Natrag   Forum.hr > Društvo > Muški kutak

Muški kutak Za poklonike piva, daljinskog i muških spika...
Podforum: Pivnica

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.03.2025., 22:12   #81
slobodno me opovrgni, daj mi argumente koji su protiv moderniziranja vojske
notneven is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2025., 22:19   #82
Tebi još uvijek nije jasno kakvu glupost si napisal?
Nisi, kao ni mi, vidio plan obuke - ali ti već znaš kako je ta obuka ista kao u negdašnjoj jna i po tom osnovu uvjeren si da je za kurac.
'Beš mi prase, da smo takve strućnjake imali devedesetih, radojebec bi unutar par dana cical špricer na Jelačić placu kak je obećaval.
Old 18.03.2025., 22:24   #83

ajde sad realno, kaj pametnog mogu naučiti u 2 mjeseca, koliko se govori da će trajati? + spominju plaćanje naknada od 2200 eura svakom ročniku.

e: ma ne da mi se, u pravu si pitanje je bilo kaj mk misli, ja sam svoje rekao slažemo se, ne slažemo se, tak je manje bitno. ni ti ni ja ne idemo
notneven is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2025., 22:37   #84
Sereš.
Klincovi koji su nam počeli dolaziti '94. u nekoliko dana uz nas star(ij)e naučili su kaj moraju delati da ne ostanu bez glave, pa da im kiša ne pada u želudac.
Jasno, današnji klinci toliko su glupi i nesposobni da to nisu u stanju naučiti.
Ajmo mi prehitit šprehu na heklanje, vidi mi se da buš tu puno kompetentniji.
Old 18.03.2025., 22:39   #85
ok junače samo ti heklaj u miru deda, žao mi je kaj sam te uznemirio ovak pred spavanje.
notneven is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2025., 22:51   #86
Jedino što je uznemirujuće je glupa tvrdoglavost koja ti ne dopušta razmišljanje izvan okvira koje si sam sebi postavil.
Nije li ti vrijeme da se upitaš:
Po kojem osnovu znaš kako će obuka biti istovjetna/slična onoj u negdašnjoj jna?
Po kojem osnovu današnje klince smatraš nesposobnijim od onih koji su devedesetih bili klinci?
Kad uspiješ (bar sebi) iskreno odgovoriti na ta dva pitanja, onda možemo početi ozbiljno razgovarati.
Jer bolno si neozbiljan, a trajbamo o izuzetno ozbiljnoj temi.
Old 18.03.2025., 22:59   #87
isto mislim o tebi. zašto misliš da možeš očekivati išta kvalitetno od trenutne vlasti i vojske? zašto misliš da možeš očekivati kvalitetne ročnike od današnjih generacija? sve ovo pitam bez predrasuda.
ujak mi je radio u vojsci (nakon rata, dakle ne JNA, NATO doba), na obuci kadeta. umirovilo ga prije koju godinu. ročnici koji su mu dolazili na obuku, dakle klinci koji su HTJELI tamo biti - bilo ih je super, bilo ih je užasnih. nekoliko puta je spašavao klince od utapanja. a oni su tamo htjeli biti. dakle jebena im je bila provjera ak su im dolazili tako slabi plivači u vojsku.

sad zamisli kak će ovima koji obučavaju ročnike biti kada dobiju 10x više ročnika odjednom, od kojih velika većina ne želi biti tamo. stvarno misliš da su u, kaj, godinu i pol otkako ovo najavljuju, uspjeli sami obučiti dovoljno vojnika koji će obučavati ove ročnike? ako da, jebiga, puno si optimističniji od mene.

mislim da nove generacije nisu loše. mislim da smo samo jebeno nespremna država za većinu stvari, pa tako i ovo.

i na kraju, nisam se doticao uopće obuke koliko stava vrlih nam muškarčina u javnosti i forumu o očvršćavanju klinaca i ne znam kojim još nebulozama. taj stav mi je urnebesan. vojni rok je možda i dobro zamišljen, ali kao i u veliku većinu stvari koje ova država odrađuje - nemam apsolutno nikakve vjere da će to i uspješno provesti. samo najnoviji primjer je ministar Piletić u 11. mjesecu "sva vještačenja za inkluzivni dodatak ćemo riješiti do 1.1.". evo 18.3., i dalje jedno 200 tisuća invalida čeka vještačenje (već godinu i pol). ako to nisu sposobni napraviti, a koriste vanjske suradnike i liječnike, zašto misliš da su sposobni vlastitim sredstvima i resursima (dakle pare+ljudi) srediti vojnu obuku?

