Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.11.2022., 18:11   #61
Na nakim starim autima uopće se felga nije oslanjala na provrt srca felge nego isključivo na brezone, konkretno pogledaj si glavčine na Peugeot 505, 504, 604 s time da jedino 604 ima špice za centriranje felge kao Fiat, ali ne i na alu felgama, u njima se ni u što špice ne upiru.

Ovo su ti već napisali da je felga na tome mjestu propala od galvanske korozije gdje su u kontaktu dva različita materija i onda se uspostavlja elektrokemijska reakcija kada dođe voda i vlaga i spoj se ponaša se poput baterije i elektropozitivinji materijal jetka drugi ili obrnuto, sada se više ne sjećam. Isto ti je kada ušarafiš inoks šaraf u običan čelik, inoksu nije ništa, a običnom čeliku oko inoks šarafa bude sve izjetkano kao da je netko kiselinom poljevao, to najbolje nautičari znaju koje metale smiju kombinirati u dodiru sa morskom vodom.

Rješenje ti je da se izbrusi do zdravog aluminija i navari na novo defektni aluminij i na novo potokari felga i biti će kao nova.
Sad će me neko napasti kao to se nesmije, kao to se ne radi...

To navarivanje i uređivanje i pjeskarenje felgi radi Jelenić u ulici Andrašeca iza Ciboninog tornja.
PREDSJEDNIK is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 18:14   #62
I koliko to košta?
Old 17.11.2022., 18:32   #63
Quote:
PREDSJEDNIK kaže: Pogledaj post
...

Rješenje ti je da se izbrusi do zdravog aluminija i navari na novo defektni aluminij i na novo potokari felga i biti će kao nova.
Zašto se to ne bi smjelo!?
Da, to se tako radi. Aluminij (laki metali, vrijedi i za magnezij) i čelik (nije laki metal) ne ponašaju se pri toplinskoj obradi jednako... pa niti pravila korištenja tehnologije obrade kod popravaka nisu jednaka.
Tokosjovnik is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 18:50   #64
Quote:
PREDSJEDNIK kaže: Pogledaj post
Na nakim starim autima uopće se felga nije oslanjala na provrt srca felge nego isključivo na brezone, konkretno pogledaj si glavčine na Peugeot 505, 504, 604 s time da jedino 604 ima špice za centriranje felge kao Fiat, ali ne i na alu felgama, u njima se ni u što špice ne upiru.

Ovo su ti već napisali da je felga na tome mjestu propala od galvanske korozije gdje su u kontaktu dva različita materija i onda se uspostavlja elektrokemijska reakcija kada dođe voda i vlaga i spoj se ponaša se poput baterije i elektropozitivinji materijal jetka drugi ili obrnuto, sada se više ne sjećam. Isto ti je kada ušarafiš inoks šaraf u običan čelik, inoksu nije ništa, a običnom čeliku oko inoks šarafa bude sve izjetkano kao da je netko kiselinom poljevao, to najbolje nautičari znaju koje metale smiju kombinirati u dodiru sa morskom vodom.

To navarivanje i uređivanje i pjeskarenje felgi radi Jelenić u ulici Andrašeca iza Ciboninog tornja.
Jel se može to spriječiti stavljanjem keramičke masti na područje dosjeda glavčine i felge?
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 18:51   #65
Ne može... voda ispire mast, vremenom.

Može se spriječiti, dugotrajnije odgoditi, lakiranjem aluminijske felge. Naime, zato se aluminijske felge i lakiraju... Zbog mjesta dodira sa čeličnom glavčinom, ne da bi bile općenito ljepše! Lak je izolator, kada o elektrokemijskoj koroziji pričamo. Kada je lak između nema razlike potencijala pa nema niti elektrokemijske korozije... dok je lak između.

Zato su naime recimo žice bakrenih namotaja u elektromotorima izolirane lakom... jer je lak električni izolator...
Tokosjovnik is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 19:00   #66
Quote:
Tokosjovnik kaže: Pogledaj post
Ne može... voda ispire mast, vremenom.

Može se spriječiti, dugotrajnije odgoditi, lakiranjem aluminijske felge. Naime, zato se aluminijske felge i lakiraju... Zbog mjesta dodira sa čeličnom glavčinom, ne da bi bile općenito ljepše! Lak je izolator, kada o elektrokemijskoj koroziji pričamo. Kada je lak između nema razlike potencijala pa nema niti elektrokemijske korozije... dok je lak između.
Može li se malo polakirati felga oko dosjeda prilikom zamjene zima-ljeto?
bojanko is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 19:02   #67
Ne može.

Lak, ako nije nanesen na cijelu površinu počne se ljuštiti, od krajnjeg ruba nanosa prema sredini. Nisu proizvođači felgi mutavi. Da se to može, radili bi oni tako, a ne lakirali komplet felgu... jer je jeftinije štrcnut lakom samo prirubnicu felge. Na milijun proizvedenih felgi, uštedilo bi se... u utrošenom laku pun kuki i osamsto eura.
Tokosjovnik is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 19:07   #68
Jasno da može. Kod svake izmjene "zaokruži" centralni dosjed bakrenom mašću (alu, keramika ...) i značajno ćeš smanjit koroziju.
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 19:09   #69
Odgoditi... nešt' malo.
Tokosjovnik is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 19:29   #70
I ne baš malo. Te masti imaju ogroman udio metala (što djeluje ko katodna zaštita) i uz to sadrže vrlo guste bazne masti koje se vrlo teško ispiru, nakon 6 mjeseci zime ne skine se s felge a još manje s glavčine. Ak mi se bude dalo poslikam sutra kad skinem gume.

