Fantastika (SF, fantasy, horror...) We create Worlds! |
|
|
22.05.2016., 15:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Quote:
Luis Wu kaže:
|
Dosta baca na Numeneru.
|
|
06.01.2023., 23:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2010.
|
Quote:
Baphomet kaže:
|
Hvala. Imaš li preporuku kao Queen of Thieves, a da nema mnogo dialoga već više događaja?
|
|
|
07.01.2023., 22:43
|
|
Nomad
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
Fanehowler kaže:
Hvala. Imaš li preporuku kao Queen of Thieves, a da nema mnogo dialoga već više događaja?
|
 morao bih provjeriti listu knjiga koje pročitah ali ovako, iz glave,
https://www.goodreads.com/series/46817-the-demon-cycle
...ima dosta akcije i meni se jako sviđa. 
|
24.01.2025., 20:12
|
|
Nomad
Registracija: Dec 2002.
|
Brandon Sanderson's i lekcije o pisanju 2025
https://www.youtube.com/watch?v=MEUh_y1IFZY
Ako ima još netko poput mene koji pokušava nešto napisati 
|
25.01.2025., 09:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
Quote:
Baphomet kaže:
|
Da, vidio sam to, jako lijepo od njega što svoje znanje prenosi besplatno.
Drago mi je čuti da pokušavaš nešto napisati, osobno nisam nikad ni pokušao, ne mogu reći da sam ikad osjetio nekakvu inspiraciju ili ideju za nečim, možda mi fali kreativnosti, a možda jednostavno treba pokušati pa šta bude
|
|
|
25.01.2025., 18:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Quote:
Baphomet kaže:
Ako ima još netko poput mene koji pokušava nešto napisati 
|
Super da pišeš
Ja sam prije 3 godine krenio debitantski pisati nešto za svoj gušt (i gušt svoje kćerke) - nekakav domaći fantasy za mlade s alternativnom poviješću rodnog mi zd kraja
Kad sam poslao na review frendici koja piše, dobio sam dobre savjete, a jedan među njima je oko strukture priče, kako ju poučava K.M. Weiland. Ima brdo korisnih stvari (npr linkovi lijevo), a meni paše Podcast forma kad mogu slušati dok radim nešto mentalno nezahtjevno (vožnja, suđerica i tako to  ). Nedavno je imala 12-djelni serijal upravo o strukturi priče. Ovo je link na prvu epizodu, pa možda ti bude od koristi.
Kad sam se osvijestio o strukturi, shvatio sam da sam većinu intuitivno pogodio (inciting event na 12%, point of no return na 25%, točka očaja na 75%, vrhunac...), ali i kako su mi neke ključne točke u priči slabašne (hook i midpoint), pa sam ih podebljao.
Ali ima i puno drugih stvari o character arc-u, npr ako se radi o hero journey kako protagonist na početku vjeruje u „laž“, i kako tijekom priče upoznaje „istinu“ koja treba biti vezana uz temu priče, a sve to podaprto plot pointovima.
|
|
|
08.02.2025., 17:34
|
|
Retardirani korisnik
Registracija: Mar 2004.
|
Quote:
mali sime kaže:
Super da pišeš
Ja sam prije 3 godine krenio debitantski pisati nešto za svoj gušt (i gušt svoje kćerke) - nekakav domaći fantasy za mlade s alternativnom poviješću rodnog mi zd kraja
Kad sam poslao na review frendici koja piše, dobio sam dobre savjete, a jedan među njima je oko strukture priče, kako ju poučava K.M. Weiland. Ima brdo korisnih stvari (npr linkovi lijevo), a meni paše Podcast forma kad mogu slušati dok radim nešto mentalno nezahtjevno (vožnja, suđerica i tako to  ). Nedavno je imala 12-djelni serijal upravo o strukturi priče. Ovo je link na prvu epizodu, pa možda ti bude od koristi.
Kad sam se osvijestio o strukturi, shvatio sam da sam većinu intuitivno pogodio (inciting event na 12%, point of no return na 25%, točka očaja na 75%, vrhunac...), ali i kako su mi neke ključne točke u priči slabašne (hook i midpoint), pa sam ih podebljao.
Ali ima i puno drugih stvari o character arc-u, npr ako se radi o hero journey kako protagonist na početku vjeruje u „laž“, i kako tijekom priče upoznaje „istinu“ koja treba biti vezana uz temu priče, a sve to podaprto plot pointovima.
|
S druge strane, ponekad je osvježenje kad netko nešto napravi drukčije. Čisto da ne budu sve knjige na svijetu jednake strukture 
|
08.02.2025., 18:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Quote:
zoran k kaže:
S druge strane, ponekad je osvježenje kad netko nešto napravi drukčije. Čisto da ne budu sve knjige na svijetu jednake strukture 
|
Za početnike/debitante je jako korisno da znaju pravila koja se razaznaju u višemilenijskom korpusu dobre svjetske književnosti, prije nego ih odluče prekršiti jer možda ne pašu za njihovu priču 
|
|
|
30.03.2025., 14:16
|
|
Klingon Chancelor
Registracija: Jun 2004.
|
|
30.03.2025., 16:57
|
|
Elementarna nepogoda
Registracija: Dec 2009.
|
 Meni više vuče na Star Trek.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:11.
|
|
|
|