Vrt Sobne i vrtne biljke, kantice i lopatice, vaši zeleni ljubimci. |
|
|
09.06.2024., 12:47
|
|
rotaredom
Registracija: Aug 2005.
|
Pozdrav, ima li tko iskustva s najmom vrtnih strojeva? Trebam dobar i snažan benzinski trimer na dan i pol, na internetu pronalazim cijene od 25 eura po danu, a 50 eura za dva dana za stroj koji košta 200-300 eura totalno mi je  . Ima li netko preporuku najma s razumnijim cijenama? Ili netko možda privatno iznajmljuje?
|
10.06.2024., 09:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
A koliko je po tebi pošteno za naplatiti strancu dati stroj od "200-300" €?
|
|
|
10.06.2024., 11:15
|
|
rotaredom
Registracija: Aug 2005.
|
Pa traži se polog u visini vrijednosti stroja i to mi je ok - dakle, zaštićeni su od toga da im "stranac" ukrade ili ošteti stroj.
Ako traže 25 eura po danu, cijeli stroj isplate u osam ili deset dana, tako da mi se to čini vrlo isplativ biznis. A kupcima je umjesto trodnevnog ili čak dvodnevnog najma možda isplativije kupiti stroj pa ga prodati. Ili kupiti neki polovni.
|
06.08.2024., 10:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
Odavno nisam kupovao ovu aparaturu, pa ako može mali savjet.
Ima nekih 3000 m2 za kosit. Neravno, uzbrdo, nizbrdo, zidići, stabla itd. Raste ko ludo. Imam Viking mb 3 rt samohodnu kosilicu, staru jako, stalno se nešto oko nje treba, najčešće joj pogon odlazi. A i uz to Husquarnu 128R trimer - flaks.
E, sad to dvoje u paru je bilo super godinama, jer bi od proljeća počeo i polako se borio s travom. No, sad me nije bilo par mjeseci i moji su zapustili i nastala je šikara i treba mi nešto jače. Montirao sam onaj metalni nož na Husquarnu, ali previše mi vibrira, mislio sam da nisam dobro montirao, pa sam onda proučio uputstva, rastavio, sastavio, ali nije puno pomoglo. A i kad je s tim metalnim nožem se nakon nekog vremena ugasi. S niti mi se to ne događa, ali nit nije dovoljno jaka za ovo što je naraslo.
I sad gledam, nekako sam najviše na strani kupit neki jači trimer. Nekad davno sam imao neku Makitu koja je ubijala, nekoliko konja, vrtila se na 11000 okretaja, ali posudio, pokvarili je i bacili. I naivno pošao sam gledat što ima za kupit i prvo se šokirao koliko sad ima tih električnih na baterije - ne može se više kupit poštena jaka motorna kosilica. Vidim da ima masu nekih novih marki - brendova: Villager, Al-ko, Echo, Hurricane, Smartool, ADK, Efco itd.
Htio bi nešto jače, a ne bi sad trošio 1000 eura za Stihl i Husquarnu. Od ovih marki vrijedi li koja? Ili samo da pogledam ako ima servis za tu marku u blizini, pa ako ima kupim i to je to.
Mada ni to nije neka garancija, imam neki malo skuplji uređaj iz SAD, pokvario se, zovem firmu koja je bila generalni zastupnik kad sam ga kupio, znate nismo mi više zastupnici, ne možemo vam pomoći, zovem trenutne zastupnike, oni pak, ne servisiramo uređaje koji nisu kupljeni kod nas. Još im govorim da nije u garanciji, da pošalju servisera kako bi popravio i da ću platiti, ma ni čuti. Čak mi i jedni i drugi rekli da kupim drugi, da je to staro i ne isplati se popravljat. Htio ih i jedne i druge cinkat Amerima, ali Ameri nisu od ostavljanja e-mail adrese, samo telefon za kontakt. A dok ja objasnim preko telefona ode 100 eura, a Amere boli ona stvar i za mene i za neku tamo Hrvatsku. Na kraju sam uspio sam dijagnosticirati, našao u UK ekipu koja ima zalihu tih dijelova, naručio, oderalo me na poštarini (skoro skuplja od dijelova) i sam popravio. Ali to je trajalo mjesecima.
Znači najviše me zanima ovi jači benzinski trimeri po Pevexu, Bauhausu, web-shopovima ima li neki za preporučiti?
Eventualno ako netko ima iskustva s akumulatorskim trimerima, mada sumnjam da su oni u stanju borit se sa šikarom.
|
|
|
07.08.2024., 23:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Hvala na savjetu.
Ali bio sam nestrpljiv pa sam danas u Pevexu uzeo trimer.
