|
|
23.09.2015., 22:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2014.
|
Ma da, znam, to sam i mislila pod 100%, naravno da oni imaju svoju granicu.
Tnx nosorog!
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
23.09.2015., 22:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
nosorog kaže:
ja sam pisala ovdje vec, i stavila sam u uvodni post (link ne radi, nemam pojma zasto)
ali sam 100% sigurna da se u medjuvremenu nije nista mijenjalo, jer je frendica koristila za operaciju djeteta proslu jesen.
pravo na 100% place za vrijeme bolovanja roditelj nema nikad, osim ako mu placa nije do 4250kn mjesecno.
za vrijeme dok je diejte smjesteno u bolnici jedan roditelj ima pravo na koristenje bolovanja na ime djeteta, ako koristi smjestaj uz dijete ili ako dolazi u vrijeme dnevnog boravka i provede dan uz dijete (od 9-21 najcesce).
treba potvrda lijecnika sa odjela da roditelj boravi uz dijete.
ovo vrijedi za djecu mladju od 5 godina, a za djecu stariju od 5 ako su djeca sa posebnim potrebama i hospitalizacija van mjesta stanovanja.
|
Moja je tada bila ispod 5 god, bili smo u Klaićevoj 10 dana. Zvala sam Dr i rekli su mi da nemam pravo na bolovanje  ožujak 2013.
|
|
|
25.09.2015., 09:23
|
|
♥LMS♥
Registracija: Oct 2007.
|
Quote:
listopad14 kaže:
Moja je tada bila ispod 5 god, bili smo u Klaićevoj 10 dana. Zvala sam Dr i rekli su mi da nemam pravo na bolovanje  ožujak 2013.
|
Ovo se i meni desilo u ožujku 2014. 
Ležala sam sa djetetom ( 3 g. ) u bolnici, bila uredno zaprimljena na prijemnom, platila svoj boravak u bolnici i doktorica mi nije dala bolovanje,a čak su joj iz bolnice poslali i neku potvrdu.
Jednostavno me otpilila.
Zapravo bi voljela znati gdje piše to, tj. u kojem Pravilniku ili Zakonu da joj to mogu pokazati da vidi da je progriješila jer mi je i ljetos digla tlak kad sam došla po bolovanje za dijete koje je imalo vodene kozice pitavši me zar baš moram ići na bolovanje i zar mi ne bi mama mogla pričuvati ju.
Prestrašno koja bičulja od doktorice. 
|
|
|
26.09.2015., 10:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
eto ja baš iz bolnice
ja sam imala pravo biti sa svojim jer je dijete s posebnim potrebama
ali mama u sobi se raspitivala
pa ju je zbunilo kad ju je sestra na odjelu pitala "kakvi ste sa svojom doktoricom?"
ne sa pedijatrom, nego sa majčinom doktoricom opće prakse
znači da bi mogla dobiti bolovanje jedino za sebe, tj. da joj njezina doktorica napiše da ima, ne znam, gripu
ali za dijete nije imala pravo na bolovanje
mislim da je mali cca 4 godine star
mene zanima drugo, plaćali ste boravak u apartmanima ili u sobi? jer ja nisam platila ništa. apartman košta dosta
|
|
|
26.09.2015., 10:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
sad mi je palo na pamet, pisalo je u čekaonici pod kojim uvjetima majka ima pravo biti uz dijete
mislim da ako je dijete mlađe od godinu dana i ako pedijatar procijeni da je dijete s posebnim potrebama, pa treba kao pratnju odraslog. mjesto stanovanja i hospitalizacije se nigdje nije spominjalo kao bilo koji razlog.
inače jedna druga mama je dobila pravo biti uz dijete jer je dojila, mislim da je mali bio cca 2 godine star. pedijatrica joj je napisala na uputnici i nju kao pratnju
pa možda i tako može
pod "pravo biti uz dijete" mislim na 24 sata biti kraj djeteta i dobiti krevet za spavanje. inače one mame koje nisu mogle / htjele (bilo je i takvih) biti i preko noći s djecom, dolazile su ujutro oko 6-7, a navečer odlazile u 21-22, kad je dijete zaspalo. ali nitko ih nije tjerao, niti im išta rekao i da su dolazile ranije ili odlazile kasnije.
