Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest

Povijest Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest.
Podforumi: Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.02.2012., 17:58   #61
Quote:
Wattie86 kaže: Pogledaj post
Nažalost netočna tvrdnja.
To je obično bila "regularna vojska K.J", zapravo njeni ostaci.
Čitnici su činili dio vojske K.J. ali su bili Elitna Jedinica, nešto slično kao komandosi. (dio takvih jedinca je bio i u Sloveniji)
Pojavu Četničkih jedinica, mislim na onkve kakve ih većina ljudi zamišlja, možemo datirati par mjeseci iza Travanjskoga rata.
Istina - četničke jednice u vojsci KJ su imale, ili bolje rečeno, trebale imati ulogu jurišnih jedinica.Usporedo s njima su postojale i razne četničke organizacije civila, koje su trebale pomoći žandarmeriji u sređivanju "nereda" .Inače, u 2SR-u svaka seoska milicija sastavljena od Srba je sebe nazivala četnicima, bez obzira na kojoj strani bili.Oni su za njih bili alfa i omega vojne povijesti, hrabri borci protiv Turaka.Tko to ne bi htio biti ?

Quote:
demon kaže: Pogledaj post
Vjerovatno zbog spontanog zapaljenja pošte u Jurišićevoj ili onih tisuća Purgera koji su oteti sa Samoborčeka pa silom odvedeni u partizane... a možda su i ulogu u toj fami imale i spodobe koje su se samoubijale vješanjem po banderama prema Dubravi... ili one mlade vucibatine koje se nisu htjele razdvojiti od Srba i Židova prilikom razdvajanja učenika na stadionu...

Doista ne znam zašto je Zagreb bio "crven"...
Je, je.....od tog silnog "nepokorenog grada" ne stoji niti jedan pokušaj atentata na Antišu.Nijedan!A ako su mogli Nijemci spremati Hitleru "zakusku" uz svu onu njegovu zaštitu, nešto mi je sumnjivo da partizani baš ništa nisu mogli napraviti Paveliću.Uz svu onu njihovu infiltraciju u protivničke redove.A ako su te iste vucibatine koje spominješ, isti oni koji su bacali bobme na studente koji rata nisu vidjeli, da, to su vucibatine.Lako je bacati bombe iz zaklona po dječurliji.Uzmi pušku pa odi u šumu, ako si frajer .

Nego, sad baš gledam popis poginulih iz 2SR-a iz svoje župe, i od njih 106, njih 9 otpada na partizane, 7 na civile (jednu su ubili Nijemci, za 2 se ne zna tko ih je ubio, 1 je ubio ustaša, 2 se vode kao nestali u ratnom vihoru, 2 su ubili partizani - većina njih je stradala krajem rata, u travnju i svibnju 1945.), dok ostali, njih 90, spadaju pod osovinsku stranu.Uz to je navedeno kako je na župnom groblju pokopanu ukupno 10 ustaša (gotovo svi poginuli kod Pake, u listopadu 1944.), jedan učenik i jedan civil, dvojica njemačkih vojnika i jedan pripadnik neke osovinske formacije (zna se samo da je poginuo u borbi s partizanima) - svi oni su rođeni i pripadaju drugoj župi, pa su stoga posebno navedeni.Ako netko želi, mogu napisati ovu 10 ustaša ovdje, navedeni su dosta detaljno (ime oca i majke, mjesto, datum rođenja, itd.), pa ako netko još uvijek traga za nestalim članom obitelji, možda mu pomogne .

