Turske serije Bivši podforum Neprikazano-sapunice |
|
|
12.04.2025., 21:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Prvi susret Azema i Ferde, 39. epizoda. od 1:42:59 do 1:47:59 (prema engl. prijevodu)
Uvodno, prije nego što se sretnu, Azem čuje razgovor prof. Ferde s učenikom:
Ferda (jedna mu je ruka na učenikovom ramenu): Na primjer, ti imaš dva uha..., ali kad bi imao samo jedno, opet bi čuo, zar ne? Zašto ti onda trebaju dva?
Učenik: Kako to mislite?
Ferda: Idi sad u razred. (odrješitije, strožim glasom): Razgovarat ćemo nakon nastave. Ali, dođi s oba uha.
Azem (sve gleda sa smiješkom pa kaže naglas): Kako samo vole to pitanje, zar ne?
Ferda (okreće se prema njemu, u ruci su mu fascikle): Molim?
Azem: "Što će nam dobroga (kakve koristi) to donijeti u budućnosti?"
Ferda: Da. Klasično pitanje.
Azem: Ali, nitko se ne pita kakvo će nam dobro (kakve koristi) donijeti kompjutorske igre.
Ferda (nasmije/ši/ se): Da. Da, nitko. A vi ste? (Siz?)
Azem: Došao sam posjetiti gospođu Kiraz. (približava mu se) A vi ste...
Ferda: Ferda Dağlıca. (pruža mu ruku, Azem mu pruža svoju, rukuju se) Ja sam savjetnik za profesionalno usmjeravanje (Rehber öğretmenim) .
Azem: Da, drago mi je.
Ferda: Kako se vi zovete?
Azem (zbunjen je, gotovo muca): Ali Fuat. Zovem se Ali Fuat.
Ferda: Ali Fuat?!
Azem: Aha...
Ferda: Čini se kao da je riječ samo o slučajnosti.
Azem: Kako to mislite?
Ferda: Znam jednog Alija Fuata, njega sam se sjetio. Neko je vrijeme pisao članke o obrazovanju. Čitao sam ih bez daha. Imao je izvanredne, značajne/upečatljive ideje o svojem zanimanju. Npr., rekao je da bi se učenicima trebale zadavati dužnosti a ne domaće zadaće. Nadam se da vas ne zamaram.
Azem: Nee. Naprotiv, slušam vas sa zadovljstvom, jer mi se čini da poznajem osobu o kojoj govorite.
Ferda: Stvarno? Možda ste čitali njegove radove.

Azem (oklijevajući): Zapravo, ja sam napisao te članke.
Ferda: Kako? Ili ste vi...
Azem: Ja sam upravo taj Ali Fuat o kojem govorite.
Ferda: Ma nemojte mi reći/Šalite se! (Hadi canım!) (smije se, okreće glavu) Ne šalite se, vi ste stvarno on?
Azem: Nisam čak znao da ih je itko pročitao. Drago mi je. (Sevindim.)
Ferda (smiješi se, radostan je): Što to govorite, profesore (hocam)? Znate li da ste vi jedan od onih koji su najviše utjecali na našu generaciju. Trenutno sam jako uzbuđen.
Azem: Čak nisam znao da sam utjecao na vašu generaciju. I ja sam uzbuđen. Divno je kad čovjek shvati da nije pisao uzalud.
Ferda (vrlo je sretan, radostan): Ma gledajte vi ovo. Ne znam što bih rekao.
Azem: Ni ja.
Ferdi se počinje vrtjeti u glavi, kao da će pasti.
Azem (gleda ga): Što se događa? Jeste li dobro?
Ferda (pribrao se): Oprostite, u posljednje se vrijeme osjećam pomalo slabo.
Azem: Hmm. Je li? A zašto?
Ferda (s osmijehom): Ne obraćajte pažnju, nema veze.
Azem ga gleda sa zabrinutošću, a Ferda njega ushićeno.
Ferda: O Bože, osoba za koju sam se zanimao mnoge godine i s kojom sam se čak želio povezati, sad stoji preda mnom.
Azem: Zbog vas se osjećam poput slavne ličnosti, hvala vam.
Ferda: I trebali biste biti, ali tako je to... (ogleda se) Imate li vremena? Ako imate, volio bih vas počastiti čajem.
Azem: Vala, ja sam od onih koji čaj nikad ne odbijaju.
Ferda (veselo): Divno. Izvolite onda. (pušta ga da prođe pored njega) Izvolite, profesore. (Buyurun hocam).
Gledati lica i glumu obojice glumaca... čisti užitak.
Yılmaz Erdoğan  i mladi Taylan Meydan
Odavno se nisam veselila i uživala gledajući nečije lice kao lice Taylana Meydana.

|
|
|
13.04.2025., 13:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kedi18 kaže:
|
Azem (Ali Fuat) i Ferda nastavljaju razgovor na klupi u školskom dvorištu, 39. ep., od 1:48:08 do 1:51:33 (prema engl. prijevodu)

Ferda: Rekli ste, npr., da školska dvorišta ne bi trebalo pokriti betonom nego da ostane zemlja pa bi djeca na njoj mogla uzgajati usjeve. Ja sam se za to godinama borio. Ali (ama)...
Azem: Onda/Poslije su napravili parkiralište.
Ferda: Da, preko vikenda i tako to.
Azem: Jako je lijepo znati da još ima profesora idealista.
Ferda: Da, profesore. A nas je malo takvih. Ali (fakat)...
Azem: Na kraju svake riječi je jedno iritantno "ali" (fakat), zar ne?
Ferda: Posebno u obrazovanju.
Azem: Nažalost.
Ferda (smiješi se, više za sebe): Što više govorite, to (vas) više razumijem. Vi ste Ali Fuat.
Azem se osmjehne, šuti. Ferda pije čaj. Azem svoju šalicu čaja drži u krilu.
Ferda: Što se onda dogodilo, profesore? Gdje ste bili? Prestali ste pisati.
