Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.04.2025., 21:00   #8341

Evo, uspio��
Segafredi is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 21:40   #8342
Prijatelju te gume su dale svoje. Opasne su posebno po kiši. Kupi druge prije nego završiš u kakvom kanalu.
bojanko is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 22:00   #8343
Quote:
Segafredi kaže: Pogledaj post
Evo, uspio��
Koliko su stare te gume , poslušaj kolege, dobra ili osrednja nova guma na rate je još uvijek jeftinija od Gige limara.
artur222 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 22:42   #8344
Quote:
bojanko kaže: Pogledaj post
Prijatelju te gume su dale svoje. Opasne su posebno po kiši. Kupi druge prije nego završiš u kakvom kanalu.
Nisam primjetio nikakvo zanošenje ili proklizavanje u zavojima ni na mokrom ni na suhom kolniku.
Zapravo me najviše zanima kolika je potencijalna opasnost od puknuća gume u vožnji obzirom da su ripne istaknute
Segafredi is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 22:54   #8345
Quote:
-dominic- kaže: Pogledaj post
Ne znam baš gdje piše minimum za zimsku gumu, osim općenitih 1.6mm. U slučaju ljetne gume zimi to je 4mm.

Iako zimsku nisam vozio nikad ispod 4mm+
U pravu si.
Sad sam pročešljao malo web na tu temu i svuda piše da je minimalma dozvoljena dubina utora na gaznom dijelu gume 1,6 mm. Čak i HAK to iznosi.
A moje imaju 3 mm.
Segafredi is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 23:11   #8346
Quote:
U pravu si.
Sad sam pročešljao malo web na tu temu i svuda piše da je minimalma dozvoljena dubina utora na gaznom dijelu gume 1,6 mm. Čak i HAK to iznosi.
A moje imaju 3 mm.
Stari moj dosao si tu po savjet, i dobio si ga od par razlicitih osoba. Ti si odlucio drzati tu gumu i dalje taman ti 10 ljudi tu reklo da je bacis u smece. Jer ta guma je za smece. Ja bacam 3 godine staru gumu s preko 5mm profila, jer mi proklizava pri jacem gasu, a ti tvrdis za ovo da ti je super. Daj necemo se lagat. Bit ce ti super do prve ljetne kise kad pokusas zakocit s njom.
zoomko is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 23:45   #8347
Quote:
zoomko kaže: Pogledaj post
Stari moj dosao si tu po savjet, i dobio si ga od par razlicitih osoba. Ti si odlucio drzati tu gumu i dalje taman ti 10 ljudi tu reklo da je bacis u smece. Jer ta guma je za smece. Ja bacam 3 godine staru gumu s preko 5mm profila, jer mi proklizava pri jacem gasu, a ti tvrdis za ovo da ti je super. Daj necemo se lagat. Bit ce ti super do prve ljetne kise kad pokusas zakocit s njom.
Ma ne, mislim hvala vam svima. Samo prenosim iskustva.
Prije neki dan sam morao jače zakočiti da su stvari letile u autu i nije proklizao. U zavojima nisam osjetio nikakva zanošenja...
Mene najviše brine može li puknuti u vožnji.
Slažem se upotpunosti da su gume potrošene. No, jesu li baš toliko potrošene da se moraju hitno mijenjati, kako je rekao vulkanizer?
Hvala svakome na savjetu
Segafredi is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 23:58   #8348
Quote:
Ma ne, mislim hvala vam svima. Samo prenosim iskustva.
Prije neki dan sam morao jače zakočiti da su stvari letile u autu i nije proklizao. U zavojima nisam osjetio nikakva zanošenja...
Slažem se upotpunosti da su gume potrošene. No, jesu li baš toliko potrošene da se moraju hitno mijenjati, kako je rekao vulkanizer?
Hvala svakome na savjetu
Mala je sansa da ce guma puknuti sama od sebe, osim ako ima 10+ godina i ima mikro pukotine. Ako naletis na vijak ili cavao iata je proca imao 7 ili 3mm profila. Vulkanizer i svi mi procamo o tome da je guma istrosena i stara. Znaci manja sposobnost izbacivanja vode, plastificirana je zbog starosti i opcenito da guma nemoze imati ni priblizno svojstva i perfromanse nove/novije gume. Znaci potencijalna si opasnost za sebe i ljude oko sebe
zoomko is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2025., 00:49   #8349
prvenstveno za ljude ispred sebe, btw ta debica, koliko je stara
artur222 is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2025., 06:55   #8350
Quote:
Hvala svakome na savjetu
Majstore, šanse da pukne sutra su iste kao da pukne jučer. Ako se još na njima voziš, znači da se može.
Važno je da ti znaš da su gume loše, pa polako po kiši dok ne kupiš bolje.
Tehnomag is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2025., 08:58   #8351
Mozes ih ovo ljeto odvest kao "ljetne", i na jesen ih bacis i stavis nove zimske.