Zadnje uređivanje Zagorski Križar : 09.02.2012. at 18:05.
Zagorski Križar is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2012., 17:58   #62
Quote:
Wattie86 kaže: Pogledaj post
Potrebe ljudstva Ustaške vojnice, uvijek su se rješavale dobrovoljnom regrutacijom, dok je opća regrutacija vrijedila za Domobraske jednice.
Govorim za period do nastanka HOS-a.
Nakon nastanka HOS-a, Domobranske i Ustaške jedinice dobivaju ista znakovlja.
Ustaška vojnica je imala 10-ak tisuća ljudi, kasnije je narasla na nekih 30-ak tisuća. Analogno tome i partizani su vršili popunu uglavnom "mobilizacijom", a dobrovoljaca je bio tek manji udio. Seljak je nerado napuštao zemlju, a seljaštvo je činilo 90% stanovništva.
demon is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2012., 18:05   #63
Quote:
Zagorski Križar kaže: Pogledaj post

.A ako su te iste vucibatine koje spominješ, isti oni koji su bacali bobme na studente koji rata nisu vidjeli, da to su vucibatine.Lako je bacati bombe iz zaklona po dječurliji.Uzmi pušku pa odi u šumu, ako si frajer .

.
Ajde, a što ako su ti isti nevini studenti zaklali jednog drugog nevinog studenta Krstu Ljubičića još 1937. i to zato jer je bio za republikansku Španjolsku, pazi njegovi rođaci su nedavno izjavili kako Krsto uopće nije bio komunist, nego tek simpatizer? Nije li ti jedan od onih koji su bacali bombe na tu nevinaščad rekao kako je to bila osveta za njihovo djelovanje? Znaš li uopće išta o sukobima studentarije na zagrebačkom Sveučilištu?

Znaš li kako je završio taj napad?

Quote:
Danas, dne 4. kolovoza u 11,45 sati prije podne jedna skupina komunista iz živice Botaničkog vrta bacila je 4 bombe na stražu Ustaške sveučilišne vojnice pred đačkim domom u Runjaninovoj ulici. Tom prilikom ranjeno je 28 ustaša sveučilišne vojnice. Na licu mjesta uhvaćeni su pojedini napadači i to: Vinko Šonjara, profesor. Tvrtko Seljan, student rudarstva, Anđelko Berislavić, postolarski pomoćnik. Pero Rukavina, slastičar.
Isti su predam senatu pokretnog prijekog suda koji ih je osudio na smrt. Osuda je izvršena strijeljanjem. Osim toga, osuđeni su na smrt po senatu pokretnog prijekog suda i intelektualni začetnici tog napada, 98 Židova i komunista, te su strijeljani.
28 nevinašaca je stradalo, napalo ih je desetak vucibatina, a streljano je stotinu i dvoje raznoraznih vucibatina.
demon is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2012., 18:12   #64
Quote:
Ajde, a što ako su ti isti nevini studenti zaklali jednog drugog nevinog studenta Krstu Ljubičića još 1937. i to zato jer je bio za republikansku Španjolsku, pazi njegovi rođaci su nedavno izjavili kako Krsto uopće nije bio komunist, nego tek simpatizer? Nije li ti jedan od onih koji su bacali bombe na tu nevinaščad rekao kako je to bila osveta za njihovo djelovanje? Znaš li uopće išta o sukobima studentarije na zagrebačkom Sveučilištu?

Znaš li kako je završio taj napad?

28 nevinašaca je stradalo, napalo ih je desetak vucibatina, a streljano je stotinu i dvoje raznoraznih vucibatina.
Znači teroristički napadi na studente (koji su bili obvezatni služiti u njihovoj satniji), koji rata nisu vidjeli, opravdava zapravo to što su neki ljudi par godina prije zaklali nekog čovjeka?Da ti pamet stane .Takvi poput tebe i opravdavaju zločine na bilokojoj strani...osveta, ne?

EDIT: Ne radi se o tom napadu - na TV-u ti je prije par godina bio dokumentarac o zagrebačkim ilegalcima.Među njima je bio jedan starac koji se hvalio kako je bacao bombe po studentima i uspoređivao sebe s Al´Qaidom.Trebam li reći da se poslije sam sebi iščuđavao tome kako su ga ustaše namlatile dok su ga ispitivale ?Ali, nije propjevao pa je preživio, on i njegovi kompići.

EDIT 2: Navedene citate bez izvora i stranice ti malo tko prizna.Eto, da znaš za ubuduće .