Azem: Što se dogodilo? Mislio sam da je to uzaludan pothvat i odustao sam. Oni koji su govorili da je obrazovanje potrebno nisu marili (za njega). Kad su časopisi, za koje sam pisao, jedan za drugim prestali izlaziti...
Ferda: Da, nažalost.
Azem (nasmiješi se): Dakle, sretne riječi dana su "ali" (fakat) i "nažalost" (maalesef).
Ferda (nasmiješi se): Nažalost, profesore.
Azem: A vi.. odakle...
Ferda: Govorite mi "ti", profesore, molim vas.
Azem: Ako to i ti učiniš, onda ću i ja prihvatiti.

Ferda: Ne mogu vas oslovljavati s "ti", profesore, vi ste moj idol.
Azem: Ma kakvi. Zar je još ostalo idola?... Odakle si, gdje si odrastao, gdje je tvoja obitelj?
Ferda šuti, kao da ne zna što će reći.
Azem: Zainteresirao sam se kad sam ušao u ovu školu nakon dugo vremena.
Ferda: Ja... odrastao sam u pomalo teškim okolnostima/uvjetima, profesore. Ali (ama) zahvaljujem svojoj obitelji (ailem), ona mi je pružila obrazovanje.
Azem: "Svojoj obitelji?" (Ailem?)
Ferda (ne odgovara odmah): Profesore, to je pomalo komplicirano (biraz karışık). Ne obazirite se na mene. (Siz beni boşverin.) (Ferda osjeća slabost, nije mu dobro. Ne govori. Pomalo dolazi sebi)
Azem: Čini se da ti nije dobro.
Ferda: Ne, ne, dobro sam, dobro sam, profesore.
Čuje se, iz nekog razreda, da netko na klaviru svira Beethovenovu "Für Elise".
Ferda: Profesore, trebao bih se vratiti u razred.
Azem: Naravno. (Tabii)
Ferda: Mogu li dobiti vaš telefonski broj? Svakako bih se volio ponovno sastati s vama.
Azem: Naravno. (Elbette)
Obojica vade svoje mobitele.
Slika kojom završava razgovor između oca Azema i sina Ferde.

|
|
|
15.04.2025., 23:09
|
|
Registrirani korisnik
|
2. najava 40. epizode
Na YT-u (Kanal D):
İnci Taneleri 40. Bölüm 2. Fragmanı | “Bizi sen bitirdin…" = "Dokrajčila si nas..."
Na X-u: https://x.com/KanalD/status/1912237032451043803
Mislim da te riječi Zahir govori Dilber.
U autu se ljube Elif i Cihan. (Gdje je Semiramis i novi zaštitnik, "Michael Reyyaz Kurudal Corleone"?)
A na početku valjda Azem tj. Ali Fuat pokazuje Ferdi zbirku pjesama Fail.
Pojavljuje se tad Dilber na vratima?
Izgovara li Dilber "Azem Yücedağ" i pred Ferdom?
Kao da to čini prezrivo ili je malo pripita.
Možda je razočarana što Azem ne trza na nju (#ženidba?) ili što se možda ne zauzima dovoljno da ona sudski dobije sina Alişana
Jedan komentar (predviđanje?) ispod najave na YT-u:
"Najavljen je kraj serije. Zahir ubija Dilber. Onda Azem ubija Zahira iz osvete. Tako Azem doista postaje ubojica." (Dizinin sonu belli oldu. Zahir, Dilber'i öldürüyor. Azem de intikam için Zahir'i öldürüyor. Azem böylece gerçekten katil oluyor.)
Eh, imala sam razne teorije što bi se sve moglo dogoditi do kraja serije da Azem opet, kao osuđenik, završi u zatvoru.
|
|
|
16.04.2025., 11:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Sažetak 40. epizode
Rezultati testa koji je napravio Azem, Ferdina posljednja rodbinska opcija, nisu kompatibilni. Zahir smatra Dilber odgovornom za bratovu smrt. Sudbina je opet postavila vrlo snažnu prepreku između Dilber i njezinog sina. Dilber je potpuno izgubila vjeru da se njezin život može promijeniti.
Dok je Piraye doduše uvjerena da će popraviti odnos između Ayçe i njezinog oca, ona se mora suočiti s razočaranjem jer je taj put zapravo bio zatvoren od samog početka. Azem se bori sa životnim preprekama, ali i nastavlja pisati svoj roman. Svatko traži svoj put u borbi za život. Azem stoji pred sasvim novim vratima: njegov sin Ferda ušao je u njegov život u najneočekivanijem trenutku.
Sažetak i fotografije iz 40. epizode:
https://x.com/TvDunyasii/status/1912404052651933814
|
|
|
16.04.2025., 15:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2012.
|
Ni iz najava, ni iz sadržaja, ne vidim nikakve nagoveštaje razrešenja pojedinih situacija. Dilber je (tek sad!) shvatila da joj nema odlaska iz paviljona, niti udaje za Azema, Zahir preti, Džihan se ponovo zbližio sa Elif, Piraye u problemu sa bivšim mužem, jedini pomak se odnosi na zbližavanje Azema i Ferde, daj Bože da i to na nešto dobro izađe.
Iskreno, očekivala sam da se u ovim preostalim epizodama do završetka serije radnja malo ubrza i krene ka razrešavanju, a ne daljem zapetljavanju 
|
|
|
17.04.2025., 16:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
slavica7 kaže:
Kao što reče, ima još dosta pitanja na koja ćemo, nadam se, dobiti odgovore u ovih preostalih nekoliko epizoda. Mogu reći da mi je skoro drago što se serija završava, iako sam je rado i sa interesovanjem gledala, ali radoznalost da saznam "šta je bilo na kraju" je prevladala 
|
Quote:
slavica7 kaže:
Ni iz najava, ni iz sadržaja, ne vidim nikakve nagoveštaje razrešenja pojedinih situacija. Dilber je (tek sad!) shvatila da joj nema odlaska iz paviljona, niti udaje za Azema, Zahir preti, Džihan se ponovo zbližio sa Elif, Piraye u problemu sa bivšim mužem, jedini pomak se odnosi na zbližavanje Azema i Ferde, daj Bože da i to na nešto dobro izađe.