tldr nemam povjerenja u ovu državu da si sama obriše guzicu, a kamoli da ovakav projekt uspješno naprave u 2 godine.
notneven is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2025., 23:14   #88
Primjer koji bode u oči i pobija ti tvrdnje kupnja je zrakoploviona.
Vrlo smo brzo napustili sustav rada u kojem je cijelo HRZ ovisilo o fanatičnom trudu malog broja zanesenjaka i prigrlili sustav u kojem se zna "tko pije, a tko plaća".
A fakini poput tebe tvrdili su da je to jednostavno nemoguće.
Izgovor "prije je bilo loše i po meni nema naznaka da će biti bolje i najbolja solucija je ne dirati ništa" oduvijek je bil poštapalica zlonamjernih ili lijenih i nesposobnih.
Old 18.03.2025., 23:16   #89
Hogare, nije prije bilo lose, i sada je lose.
Doduse, kako kome, kako čijemu
notneven is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2025., 23:45   #90
Quote:
notneven kaže: Pogledaj post
Hogare, nije prije bilo lose, i sada je lose.
Doduse, kako kome, kako čijemu
Netko ti prijeti oružjem i ne usuđuješ se priložiti dokaze toj tvrdnji?
Ak je tome tako, ima nas sasvim dovoljno koji i osobno možemo pružiti i zajamčiti sigurnost i tebi i obitelji, prokaži nesposobne, pruži dokaze da ih se riješimo jednom zauvijek.
Ili se (kao i obično) radi samo o neinteligentnom trkeljanju trkeljanja radi kako bi se izbjeglo priznavanje da si do kocena zasral šprehu i ne znaš kak bi se iz toga izvadil?
Old 19.03.2025., 00:49   #91
Stvari su u stvari jednostavnije nego što se čini.
Dođe li do kuršuma kakvog, svak treba sebi postaviti neka pitanja, u mirnodopskim uvjetima je teško biti realan...

Za vrijeme rata fućkale su granate iznad glave, kad bi se brat bacio na pod, mater je rekla, šta ti je, to nije tako blizu.
Čovjeku lako neke stvari postanu normalne. Ako treba
Old 19.03.2025., 00:51   #92
Ma kakav vojni rok čemu, ima Tik Tok sve što ti treba naučiš za petnaest sekundi..
negdje sam vidio- ne treba ni pohađat školu jer ionako sve ima na internetu!
nove generacije,
možda i jesu u pravu
Monro is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2025., 05:50   #93
Quote:
notneven kaže: Pogledaj post

ajde sad realno, kaj pametnog mogu naučiti u 2 mjeseca, koliko se govori da će trajati? + spominju plaćanje naknada od 2200 eura svakom ročniku.
Dođi kod mene, odemo u birtiju, ja ću platit sve što popijemo i za pola sata ću te naučiti skraćenu pripremu za računanje elemenata za pucanje i korekcije za koje hoćeš topništvo. A ako možeš izdržat duže pit od pola sata naučit ću te i potpunu pripremu za računanje. I ti si spreman za ratište, jedino će ti u stvarnoj situaciji biti problem hoćeš li se svega sjetiti što si naučio u stanju jebačkog straha, kad neprijatelj počne tuć tvoj položaj.

Znači ja bi te na obuci samo tjerao da dva mjeseca ponavljaš ono što si naučio u tih prvih pola sata da ti uđe u krv i da ti postane automatska radnja. Ništa više. I po mome ne smiju svi imati istu obuku, svatko mora raditi samo svoju specijalnost do savršenstva, a to se može za 2 mjeseca. Kondicija ti ne treba, za čas ćeš ju steći ako bude trebalo. Ti bi meni sanjao računanje i pribor za računanje bi ti letio ispred očiju čim zažmiriš ta dva mjeseca kao što ti lete šahovske figure kad cili dan igraš šah.

Quote:
Majk kaže: Pogledaj post
Za vrijeme rata fućkale su granate iznad glave, kad bi se brat bacio na pod, mater je rekla, šta ti je, to nije tako blizu.
Čim padne jedna kilometar od tebe (korekcija na reper je gotova ako imaš laser) bježi odmah u podrum jer idući plotun cijelom baterijom leti ti na glavu!