bar ja imam takvo iskustvo sa rebra (dječja kirurgija)
malo im je problem strpati i djecu i mame jer nekad imaju strašnu gužvu, ali sve sestre poslože po sobama
ako nekog bude zanimalo poslikam točno sljedeći put kad budemo išli pa točno prepišem ovdje pa da znate. nije me baš pretjerano zanimalo jer sam ja mogla pa sam čitala s pola oka
Zadnje uređivanje vlovrec : 26.09.2015. at 10:42.
Reason: .
|
|
|
26.09.2015., 19:05
|
|
Vegetiram
Registracija: Aug 2005.
|
@volovrec, pobrkala si neke stvari.
ovo je pravo na smjestaj uz dijete
(i nema veze sa bolovanjima, niti ovom temom, vise sa smjestajnim kapacitetima bolnice...majke koje koriste porodiljni dopust ili njegu za dijete sa PP nemaju pravo an bolovanje za to diejte)
zene, ovo je zakon o zdravstvenom osiguranju, u kojem doduse ne pise da roditelj ima pravo na bolovanje dok je dijete u bolnici, ali isto tako niti ne pise da to pravo nema.
pa je, po meni (nek se neki pravnik uvati u kostac sa time), zapravo to prepusteno tumacenju lijecnika opce prakse i pedijatara, kao i komisije iz HZZoa koja im dolazi
evoga, clanak 39 kaze tko ima pravo na bolovanje preko zavoda.
4. određen za pratitelja osigurane osobe upućene na liječenje ili liječnički pregled ugovornom subjektu Zavoda izvan mjesta prebivališta, odnosno boravišta osigurane osobe koja se upućuje,
5. određen da njeguje oboljelog člana uže obitelji (dijete i supružnika) uz uvjete propisane ovim Zakonom,
(ne pise GDJE njeguje clana obitelji niti kako)
ko psiholog mogu ovo protumaciti da je njega oboljelog clana obitelji, izmedjuostalog i pruzanje psiholoske podrske, odnosno bivanje uz njega/nju olaksava, a nerjetko i ubrzava oporavak (a da ne spominjem da roditelji cine i masu poslova koje bi trebale raditi medicinske sestre).
boravak roditelaj uz dijete je briga za mentalno zdravlje djeteta.
meni je zalosno da neki pedijatar ovo ne moze vidjeti, a jos mi je gore da savjetuje da njegov kolega, dr opce prakse, krsi zakon, pisuci bolovanje na nepostojecu dijagnozu
|
|
|
27.02.2016., 00:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2007.
|
Zna li tko moze li jedan roditelj biti na bolovanju zbog djeteta dok je drugi roditelj na godisnjem?
|
|
|
27.02.2016., 09:06
|
|
...pahuljice padajte...
Registracija: Sep 2003.
|
ja tu vidim problem jedino ako je ista firma ili ako se nekako sazna unutar firme pa sefove to naljuti. Hzzo to ne bi smjelo dirati, nit oni imaju uvida u to kad je tko na godisnjem (pogotovo ako je privatna firma)
|
|
|
27.02.2016., 10:34
|
|
Vegetiram
Registracija: Aug 2005.
|
Quote:
micek-jerry kaže:
Zna li tko moze li jedan roditelj biti na bolovanju zbog djeteta dok je drugi roditelj na godisnjem?
|
moze, al zasto?
ja znam koji dan GO ili slobodnog dana iskoristit kad je bolesna, jer mi bolovanje ful pojede placu.
iako mi je najdraze da smo svi na GO zajedno, pa mi je zao ispucat Go dok je ona bolesna (ddouse, onda i ima smisla da je drugi na "bolovanju", ak mozda en moze GO dobiti)
|
|
|
02.03.2016., 11:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2009.