Iskreno, očekivala sam da se u ovim preostalim epizodama do završetka serije radnja malo ubrza i krene ka razrešavanju, a ne daljem zapetljavanju 
|
I meni se čini da se "sve" oduljilo, da smo išli "puževim tempom", poput kornjače.
Ali, ako razmislim, onda je to bilo dobro rješenje, dobro vođenje radnje.
Azem Yücedağ je dugih deset godina bio u zatvoru. Svaka sekunda, minuta, svaki sat, dan i noć, bili su živa rana. Kako su mu dani prolazlili - nešto o tome rekao je Demiru scenaristu. A on je ostao bez žene, bez kćeri i sina. Osuđen je na tu kaznu jer je priznao da je on ubio (ili bio kriv) za ženinu smrt.
A kad je stigao na slobodu, ta mu sloboda nije pružila ruke i zagrlila ga nego ga je izazivala na svakom koraku: više u negativnom nego pozitivnom smislu. Tapkao je u mraku, dugo ga nisu prihvaćali ni sad odrasla kći Nehir (= rijeka) ni odrasli sin Özgür (= slobodan).
I sad sporim korakom, polako, s mnogim preprekama, radnja ide dalje. Kao i dok je bio u zatvoru (a o čemu samo ponešto doznajemo, s vremena na vrijeme). Ponešto nas šokira - vala, najviše kad se Dilber digne na pozornicu u pavyonu, noćnom baru, pa ona krene sa svojim izazovnim plesom, a pjevač je podstiče svojim glasom. Muzika svira, Dilber se izvija, publika uživa i plješće.
Azem saznaje da mu je, kad ga pronađe, sin kod usvojitelja promijenio ime (u Cihan) i uzeo prezime te obitelji (Seyhan). Ni jedno ni drugo njegovo dijete nisu se najbolje snašli. Nehir nad glavom još visi ovisnost o drogama, a Özgür/Cihan je sitni kriminalac vezan za bandu koja drži neko parkiralište i bori se da se droga ne raspačava po njihovoj mahali. A oni, "mali ljudi", povezani su s onima na višim pozicijama. Kod kojih su, u pozadini, opet prljavi i to veliki poslovi koje vodi manja ili veća mafija. Svi su se isprepleli, sve se ispreplelo. Nitko od njih u ruci ne drži knjigu i bilježnicu (za učenje, studiranje) nego neko vatreno oružje.
Liječnica Elif ima ljubavnu vezu s Cihanom, a njezin očuh je mafijaš Reyyaz Kurudal.
Kad se Cihan zaljubi u Semiramis Gümüşkaya (ili ona u njega, to nisam pratila), on ulazi, poput sestre Nehir, u više krugove. Jer, Nehir će se udati za Arcana Gümüşkayu, Semiramisinog brata. Njihova majka Mahun Gümüşkaya okrutna je žena koja svoju snahu, udovicu Meltem, tretira kao svojevrsnu sluškinju, a djecu (Arcana i Semiramis) voli tako što im je predala na "upravljanje" neke lokale. Novu nevjestu Nehir trpi kao nužno zlo - sve dok je njezin sin Arcan bude volio tj. bio s njom. Kad samo pomisli, ta otmjena žena Mahun, u koju su joj bijednu obitelj ušli i sin i kći.
Azem Yücedağ, prije zatvora profesor turske književnosti (očito i jezika), davat će instrukcije, kao Adem Yücedağ, srednjoškolki Ayçe.
Njezina je majka Piraye Salacak, poslovna žena, koja živi sama u lijepoj kući. Na početku serije vidjeli smo da ima tvornicu dugmadi. Njezina je suradnica Sibel. Možda i Sibel stalno živi u toj kući.
Kad upoznamo Pirayeinu braću, Talipa i Tayfuna Salacaka, potom i bivšeg a onda i sadašnjeg dečka Cenka, bit će potpunija slika tih ljudi. Kao da ništa ne rade, kao da su poludrogirani: imaju vremena za svaki party, lijepa jela i pila, pijuckanje pjenušca ili dobrih vina dok lješkare u vrtu kuće-vile i mlate praznu slamu izgovarajući bedastoće.
Talip, pronačunat, neugodan tip, rastavljen (ima i djecu, čini mi se), obnavlja mladenačku vezu s Mahun Gümüşkaya. Ona se svojeg muža riješila: ili je umro ili negdje daleko.
Mlađi Tayfun ima dobru dušu, vidi on dosta dobro svijet oko sebe, ali nadasve je naivan. Naivnost i zaljubljenost odvest će ga ka mladoj ženi Yıldız, plesačici u pavyonu, Dilberinoj prijateljici. Ne znam je li već stornirano unajmljivanje salona za nokte koji je Tayfun "darovao" Yıldız.
Dilber, koja je ušla u seriju kao žena udana za Zahira i majka jednog muškog djeteta, do ove se epizode službeno razvela od Zahira, ali ne i od njegove opake, prijeke naravi koja jako brzo poteže oružje. Jednom ju je bio pretukao da je ni vlastita majka ne bi bila prepoznala.
Uf, ima tu toliko materijala.
Kako će mafijaš Reyyaz riješiti upravljanje pavyona? Tko će čuvati vrata? Zahir i njegova banda ili Nusret? S kime će ostati Cihan? A Necmi i Bezan? Hoće li se Reyyaz osvetiti Aleyni i ubiti je? Tko će koga iskoristiti? Reyyaz mladu Semiramis ili Semiramis iskusnog Reyyaza? Iskustvo vs. zavođenje... Kako će proći Cihan i Elif kad Semiramis kaže Reyyazu-Michael Corleoneu s kime mu se vucara pokćerka, doktorica Elif?
A Kamuran Abi?
