Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 03.08.2023., 10:13   #61
Quote:
CDRW kaže: Pogledaj post
Teoretski stvarno može jedino ubrizgavanje BTC postaje ATC i snaga je nikakva, isto tak ventili se otvaraju u krivom trenutku ... no da se Dajc uspije tak "odbit" i okrenut unazad ... nisam čuo. Jednocilindrični motori sa velikim zamašnjakom to mogu ali više cilindara ... eto, reći ću da nisam čuo.

Ovo se desilo na 150 tki, ne na Dajcu. Dajca sam spomenu u kontekstu lose rucne kocnice, pa mu se ovo verovatno ne bi moglo desiti, ali 150 hvata kao luda. Rucna je tolko jaka da je motor u tenutku stao, ali je vozac u toj mili sekund, stsnuo kvacilo i proradio je, ali u kontra smeru. Kada je prvi put krenuo, kako se inace krece drugom, udario je malo ovaj kamion iza njega, nije znao sta ga je snaslo. To se tako sve potrefilo, e sada da li se to desilo jos nekada ne znam.
shimano is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 10:45   #62
Quote:
panorama kaže: Pogledaj post
Ajde CDRW, sjeti se nisi tak mlad kak se čini...zašto je Wartburg unatoč tome što je bio u adekvatnoj brzini na usponu/nizbrdici krenuo ako nije bio dobro zakočen ručnom.
Isto je imao getribu ali nije imao kompresije koja bi ga držala da ne krene.

Usput, što bi bilo na danšnjem benzincu da ga na nizbrdici staviš u rikverc, ne potegneš ručnu i odšrafiš svjećice ?
No, bu to Vampir stručnije objasnil
Dvotakt je imao drukčiji mjenjač (manje redukcije), npr. svaki drugi mu je radni takt.

Međutim sagledavanje kompresije kao takve, odnosno karika, uglavnom prsteni propuštaju (jel statičko dobar naziv?!), a drže samo kod brzine gibanja klipa. Uglavnom auto bi otišao, ako bi ga ostavili u izravnoj brzini niz kosinu. (a tu ostaje samo omjer diferencijala i 1:1 na radilicu)
Fantasist is online now  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 10:56   #63
Waso je imao "freilauf" iliti jednosmjernu spojku majkumu - kod njega mjenjač NIJE MOGAO okrenut motor (snaga je mogla ići SAMO od motora prema mjenjaču)

A sad da vas čujem - ZAŠTO. I odma da upozorim kolegu Vampira - ti šuti, tebe se ne pita!
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 11:17   #64
Da vam prekinem razgovor

Možda netko zna...

Dakle imaš neki fensi novi SUV-ZBLJUV koji ima AWD/4WD. I za njega je redovito u specifikacijama navedena veća WLTP potrošnja goriva i emisija CO2, iako - koliko je meni poznato - taj pogon se samo nakratko koristi pri kretanju, ili ga konjpjuktor uključi ukoliko detektira tyre slip ili ukoliko pada kiša, ili ako ti stisneš neki "MAKADAM I ŠUMA!" gumb.

Testiraju li se takvi auti s konstantno uključenim AWD/4WD pogonom pa to zato ispada tako, ili je dodatna težina auta zbog dodatnog prijenosa na stražnju osovinu i dodatnog trenja zaslužna za povećanje potrošnje?

Pokušao sam na primjeru CX-5 preko Spritmonitora (koji nije idealan, ali nemam ništa bolje) nešto skužiti, ali bezuspješno.

https://www.spritmonitor.de/en/overv...00&powerunit=2

Count Fuel type min Ø max
375 Gasoline 5,60 8,62 12,95

Kad probam filtrirati po AWD u imenu:

https://www.spritmonitor.de/en/overv...wd&powerunit=2

Count Fuel type min Ø max
143 Gasoline 6,28 8,60 11,79

Mazda na svom webu (konfigurator CX-5) veli da AWD diže potrošnju sa 7,2 na 7,6 i da CO2 skače sa 163 na 171. Tu ispada da je isti qrac i da razlike baš i nema.

Na Jubitou ne vidim ništa pametno u testovima potrošnje. Konstantni 4WD ima mrvu povećanu potrošnju u odnosu na 2WD, a našao sam čak i video gdje AWD troši manje od 2WD.
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 11:31   #65
Rotaciona inercija kolega, fizika. Kod svakog ubrzanja ti moraš zavrtit i kardan i diff i poluosovine i glavčine. A to ti je loker 100 kg koje svaki puta moraš zavrtit

Zato NEKI modeli imaju pneumatske nabe koje omogućuju da kad se jedan od pogona NE koristi (obično prednji ali može bit i zadnji, svejedno) - da on STANE, doslovno se NE vrti (jer je "otkopčan" na centralnom diffu /transfer case-u I na kotačima). Dakle kotači se slobodno vrte a poluosovine, diff i kardan - stoje!
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 12:00   #66
Kužim to, samo u praksi (preko Jubitoa i ne-baš-točnog Spritmonitora) ispada da uopće nije neka razlika u odnosu na to što piše da bi trebala biti razlika u specifikacijama proizvođača i mjereno po WLTP-u. Zato pitam jel možda WLTP zahtijeva da je sustav cijelo vrijeme uključen, ako ga auto ima.

