisu trebale lampe.
|
|
|
18.10.2024., 08:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
krekre kaže:
No lampe u ono vrijeme nisu bile toliko popularne jer se slušao disco
|
Bubneš i ostaneš živ.
|
|
|
18.10.2024., 12:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2020.
|
Quote:
krekre kaže:
U ono vrijeme lampe nisu bile popularne. Sansui i ostala Japanska ekipa je proizvodila vrlo solidna pojačala koja mnogi koriste i danas i rado ih nabave kada im se ukaže prilika,
No slažem se za lampe, no lampe baš i nemaju neku pretjeranu snagu, ako se radi o jeftinijim pojačalima, snažnije varijante koštaju poprilično.
No lampe u ono vrijeme nisu bile toliko popularne jer se slušao disco, a za to ti nisu trebale lampe.
|
krekre, nisi baš previše upućen u problematiku.
Danas velika većina proizvođača lampaša ide na snagu cca 30W/ch, a to se smatra i više nego dovoljno za ogromnu većinu korisnika doma.
Btw, i tako se neko normalno (čak do glasnije) slušanje glazbe odvija u prvih 2-3-5 Watta izlazne snage uređaja. Možda ne bi vjerovao koju količinu glasnoće na zvučnike iznjedri pojačalo kada radi sa 5-6 Watta izlaza... iznenadio bi se
A mnogo pojačala ima tvornički predviđenu mogućnost naknadne promjene / ugradnje snažnijih izlaznih lampi, tako da snage ne bi nikada trebalo nedostajati, čak i u onoj, kako ti lažeš - "jeftinijoj" klasi 
... OK, dalo bi se raspravljati što je kome jeftiniji model, a što skuplji.
|
|
|
18.10.2024., 13:10
|
|
Svakom loncu poklopac
Registracija: Oct 2007.
|
Pro-tip: kupiti vatmetar pa provjeriti power consumption pojačala iz zida, dobro tajo kaže, čovjek se može jako iznenaditi
Ja imam micro Hi-Fi doma od Philipsa, zvučnici su bookshelf sa 13 cm basevima, sustav je deklariran kao 2 x 50W RMS. Međutim, kad pojačam dovoljno da imam osjećaja da već smetam susjedima (jer bas tutnji po mom stanu, pogotovo u svim ostalim prostorijama), linija iz zida vuče ravno 17 W po vatmetru. D klasa je, recimo da je 90+ % efikasna, no tu su ekran, procesor i ostali dijelovi koji istro troše. Rekao bi 2 x 5W max, a puno sam i rekao.
Za stan ne treba uopće puno snage, osim ako se ne mislite zamjeriti susjedima.
Frend mi ima DIY lampaško pojačalo sa EL-85, max 5W, i može biti jako glasno, goni neke prastare Ei zvučnike. Jedino mu baseva fali, no kaže da je problem (loš) izlazni trafo.
|
18.10.2024., 13:56
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mekerica kaže:
Pro-tip: kupiti vatmetar pa provjeriti power consumption pojačala iz zida, dobro tajo kaže, čovjek se može jako iznenaditi
Ja imam micro Hi-Fi doma od Philipsa, zvučnici su bookshelf sa 13 cm basevima, sustav je deklariran kao 2 x 50W RMS. Međutim, kad pojačam dovoljno da imam osjećaja da već smetam susjedima (jer bas tutnji po mom stanu, pogotovo u svim ostalim prostorijama), linija iz zida vuče ravno 17 W po vatmetru. D klasa je, recimo da je 90+ % efikasna, no tu su ekran, procesor i ostali dijelovi koji istro troše. Rekao bi 2 x 5W max, a puno sam i rekao.
Za stan ne treba uopće puno snage, osim ako se ne mislite zamjeriti susjedima.
Frend mi ima DIY lampaško pojačalo sa EL-85, max 5W, i može biti jako glasno, goni neke prastare Ei zvučnike. Jedino mu baseva fali, no kaže da je problem (loš) izlazni trafo.
|
Samo kratak digresija:
Potrošnja uređaja je i nije direktno vezana sa snagom koju uređaj (u Wattima) isporučuje kao signal "snage"prema zvučnicima.
To su 2 različite prikazane i ustanovljene vrijednosti.
Uređaj iz električne mreže "vuče" jedne Watte (ovisno kako je i po kojoj konstrukciji i platformi napravljen) i to može biti (za SS pojačala od 30-80-150 W), dok za SS pojačala koja rade u A-klasa ustroju rada - znatno više (200-300-400 W, i to konstantno - upravo zbog A-Class načina koncepcije uređaja).
Dok, isporučena snaga na njihovim izlazima - hajedmo tako reći - je neka druga "Wattaža".