U svim se sukobima i mirenjima Adem pojavljuje kao medijator. Onaj tko miri zavađene strane, tko se znao potući u pavyonu kako bi zaštitio Dilber ili nekoga drugog, tko surađuje s policijom kako bi se nekoga iz bande privelo pravdi jer je počinio zločin. Štiti on i vlastitiog sina Cihana, ali Cihan se ne može riješiti svojeg načina života (životarenja).
Sve mi se čini da će se radnja sad ubrzati, da se mora ubrzati i doći do nekog vrhunca i raspleta. Krvavog.
Gotovo svaki lik je tempirana bomba ili može poslužiti da nekom riječju nekoga drugog potakne na djelovanje tj. na zločin.
Mirna Hatice sluša muške razgovore u kući Salacak... Talip se pošto-poto želi riješiti Azema.
Piraye je već dosta i Talipa i Cenka i uskrslog Koraya, bivšeg muža, kockara, poslovnjaka... Koray se sjetio da ima i kćer.
Svi vole Azema. On im je spas: rame za plakanje, netko kome će se povjeriti, on će ih saslušati, dati im savjet.
Tko može poludjeti? I Zerre! Eto, već je premlatio Tayfuna. Oteo mu je Yıldız!
Quote:
slavica7 kaže:
Ajča se toliko vezala za Azema, da ja zaista ne znam kako će se ova priča završiti, a da dete ne doživi tešku traumu zbog rastanka sa svojim učiteljem (ako završi u zatvoru, kako su nam već nagovestili).
|
U prošloj epizodi na mnogim smo mjestima vidjeli kako se odvijaju i razvijaju odnosi između očeva i majki i njihove djece, bez obzira na to je li riječ o "pravim" roditeljima i djeci ili djeci koja su usvojena.
Cihan u svako vrijeme može doći svojoj pomajci Güngör i izjadati joj se. Ona je topla, smirena, strpljiva žena koja zna da je vrlo malo potrebno da Cihan padne još dublje na mračnu stranu. I nepovratno.
Nehir i Cihan saznaju što se dogodilo njihovoj majci, kako je umrla. Gurnuo ju je niz stube njihov polubrat. Saznali su da njihov otac ima vanbračno dijete. Velik je to šok za njih.
Dilber i Yıldız su smiju, poput ludica kad, zapravo kažu istinu:
"Vremena su se promijenila, prijateljice. Sad od kuće ne bježe samo siromašni (= siromašna djeca) nego i bogati (= bigata djeca)."
Jer, od kuće, iz kuće bogate majke Piraye, pobjegla je Ayça. U dom, sobu svojeg profesora Azema, siromaška (što se tiče novca). Ali onoga kod kojeg je osjetila toplinu, smijala se od srca, dobivala zadatke, kopala dio zemlje u vrtu, sijala sjeme peršina i dočekala da biljke prokliju. Da vidi plod svojeg rada. Naučila je misliti, razmišljati. Azem hoca ne vrijeđa svoje učenike. Sasluša ih.
Dilber će se sad boriti da se sin, kojeg ima sa Zahirom, dodijeli njoj. Kako?
Najljepše je, a to smo dugo očekivali, ulazak u seriju Azemovog sina - Ferde. Prikazan je u najboljem svjetlu: završio je studij, zaposlio se, radi u školi, pokazuje životnu radost za struku koju je odabrao da će se njome baviti.
Oduševio me je njegov entuzijazam kad je govorio o obrazovanju. Zapravo, bilo je lijepo gledati simultano oca i sina, obojica su u obrazovanju i obojici se sjaje oči kad govore o tome. Ali i snužde se kad vide kolike se reforme nisu ostvarile. I kako ih je srušila pohlepa za dobiti.
Ovo sam više napisala da se prisjetim što smo dosad vidjeli, barem jedan komadić toga.
Još vidim i nekoliko tvitova za večeras:
“Babamın kim olduğunu bilmiyorum…” / “Ne znam tko mi je otac…”
Cihan ve Elif yeni bir adım mı atacak? / Hoće li Cihan i Elif napraviti novi korak?
Danas je 40. epizoda na redu, a ima ih 45. Dakle:
40.: 17.4. 2025.
41.: 24.4. 2025.
42.: 1.5. 2025.
43.: 8.5. 2025.
44.: 15.5. 2025.
45.: 22.5. 2025. Šest epizoda, oko 13 sati "filma".
|
|
|
17.04.2025., 17:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Prije 2. najave 40. epizode bio je, 13.4. 2025., postavljen
Isječak iz 40. epizode
İnci Taneleri – 40.Bölüm Ön İzleme
Pjesma koju čujemo je Orhan Gencebay: "Bilseydim" = "Da sam znao"
Zapravo, ne znam je li baš ova verzija.
Ili čujemo originalni klip?
Orhan Gencebay - Bilseydim | Orijinal Klip
Tekst pjesme:
Meydan mı verirdim bu ayrılığa
Bilseydim bu kadar zor olduğunu
Bilseydim dünyanın böyle karanlık
Bilseydim bu kadar dar olduğunu
Bilseydim dünyanın böyle karanlık
Bilseydim bu kadar dar olduğunu
Dilimden sıçrayan bir kıvılcımın
Bilseydim bir anda kor olduğunu
Bilseydim şuanki gönül acımın
Senin yokluğunda var olduğunu
Bilseydim yüzümün dört mevsimi güz
İçimin ağlayan nar olduğunu
Bilseydim odamın dört duvarı düz
Sensiz yatağımın kar olduğunu, buz olduğunu
Fırsat mı tanırdım bu dargınlığa
Bilseydim bu kadar zor olduğunu
Bilseydim zindandan daha karanlık
Bilseydim hücreden dar olduğunu
Boyun mu bükmezdim sitem etmene
Bilseydim sükutun kar olduğunu
Sebep mi olurdum dargın gitmene
Bilseydim küsünce sır olduğunu U isječku čujemo najprije četiri stiha iz posljednje strofe, a potom i dva stiha iz 4. strofe (bold).
|
|
|
17.04.2025., 22:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Ferda govori Azemu da ne zna tko mu je otac, majku je vidio...
