|
|
31.03.2025., 12:53
|
|
Egomanijak
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
koka36 kaže:
I tako smo od najvećeg otrova 20 stoljeća došli do ma nije to ništa ....
Vidite šprancu
Naravno da ne
|
Tko je rekao "ma nije to ništa" 
|
02.04.2025., 10:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2017.
|
Quote:
koka36 kaže:
I tako smo od najvećeg otrova 20 stoljeća došli do ma nije to ništa ....
Vidite šprancu
Naravno da ne
|
Eto pitaj ljude s azbestozom koliko je bezazlen.
|
|
|
02.04.2025., 13:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2005.
|
Quote:
Snorkyy kaže:
Eto pitaj ljude s azbestozom koliko je bezazlen.
|
Manje nego što je bio narativ zadnjih 30 godina i ne tvrdim ja da je malo opasan ja samo ukazuje da se i dalje koristi na mjestima gdje ljudi nebi ni pomislili .....
|
02.04.2025., 16:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
koka36 kaže:
Manje nego što je bio narativ zadnjih 30 godina i ne tvrdim ja da je malo opasan ja samo ukazuje da se i dalje koristi na mjestima gdje ljudi nebi ni pomislili .....
|
Kao što se i plastika koristi iako je opasna.
Ali profit i komocija su iznad zdravlja. Zamisli da kupci sa sobom moraju nositi platnene vrećice ili, nedajbože, povratnu staklenu bocu za coca-colu?! Pao bi profit jer bi, vjerojatno, mnogi morali odustati od kupovine jer nemaju sa sobom ambalažu. A to je tragedija za profit.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
|
|
|
02.04.2025., 16:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2020.
|
Quote:
mravac8 kaže:
Kao što se i plastika koristi iako je opasna.
Ali profit i komocija su iznad zdravlja. Zamisli da kupci sa sobom moraju nositi platnene vrećice ili, nedajbože, povratnu staklenu bocu za coca-colu?! Pao bi profit jer bi, vjerojatno, mnogi morali odustati od kupovine jer nemaju sa sobom ambalažu. A to je tragedija za profit.
|
U mojoj mladosti su bile staklene boce za Colu i sl.I više su se koristile platnene vrećice za kupnju.Sjećam se jedino nepraktičnosti mlijeka u plastičnoj vrećici
|
02.04.2025., 17:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2023.
|
Mene zanima logika zbog čega je nešto u staklenoj, a nešto u plastičnoj ambalaži?
Npr. med, marmelade, kiseli krastavci, masline, mineralna voda, alkohol, ulja, ajvar, oni sokovi za razrjeđivanje s vodom... - u staklenim bocama/teglama.
Jogurti, maslac, sirevi, voda, gazirani sokovi... u plastičnim.
Ima li neki razlog za takvu podjelu?
|
|
|
03.04.2025., 10:36
|
|
wannabe mentalist
Registracija: Dec 2002.
|
Zanimljivo pitanje! 
Moj je dojam da je to stvar tradicije. 
|
03.04.2025., 11:31
|
|
istočno od gajnica
Registracija: Mar 2023.
|
Quote:
miss.silence kaže:
Mene zanima logika zbog čega je nešto u staklenoj, a nešto u plastičnoj ambalaži?
Npr. med, marmelade, kiseli krastavci, masline, mineralna voda, alkohol, ulja, ajvar, oni sokovi za razrjeđivanje s vodom... - u staklenim bocama/teglama.
|
staklo je inertno, ne reagira ni s jednom vrstom hrane. to je osobito važno kod kisele hrane. kiselina može reagirati s plastikom i onda neki toksični spojevi ulaze u hranu.
|
03.04.2025., 11:53
|
|
All-father
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
una05 kaže:
staklo je inertno, ne reagira ni s jednom vrstom hrane. to je osobito važno kod kisele hrane. kiselina može reagirati s plastikom i onda neki toksični spojevi ulaze u hranu.
|
To sigurno nije razlog, doslovno ocat se prodaje u plastici.
|
|
|
03.04.2025., 12:09
|
|
istočno od gajnica
Registracija: Mar 2023.
|
Quote:
Leman_Russ kaže:
To sigurno nije razlog, doslovno ocat se prodaje u plastici.
|
to je istina, no i dalje stoji da staklo ne reagira s hranom, dok plastika može otpuštati toksične spojeve. također, nije sva plastična ambalaža napravljena od iste vrste plastike, neke plastike su sigurnije. ne znam detalje, trebalo bi to malo podrobnije istražiti.
Quote:
Can you store acidic food in plastic containers?
“We also know that certain types of food can lead to higher chemical transfer,” Dr Muncke says. For example, acidic foods (such as tomato sauce) or fatty ones (like lasagne) are prone to absorbing more chemicals from plastic containers than others. “The transfer is also higher with hot foods. This means you might absorb a higher dose of chemicals by microwaving food in a plastic container than you would when using the same container to store salad.”
|
https://www.bbc.co.uk/food/articles/...ontainers_safe
|
03.04.2025., 12:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Quote:
miss.silence kaže:
|
Sve može ići i u plastičnu ambalažu. I bilo bi jeftinije. Nažalost.