Bio sam nekako došao do Hecht Profi 163 od 3,1 ks, kao trgovina / servis tu u blizini, zovem ih na fiksni dva dana ne javljaju se, zovem na mobitel koji imaju na stranicama - ništa. Valjda godišnji, ali koji vrag će im onda webshop i sve kad odeš ljeti i sve zatvoriš.
Tako da sam onda suzio izbor na Villager BC 2700 XCE za 329 € i Al-Ko BC 500 B za 180 €. Otišao u Pevex, gledao ih, mislio se uzet Villager, a na kraju uzeo Al-Ko koji je na akciji. Oba su tu negdje po snazi i karakteristikama, ali Villager je malo ozbiljniji na prvi pogled.
E, sad nekako je presudilo što je Al-Ko na 4 godine garancije i ipak imam ne baš daleko servis za njega. Za Villager nema servisa blizu i garancija je 2 godine.
S obzirom kako sam ga odmah i upotrebio mogu nabacit i kratku recenziju. U biti u kratko, trimer je bez veze, al je za te novce odličan.
Vidi se da Nijemci imaju prste u njemu, sve je nekako komplicirano. Npr, naramenica ili onaj leđni nosač - katastrofa. Nisam ga uspio podesit da mi trimer lijepo leži, cijelo vrijeme mi je desna naramenica klizila s ramena. A sama kopča za koju se trimer prikači je užas. Koliko samo dijelova ima. Na kraju sam uzeo naramenicu od Husquarne 128 R koja je 10 puta jednostavnija i bolja, da ne govorim o jednostavnosti kopče za stavit i skinut trimer i s time dalje kosio.
Paljenje mi se isto ne sviđa. Kao išao sam čitat uputstva na hrvatskom i samo me je zbunilo, nisu ni na engleskom bolja. Kod Husquarne je dosta jednostavno paljenje, daš kontakt, napumpaš gorivo, čok i povučeš starter 2, 3 puta i pali i tako već godinama. Ovdje je isto, ali sve je to nekako neću reći jadno, teško mi objasnit točno što me smeta, ali ne daje mi dojam jednostavnosti i trajnosti. Naravno sam onaj starter - povlakač pruža dosta otpora, nije mi ga lako i jednostavno povući kao na Husquarni i Vikingu. No, upalio sam kosilicu po prvi put možda nakon 5, 6 povlačenja. Kasnije se palila na 2 ili 3, čak i na prvo kad je bila topla.
Stavio sam glavu s niti i nakon što sam je pustio da odradi malo na minimumu (lijepo radi, ne gasi se koliko god je dugo pustio da radi, jedino možda malo previše vibrira za moj ukus na leru) krenuo na najgori dio, nije to trava, više šikara, malo možda preoptimistično, malo sam više niti potrošio, ali rješio sam to. Tu me je još nervirala originalna naramenica. Pustio sam je da se malo ohladi i onda je iz prve upalila i onda sam se bacio na dio gdje su kao neke voćke. Tu je bila visoka trava, dosta je toga bilo već suho, za to je ko stvoren trimer. Ne sjećam se da sam ikad brže to pokosio.
I onda me na kraju i razjadila. Kad sam završio, pustio sam je da još malo radi i onda ugasio. Htio sam samo vidjeti hoće li opet upalit iz prve prije nego je očistim i spremim i naravno uspio sam izvuć starter - povlakač do kraja. Na Husquarni i Vikingu mi se to nikad nije dogodilo. Ali, s druge strane 4 vide, inbus ključ, rastavio, vratio kako treba, sastavio i pali iz prve. Definitivno mi se taj otpor koji starter pruža ne sviđa.
Nadam se da ću sutra uspjeti još jedno 500 m2 pokositi, pa ćemo vidjeti kakvi će utisci biti.
Znači u usporedbi s Husqarnom 128R dosta je jača, ipak je to 1,9 kW na prema 0,75 kW. I vrti se na više okretaja. Ali sam dojam je nekako pretjerano kompliciran uređaj i onako ne baš jako kvalitetan. U svakom slučaju bit će dobar za ono što mi treba, izboriti se s ovim što je naraslo sad, pa kasnije opet navalit s Vikingom mb 3 rt. Jedino mu moram pogon srediti da ga ne moram gurati uzbrdo. Taj Viking je super stvar (odnosno sad je to ovaj predloženi Stihl RM 3 rt), jer se nakon njega ne treba skupljat trava, lijepo je usitni i rasprši po terenu.
|
|
|
09.08.2024., 13:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
bojim se da ste pogriješili i da će te se s time "patiti" a ne kositi.
|
|
|
11.08.2024., 09:46
|
|
Registrirani korisnik
|
A da je idealno nije, no prekjučer sam navalio na onih 500 m2 gdje je bilo svega i drače i suhih stabljika visokoh skoro 2 m i polegnute trave i bilo je ok. Potrošio sam dosta mješavine, preko 1 litar sigurno, i jako puno niti, ali uspjeo sam u onom što sam htio.