Sjeća se on svađe - kad je bio dijete - da je vidio oca....
Pita ga Ferda ima li on djece... Azem pravi stanku pa onda kaže: Imam troje (üç tane var... evlat).
Onda nastavlja: Dva muška djeteta i jedno žensko (iki erkek bir kız).
To čujemo ovdje, dok ide pjesma "Dağlara Mı Yazdın": Dağlara Mı Yazdın #İnciTaneleri
Edit (u 22:45):
Televizyon Dünyası opisuje kraj epizode.
I autoru se sviđa lik Ferde... pa je istražio i glumca koji ga glumi.
E, i smo to već uradili/e.
Ustanovila sam da turkish123 već noću, nekoliko sati nakon emitirane epizode, postavlja prijevod. Ali, tko će se ujutro ranije ustati, ako budem gledala epizodu do 2-3 sata? A mislim da sam glavno ionako pohvatala. Nešto sam i preskočila.
Ipak, najviše ću se veseliti susretu autora romana, gdina Azema, njegove menadžerice, gđe Nergis, scenariste Demira s producentom.
Kako ga je autor Azem otpilio... 
|
|
|
17.04.2025., 22:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kedi18 kaže:
Ferda govori Azemu da ne zna tko mu je otac, majku je vidio...
Sjeća se on svađe - kad je bio dijete - da je vidio oca....
--- Kaže Azem da on ima troje djece: dva muška djeteta i jedno žensko (iki erkek bir kız).
|
Ako sam dobro shvatila, Ferdi je rečeno da se ženi (Hande), na sreću, ništa nije dogodilo. On ne zna šta je prouzrokovao, jadničak...
Drago mi je što ga je Azem tim odgovorom o broju dece na neki način priznao.
Stiže i najava za 41. epizodu.
Azem drži u naručju unučicu!
|
|
|
18.04.2025., 09:41
|
|
Registrirani korisnik
|
Rejting 40. epizode (17.4. 2025)
Total: 4,57 (3. mjesto)
AB: 5,90 (1. mjesto)
ABC1: 6,50 (1. mjesto)
Sve tri strelice su zelene.
slavica7: Sinoć sam nadopunjavala post u kojem su bili Azem i Ferda i njihov razgovor jer sam našla i objave tj. scene. Provjeravala sam je li tekst pjesme "Bilseydim" isti kao i onaj koji sam postavila. Pa još vidjela i ime drugog izvođača. Mislim da pjesma ide na dva mjesta.
Onda je epizoda očito završila i ja na vrhu X-a serije vidim objavu.
To je bila 1. najava za 41. epizodu. Onda sam je potražila i na YT-u da to i potvrdim. Pa "prevodila" i provjerala popratne opise-rečenice (replike iz najave).
Pa ponovno gledala najavu... i vidjela djevojčicu u ružičastom kaputiću... Izrezala sam sličicu pa sve postavila.
I onda vidim da si ti odavno postavila istu najavu. 
|
|
|
18.04.2025., 22:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kedi18 kaže:
|
Rast rejtinga govori o tome da je publika već znatiželjna da sazna rasplet. A mislim da je u ovoj epizodi ponešto i počelo da se raspliće: - Azem je saznao da Ferdi ne može pomoći u izlečenju, ali ga je na kraju epizode i praktično priznao za sina. Ne samo to, deluje kao da je prosto očaran njime. A saznao je i dve bitne stvari: da se Ferda seća incidenta sa Hande, ali da misli da joj se ništa nije dogodilo, kao i da od Ferde ima unuku Misru;
- Dilber je shvatila da joj nema odlaska iz sveta u kome živi, čak je i Jildiz rekla da odustaje od salona. Sa druge strane, Jildiz je shvatila da je za Tajfuna samo igračka koja će mu jednog dana dosaditi;
- Semi je u šemi sa Rejazom i verovatno smišlja kako da napakosti Džihanu;
- Zahir preti odmazdom za smrt brata;
- Džihan i Elif su ponovo zajedno. Elif smatra da fotografija Semi sa Rejazom može da bude početak ozbiljnog problema;
- Nehir je oterala Ardžana iz kuće, saznavši da ima ljubavnicu;
- Piraje je oterala bivšeg muža, kada je saznala da mu je Talip platio da dođe i uspostavi kontakt sa ćerkom. Sibel je priznala Piraje da je jedno vreme špijunirala za Talipa i dala otkaz;
- Azem je oduvao Demirovog producenta, serija po njegovom romanu sada je pod velikim znakom pitanja;
- Nedžmi je video Alejnu sa inspektorom.
Sada očekujemo nastavak raspleta. Imamo na raspolaganju još pet epizoda da se sve kockice lepo slože, dobro je da je odluka o kraju serije doneta na vreme, pa scenarista može da uklopi svoju priču u utvrđeni broj epizoda.
Meni lično je najzanimljivije kako će Azem da približi Ferdu svojoj (zakonitoj) deci i eventualno ubedi nekog od njih da Ferdi donira koštanu srž. U ovoj epizodi su više puta ponovili reči doktorke "ako Ferda nema više rođaka, onda se više ništa ne mođe učiniti" - a svima koji to čuju je na vrh jezika pitanje "A polubrat i polusestra?"
Quote:
slavica7: Sinoć sam nadopunjavala post u kojem su bili Azem i Ferda i njihov razgovor jer sam našla i objave tj. scene. Provjeravala sam je li tekst pjesme "Bilseydim" isti kao i onaj koji sam postavila. Pa još vidjela i ime drugog izvođača. Mislim da pjesma ide na dva mjesta.
Onda je epizoda očito završila i ja na vrhu X-a serije vidim objavu.
To je bila 1. najava za 41. epizodu. Onda sam je potražila i na YT-u da to i potvrdim. Pa "prevodila" i provjerala popratne opise-rečenice (replike iz najave).
Pa ponovno gledala najavu... i vidjela djevojčicu u ružičastom kaputiću... Izrezala sam sličicu pa sve postavila.
