Prekršajno i kazneno pravo Prometni prekršaji, istrage, pretrage i pregledi, zatvor, novčane kazne i dr. |
|
|
05.12.2024., 13:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2023.
|
samo nas je dvoje ukućana, da su predali ikome u ruke onda bi sigurno trebali potpisati da smo primili. sad da li pošta ima kakve potvrde da su to ubacili u sandučić, na temelju čega oni sada tvrde da je uredno dostavljeno, jer ima slučajeva da se ne dostavi kako treba ako neki poštar kao zaboravi, pogotovo ako je bio strani radnik
|
|
|
05.12.2024., 14:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2013.
|
Može li pauk služba dignuti vozilo kojem motor radi?
|
05.12.2024., 17:05
|
|
Sláva Ukrajině
Registracija: Feb 2010.
|
Quote:
spalatinino1988 kaže:
Može li pauk služba dignuti vozilo kojem motor radi?
|
naravno, a sto bi ono ostavis upaljen auto i blokiras ne znam koga, odeš negdje i misliš da ga neće dignuti. vidio vise puta na radnickoj posebno
|
|
|
16.12.2024., 15:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2018.
|
Prolazak kroz crveno jer nisam htio kočit ko lud da izazovem sudar, a kamera me snimila, može li se žalit ?
Žuto je bilo kad sam bio 2 metra od semafora a crveno taman kad sam prolazio.
|
|
|
17.12.2024., 11:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2023.
|
Zabrana upravljanja
Dal' je itko možda dokučio kad zabrana upravljanja vozilom starta. Ugl 26.11 zaprimio obavezni prek.nalog, platio sljedeći dan, nakon 8 dana od primitka nastupa pravomoćnost, e sad pitanje je te izvrsnosti....u pravilu taj nalog je izvršan od trenutka kada sam ga platio, odnosno odustao od prava na žalbu. Sve mi se čini da oni to tako ne gledaju.
|
|
|
17.12.2024., 12:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2015.
|
Quote:
Ciril12 kaže:
Dal' je itko možda dokučio kad zabrana upravljanja vozilom starta. Ugl 26.11 zaprimio obavezni prek.nalog, platio sljedeći dan, nakon 8 dana od primitka nastupa pravomoćnost, e sad pitanje je te izvrsnosti....u pravilu taj nalog je izvršan od trenutka kada sam ga platio, odnosno odustao od prava na žalbu. Sve mi se čini da oni to tako ne gledaju.
|
mislim da ćeš dobiti doma rješenje s kojim datumom kreće zabrana
al možeš uvijek bacii oko na stranicu pa upisati podatke s vozačke dozvole
https://mup.gov.hr/ostalo-48/kutak-za-vozace/283633
|
|
|
17.12.2024., 12:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2023.
|
Quote:
svrljozgd kaže:
|
Mislim da više ne šalju to rješenje, možda sam u krivu ugl.jako loše riješeno ali ništa čudno
|
|
|
17.12.2024., 12:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2015.
|
jedno vrijeme nisu slali pa su opet počeli a sad ne znam kako je
|
|
|
18.12.2024., 06:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Ne šalju jer po zakonu nisu obavezni.
|
03.01.2025., 13:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2020.
|
Dolaze nove tehnologije, i zanima me ovo:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagr...ref=jl_home_g1
Vozila za automatsko prepoznavanje registarskih oznaka opremljena su sa šest kamera. U slučaju da ne postoji plaćena karta, vozilu se piše dnevna parkirališna karta, odnosno kazna za parkiranje.
...provjeru mogu raditi dok se kreću brzinom do 40 kilometara na sat.
-----------------------------
1. Netko se je mogao voziti preko tog mjesta, odnosno maknuti se nekom dostavnom vozilu.
2. Ja sam mogao stati, pogledati tablu i nastaviti dalje jer sam vidio da se naplacuje.
3. Mogao sam stati, izaci iz vozila i ici kupiti kartu. Za to vrijeme sam mogao naci drugo parkirno mjesto koje se ne naplacuje.
Parkiranje je prekid kretanja vozila duže od 3 minute a oni misle brzinom do 40 km/h skenirati parkiralište?
|
03.01.2025., 16:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Možda dvaput prođu? Pa ako ni u drugom prolazu nema plaćene karte, izdaju dnevnu?
|
|
|
03.01.2025., 17:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Coco_Nut kaže:
Možda dvaput prođu? Pa ako ni u drugom prolazu nema plaćene karte, izdaju dnevnu?
|
Onda bi to bilo navedeno u textu, onda bi trebali napisati da je vozilo zateceno na tom i tom mjestu u toliko i toliko sati, i po zakonu od 3 minute. Onda OK.
Samo su oni vec na probnoj vožnji napravili puno prekršaja tako da ne znam baš ko im može dati dozvolu da to rade.
Ono, mi budemo poslali kaznu a ti se žali pa ceš dobiti novce nazad.
|
04.01.2025., 09:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
Kok Pit kaže:
Onda bi to bilo navedeno u textu, onda bi trebali napisati da je vozilo zateceno na tom i tom mjestu u toliko i toliko sati, i po zakonu od 3 minute. Onda OK.
|
Nema veze sa zakonom već s Općim uvjetima. 5 minuta, valjda dvaput prolazi.
|
|
|
08.01.2025., 20:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2018.
|
Cini mi se da sam procitala negdje da se snimati smije sto metara nakon znaka o dopustenoj brzini. Molila bih da mi se to potvrdi ili napise koliko tocno nakon znaka se smije snimati brzina?
|
|
|
08.01.2025., 21:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Policijski službenici rade po pravilima: Gdje se (ne) smije nadzirati brzina vozila?