Radim s naramenicama od Husquarne tako da mi nije više problem držat ju. Iskreno da sam zvao da mi to netko pokosi sumnjam da bi mi uzeo manje od 100 eura, a ja sam za 180 eura uzeo trimer s 4 godine garancije i to u biti kao rezervu. Sad kad sam doveo većinu zemljište u neko pristojno stanje mogu opet krenuti s Vikingom MB 3 rt i onom slabijom Husquarnom 128R, a ova Al-ko mi ostaje ko rezervni trimer i ako slučajno opet nešto zaraste.
Inače jedna pohvala na račun Al-ko Hrvatska. Garancija se produljuje na 4 godine ako se prijavi preko njihovih stranica kupnja. Ne znam ako je prošlo 10 minuta kako su mi odgovorili i poslali natrag to produljenje. Inače za sve tako stvari što je trebalo poslati nešto za produljenje garancije, ne samo da sam čekao po par dana, nego am par puta morao i ponovno urgirati, jer nema odgovora.
|
|
|
16.08.2024., 13:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Poštovani forumaši,
molim savjet/smjernicu.
Vrt je cca oko 800m2 za kositi.
Pun je voćki, grmlja, raznih prepreka.
Teren je dijelom ravniji, pa ide u nagib; nagib nigdje nije doduše naglo, ali ima manjih dijelova koji su i do 30°, većina nagiba je do 20°.
Imam puno krtica - doduše mi se trudimo razgrtati ih, i ako će biti potrebno radit ćemo to. Rupa nekakvih nemam, teren je relativno uglađen.
Trava je ok u smislu, redovno se kosi, i tak bi i bilo u budućnosti, skoro pa nikad nemamo neku visoku travu. Jasno, nije engleski travnjak, ali ne raste ni nešto dramatično čvrstog drača.
Veći dio vrta je poprilično osunčan, jedno 100m2 je vlažan, do šume, s manjim nagibom.
Skupljanje trave - obavezno košara! Skoro pa nikad ne malčiram.
Posjedujemo flaksericu koja je ok, i 2 električne kosilice na kotače koje su crkle....bit će da nisu namijenjene bile takvom teroru zadnje 2 sezone 
Imamo i motornu kosilicu NEsamohodnu s kojom je tata kosio, nažalost s njom nam je teško manevrirati.
Tražimo samohodnu kosilicu motornu koja može pokriti navedene uvjete.
S njom će manevrirati većinom žene.
Guglala jesam ali mislim da vi tu znate puno više.
Pogon koji, ili oba? Modeli, ako netko ima nešto na umu....sve što mislite da bi mi bilo korisno da znam pri odabiru, molim da napišete.
Budžet - oko 800€ mi se vrti negdje, ali može se malo rastegnuti ako je baš nešto top za naše uvjete.
Unaprijed se zahvaljujem 
|
|
|
17.08.2024., 21:05
|
|
...
Registracija: Sep 2004.
|
U potražnji sam starcima za flaksericom. Mora biti na benzin, trebala bi imat elektronsko paljenje bez povlačenja jer su starci stari pa nisu baš pri snazi za povlačenjem. Gledam negdje do 400 eura pa ako bi mi netko ko se kuži malo bolje mogao preporučiti neku kvalitetnu da je ono uloženo dobiveno ako se ikako može dobit. Trava na vikendici je malo tvrđa nije ono tepih ravna uzgojena ima svega i svačega, kosi se oko cca 500m2.
|
|
|
18.08.2024., 07:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Teško ćeš naći tako nešto, imao je Parkside jedan model, ali znaš kako to ide u lidlu, moraš čekati da dođe. Ili naručivati iz njemačke.
Takav stroj je solidno težak pa sad kako će se starci snaći s time.
Koliko mi je poznato nitko od renomiranih proizvođača nema trimer s elektro paljenjem.
Baterijski  ?
|
|
|
18.08.2024., 08:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2012.
|
Da, Parkside PPBS 3 A1 , ima nekih oglasa na Njuškalu gdje ljudi prodaju nove, možda vrijedi pogledat.
Inače sam osim toga našao samo Ruris 643ES.
