Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Film

Film Art, cult and all that trash

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.09.2024., 14:59   #7661
https://www.vecernji.hr/kultura/pogl...e-juke-1799943

Još jedan članak, ovog puta pozitivna kritika u Večernjem listu, iz pera Milene Zajović.

Quote:
Na koncu, "Lijepa večer, lijep dan" najmanje je film o gej partizanima, a više univerzalna priča o sistemu koji jede vlastitu djecu, bezvremenskoj korupciji i razočaranju prvoboraca koja je isto tako mogla biti smještena u sadašnjost. Početne nespretnosti nadjačava vrlo dobar ukupni dojam zbog kojega mi je žao da je ovaj film trenutno "skriven" u memljivom kinu Forum. Na kraju krajeva, novi film sestara Juka nema samo snažan kinopotencijal, nego i kapacitet da otvori brojne društveno važne teme, a možda i potakne pokoji novi skandal.
Old 13.09.2024., 15:12   #7662
Quote:
Bask kaže: Pogledaj post
https://www.vecernji.hr/kultura/pogl...e-juke-1799943

Još jedan članak, ovog puta pozitivna kritika u Večernjem listu, iz pera Milene Zajović.
https://www.jergovic.com/junak-naseg...ne-mogu-nista/

Uoči deset razlika.

(Ha, ovo je trick question! Nema nijedne!)
Old 13.09.2024., 16:10   #7663
Quote:
Mr Smoogj kaže: Pogledaj post
https://www.jergovic.com/junak-naseg...ne-mogu-nista/

Uoči deset razlika.

(Ha, ovo je trick question! Nema nijedne!)
Nisam shvatio što si htio reći?

Quote:
I eto me onda, kao gledatelja, u dvorani Istarskog narodnog kazališta, ali ipak na kraju reda, da mogu, bude li potrebe, pobjeći van. Ne vjerujem nikome, a najmanje filmskim kritičarima, koji su po nevolji svoga posla često vezani za HAVC, kada hvale hrvatske filmove. Oni su često s tom institucijom otprilike u istom onom odnosu u kakvom su autori pivskih reklama s industrijom piva. I jedni, i drugi dužni su ignorirati kvalitetu proizvoda kojim se bave, jedni piva koje reklamiraju, drugi filmova o kojima pišu. (Naravno da u svemu tome i ideologija igra nekakvu ulogu, ali kakvu?)
https://www.jergovic.com/junak-naseg...staskoj-odori/
Old 13.09.2024., 16:19   #7664
Juke drmaju opet svojim suludo kriminalnim marketingom, Dado u sanatoriju, lezbe ushićeno pišu o queer sexu u (lošem) hrv. filmu - zar se uopće išta promijenilo u zadnjih 20 godina?
Sveti Germain is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2024., 11:08   #7665
Netko mi je ovdje jednom uspio nabaviti jedan domaći film koji nije bio u kino distribuciji pa da probam ponovo - zna li netko gdje bih online (ili možda na nekom zagrebačkom festivalu) mogao pogledati dokumentarac Motel Filipa Mojzeša od prošle godine o Motelu Plitvice?

http://www.kadromat.hr/projects/motel/

EDIT: Evo, bit ću pohlepan, tražim još i ovogodišnju Književnu groupie od Nikice Marovića

http://factum.com.hr/hr/filmovi_i_au...izevna_groupie
Laki001 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2024., 22:22   #7666
Otvarajte temu o zadnjem Grlićevom filmu, Svemu dođe kraj - taman je počeo igrati u kinima.
Merkat0890 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.09.2024., 14:09   #7667
Quote:
Merkat0890 kaže: Pogledaj post
Otvarajte temu o zadnjem Grlićevom filmu, Svemu dođe kraj - taman je počeo igrati u kinima.
pa ti si s ovim otvorio i zatvorio temu
logoff is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.09.2024., 14:09   #7668
Otvori je ti.
The Great Duck is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.09.2024., 16:15   #7669
Quote:
Merkat0890 kaže: Pogledaj post
Nema potrebe, niš se pametno nema ni za vidjeti ni za komentirati. Rajkec ishlapio.
Old 07.10.2024., 23:00   #7670
Quote:
Tako se zapravo na neki način ponovio slučaj Jasmile Žbanić, koja je svoj jedini loš film snimila upravo u okrilju hrvatske kinematografije. Riječ je o Otoku ljubavi, melankoličnoj humorističkoj ljubavnoj drami, točnije ljubavnom trokutu smještenom na jedan hrvatski otok.

Zvuči poznato, zar ne? Kao da je Danis Tanović samo nastavio gdje je Jasmila Žbanić stala pa i sam jedan od svojih slabijih filmova snimio baš u našem mediteranskom ugođaju.
https://www.index.hr/magazin/clanak/.../2604794.aspx?

Bosanci ne razumiju mediteranski mentalitet, ili je ipak nešto drugo u pitanju?
Old 07.10.2024., 23:05   #7671
Quote:
Bask kaže: Pogledaj post
https://www.index.hr/magazin/clanak/.../2604794.aspx?

Bosanci ne razumiju mediteranski mentalitet, ili je ipak nešto drugo u pitanju?
Realno, i Žbanićka i Tanović su redatelji zakurac.
Old 08.10.2024., 09:14   #7672
Kako je opisan u ovom članku film djeluje užasno loše

Stereotip na stereotip, svega pomalo, a ničega puno

Jel to bio cilj možda? Bacit hrvatsku kinematografiju u smeće, dotući je do kraja?
VK Girl is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.10.2024., 09:23   #7673
Quote:
VK Girl kaže: Pogledaj post
Kako je opisan u ovom članku film djeluje užasno loše

Stereotip na stereotip, svega pomalo, a ničega puno

Jel to bio cilj možda? Bacit hrvatsku kinematografiju u smeće, dotući je do kraja?
Ali Bosna taj film šalje kao svog kandidata za Oscara.
Old 08.10.2024., 14:59   #7674
Pa kad nam je to valjda jedini film iz 2024., ne znam ni za jedan drugi.