To je efikasna snaga koju pojačalo može isporučiti (iz svojih tranzistora ili lampi snage), a prema zvučnicima, da potjera njihove membrane na rad, gibanje, i time proizvede zvuk iz njih.
Tako da - pojednostavljeno - ne bi trebalo brkati Watte u potrošnji uređaja i Watte u efikasnoj izlaznoj snazi uređaja.
Nadam se da sam uspio objasniti u čemu je poanta posta.
Btw, imao sam uređaj/pojačalo, koji je bio napravljen tako da je radio u A-Class načinu rada u svom izlazu u prvih 10 Watta izlazne snage. Kasnije, većim odvrtanjem potenciometra - automatski je prelazio u AB klasu rada (manje grijanje, ali i manja potrošnaj struje).
Međutim, kako 95% vremena i glasnoće glazbe koju slušamo - vrtimo u prvih nekoliko Watta izlaza (jer često za više i nema potrebe) - moj je uređaj bio koncepcije da skoro pa i nije izlazio iz prvih 10 Watta izlazne snage(time je i radio u A-Class ustroju stalno), ali - posljedično tome - njegova je potrošnja el. struje konstantno iznosila cca 200 Watta (iz električne mreže).
Želim samo pokazati kako potrošnja struje iz utičnice i izlazna snaga iz uređaja prema zvučnicima ne mora biti pokazatelj - malo je malo ili puno je puno.
Ponavljam - to su dvije odvojene vrijednosti (u Wattima) koje su u posebnom odnosu, drugačijem od onoga što neki misle - da ako je pojačalo 2x200 W - da će i trošiti 200 Watta.
Ne, neće  Trošit će iz mreže - ovisno kojeg je ustroja i koncepcije i koliko mi odvrnemo gumb glasnoće. Svi ti parametri ulaze u igru!
|
|
|
18.10.2024., 14:33
|
|
Svakom loncu poklopac
|
Naravno, to sve stoji, no zašto sam spomenuo vatmetar i zid? Upravo jer je to apsolutno krajnji maksimum koji možeš dobit na zvučnicima, najčešće i nedostižan maksimum. Ne možeš ti imati 50W na zvučniku a da vučeš 20W iz zida  To što vučeš iz zida je krajnji maksimum a najčešće na zvučniku imaš puno manje, ovisno o klasi pojačala.
Najjače je kad mi se ekipa hvali da oni doma imaju 400W RMS i da sve ispod je bezveze, i onda okreneš to njihovo pojačalo u npr. AB klasi i piše iza "max power consumption 135W"  Dakle moš dobit 20-30 W po kanalu, ako i to.
Ja sam čak i u autu, znatiželje radi, preko OBD-a gledao koliko vučem struje iz akumulatora s npr. ugašenim radiom a koliko kad ga odvrnem (imam 9 zvučnika i aftermarket 8" woofer) i uopće to nije neka snaga u pitanju. Moj woofer je 100W RMS, 200W peak a osigurač na njemu 10A  a žice tanašne, znači 12V x 10A = 120W je krajnji maksimum koji nikad ne poteže (jer bi inače osigurač vrisnuo). Dakle RMS-a ima možda 80W u D klasi. HU ima možda 10-15W po kanalu, na njemu je 15A osigurač. Sve skupa ima tu možda 150W RMS-a, a buke koliko hoćeš. Pa se uvijek nasmijem kad neki proizvođači navode da imaju npr. 1200W RMS tvorničko ozvučenje jer zbrajaju snage na zvučnicima 
|
18.10.2024., 16:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mekerica kaže:
Naravno, to sve stoji, no zašto sam spomenuo vatmetar i zid? Upravo jer je to apsolutno krajnji maksimum koji možeš dobit na zvučnicima, najčešće i nedostižan maksimum. Ne možeš ti imati 50W na zvučniku a da vučeš 20W iz zida  To što vučeš iz zida je krajnji maksimum a najčešće na zvučniku imaš puno manje, ovisno o klasi pojačala.
Najjače je kad mi se ekipa hvali da oni doma imaju 400W RMS i da sve ispod je bezveze, i onda okreneš to njihovo pojačalo u npr. AB klasi i piše iza "max power consumption 135W"  Dakle moš dobit 20-30 W po kanalu, ako i to.