Ah, još nešto, na dosjednim površinama NESMIJE biti laka, farbe, ...
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 19:35   #71
@huskybucka
pogledaj si na prvoj slici di je reljefni zig "04/1".
to mjesto izgleda SAVRSENO.
da je pjeskarenjem unistavano, onda bi i ovaj zig bio unisten.
tebi su unisteni SAMO kontaktni dijelovi Fe/Al zbog elektrokemijske korozije kroz godine, a ne zbog pjeskarenja.
predlažem vrati majstoru lovu, nije ništa krivo napravio.
da nije očistio hrđu do kraja, vjerojatno bi ga kasnije napala da ti se plastifikacija bubri ili ljusti.

glede ovih prijedlog za sprjecavanje elektrokemijske korozije. bakar i željezo se ne vole, a bakar i aluminij se jako ne vole, tako da bakrena mast otpada. ali se zato može olovom nartljati glavčina i prisjedni prsten, jer se olovo voli sa svim nabrojanim metalima.

gadze is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 19:43   #72
https://aluminium-guide.com/en/osnov...ii-alyuminiya/

Evo malo... s obzirom da Rusi proizvode 60% svjetske proizvodnje aluminija...
Tokosjovnik is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 19:44   #73
Plastičar ti ne mora biti ujedno i stručnjak za felge!
Njima je bitno samo plastifikaciju obavit!
I to plastificiraju sve što im doneseš,a da nije veće od ormara i da stane na liniju i u peć!
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 19:45   #74
Quote:
CDRW kaže: Pogledaj post
Jasno da može. Kod svake izmjene "zaokruži" centralni dosjed bakrenom mašću (alu, keramika ...) i značajno ćeš smanjit koroziju.
Redovito tako još tamo od '99, '00
All Whell Drive is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 19:48   #75
I? Tko je vec bio u garazi na kontrolu srca svojih felgi?
Ili cemo bolje bacit oko na slijedecu izmjenu?

EphGus is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 20:03   #76
dooobraaa!
All Whell Drive is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 20:06   #77
Jel treba netko katodnu za tutača?
Old 17.11.2022., 20:09   #78
meni ne treba, imam onu elektrodu koja visi, pa me uzemljuje..
gadze is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 20:39   #79
Quote:
gadze kaže: Pogledaj post
@huskybucka
pogledaj si na prvoj slici di je reljefni zig "04/1".
to mjesto izgleda SAVRSENO.
da je pjeskarenjem unistavano, onda bi i ovaj zig bio unisten.
tebi su unisteni SAMO kontaktni dijelovi Fe/Al zbog elektrokemijske korozije kroz godine, a ne zbog pjeskarenja.
predlažem vrati majstoru lovu, nije ništa krivo napravio.
da nije očistio hrđu do kraja, vjerojatno bi ga kasnije napala da ti se plastifikacija bubri ili ljusti.

glede ovih prijedlog za sprjecavanje elektrokemijske korozije. bakar i željezo se ne vole, a bakar i aluminij se jako ne vole, tako da bakrena mast otpada. ali se zato može olovom nartljati glavčina i prisjedni prsten, jer se olovo voli sa svim nabrojanim metalima.

Ako se to desilo a nije njihova krivnja pri pjeskarenju prve felge se to moralo vidjeti i stati s pjeskarenjem i daljnjim radovima...
Ali sve ih shebati i onda isporuciti a ja imam 80km u jednom smjeru do tamo...da bi srecom prije montaze guma shvatila da se nesto sjebalo...
Dakle krivnja je obostrana...
Moja jer sam odlucila srediti felge...
Njihova sto su prihvatili sredivanje i nastavili s radovima do kraja...isporucili i dalje ne rekavsi da srce felge izgleda tako kako izgleda...
Samim time je i moje rjesenje o naknadi stete bilo da ja zaboravim da sam ikad imala felge a oni da zaborave da su ih radili...
Jer smo u ovom slucaju osteceni oboje.
E sad nek se bilo ko stavi u poziciju da odnese felge na sredivanje i vrate se kuci s felgama koje vise ne odgovaraju na auto pa cu vas pitati...
A na forumu sve sami strucnjaci a kad pitas bilo koga sa slikom felgi sta napraviti kazu svi obavezno pjeskarenje prije plastificiranja ili lakiranja.;-)
I dalje tvrdim da je plastifikacija odradena savrseno i za svaku preporuku ali pjeskar je trebao vidjeti sta je napravio...
huskybucka is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 20:48   #80
A-ha, opet Plastilak, stvarno moram razgovarati s njima da prestanu rasipat ugled.

Glede tvog problema, ti si negdje od Samobora, nisi li?

Nađi dobrog tokara, nek napravi utor na mjesti di je rub nestao i nek upreša novi prsten! Felgu ugrijat, prsten ohladit i kad se temperature izjednače bog otac ih neće razdvojit. Tako se zapravo uprešavaju sedla ventila u alu glavu.
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:17.