Zadnje uređivanje Zagorski Križar : 09.02.2012. at 18:27.
Zagorski Križar is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2012., 18:21   #65
Quote:
Ustaška vojnica je imala 10-ak tisuća ljudi, kasnije je narasla na nekih 30-ak tisuća. Analogno tome i partizani su vršili popunu uglavnom "mobilizacijom", a dobrovoljaca je bio tek manji udio. Seljak je nerado napuštao zemlju, a seljaštvo je činilo 90% stanovništva.
Krivo.Do kraja 1944. Ustaška vojnica je brojila između 70 000 i 76 000 ljudi.Premašili su čak i Domobranstvo (kad vojni vrh novake ionako više nije slao u domobranske postrojbe, već samo u ustaške ili legionarske).
Old 09.02.2012., 18:36   #66
Quote:
rezon@tor kaže: Pogledaj post
Ja sam svojevremeno u Hercegovini čuo priču kako se "kraljeva vojska" kad je kapitulirala Kraljevina Jugoslavija povlačila prema Srbiji i napravila velika sranja.
Što je u daljnjem potaknulo mobilizaciju u Ustaše.

Na žalost ne znam ništa osim ove priče iz treće ruke.
Quote:
p3ro kaže: Pogledaj post
A cuj,kako gdje.

Ja sam iz Zapadne Hercegovine i svi su manje vise bili u Ustasama(rodno selo mog starog je platilo visok danak svom odabiru) ali kreni malo juznije i situacija je drukcija.
Kraljevina nije bila omiljena zbog odnosa prema ljudima.

Na kraju krajeva ta priča o hercegovcima švercerima je počela upravo za prve Jugoslavije. Radi se o visokim porezima na duhan(glavnom i skoro jedinom izvoznom proizvodu). Porezi su bili tako veliki da su ljudi znali prodati svoj cjelogodišnji urod od nekoliko stotina kili i bili bi na nuli, a u jednoj turi bi prišvercali 20-30 kg. u Dalmaciju ili Bosnu i od toga bi kupili namirnice o kojima su mogli samo sanjati (hranu, odjeću).
Old 09.02.2012., 19:45   #67
Quote:
Mislio sam napomenuti da nakon 1944 se vrlo teško mogla tutvrditi pripadnost Ustašama ili Domobranima.
Osnutkom HOS-a, znakovlja postaju ista, svi dobivaju oznake sa slovom-U, tako da obični ljudi nisu ih mogli razlikovat.
Primjer oznaka: http://www.aukcije.hr/item.php?id=15...q=hos&cat_id=0
Wattie86 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2012., 19:57   #68
Quote:
Zapravo je točna. Četničke organizacije su postojale i prije i nisu bili komandosi, takve jedinice o kojima pričaš su postojale, ali ovi četnici su bili rojalistički nastrojeni članovi raznih prijeratnih organizacija, kako rekoh neke su bile tek rojalističke, ali neke su djelovale sa čisto velikosrpskih pozicija. U njima je bilo i Hrvata. Zbog toga je bilo i moguće pojavljivanje četničkih jedinica gdje su bili Hrvati (u Kaštelima).

Evo link na jedan solidan člančić:

http://povijest.net/sadrzaj/hrvatska...41-godine.html
Mislio sam na ovakve jedinice vojske KJ.
Uglavnom one su jedine mogle dobiti naziv Četnici, kao djelatne vojne trupe.
Wattie86 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2012., 20:09   #69
Quote:
da000 kaže: Pogledaj post
evo ja sam iz lobora, po dedinim pričama moglo bi se zaključiti da je stanovništvo većinom bilo ustaški nastrojeno, no bilo je i partizana, malo ali bilo ih je...,nego djed mi je govorio da su i njemci bili u selu, naravno sa šljemovima da li neko zna koja bi to postrojba mogla biti, još jedna zanimljivost djed kaže da je i crna legija bila u loboru, on ih zove bobanovci, kaže da su bili u crnom, pošto ga pamćenje služi bolje od mene sumnjam da laže, pokazao mi je sva mjesta gdje su bili ubijeni partizani, on ih je sa ostalim prijateljima pokopavao, nego zna li tko što o bitkama za zlatar, jer su mi svi stariji ljudi govorilli da je nebo bilo crno za vrijeme bitke no nikad nije pao, evo jedan isječak za stranice grada zlatara: U Drugom svjetskom ratu napadali su Zlatar partizani dva puta. Prvi put u listopad u 1943. i drugi put u siječanju 1944. godine, ali su u njega definitivno ušli tek 9. svibnja 1945. kad ga je već bila napustila posada kojom je bio zapovijedao bojnik Miroslav Kopjar., eto toliko za sad, tema je odlična...
E, izgleda da sam prešao preko ovog posta.Oprosti.Ovi bobanovci su ti pripadnici 5. ustaškog zdruga, zapovijedao im Rafael Boban.Taj zdrug je nastao iz ostataka Crne legije, koja se raspala nakon Francetićeve smrti, pa su se zato sami nazivali Crnom legijom.Bilo ih je po Zagorju u zadnjoj fazi rata, dvojica su čak pokušala opljačakti mog djeda ().Međutim, nisu samo bobanovci bili u crnom; jedan kod nas je bio koji je dva puta dezertirao iz domobranstva, pa treći put kad ga su ga ustaše pokupili u raciji, dali su mu izbor: ili čekati novi poziv za domobrane za nekih par dana ili odmah pred vojni sud.Ovaj kad je vidio da je ostao bez izbora, pridružio se ustašama.Ako me sjećanje dobro služi, sjedište toj jedinici je bilo kod starog željezničkog kolodvora u Zagreba, i nosili su crne odore (taj isti je sa dvojicom svojih suboraca jednom prilikom i "riješio" neke Kozake, ali o tome nekom drugom prilikom).

Vidiš, vidiš, za Zlatar sam skroz zaboravio.Inače, na cesti od Huma do Zlatara su 8. svibnja trajala puškaranja i borbe jer osovinci nisu htjeli odstupiti.Najvjerojatnije se radilo o domaćima.Nego, u vezi borbi za Zlatar:

http://www.deseti-korpus.com/index.p...&limitstart=85
http://www.deseti-korpus.com/index.php?limitstart=112
http://deseti-korpus.com/index.php?o...d=52&Itemid=57

Pronjuškaj tim sajtom, ima zanimljivih stvari.Istina, ispričanih samo s jedne strane, ali to mu ne umanjuje jako vrijednost.Uživaj .
Old 09.02.2012., 20:26   #70
Quote:
hajduk1911st kaže: Pogledaj post
Na Imotsku Krajinu su značajno utjecali liparski Ustaše kojih je od 500,150 bilo iz Imotskog i okolice.Mene zanima što je tih 150 natjeralo da odu na Lipare?Za razliku od drugih krajeva Imotski nije trpio pretjeranu diktaturu kraljevske žandarmerije pošto je grad skoro 99% hrvatski i bio je ajmo reći na nekoj periferiji.Možda vjera u neki bolji život ako njihovo opredjeljenje pobjedi pošto je kraj bio dosta siromašan.Na kraju krajeva drugi pradjed mi je otišao u Ustaše na nagovor svoga brata koji je bio na Liparima i kasnije vršio visoke funkcije.Nacionalna svijest da su Hrvati sigurno je postojala,ali ne mislim da je u WWII to igralo ključnu ulogu da se ljudi odluče za neku stranu.Domovinski rat je sasvim druga priča.
mogao si puno naučit iz "prosjaka i sinova"... u imackom kraju je bilo dosta švercera, pogotovo duhanom, a kao takvi su bili na udaru države, "finanaca"...
Old 09.02.2012., 20:33   #71
ratna statistika splita... treba je uzeti u obzir s oprezom jer je site pristran:
www.ratnakronikasplita.com/kronika/pogovor
Old 09.02.2012., 21:25   #72
Quote:
Znači teroristički napadi na studente (koji su bili obvezatni služiti u njihovoj satniji), koji rata nisu vidjeli, opravdava zapravo to što su neki ljudi par godina prije zaklali nekog čovjeka?Da ti pamet stane .Takvi poput tebe i opravdavaju zločine na bilokojoj strani...osveta, ne?