|
Može pomoć, ako netko zna. Šta u slučaju ako je otac otišao od kuće i ostavio majku sa djetetom? On je zaposlen "na papiru", jer firma je otišla u stečaj prije nekoliko mjeseci, ne odlazi na posao. Firma mu nije dala otkaz, a nije ni on sam dao otkaz dok ne nađe drugi posao jer ovako gubi pravo na naknadu s biroa ako sam da otkaz. Znači to je friško, ne zna se hoće li uspjeti spasiti brak ili ne. Majka je zaposlena. I sad, ako se dogodi da se dijete koje ide u vrtić, razboli i majka treba ostati doma, šta sad? Jel taj otac zaposlen ili nije? Ako nije, a nema ga fizički da se brine za dijete, jel može majka reći da ju je muž napustio ili šta? Dijete ne može nikome drugome ostaviti.
Hvala!
|
|
|
02.03.2016., 12:09
|
|
Valar Morghulis
Registracija: Jun 2008.
|
a kako bi hzzo znao da on n edolazi na posao?
|
02.03.2016., 12:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Ne znam. Ali eto, nikad se ne zna, kad u našoj državi uvijek nađu neke male prijestupnike kako bi ih kažnjavali. Ipak se kod doktora pod kaznenom odgovornošću potpisuje da je i drugi roditelj zaposlen, zato pitam.
|
|
|
02.03.2016., 12:17
|
|
Valar Morghulis
|
pa on i je zaposlen
|
02.03.2016., 12:18
|
|
Registrirani korisnik
|
Formalno, da.
|
|
|
02.03.2016., 12:33
|
|
Valar Morghulis
|
pa no 
|
02.03.2016., 12:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Eto, ipak se nadam da neće doći do situacije da se dijete razboli, odnosno nadam da će obitelj ipak ostati na okupu.
|
|
|
12.04.2016., 08:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
inesskica kaže:
Adenoviroza,na kraju sam je i ja pobrala,kurila sam 2 dana 40,što nisam od kad znam za sebe.
Nego zanima me, kada uzimate bolovanje za dijete,dobijete papir od pedijatra i sa tim idete svojoj doktorici,e dali vas ona pita za muža,jel radi?,di radi? i šta radi?
Ja sam za svojega morala potpisati izjavu da radi tu i tu jer ona ne može davati bolovanje ako je drugi roditelj nezaposlen?!
Mislim kako ona uopće i može provjeriti da li on radi? 
|
Ovo sam i ja za zadnje bolovanje za malu morala potpisati. POjma nemam ide li to za svako bolovanje, ali mislim da je to nekaj novog. Ja potpisala, ionako nisam ništa lagala. Oboje radimo, samo kaj imamo baka servis pa malu obično bake pričuvaju ako je bolesna. Nisam morala potpisati da nemamo bake za čuvanje  .
Može li provjeriti doktor jel muž radi? MIslim da ne, ali tom izjavom je on (doktor) pokriven kaj ti je otvorio bolovanje (u slučaju kakve kontrole kod njega). Svi štite sebe. Ja sam mislila da se samo moj doktor tome domislio, sad vidim da ima toga i kod drugih doktora.
Edit: Nisam, koliko se sjećam, morala navoditi gdej muž radi, samo da je zaposlen.
|
|
|
12.04.2016., 08:58
|
|
Valar Morghulis
|
ne moze doktor ali moze hzzo
|
12.04.2016., 10:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2013.
|
Tako je. Za svako bolovanje se potpisuje ta izjava jer ajmo logički gledano pa ne možeš dobiti bolovanje za dijete ako je drugi roditelj slobodan ga čuvati šta ne??
U suprotnom bi onda što i otac i majka otvorili paralelno bolovanje kad je dijete bolesno.
Naravno idu provjere od strane hzzo-a jer mjesečno kod onih liječnika koji imaju poprilično puno doznaka izdanih ide provjera jer postoji određeni broj dana ili sati ili tako nešto iznad kojeg se ide u provjere. Tako mi je zadnji put moja doktorica objasnila
|
|
|
12.04.2016., 10:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2011.
|
Znam da nije tema ali da se nadoveĹľem- moj muĹľ radi u inozemstvu- kako cu to dokazati HZZO-u ako me budu pitali a ako cu morati koristiti bolovanje za dijete?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:29.
|
|
|
|