|
|
23.02.2014., 22:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2014.
|
Quote:
Jujigatame kaže:
Ne, o ordinaciji i o načinu izrade - uzimanja otiska, o tome ti ovisi i kvaliteta udlage  Udlaga ti ide samo na jednu čeljust
|
postavila sam upit na temi o cijenama, ali prebacujem ovdje razgovor jer trebam više informacija o udlagama.
koliko traju u prosjeku, tj. koliko se često moraju mijenjati?
kako se čiste? može li mi nepravilno rukovanje uzrokovati još više karijesa i oštećenja?
|
|
|
04.03.2014., 08:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
Jujigatame kaže:
Aparatić služi pomicanju zuba i ispravljanju zagriza. Po završetku terapije, škripanje može prestati ako je zagriz bio uzrok tome, ali kao takav ne štiti zube sam od sebe 
|
Za sada imam aparatić na gornjoj čeljusti. Otkad imam aparatić, primijetila sam da stružem kutnjacima od kutnjake. Noćas sam prednjim zubima.
Malo me je strah što će biti kada dobijem aparatić na donju čeljust. 
|
|
|
25.03.2014., 10:06
|
|
Mmm, fino...
Registracija: May 2008.
|
Bila sam kod zubara i rekla mi je da škripim zubima, i donje i gornje sam već oštetila. Rekla je da bi me poslala na Stomatološki faks na izradu udlage i da to ništa ne košta ako imam dopunsko, sad sam zbunjena jer vi ovdje navodite različite cijene. Ima li netko iskustva sa udlagama koje se izrađuju na faksu?
|
22.01.2015., 00:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
Udlaga za bruksizam preko HZZO ?
Pozdrav,
Nedavno sam shvatio da imam bruksizam(škrgutanje zubima u snu), te su mi zubi dosta istrošeni i tanki od toga...
Treba mi plastična zubna udlaga, te me zanima može li se ona dobiti preko HZZO- dopunskog osiguranja ?
Hvala
|
|
|
22.01.2015., 18:33
|
|
Moderator
Registracija: Oct 2005.
|
Na Fakultetu navodno da...
|
|
24.01.2015., 00:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
Quote:
Juji kaže:
Na Fakultetu navodno da...
|
Ima li netko iskustva sa fakultetom i dali zna postoji li mogučnost u okolici Splita ?
|
|
|
04.02.2015., 15:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2007.
|
Znači udlaga ide preko hzzo-a?
|
|
|
08.03.2015., 08:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2015.
|
Bruxisam - keramicke i slicne krunice nisu dobre
Zlato je jedan od najboljih materijala za krunice kod bruxisma. Specijalno za zadnje zube. Porcelan i slicno puca. I unistava zube u suprotnoj vilici. Ima nekih novijih generacija hibridne keramike - Vita Enamic i Circon Lava koje su tvrde priblizno kao i zub. Ne znam koliko bi one trajale.
Zlato je uglavnom iste tvrdoce kao i zub - mozete si odabrati tvrdocu u ovisnosti o kompozicije legure. Isto stoji i za plombe. skripanje unistava plombe. Zlatne plombe - inlay bi trebale biti dugotrajnije nego bijele.
Ima i drugih prednosti pred obicnim plombama..
Samo sto mladi zubari to ne znaju raditi, nije lagano...
Jednostavnije je Cad-cam....i manje traju pa veca zarada....
Na prednjim zubima, da, Zircon i slicno su ok, ali od petice pa na dalje cisto zlato, bez keramike....pa makar izgledao kao cigan.
|
|
|
08.03.2015., 19:06
|
|
Moderator
|
Jednostavnije je cad-cam...jao al ga drobiš  Znaš li ti koliko košta zlato danas? I znaš li da ljudi 99% žele estetiku? Ovo o trošenju zuba antagonista i brutalnom banaliziranju bruksizma neću ni komentirati... Zaključno, nemam ništa protiv zlatnih legura, tko voli nek izvoli - nije problem pitati i napraviti, ali kategorički tvrditi da je nešto bolje od nečeg drugog, bez ikakvih dokaza i stručnih saznanja je u najmanju ruku neozbiljno
|
|
08.04.2015., 00:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2004.
|
jel moze biti bruksizam posljedica loseg zagriza?
|
|
|
08.04.2015., 21:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2011.
|
Evo da postavim i tu pitanje jer sam vec postavila na jednoj temi ali nema odgovora.Imam otiske zuba na ivicama jezika izrazene,uz to zubarka je rekla da je prisutna i abrazija zubi ali mi nije rekla od cega.Jel bruksizam moze biti razlog ili? Uz to zubi se i pomalo rune sami od sebe(zdravi),a jedan je tako i puknuo..