IMHO sva plastična ambalaža treba biti ZABRANJENA, briga me za višu cijenu i nižu komociju.
|
|
|
03.04.2025., 14:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2025.
|
Lako za ambalazu. Plastika u vrecicama caja. Em je sitna, em se preljeva vrucom vodom.
|
|
|
15.04.2025., 09:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Eto kaže u prosječnom ljudskom mozgu već ima ekvivalent pet plastičnih čepova mikroplastike.
I mozgovi iz 2024 su imali u sebi 50% više plastike od mozgova iz 2016.
Uopće nije alarmantno.
|
|
|
15.04.2025., 09:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2003.
|
Quote:
ZloPrase kaže:
Eto kaže u prosječnom ljudskom mozgu već ima ekvivalent pet plastičnih čepova mikroplastike.
I mozgovi iz 2024 su imali u sebi 50% više plastike od mozgova iz 2016.
Uopće nije alarmantno.
|
Ja znam neke ljude koji imaju samo plastične čepove u mozgu.
|
|
|
15.04.2025., 10:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2019.
|
Quote:
koka36 kaže:
I ljudi žive nikad duže dakle empirijski dokazano da nije štetna .....
|
Netočno, jer je
1) premalo vremena prošlo da bi se zaključilo o efektima, a akumulacija je proces koji traje dugoročno. Plastike je u okolišu eksponencijalno sve više.
2) smrtnost je manja, ali je porast gadnih kroničnih bolesti sve veća. I to ne zbog produljenja životnog vijeka.
|
|
|
17.04.2025., 10:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Prilezi kaže:
2) smrtnost je manja, ali je porast gadnih kroničnih bolesti sve veća. I to ne zbog produljenja životnog vijeka.
|
Ali ne postoji istrazivanje koje bi reklo radi cega je doslo do porasta tumorskih i raznih drugih bolestina.
Logicki imamo puno razlika: bitno manje kretanja, vise stresa, vise EM polja, drugacija prehrana s puno vise industrijski proizvedene hrane, nove sorte biljaka u prehrani - razvijene da duze traju na polici, nove vrste herbicida, fungicida i insekticida, puno vise putovanja ljudi izmedju dalekih krajeva, te mikroplastika. A mozda je nesto sto nisam naveo, recimo dioksini u okolishu ili vjecne kemikalije.
|
|
|
17.04.2025., 10:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
JoKra kaže:
Ali ne postoji istrazivanje koje bi reklo radi cega je doslo do porasta tumorskih i raznih drugih bolestina.
Logicki imamo puno razlika: bitno manje kretanja, vise stresa, vise EM polja, drugacija prehrana s puno vise industrijski proizvedene hrane, nove sorte biljaka u prehrani - razvijene da duze traju na polici, nove vrste herbicida, fungicida i insekticida, puno vise putovanja ljudi izmedju dalekih krajeva, te mikroplastika. A mozda je nesto sto nisam naveo, recimo dioksini u okolishu ili vjecne kemikalije.
|
Pa da, sad je samo pitanje u pristupu, neki razmišljaju da će koristiti sve dok se dokaže da je štetno, dok drugi ne žele koristiti nove stvari dok se dokaže da nije štetno.
[pretpostavljam da treba pisati: dok se ne dokaže... - ali nije mi jasno zašto to "ne"]
|
|
|
17.04.2025., 10:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
miss.silence kaže:
Pa da, sad je samo pitanje u pristupu, neki razmišljaju da će koristiti sve dok se dokaže da je štetno, dok drugi ne žele koristiti nove stvari dok se dokaže da nije štetno.
[pretpostavljam da treba pisati: dok se ne dokaže... - ali nije mi jasno zašto to "ne"]
|
"Ne" je zato jer bi inace sve islo puno sporije, a tko je brzi, taj pobjedi u businessu. Na zalost.
A neke stvari ne mozes izbjeci. Poput mikroplastike.
|
|
|
17.04.2025., 10:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2005.
|
Quote:
miss.silence kaže:
|
Zato što mi koji smo neko vrijeme na planeti. Svakih deset godina doživimo neki otrov koji bu uništio svijet ...Azbest , ozonske rupe, Černobil , plastika , CO2 i na kraju sve to bude šarena laža da se ljudima uzme više novaca iz đepa....
A ljudi žive sve duže .....
Porast kroničnih bolesti ?
Razvoj medicine pa sad imamo bolesti za koje nismo ni znali da postoje ....
Alergije ?
Mi smo ko djeca doslovno jeli pjesak ,, ležali u travi i svirali imunitet ....danas djeca sjede pred televizorima u sterilnim sobama ....
Kolko djece danas zna kako zaustaviti krvarenje ....kolko djece zna šta je trputac i kako on izgleda i da je dovoljno njegov list staviti na ranu ....mi smo to radili svakodnevno. ....
|
17.04.2025., 10:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
JoKra kaže:
"Ne" je zato jer bi inace sve islo puno sporije, a tko je brzi, taj pobjedi u businessu. Na zalost.
A neke stvari ne mozes izbjeci. Poput mikroplastike.
|
Ma da, treba neki balans između napretka i rizika.
(inače, to pitanje u vezi "ne" je bilo čisto vezano uz gramatiku hrv. jezika, kaže li se: nešto će biti dok se dokaže suprotno ili nešto će biti dok se ne dokaže suprotno - mislim da je drugi primjer točan, ali nema mi logike)
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:15.
|
|
|
|