Jedino sto te sprijecava da se ne zabijes u zid je dobra guma. Mozes imat najbolji set kocnica, al ne vrijede puno ako guma ne hvata asfalt.
Biciklic is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2025., 10:19   #8352
Quote:
Biciklic kaže: Pogledaj post
Mozes ih ovo ljeto odvest kao "ljetne", i na jesen ih bacis i stavis nove zimske.

Jedino sto te sprijecava da se ne zabijes u zid je dobra guma. Mozes imat najbolji set kocnica, al ne vrijede puno ako guma ne hvata asfalt.
Može, al ako padne kiša nek ostavi auto doma da nebi netko nedužan nastradao.

@Segafredi
Po dizajnu ripne bi rekao da je guma bila smeće i nova (neka Debica ili slično), znaci sad je ubij bože.
Ne želim vrijeđati, ali očito nemaš pojma što je dobra guma ako ti je ova još dobra.
Ako ti je toliko draga posadi cvijeće u nju ili ulij beton pa imaš stalak za suncobran, za to je dobra.
Guater is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2025., 10:50   #8353
Za po gradu nece ubit nit sebe nit ikog - do 50kmh je i po mokrom zimska guma dovoljna.

Za 150kmh na autoputu svakako po mokrom nije. Al ne moras ni vozit 150.
Biciklic is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2025., 10:59   #8354
Quote:
artur222 kaže: Pogledaj post
btw ta debica
Može biti i Kelly ili Diplomat pošto je isti vlasnik.
Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk
Deod is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2025., 11:08   #8355
Quote:
Biciklic kaže: Pogledaj post
To TEK ne BIH nikada... Pa to ti je po kiši ljeti ko na ledu.
Old 09.04.2025., 11:13   #8356
U gradskoj voznji nema frke. Osim ako si city-racer od semofora do semofora. Kisa me ne brine koliko masan kolnik - tu klizi svaka guma, nova, stara, zimska, ljetna...
Biciklic is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2025., 11:17   #8357
Tvoj stav mi zvuči kao da nisi nikada vozio gume koje su se radi potrošenosti / starosti / plastificiranja - pretvorile po kiši u "klizaljke". Doslovno.
Old 09.04.2025., 11:27   #8358
Zimske nakon 4 godine odvezem jos ljeti i mjenjam - nikad ne stignu "stvrdnu" i izgubit svojstva.

Jedino pazit u Italiji - tamo su zimske gume ljeti - novcana kazna.
Biciklic is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2025., 13:14   #8359
To bi i kod nas trebalo uvesti. Zimske gume ljeti jednostavno nisu dovoljno dobre.
Drago_Gervais is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2025., 23:03   #8360

Ova ozačena mjesta su ti indikator potrošenosti gume.
Dok god ripne ima "iznad" visine indikatora, guma je zakonski legalna.
sinisaplatz is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:37.