Ta prva nije promašila, namjerno je tamo ispaljena.
Old 19.03.2025., 21:56   #94
Quote:
Majk kaže: Pogledaj post
Stvari su u stvari jednostavnije nego što se čini.
Dođe li do kuršuma kakvog, svak treba sebi postaviti neka pitanja, u mirnodopskim uvjetima je teško biti realan...
Točno.
Početkom devedesetih namjeraval sam emigrirati skupa s Helgom i nikad se više vratiti.
A onda su me istjerali iz vlaka za MinKen - ispostavilo se da sam moral kupit karte.

Quote:
Još sam se dvije godine nakon rata lecal kad je nečija krntija s lošim izgaranjem goriva "puknula".
Old 20.03.2025., 06:55   #95
Ekipu iz pješadije je raketirao avion odmah na početku rata na Biljskoj cesti. Tada mi je bratić imao sreće što je preživio, bojao se aviona kao vraga, a njegov susjed se bojao nakon toga tramvaja kao vraga, čim čuje zvuk tramvaja sakriva se ne u neki haustor. Jednom sam ostao spavati u svojoj garsonjeri u Belišću i počelo grmiti, probudilo me po noći, čovječe gromovi su tukli točno kao topništvo. Ja sam još par mjeseci nakon rata osjećao težinu Zbrojovke za pojasom iako ju nisam nosio
Old 20.03.2025., 07:42   #96
Imal sam 'sedamdespeticu', poklon od punca kad sam se vrnul s prvog terena i koliko god sam se s njom osjećal nekak sigurniji, nosil sam taj uteg za kurčevo zdravlje.
Pištolj je bil jebenica, trzaj nije 'vukao' cijev ni gore, ni dolje i potrošil sam kun purac metaka učeći se ciljati njime. Uspio sam postati ispodprosječni strijelac.
Da se opet nađem u takvoj ili sličnoj sisuaciji, ova i ova bebica, uz victorinox kusturu u džepu (ak nisi specijalac) sto puta su korisnije.
Namjerno sam potražil najjeftinije kaj postoji jer dovoljno je dobro, tko želi bolje samo neka navali.

No vratimo se na šprehu o ročnoj vojsci.

Bit ove obuke u trajanju od osam tjedana nije stvaranje vojnika, nego pokušaj osiguravanja preživljavanja tih klinaca zaprdi li oko ušiju. Jer kad zaprdi bit će jako malo mogućnosti i vremena da ih se uči.
Upravo zbog "ne daj Bože" sad klincima od petnaestak godina guramo kondome u džep da si ne sjebu život i prije no što su ga okusili, zbog čega bi bio problem "ugurati im u džep" osnovna znanja preživljavanja?
Old 20.03.2025., 08:00   #97
Meni zapravo cijeli rat nije trebalo nikakvo osobno naoružanje. Trebao mi je samo laser i pribor za računanje PUV. 1991 smo odmah kupili jedan laser od Slovenaca koji je na sebi imao i kompjuter koji je mogao računati korekcije odmah, s njim je radila ekipa iz geodetskog zavoda iz zapovjedne batereije, to im je kruh iz civilnog života.. A 1994 kod Uskoplja smo imali vojni Ruski laser. Nikud bez njega.
Old 20.03.2025., 08:12   #98
Meni nažalost je. No nakon kaj su mi krajem '92. noge najebale, pa sam se prehitil prvo na vinobacače ("croma" 120 mm) i nakon toga na RAK-12, puške su postale smetnja. Za "ne daj Bože" tu bi dobro došla "Kuna", nova "igračka" HS produkta.
Old 20.03.2025., 08:16   #99
Ja sam zadnje imao za "ne daj Bože" Eru dugi 9 mm i Zbrojovku CZ75B isto dugi 9 mm.
Old 20.03.2025., 09:48   #100
Ja sam nosio zastavu m57 7,62 pištolj u rapu. nisam mogao prvo stablo ispred na dva metra pogoditi sa njim promašivao.
za biti precizan sa pištoljem treba bome dobre vježbe dobra ruka i stotine metaka ispucanih, inače promašiš na tri metra.i to stalna vježba ako hoćeš zadržati preciznost.
nije to kao u filmovima, vjerujte

čitao tamo na pdf politika o istoj tematici topic o vojnom roku, pa zanimljivo kakvo mišljenje neki imaju. ne mislim da je sve napisano ono u negativnom tonu..ali

Monro is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:08.