|
|
|
09.04.2015., 11:40
|
|
Moderator
|
Quote:
aki80 kaže:
Evo da postavim i tu pitanje jer sam vec postavila na jednoj temi ali nema odgovora.Imam otiske zuba na ivicama jezika izrazene,uz to zubarka je rekla da je prisutna i abrazija zubi ali mi nije rekla od cega.Jel bruksizam moze biti razlog ili? Uz to zubi se i pomalo rune sami od sebe(zdravi),a jedan je tako i puknuo..
|
Moguće je, trebate dobru dijagnostiku i terapiju sukladno tome (udlaga, ortodoncija, protetska rekonstrukcija i sl)
|
|
09.04.2015., 11:41
|
|
Moderator
|
Quote:
gnjavež kaže:
jel moze biti bruksizam posljedica loseg zagriza?
|
Naravno...
|
|
09.04.2015., 20:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Hvala na odgovoru 
|
|
|
07.05.2015., 20:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Juji molim te ako meni mozes odgovoriti bila bih ti najzahvalnija ikad,također sam te priupitala nešto i na temi RTG slika zubi,zadnji post. Mozes mi i na pm odgovorit ako zelis. Svi mi kažu bježi od forumskih dijagnoza, ali nažalost suradnja sa doktorima mi je nikakva po ovom pitanju. Dakle, unazad godinu dana imam kronično krckanje čeljusti koje ja svjesno i nesvjesno potenciram jer mi se stvori neka napetost i jednostavno osjećam da nešto nije na svom mjestu pa imam potrebu to 'vratit nazad'. Krckanje je uzrokovalo i to da mi je čeljust zablokirala pa sam išla na hitnu i tjedan dana nisam mogla zatvorit usta. Konstantno osjećan napetost i bolove u čeljusnom zglobu,kada širom otvorim usta krcne mi na desnoj strani,ali prilikom jela nemam bolove niti mi preskače,nema niti zvukova krckanja. Ono što ja uočavam na svom licu valjda cijeli život je asimetrija lica koja je poprilično primjetna na fotografijama,iako drugi tvrde da ništa ne kuže,vjerujem da je tuđem oku neprimjetna u pokretu. Desna strana lica mi je svakako slabija tako da sam sigurna da je riječ o skeletalnoj asimetriji. No mislila sam da mi je donja čeljust asimetrična,ali ispalo je da imam hipetrofiju masetera,odnosno lijevi maseter mi je veći od desnog,iako su oba dosta razvijena po riječima doktora. Bruksizam mi je dijagnosticiran nedavno kao uzrok povećanim maseterima i pretpostavljaju da to radim oduvijek. Prvo je to primjetio moj zubar s obzirom da su mi stražnji zubi istrošeni,ali prednji nisu tako da su zaključili da stiščem čeljust. Dobila sam udlagu i to je u principu to.
Ono što me zanima,da li je ustinu moguće da je uzrok tom stiskanju samo psiha? Kao što rekoh,ja povećani maseter na lijevoj strani lica uočavam oduvijek,zar je moguće da stiščem čeljust od djetinstva...i zašto samo lijevi,zar to ne ukazuje na neki poremećaj u samoj čeljusti,lubanji šta god,kako to da su se sile više aktivirale na lijevoj strani?
Još nekoliko podataka,lijevi red zubiju mi je viši od desnog, lijeva strana lica mi je jača,imam manja usta u kojima kao da nema mjesta za jezik koji gura prednje gornje zube,ali bez obzira na sve navedeno imam relativno pravilan zagriz.
S obzirom da sam dobila najcrnje prognoze od doktora i da tu nema pomoći,samo treba riješit psihu,mene zanima koji bi rtg mogla napraviti privatno da uključuje prikaz cijele lubanje,svih koštanih struktura + da se uočavaju i meka tkiva odnosno maseteri,ali i zubi,postoji li takva pretraga,je li to kraniogram ili se na njemu vide samo kosti lica?
Može odgovoriti zapravo bilo tko. Ispričavam se na dugačkom postu!

|
|
|
04.07.2015., 07:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2007.
|
Evo ja sam napravila udlagu preko HZZO-a, ali ne na fakultetu nego u Perkovčevoj na drugom katu. Prije sam radila kod privatnika i nisam niti znala da se može dobiti preko socijala. Rekla mi je da se svakih godinu dana ima pravo na novu...