Quote:
Prekršaji vezani uz brzinu kretanja vozila neće se utvrđivati u zoni od 100 metara od postavljenog prometnog znaka za obilježavanja naseljenih mjesta ili od prometnog znaka izričitih naredbi ograničenja brzine
|
https://revijahak.hr/2022/11/05/poli...brzina-vozila/
|
08.01.2025., 22:06
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
the.elles.d kaže:
|
Nije prekršaj ali zabrana vrijedi od znaka, u slucaju neprekršaja odnosno sudara bit ces kriv.
Za alkohol je isto, vožnja do 0.5 nije prekršaj, u slucaju nesrece je kažnjivo. U kaznenom zakonu nema 0.5 promila. Ne znam sad za kazneni zakon nakon znaka dozvoljene brzine.
|
09.01.2025., 07:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Ili 30 metara od znaka tamo gdje je škola ili druge ustanove gdje se okuplja veći broj djece.
|
14.01.2025., 02:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2005.
|
Elem, prekoračenje brzine u naselju, brzina 86 (nakon umanjenja), snimljena kamerom prije 2 godine. Međutim, to 'naselje' je selo u kojem na 900 metara prije mjesta prekršaja nema ni jedne kuće ni sa jedne strane (ima točno jedna s jedne strane, kako je vidljivo na google maps).
Prema Zakonu o sigurnosti na cestama da bi nešto bilo naselje moraju bit ispunjena dva uvjeta, da sliči na naselje tako da ima niz kuća bar s jedne strane, i da je označeno pločama s naseljenim mjestom. Veznik između uvjeta je "i", tako da moraju biti ispunjena oba. Ode bar jedan nije ispunjen, pa po logici stvari to nije naselje po tom zakonu.
Ne lezi vraže, nađem ja članak od HAK-a da po nekoj odluci vrhovnog suda je naselje u smislu tog zakona ono što udovoljava samo drugom uvjetu, tj. sve šta je označeno pločama naselja. To je odluka iz 2020, koliko sam ja dužna to znati ako nisam pravne ni prometne struke, a sam HAK kojemu je posao to pratiti je to napisao kasnije od mog prekršaja? U samom prekršajnom nalogu se ta odluka uopće ne spominje, nego samo zakon o sigurnosti prometa na cestama.
Nadalje, ako postoji asfaltirani put deklariran kao ulica po kojem se od znaka prestanka zadnjeg naselja do mjesta prekršaja može prići, a na kojem nema ni znaka ograničenja brzine, ni znaka ulaska u drugo naseljeno mjesta, a koji put se priključuje na glavnu cestu iza znaka za ulaz u predmetno naselje na glavnoj cesti, ali 900 metara prije mjesta snimke, na koji način oni mogu dokazati i na temelju čega tvrde da sam ja mjestu snimanja prišla putem na kojem postoje znakovi, a ne onim na kojem ne postoje? U prekršajnom nalogu piše samo da sam u toj točki vozila tom brzinom, ne piše kojim putem sam ja tu došla i kako oni znaju da to nije ovaj put na kojem nema znakova? Ako sam ja prišla tim putem na kojem niti ima vanjskih vidljivih obilježja naselja u obliku kuća, niti ima ploča s oznakom početka naseljenog mjesta, niti ima znaka za ograničenje brzine iako put ide preko nekoliko raskršća, je li moje neznanje da je to naselje opravdano?
Na samom mjestu di je kamera nema znaka o kontroli mjerenja brzine, iako je isti obavezan po zakonu iz 2019. kako čitam na netu. Je li to neki faktor u cijeloj priči u prilog mojoj nevinosti?
|
|
|
14.01.2025., 06:58
|
|
Registrirani korisnik
|
"Da sliči na naselje"?Odakle si to iskopala?
Mora bit po zakonu iz 2019? Neki novi zakon?
|
14.01.2025., 08:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2005.
|
Quote:
sivkić kaže:
"Da sliči na naselje"?Odakle si to iskopala?
|
U Zakonu o sigurnosti o prometu na cestama koji je naveden u Obaveznom prekršajnom nalogu.  Tamo u članku 2, stavak 24, piše:
»naselje« je prostor na kojem se redovi ili skupine zgrada nalaze s jedne ili s obiju strana ceste, dajući mu izgled ulice i čije su granice označene prometnim znakovima za obilježavanje naseljenih mjesta,
Inače u nalogu piše da je učinjen prekršaj članka 53, stavak 1, tog zakona koji kaže:
(1) Na cesti u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km na sat, odnosno brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom za cijelo naselje ili njegov dio.
Pa valjda je onda za definiciju naselja relevantna definicija iz tog istog Zakona?
Quote:
sivkić kaže:
Mora bit po zakonu iz 2019? Neki novi zakon?
|
Tako pišu na e-međimurju, a oni kažu da su takav odgovor dobili iz policije.
Odgovor smo potražili u PU međimurskoj, a ubrzo su nam i odgovorili.
– Kućišta za smještaj radarskog uređaja Gatso RT4, koja su postavljena do srpnja 2019. godine na području Policijske uprave međimurske, nisu bila označena prometnim znakovima obavijesti C122, iz razloga što u tadašnjem važećem Pravilniku o prometnim znakovima, opremi i signalizaciji na cestama (NN 33/05), nije bio propisan prometni znak obavijesti koji označava cestu, odnosno dio ceste na kojem se obavlja kontrola brzine vozila (C122).
Novim Pravilnikom o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama (NN 92/19) propisan je spomenuti prometni znak obavijesti C122, pa su sukladno tome sva novo postavljena kućišta za smještaj radarskog uređaja označena tim prometnim znakom.
https://emedjimurje.net.hr/vijesti/d...nadzor-brzine/
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:39.
|
|
|
|