Hjundaj veli za svoje aute "4WD", a ispada da je zapravo AWD do 50-50 na centralnom diffu i otkačuje se na određenoj brzini.
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 12:22   #67
Problem je što su WLTP a pogotovo NEDC testiranja zapravo tjeranje zrnca maka na konac - "štedi" se do krajnjih granica i TAD razlika 2WD-4WD dolazi do izražaja. Kad se vozi u RL - vozi se tak rastrošno da te razlika 2WD-4WD uopće nije bitna.

Dva primjera. Moje prometalo kaže 5,0 potrošnja izvan grada. Koliko god se trudio, koliko god znao semafore, išao u noćnim satima kad nema drugog prometa nikad u 12 godina nisam spustio ispod 5,1. A da ga jebeš oni su na testu dobili MANJE.

Primjer 2 - vozim se po bregima oko kuće i na jednom mjestu razmišljam dal da puknem mjenjač 3.->2. (stoji u M modu u tom trenutku). Ajde reko da vidim što će napravit "pamet" i vratim ga u D
I što se dogodi?
Kreten prešalta 3.->4.
Dakle ja bi šaltao 2. ali on OKP orjentiran na potrošnju šalta 4.

Dakle RL vožnja i WLTP/NEDC vožnja NEMAJU NIKAKVE VEZE!! Nemreš ti tak vozit ko što je neki "mozak" odredio kao "najmanja potrošnja". I zato se razlika 2WD/4WD vidi praktički samo na testovima potrošnje. U RL je ta razlika daleko manja.
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 12:36   #68
To s mjenjačima i pameću znam, meni je i20 jednom prešaltao u PETU pri nešto ISPOD 40 km/h

Dakle, razlika je u praksi zanemariva, neovisno o tome zašto je u testovima i specifikacijama izražena.

Budem razmotrio da se riješimo malog i20 i kupimo nešto s AWD/4WD, s obzirom na bregastu opću lokaciju nove kuće i pentranje uz bregić u dvorište. A ja sebi zadržim Forda
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 12:41   #69
Jel ti to planiras prodati ZENIN autek ?

Ho, ho, ho....mili
Akuda is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 12:47   #70
Pa kad nitko ne bi kupio ovo moje smeće od Forda koje upada u safe mod stalno, a tri auta trenutno nemam gdje držati
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 12:51   #71
Mogao bi spavati u jednom ako ovako nastavis
Akuda is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 13:24   #72
Može li mi netko objasniti zbog čega ovo.
Dakle prije nekog vremena auto mi je bio na servisu, morao se skidati dio ovjesa, poluosovine da bi se popravilo i preuzmem auto ima lufta, volan kucka i lupa na neravninama. Auto vratim i kažem nije ok jer mi auto nije bio prije tako. Oni prihvate, kažu ima lufta, riješit će.
Poslije preuzmem auto i dobro je, međutim nekako je teži volan i osjetim više neravnine nego prije.
Ima li tko ideju radi čega i što da napravim?
Prije tog popravka je bilo sve u redu
heichoa is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 13:28   #73
Špur napravljen?
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 13:31   #74
Quote:
_MK_ kaže: Pogledaj post
Pa kad nitko ne bi kupio ovo moje smeće od Forda koje upada u safe mod stalno, a tri auta trenutno nemam gdje držati
ajoj kad te high road čuje
Old 03.08.2023., 14:39   #75
Quote:
Waso je imao "freilauf" iliti jednosmjernu spojku majkumu - kod njega mjenjač NIJE MOGAO okrenut motor (snaga je mogla ići SAMO od motora prema mjenjaču)

A sad da vas čujem - ZAŠTO. I odma da upozorim kolegu Vampira - ti šuti, tebe se ne pita!
A kako ce se cvajo podmazivat bez goriva? Mora barem na leru radit

Poslano sa mog M2010J19CG koristeći Tapatalk
jerx1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 14:53   #76
Aaaa, vidi, vidi, netko se razumije u problematiku. Tak je kolega. Ako recimo prije zavoja šaltaš nižu, okretaji odu u nebesa, a ti pustio gas .... koji kurac će podmazivat motor koji je u svemirskim okretajima kad mješavine nema??? Kao da je jedan motocikal iz "cvajo ere" stradao od toga na utrkama! Morao si MINIMALNO 30% gasa dat (ima jako zgodna pričica Lucia Cecchinella o Casy Stoneru kad je isti došao u svijet utrka motora (tada još cvajtakta 250 ccm) - ukratko 90% otvoren gas i 70% stisnuta zadnja kočnica - i tako je prolazio zavoje )

A kad imaš "freilauf" - jebe ti se, možda si šaltao nižu, možda se mjenjač i vrti nekim suludim okretajima ... ali radi jednosmjerne spojke u kuplungu on NEMOŽE povući motor za sobom! Motor je praktički na leru.

Bravo kolega.
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 15:02   #77
Frend tako sjebao Vespu, duga nizbrdica i zaboravio se.....
All Whell Drive is online now  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 15:29   #78
Quote:
Špur napravljen?
Nije. Mislite da je do toga?
heichoa is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 15:58   #79
Ma na, do super mjeseca je. Jeboga daj razmisli - drkali ste po OVJESU i nakon toga vid čuda auto ne drži smjer i osjetljiv je na neravnine ... ma jel bi to moglo bit do OVJESA?
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 16:39   #80
Jel navraćao Vamos, utorak je prošao?
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:24.