Kakve udlage imate vi? Prošla mi je bila više mekana, kao neki silikon, a ova je sada tvrđa i više stisne uz gornje zube pa se ujutro probudim s osjećajem pritiska. Nekako mi je prošla bolje odgovarala iako mi doktorica kaže da je ova bolja. Možda mi samo treba neko vrijeme prilagodbe 
|
|
|
04.07.2015., 23:00
|
|
Moderator
|
Quote:
tikvicaa kaže:
Juji molim te ako meni mozes odgovoriti bila bih ti najzahvalnija ikad,također sam te priupitala nešto i na temi RTG slika zubi,zadnji post. Mozes mi i na pm odgovorit ako zelis. Svi mi kažu bježi od forumskih dijagnoza, ali nažalost suradnja sa doktorima mi je nikakva po ovom pitanju. Dakle, unazad godinu dana imam kronično krckanje čeljusti koje ja svjesno i nesvjesno potenciram jer mi se stvori neka napetost i jednostavno osjećam da nešto nije na svom mjestu pa imam potrebu to 'vratit nazad'. Krckanje je uzrokovalo i to da mi je čeljust zablokirala pa sam išla na hitnu i tjedan dana nisam mogla zatvorit usta. Konstantno osjećan napetost i bolove u čeljusnom zglobu,kada širom otvorim usta krcne mi na desnoj strani,ali prilikom jela nemam bolove niti mi preskače,nema niti zvukova krckanja. Ono što ja uočavam na svom licu valjda cijeli život je asimetrija lica koja je poprilično primjetna na fotografijama,iako drugi tvrde da ništa ne kuže,vjerujem da je tuđem oku neprimjetna u pokretu. Desna strana lica mi je svakako slabija tako da sam sigurna da je riječ o skeletalnoj asimetriji. No mislila sam da mi je donja čeljust asimetrična,ali ispalo je da imam hipetrofiju masetera,odnosno lijevi maseter mi je veći od desnog,iako su oba dosta razvijena po riječima doktora. Bruksizam mi je dijagnosticiran nedavno kao uzrok povećanim maseterima i pretpostavljaju da to radim oduvijek. Prvo je to primjetio moj zubar s obzirom da su mi stražnji zubi istrošeni,ali prednji nisu tako da su zaključili da stiščem čeljust. Dobila sam udlagu i to je u principu to.
Ono što me zanima,da li je ustinu moguće da je uzrok tom stiskanju samo psiha? Kao što rekoh,ja povećani maseter na lijevoj strani lica uočavam oduvijek,zar je moguće da stiščem čeljust od djetinstva...i zašto samo lijevi,zar to ne ukazuje na neki poremećaj u samoj čeljusti,lubanji šta god,kako to da su se sile više aktivirale na lijevoj strani?
Još nekoliko podataka,lijevi red zubiju mi je viši od desnog, lijeva strana lica mi je jača,imam manja usta u kojima kao da nema mjesta za jezik koji gura prednje gornje zube,ali bez obzira na sve navedeno imam relativno pravilan zagriz.
S obzirom da sam dobila najcrnje prognoze od doktora i da tu nema pomoći,samo treba riješit psihu,mene zanima koji bi rtg mogla napraviti privatno da uključuje prikaz cijele lubanje,svih koštanih struktura + da se uočavaju i meka tkiva odnosno maseteri,ali i zubi,postoji li takva pretraga,je li to kraniogram ili se na njemu vide samo kosti lica?
Može odgovoriti zapravo bilo tko. Ispričavam se na dugačkom postu!

|
Odite na fakultet u Gundulicevoj kod dr.Badela ili nekoga na protetici tko se bavi problemima sa zglobovima, zaista je teško ovako napamet išta reći...
|
|
04.07.2015., 23:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
*mateja* kaže:
Evo ja sam napravila udlagu preko HZZO-a, ali ne na fakultetu nego u Perkovčevoj na drugom katu. Prije sam radila kod privatnika i nisam niti znala da se može dobiti preko socijala. Rekla mi je da se svakih godinu dana ima pravo na novu...
Kakve udlage imate vi? Prošla mi je bila više mekana, kao neki silikon, a ova je sada tvrđa i više stisne uz gornje zube pa se ujutro probudim s osjećajem pritiska. Nekako mi je prošla bolje odgovarala iako mi doktorica kaže da je ova bolja. Možda mi samo treba neko vrijeme prilagodbe 
|
Moja je tvrdja(barem meni tako djeluje)...ide do pola zubi,ne skroz do desni.Brzo sam se priviknula na nju,i ti ces 
|
|
|
25.08.2015., 22:01
|
|
Not Games
Registracija: Jul 2006.
|
Je l se moze u apoteci ili negdje kupiti neka genericka udlaga, samo da stiti, da ne moram kod zubara raditi?
|
25.08.2015., 22:04
|
|
Not Games
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
*mateja* kaže:
|
Ko te je slao tamo ili si samo došla, ja bih udlagu 
Koliko traje izrada i kakav je proces?
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:15.
|
|
|
|