Ovako na prvu mi se Parkside više sviđa jer ide klasična Parkside baterija i ima i dalje uže za paljenje ako (kad) elektro start rikne.
|
|
|
18.08.2024., 09:33
|
|
...
|
A da predpostavljam da je teška i sad imaju neku šta je krepucnula šta nije neka lagana bila, makar nije njima problem s njom hodat dok ima naramenicu, ali potezat im je problem... evo ne znam šta da kažem
Zar nije malo riskantno imat bateriju stalno nakačenu na kosilicu pošto se stvaraju velike vrućine na određenim dijelovima plus baterija je izložena konsantnom suncu ako se kosi na otvorenoj livadi ?
|
|
|
18.08.2024., 09:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2011.
|
mozda ti je najjednostavnije uzeti obicni trimer i sloziti da se pokrece na aku busilicu.
|
|
|
18.08.2024., 16:37
|
|
...
|
Svidila mi se ova Parkside PPBS 3 A1 no poslao poruku ovom šta su otvorili dučan neki novi na njuškalu i naravno nemaju niš nego 2u1, a ta mi je baš socijalna i neću tu. Kaže lik da ne znaju kad će ni imat ove ostale jer je kao neka nestašica u EU i neće ih bit neko vrijeme. Znači oglašavaju se za nešto nemaju, a tek su se stvorili, baš divno za daljnje trgovanje s njima, čisto da znate izbjegavat.
|
|
|
19.08.2024., 22:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Thermaltake868 kaže:
Zar nije malo riskantno imat bateriju stalno nakačenu na kosilicu pošto se stvaraju velike vrućine na određenim dijelovima plus baterija je izložena konsantnom suncu ako se kosi na otvorenoj livadi ?
|
Normalno da nije, ništa joj neće bit, a kod Parkside se može i skinuti nakon paljenja (barem se čini da je tako).
Quote:
Thermaltake868 kaže:
Svidila mi se ova Parkside PPBS 3 A1 no poslao poruku ovom šta su otvorili dučan neki novi na njuškalu i naravno nemaju niš nego 2u1, a ta mi je baš socijalna i neću tu. Kaže lik da ne znaju kad će ni imat ove ostale jer je kao neka nestašica u EU i neće ih bit neko vrijeme. Znači oglašavaju se za nešto nemaju, a tek su se stvorili, baš divno za daljnje trgovanje s njima, čisto da znate izbjegavat.
|

A jesu ekipa...
al ja bi ipak pričekao taj trimer, ako je elektrostart potreban. Ima na njemačkom Lidl portalu web shop i možeš staviti da te obavijeste kad je dostupno, a tad će vjerojatno i ovi genijalci kod nas imati istu. Ako ne, vjerujem da se može naručiti preko Mailboxde ili zamoliti nekog da je dotjera iz njemačka kad dolazi za sisvete/božić.
|
|
|
19.08.2024., 22:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Pa nije neka snaga potrebna bas za upaliti trimer, ako mogu kositi s njim ni paljenje ne bi smio biti problem.
|
|
|
19.08.2024., 23:03
|
|
Samozatajni vrag
Registracija: Nov 2005.
|
Quote:
marinnn kaže:
Pa nije neka snaga potrebna bas za upaliti trimer, ako mogu kositi s njim ni paljenje ne bi smio biti problem.
|
To je i meni palo na pamet. Moj pokojni deda je mogao upaliti svaki trimer, ali mu je bio problem nositi ga tj raditi s njim pa sam mu nabavio nekog laganog kineza i bio zadovoljan.
Pozdrav od veselog čuvara pakla
|
|
|
19.08.2024., 23:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Možda je do trimera? Realno novog FS120 upalim puno lakše nego starog FS40, manje povlačenja i lakše povlačenje.
Al realno ne čudi me, sigurno sam sezonu-dvije, tko bi se više sjećao, išao danas pokojnom susjedu upaliti motorku kad je zvao...jednostavno je nije mogao upalit. Nakon što bi je upalio, on bi divljao s njom, rezao drva, pripremao za kalanje... al palit nikako. Zagrijanu bi kasnije lakše upalio, pa je obično jednom dnevno trebalo otić do njega pomoć mu.
|
|
|
20.08.2024., 07:02
|
|
Samozatajni vrag
Registracija: Nov 2005.
|
Quote:
Fitz kaže:
Možda je do trimera? Realno novog FS120 upalim puno lakše nego starog FS40, manje povlačenja i lakše povlačenje.
Al realno ne čudi me, sigurno sam sezonu-dvije, tko bi se više sjećao, išao danas pokojnom susjedu upaliti motorku kad je zvao...jednostavno je nije mogao upalit. Nakon što bi je upalio, on bi divljao s njom, rezao drva, pripremao za kalanje... al palit nikako. Zagrijanu bi kasnije lakše upalio, pa je obično jednom dnevno trebalo otić do njega pomoć mu.
|
Takav je bio dedin trimer nakon što ga je natočio običnim benzinom (ne mješavinom) pa mu je zacvikao. Jesam ja njega na kraju odglavio sipajući ulje u cilindar i cimajući, ali nakon toga je bio zeznut za upaliti, a i ja sam skužio da deda više nije za to (demencija) pa mu ga namjerno nismo zamjenili. Inaće taj trimer i danas radi, samo ga je veselje paliti.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:49.
|
|
|
|