EDIT: Ne radi se o tom napadu - na TV-u ti je prije par godina bio dokumentarac o zagrebačkim ilegalcima.Među njima je bio jedan starac koji se hvalio kako je bacao bombe po studentima i uspoređivao sebe s Al´Qaidom.Trebam li reći da se poslije sam sebi iščuđavao tome kako su ga ustaše namlatile dok su ga ispitivale ?Ali, nije propjevao pa je preživio, on i njegovi kompići.

EDIT 2: Navedene citate bez izvora i stranice ti malo tko prizna.Eto, da znaš za ubuduće .
Evo ti oriđiđi slika obavijesti koja je lijepljena po gradu:
http://8409522972946901136-a-1802744...attredirects=0

Što se tiče Krste Ljubičića, na objašnjavanje tog čina nevinih sveučikištaraca ne namjeravam trošiti riječi.

I daj se prestani blamirati sa tom ustašofilijom.
demon is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2012., 21:32   #73
Quote:
Krivo.Do kraja 1944. Ustaška vojnica je brojila između 70 000 i 76 000 ljudi.Premašili su čak i Domobranstvo (kad vojni vrh novake ionako više nije slao u domobranske postrojbe, već samo u ustaške ili legionarske).
Ovo je glupost. U mojoj obitelji su tri čovjeka bili ustaše. I to ne bilo kakve nego drito pod Bonaventurom Baljkom, beta testerom Paga i Jadovna. Kako? Jednostavno. Pala Italija, Bonaventura se vratija u rodni kraj i organizirao ustaše. Oni nisu htjeli iz sela pa su postali ustaše. Nisu se makli iz svog sela, doslovno. Nakon manje od godinu dana sve je otišlo u neku stvar. Dio tih nazovi ustaša je otišao u povlačenje, a dio je ostao u svom selu. Ova moja trojka se "priobukla". Dva postali partizani, a treći im čuvao obitelji i brinuo se za zemlju. Naime radilo se o tri brata.

Kad računaš takve ustaše, kao ova moja tri praujaka, onda ih imaš 70-ak tisuća. Kad gledaš one koji su "čistili" srpska sela i radili u Jasenovcu, Gradiški, Jadovnu tad je taj broj nekoliko puta manji. Te su ustaše bili "elita" i u njih nije mogao svatko. Ovu tragikomediju sa poustašivanjem seoskih straža treba zanemariti.
demon is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2012., 21:38   #74
Quote:
žalac_1 kaže: Pogledaj post

a još anketa.... pa i to da se radi o očevima/djedovima (anketar dobije informacije iz treće ruke)......a i 80e, još uvijek u Jugoslaviji.....ajoj......
Zapravo bi se iznenadio koliko su ljudi iskreni po tom pitanju. Vjerovatno se išlo logikom da ovi sigurno znaju ko su im bili didovi i očevi pa nema potrebe lagati. Laganjem bi se samo uvalija u g...a. Napokon anketiranjem i popisivanjem se došlo negdje u šezdesetima do brojke od "tek" 600 000 stradalih od ruke i u borbi protiv okupatora i kvislinga u bivšoj nam državi.
demon is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2012., 22:25   #75
Quote:
Evo ti oriđiđi slika obavijesti koja je lijepljena po gradu:
http://8409522972946901136-a-1802744...attredirects=0

Što se tiče Krste Ljubičića, na objašnjavanje tog čina nevinih sveučikištaraca ne namjeravam trošiti riječi.