Prošle je godine izašla Ekskurzija gđe Une Gunjak koja je bila BiH kandidat za Oscara. Radi se o veoma solidnom filmu, mislim da se može pogledati na Maxu (kao i neki inferiorniji hrvatski naslovi ).
LouReeth is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.11.2024., 21:30   #7675
Hrvatski filmovi/kinematografija

Vidim da postoje teme Srpski filmovi, Francuski filmovi... (vjerojatno još i teme s nekim drugim kinematografijama), ali nisam našla temu Hrvatski filmovi. (Ako postoji, molim gasite ovo moje, please.)

Otvaram ne ulazeći u umjetničku kvalitetu, nego samo (tehničko?) pitanje koje me svaki put izbezumljuje: zašto nema nijednog hrvatskog filma u kojem za potpuno razumijevanje nisu potrebni titlovi? Je li uzrok neartikulirani govor glumaca, ili očajna zvučna obrada, ili...?

Profesionalci, a skužila sam da vas ima na temi, molim vaš odgovor!
Danas nema Drugoga kao izrabljivača koji nas tjera na rad i iskorištava. Danas sami sebe samovoljno izrabljujemo i pritom vjerujemo da se ostvarujemo. Danas se ostvarujemo na smrt. Optimiziramo se na smrt. U tom kontekstu nikakav otpor ni pobuna, nikakva revolucija nisu mogući.
Byung-Chul Han - filozof, kulturni teoretičar
Špranja is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.11.2024., 21:45   #7676
Quote:
Špranja kaže: Pogledaj post
Otvaram ne ulazeći u umjetničku kvalitetu, nego samo (tehničko?) pitanje koje me svaki put izbezumljuje: zašto nema nijednog hrvatskog filma u kojem za potpuno razumijevanje nisu potrebni titlovi?
Ima hrvatskih filmova za čije potpuno razumijevanje nisu potrebni titlovi.

Kod onih kod koji se ne razumiju razlozi su raznorazni. Zadnje sam pogledao “Smrt djevojčice sa žigicama” i tamo je razlog katastrofalno loš miks zvuka.
Old 29.11.2024., 00:43   #7677
Pročitao sam o tome kako se redateljica Ivona Juka prilagodila i za novac postala politički podobna. Pa je tako, umjesto o gej "braniteljima" snimila film o gej partizanima. Ne sviđa mi se to ali srećom vremena su se promjenila. Nagađam da je znala da od HAVC-a neće dobit novac za film o gej partizanima i da je to sve njena igra od starta.

Mislim da je time neizbježno filmu dodala političku notu. Stvaralački, ne može se tek tako promjenit vrijeme u kojem se događa radnja filma a to vrijeme je za gej tematiku iznimno važno. Za kontekst, danas je među mladima na TikTok-u popularan sound History Hates Lovers a taj trend je povoljan za gej populaciju, queer populaciju općenito. Kome se ne da klikati na link, pjesma govori o brisanju istospolne ljubavi iz povijesnog narativa. Pa su tako povijesne ličnosti imale najbolje prijatelje i uske suradnike ali nitko ne kaže da su imali ljubavnike. To nikako nije dobro za nekog tko je u svom razvoju i pomisli da je jedini na svijetu koji romantizira svog najboljeg prijatelja ili prijateljicu. Može biti štetno jer se može samoizolirati.

Danas živimo u kmetstvu koje je započeto 90-ih što je sumorno i pogoduje razvoju mržnje i zavisti. 1957. godine kad se odvija prilagođena verzija stvari su bile puno drugačije, bolje, naravno, vladao je optimizam i društveni ugođaj je bio povoljniji za sve. Polimac nije jedini primjetio netočne povijesne činjenice o ekonomskoj situaciji a ozbiljan filmaš može raditi takve stvari jedino u službi priče, u službi filma. Ne u službi politike.
Old 29.11.2024., 09:40   #7678
Quote:
stipko kaže: Pogledaj post
Nagađam da je znala da od HAVC-a neće dobit novac za film o gej partizanima i da je to sve njena igra od starta.
Nagađanje ti je potpuno krivo.
Old 29.11.2024., 11:03   #7679
Quote:
Mr Smoogj kaže: Pogledaj post
Nagađanje ti je potpuno krivo.
Ispričavam se, pogrešno sam napisao, želio sam napisati o gej braniteljima: Nagađam da je znala da od HAVC-a neće dobit novac za film o gej braniteljima i da je to sve njena igra od starta.

Eto, ispravljeno.
Old 29.11.2024., 11:12   #7680
Quote:
stipko kaže: Pogledaj post
Ispričavam se, pogrešno sam napisao, želio sam napisati o gej braniteljima: Nagađam da je znala da od HAVC-a neće dobit novac za film o gej braniteljima i da je to sve njena igra od starta.

Eto, ispravljeno.
Znači, tvoja je teorija da je znala da od HAVC-a neće dobiti novac za film o gej braniteljima, pa je zato aplicirala sa scenarijem o gej braniteljima. I onda, kad je od HAVC-a dobila novac za scenarij o gej braniteljima, za što je mislila da neće dobiti, e onda je promijenila scenarij u priču o gej partizanima.

Ima smisla.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:57.