I onda vidim da si ti odavno postavila istu najavu.
|
Nije problem nikakav  I ja sam objavu editovala nekoliko puta, jer sam gledala kraj epizode uživo i videla da će biti najava, pa sam je naknadno ubacila.
|
|
|
19.04.2025., 13:43
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
slavica7 kaže:
Rast rejtinga govori o tome da je publika već znatiželjna da sazna rasplet. A mislim da je u ovoj epizodi ponešto i počelo da se raspliće:- Azem je saznao da Ferdi ne može pomoći u izlečenju, ali ga je na kraju epizode i praktično priznao za sina. Ne samo to, deluje kao da je prosto očaran njime. A saznao je i dve bitne stvari: da se Ferda seća incidenta sa Hande, ali da misli da joj se ništa nije dogodilo, kao i da od Ferde ima unuku Misru;
- Dilber je shvatila da joj nema odlaska iz sveta u kome živi, čak je i Jildiz rekla da odustaje od salona. Sa druge strane, Jildiz je shvatila da je za Tajfuna samo igračka koja će mu jednog dana dosaditi;
- Semi je u šemi sa Rejazom i verovatno smišlja kako da napakosti Džihanu;
- Zahir preti odmazdom za smrt brata;
- Džihan i Elif su ponovo zajedno. Elif smatra da fotografija Semi sa Rejazom može da bude početak ozbiljnog problema;
- Nehir je oterala Ardžana iz kuće, saznavši da ima ljubavnicu;
- Piraje je oterala bivšeg muža, kada je saznala da mu je Talip platio da dođe i uspostavi kontakt sa ćerkom. Sibel je priznala Piraje da je jedno vreme špijunirala za Talipa i dala otkaz;
- Azem je oduvao Demirovog producenta, serija po njegovom romanu sada je pod velikim znakom pitanja;
- Nedžmi je video Alejnu sa inspektorom.
Sada očekujemo nastavak raspleta. Imamo na raspolaganju još pet epizoda da se sve kockice lepo slože, dobro je da je odluka o kraju serije doneta na vreme, pa scenarista može da uklopi svoju priču u utvrđeni broj epizoda.
|
Odgledala sam, u nastavcima (stalno prekidana) i ja cijelu epizodu. Čak sam sinoć htjela sve redom ukratko (!) opisati, ali ti si me preduhitrila.
- Azem je pod dubokim dojmom vijesti koju je čuo od liječnice. Gotovo mehanički odgovara na Dilberina pitanja kojoj je odvjetnik savjetovao da bi trebala srediti svoj život, udati se i onda bi imala šanse za dobije sina. A ona, naravno, očekuje da Azem "istupi". On je svjestan što bi moglo značiti ono o udaji-ženidbi, ali još više misli na Ferdu.
- I Dilber i Yıldız shvaćaju da nema izlaza iz paviljonskog svijeta. Yıldız se odmiče od Tayfuna, a Zerre? - Yıldız kao da shvaća da pripadaju zajedno kad vidi kako se on kaje, a i da je voli.
- Možda je Izzet već i u prijašnjim epizodama izgovarao meni mrsku riječ "acayip" koja je dosad bila Cenkova poštapalica. Dvaput (toliko sam čula, ali i to je previše) recepcioner, jedini kuhar (nabavljač hrane) Izzet izgovara "acayip".  Možda bi to trebala biti neka fensi riječ, novi izraz, kojim bi zadivio profesora - ne znam. U hotelčć je uvedeno i posluživanje hrane, barem doručka (bilo je i većih obroka, za bajram; možda su je bili naručili). Kuhanje čaja se ne računa. Od njegovog studija arheologije možda je ostalo "kopanje" i komentiranje podataka o romanu prof. Azema - jer, svi su oni, imenima i opisima i radnjama, ušli u roman!!! Tko ne bi bio znatiželjan kako će njegov lik izgledati, a i tko će ga glumiti.
I Kasım je zaluđen dizijem koji bi se trebao izroditi iz romana ... Scena s njih troje (Nergis-Kasım-Azem) izvrsna je. On se pita tko bi ga mogao glumiti. Je li Nergis palo na pamet da kaže: Danny DeVito?!  Danny DeVito ide uz bok s Michaelom Corleoneom...
A Reyyaz je opaki, brutalni igrač. Prati on Aleynino kretanje, susrete s policijskim inspektorom. Prati nju i Necmi, trenutni sevgili, sitna ribica. Semiramis izaziva Reyyaza na više polja: em Aleyna em Elif s Cihanom. I još ga moli da je nauči pucati, rukovati oružjem.
- Zahir je na sljedećm stupnju ludila. U zlo je uveo i brata koji je sad mrtav. Naravno, krivi su svi ostali, samo je on čist.
- Za lik Pirayeinog bivšeg supruga Koraya odabran je glumac koji mimikom lica odaje kakav je gadljivi ljigavac. Ništa manji gad nije ni Talip: plaća Korayu kockarske dugove da ga "Talijanci" ne skrate za glavu, ali on će se zauzvrat pojaviti kao otac pun ljubavi prema svojoj kćeri Ayçi kako ona ne bi kao oca "preuzela" ubojicu Azema.
Talip je ljigavac koji ucjenjuje i Pirayeinu tajnicu Sibel. Sad ona sve priznaje svojoj šefici. Dozvala sam u seriju dugmad! Mislim da je Piraye spominjala drvenu dugmad.
Najposebniji su mi svi razgovori koji se tiču pisanja romana i produkcije, kako će ga scenarist Demir "pretvoriti" u scenarij za turski dizi, s kojim ograničenjima će morati računati, u koje kompromise će ući da scenarij bude prihvaćen.
Tako mora da se odvijaju razgovori i u stvarnom životu, a Yılmaz Hoca nam odaje "male tajne velikih majstora dizilera". 
A onda i Azemov razgovor s producentom Vedatom... I kako ga je otpilio i što mu je rekao! Izvanredno napisano i odglumljeno.