I daj se prestani blamirati sa tom ustašofilijom.
Ja se "blamiram ustašofilijom" samo zato što ti opravdavaš zločin?Pa takvima poput tebe je normalna stvar pobiti čitavo selo u ime osvete zbog nekog anonimusa.Normalno, ja sam "ustašofil" samo zato što ti opravdavaš zločin.Eh, kako je lijepo lijepiti etikete kad nemaš ništa pametnog za reći.

Quote:
Ovo je glupost. U mojoj obitelji su tri čovjeka bili ustaše. I to ne bilo kakve nego drito pod Bonaventurom Baljkom, beta testerom Paga i Jadovna. Kako? Jednostavno. Pala Italija, Bonaventura se vratija u rodni kraj i organizirao ustaše. Oni nisu htjeli iz sela pa su postali ustaše. Nisu se makli iz svog sela, doslovno. Nakon manje od godinu dana sve je otišlo u neku stvar. Dio tih nazovi ustaša je otišao u povlačenje, a dio je ostao u svom selu. Ova moja trojka se "priobukla". Dva postali partizani, a treći im čuvao obitelji i brinuo se za zemlju. Naime radilo se o tri brata.

Kad računaš takve ustaše, kao ova moja tri praujaka, onda ih imaš 70-ak tisuća. Kad gledaš one koji su "čistili" srpska sela i radili u Jasenovcu, Gradiški, Jadovnu tad je taj broj nekoliko puta manji. Te su ustaše bili "elita" i u njih nije mogao svatko. Ovu tragikomediju sa poustašivanjem seoskih straža treba zanemariti.
Ta "glupost" je preuzeta iz knjige Tomislava Aralice, a sudeći po viđenom, njemu ipak više vjerujem jer lik na stvari gleda nepristrano, što se ne može reći za neke.S druge strane, ova bogovska logika koju si sad upotrijebio, bolje da se pokriješ po glavi.Naime, ako ćemo tako, onda pravih SS-ovaca nema osim onih iz Das Reicha i Totenkopfa, nema pravih partizana osim onih iz Kozare, itd.Normalno da takvi spadaju u ustaše, pošto su bili unovačeni.A sad, jesu li oni hladili muda kod kuće ili su poput partizana "skupljali logistiku" od seljaka, to je sasvim druga priča.Jedino što treba zanemariti je ova tvoja nazovi-logika .
Old 09.02.2012., 22:47   #76
Quote:
Zapravo je točna. Četničke organizacije su postojale i prije i nisu bili komandosi, takve jedinice o kojima pričaš su postojale, ali ovi četnici su bili rojalistički nastrojeni članovi raznih prijeratnih organizacija, kako rekoh neke su bile tek rojalističke, ali neke su djelovale sa čisto velikosrpskih pozicija. U njima je bilo i Hrvata. Zbog toga je bilo i moguće pojavljivanje četničkih jedinica gdje su bili Hrvati (u Kaštelima).

Evo link na jedan solidan člančić:

http://povijest.net/sadrzaj/hrvatska...41-godine.html
Hehe spomenuo si Kaštela Tu živim pa znam situaciju.Imaš i danas Hrvata koji se zovu Uroš,Svetlana i slično,a kada odeš na groblje u Novi štošta se da vidjetiBilo je i Hrvata Četnika u Zadvarju nešto.A netko je spomenuo Folksdeutschere.Ispod mog sela 100 metara južnije jedan je pokopan što su ga Partizani u borbama ubili.Jedan čovjek koji je tada bio dječak vidio mu je u ispravama da je iz Novog Sada.Moj otac je htio zvati njemačkog ambasadora da se čovjeka dostojno pokopa,ali eto i do dana današnjeg je tamo.
hajduk1911st is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2012., 22:47   #77
Quote:
E, izgleda da sam prešao preko ovog posta.Oprosti.Ovi bobanovci su ti pripadnici 5. ustaškog zdruga, zapovijedao im Rafael Boban.Taj zdrug je nastao iz ostataka Crne legije, koja se raspala nakon Francetićeve smrti, pa su se zato sami nazivali Crnom legijom.Bilo ih je po Zagorju u zadnjoj fazi rata, dvojica su čak pokušala opljačakti mog djeda ().Međutim, nisu samo bobanovci bili u crnom; jedan kod nas je bio koji je dva puta dezertirao iz domobranstva, pa treći put kad ga su ga ustaše pokupili u raciji, dali su mu izbor: ili čekati novi poziv za domobrane za nekih par dana ili odmah pred vojni sud.Ovaj kad je vidio da je ostao bez izbora, pridružio se ustašama.Ako me sjećanje dobro služi, sjedište toj jedinici je bilo kod starog željezničkog kolodvora u Zagreba, i nosili su crne odore (taj isti je sa dvojicom svojih suboraca jednom prilikom i "riješio" neke Kozake, ali o tome nekom drugom prilikom).