Ja sam čak i u autu, znatiželje radi, preko OBD-a gledao koliko vučem struje iz akumulatora s npr. ugašenim radiom a koliko kad ga odvrnem (imam 9 zvučnika i aftermarket 8" woofer) i uopće to nije neka snaga u pitanju. Moj woofer je 100W RMS, 200W peak a osigurač na njemu 10A  a žice tanašne, znači 12V x 10A = 120W je krajnji maksimum koji nikad ne poteže (jer bi inače osigurač vrisnuo). Dakle RMS-a ima možda 80W u D klasi. HU ima možda 10-15W po kanalu, na njemu je 15A osigurač. Sve skupa ima tu možda 150W RMS-a, a buke koliko hoćeš. Pa se uvijek nasmijem kad neki proizvođači navode da imaju npr. 1200W RMS tvorničko ozvučenje jer zbrajaju snage na zvučnicima 
|
 Mislim da si malo pomiješao neke pojmove, ali, nema veze.
Ukupni Power consumption je ukupna potrošnja iz električne mreže koju uređaj ostvaruje pod punim opterećenjem i maksimalne iskorištenosti.
To ne bi trebalo miješati sa izlaznom snagorm pogonskih dijelova (tranzistori snage ili izlazne lampe).
Imaj na umu da elektronika radi na istosmjernoj struji, a ne izmjeničnoj.
Dakle, unutar uređaja - struja dolazi prvo do trafača, pa se otuda, pretvorena u DC - šalje po uređaju dalje, od glavnih kondenzatora dalje preko svega i svačega do stupnja koji iz dovedene struje treba napraviti nekakvu "snagu".
To su ili izlazni tranzistori ili izlazne lampe, koji imaju zadatak napraviti tu snagu struje i prenijeti ju prema zvučnicima, koji opet čekaju tu istu snagu da bi bili pogonjeni i gibali svoje membrane.
Dakle, tu proizvedenu snagu koja će biti isporučena prema zvučnicima, stvaraju izlazni tranzistori (ili lampe u lampašima) koji se već dimenzionirani da rade u svojoj okolini, a prema zadanim vrijednostima koje se od njih očekuju.
Ali, to ne mora biti u nekoj čvrstoj korelaciji kako si ti zamišljaš da je.
Recimo, imaš neko lampaško pojačalo, 30-ak kg mase, sa 3 velika trafača, a radi na principu 300B lampi, koje u svom izlazu daju, recimo, 2x8 ili 2x10 Watta izlazne snage (što je u "Wattnim" okolnostima brojčano čak relativno malo), ali, kada bi mjerio trenutnu potrošnju tog uređaja (koliko vuče struje iz električne mreže) - vidio bi da je potrošnja ipak iznad 8 ili 10 Watta... i to znatno iznad.
Tako da, matematika i odnosi kojima se vodiš u nekom prikazu isporučene snage iz uređaja (a prema zvučnicima) i njegove max. potrošnje (koju uređaj ima da sam sebe pogoni) - nema baš puno veze.
Pogotovo ako znaš da uređaji koji su koncipirani da rade u A-Class načinu rada - rade "pod punim gasom" skroz i potrošnja im je daleko veća nego kod uređaja AB ili D klase.
Takav je ustroj.
Osobno, trenutno imam pojačalo koje je deklarirano izlazom 2x50 W u A-Class i 2x100 W u AB klasi.
Jednostavnim pritiskom na gumb A-Class, lako odaberem koji ću mod i način rada odabrati, pa bi bilo za očekivati, da, ako odaberem A-Class ustroj i način rada - imati i manju potrošnju, jer je pojačalo tada slabije "Wattno" izlazno, ali... NE!
Baš suprrotno. Ja mu time smanjim izlaznu snagu sa 100 W/ch u AB klasi na 50 W/ch u A-Class, ali se potrošnja struje iz električne mreže preko udvostruči (sa 150 W potrošnje u AB -> 350 W u A-Class načinu rada).
Ne treba naglašavati da uređaj tada radi na malo drugačijem principu i zvučno malo drugačije nego u AB klasi, ali, to je već onda neka druga tema.
Imao sam i pojačalo snage u D-klasa ustroju, 2x150 W (na 4 i 8 Ohma), a koje je trošilo malo struje, ali, samo radi ustroja i koncepcije rada.
Ono o zbrajanju peak, vršne snage pojedinih dijelova audio lanca - ah, stari marketinški trik da se prikaže kako je uređaj "jak", snažan
PS
Neka se admin ne ljuti, ovo je malo izašlo iz AV okvira; sorry!
|
|
|
18.10.2024., 16:39
|
|
Svakom loncu poklopac
|
Opet nisi shvatio moju poantu, ja sam samo htio reći da NIKAKO ne možeš na zvučniku imati snagu veću od one što ti pojačalo vuće struje. Ona je uvijek manja, nekad i višestruko manja (što se odnosi na sve ovo što si napisao). Ali nikad i nikako ne može biti veća. I to je moja jedina poanta i odnosila se na ove što misle da im treba 600 W RMS doma.