Producent ulazi kao sultan nad sultanima, sa zakašnjem, a onda ga mali pisac spušta na pravo mjesto.  Posljednja replika - divan začin.
Quote:
slavica7 kaže:
Meni lično je najzanimljivije kako će Azem da približi Ferdu svojoj (zakonitoj) deci i eventualno ubedi nekog od njih da Ferdi donira koštanu srž. U ovoj epizodi su više puta ponovili reči doktorke "ako Ferda nema više rođaka, onda se više ništa ne mođe učiniti" - a svima koji to čuju je na vrh jezika pitanje "A polubrat i polusestra?"
|
Mislim da nema nikoga tko nije zavolio mladog čovjeka Ferdu: njegovu energiju i radost, način govora i ono što govori, mimiku. Osnovao je i obitelj.
Možda će i Nehir doći na spavanje kod oca... možda će ih otac, i nju i sina, zamoliti da pomognu svojem polubratu i da mu dadu šansu da se izliječi. I kad bi sve to išlo kako treba, da Nehirina ili Cihanova krv bude kompatibilna i da dođe do presađivanja koštane srži i da sve bude u redu...
Što kad Ferda sazna da je nehotice ubio očevu prvu suprugu?
________
Inače, motivu hrane, jedenju u seriji, poklanja se pažnja. To je za mene znak života: hrana se sprema, jede se, pije se, živi se.
Zapamtila sam jelo nad kojim se Azem iščuđavao kad je bio gost kod Piraye - na večeri u visokom društvu. Gusta juha od tikve poslužena u tikvi.
Ili sam sanjala ili se u jednoj sceni, 40. ep., opet posluživalo to jelo. Mislim da je Piraye žlicom grabila po okrugloj tikvi. A i ostali.
Iščuđavala se Yıldız - kad je s Tayfunom došla na party - posluženim sirovim ćuftama (çığ koftesi). Nikako joj nije prijalo to jelo.
Elif donosi momcima kolačiće itd.
Kod Piraye gotovo nikad ne vidimo tko sprema doručak, ručak, večeru. Hatice samo donosi čaj, kavu na stol... neki sok. Ona možda pomogne kod manje zahtjevnih jela.
U jednoj se epizodi spremala pizza - pa je i Piraye došla pripomoći. Ili je trebalo reklamirati neki kuhinjski aparat pa da se pizza brže ispeče u specijalnoj pećnici?
Zato je tu Kamuran Abi koji je konzumacijom raznih jela, voća i povrća, praćenih filozofskim mislima, odao počast mnogim namirnicama.
Kamuran Abi i gđa Güngör, Cihanova pomajka: ona kuha, peče, vodi bife-slastičarnicu. Poslovi za niže društvene slojeve. Viši: sve naručuju. A tu je očito i #catering.
I da, tužno mi je da su dvije mlade žene, Dilber (koja je bila i udana i ima dijete) i Yıldız, svedene na svoje zanimanje plesačica u pavyonu, da su "beskućnice", da žive u unajmljenim sobicama jeftinog hotelčića. Ne sjećam se da su ikad nešto kuhale (A gdje? U priručnoj kuhinjici recepcionera Izzeta?). Dilber se, na samom početku, kad ju je Azem doveo kod Nergis i Kasıma, ponudila da će pomoći Nergis u kuhinji. Ne znam (ne sjećam se) je li frigala ribu.
Dilber je, plešući na pozornici, počela nazdravljati gostima. Budući da je one večeri kad se izdirala na Azema, vikala na njega, bila opila, ispada da je u čašici neka žestica a ne voda.
|
Maloprije vidim objavu Kanala D "vezanu" za našu seriju -
#İnciTaneleri'nin Zerre'si büfe açtı! https://x.com/KanalD/status/1913526045145264358
Tako se to radi!!!
Najavljuje se film "Sıcak Büfe" ("Vrući bife") koji u kina stiže 16. svibnja.
A otvara ga Zerre iz serije "İnci Taneleri".
Išla sam smjerom strelice: https://www.kanald.com.tr/inci-tanel...resi-bufe-acti
I došla do članka:
Orkuncan İzan, Zerre u popularnoj seriji Kanala D "İnci Taneleri", stiže na velike ekrane 16. svibnja sa zabavnim filmom "Sıcak Büfe". Glumac koji će pred publiku izaći s filmom koji potpisuje D Media ovoga će puta nasmijati publiku. İzan, koji glumi lik romantičnog Zerrea i živi nemoguću ljubav u "İnci Taneleri", uplest će se u 'prljave poslove' kao naivni, dobronamjerni i pošteni Hakan u filmu "Sıcak Büfe".
Eto, dozvala sam hranu u novom projektu glumca iz "Bisera".
|
|
|
19.04.2025., 14:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Dilber i Yıldız razgovaraju o svojoj budućnosti.
Dilber joj govori da je Tayfun bogat, da je voli i da je zgodan... A ona, ona bi izišla iz posla sa salonom za uređivanja nokata.
Na to će Yıldız: "Ako ti ne budeš u ovom poslu, ona neće biti ni mene!" (“Eğer o işte sen yoksan, ben hiç yokum!”)
https://x.com/incitaneleribkm/status...40578530435214
______
Autor/Pisac Azem govori producentu:
"Nećete dobiti ovaj roman, ali bit ćete u njemu." 
(“Bu roman sizde olmayacak ama siz bu romanda olacaksınız.”)
https://x.com/incitaneleribkm/status...61521107505193
______
Nakon noćnog posla u pavyonu Dilber svraća do Azema... pripita je, viče...
Govori mu: "Konačno, ja sam Dilber, bez kuće i kućišta." (ili: Ipak sam ja beskućnica Dilber)
(“Ne de olsa ben evsiz barksız bir Dilber’im.”)
Potom izgovara i riječi koje su već bile u seriji: "Svi jedu i piju, a tko sve plaća? Ja plaćam račune / Dilber plaća račune." ("Herkes yer içer, hesabı kim öder?")