Vidiš, vidiš, za Zlatar sam skroz zaboravio.Inače, na cesti od Huma do Zlatara su 8. svibnja trajala puškaranja i borbe jer osovinci nisu htjeli odstupiti.Najvjerojatnije se radilo o domaćima.Nego, u vezi borbi za Zlatar:

http://www.deseti-korpus.com/index.p...&limitstart=85
http://www.deseti-korpus.com/index.php?limitstart=112
http://deseti-korpus.com/index.php?o...d=52&Itemid=57

Pronjuškaj tim sajtom, ima zanimljivih stvari.Istina, ispričanih samo s jedne strane, ali to mu ne umanjuje jako vrijednost.Uživaj .
hvala na linkovima, nego baš me ime tvog avatara podsjetilo da mi je susjeda govrila da je njezin otac nosio hranu križarima koji su se skrivali na ivančici poslije rata, mislim da je rekla da su nosili bijeli križ na kapama...

još bih zamolio kolegu leonardissima da proba pronaći link u povijesti browsera o onim slikama s ebaya, ako se aukcija uopće može još vidjeti,
bio bih jako zahvalan...
da000 is online now  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2012., 22:53   #78
Quote:
da000 kaže: Pogledaj post
hvala na linkovima, nego baš me ime tvog avatara podsjetilo da mi je susjeda govrila da je njezin otac nosio hranu križarima koji su se skrivali na ivančici poslije rata, mislim da je rekla da su nosili bijeli križ na kapama...

još bih zamolio kolegu leonardissima da proba pronaći link u povijesti browsera o onim slikama s ebaya, ako se aukcija uopće može još vidjeti,
bio bih jako zahvalan...
Križari su bili česta pojava.Od djeda sestra je jedanput kao djevojčca naletila na njih u brdu poviše sela.Pričala je sa njima.Raspitivali su se o ljudima u selu(poznanicima) pozdravili je i rekli da ne kaže da ih je vidjela.
hajduk1911st is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2012., 22:55   #79
Quote:
Basta kaže: Pogledaj post
mogao si puno naučit iz "prosjaka i sinova"... u imackom kraju je bilo dosta švercera, pogotovo duhanom, a kao takvi su bili na udaru države, "finanaca"...
Odlično kralju.Uopće nisam išao za tim.Bio je onaj jedan film jugoslavenski o duhanu koji je ušao u samu srž tog problema.Ljudi su doslovno bili roblje u tim krajevima.
hajduk1911st is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2012., 00:36   #80
Quote:
hajduk1911st kaže: Pogledaj post
Križari su bili česta pojava.Od djeda sestra je jedanput kao djevojčca naletila na njih u brdu poviše sela.Pričala je sa njima.Raspitivali su se o ljudima u selu(poznanicima) pozdravili je i rekli da ne kaže da ih je vidjela.
Križari su se u Hercegovini još nazivali i škripari. Postoje legende o jednom kojeg su dica ponekad viđala po šumi, međutim niko ga nikad nije izdao, taj je čini mi se 80-ih umro kad je jednom posjetio svoje kod kuće. Čovik je se skoro 40 god. skrivao od komunističkih vlasti po šumi i po raznim selima, a na kraju je zadnje dane proveo u svom krevetu.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:10.