Puno ljudi vjeruje tim napisima i misli da u nekom trenutku npr. sluša 100W jer svoj sustav od deklariranih 200W sluša na pola glasnoće, a zapravo kad izmjeriš koliko vuče struje, shvatiš da slušaš možda 10W.
Nisam ja govorio da tu postoji neka linearna veza između potrošnje i snage, već samo da potrošnja ograničava tu snagu jer ona ne može biti veća od potrošnje nikako i ni u kojim uvjetima. Ako ti Hi-Fi vuće 30W iz zida, ti možeš imati 20, 15, 10, 5, 2 W na zvučniku, ovisno o klasi pojačala, broju kanala i slično, ali nikako ne možeš imati 50. I to je cijela moja poanta.
I samo to sam htio reći svima ovima koji misle da im treba više od 30-ak W, nek si izmjere kad slušaju normalno koliko im njihov AVR ili linija vuku "iz zida" pa će shvatit da im je 30-ak W i više nego dosta.
Malo ontopic, i ove snage na AVR-ovima su mi živa komedija. Evo imam tu pored sebe raskopani Denon AVR X1300W, on je 7-kanalni i deklariran kao 145 watts per channel. Pa bi jelte ljudi rekli da ima 7 x 145W. My ass! Iza mu fino piše 430W max power consumption (mada kad vidim veličinu trafoa, i za to sam skeptičan, pošto ima još par SMPS napajanja unutra za digitaliju, sam trafo za izlazna pojačala je možda 350 ili 400W). To pojačalo ni u snu ne može imati 7x145W.
Pa malo proučiš njegove iznutrice i skužiš trik: ima višestruke izvode iz transformatora, sa višim i nižim naponom. Kad ga baciš u 2CH mode, rade samo dva kanala i relej ga baci na viši napon. Tu možda može izvući 2 x 145W u idealnim uvjetima sa 10% THD. U praksi bi rekao prije 2 x 100W uvrh glave. No kad je u 7.1 modu, radi na nižem naponu i ima možda 40-ak W po kanalu. Bilo kako bilo, od onih 7x145W možeš u nekom trenu imati možda 200-250W max. Ako goniš 7 zvučnika s njime (npr. za kafić), to ti radi na 30-40W po zvučniku kad je odvrnut do kraja, u idealnim uvjetima. No kad doma slušaš npr. radio ili nešto na nekoj normalnoj glasnoći, vjerojatno imaš par W po kanalu. Niti ti treba više. Cijevno pojačalo od pravih 30W će jednako dobro gonit zvučnike kao taj Denon.
|
19.10.2024., 10:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mekerica kaže:
Opet nisi shvatio moju poantu, ja sam samo htio reći da NIKAKO ne možeš na zvučniku imati snagu veću od one što ti pojačalo vuće struje. Ona je uvijek manja, nekad i višestruko manja (što se odnosi na sve ovo što si napisao). Ali nikad i nikako ne može biti veća. I to je moja jedina poanta i odnosila se na ove što misle da im treba 600 W RMS doma.
|
 Ma shvatio sam ja tebe potpuno, nemaš brige.
Ono sve za AVRove znam iz primjera drugih; osobno nikada nisam imao AVR, ali imam par frendova koji to furaju, pa mi je dosta poznato.
|
|
|
19.10.2024., 10:56
|
|
Svakom loncu poklopac
|
Nisam ni ja, ovoga sam kupio neispravnog da se igram malo. No još dok sam u pelenama bio sam znao da nešto tu ne štima, ne može u takvoj relativno maloj kutiji biti 7x145W da se na trepavice postaviš. No ono što me iznenadilo je da svih 7 kanala ima isto pojačalo, uvijek sam mislio da ima samo za prednje zvučnike "jako" pojačalo a ostalo da su neki prcoljci za male satelite. No taj trik sa naponom napajanja mi je bio interesantan. A proučio sam ga svoga, do zadnjeg otpornika, već napamet znam sheme  jer mu je riknula glavna ploča sa svom digitalijom pa sad proučavam kako iskoristit sve ostalo za neki DIY.
Ali inače za muziku i meni samo stereo igra i da uzimam nešto novo, uzeo bi isključivo stereo amp i par zvučnika.
|
04.02.2025., 09:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2008.
|
|
|
|
04.02.2025., 13:19
|
|
Hilarity ensues.
Registracija: Nov 2010.
|
Quote:
konjokradica kaže:
|
Ima li kakvih informacija u ovom ispraznom ispljuvku marketinskih majmuna ili je sve sadrzano u recenici - Design by committee?
Quote:
osnovan od strane iskusnih industrijskih kompanija vodećih europskih i američkih zabavnih, medijskih i investicijskih sektora, uključujući priznate stručnjake iz industrije iz Disneya, Rokua, Rakuten TV-a i KKR-a
|
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:26.
|
|
|
|