Evo te replike i ovdje: https://x.com/incitaneleribkm/status...92324275667439
|
|
|
23.04.2025., 10:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Sadržaj 41. epizode:
Azemovo drvo života počinje da raste sa novim granama. U međuvremenu, Nehir je na najtežem ispitu u svom životu. Azem i Džihan su spremni da daju sve od sebe i da svim silama budu uz Nehir. Dilber odlučuje da preduzme konkretan korak za poduhvat o kome su ona i Jildiz sanjale.
Iako Ferda nema saznanja o svojoj prošlosti, zbog bolesti će izgubiti nadu u budućnost.
Za život ovog mladića, Azem je spreman da se suoči sa svojom decom. Ali ovo će biti jedna od najtežih odluka za Džihana.
|
|
|
23.04.2025., 10:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Sažetak 41. epizode
Azemovo stablo života (obiteljsko stablo) sprema se za rast s novim granama. U međuvremenu, Nehir se nalazi pred najtežim ispitom u svojem životu. Azem i Cihan spremni su dati sve od sebe kako bi svom snagom bili uz nju. Dilber sada odlučuje poduzeti konkretan korak za pothvat o kojem su ona i Yıldız sanjale.
Premda Ferda ne zna ništa o svojoj prošlosti, zbog svoje će bolesti uskoro izgubiti nadu u budućnost.
Azem je spreman suočiti se sa svojom djecom za život ovog mladog čovjeka. Ali, to će za Cihana biti jedna od najtežih odluka.
Otac Azem, sin Ferda
Na ploči je kredom napisano:
Ders = Rehberlik (Nastavna jedinica = 1. Profesionalno usmjeravanje učenika; 2. Upoznavanje s problemima učenika i pružanje pomoći)
------
Otac Azem, kći Nehir
Izvori:
(1): Sažetak i fotografije iz 41. epizode:
https://x.com/TvDunyasii/status/1914942351002271946
(2): Kanal D: https://www.kanald.com.tr/inci-tanel...olum-ozeti?p=1
|
|
|
23.04.2025., 12:02
|
|
Registrirani korisnik
|
S Kanala D:
"Yılmaz Erdoğan oğlu gibi hissettiriyor!" / "Yılmaz Erdoğan daje ti osjećaj kao da si mu sin!"
https://x.com/KanalD/status/1914962740705165764
Taylan Meydan, koji tumači lik Ferde u popularnoj seriji Kanala D "Biseri", odgovorio je na pitanja koja je publika čekala dvije sezone.
SLIČNOST IZMEĐU OCA I SINA
DOŠAO JE FERDA, PRODUBILA SE PRIČA IZMEĐU OCA I SINA
Mnogo se pričalo o Azemovim (Yılmaz Erdoğan) fizičkim i profesionalnim sličnostima sa sinom Ferdom, s kojim se nakon mnogo godina ponovno sreo i koji je također pisac / osoba koja se bavi književnošću /profesor književnosti (edebiyatçı). Meydan, koji se tek pridružio seriji, dao je iskrene odgovore o svojem liku.
“SNIMANJE SE ODVIJA JAKO DOBRO”
Meydan, koji s Yılmazom Erdoğanom glumi sina i oca, rekao je da se snimanje serije odvija jako dobro. Izražavajući svoje uzbuđenje, glumac je dodao: "Vrlo me veseli što je tako. Budući da sam ja netko tko voli intenzivno življenje, ide jako dobro."
Evo kako je razgovor tekao.
“SVI JAKO DOBRO ZNAJU SVOJ POSAO”
Dotaknuvši se važnosti postojanosti u glumi, Meydan je rekao: "Ne želim egzistirati u običnim poslovima. Želim glumiti sve što se može glumiti." (Oynanabilir her şeyi oynamak istiyorum.) Glumac, koji je svojim likom odgovorio na pitanja koja publika postavlja već dvije sezone, rekao je da sve u timu serije "Biseri" smatra uspješnim. Nastavio je: "Svi jako dobro znaju svoj posao i vrlo su uspješni. I moji prijatelji glumci i oni iza kamere, kao i naš profesor/hocamız (Yılmaz Erdoğan), svi su uspješni ljudi. Budući da sam među njima, i ja se osjećam uspješno."
“U PRVOJ SCENI SAMO SMO SE GLEDALI” (“İLK SAHNEDE SADECE BAKIŞTIK”)
U razgovoru s Beste Sırapınar s Hürriyet Youtubea, Meydan je rekao što je osjećao tijekom svoje prve scene s Erdoğanom: "Pitao sam se kako se on osjeća. Gledao me je dugo jer on je stručnjak, a ja sam gledao njega i scena je odmah počela. Odlučili smo proširiti scenu upoznavanja, dati joj više vremena, jer smo prvo morali raditi (uhodavati se). Budući da je Yılmaz Erdoğan iskusan, zbog njega se neizbježno osjećam kao njegov sin. Velika mi je podrška, hvala mu na tome."
|
|
|
23.04.2025., 14:34
|
|
Registrirani korisnik
|
"Nove grane dodane su obiteljskom stablu":
https://x.com/incitaneleribkm/status...90285764898856
Oprašta li se Dilber od pavyonskog života pa nazdravlja "lavljim mlijekom" zajedno s Azemom i Nergis? Ovo je kod Nergis i Kasima, vidi se vitrina s kristalom i porculanom.
Gđa Piraye često je zamišljena. Kako i ne bi bila?! Mora se riješiti i brata Talipa i "acayip" Cenka, srediti život s kćeri i držati Koraya podalje od nje/njih... a mora misliti i na Azema...
Kome je upućen ovaj njezin smiješak? Azemu?

|
|
|
23.04.2025., 21:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Čestitka s X-a serije: https://x.com/incitaneleribkm/status...22433754153355
Uz našu beskrajnu zahvalnost Mustafi Kemalu Atatürku, koji je budućnost povjerio djeci... Sretan 23. travnja - Dan nacionalne suverenosti i Dan djeteta!
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:15.
|
|
|
|